Jump to content

Εσεις Σταματατε Το Co2 Το Βραδυ?

Savou

Recommended Posts

Καλησπερα!

Θα ηθελα να μαθω πια λιση ειναι καλητερη και γιατι βεβαια με το co2?

Μερικοι λενε οτι καλο ειναι να κλεινεις το co2 σου το βραδυ με μια ηλεκτροβανα η με ph controller!

Aλλοι ομως λενε οτι ειναι καλητερα να μενει ανοιχτο ολοι την ημερα καιθως δεν υπαρχουν αποτομενες μεταβολες μεσα στο ενυδρειο!

Τη ειναι καλητερο για ενα μετριο φυτεμενο και τη για ενα full plant?

• Like 1

Προσωπικα δεν εχω controller και μερα νυχτα το εχω ανοιχτο..πιστευω ειναι το καλυτερο για τυχων μεταβολες που λες και συ...το χω ετσι 10 μηνες χωρις κανενα προβλημα

Εγω το εχω ενα χρονο ετσι και δεν εχω προβλημα.

• Like 1

Με το κοντρολλερ δεν το κλεινεις το βραδυ απλα βάζεις συγκεκριμένη ποσότητα μέσα στο ενυδρειο οσο λειτουργει την ημέρα τοσο λειτουργει και το βραδυ... Ρίχνει τοσο ώστε να εχεις σταθερο το πεχα... Προϋποθέτει σαφώς να μην εχει ριξει κάποιο μπαφερ για πεχα.... Το καλυτερο ειναι αν εισαι με DIY co2 να τ εχεις συνέχεια αν κι εγω ειμαι αντίθετος με το DIY co2. Παντα θα πρεπει να εχεις σταθερο πεχα το οποίο εξαρτάται άμεσα απο το διοξιδιο... Είτε ειναι με συστημα είτε οχι... Είτε μέρα είτε νύχτα... Παντα σταθερές συνθηκες για να μην στρεσαρωντε τα ψαρια και για να μην εχεις αλγεις...

Eγω εχω παροχη διοξειδιου 1 ωρα μετα το ανοιγμα των λαμπων (Σε μια ωρα εχει αναψει περιπου το 50% των λαμπων) και σταματαω την παροχη με χρονοδιακοπτη περιπου 1,5 ωρα πριν σβησουν τα φωτα.....οταν παλι αναβει γυρω στο 75% των λαμπών...

Εχω παρατηρησει οτι το co2 δεν μειωνεται δραματικα λειτουργωνας κατα αυτον τον τροποΚαι οταν ξαναναψουν οι λαμπες υπαρχει αρκετο ωστε να ξεκινησω την παροχη μετα απο καμμια ωρα....

Στην εποχη μας και βαση των ανεξαντλητων ωρων εργασιας (πανω απο 13-14 ωρες την ημερα) και των μισθων μας καπου πρεπει να κοβονται οι πολυτελειες και οι περιττες κοπωσεις (γεμισμα καθε 40 μερες την μπουκαλα!!!) .

Ετσι με τν μικρη μπουκαλα το γεμισμα απο 1 φορα ανα 40 ημερες εγινε 1 ανα 2 μηνες περιπου και τα φυτα δεν εχουν κανενα σημαδι ελλειψης ....

Αυτο το αποδυκνυει και το κλαδεμα που εκανα μεχρι προσφατα καθε 15-20 ημερες...

Τα φυτα που ειχα κατα καιρους και συνηθως διατηρω επειδη πολλοι θα αναρωτηθουν ειναι

Nomaphila stricta

Ceratopteris siliquosa Water Sprite

Hemianthus micranthemoides

Ludwigia

Rotala Lemna minor

java moss

Anubias

Vallisneria americana

Hygrophila

Ceratophyllum demersum

Myriophillum Matogrossense Red

Cabomba caroliniana

Limnophila sessiliflora

Hygrophila difformis

Egeria densa

Shinnersia rivularis

Aponogeton crispus

Cryptocoryne

Bacopa

Echinodorus

Lysimachia nummularia 'Aurea'

Crinum natans

Εδώ και 22 χρόνια ΟΧΙ

Εγώ είχα ηλεκροβάνα πάνω στον χρονοδιακόπτη με τα φώτα και την ώρα που άνοιγαν άνοιγε, την ώρα που έκλειναν έκλεινε. Και το βρίσω λογικό αυτό γιατι τη μέρα τα φυτά απορροφούν co2 ενώ τη νύχτα το αποβάλουν. Αυτό φαίνετε και απο την διαφορά του pH στα φυτεμένα ενυδρεία χωρίς co2 απο μέρα σε νύχτα. Προσωπική μου εμπειρία είναι σε αφρικάνικο ενυδρείο με μόνο άλγες αλλά ΠΟΛΛΕΣ αλγες, το πρωί το pΗ ήταν σημαντικά χαμηλότερο τη μέρα απο ότι πρίν το σβήσιμο των φώτων.

Στην αρχη το ειχα ανοιχτο, οσο και η φωτοπεριοδος, αλλα το πρωι εβλεπα τα ψαρια ταλαιπωρημενα απο το σκαμπανεβασμα του ph..

Mετα το αφησα να τρεχει συνεχεια, αλλα με συνεχεις μετρησεις, ωστε να μην γινονται απαγορευτικα τα επιπεδα την νυχτα, αλλα και να ειναι σε ικανοποιητικα επιπεδα την ημερα.

Και με αυτην την μεθοδο ομως προσεξα οτι και παλι υπαρχουν (μικροτερα παντως) σκαμπανεβασματα του ph, μιας και στην φωτοπεριοδο εχουμε απορροφηση co2 απο τα φυτα, αρα λιγο πιο πεσμενα τα επιπεδα του στο νερο, αρα ανοδο (σταδιακη) του ph.

Τωρα ομως θα το βαλω με ph controller να εχω το κεφαλι μου ησυχο.

Σιγουρα ειναι ενα ερωτημα που απασχολη πολυ κοσμο και βεβαια η καλυτερη λυση προσωπικα πιστευω ειναι η χρηση ενος ΡΗ κοντρολερ για να εχουμε σταθεροτητα, ασφαλεια και οικονομια διοξειδιου.

Συμφωνα με την askol (εταιρια ενυδρειακων προιοντων) απο τα αποτελεσματα τις ερευνα της, πειραματιζοντας για 6 ημερες με δυο ενυδρεια,εβγαλε το συμπερασμα πως ειναι καλυτερη η συνεχεις χρηση διοξειδιου για δυο βασικους λογους.

1) Για να βρεισκουν αμεσως τα φυτα αρκετο διοξειδιο οταν αναβουν τα φωτα και αρα να εχουμε μια αμεση εκκινηση φωτοσυνθεσης των φυτων

2) Για να εχουμε μικροτερα σκαμπανεβασματα του ΡΗ μια που το διοξειδιο επιδρα αμεσα στις τιμες του.

Οπως θα δειτε απο το συννημενο pdf στην τελευταια σελιδα κατω δεξια εχει δυο διαγραμματα τα οποια απεικονιζουν την αυξομιωση του ΡΗ καθημερινα για 6 μερες, στο πρωτο απο πανω δουλευοντας 24 ωρες ενω στο κατω δουλευοντας μονο κατα τις ωρες φωτισμου.

Τα συμπερασματα δικα σας, βεβαια μην ξεχναμε και τον παραγοντα Buffer του νερου και μαρκετινγκ αν και μιλαμε παντα για σοβαρες εταιριες θελω να πιστευω.

http://www.acquariomania.eu/images/stories/pdf/CO2_Askoll.pdf

• 1 year later...

Σιγουρα ειναι ενα ερωτημα που απασχολη πολυ κοσμο και βεβαια η καλυτερη λυση προσωπικα πιστευω ειναι η χρηση ενος ΡΗ κοντρολερ για να εχουμε σταθεροτητα, ασφαλεια και οικονομια διοξειδιου.

Συμφωνα με την askol (εταιρια ενυδρειακων προιοντων) απο τα αποτελεσματα τις ερευνα της, πειραματιζοντας για 6 ημερες με δυο ενυδρεια,εβγαλε το συμπερασμα πως ειναι καλυτερη η συνεχεις χρηση διοξειδιου για δυο βασικους λογους.

1) Για να βρεισκουν αμεσως τα φυτα αρκετο διοξειδιο οταν αναβουν τα φωτα και αρα να εχουμε μια αμεση εκκινηση φωτοσυνθεσης των φυτων

2) Για να εχουμε μικροτερα σκαμπανεβασματα του ΡΗ μια που το διοξειδιο επιδρα αμεσα στις τιμες του.

Οπως θα δειτε απο το συννημενο pdf στην τελευταια σελιδα κατω δεξια εχει δυο διαγραμματα τα οποια απεικονιζουν την αυξομιωση του ΡΗ καθημερινα για 6 μερες, στο πρωτο απο πανω δουλευοντας 24 ωρες ενω στο κατω δουλευοντας μονο κατα τις ωρες φωτισμου.

Τα συμπερασματα δικα σας, βεβαια μην ξεχναμε και τον παραγοντα Buffer του νερου και μαρκετινγκ αν και μιλαμε παντα για σοβαρες εταιριες θελω να πιστευω.

http://www.acquariomania.eu/images/stories/pdf/CO2_Askoll.pdf

:bigemo_harabe_net-195: up!!

• 2 weeks later...

Τελικα η καλυτερη λυση ειναι το ph controller,ομως οσοι δεν το εχουμε τι ειναι καλυτερο να κανουμε?να το σταματαμε το βραδυ ή να το αφινουμε μερα νυχτα?

Εγω προσωπικα το σταματαω μαζι με τα φωτα.

Και εγώ το σταματάω το βράδυ μαζί με τα φώτα, αλλά τώρα με έβαλε σε σκέψεις ο Rik

Α μπραβο...και εμενα στις ιδιες σκεψεις με εβαλε.... :) :)

Θα το δοκιμάσω 1 εβδομάδα να δουλεύει συνέχεια να δούμε πως θα αντιδράσουν τα φυτά.

Εδώ και δύο χρόνια περίπου δεν το κλείνω τη νύχτα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εβγαλα την ηλεκτροβανα απο τον χρονοδιακοπτη και θα δουλευει συνεχεια.....για να δουμε :)

Εβγαλα την ηλεκτροβανα απο τον χρονοδιακοπτη και θα δουλευει συνεχεια.....για να δουμε :)

Τις πρώτες μέρες και μέχρι να ισορροπήσει το συστημά σου (με βάση τα νεα δεδομένα) μην αγνοήσεις να κάνεις μετρήσεις. :)

Και εγώ την ενεργοποίησα και δουλεύει πλέον συνέχεια θα μετρήσω το ph το Σαββατοκύριακο να δούμε τι έγινε

Βεβαια,καθημερινα μετρα νιτρικα,φωσφωρικα και σκληρωτητες....

Βεβαια,καθημερινα μετρα νιτρικα,φωσφωρικα και σκληρωτητες....

Και pH οπωσδήποτε. :thumbup:

Έγω τα πρώτα χρόνια έβαζα αεραντλία το βράδυ(έτσι μου είχαν πεί).Πλέον το αφήνω ως έχει. Δεν μπορώ το θόρυβο!!!

Λοιπόν και εγώ πειραματιζομαι για αλλη μια φορά, εχω ενυδρεια που τρέχουν συνεχόμενα, αλλα στο 180αρι μου επειδη εχει μπόλικο φως , και το μανόμετρο μου κάνει νούμερα επειδή ειναι φθηνο απο ebay, δεν είναι σταθερό με ηλεκτροβόρα, εγω παιζω σε ph 5.8-5.9 .

Παλι με τα νούμερα που εκανε , δεν ειχα προβλημα απλά ειχε σκαμπανεβάσματα στο ph 0,1-0,2 καθημερινά, και ηθελα να το κανω πιο σταθερο.

τωρα το εχω βάλει συνεχόμενα , περίπου 2 φυσαλ / δευτερ,με διάχυση εσωτερικό φιλτράκι, και παίζω με την αεραντλία.

Η αεραντλία δουλεύει ολη την ήμερα, και σταματάει 2 ωρες πριν να ανοίξουν τα φώτα , ξανά ανοίγει 2 ώρες μετά τα φώτα, ετσι καταφέρνω να έχω Ph ,οταν ειναι ανοιχτά τα φώτα σταθερό στο 5,85 με 5,90 και αφου κλεισουν τα φώτα στο 6,2 -6,3 , θα δείξει πως θα πάει. :turned:

δοκίμασες να δεις χωρίς αεραντλία πιες είναι η διακημάνσεις στο Ph

Οχι δεν δοκίμασα γιατι δεν ειμαι το βραδυ στο χωρο που εχω το ενυδρειο,να το παρακολουθησω ,

λογικά θα μου το κατεβάζει 0,2 -0,3 πιο κάτω το ph, και στο 5,3-5,4 απο τι ειχα προσέξει οι γαρίδες, την ψιλοακουνε, σταματάνε να προχωράνε...

ειναι στα όρια , απο τι εχω καταλαβει, οταν ξαναβάλω τα ψαρια, θα δω..

Καλημέρα και από εμένα. Στο δικό μου ενυδρείο το έχω μόνιμα ανοιχτό στην 1φυσ. το δευτερολεπτο περίπου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα ως τώρα (περίπου 5) μήνες.Βέβαια δεν ξέρω αν παίζει ρόλο ότι το ενυδρείο μου είναι μικρό (70λ.) και από ότι ξερώ στα μικρά ενυδρεία είναι καλύτερο να μην έχουμε ανεβοκατεβάσματα στις τιμες γενικότερα... δεν μπορώ να ξέρω για κάτι μεγαλύτερο. Για σιγουριά έχω και το κρεμαστο φίλτρο μου σε μεσαία ταχύτητα, να κάνει και μια σχετικά καλή ανατάραξη επιφάνειας. Το PH παίζει από 6,8 - 7,2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...