dikaios 10 Σεπτεμβρίου 2012 #1 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 ειχα βαλει φυτα πριν 1 μηνα και ειχαν μεγαλωσει κανονικα ,σε καποια φαση που ειχα πληρη αναπτυξη- ξεκινησε η μαυρη τριχοειδη αλγη!τα κλαδεψα αλλα και παλι δεν εχω καταφερει πολλα..εχω NO3 -15ppm,NO2 -0,PO4-0.25.βαζω flourish γενικο λιπασμα 4ml -1 φορα την εβδομαδα,excel 4 φορες την εβδ.-5 ml,seachem iron 4 ml-μια φορα την εβδομαδα,seachem pottasioum 3 φορες την εβδ.-7.5 ml.Φως: 4 λαμπες- σε καλη κατασταση -συνολικα στα 84 watt.το ενυδρειο ειναι 190 λιτρα.Τι μπορω να κανω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOSTASGAVALAS 11 Σεπτεμβρίου 2012 #2 Share 11 Σεπτεμβρίου 2012 Αν ειχες μια μπουκαλα co2 ισως να μην ειχες αυτο το προβλημα.....για εμενα επιβαλλεται να παρεις αν θες φυτεμενο ενυδρειο γιατι ενας λογος αυτης της αλγης ειναι πολλα οργανικα με Μικρή συγκέντρωση CO2. Καταρχην Κόψε τα φύλλα που έχουν προσβληθεί Ψέκασμα της άλγης με οξυζενέ από φαρμακείο (το οξυζενε με μια σύριγγα προσεχτικά πάνω στην άλγη). Προσοχή ώστε να μην επηρεαστουν τα ψάρια μας αλλά και υπομονή αφού καθημερινα θα πρέπει να ρίχνουμε το οξυζενε στα σημεία που η άλγη έχει κανει την εμφάνιση της. Πολύ πιθανό στοιχείο για την εμφανιση της αλγης είναι ο σίδηρος.. Αν χρησιμοποιείς Flourish, αυτό περιέχει σίδηρο μέσα, οπότε αν προσθέτεις επιπλέον Flourish Iron, δοκίμασε να το σταματήσεις..εγω την ειχα πατησει με το σιδηρο καποτε...κοφτον!!! Po4 να το πας γυρω στο 0,5-1 και νιτρικα γυρω στο 10. Καθάρισμα του υποστρώματος στα σημεία που έχει φυτρώσει η άλγη Προσθήκη ψαριών που τρώνε την συγκεκριμένη άλγη (Siamese Algae Eaters - (SAE)) Και σαν τελευταια λυση χρήση χημικών αλγοκτόνων Αν ειχες μπουκαλα co2 καλό θα ήταν να αυξήσεις το διοξείδιο και να ξεπεράσεις ίσως και το 30 (με βάση το πινακάκι).. κανει θαυματα....Τα ψαράκια μπορούν να αντέξουν και τιμές έως και 45-50.. Το όριο των 30 έχει μπει γιατί αν παίζεις σε μεγαλύτερες τιμές, τότε είσαι οριακά και με κάποια μεταβολή π.χ. στο ΚΗ μπορεί να αυξηθεί υπερβολικά το CO2 και να έχεις πρόβλημα.. Στη φάση αυτή πάντως, μπορείς να το αυξήσεις, για την καταπολέμηση της άλγης, πάντα βέβαια παρατηρώντας τα ψάρια (αν ανεβαίνουν στην επιφάνεια για οξυγόνο, σημαίνει ότι το παράκανες..) Επισης τσεκαρε μηπως εχεις κακή κυκλοφορία . Παράλληλα ξεκίνησε αλλαγή νερού (50%) χρησιμοποιώντας σωλήνα μικρής διατομής και σιφωνάροντας επιφανειακά όλο το βυθό. Ενας τροπος αλλος πιο ευκολος για αντιμετωπιση της αλγης ειναι Υπερδοσολογία excel και αναφέρεται σε πολλά site. Σε διπλή δοσολογία και τέλος!!! το Excel θα σου "κάψει" την άλγη σε 4-5 μέρες. Προσοχη γιατι πολλά ψάρια εχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτο... Στο συγκεκριμένο ενυδρείο λοιπόν την πρώτη μέρα ριξε 15 ml και τις επόμενες 12 μέρες, καθημερινά 4 ml. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 11 Σεπτεμβρίου 2012 #3 Share 11 Σεπτεμβρίου 2012 +1 σε ολα οσα ειπε ο φιλος κωστα!! εμενα συνεβαλε κι οταν αλλαξα απο κυριο φωτισμο τις λαμπες... απο τις ασπρες σε grolux... συνηθως και οι ασπρες λαμπες συμβαλουν στην μαυρη αλγη.... εγω για ασπρες εχω jbl 9000k και 4000k Link to comment Share on other sites More sharing options...
dikaios 11 Σεπτεμβρίου 2012 Author #4 Share 11 Σεπτεμβρίου 2012 θα δοκιμασω αυτο με το excel .καθε μερα μου ειπες 5 ml για 15 μερες?με το οξυζενε που λετε θα βαλω την συριγγα μεσα στο ενυδρειο και θα το απελευθερωσω?εχει αρχισει και πηγαινει στο ξυλο και στο χαλικι.εκει πως θα φυγει με την συρριγγα?οκ τον σιδηρο τον κοβω,την υπολοιπη ρουτινα οπως εχει?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 11 Σεπτεμβρίου 2012 #5 Share 11 Σεπτεμβρίου 2012 Εγώ θα προτείνω κάτι το εντελώς διαφορετικό Κατά καιρούς στα ενυδρεία μας εμφανίζονται διάφορες αλγεις και αμέσως σπεύδουμε να της καταπολεμήσουμε, τυραννιόμαστε και αγχωνόμαστε και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε αυτά που περιμένουμε. Αρκετή χομπίστες εγκατέλειψαν τα φυτά εξαιτίας των άλγεων. Τα πράγματα είναι απλά προσπαθήστε να έχετε ένα ισορροπημένο ενυδρείο από όλες της απόψεις λίγα ψάρια όχι πολλά, και παρατηρούμε την ανάπτυξη των φυτών μας. Δεν πολεμάμε της αλγεις άμεσα αλλά προσπαθούμε να εξαλείψουμε τα αίτια έχοντας ένα ισορροπημένο ενυδρείο, δεν υπάρχει χρυσή συνταγή. Και αν εμφανιστεί αλγη δεν βαριέσαι ας την δούμε σαν κάτι το φυσιολογικό αργά ή γρήγορα θα κάνει τον κύκλο της και θα φύγει αρκεί να μην έχουμε ένα ενυδρείο στα άκρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOSTASGAVALAS 12 Σεπτεμβρίου 2012 #6 Share 12 Σεπτεμβρίου 2012 kAI να συμπληρωσω εγω ας πουμε εχω λιγη πρασινη αλγη και μου αρεσει.....δεν μπορω να πω οτι ειναι αντιαισθητικη..... Ισα-ισα που με προδιαθετει οτι το ενυδρειο μου βρισκεται σε μια ισορροπια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Σ.Τ.Ε.Φ.Α.Ν.Ο.Σ 12 Σεπτεμβρίου 2012 #7 Share 12 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Πρωτο λογω παιζει ο φωτισμος προσωπικα χρησιμοποιω μονο γκροου λουξ της συλβανια με αλλαγη λαμπτηρων καθε χρονο και δευτερο λογω φυτα γρηγορης αναπτυξης ειναι οι κυριοι ανταγωνιστες της αλγης εννοειται διοξειδιο και οσο για τα λιπασματα το γενικο της φλουρις στην μιση ποσοτητα απο αυτο που λεει ο κατασκευαστης γιατι οσες φορες εριχνα στην κανονικη δοση αρχιζα να εχω αλγες.καλιο πολυ παραπανω απο την δοση που μας λενε και τελος σιδηρο οταν χρειαζεται δηλαδη οταν δεις τα φυλλα να κιτρινιζουν στην μιση ποσοτητα που λει ο κατασκευαστης μιλαω μονο για τα λιπασματα seachem που εχω προσωπικη πειρα. Έγινε επεξεργασία 12 Σεπτεμβρίου 2012 - Σ.Τ.Ε.Φ.Α.Ν.Ο.Σ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dikaios 16 Σεπτεμβρίου 2012 Author #8 Share 16 Σεπτεμβρίου 2012 εδω και πεντε μερες βαζω 10 ml excel αλλα δεν εχω καταφερει να φυγει η αλγη ακομα.πρεπει να αυξησω την δοση κιαλλο?απλα εχω παρατηρησει οτι τα μισα φυτα εχουν ακουσει και αναπτύσσονται- χωρις να φευγει η αλγη και τα αλλα δεν μεγαλωνουν καθολου!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 16 Σεπτεμβρίου 2012 #9 Share 16 Σεπτεμβρίου 2012 Μπορεις να βαλεις μια φωτο να δουμε ποια ακριβως αλγη εχεις και σε ποιο βαθμο εχει επεκταθει.............. Διαβαζω διαφορα περι λαμπων και στο να μην ριχνεις σιδηρο και μου ακούγονται καπως................ Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos_d7 17 Σεπτεμβρίου 2012 #10 Share 17 Σεπτεμβρίου 2012 Ελατε ρε παιδες που φταινε οι ασπρες λαμπες.Αν ηταν ετσι θα χαμε ολοι μονο grolux. Αν εχεις τριχοειδη κ οχι bba τοτε μετρα κ αμμωνια καλου κακου.Οπως κ να χει το co2 ειναι πιο βασικο κ απο τα φωτα σε μερικα ενυδρεια.Κ δε μιλαω για diy. Αν δεν εχεις κοκκινα φυτα κ απαιτητικα μη βαζεις σιδηρο παρα μονο παρα πολυ σπανια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dikaios 17 Σεπτεμβρίου 2012 Author #11 Share 17 Σεπτεμβρίου 2012 οι μετρησεις σε νιτρικα φωσφωρικα ειναι καλες!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 17 Σεπτεμβρίου 2012 #12 Share 17 Σεπτεμβρίου 2012 Παρε ενα ξυλακι και τιναξε λιγο τα φυτα ετσι οπως ειναι μεσα στο ενυδρειο σου , βγαλε το ξυλο και ξεπλυνετο με καθαρο νερακι και τριψτο λιγο με ενα καινουργιο σφουγγαρακι και σε καθε αλλαγη να ξεπλενεις το σφουγγαρι του φιλτρου σου. Βασικα δεν εχεις ΒΒΑ αλλα αρκετα αιωρουμενα σωματιδια σε συνδιασμο με αδυνατη κυκλοφορια του νερου. Το Trigon λογω σχηματος δεν βοηθαει την κυκλοφορια αλλα σιγουα θα μπορουσε να σε φωτιση καλυτερα ο Χρηστος που ειχε ή εχει αναλογο ενυδρειο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dikaios 17 Σεπτεμβρίου 2012 Author #13 Share 17 Σεπτεμβρίου 2012 συγνωμη κιολας αλλα ειναι δυνατον να μην μπορω να ξεχωρισω την μαυρη τριχωιδη αλγη?ειναι οπως το λεω δεν ειναι αιωρουμενα σωματιδια και οσο για την κυκλοφορια -εχω δυο φιλτρα με 1000δες κυκλοφορητες.εχει πιασει και ο βυθος αλγη ,απλα δεν φαινεται μαλλον καλα!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 17 Σεπτεμβρίου 2012 #14 Share 17 Σεπτεμβρίου 2012 Μπορει και να κανω λαθος αλλα απο τις φωτο δεν διακρινω καλα. Παντως για ΒΒΑ δεν νομιζω, λογικα θα ειναι hair algea και θα κανει τον κυκλο της μια που στα φρεσκοστημενα ειναι συνηθες φαινόμενο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dikaios 17 Σεπτεμβρίου 2012 Author #15 Share 17 Σεπτεμβρίου 2012 τα εχω βαλει κανενα μηνα και κατι..οταν λες θα κανει τον κυκλο του??μπορω να κανω κατι εκτος απο το excel?να το συνεχισω σε υπερδοσολογια? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 17 Σεπτεμβρίου 2012 #16 Share 17 Σεπτεμβρίου 2012 Ετσι οπως ηρθε ετσι θα φυγει, αυτο εννοω και η hair algea δεν εχει καμια σχεση με υπερδοσολογια excell. Τη υποστρωμα εχεις; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 17 Σεπτεμβρίου 2012 #17 Share 17 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Μερικες προτασεις: Μειωσε την φωτοπεριοδο σε 8 ωρες προσωρινα, αυξησε την φυτομαζα, σπασε την δοση του σιδηρου σε ποιο πολλες ημερες, τήρησε τις εβδομαδιαιες αλλαγες νερου. Ακομα το ενυδρειο σου δεν εχει ωριμασει και ο βυθος αργη ακομα ποιο πολυ συν το οτι τα φυτα σου μπορει ακομα να υπολειτουργουν οποτε περιορισε την λιπανση για την ωρα. Κρατα τα νιτρικα σου πανω απο 15 και κατω απο 25. Έγινε επεξεργασία 17 Σεπτεμβρίου 2012 - Rik Link to comment Share on other sites More sharing options...
dikaios 18 Σεπτεμβρίου 2012 Author #18 Share 18 Σεπτεμβρίου 2012 ειχα βαλει ενα της jbl πριν 3 χρονια και τωρα που το ξαναεστησα εβαλα ταμπλετες της seachem στις ριζες!ειναι Staghorn algae απο οτι ειδα στο ιντερνετ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 18 Σεπτεμβρίου 2012 #19 Share 18 Σεπτεμβρίου 2012 ειχα βαλει ενα της jbl πριν 3 χρονια και τωρα που το ξαναεστησα εβαλα ταμπλετες της seachem στις ριζες!ειναι Staghorn algae απο οτι ειδα στο ιντερνετ Καλημερα dikaios. Απο την προσωπικη μου εμπειρια τους πρωτους μηνες ενος φυτεμενου μπορουν να εμφανιστουν ενα μιξ αλγεων οι οποιες ποτε ερχονται και ποτε φευγουν μεχρι να ισορροπήσει το μικρο μας οικοσυστημα. Θα σου προτεινα να μην ριχνεις καθολου λιπασματα για την ωρα (εξαιρείτε το excell), τακτικες αλλαγες προετοιμασμενου νερου, βελτιωση της κυκλοφοριας και 8ωρη φωτοπεριοδο. Επισης υπαρχουν αρκετοι αλγοφαγοι ζωντανοι οργανισμοι οπως otocinclus, γαριδες, σαλιγκαρια που μπορουν να βοηθησουν στην συντηρηση του ενυδρειου. Και πανω απο ολα υπομονη.......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JIMHS 18 Σεπτεμβρίου 2012 #20 Share 18 Σεπτεμβρίου 2012 για την μαυρη τριχοειδη οπως λες(στις φωτο δεν μπορω να διακρινω καλα) υπαρχουν κατι ψαρακια τα sae τα οποια τρεφωνται με αυτη την αλγη.απο κει και περα η θεραπεια ειναι αυτη που σου εγραψαν τα παιδια πιο πανω.οξυζενε-μειωση φωτισμου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 18 Σεπτεμβρίου 2012 #21 Share 18 Σεπτεμβρίου 2012 Βλέποντας τις φωτογραφίες και από τη μικρή μου εμπειρία : Είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα στην cabomba, παρουσιάστηκε όταν σταμάτησα το DIY CO2 (στη διάρκεια του ξεστησήματος). Πιθανόν να οφείλεται σε έλλειψη co2 όπως είπαν και τα παιδιά παραπάνω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dikaios 18 Σεπτεμβρίου 2012 Author #22 Share 18 Σεπτεμβρίου 2012 μπορειται ρε παιδια να μου εξηγησετε ακριβως αυτο με το οξυζενε?πρεπει να το κανω μεσα στο ενυδρειο η πρεπει να βγαλω τα φυτα εξω?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dikaios 2 Οκτωβρίου 2012 Author #23 Share 2 Οκτωβρίου 2012 (edited) μειωσα την δοσολογια του Flourish στο μισο-εκοψα το Iron-αυξησα το excel -εβαλα δυο sae και τωρα εχει υποχωρησει πληρως!Επισης στην αρχη δυο μερες πληρη συσκοτιση και της επομενες δυο λιγοτερο φως και τελος κανονικα η φωτοπεριοδος οπως ηταν! Έγινε επεξεργασία 2 Οκτωβρίου 2012 - dikaios Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος