Jump to content

Διαχυση Co2

tsagod

Recommended Posts

Από ότι κατάλαβα από αυτό που λέει ο Χρήστος εννοεί 1 φυσαλίδα ανά 10 λίτρα το λεπτό. Άρα στα 120 λιτρα που είμαι εγώ μιλάμε για 12 φυσαλίδες το λεπτό??

Αν κάνω αυτό που λες εσύ rastafari μιλάμε για 60 φυσαλίδες το λεπτό. Μου ακούγεται πιο λογικό.

...για λόγους ασφαλείας αυτό προτείνουν οι περισσότερες εταιρίες 1 φυσαλίδα ανά 10 λίτρα το λεπτό, πχ η dennerle. Αυτό το θεωρό λογικό για αρχή αν δεν γνωρίζουμε τίποτα για της ανάγκες του ενυδρείου μας, αλλά με αυτήν την μέθοδο επίσης δεν έχουμε απότομες μεταβολές στο ph και τα ψάρια προσαρμόζονται σιγά σιγά.

Μετά τη θα κάνεις και πόσες θα είναι η τελικές φυσαλίδες το λεπτό εξαρτάτε από της ανάγκες του ενυδρείου σου, μπορεί να σε αρκούν 40 μπορεί και όχι, εγώ πχ στα 70 περίπου λίτρα έχω 140 φυσαλίδες το λεπτό, το καλοκαίρι είχα 170 φυσαλίδες το λεπτό.

Και αυτό στην ουσία το ελέγχω με drop checker ανεβάζοντας σιγά σιγά φυσαλίδες;

...εγώ θα πρόσθετα ότι περισσότερο εξαρτώνται από την μάζα και το είδος των φυτών.

για αρχή λένε ότι 1 φυσαλίδα ανά 10 λίτρα από εκεί και πέρα προσαρμόζεις της φυσαλίδες ανάλογα με της ανάγκες σου. θεωρώ πως τεστ σαν αυτά είναι μονόδρομος.

Εκτος απο το παραπανω που ειπε ο Χρηστος.

Πρεπει να υπολογιζεις και τι φωτισμο δινεις στα φυτα σου.

Δηλαδη ποσο γρηγορα θα τα κανεις να αναπτυσονται.

Οσο πιο πολυ φως τοσο πιο γρηγορα αναπτυσονται τοσο πιο πολυ co2 ζητάνε, εννοειτε οτι εχουμε και μια καλη λίπανση.

Με τις φυσαλιδες μην το υπολογιζεις σε σχεση με αλλους, καθε μετρητης μετραει διαοφερικες φυσαλιδες, εχει διαφορετικο μεγεθος... Αυτο ειναι καθαρα για εσενα.

Ποσα λιτρα ειναι το ενυδρειο?

Το co2 το εχεις συνεχομενο?

Τι φυτα εχεις ?

Απο φωτισμο?

Ενας τροπος που ειχα αναφερει παλαιοτερα, ητανε να μετρησουμε το co2 σε ογκο που το ριχνουμε μέσα, ειναι πιο ακριβες ωστε να συγκρινουμε, αλλα παλι παζει ρολο η διαχυση, και αλλοι παραγοντες.

Οποτε ξεκινας οπως το εχεις στησει, βαλε ενα διαχυτηρα οχι ομως την σκαλα, και καθε εβδομαδα αυξανε το και παρακολουθα αναπτυξη των φυτων και τα ψάρια.

Το ενυδρείο είναι 120 λίτρα με διάφορα φυτά (βαλισνεριες, κρυπτοκορινες, ανουμπια, stargrass, marsilea hirsuta κ.α.). Από λάμπες έχω μια Τ5 39W daylight και μια Τ8 35W grolux. Φωτοπερίοδο έχω 7 ώρες και το co2 ανάβει μόνο στη φωτοπερίοδο. Αυτή τη στιγμή είμαι με τη σκάλα μέχρι να πάρω τον διαχυτήρα που είπε ο Σταμάτης πιο πάνω και έχω προς το παρόν ρυθμισμένο μία φυσαλιδα το δευτερόλεπτο

Το ενυδρείο είναι 120 λίτρα με διάφορα φυτά (βαλισνεριες, κρυπτοκορινες, ανουμπια, stargrass, marsilea hirsuta κ.α.). Από λάμπες έχω μια Τ5 39W daylight και μια Τ8 35W grolux. Φωτοπερίοδο έχω 7 ώρες και το co2 ανάβει μόνο στη φωτοπερίοδο. Αυτή τη στιγμή είμαι με τη σκάλα μέχρι να πάρω τον διαχυτήρα που είπε ο Σταμάτης πιο πάνω και έχω προς το παρόν ρυθμισμένο μία φυσαλιδα το δευτερόλεπτο

Προσπαθησε να το βαλεις 2-3 ωρες πριν τα φωτα ωστε με το που αναψουν τα φωτα, να εχει πιασει αρκετα ppm co2 στο νερο, ωστε να το εκμεταλευτουν τα φυτα κατευθειαν.

Προσπαθησε να το βαλεις 2-3 ωρες πριν τα φωτα ωστε με το που αναψουν τα φωτα, να εχει πιασει αρκετα ppm co2 στο νερο, ωστε να το εκμεταλευτουν τα φυτα κατευθειαν.

Τελικα τη ειναι καλυτερο, αυτο που αναφερεις στο φιλο η το 24ωρο?

Τι να σου πω, και τα δυο μου εχουνε πετυχει μια χαρα με πολυ καλα αποτελέσματα σε δυσκολα φυτα.

Στην περιπτωση της ηλεκτροβανας μπορουμε να εχουμε περισσοτερα ppm co2, σε σχεση με το 24ωρο.

Προσωπικα το εχω 24ωρο.Αν το ανοιγοκληνεις με τα φωτα,ισως εχεις και διαφορες στο ph.

κ εγω 24ωρο το εχω σε 300αρι με 3 φυσσαλιδες το δευτερολεπτο περιπου...

μεχρι τωρα τρενο τα φυτα μου ολα...

Νέες μετρήσεις σημερα. PH 8 και ΚΗ 6 που σύμφωνα με τον πίνακα που έδωσε ο Σταμάτης έχω πέσει στα 2ppm :wacko::wacko:

Άνοιξα 24ωρο πλέον το Co2 μήπως και αυξηθεί. Κανένας άλλος τρόπος??

Προσωπικα το εχω 24ωρο.Αν το ανοιγοκληνεις με τα φωτα,ισως εχεις και διαφορες στο ph.

Διαφορες στο ph σιγουρα εχεις.

Αν το εχεις το co2 με ηλεκτοβανα για να εχει αποτελέσματα θα βλέπεις πτωση του ph περιπου μια μονάδα.

Με τι μετρας το ph?

Αλλα μην τρελενεσαι , στην φυση εχεις μεγαλυτερες μεταβολες του ph,μερα με βράδυ.

κ εγω 24ωρο το εχω σε 300αρι με 3 φυσσαλιδες το δευτερολεπτο περιπου...
μεχρι τωρα τρενο τα φυτα μου ολα...

Μην το λές αυτο ...

Οπως ειπα εξαρταται τι μετρητη εχεις..

Καποια στιγμη θα βγαλω βιντεο στο δικο μου, οπου εχω 2 μετρητες...

Ο ενας ειναι φτιαγμενος απο εμενα , μετραει περιπου 1 φυσαλιδα το δευτ. και ο αλλος γυαλινος απο ebay μετραει κοντα στις 4 φυσαλιδες... :)

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
  • Like 1

Ph μετράω με υγρά τεστ. Η μέτρηση έγινε χτες πριν ανοίξει το co2. Από εκέινη την ώρα το έχω μόνιμα ανοιχτό και θα μετρήσω ξανά το απόγευμα για να δω διαφορές.

...εγώ θα πρόσθετα ότι περισσότερο εξαρτώνται από την μάζα και το είδος των φυτών.

για αρχή λένε ότι 1 φυσαλίδα ανά 10 λίτρα από εκεί και πέρα προσαρμόζεις της φυσαλίδες ανάλογα με της ανάγκες σου. θεωρώ πως τεστ σαν αυτά είναι μονόδρομος.

Χρήστο ούτε αυτό είναι απόλυτα σωστό. Ένα κινέζικο που έχω από το ebay, λέει πως για να πάρουμε σωστή μέτρηση, θέλει μαζί με τις σταγόνες του υγρού, να μπει νερό με KH 4.

Εκτος απο το παραπανω που ειπε ο Χρηστος.

Πρεπει να υπολογιζεις και τι φωτισμο δινεις στα φυτα σου.

Δηλαδη ποσο γρηγορα θα τα κανεις να αναπτυσονται.

Οσο πιο πολυ φως τοσο πιο γρηγορα αναπτυσονται τοσο πιο πολυ co2 ζητάνε, εννοειτε οτι εχουμε και μια καλη λίπανση.

Με τις φυσαλιδες μην το υπολογιζεις σε σχεση με αλλους, καθε μετρητης μετραει διαοφερικες φυσαλιδες, εχει διαφορετικο μεγεθος... Αυτο ειναι καθαρα για εσενα.

Ποσα λιτρα ειναι το ενυδρειο?

Το co2 το εχεις συνεχομενο?

Τι φυτα εχεις ?

Απο φωτισμο?

Ενας τροπος που ειχα αναφερει παλαιοτερα, ητανε να μετρησουμε το co2 σε ογκο που το ριχνουμε μέσα, ειναι πιο ακριβες ωστε να συγκρινουμε, αλλα παλι παζει ρολο η διαχυση, και αλλοι παραγοντες.

Οποτε ξεκινας οπως το εχεις στησει, βαλε ενα διαχυτηρα οχι ομως την σκαλα, και καθε εβδομαδα αυξανε το και παρακολουθα αναπτυξη των φυτων και τα ψάρια.

Πολύ σωστά, όλα είναι μια συνάρτηση, αν και εγώ το μπουμπουνίζω το co2 στο μάξιμουμ που μπορώ, άσχετα με τα φυτά και την φυτομάζα. Το σίγουρο είναι πως τον μεγαλύτερο λόγο τον παίζει ο διαχυτής. Ένας <<κακός>> διαχυτής που δεν διασπά πλήρη το διοξείδιο μέσα στο νερό, θα καταναλώσει πολλές περισσότερες φυσαλίδες για να μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι πολύ μικρή η διαφορά του ph που υπάρχει όταν το διοξείδιο δουλεύεται με τα φώτα. Σε εμένα η διαφορά αυτή είναι μισή μονάδα. Ούτος η άλλος και στην φύση, όπως πολύ σωστά διατύπωσε ο Νίκος, υπάρχει. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τα λίτρα του ενυδρείου και την φυτομάζα του.

Χρήστο ούτε αυτό είναι απόλυτα σωστό. Ένα κινέζικο που έχω από το ebay, λέει πως για να πάρουμε σωστή μέτρηση, θέλει μαζί με τις σταγόνες του υγρού, να μπει νερό με KH 4.

Πολύ σωστά, όλα είναι μια συνάρτηση, αν και εγώ το μπουμπουνίζω το co2 στο μάξιμουμ που μπορώ, άσχετα με τα φυτά και την φυτομάζα. Το σίγουρο είναι πως τον μεγαλύτερο λόγο τον παίζει ο διαχυτής. Ένας <<κακός>> διαχυτής που δεν διασπά πλήρη το διοξείδιο μέσα στο νερό, θα καταναλώσει πολλές περισσότερες φυσαλίδες για να μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι πολύ μικρή η διαφορά του ph που υπάρχει όταν το διοξείδιο δουλεύεται με τα φώτα. Σε εμένα η διαφορά αυτή είναι μισή μονάδα. Ούτος η άλλος και στην φύση, όπως πολύ σωστά διατύπωσε ο Νίκος, υπάρχει. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τα λίτρα του ενυδρείου και την φυτομάζα του.

Σιγουρα Σταματη!

Ενας ακομα παραγωντας ειναι και η ωριμοτητα του ενυδρειου.Ενα ωριμο ενυδρειο που δουλευει για χρονια,εχει την ταση απο μονο του να ριχνει το ph,λογο των ιζηματων που εχει μαζεψει ο βυθος του.

Ήδη έχω παραγγείλει το διαχυτήρα που πρότεινες Σταμάτη απλά τον περιμένω. Προς το παρών κάνω υπομονή με τη σκάλα και ανοιχτό 24 ώρες το co2 και μόλις έρθει o διαχυτήρας ελπίζω να δω αποτελέσματα

Ήδη έχω παραγγείλει το διαχυτήρα που πρότεινες Σταμάτη απλά τον περιμένω. Προς το παρών κάνω υπομονή με τη σκάλα και ανοιχτό 24 ώρες το co2 και μόλις έρθει o διαχυτήρας ελπίζω να δω αποτελέσματα

Ποιόν από τους δύο;

Ναι ναι αυτόν. Βέβαια έκανα το λάθος και δε μέτρησα αν κάνει στο σωλήνα του fluval αλλά αν δεν κάνει όλο και κάποια πατέντα θα βρω να κάνω. :P

• Like 1

Νέες μετρήσεις μόλις τώρα με 24 ώρες συνεχόμενα ανοιχτό το co2. Ph 7, Kh 9. Σύμφωνα με το πίνακα κι 27ppm Και το diy υγρό στον diy drop checker πρασινισε. Να κατεβάσω ελάχιστα το co2? Παίζει Στο δεύτερο 24ωρο να αλλάξουν ξανά δραματικά οι τιμές ή πλέον αν συνεχίσω το co2 με ίδιο ρυθμό θα μεταβληθούν απειροελάχιστα;

Άστο να δεις πως θα πάει. Τα 27 ppm δεν είναι τίποτα. Μόνο που θέλει σιγά, σιγά η όποια αλλαγή για να μην την ακούσουν τα ψάρια. Τώρα πως συμπεριφέρονται τα ψαράκια σου, έχουν την ίδια συμπεριφορά με πριν;

Ναι δεν είδα κάποια διαφορά. Θα κάνω ξανα μετρήσεις το απογευμα να δω αν έχω αλλαγές

• 10 months later...

Έχω δουλέψει σχεδόν ότι διάχυτή που υπάρχει και κατέληξα σε αυτούς  Στους προτείνω ανεπιφύλαχτα

http://www.ebay.com/itm/Aquarium-CO2-ATOMIZER-SYSTEM-Diffuser-Hose-air-Regulator-Bubble-Counter-/351196859668?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item51c4f6cd14

αρκετά καλός μπαίνει στην έξοδο του φίλτρου. Πολύ καλή διάσπαση του διοξειδίου. Σε ενυδρείο 200 λίτρα με πάνω από 30 ppm co2 και 5κιλη μπουκάλα κάνω γέμισμα κάθε χρόνο

http://www.ebay.com/itm/External-Turbo-CO2-Reactor-Diffuser-12-16mm-for-Aquarium-Plants-Atomizer-/390881062979?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item5b0253b043

ότι καλύτερο κυκλοφορεί μπαίνει και αυτός στο φίλτρο, ανοίγει για καθάρισμα και διαλύει το διοξείδιο κοντά στο 100%   Σε ενυδρείο 400 λίτρα με 30 ppm co2 με 5κιλη μπουκάλα, κάνω γέμισμα κάθε 7 μήνες

Αν και λίγο παλιό το θέμα, η ερώτηση μου είναι γιατι ο διαχύτης αυτού του είδους μπαίνει στην έξοδο και όχι στην είσοδο; Τί κερδίζουμε έτσι;

Έγινε επεξεργασία - koala_

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...