Jump to content

Επιλογή Ενυδρείου

ataktoulis

Recommended Posts

Προφανώς στις 6 μέρες δεν είχε στρώσει Νίκο, αφού σε επόμενες μετρήσεις και αμμωνία εμφάνιζε και νιτρώδη! Επιπλέον, στην αρχή μετρούσα με sticks, ενώ στη συνέχεια μόνο με υγρά τεστ όπως προτείνατε!

Τα pet shops δεν κατάλαβα που κολλάνε και για τα νιτρικά τι απάντηση περιμένεις; Να σου πω γιατί ανεβοκατεβαίνουν εννοείς;; Μακάρι να ήξερα για να μη χρειάζεται να σας ζαλίζω κιόλας! :P

Τώρα, όπως και να' χει φαίνεται να έχει στρώσει.

Όποιος γνωρίζει πως μπορώ να αντιμετωπίσω τα υψηλα νιτρικά του νερού της βρύσης...παρακαλώ τα φώτα του μπας και ξεμπερδευτώ!

Κωνσταντίνος!

Θεωρείς ότι σε ειρωνεύομαι μετά από 50 απαντήσεις που σου έχω δώσει?

Λυπάμαι, δεν περίμενα να απαντήσεις έτσι!

• Απαντήσεις 277
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους…

Έχεις λάβει προτάσεις, γνώμες, αποψης, βοήθεια, συμβουλές, καθοδήγηση όχι μόνο από μένα αλλά και από άλλα μέλη μέσα σε αυτά τα 150 ποστ που έχει πιάσει το θέμα σου και τώρα γυρνάς να μου πεις ότι σε ειρωνεύομαι?

Μήπως προσπαθώ να σου εξηγήσω και να σε βοηθήσω?

Μήπως τα τόσα ευχαριστώ που μοίραζες χωρίς κανένας να στα ζητήσει προορίζονταν για ειρωνικές προθέσεις?

Ξαφνικά η βοήθεια έγινε ειρωνεία?

Δεν νομίζω Κωνσταντίνε!

Έγινε επεξεργασία - ebenos

Νίκο δεν καταλαβαίνω το ξέσπασμά σου και παρ'ότι αρχικά εξέλαβα την απάντηση ως ειρωνεία όπως βλέπεις και στο ποστ μου δεν υπάρχει τέτοια διαπίστωση τελικά!

Φυσικά και τα ευχαριστώ ήταν ειλικρινή και χωρίς τη βοήθεια όλων και κυρίως της δικής σου δε νομίζω να τα είχα καταφέρει, οπότε πάω παρακάτω.

Μόλις μέτρησα νερό βρύσης και ενυδρείου.

Και στα δύο δείγματα έχω ΝΟ3 = 25!!

Τι κάνω τώρα;

Οπότε να σου απαντήσω για ακόμα μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα ξεσπάσματος και ότι απλά προσπαθώ να σε βοηθήσω!

Αφού λοιπόν σου είμαι ξεκάθαρος και ο χαρακτηρισμός “ειρωνεία” ήταν άστοχος από εσένα πάμε παρακάτω να βρούμε λύση!

Ας τα πάρουμε από την αρχή:

Σου έγιναν κάποιες προτάσεις για το πώς μπορείς να στρώσεις το ενυδρείο σου και επέλεξες να ακολουθησεις το στρώσιμο με τροφή και βακτήρια!

Εδώ σου δόθηκε μια πολύ ξεκάθαρη και αναλυτική πιστεύω καθοδήγηση:

Θα ξεκινήσεις προσθέτοντας 1 καπάκι κάθε 25 λίτρα νερού, δηλαδή εσύ θα ρίξεις 4,5 καπάκια αφού πρώτα το ανακινήσεις πολύ καλά!

24 ώρες μετά θα τρίψεις μέσα στο ενυδρείο λιγια τροφή σε flakes (2-3 flakes) για να μπορέσει να διασπαστεί και να μην μείνει στο βυθό και σαπίσει!

Μετά, και κάθε 3 μέρες περίπου θα επαναλαμβάνεις την διαδικασία της τροφής έτσι ώστε να παράγεται με αυτό τον τρόπο αμμώνια και να μπορούν να τρέφονται τα βακτήρια που προσθέτεις! Υγρά βακτήρια θα συνεχίζεις να προσθέτεις μια φορά την εβδομάδα και ταυτόχρονα θα κάνεις και μετρήσεις να βλέπεις την εξέλιξη του κύκλου σου.

Όταν λοιπόν μετά από κάποιες μέρες (2-3 εβδομάδες μπορεί και παραπάνω) φτάσεις να έχουν μηδενίσει τελείως η αμμωνία και τα νιτρώδη και θα βρίσκεις μόνο μετρήσιμα νιτρικά τότε θα κάνεις μια αλλαγή νερού 50% και θα αρχίσεις να προσθέτεις τα ψάρια σου!

Υ.Γ.1 σε όλη αυτή την χρονική περίοδο που θα στρώνεις δεν θα κάνεις αλλαγή νερού!

Υ.Γ.2 προσοχή σε αυτή την φάση γιατί είναι η πιο σημαντική…….μην γίνεσαι ατακτουλης!

Μετά από κάποιες μέρες διαπιστώσαμε κάποιο πρόβλημα στο νερού του δικτύου που θα μας προβλημάτιζε με το στρώσιμο του ενυδρείου και επίσης σου δόθηκαν κάποιες οδηγίες:

Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω αλλά ας το αφήσουμε γιατί μπορεί να είμαι εγώ κουρασμένος!

Για να μην μπερδευόμαστε θα μου μιλάς με χρώματα στα τεστ αμμωνίας!

Το δικό μου συμπέρασμα τώρα από αυτά που λες και με αυτό θα σε καθοδηγήσω είναι ότι:

Το νερό της βρύσης σου δεν έχει αμμωνία και στο ενυδρείο ξεκίνησε να εμφανίζετε!

Το νερό της βρύσης σου έχει 25 νιτρικά και συνεπώς και στο ενυδρείο μιας και βάζεις από αυτό μέσα!

Τώρα, με βάση αυτά τα συμπεράσματα η αμμωνία δεν μας απασχολεί μιας και θα υποθέσουμε ότι ξεκίνησε ο κύκλος. Οδηγίες για την χρήση των βακτηρίων και της τροφής σου έχω δώσει και καλό είναι να τις ακολουθήσεις έτσι γιατί κάθε μέρα βακτήρια θα γίνει πανικός!

Τα νιτρικά τώρα της βρύσης σου είναι ένα θέμα! Κανονικά σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να αγοράσεις μια αντίστροφη όσμωση αλλά δεν νομίζω ότι είσαι πρόθυμος να μπεις σε μια τέτοια διαδικασία οπότε θα πορευτούμε με αυτά.

Δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά για το αν θα επηρεάσουν την διαδικασία του κύκλου μιας και είναι αρκετά ανεβασμένα, θα προχωρήσουμε και θα δούμε στην πορεία! Μπορώ όμως να σου απαντήσω με σιγουριά ότι στο μέλλον θα σου δημιουργήσουν πολλά προβλήματα με αλγες μιας και δεν έχεις μέσα φυτά! Πίστεψε με αυτό δεν θα σου αρέσει καθόλου.

Η συμβουλή μου μιας και το νερό της βρύσης σου δεν πρόκειται να καλυτερέψει είναι σε αυτή την φάση (που δεν έχεις ακόμα ψάρια μέσα) να βάλεις μέσα αρκετά φυτά ώστε να τραβανε συνεχώς τα νιτρικά μιας και είναι η τροφή τους μέχρι να καταφέρει το ενυδρείου σου να στρώσει και τα νιτρικά να κρατιούνται σε ένα φυσιολογικό επίπεδο. Αυτό θα σε καθυστερήσει λίγο παραπάνω στο να βάλεις ψάρια αλλά στην περίπτωση σου νομίζω πως δεν έχεις και πολλές επιλογές!

Όπως όμως γνωρίζεις δεν ακολούθησες τον τρόπο στρωσίματος έτσι όπως σου υποδείχτηκε και πιθανόν να μπερδεύτηκες από της πολλές απόψεις που άκουγες αναφέροντας τα πετσοπ της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης!

Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε στο σημείο να μην έχουμε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να σου απαντήσω με ασφάλεια για το να έχει στρωθεί το ενυδρείο σου η όχι!

Με καλή θέληση όμως απο μερος σου μπορούμε να προσπαθήσουμε…

Φυτά μπήκαν περίπου 15 "ρίζες" το περασμένο Σάββατο. Είναι Βαλισνέριες και ανούμπιες.

Υπόστρωμα δεν υπάρχει, τα έβαλα κάτω από τα χαλίκια και προς το παρόν μοιάζουν υγιή. Ούτε οι 30 βαθμοί του νερού φάνηκε να τα επηρεάζουν. Αυτή τη στιγμή είμαι στους 22 και λογικά εκεί θα μείνω με τον θερμοστάτη.

Μήπως τα φυτά αδυνατούν να ρίξουν τα νιτρικά μετά την αλλαγή; Είχανε πέσει στα 10 και μετά την αλλαγή εκτοξεύτηκαν.

Για αντίστροφη όσμωση ξεκινάω αναζήτηση πληροφοριών τώρα κιόλας! :-) Αύριο πρωί πριν τη δουλειά θα ξαναμετρήσω να δω τι γίνεται αν και υποθέτω σε 6 ώρες ακόμη δεν αλλάζουν και πολλά..

Έγινε επεξεργασία - ataktoulis

Η προτάσεις μου για από εδώ και πέρα και με ότι τελικά μπορεί να έχει συμβεί στο ενυδρείο σου μιας και έχουν περάσει 20 ημέρες στρωσίματος!

Προσπάθησε να φυτέψεις και λίγο κερατοφυλλο (στο είχα προτείνει ξανά) και ας γίνει τροφή για τα χρυσόψαρα αργότερα μια που είναι φυτό που καταναλώνει πολύ τα νιτρικά .

Από ψάρια θα πρότεινα να βάλεις μερικά fancy μιας που είναι πιο όμορφα στο κολύμπι και γενικά ποιο εντυπωσιακά από τα κοινά χρυσόψαρα, αν πάλι σου αρέσουν τα κοινά μπορείς να βάλεις και όταν κάποια στιγμή μεγαλώσουν πολύ βλέπεις τι θα κάνεις, η επιλογή είναι δική σου!

Βαλε λοιπόν ένα μόνο ψάρι αύριο (όποιο επιλέξεις) και ταΐζε προσεκτικά για της πρώτες μέρες (2 φυλλαράκια την ημέρα είναι αρκετά) και ταυτόχρονα κάνε και μετρήσεις ανα 2 μερες μόνο της βασικές (αμμωνία, νιτρώδη, νιτρικά).

Θα πρότεινα να παρατηρήσουμε τις μετρήσεις για τυχόν απρόοπτα και αν όλα πανε καλά στο τέλος της εβδομάδας θα δούμε που έχουν φτάσει τα νιτρικά και πως θα κουνηθούμε!

Ακολούθησε αν θέλεις τα παραπάνω, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο!

Έγινε επεξεργασία - ebenos

Ευχαριστώ πάρα πολύ.. Θα ενημερώνω για ό,τι προκύπτει και ελπίζω να πάνε όλα κατ'ευχήν.. Θα βάλω και κερατόφυλλο λοιπόν το μεσημεράκι και από την επόμενη επιστρέφω με μετρήσεις..

Το πρόβλημα πιθανότατα εντοπίστηκε! Ο αγωγός της οικοδομής είχε διαρροή και μέσα έκαναν πάρτυ οι αρουραίοι!!! Η βλάβη επιδιορθώθηκε σήμερα!!! Θα κάνω αλλαγή σε λίγο, γιατί μόλις γύρισα σπίτι και θα μετρήσω ξανά.. Είμαι χαρούμενος.. Μακάρι να διορθωθεί η κατάσταση!!

Αναμείνατε νέα..

Το νερό αποχλωριώθηκε για περίπου 20 λεπτά, μπήκε στο ενυδρείο (περίπου 60% αλλαγή), μετρήθηκε και έχουμε τα παρακάτω:

ΝΗ4 = 0 !

ΝΟ2 = 0 !

ΝΟ3 = 10 !!!!

PH = 7,6

Όλες οι μετρήσεις έγιναν με υγρά τεστ και τα έκανα 2 φορές για να σιγουρευτώ! Πριν γεμίσω τους κουβάδες άφησα τη βρύση να τρέξει κανένα 5λεπτο για να είμαι σίγουρος και ω του θαύματος, το ενυδρείο μοιάζει στρωμένο. Έβαλα και ένα κερατόφυλλο όπως με συμβούλεψε ο ebenos και σήμερα θα βάλω τον 1ο κάτοικο. Πήγα στο pet και είδα κάποια πολύ χαριτωμένα bubble eye και θέλω να βάλω ένα, όπως ήταν άλλωστε στις αρχικές μου σκέψεις.

Θα συμβιώσει καλά με Common που σκέφτομαι να βάλω σε κανένα 10ήμερο ή και σήμερα αν μου πείτε με σιγουριά πως μπορώ να βάλω ταυτόχρονα 2 ψαράκια;

Ξέχασα να αναφέρω πως μετά τις μετρήσεις έριξα και 3 καπάκια nitrivec, έτσι καλού κακού. :P Ξεθολώνει με αρκετά γρήγορο ρυθμό αν αυτό σημαίνει κάτι!

Να βάλω σήμερα 2 ψαράκια, τι λέτε;

Από ό,τι είδα σε διάφορες πηγές δυστυχώς Bubble eye με Common δεν ταιριάζουν.. :(

Δεν έπρεπε να κάνεις και δεύτερη αλλαγή στο καπάκι.

Τα bubble eye τα κρατάμε μόνα τους σε species ενυδρεία γιατί είναι πολύ ευαίσθητα ψάρια!

Να βάλεις για αρχή ένα μόνο χρυσόψαρα και όχι δυο να δούμε πως θα ανταποκριθεί η βιολογία σου!

Οκ Νίκο. Μετρήσεις κάθε πότε προτείνεις για να βλέπουμε πως πάει; Ανά 2 μέρες είναι καλά; Χθες το βράδυ πάντως που έκανα όλα τα τεστ, είχα

ΝΗ4 = 0 (δεν ήταν όμως τόσο "καθαρό" κίτρινο)

ΝΟ2 = 0, και

ΝΟ3 = 12.5

Για μια εβδομάδα θα ταΐζω μέρα παρά μέρα 2 φυλλαράκια τροφή, από τη δεύτερη κάθε μέρα 1-2 φυλλαράκια και από την τρίτη εβδομάδα σκέφτομαι να του γνωρίσω τον νέο του φίλο αν όλα πάνε καλά! Σήμερα θα αγοράσω μετά τη δουλειά ένα κερατόφυλλο ακόμα για να μπορέσω να κρατήσω τα νιτρικά μου χαμηλά.

Κατά τα άλλα, φαίνεται να είναι στρωμένο το φίλτρο αφού ΝΗ4 και ΝΟ2 είναι σε καλά επίπεδα. Πρώτη αλλαγή πότε συστήνεται; Σκεφτόμουν για το Σάββατο και ανά 5-7 μέρες να κάνω γενικά αφού δούμε πως όντως η κατάσταση είναι σταθερή. Για τη σκληρότητα του νερού που δε μας απασχόλησε ιδιαίτερα μέχρι σήμερα, τι τιμές είναι ανεκτές;

Και μία ακόμη χαζή απορία: Οι μετρήσεις πότε είναι καλό να γίνονται; Πριν αλλαχτεί το νερό, αμέσως μετά την αλλαγή ή στα μισά των 5-7 ημερών οπότε και λέω να κάνω τις αλλαγές;

Φαντάζομαι ότι έβαλες ψάρι μέσα, τι έβαλες τελικά?

Βαλε και μια καινούργια φωτογραφία να δούμε πως έχει γίνει το ενυδρείο!

Από την στιγμή που υπάρχει πρόβλημα στα νιτρικά σου από την βρύση δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα, θα τα παρατηρούμε και θα δούμε μέχρι που φτάνουν!

Ταΐζε με τον ρυθμό που αναφέρεις για τον πρώτο καιρό.

Αλλαγή νερού θα κάνεις τώρα την Κυριακή για να δούμε που θα φτάσουν οι τιμές και μετρήσεις θα παίρνεις πάντα πριν από την αλλαγή. Κάθε δυο μέρες μέτρα αυτά τα τρία για τυχόν απρόοπτα!

Ωραία!! Θα τον φωτογραφίσω τον μικρό μου και θα ποστάρω. Είναι ζωηρούλης.. Η προσαρμογή διήρκεσε περίπου μισή ώρα.. Μόλις τον έβαλα στο ενυδρείο, στην αρχή καθόταν στη μια γωνία και κολυμπούσε κατά πλάτος του ενυδρείου. Μετά σιγά σιγά πήγαινε μέχρι την άλλη πλευρά και ύστερα από μισή ώρα άρχισε να εξερευνεί τα πάντα. Ανέβαινε, κατέβαινε, κρυβόταν στα φυτά... Φαίνεται να είναι χαρούμενος στη νέα του κατοικία.

Πήρα ένα Common (περίπου 5-6 εκατοστά είναι τώρα) και θα μπει το πολύ ακόμη ένα Common για να κάνουν παρέα μιας και τα λίτρα μου δεν επιτρέπουν κάτι άλλο. Ήθελα 1-2 fancy, αλλά δεν ξέρω ποιο να επιλέξω για να είναι οκ η συμβίωσή τους με τον Ατακτούλη που ούτως ή άλλως φαίνεται γρήγορος. Έχετε να προτείνετε κάτι;

Σκεφτόμουν για ένα Comet και ένα Eggfish, αλλά έχουμε ακόμα καιρό για επόμενο ψαράκι μέχρι να δω πως θα πάει με αυτό. Αφήστε δε, που αγχώνομαι μήπως με την προσθήκη του 2ου έρθουν τα πάνω κάτω και δεν ξέρω τι να κάνω.. :-(

Παρατηρώντας τα είδη σε διάφορες φωτογραφίες στο ίντερνετ νομίζω πως το ψαράκι μου είναι Comet!!! Η ουρίτσα του στο τελείωμά της είναι διάφανη όπως και τα πτερύγια σαν τα Comets που βλέπω στο google.

Είπα να κάνω το βράδυ τεστ, αλλά ξύπνησα με όρεξη και μέτρησα πρωί πρωί. Ο Ατακτούλης είναι πλέον 3 μέρες στο ενυδρείο. Χθες φυτεύτηκε ακόμη ένα κερατόφυλλο και δύο ανούμπιες αρκετά αναπτυγμένες (ενός έτους με είπε ο κύριος στο Pet που αγοράζω). Τα κερατόφυλλα που είχα στην αρχή ήταν λίγο κιτρινισμένα, τώρα πήραν τα πάνω τους. Δεν έχω ρίξει κανένα λίπασμα, ούτε υπόστρωμα έχω, ούτε CO2 ούτε έχω κάνει κάτι γενικά. Θα καταφέρουν να διατηρηθούν τα φυτά μου σε καλή κατάσταση (κερατόφυλλο δε νομίζω να μείνει καθόλου, το έχει ξεσκίσει το ψαράκι :P :P ) ή πρέπει να κάνω και κάτι άλλο;

Στο δια ταύτα:

ΝΗ4 = 0

ΝΟ2 = 0

ΝΟ3 <10

PH = 7,6

Χθες δεν τάισα, σήμερα θα του δώσω 2 φυλλαράκια το απόγευμα και ξανά το Σάββατο, οπότε και θα ξαναγίνουν μετρήσεις και Κυριακή αλλαγή 20-30%. Αν όλα πάνε καλά, θα αυξήσω το ρυθμό ταϊσματος σε 2 φορές τη μέρα ανά 2 μέρες και στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα βάλω και δεύτερο ψαράκι, να μη νιώθει μοναξιά ο νέος μου φίλος...

1. Μπορείτε να με προϊδεάσετε τι θα συμβεί μόλις μπει και το 2ο;

2. Τι να προσέξω;

3. Οι τιμές μου θα καταφέρουν να κρατηθούν σε καλά επίπεδα ή θα έχω πρόβλημα;

4. Το Ph μου γιατί ανέβηκε σε 7,6 σε σχέση με της βρύσης που είναι 7,2; Είναι κάτι που πρέπει να προσέξω μήπως ανεβεί και άλλο;

Συνέχισε με τον ρυθμό που πηγαίνεις!

Τα υπόλοιπα στην ώρα τους, αν όλα πάνε καλά τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον νέο συγκάτοικο!

Χαλαρά, και θα δούμε πως θα πηγαίνει!

Με το ph μην ασχολείσαι άλλο!

Ok!! Το ψαράκι δείχνει υγιές και χαρούμενο. Έβγαλα τελείως τα πλαστικά φυτά και έβαλα ένα μικρό βαρέλι, διακοσμητικό, το οποίο τον ξετρέλανε μάλλον. Όλο μπαινοβγαίνει και παίζει με τα χαλικάκια που έχει μέσα. Το φίλτρο άρχισε να έχει μειωμένη ροή, είναι λογικό να "βρώμισε" κιόλας;

Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν:

ΝΗ4=0

ΝΟ2=0

ΝΟ3=10

PH=7.2

Έγινε και η πρώτη αλλαγή νερού, όπου πραγματικά κάτω από τα χαλίκια είχε πολύ βρωμιά. Μετά την αλλαγή έριξα και 4 καπάκια nitrivec και σήμερα θα ταΐσω το απογευματάκι και μεθαύριο τεστ πάλι.

Επειδή Δευτέρα-Πέμπτη θα λείπω και οι δικοί μου απλά θα ανάβουν τη λάμπα και θα ταΐσουν την Τετάρτη, σκέφτομαι πριν φύγω τη Δευτέρα να ξανακάνω μια αλλαγή 30% για μεγαλύτερη σιγουριά. Τι λέτε;

Οι μετρήσεις είναι πριν από την αλλαγή?

Ναι. Πριν μετρήσω γέμισα τους κουβάδες με το νέο νερό για να δράσει το αντιχλώριο και να στρώσει και η θερμοκρασία του νέου νερού λίγο, έκανα τα τεστ και ανανέωσα περίπου 30%. 33 λίτρα για την ακρίβεια, οπότε ίσως και λίγο παραπάνω από 30%.

Περίπου πόσο όγκο να έχει το νερό, από τα 112 ονομαστικά λίτρα του ενυδρείου; Τι πιστεύετε;

Για την αλλαγή που σκέφτομαι να κάνω Δευτέρα είστε σύμφωνοι;

Εγώ λοιπόν θα σου πω ότι με 10 νιτρικά δεν θα έκανα αλλαγή!

Θα το άφηνα να ανέβουν και άλλο, αλλά δεν ακούς κανέναν! :)

Τέλος πάντων, καλές είναι οι μετρήσεις σου, άστο λίγο και θα σου πω!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...