Jump to content

Διαδικασία Νέκρωσης Ζωντανού Βράχου

Road Tail

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Στο στημένο ενυδρείο μου που τρέχει μόνο με 6 κιλά ζωντανό βράχο, προκύπτει ανάγκη τροποποίησης του σετάπ.

Έτσι διατέθηκε από φίλο συνχομπίστα ζωντανός βράχος περί τα 2 κιλά για να προστεθεί στο ενυδρείο.

Λόγω διάφορων που είναι φυτρωμένα πάνω και θέλω να τα απομακρύνω αλλά και για λόγους ασφαλείας

(πιθανή παρουσία από απταίσιες) αποφάσισα να "μετατρέψω" τον βράχο σε νεκρό.

Ποιά είναι η διαδικασία και τι χρόνος απαιτείται για να νεκρώσει ένας βράχος έτσι ώστε να είναι ασφαλής για το ενυδρείο μου ?

Ευχαριστώ

Μα το ζητούμενο είναι να ζωντανέψει και όχι να νεκρώσει!

Δεν νομίζω να διατρέχεις κύνδυνο ειδικά απο στρωμένο βράχο! Ρίξε του μια ματια για αιπτασίες και δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι!

Χωρίς να είμαι ο πλέον κατάλληλος φαντάζομαι πως μπορείς να τον βάλεις σε γλυκό νερό με χλωρίνη μετά να τον ξεπλύνεις καλά προσθέτοντας αντιχλωριο και ξανά πλύση με γλυκό νερό.Δεν νομίζω να επιβιωσει κατι μετα απο ολο αυτο.

Αστον εκτός νερού για λίγες μέρες να στεγνώσει και μετά βράστον.Το ερώτημα είναι αξίζει να το κάνεις απο ποιότητα ή είναι τούβλο και θα κάνεις μια τρύπα στο νερό.

απο τη στιγμη που εχεις ηδη ζωντανο βραχο μεσα στο ενυδρειο εγω θα τον νεκρωνα.

αν εχεις την παραμικρη ανησυχια για το τι μπορει να σου φερει τοτε καλυτερα να εχεις το κεφαλι σου ησυχο.

τωρα που εχει κ ακομα ζεστη απλα βγαλε τον στο μπαλκονι κ αστον για καμια εβδομαδα,ισως κ λιγο παραπανω αν δεν βιαζεσαι.

μετα ριξτου μερικα ξεπλυματα με νερο βρυσης κρυο η ζεστο κ βαλτον στο ενυδρειο.

αν ο προηγουμενος βραχος κ το ενυδρειο ειναι στρωμενα τοτε θα μπολιασει κ ο νεκρος παρα πολυ γρηγορα

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Μερικές απορίες .....

- Αρκεί μια εβδομάδα για να νεκρωθεί εντελώς ο βράχος ?

- Χρειάζεται βράσιμο και για πόση ώρα ?

- Χρειάζεται τρίψιμο με βούρτσα όπως διάβασα σε κάποιο άλλο άρθρο ?

- Είναι χρήσιμο το ξέπλυμα με θαλασσινό νερό (οι αλλαγές μου είναι με θααλσσινό) πριν μπεί στο ενυδρείο ?

Με λίγα λόγια... όσο πιο πολύ στεγνώσει, όσο πιο καλά τον τρίψεις και όσο πιο καλά τον πλύνεις... τόσο καλύτερα θα είναι γιατί θα είσαι σίγουρος ότι δεν παρέμεινε τίποτα !!!

...και αν έχει πολλούς πόρους και τρύπες καλό θα ήταν να πλυθεί και με πίεση για να φύγουν όλα.

Έγινε επεξεργασία - Aiolos

Μετά από 3 ημέρες στον ήλιο, έβρασα τα κομμάτια περί της 1/2 - 1 ώρας και τα τοποθέτησα στο ενυδρείο.

Έπεσε και κόλλημα στα βράχια κάτι φραγκάκια με την ειδική κόλλα Bison και μαζί μια γερή δόση βακτήρια και το σκίμμερ έβγαλε ... αφρούς !

Ελπίζω όλα να κυλήσουν ομαλά και να μην έχω καμμιά περίεργη τροπή. Το βράδυ θα πάρω και μετρήσεις .....

Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Σύντομα νέες φώτος στην παρουσίαση του θαλασσινού μου, με το νέο aquascape.

αν τρεχει καιρο το ενυδρειο σου κ ο βραχος σου ο παλιος,ειναι στρωμενος δεν θα εχεις κανενα προβλημα road.

κ να εχεις καποιες αυξησεις θα ειναι πολυ μικρες για να κανουν κακο.

γνωμη μου ειναι πως δεν θα παρει χαμπαρι το ενυδρειο.

τι ηθελες να ξεφορτωθεις?

εγω θα τον αφηνα μερικες μερες παραπανω παντως.

ηθελα να ξεφορτωθω ενα ειδος αλγης κ τον ειχα αφησει στο μπαλκονι

μια εβδομαδα κ κατι το χειμωνα με χαμηλη θερμοκρασια κ υγρασια!

οταν τον ξαναεβαλα σε νερο η αλγη ζωντανεψε........ :bigemo_harabe_net-86:

εχω δει κ βραχο να μενει 2 μερες εκτος νερου με απταιζιες κ οταν ξαναμπηκε στο ενυδρειο(χωρις βρασιμο,απλα με ξεπλυμα)

οι #$#^%ες ξαναβγηκαν!

Ευχαριστώ mad23.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε κατά τις 6μμ

Το βραδάκι και μετά την προσθήκη των πρόσθετων βάση ρουτίνας (kH, Ca, Mg ) πήρα μετρήσεις με τα υγρά της Salifert και ήμουν :

Temp : 26,7

Sal : 1025

pH :8.2

kH : 7.9

NH3: 0

NO2 : 0

NO3 : 5

PO4 : 0

Ca: 450

Mg : 1270

Αν και η ποσότητα του βράχου που προστέθηκε ( 3 kgr ) ήταν μεγάλη αναλογικά με την ποσότητα του βράχου του ενυδρείου μου ( 6 kgr )

δεν παρατηρήθηκε κάποια δυσλειτουργία, εκτός του σκίμμερ που έβγαλε παραπάνω αφρούς, πράγμα φυσιολογικό κατά την γνώμη μου

όμως σήμερα το πρωί είχε σχεδόν επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς. Πιστεύω ότι περισσότερο επιρρέασε η Bison Aqua κόλλα

που κόλλησα τα κοράλια, από το βράχο που πρόσθεσα για την αυξημένη λειτουργία του σκίμμερ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...