Alexpsycho 14 Αυγούστου 2012 #1 Share 14 Αυγούστου 2012 (edited) Είναι γεγονός ότι όλοι μας,αργά ή γρήγορα,θα πάμε διακοπές.Αλλά τα ενυδρεία μας θα μείνουν στο σπίτι, και θα μας περιμένουν να επιστρέψουμε. Δεδομένου ότι ο νόμος του Μέρφι ισχύει,αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα γίνει στην χειρότερη στιγμή και με το χειρότερο τρόπο. Και μετά απο πολλά χρόνια εμπειρίας, μπορώ να πω ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν. Για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, γιατί μπορεί να συμβεί. Ας αναλύσουμε το πρόβλημα από όλες τις πλευρές. Τα Ψαράκια μας Εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν είναι πρόβλημα, εάν το ενυδρείο μένει "μόνο" του έως 1,5 εβδομάδα, μιλάμε για ενυδρεία που είναι τουλάχιστον περίπου 250λίτρα και ρυθμισμένα σωστά. Τα ψαράκια μας μπορεί να χάσουν βάρος, αλλά όταν τρέφονται καλά, θα συνεχίσουν να βόσκουν ευτυχώς στα βράχια μας, και δεν θα έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Η συμβουλή μου σε κάθε περίπτωση είναι να ταΐσουμε περισσότερο,και αρκετές φορές την ημέρα, την εβδομάδα πριν από την αναχώρηση, ακόμη και διπλάσιο από εκείνο που χρησιμοποιείται συνήθως για να τους δώσουμε, έτσι λίγο περισσότερα αποθέματα για να ζήσουν με άνεση κατά τη διάρκεια της απουσίας μας. Υπάρχουν αυτόματες ταΐστρες, που εκτελούν το έργο της σίτισης.Εγώ γενικά συμβουλεύω να μην τις εμπιστεύεστε για πολλούς λόγους. Πρώτα απ 'όλα τα τροφοδοτικά αυτά τοποθετούνται κοντά στο ενυδρείο, όπου η υγρασία είναι μεγαλύτερη και επομένως το περιεχόμενό παίρνει υγρασία πριν αφεθεί ελεύθερο στη δεξαμενή.Στις χειρότερες περιπτώσεις φτάνει και στο σημείο της αποσύνθεσης. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει με τα τρόφιμα που θα προστεθούν την επόμενη ημέρα, αλλά σκεφτείτε την τροφή που παραμένει στις ταΐστρες, εκτίθεται σε υγρασία για μια εβδομάδα ή 10 ημέρες, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι εξακολουθεί να είναι υγιής; Επίσης, στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο εργαλείο που δεν χρησιμοποιείται όλο το χρόνο, και πάντα κάποια ζημιά θα μπορούσε να συμβεί. Αν η αποθήκευση των τροφίμων στον τροφοδότη δεν σας φοβίζει (και προτείνω,να χρησιμοποιήσετε μόνο pellets), να βάλετε πολύ λίγο φαγητό μόνο για την επιβίωσή και όχι για την ευημερία των ψαριών σας. Εκτός απο αυτό,είναι μια καλή ιδέα να το χρησιμοποιήσετε για λιγότερο από την περίοδο της απουσίας, δηλαδή τέσσερις ημέρες για μια εβδομάδα απουσίας και όχι περισσότερο από 9-10 ημέρες για δύο εβδομάδες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος. Αν είστε τυχεροί να έχετε κάποιον που μπορεί να επισκεφθεί το ενυδρείο μία φορά κάθε 2-3 ημέρες, ακριβώς για να τους δώσει ένα μικρό κουτάλι του γλυκού, μέχρι δύο κάθε φορά. Λίγο φαγητό, λιγότερη μόλυνση του ενυδρείου,επειδή σε περίπτωση το πρόβλημα είναι οτι δεν είμαστε εκεί καλύτερα να υπάρχουν κουτάκια κλειστά με το φαγητό κάθε μέρας και με ετικέτες Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη κτλ έτσι ο φίλος που θα μας εξυπηρετήσει δεν πρόκειται να ταΐσει παραπάνω. Τα κοράλλια μας(My precious.....) Τα κοράλλια χρειάζονται φως, φαγητό,ασβεστίο και αλκαλικότητα για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν υγιή. Μερικοί ρίχνουν πρόσθετα με το χέρι,ή στην αναπλήρωση αφού υπολογίσουν την ημερήσια εξάτμιση αλλά οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε είτε Balling ή αντιδραστήρα ασβεστίου,/διοξειδίου του άνθρακα . Αν ρυθμιστούν σωστά, μπορούν τροφοδοτούν τα απαραίτητα στοιχεία καθημερινά, ενώ κάνουμε τις διακοπές μας,Για όσους ρίχνουν με το χέρι 'είναι η στιγμή για την αυτοματοποίηση. Αρχίστε τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την αναχώρηση, επειδή τα λάθη μπορούν να εξομαλυνθούν στη συνέχεια. Ανεπιφύλακτα συστήνω τη χρήση της μεθόδου Balling, επειδή το κόστος έχει πέσει πολύ και έχει πολλά περισσότερα οφέλη. Περισσότερες πληροφορίες για την μέθοδο Balling μπορείτε να βρείτε εδώ. Τα ψάρια μας παρέχουν την απαραίτητη για τα κοράλλια τροφή ,και δεν μας χρειάζονται για να το πράξουν! Το φως πρέπει να ελέγχεται από χρονοδιακόπτες και να είμαστε σίγουροι οτι λειτουργεί, ενώ έχουμε φύγει. Συνολική Υγεία του ενυδρείου μας. Αν σκεφτεί κανείς τη συνολική υγεία της δεξαμενής μας, η αλατότητα είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές. Οι αυτόματες αναπληρώσεις τείνουν να αστοχούν τακτικά ειδικά στις διακοπές...(την έχω πατήσει όπως και πολλοί απο εσάς), έτσι έρχεται ο καλός γείτονας ή γειτόνισά στο παιχνίδι. Σιγουρευτείτε ότι έχετε έτοιμο ένα μεγάλο δοχείο με φρέσκο καλό ΑO-νερό, και απλά ζητήστε το άτομο σας να ξαναγεμίζει τη δεξαμενή της αναπλήρωσης κάθε μέρα, ή μέρα παρά μέρα. Σημειώστε την στάθμη με μια γραμμή που επιθυμείτε,και τα πράγματα δεν θα πάνε στραβά.Εκτός και αν διαλέξατε λάθος άτομο(και αυτό μου έχει τύχει). Σύνοψης Είναι δύσκολο να είμαστε ήρεμοι όταν δεν έχουμε κανέναν που θα μπορούσε να φροντίζει το ενυδρείο μας, τουλάχιστον για ενα χρονικό διάστημα άνω των επτά ημερών, ακόμη και αν όλα είναι έτοιμα και αγγίζουν την τελειότητα. Εκτός από αυτό όμως, τα καθήκοντα που πρέπει να αφήσουμε στον φύλακα της δεξαμενή μας πρέπει να είναι απλά και σαφή. Γράψτε μια εύκολη λίστα με τα σημαντικά πράγματα όπως για το δοχείο με νερό όσμωσης τις καθημερινές ανάγκες σε τάισμα ή το γέμισμα του ντεπόζιτου της ΑΟ και αφήστε και ένα μπίκ να τα σημειώνει για να μην ξεχάσει ο άνθρωπος... Έτσι, παράλληλα εξασφαλίζουμε μερικές κουταλιές τροφή για τα ψάρια μας και ένα γεμάτο ντεπόζιτο της αυτόματης αναπλήρωσης δεν πρέπει να φορτώσουμε τίποτα άλλο στο άτομο που μας εξυπηρετεί! Πρέπει να κρατήσουμε τα πράγματα απλά, έτσι είναι δυνατό για όλους σχεδόν να φροντίσουν τις καθημερινές ανάγκες του ενυδρείου μας. Επίσης, καλό είναι να αφήνετε τον αριθμό τηλεφώνου ενός φίλου ή χομπίστα, έτσι αν κάποιο πρόβλημα βγει στην πορεία, αυτός θα ξέρει πώς να ενεργήσει. Τώρα μπορούμε να πάμε μερικές μέρες διακοπές...Καλό καλοκαίρι σε όλους. Έγινε επεξεργασία 14 Αυγούστου 2012 - Alexpsycho Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 14 Αυγούστου 2012 #2 Share 14 Αυγούστου 2012 Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο γείτονας (για να συμπληρώσω και εγώ τον Αλέξη) είναι το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που πέσουν οι ασφάλειες για κάποιο λόγο. Άντε, με τη διακοπή το ρεύμα επανέρχεται, αλλά το πέσιμο της ασφάλειας σε περίοδο απουσίας είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Και για να επαναφέρω νεότερα και παλιότερα θέματα σχετικά με τον έλεγχο του ενυδρείο μας από απόσταση, δείτε και εδώ... Δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα από μόνα τους, αλλά τουλάχιστον θα γνωρίζουμε ότι πρέπει να ειδοποιήσουμε άμεσα τον καλό μας γείτονα. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=77115 http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=66267&hl=&fromsearch=1 Ένα ακόμη πολύ φτηνός αλλά πρακτικός τρόπος "παρακολούθησης" (ας το πούμε έτσι), είναι η τοποθέτηση ενός απλού τηλεφωνητή στη τηλεφωνική μας γραμμή. Θα μπορείτε να τον καλείτε ότι ώρα θέλετε και αν σας απαντάει πάει να πει ότι υπάρχει ρεύμα στο σπίτι, αν όχι τότε κάτι συνέβει... το γείτονα και στα γρήγορα !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 15 Αυγούστου 2012 #3 Share 15 Αυγούστου 2012 Απολυτως σωστα οσα αναφερθηκαν.προσωπικα δινω το μεγαλυτερο βαρος στην αναπληρωση αφου οπως ειπε και ο αλεξ η διατροφη σε ενα σωστα στημενο συστημα δεν εχει θεμα για ενα 10ημερο.φροντιζω να δινω κλειδι σε ενημερωμενο γειτονα απο μενα ευσι ωστε να ελεγχει και να συμπληρωνει νερο της αναπληρωσης καθε περιπου 4 μερες αφου γνωριζω ακριβως το ποση εξατμιση εχω αρα και το ποτε θα χρειαστει συμπληρωμα. Εκ κινητου συντονιστη.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manos23 15 Αυγούστου 2012 #4 Share 15 Αυγούστου 2012 Βασικά παιδιά μία πολύ καλή λύση που έχω σκεφτεί και έχω ετοιμάσει για όταν θα φύγω ταξίδι είναι μέσω msn. Θα στρέψω την κάμερα να βλέπει το ενυδρείο και έτσι θα το παρακολουθώ. Τώρα στην διατροφή δεν εμπιστεύομαι κανέναν γιατί οπότε έχω βάλει κάποιο να τους ρίχνει φαγητό πάντα έχει γίνει κάποια βλακεία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigoros 15 Αυγούστου 2012 #5 Share 15 Αυγούστου 2012 Λοιπόν στην δεύτερη βδομάδα διακοπών που είμαι με μια επιστροφή δύο ημερών στο σπίτι για ανεφοδιασμό και μια επιθεώρηση του ενυδρείου με μια μικρή αλλαγή νερού είναι όλα μια χαρά, αυτό που έκανα είναι αυτόματη αναπλήρωση και αυτόματο ταισμα και παρακολούθηση από απόσταση με το κινητό αν όλα κυλούν ομαλά με την εγκατάσταση του livestream για να βλέπω live οποιαδήποτε στιγμή το ενυδρειο αν λειτουργούν όλα όπως πρέπει και με το seneye παρακολούθηση μετρήσεων όπως θερμοκρασίας, NH3 NH4 PH O2 και μετρήσεις φωτός. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigoros 15 Αυγούστου 2012 #6 Share 15 Αυγούστου 2012 Α και Ups που σηκώνει τα βασικά για καμμιά ώρα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manos23 15 Αυγούστου 2012 #7 Share 15 Αυγούστου 2012 Το καλύτερο που μπορούσες να κάνεις Γρηγόρη! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 15 Αυγούστου 2012 #8 Share 15 Αυγούστου 2012 (edited) Μακάρι Γρηγόρη και τα υπόλοιπα μέλη να το κάνουν αυτό. Και τις διακοπές τους θα τις χαρούν χωρίς άγχος... και στο ενυδρείο όλα τα ζωντανά θα παραμένουν... ζωντανά !!! Αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για το Seneye, ας αρκεστούν στο Livesream που είναι και δωρεάν.... και όχι στην τύχη, στην προσευχή και στον Murphy !!! Έγινε επεξεργασία 15 Αυγούστου 2012 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigoros 15 Αυγούστου 2012 #9 Share 15 Αυγούστου 2012 Ναι παιδιά, μεγάλη ευκολία και πολύ λιγότερο άγχος να σκέφτομαι αν είναι καλά τα ψάρια, το νερό κτλ, τα παρακολουθώ όποια στιγμή θέλω και αν υπάρξει μεγάλη ανάγκη τότε μόνο θα στείλω κάποιον, αξίζει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 15 Αυγούστου 2012 Author #10 Share 15 Αυγούστου 2012 Χεχε δεν λέω καλές οι γκατζετιές τα seneye και τα reef keeper GHL κτλ αλλά τις διακυμάνσεις στο pH και τη θερμοκρασία τις γνωρίζω αμμωνία δεν έχω...μιλάμε για στρωμένο ενυδρείο.Η στάθμη του νερού είναι σταθερή θέλοντας και μη μετά απο 10άδες δοκιμές η αναπλήρωση κατεβάζει τα λίτρα που θέλω και το ρεύμα αν κοπεί παίζει και το battery backup που είναι σιγουράκι απο εξοπλισμό ...Τα προβλήματα που έχω σημειώσει είναι τα παραπάνω που έχω συναντήσει ,με την αναπλήρωση νερού να είναι το νούμερο 1 πρόβλημα και ειδικά το καλοκαίρι.... Φυσικά δεν αγοράζουμε ποτέ κοράλλια και ψάρια 1 εβδομάδα πριν φύγουμε ούτε κάνουμε μεγάλες αλλαγές στο σετάπ...συγνώμη αλλά στις διακοπές μου δεν κουβαλάω ποτέ κινητό τηλέφωνο... ούτε θέλω ίντερνετ και τέτοια.. αποτοξίνωση απο όλα και ησυχία... Στο ενυδρείο μόνο καλό κάνει η απουσία μας και βλέπουμε τι έχουμε κάνει τόσο καιρό..άσε που τις περισσότερες φορές σε ενυδρεία που ο χομπίστας τους έχει βγάλει τα μάτια είναι σωτήρια τέτοια αποχή... Manos23 δοκίμασε τα προετοιμασμένα μπουκαλάκια με τροφή ένα για κάθε μέρα... δοκιμασμένη λύση... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος