Marmaths 10 Σεπτεμβρίου 2012 #1 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Καλημέρα! Αποφάσισα να αλλάξω είδος στο 120λιτρο ενυδρείο μου που μέχρι προτινος φιλοξενούσε ζωοτόκα και να βάλω ψάρια της λίμνης ταγκανίκα. Θέλω σίγουρα ένα ζευγάρι leleupi κι από κει και πέρα βλέποντας και κάνοντας αν χωράει και κάτι άλλο, αλλιώς θα τα αφήσω μόνα τους. Επειδή, όμως, είμαι άσχετη, θα ήθελα τη βοήθειά σας στα πρώτα μου βήματα. Το ενυδρείο μου έχει ένα εσωτερικό φίλτρο, 5 μεγάλες πέτρες, ένα μικρό κομμάτι ξύλο και 3 ρίζες ανούμπια (μεγαλούτσικες). Τις ανούμπιες και το ξύλο να τα κρατήσω ή όχι; Επίσης, θα ήταν καλύτερο, να αφήσω το νερό που έχει ήδη μέσα ή να το βγάλω και να ξεκινήσω το στρώσιμο από την αρχή (παλιότερα έριχνα ένα ειδικό αλάτι που κάνει για ζωοτόκα). Κάτω έχω άμμο, αλλά έχει γεμίσει άλγη. Αν την ανακατέψω λίγο για να μη φαίνεται έτσι άσχημα, μπορώ να την αφήσω στο νέο ενυδρείο ή πρέπει να πάρω άλλη; Από φίλτρα έχω ένα εσωτερικό που είχε το ενυδρείο από τη μάνα του και θα βάλω κι ένα eheim 2216. Χρειάζεται να λειτουργούν και τα δύο ή το εξωτερικό μόνο του φτάνει; Τι υλικά φίλτρανσης να αγοράσω και πώς να τα βάλω στο φίλτρο; Θα επιστρέψω με περισσότερες απορίες, γιατί θέλω να γίνει μια καλή αρχή κι όχι προχειροδουλειές, ώστε τα ψαράκια μου να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο άντετα! Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vangelis21 10 Σεπτεμβρίου 2012 #2 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 καλησπερα, καταρχην κανε μια παρουσιαση του ενυδρειου σου με φωτογραφιες, πες μας τις μετρησεις σου κτλ να δουμε πως ειναι και τι αλλαγες θελει αν θελει Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeLk 10 Σεπτεμβρίου 2012 #3 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Καλησπέρα!!!!! Στα λίτρα σου θα μπορούσες να κάνεις ένα πολύ ωραίο species tank!!!! Μόνο το εξωτερικό φίλτρο αρκεί πιστεύω για να έχεις καλή φίλτρανση!!!! Για το νερό που λες, μια μεγάλη αλλαγή θα ήταν αρκετή πιστεύω... Από διακόσμηση τώρα, βγάλε το ξύλο και βάλε μπόλικες πέτρες αν θες leulepi! ΜΗΝ ανακατέψεις την άμμο αν έχεις σκούπα βυθού καθάρισε το βυθό με αυτήν... Link to comment Share on other sites More sharing options...
PRINCE 10 Σεπτεμβρίου 2012 #4 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Καλώς ηρθες στην Αφρική! Το αρθράκι αυτό θα σε βοηθήσει σε αρκετες απορίες σου. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=61115&st=0&p=550987entry550987 Απλά να προσέξεις την σύνθεση των ψαριών στο ενυδρείο σου....Tα N.leleupi ειναι πραγματι όμορφα αλλα ισως δεν κυκλοφορούν αρκετά...στο ενυδρειο και δεν ανεχτουν ευκολα αλλο συγκάτοικο.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmaths 10 Σεπτεμβρίου 2012 Author #5 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 καλησπερα, καταρχην κανε μια παρουσιαση του ενυδρειου σου με φωτογραφιες, πες μας τις μετρησεις σου κτλ να δουμε πως ειναι και τι αλλαγες θελει αν θελει Λοιπόν οι μετρήσει μου είναι: NO3: 25 mg/l NH4/NH3: 0,5 mg/l NO2: 0 mg/l pH: 8 Είναι οκ; Καλησπέρα!!!!! Στα λίτρα σου θα μπορούσες να κάνεις ένα πολύ ωραίο species tank!!!! Μόνο το εξωτερικό φίλτρο αρκεί πιστεύω για να έχεις καλή φίλτρανση!!!! Για το νερό που λες, μια μεγάλη αλλαγή θα ήταν αρκετή πιστεύω... Από διακόσμηση τώρα, βγάλε το ξύλο και βάλε μπόλικες πέτρες αν θες leulepi! ΜΗΝ ανακατέψεις την άμμο αν έχεις σκούπα βυθού καθάρισε το βυθό με αυτήν... Όταν λες species tank τι ακριβώς εννοείς; Σκούπα βυθού έχω και θα την καθαρίσω, αλλά στο πλάι της άμμου υπάρχει πράσινη άλγη. Αυτή πώς θα μπορούσε αν φύγει; Εκτός από άμμο και πέτρες τι άλλο χρειάζεται; Τα φυτά μπορούν να μείνουν και να τα δέσω πάνω στις πέτρες ή να τα φυτέψω στην άμμο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeLk 10 Σεπτεμβρίου 2012 #6 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Species tank είναι το ενυδρείο που φιλοξενεί ένα μόνο είδος με σκοπό την αναπαραγωγή και παρατήρηση της συμπεριφοράς... Όταν λες στο πλάι της άμμου εννοείς το τζάμι? Αν ναι, με ένα σφουγγάρι για την κουζίνα που να είναι αχρησιμοποίητο ή με ένα σφουγγάρι-μαγνήτη μπορεί να αφαιρεθεί πολύ έυκολα... Αν όχι, explain Για τις μετρήσεις σου τώρα, τα νιτρικά είναι σε σχετικά ανεκτά επίπεδα, όμως Nh3/4 θα πρεπε να είναι απόλυτο 0... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vangelis21 10 Σεπτεμβρίου 2012 #7 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Η αμμωνια σου ειναι σε ακαταλληλα επιπεδα και δεν πρεπει να μπει ψαρι αν δεν την μηδενισεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmaths 10 Σεπτεμβρίου 2012 Author #8 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Εννοώ όπως φαίνεται η άμμος από το τζάμι, αντί να είναι μπεζ που είναι το κανονικό της χρώμα, έχει γίνει πράσινη. Όχι στο τζάμι, αλλά ανάμεσα σε άμμο και τζάμι. (Ελπίζω να το εξήγησα καλύτερα αυτή τη φορά). Το ξέρω αυτό για τις μετρήσεις, αλλά πάντα είχα λίγο παραπάνω στο ενυδρείο μου χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τι μπορώ να κάνω όμως για να το ρίξω (το ενυδρείο τρέχει εδώ και 3 χρόνια); Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vangelis21 10 Σεπτεμβρίου 2012 #9 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 δεν υπαρχει περιπτωση να ειχες αμμωνια χωρις προβληματα. Με ποια τεστ τεσταρεις? ελπιζω να μην τα εχεις κι αυτα 3 χρονια! Το ενυδρειο λες οτι ειχε ζωοτοκα. τωρα ειναι αδειο απο ψαρια? δεν μπορεις να το αφησεις ετσι. γνωμη μου ειναι να το καθαρισεις ολο απο την αρχη και απλα χρησιμοποιωντας το μπολι απο το φιλτρο που εχεις τωρα να το αφησεις να τρεξει 2-3 μερες και να κανεις μετρησεις. αν τα βρεις 0, 0 αμμωνια νιτρωδη και 10-20 νιτρικα, βαλε ψαρακια Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmaths 10 Σεπτεμβρίου 2012 Author #10 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Μετράω με τεστ της sera. Το ενυδρείο αυτή τη στιγμή έχει μόνο έναν μονομάχο, ο οποίος θα φύγει και θα πάει σε δικό του ενυδρείο. Εντάξει, κανένα πρόβλημα να αδειάσω το νερό και να το ξαναστήσω. Όταν λες μπόλι εννοείς το μακαρόνι από το φίλτρο; Αυτό έλεγα να το αλλάξω όλο και να βάλω καινούριο, όπως και τα σφουγγάρια! Συγνώμη για τις ερωτήσεις ή τα λάθη, αλλά δεν έχω μεγάλη εμπειρία... την κατανόησή σας please! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vangelis21 10 Σεπτεμβρίου 2012 #11 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 της σερα που εχεις ειναι στικακια η υγρα? δεν πεταμε το βιολογικο υλικο απο το φιλτρο μας. Ουτε τα σφουγγαρια. Θα τα ξεπλυνεις σε ενυδρειακο νερο και θα ειναι μια χαρα. Θα βγαλεις το ψαρακι και θα στησεις το ενυδρειο σου οπως θες. θα πλυνεις οπως σου ειπα τα υλικα του φιλτρου και θα το αφησεις να τρεξει μια μερα ετσι σκετο (ριξε ενα φυλλαρακι τροφη κι ας μην εχει ψαρι. Κανε μετρησεις την επομενη μερα κι αν εισαι με μηδεν νιτρωδη και αμμωνια, βαλε τα ψαρια που θες. Αν εχεις ομως κακες μετρησεις θα πρεπει να τις φτιαξεις/στρωσεις το φιλτρο σου πριν βαλεις ψαρια Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmaths 10 Σεπτεμβρίου 2012 Author #12 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Εννοείς να δοκιμάσω πρώτα χωρίς να βγάλω όλο το νερό, μόνο καθαρίζοντας το μακαρόνι και τα σφουγγάρια; Κάποτε μου είχαν πει ότι κάθε δύο χρόνια πρέπει να το αλλάζω το μακαρόνι. Δεν ισχύει αυτό; Βασικά, για να εξηγήσω καλύτερα, αυτή τη στιγμή στο ενυδρείο έχω μόνο το εσωτερικό του φίλτρο. Το εξωτερικό θα το πάρω την Τετάρτη και θα το στήσω εξ' αρχής. Τι πρέπει να κάνω τότε; Με τι να το γεμίσω και τι διαδικασίες να ακολουθήσω; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vangelis21 10 Σεπτεμβρίου 2012 #13 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Εννοείς να δοκιμάσω πρώτα χωρίς να βγάλω όλο το νερό, μόνο καθαρίζοντας το μακαρόνι και τα σφουγγάρια; Κάποτε μου είχαν πει ότι κάθε δύο χρόνια πρέπει να το αλλάζω το μακαρόνι. Δεν ισχύει αυτό; Βασικά, για να εξηγήσω καλύτερα, αυτή τη στιγμή στο ενυδρείο έχω μόνο το εσωτερικό του φίλτρο. Το εξωτερικό θα το πάρω την Τετάρτη και θα το στήσω εξ' αρχής. Τι πρέπει να κάνω τότε; Με τι να το γεμίσω και τι διαδικασίες να ακολουθήσω; καταρχην πες μου ποσο καιρο εχεις τα τεστ που εχεις και αν ειναι υγρα η στικακια. κατα δευτερον. δεν εχω ακουσει ποτε να πεταμε το βιολογικο υλικο (ακομα και μηχανικο να ειναι αυτο το μακαρονι). Οταν θα παρεις το εξωτερικο, σιγουρα θα ειναι μεγαλυτερο απο το εσωτερικο. οποτε θα χρειαστεις κι αλλα υλικα. Μαζι με αυτα που εχεις τωρα (και φυσικα αν δεν ειχες ποτε θανατους και αρρωστιες) θα το γεμισεις με 1 σφουγγαρι μπλε και το υπολοιπο με βιολογικο υλικο (σιποραξ η/και substrate pro) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmaths 10 Σεπτεμβρίου 2012 Author #14 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Υγρά είναι και τα έχω κάνα χρόνο... Θανάτους είχα κάποιες φορές, αλλά δεν ξέρω αν ήταν από αρρώστια ή κάτι άλλο. Όπως και να' χει δεν θα με πείραζε να το στήσω από την αρχή για να είμαι σίγουρη. Απλά θέλω να ξέρω επακριβώς το τι πρέπει να πετάξω, τι πρέπει να αγοράσω και τι διαδικασίες να κάνω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vangelis21 10 Σεπτεμβρίου 2012 #15 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 αφου δε σε πειραζει να το στρωσεις απο την αρχη, καλο θα κανεις, κακο δε θα κανεις. Απλα να ξερεις παιρνει πολυ καιρο. Αν θες πετα τα σφουγγαρια μιας και καινουρια ειναι φθηνα αλλα αν τα πλυνεις καλα δεν θα εχεις προβλημα. το μακαρονι κρατα το. Αγορασε και υαλοβαμβακα για να βαλεις στο φιλτρο. ποιο φιλτρο εξωτερικο θα του βαλεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecr 10 Σεπτεμβρίου 2012 #16 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 καλή αρχή και από μένα στην όμορφη και άγρια Αφρική. τα ψαράκια της λίμνης αυτής θα σε ανταμείψουν. τη μήκος έχει το ενυδρείο σου; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmaths 10 Σεπτεμβρίου 2012 Author #17 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 αφου δε σε πειραζει να το στρωσεις απο την αρχη, καλο θα κανεις, κακο δε θα κανεις. Απλα να ξερεις παιρνει πολυ καιρο. Αν θες πετα τα σφουγγαρια μιας και καινουρια ειναι φθηνα αλλα αν τα πλυνεις καλα δεν θα εχεις προβλημα. το μακαρονι κρατα το. Αγορασε και υαλοβαμβακα για να βαλεις στο φιλτρο. ποιο φιλτρο εξωτερικο θα του βαλεις? Όταν λες πολύ καιρό, εννοείς ένα μήνα περίπου ε; Κάπου τόσο είχα κάνει και στην αρχή για να το στρώσω! Έχω υαλοβάμβακα. Το φίλτρο είναι το eheim 2216, αλλά μπορώ να έχω και το εσωτερικό να τρέχει ταυτόχρονα. Εκτός από το μακαρόνι, τα σφουγγάρια και τον υαλοβάμβακα, τι άλλο πρέπει να αγοράσω για μέσα στο φίλτρο; Η άμμος που έχει την άλγη μας πειράζει; Να την πετάξω όλη; καλή αρχή και από μένα στην όμορφη και άγρια Αφρική. τα ψαράκια της λίμνης αυτής θα σε ανταμείψουν. τη μήκος έχει το ενυδρείο σου; Σ' ευχαριστώ πολύ! Να' σαι καλά! 1 μέτρο είναι το μήκος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecr 10 Σεπτεμβρίου 2012 #18 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 μπορείς να το κάνεις κοινωνικό με ένα είδος πετρόψαρα και ένα είδος κοχυλόψαρα.. φυσικά θα πρέπει να προσέχεις το aquascape σου, πολύ πέτρα στη μια πλευρά και πολλά κέλυφη στην άλλη. διάβασε την αρθρογραφία θα σε βοηθήσει πολύ http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=65556 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmaths 10 Σεπτεμβρίου 2012 Author #19 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Τα έχω διαβάσει τα άρθρα και έχω δει και αυτό που λες, απλά μου είπαν ότι είναι λίγα τα λίτρα μου για δύο είδη ψαριών οπότε είπα να βάλω μόνο τα λελεούπι. Αλλά έχω απορίες ακόμα και στα πιο βασικά... Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giannakis27 10 Σεπτεμβρίου 2012 #20 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Γιατι να το στρωσεις απο την αρχη αφου εχεις στρωμενο βυθο,φιλτρο και ενυδρειο???Μονο μηδενισε την αμμωνια και διορθωσε τις παραμετρους του νερου και το στησιμο του ενυδρειο για τα ψαρια που θες.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmaths 10 Σεπτεμβρίου 2012 Author #21 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Μα πώς μπορώ να ρίξω την αμμωνία; Αυτό δεν ξέρω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeLk 10 Σεπτεμβρίου 2012 #22 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Με αλλαγές νερού και προσθήκη βακτηρίων, όντως αν δεν εχεις βαλει φαρμακαστο ενυδρειο, δεν εχεις πολλους θανατους και γενικα το ενυδρειο ηταν υγειες δεν χρειαζεται να ξανακολουθησεις αυτη την διαδικασια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmaths 10 Σεπτεμβρίου 2012 Author #23 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Ωραία, θα ξεκινήσω να το παλεύω τότε με το που θα βγάλω τον μονομάχο. Θα κάνω και μια γενναία αλλαγή νερού, ένα καθάρισμα των υλικών του φίλτρου και θα ξεκινήσω το στήσιμο. Μόλις φτάσει 0 η αμμωνία, βάζω ψάρια. Τελικά το φίλτρο εκτός από σφουγγάρι, μακαρόνι και υαλοβάμβακα τι άλλο πρέπει να έχει μέσα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeLk 10 Σεπτεμβρίου 2012 #24 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Τιποτα μια χαρα ειναι αυτα..! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giannakis27 10 Σεπτεμβρίου 2012 #25 Share 10 Σεπτεμβρίου 2012 Οπως ειπε ο νικ...και τα υλικα του φιλτρου με νερο ενυδρειου τα πλενουμε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος