Jump to content

Καθαρά Ή Όχι Τζάμια Και Τι Σημαίνει Αυτό.

Recommended Posts

Σε κάποιες περιόδους του ενυδρείου μου και κυρίως στον 3ο μήνα που είχα έξαρση με τις άλγες

λόγο της νεότητας του ενυδρείου διαπίστωσα ότι τα τζάμια χρειάζονταν καθάρισμα έως και μέρα παρά μέρα

αφού συγκέντρωναν καφέ "σκόνη" επάνω τους.

Τον τελευταίο μήνα τα τζάμια του ενυδρείου μου δεν πιάνουν σχεδόν καθόλου καφέ σκόνη επάνω

και απαιτείται καθάρισμα με το γνωστό μαγνητάκι σχεδόν κάθε εβδομάδα περίπου μόνο και μόνο

για να γίνει το τζάμι τελείως κρυστάλινο.

Περισσότερο ορατά είναι τα στίγματα κοραλίνης επάνω στο ενυδρείο και το περίεργο είναι ότι συγκεντρώνεται

η κοραλίνη στο πίσω τζάμι και καθόλου στο μπροστά. Αξιοπερίεργο και θα επιθυμούσε και γι αυτό μια άποψη.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για το ενυδρείο μας η καφετίλα, από τι προκαλείται και σε τι οφείλεται ?

Ευχαριστώ

Αφού πάλι ρωτάς πάνω στα γραφόμενα μου νομίζω πως πρέπει να έχω τον πρώτο λόγο.

Είναι δείκτης καθαρότητας του νερού και του ενυδρείου και συνήθως ένας καλός τρόπος να δείς τα αποτελέσματα τις όποιας προβιοτικής μεθόδου δουλέυεις(τώρα μην ανοίξεις θέμα και για τις προβιοτικές τι είναι και τι κάνουν γιατί θά πάω για ύπνο νωρίς σήμερα).Αν υπάρχουν τα απαραίτητα νιτρικά-φωσφορικά δημιουργούνται διάφορα φαινόμενα σε ένα ενυδρείο. Άλλη η άλγη σαν πράσινο φίλμ που πιάνει και άλλη η διατομική που είναι καφέ.Υπάρχει ολόκληρο άρθρο για όλες αυτές τις άλγες.

Την ρόζ άλγη δεν την καθαρίζεις γιαυτό είναι ορατή αφού χρησιμοποιείς μαγνήτη μόνο στο μπροστινό και στα πλαϊνά τζάμια και έτσι την αφήνεις να μεγαλώσει.

Εξήγηση μπορεί να μας δώσει μόνο κάποιος βιολόγος που έχει ασχοληθεί με το φαινόμενο καθώς εμφανίζεται σε όλους τους ωκεανούς.Το να καλλιεργείς ένα ενυδρείο χωρίς άλγες είναι ενάντια στην φύση...και η φύση βρίσκει πάντα τρόπο.

Αφού πάλι ρωτάς πάνω στα γραφόμενα μου νομίζω πως πρέπει να έχω τον πρώτο λόγο.

Είναι δείκτης καθαρότητας του νερού και του ενυδρείου και συνήθως ένας καλός τρόπος να δείς τα αποτελέσματα τις όποιας προβιοτικής μεθόδου δουλέυεις(τώρα μην ανοίξεις θέμα και για τις προβιοτικές τι είναι και τι κάνουν γιατί θά πάω για ύπνο νωρίς σήμερα).Αν υπάρχουν τα απαραίτητα νιτρικά-φωσφορικά δημιουργούνται διάφορα φαινόμενα σε ένα ενυδρείο. Άλλη η άλγη σαν πράσινο φίλμ που πιάνει και άλλη η διατομική που είναι καφέ.Υπάρχει ολόκληρο άρθρο για όλες αυτές τις άλγες.

Την ρόζ άλγη δεν την καθαρίζεις γιαυτό είναι ορατή αφού χρησιμοποιείς μαγνήτη μόνο στο μπροστινό και στα πλαϊνά τζάμια και έτσι την αφήνεις να μεγαλώσει.

Εξήγηση μπορεί να μας δώσει μόνο κάποιος βιολόγος που έχει ασχοληθεί με το φαινόμενο καθώς εμφανίζεται σε όλους τους ωκεανούς.Το να καλλιεργείς ένα ενυδρείο χωρίς άλγες είναι ενάντια στην φύση...και η φύση βρίσκει πάντα τρόπο.

- Όντως οι ερωτήσεις προκύπτουν από τα γραφόμενά σου σε κάποια άρθρα και χαίρομαι που παίρνεις τον πρώτο λόγο και απαντάς στις απορίες μου και τα θέματα, βοηθώντας τόσο εμένα όσο και τους υπόλοιπους που ενδεχομένως έχουμε κοινες απορίες.

- Δεν θα ρωτήσω για τις προβιοτικές, έχει γίνει αναφορά σε άλλο άρθρο και είναι νωρίς ακόμα για μένα :)

- Κατανοητό για την κοραλίνη και τον καθαρισμό της.

Εξακολουθεί όμως να υπάρχει η απορία μου σχετικά με την καθαρότητα των τζαμιών, αφού σε μεγάλο ενυδρειακό κατάστημα συνυπήρχε τεράστια ποσότητα καφέ άλγης στα τζάμια με φιλοξενία ψαριών και δύσκολων κοραλιών και ανεμώνων.

Σε ερώτησή μου σχετικώς η απάντηση που πήρα ήταν ότι έτσι γίνεται σε ένα ενυδρείο, χρειάζεται σχεδόν καθημερινά καθάρισμα.

Τελικά το ενυδρείο μου είναι εξαίρεση ή το μεγάλο ενυδρείο του καταστήματος ?

Παράκληση, μην σταθούμε στο ποιο κατάστημα, σχόλια κτλ, αλλά στο αν τελικά είναι λογικό ακόλουθο η καφέ άλγη στα τζάμια σε ένα ενυδρείο με μεγάλη ιχθυοφόρτσιση καθώς αν οφείλεται σε αυξημένα νιτρικά και φωσφορικά γιατί δεν κατάλαβα καλά την τοποθέτηση του Άλεξ επ' αυτού.

Ευχαριστώ και πάλι

Κ

Κάνε ένα πείραμα. Άφησε τα φώτα σου ανοιχτά για 24 ώρες να δείς πως θα γίνει το ενυδρείο σου.Σε παραπάνω λεπτομέρειες δεν θα μπώ γιατί δεν είναι δικά μου χωράφια...μόνο κάποιου βιολόγου που έχει ασχοληθεί με τη θαλάσσια βιολογία.

ΥΓ.Στο ενυδρείο που λές μπορώ να αναγνωρίσω πάνω απο 50 είδη pest που υπάρχουν εκεί εδώ και χρόνια.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho

Κάνε ένα πείραμα. Άφησε τα φώτα σου ανοιχτά για 24 ώρες να δείς πως θα γίνει το ενυδρείο σου.Σε παραπάνω λεπτομέρειες δεν θα μπώ γιατί δεν είναι δικά μου χωράφια...μόνο κάποιου βιολόγου που έχει ασχοληθεί με τη θαλάσσια βιολογία.

ΥΓ.Στο ενυδρείο που λές μπορώ να αναγνωρίσω πάνω απο 50 είδη pest που υπάρχουν εκεί εδώ και χρόνια.

- Δεν νομίζω ότι είναι ασφαλές να αφήσω αναμένα τα φώτα για 24 ώρες, οπότε δεν θα μάθω και τι εννοείς.

- Για το ενυδρείο που λες, δεν έχω αμφιβολία ότι έχεις την εμπειρία να αναγνωρίσεις τα παράσιτα, παρά ταύτα να ξέρεις ότι ξεστήθηκε πρόσφατα για λόγο που δεν γνωρίζω.

Αν κατάλαβα καλά λοιπόν η ανυπαρξία της καφετίλας στα τζάμια έχει να κάνει με την καθαρότητα του νερού, την ισσοροπία νιτρικών και φωσφορικών (που όπως έχεις πει επανειλλημένως δεν πρέπει απαραίτητα να είναι μηδενικά διότι στεγνώνει το ενυδρείο) καθώς είναι ένδειξη ποιότητας νερού ιδίως όταν ακολουθείται προβιοτική μέθοδος.

Μένει λοιπόν να βρούμε τον τρόπο του πως θα φτάσουμε τις συνθήκες στο ενυδρείο μας έτσι ώστε να μην συσσωρεύουν καφετίλα στα τζάμια. Και αυτό δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς επιτυγχάνεται αλλά το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει για άλλη μια φορά να έχουμε σταθερά νούμερα και μετρήσεις στο ενυδρείο μας.

Κάνω κάπου λάθος ή κατάλαβα λάθος ?

Εδώ θα διαφωνήσω. Αν δεν μαζεύεται και λίγη καφετίλα στα τζάμια πάει να πει ότι δεν υπάρχουν και αρκετά θρεπτικά για τα κοράλλια.

Η επιλογή είναι δική σας. Η καθαρά τζάμια και όχι σωστή ανάπτυξη κοραλλιών, ή λίγη καφετίλα και καθαρισμός με μαγνήτη.

Πάλι χρεώνεις συγκεκριμένες φράσεις σε μένα που δεν έχω πεί ακριβώς έτσι.Δεν καταλαβαίνω που οδηγεί κάθε φορά να απολογούμαι για πράγματα που έχω γράψει και να τα στρώνω κάπως πρίν με πάρει κανένας με τις πέτρες ή να μου τραβήξει το αυτί αν διαβάσει οτι εγώ είπα αυτό εκείνο ή το άλλο..ενώ αναφέρομαι σε άλλα άτομα και σε άλλες συνθήκες.

Εχω γράψει πρόσφατα πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν διάτομα στο ενυδρείο μας και μάλιστα συστήνω στους αναγνώστες την εβδομαδιαία δόση πυριτίου διότι θεωρώ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ τα διάτομα σε ένα ενυδρείο.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=77219

Οπως σου έγραψα και παραπάνω δεν είναι δικά μου χωράφια αυτά....και δεν θέλω να γράψω για φωτοσύνθεση και τι κάνουν τα κοράλλια πόσο μάλλον αν δεν υπάρχει και λόγος.Η 24 ωρη φωτοπερίοδος θα εκτινάξει την δημιουργία άλγης...πρέπει να κάνεις ένα διαχωρισμό. Όλα είναι ζωντανά ακόμα και οι άλγες έχουν την δική τους συμπεριφορά.

Άλεξ, δεν έχω λόγο για αντιπαραθέσεις, τι είπες και τι όχι, οπότε δεν θα το συνεχίσω και συγνώμη ....

Σύμφωνα με τα παραπάνω γραφόμενα τελικά δεν κατάλαβα αν πρέπει να έχουμε ή όχι καφέ άλγη στα τζάμια.

Κάποιος άλλος με άποψη ?

Αυτο που ειπε ο δημητρης παραπανω δεν σε καλυπτει;προσωπικα μαγνητιζω το τζαμι καθε 3 μερες....

Εκ κινητου συντονιστη..

Οι παραγωντες αναπτυξης αυτης της αλγης (και αν κανω λαθος διορθωσε με) ειναι τα θρεπτικα. Δηλαδη φωσφορικα,νιτρικα και τελος το φως. Νιτρικα + φωσφορικα ερχοντε απο πολυ ταισμα, λιγες αλαγες νερου και ελειψη καταληλων υλικων φιλτρανσης στο ενυδρειο. Οπωτε απο αυτο βγαινει καποιο συμπερασμα απο το τι διαχειρηση κανει καποιος στο ενυδρειο (δηλαδη συχνοτητα ταισματος + ποσοτητα, αλαγες νερου)

Πιστευω σε αυτο που ειπε καποιος παραπανω (δεν θυμαμαι ποιος) στο οτι πολυ λιγα νιτρικα πρεπει να εχει το ενυδρειο. Και αυτη η καφετια αλγη θα αποτελει απο μονη της τροφη για καποιους οργανισμους στο ενυδρειο μας(δεν μπορει να ειναι ενα εντελως μα εντελος αχρηστο πραμα! ολα στην φυση δεν ειναι τυχαια)

Ισως αν ειχες θηρευτες της συγκεκριμενης αλγης να ειχες τον ελεγχο της. Οσο παραγετε τοσο να καταναλωνετε απο αυτους.

Δεν εχω εμπειρια απο το δικο μου ενυδρειο καθως τωρα στρωνει και σε λιγο καιρο θα βαλω ψαρακια. Ομως θα κοιταζα αυτους τους παραγωντες παραπανω. (φως+νιτρικα+φωσφορικα+θηρευτες) Επισης θα κοιταζα και στο ιντερνετ σε ξενα site το πως το αντιμετοπιζουν αλλοι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...