kareta 7 Αυγούστου 2012 #1 Share 7 Αυγούστου 2012 Λοιπόν, έχω ένα ενυδρείο 180 λίτρα με φωτισμό, φίλτρο εσωτερικό, με καπάκι θερμόμετρο και θερμοστάτη. Μέχρι πρόσφατα και για τρία περίπου χρόνια φιλοξενούσε μια ομάδα νέον τετρα με 9 άτομα, μια ομάδα λέμον τέτρα που επίσης είχε 9 άτομα, δύο γαρίδες που πολύ γρήγορα πηδήξανε και βρήκαν καταφύγιο στην σκιά φίλτρου και δύο apple snails... Φυτά δεν έχει παρά μόνο κάτι ψεύτικα και ένα ξύλο που πήρα από pet shop και το έβαλα αφού ακολούθησα τις οδηγίες τους. Αρχικά είχα μόνο τα ψαράκια και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ένα από τα νέον που μπήκαν στην ομάδα (γιατί δεν τα πήρα όλα μαζί) πρόσεξα πως ήταν κυρτό. Επειδή είμαι αρχάρια νόμιζα πως απλά το ψάρι είχε κάποια παραμόρφωση εκ γενετής και το άφησα στην ησυχία του. Αυτό έγινε περίπου στο χρόνο επάνω που είχα το ενυδρείο. Η κοπέλα από το pet shop μου είπε πως η παραμόρφωση στην ραχοκοκκαλιά είναι σημάδι ασθένειας και μου έδωσε bactopur το οποίο έριξα στο νερό χωρίς να ανάβω την λάμπα και το άφησα για περίπου 10 ημέρες (το νερό έγινε πράσινο). Μετά αφαίρεσα περίπου το μισό νερό,έκανα αλλαγή, απλά στο φίλτρο μου πρόσθεσα και άνθρακα για να απορροφηθεί το φάρμακο... Εκείνη την εποχή δεν είχα ακόμη γαριδες και σαλιγκάρια. Τελικά το ψαράκι δεν τα κατάφερε και μας άφησε χρόνους... Ξαναέκανα τις συνηθισμένες πλέον αλλαγές νερού και αφαίρεσα τον άνθρακα. Μετά από περίπου έναν μήνα κάποιο από τα λέμον τέτρα έχασε τα χρώματά του και τα πτερύγιά του αλλοιώθηκαν. Για να μην τα λέω πολλά έτσι έχασα σε διάρκεια ενός χρόνου όλα μου τα ψάρια. Στην αρχή πίστευα πως ξεπεράστηκε το πρόβλημα και συμπλήρωσα κανονικά τις ομάδες, πήρα και τις γαρίδες και τα σαλιγκάρια. Αλλά περίπου πριν ένα χρόνο κατάλαβα ότι όσες αλλαγές και να έκανα και όσο φάρμακο και να έριχνα υπήρχε πρόβλημα. Δεν το κατάλαβα αμέσως γιατί τα ψαράκια μου αρρωσταιναν ένα - ένα και όχι όλα μαζί. Ακολουθούσα κάθε φορά της οδηγίες που μου έδιναν από το μαγαζί. Και κάθε φορά έβαζα bactopur,έκανα μεγάλες αλλαγές νερού και έβαζα άνθρακα όταν τελείωνε η θεραπεία. Πάντα έχανα το άρρωστο ψαράκι. Επειδή κανένα άλλο δεν είχε συμπτώματα νόμιζα πως είχα ξεπεράσει το πρόβλημα. Όμως δεν προλάβαινε να περάσει μήνας και κάποιο άλλο παρουσίαζε τα ίδια συμπτώματα... Για να μην ταλαιπωρώ και άλλα ζωντανά δεν συμπλήρωσα πλέον τις ομάδες μου μέχρι που πριν ένα μήνα περίπου έχασα και το τελευταίο μου νέον. Υπ' όψιν πως οι μετρήσεις που έκανα στο νερό ήταν φυσιολογικές σύμφωνα με το τέστ. Διαβάζοντας στο φόρουμ συνειδητοποίησα πως δεν ήξερα τίποτε για τα ψαρακια μου και πως ίσως ξεκίνησα από πολύ λάθος βάση. Θα ήθελα να προσπαθήσω ξανά, χωρίς βιασύνες και δίνοντας ένα όσο το δυνατόν πιο φυσικό περιβάλλον. Θέλω να βγάλω τα πάντα από το ενυδρείο, να βάλω υπόστρωμα και αληθινά φυτά. Και αφού γίνουν όλα αυτά να κάνω τις μετρήσεις και μόνο αφού είναι κατάλληλες να μπουν τα ψαράκια που θα είναι άνετα στις συνθήκες που θα έχω. Αυτήν την στιγμή το ενυδρείο έχει ακόμη το νερό και λειτουργεί η αντλία του. Θα ήθελα συμβουλές όσον αφορά το φίλτρο, το ξύλο και ένα πήλινο βάζο που έχω... Θα πρέπει να τα βγάλω όλα και να φτιάξω το φίλτρο από την αρχή; Στον πυθμένα έχω ψιλό χαλίκι που μάλλον θα πεταχτεί για να μπει ότι είναι κατάλληλο για να μπουν φυτά... Να το ξεκινήσω λοιπόν εντελώς από την αρχή; δεν έχω πρόβλημα να περιμένω όσο χρειαστεί προτού μπουν ψαράκια. Και θα ήθελα να ακούσω προτάσεις και συμβουλές. Ελπίζω να μην με πυροβολήσετε, νιώθω ήδη αρκετά άσχημα που δεν κατάφερα να σώσω τα ζωντανά μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vandar 7 Αυγούστου 2012 #2 Share 7 Αυγούστου 2012 (edited) Σίγουρα ένα ενυδρείο με φυσικά φυτά , είναι πιο ολοκληρωμένο σαν σύστημα και παρέχει πιο φυσικές και ευχάριστες συνθήκες για τους ζωντανούς οργανισμούς που θα φιλοξενείς! . Στο ενυδρείο σου , μπορείς αν το χαλικάκι σου είναι σχετικά ψιλό , να το κρατήσεις σε ένα λεκανάκι και να το χρησιμοποιήσεις στην νέα σου διαμόρφωση. Μπορείς να προμηθευτείς 1-2 κουβαδάκια με σκόνη-υπόστρωμα που έχει θρεπτικά συστατικά και να στρώσεις κάτω κάτω , προκειμένου να μπει το χαλίκι που ήδη έχεις συν λίγο ακόμα αν θεωρείς πως χρειάζεται συμπλήρωμα. Πολύ καλά τέτοια υποστρώματα διαθέτουν διάφορες εταιρείες, όπως οι denerle , η sera και η jbl και πρακτικά διαρκούν πολύ περισσότερο απόσο ισχυρίζονται στα pet shop , ειδικά όταν υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί μέσα στο ενυδρείο. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ξύλο που ήδη έχεις (αν φοβάσαι πως έχει μικροοργανισμούς ή μαύρες άλγες μπορείς να το βάλεις σε νερό με 20% χλωρίνη να το κάνεις καινούριο για 2-3 ώρες και στην συνέχεια να το αφήσεις σε εναν κουβά με νερό και μια καλή δόση (διπλή ) αντιχλώριο για ενα 24ωρο, πρωτού το τοποθετήσεις εκ νέου στο ενυδρείο σου. Προληπτικά μπορείς να βάλεις και ενεργό άνθρακα τις πρώτες μέρες λειτουργειας νεο-διαμορφωθέντος ενυδρείου σου , προκειμένου να μην υπάρχει ίχνος χημικών από το προηγούμενο setup σου , πριν αρχίσεις να βάζεις τους νέους κατοίκους. Προτείνω να βάλεις αρχικά μερικά είδη φυτών και κάποια ανθεκτικά ψάρια από την γεωγραφική περιοχή της οποίας τους οργανισμούς θα προτιμούσες να φφιλοξενήσεις στο ενυδρείο σου. Η μεγαλύτερη μαγεία είναι στο στάδιο που θα προσθέσεις τα πρώτα σου φυτά που μπορούν να είναι από κοντά μέχρι ψηλά για πίσω πίσω μέχρι φυτά που προσαρμόζονται στο ξύλο σου ή σε πέτρες ή φυτά επιφανείας. Το ποια ειδη θα βάλεις είναι ένα θέμα όμως που εξαρτάται κυρίως από τον φωτισμό που διαθέτει το ενυδρείο σου , καθώς και από το αν σκοπεύεις να παρέχεις και διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ή όχι. Όποια απορία έχεις, πολύ ευχαρίστως να στην επιλύσουμε! Έγινε επεξεργασία 7 Αυγούστου 2012 - Vandar Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareta 30 Αυγούστου 2012 Author #3 Share 30 Αυγούστου 2012 Λοιπόν... χθες πήγα σε ένα πετ σοπ να ρωτήσω σχετικά, να προμηθευτώ υπόστρωμα και σιγάσιγά να το ξεκινήσω. Και όπως πήγα... έφυγα. Λίγο πολύ ο τύπος μου είπε πως για το ενυδρείο μου μία λάμπα Τ5 δεν φτάνει και μου πρότεινε μια κατασκευή η οποία πατάει στις δύο άκρες του ενυδρείου και παίρνει μια τετράδα λάμπες η οποία κόστιζε ούτε λίγο ούτε πολύ 110 ευρώ! Ευχαριστώ δεν θα πάρω είπα. Και θέλω γνώμες, αν μετα δεδομένα μου μπορώ να προχωρήσω και αν μπορώ να συντηρήσω αληθινά φυτά. Να θυμίσω πως είναι 180 λίτρα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 30 Αυγούστου 2012 #4 Share 30 Αυγούστου 2012 Σε αυτα τα λιτρα αν σε ενδιαφερουν λιγα και πολυ ανθεκτικα φυτα,τοτε γινεται η δουλεια σου με 2 λαμπες τ5 τουλαχιστον.αν μιλαμε ομως για φουλ φυτεμενο και με πιο απαιτητικα φυτα τοτε το καταστημα και λιγες λαμπες σου ειπε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareta 30 Αυγούστου 2012 Author #5 Share 30 Αυγούστου 2012 στο καπάκι αυτήν την στιγμή έχει θέση για μία λάμπα. η μόνη πατέντα που μπορώ να σκεφτώ είναι τα δύο άλλα καπάκια που πλαισιώνουν το κεντρικό και είναι απλά να αλλαχθούν και να παίρνουν υποδοχή για λάμπες... επομένως θα μπορώ να έχω μέχρι τρεις Τ5. Και αυτό μόνο αν η κατασκευή δεν κοστίσει μισό μισθό... Με βλέπω να μενω με τις πλαστικούρες μέχρι τουλάχιστον να περισσεύουν λίγα ευρώπουλα στην τσέπη... Ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShadowVValker 30 Αυγούστου 2012 #6 Share 30 Αυγούστου 2012 μπορείς να βάλεις ανούμπιες, κερατόφυλλο, java moss χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για φως (αν δε βιάζεσαι να μεγαλώσουν) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareta 31 Αυγούστου 2012 Author #7 Share 31 Αυγούστου 2012 μάλιστα, μια και είμαι σε φάση να τοστήσω από την αρχή θαδω αν μπορώ να βάλω έστω καιμία επιπλέον Τ5 αλλιώς θα δοκιμάσω με τα φυτάπου μου προτείνεις. Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Σ.Τ.Ε.Φ.Α.Ν.Ο.Σ 13 Σεπτεμβρίου 2012 #8 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 εαν χρησιμοποιησεις και ανακλαστηρες θα δεις μεγαλη διαφορα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 13 Σεπτεμβρίου 2012 #9 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 εαν χρησιμοποιησεις και ανακλαστηρες θα δεις μεγαλη διαφορα. Δεν νομιζω οτι οι ανακλαστηρες πολλαπλασιαζουν τα βατ απο τις λαμπες..απλα συγκεντρωνουν το φως σε ενα σημειο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareta 19 Σεπτεμβρίου 2012 Author #10 Share 19 Σεπτεμβρίου 2012 Να 'μαι πάλι... Λοιπόν πήρα 7+7... 14κιλά υπόστρωμα flurite ήταν και τομόνο που βρήκα στο πετ σοπ. Ο άνθρωπος από το πετ σοπ μου είπε πως αυτό διαλύεται σταδιακά και με την πάροδο του καιρού και να το βάλω κυρίως στα σημεία που θα φυτέψω. Αυτό όπως διάβασα στην συσκευασία λέει πως αν θέλω μπορώ να το ξεπλύνω πριν το τοποθετήσω στο ενυδρείο. Να το κάνω; Και πόσο ύψος θέλω να έχει προκειμένου να φυτέψω χαμηλής απαίτησης φυτά; Επιπλέον μου έδωσε και ένα λίπασμα της sera 2,4 κιλών που μου είπε πως μπαίνει στα σημεία που θα φυτέψω. Αυτές τις οδηγίες ακολουθώ ή έχετε κάτι καλύτερο να προτείνετε; Με τις λάμπες ακόμη δεν βρήκα λύση για 2η ή για 3η. Αυτή που τώρα έχω είναι ενσωματωμένη στο καπάκι και προστατεύεται από την υγρασία από ένα τζάμι πάνω στο οποίο ακουμπάει το καπάκι, έχει όμως και ένα πλαστικό που κουμπώνει σχεδόν επάνω της. Θα πρέπει να τα αφαιρέσω αυτά; ή όχι; Ο ηλεκτρολόγος μου είναι κατά κάποιο τρόπο πολυτεχνίτης και θα ρωτήσω αυτόν αν μπορεί να μου κάνει τα υπόλοιπα δύο καπάκια όπως αυτό που έχει την λάμπα και θα ήθελα να ξέρω αν πειράζει τοτζάμι ενδιάμεσα και αν θα πρέπει να προστατέψω την λάμπα από την υγρασία με τον τρόπο που την έχω τώρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShadowVValker 19 Σεπτεμβρίου 2012 #11 Share 19 Σεπτεμβρίου 2012 Μμμ, δε σου χρειάζονται όλα αυτά.. για φυτά χαμηλών απαιτήσεων που θες, κανένα από τα 2 υποστρώματα που σου έδωσε (γιατί άραγε?) δεν είναι απαραίτητο. Το κίτρινο κουβαδάκι της serra που λογικά έχεις περιέχει υπόστρωμα με θρεπτικά συστατικά, το οποίο όμως έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται στο στήσιμο νέων ενυδρείων γιατί μετά από περίπου 1 χρόνο (και ανάλογα με τα φυτά) χάνει τις ιδιότητές του, εξαντλείται. Οπότε θα χρειαστείς ταμπλέτες λιπάσματος έτσι κ αλλιώς, τις οποίες ανανεώνεις ανά 6μηνο. Τώρα το flourite, είναι υπερβολή, είναι το καλύτερο υπόστρωμα που κυκλοφορεί στην αγορά, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ένα κεραμικό υλικό που απορροφάει λιπάσματα και συστατικά απαραίτητα στα φυτά και τα αποδεσμεύει στις ρίζες σιγά σιγά. Στην περίπτωσή σου που δεν έχεις δυνατό φωτισμό, co2, και θες φυτά χαμηλών απαιτήσεων , απλά δε σου χρειάζεται. Γνώμη μου να τα επιστρέψεις αν δεν τα έχεις ανοίξει, να πάρεις τα χρήματά σου πίσω, κάποιο λίπασμα σε ταμπλέτα ή (σε περίπτωση που πας σε moss, java fern,amubia) μόνο σε ένα λίπασμα γενικής χρήσης (αυτά τα φυτά δε φυτεύονται στο υπόστρωμα, σαπίζουν οι ρίζες τους αν το κάνεις, οπότε η ταμπλέτα δεν έχει νόημα). Μπορείς και ανάλογα με τα ψάρια που θα βάλεις να επιλέξεις ανάμεσα σε άμμο ή χαλίκι, το οποίο θα βάλεις σε πάχος πάνω από 8 εκ, αν θες να βάλεις φυτά που θα ριζώσουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 19 Σεπτεμβρίου 2012 #12 Share 19 Σεπτεμβρίου 2012 Καλησπερα και απο εμενα. Εγω θα αρχισω ρωτώντας πρωτα τη ψαρια θελεις να βαλεις τελικα στο ενυδρειο σου, γιατι εαν καταλαβα καλα ο πρωτευων στοχος σου ειναι να τους παρεχεις σωστα φυσικο χημικα χαρακτηριστικα του νερου για μια σωστη βιωσιμότητα των ζωντανων σου χωρις θανατους και απωλιες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos_d7 20 Σεπτεμβρίου 2012 #13 Share 20 Σεπτεμβρίου 2012 Χιλια συγνωμη αλλα δεν ηθελες να δωσεις λεφτα στον φωτισμο κ τα δωσες σε υποστρωματα;Καλυτερα να επενδυες στο φως παρα στο "εδαφος" ειδικα αν θα βαλεις ευκολα φυτα.Εδω εχουν στηθει φυτεμενα με πολυ δυσκολα φυτα χωρις καθολου υποστρωμα κ δε βαζω μονο τον εαυτο μου μεσα. Εγω στη θεση σου θα εβγαζα το καπακι κ θα παιρνα ενα εξωτερικο φωτιστικο με 4 λαμπες (οχι παραπανω οπως λεει κλασικα παντα ο klaz αφου αυτος τα παει καλα με τη ΔΕΗ ).Μετα για λιπανση θα χρησιμοποιουσα σπανια καποιες καλες ταμπλετες κ φυσικα θα αγοραζα διοξειδιο κ ...............τελος. Αν μπορεις οπως ειπε ο φιλος γυρνα τα εφοσον δε τα ανοιξες κ αγορασε ΦΩΣ.Δε θα το μετανιωσεις.Σιγουρα στο μελλον θα θες να βαλεις καποιο φυτο που θα σου κανει κλικ κ χωρις φως το μονο που θα καταφερεις ειναι να σαπισει κ να στεναχωρηθεις.Μονο του το υποστρωμα οσο καλο κ αν ειανι δε θα σε βοηθησει στα ...........δυσκολα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareta 20 Σεπτεμβρίου 2012 Author #14 Share 20 Σεπτεμβρίου 2012 ok κατάλαβα. μην με κράζετε μόνο γιατί είναι φυσικό όταν δεν έχεις ιδέα να μην ξέρεις τι σου γίνεται. Δεν άνοιξα τις συσκευασίες ακόμη, αλλά μιας και τις πήρα λέω να τις βάλω στο ενυδρείο μηπως και χρησιμέψουν αργότερα που θα έχω ξεψαρώσει με το θέμα φυτεμένο... Θα είναι λάθος; Το σκέφτομαι έτσι γιατί αργότερα δεν θα μπορέσω να μπω στην διαδικασία να το ξαναστήσω από την αρχή. Βέβαια δεν το προχωράω ακόμη μέχρι να δω τι θα κάνω μετο φως. Θέλω να αποφύγω να έχω το καπάκι ανοιχτό γιατί το ενυδρείο είναι στο σαλόνι του κομμωτηρίου και πέφτει πολύ λακ. Δεν θέλω όλη αυτή η κόλλα να κάθεται στο νερό. Επομένως θα προσπαθήσω να βρώ λύση με τα καπάκια και να προσαρμόσω εκεί άλλες δύο λάμπες. Όπως βλέπετε δεν βιάζομαι. Όσο για τα ψάρια που θα βάλω... Το νερό της περιοχής είναι σκληρό και γι' αυτό έβαλα το ξύλο γιατί μου είπαν πως κάπως το μαλακώνει. Σκοπός μου είναι να το στήσω και αφού μπουν και τα φυτά να μετρήσω και να βάλω μόνο ψάρια που θα μπορούν να ζουν καλά στο συγκεκριμένο νερό που θα έχω και με τα φυτά που θα έχω. Ας είναι και ένα είδος... Αν σκέφτομαι λάθος να με διορθώσετε,θα με βοηθήσετε. Να είστε καλά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShadowVValker 20 Σεπτεμβρίου 2012 #15 Share 20 Σεπτεμβρίου 2012 Δε σε κράζουμε! Για να μην κάνεις περιττά έξοδα το λέμε. Εσύ από εκεί και πέρα, μπορείς να κινηθείς όπως πιστεύεις καλύτερα. Αν σκοπεύεις να το κάνεις full φυτεμένο, βαλ΄το από τώρα, απλά για να γίνει full φυτεμένο προυποθέτει σύστημα co2 και περίπου 1 watt φωτός ανά λίτρο (ούτε λίγο ούτε πολύ, πρέπει να πας περίπου σε 180w λάμπες σύνολο). Από εκεί και πέρα, καλά κάνεις και έχεις κλειστό το καπάκι. Το mopani είναι το μόνο ξύλο που συνίσταται για να ρίχνει το ph, αλλά αν επιλέξεις ψαράκια που θέλουν σκληρό νερό, δεν είναι απαραίτητο, μόνο αν σου αρέσει διακοσμητικά και κάνει πιο φυσικό το τοπίο. Για τέτοιο νερό μπορείς να δεις αρχικά ζωοτόκα (gyppy, ξιφοφόρους, molly) ή rainbowfishes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 20 Σεπτεμβρίου 2012 #16 Share 20 Σεπτεμβρίου 2012 Παιδια με τα ξυλα μην περιμενετε να πεσει το ph σε τρελα επιπεδα,αντε να στο ριξει μιση μοναδα πιο κατω,επεισης οταν θα κανεις αλλαγες νερου με το νερο της βρυσης σου το ph θα ειναι πλαυ πανω,αν θες μαλακο νερο ψαξε αλλη λυση και οχι τα ξυλα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShadowVValker 20 Σεπτεμβρίου 2012 #17 Share 20 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Παιδια με τα ξυλα μην περιμενετε να πεσει το ph σε τρελα επιπεδα,αντε να στο ριξει μιση μοναδα πιο κατω,επεισης οταν θα κανεις αλλαγες νερου με το νερο της βρυσης σου το ph θα ειναι πλαυ πανω,αν θες μαλακο νερο ψαξε αλλη λυση και οχι τα ξυλα. Τα ξύλα επικουρικά (και κυρίως διακοσμητικά, για περισότερη ομοιότητα στο βιότοπο του ψαριού) μπαίνουν, όπως και τα catappa. Αν πραγματικά θες να χαμηλώσεις ph πας σε τύρφη (και εντός του φίλτρου και στο βαρέλι αλλαγής). Αλλά δεν έχει να κάνει με το τι ζητάει (μάλλον πάει για ψάρια σκληρού αλκαλικού). Έγινε επεξεργασία 20 Σεπτεμβρίου 2012 - ShadowVValker Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 20 Σεπτεμβρίου 2012 #18 Share 20 Σεπτεμβρίου 2012 Τα ξύλα επικουρικά (και κυρίως διακοσμητικά, για περισότερη ομοιότητα στο βιότοπο του ψαριού) μπαίνουν, όπως και τα catappa. Αν πραγματικά θες να χαμηλώσεις ph πας σε τύρφη (και εντός του φίλτρου και στο βαρέλι αλλαγής). Αλλά δεν έχει να κάνει με το τι ζητάει (μάλλον πάει για ψάρια σκληρού αλκαλικού). Στο πιο πανω ποστ της γραφει οτι εβαλε το ξυλο γιατι της ειπαν οτι μαλακωνει το νερο και της εγραψα οτι με το ξυλο να μην περιμενει τρελες διαφορες στο ph και τις σκληροτητες του νερου,πιο πολυ διακοσμητικο ειναι παρα για να μαλακωσει το νερο. Οσο για την τυρφη καλητερα ειναι να υπαρχει μονο στο βαρελι αλλαγηες νερου και οχι στο φιλτρο του ενυδρειου η και στα 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 20 Σεπτεμβρίου 2012 #19 Share 20 Σεπτεμβρίου 2012 ok κατάλαβα. μην με κράζετε μόνο γιατί είναι φυσικό όταν δεν έχεις ιδέα να μην ξέρεις τι σου γίνεται. Δεν άνοιξα τις συσκευασίες ακόμη, αλλά μιας και τις πήρα λέω να τις βάλω στο ενυδρείο μηπως και χρησιμέψουν αργότερα που θα έχω ξεψαρώσει με το θέμα φυτεμένο... Θα είναι λάθος; Το σκέφτομαι έτσι γιατί αργότερα δεν θα μπορέσω να μπω στην διαδικασία να το ξαναστήσω από την αρχή. Βέβαια δεν το προχωράω ακόμη μέχρι να δω τι θα κάνω μετο φως. Θέλω να αποφύγω να έχω το καπάκι ανοιχτό γιατί το ενυδρείο είναι στο σαλόνι του κομμωτηρίου και πέφτει πολύ λακ. Δεν θέλω όλη αυτή η κόλλα να κάθεται στο νερό. Επομένως θα προσπαθήσω να βρώ λύση με τα καπάκια και να προσαρμόσω εκεί άλλες δύο λάμπες. Όπως βλέπετε δεν βιάζομαι. Όσο για τα ψάρια που θα βάλω... Το νερό της περιοχής είναι σκληρό και γι' αυτό έβαλα το ξύλο γιατί μου είπαν πως κάπως το μαλακώνει. Σκοπός μου είναι να το στήσω και αφού μπουν και τα φυτά να μετρήσω και να βάλω μόνο ψάρια που θα μπορούν να ζουν καλά στο συγκεκριμένο νερό που θα έχω και με τα φυτά που θα έχω. Ας είναι και ένα είδος... Αν σκέφτομαι λάθος να με διορθώσετε,θα με βοηθήσετε. Να είστε καλά. Καλησπερα Kareta. Σε ρωτησα τη ψαρακια θα βαλεις γιατι εαν ειναι να διαλεξεις τιποτα νεον θα μπλεξεις με τυρφες ή οσμωση για να μην τα βλεπεις ενα ενα να πεθαινουν παλι συχνα πυκνα ανα διαστηματα. Επισης ειναι ενα επιπλέον εξοδο και μια διαδικασία που χρειαζεται και περισσοτερο χρονο να αφοσίωσής για να φτιαχνεις την χημεια του νερου καταλληλως. Απο την στιγμη που δεν εχεις σκοπο να βαλεις διοξειδιο θα σου προτεινα να αγορασεις οργανικο ανθρακα για τα φυτα σου, οπως το excel της Seachem ή το easy carbon και να βαλεις το flourite χωρις κατι αλλο για να μην μπλεξεις και γινει ενας αχταρμας. Καλο ειναι να το ξεπλυνεις λιγο γιατι αλλιως θα αργησει να ξεθολωση το ενυδρειο σου. Οποτε κατα την γνωμη μου επεστρεψε το υποστρωμα της Sera και παρε ενα ακομα Flourite. Αληθεια το flourite ειναι το κλασσικο, δηλαδη αυτο που γραφη μονο flourite ή ειναι καποιο απο τα black, red, onyx sand, γιατι εχουν διαφορετικα χαρακτηριστικα μεταξυ τους και καλο ειναι να ξερουμε που βαδιζουμε. Οπως και να εχει μια λαμπιτσα ακομα ειναι μονοδρομος μην σου πω και 2 για να μπορουν να φωτοσυνθετουν τα φυτα σου και να μπορουν να αναπτυχθουν, αλλιως θα περιοριστεις σε καποια πολυ ευκολα και καποια επιφανειας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareta 21 Σεπτεμβρίου 2012 Author #20 Share 21 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Για αρχή να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που ασχολείστε με το θέμα μου. Ανακαλύπτω ότι τελικά δεν έχω ιδέα για το ενυδρείο. Τα καημένα τα νέον γι'αυτό με χαιρετούσαν ένα ένα. Βαρέλι δεν έχω και δεν έχω την δυνατότητα να διατηρώ σε εκείνον τον χώρο. Περιμένω τον ηλεκτρολόγο. Θα λυθεί το θέμα με το φως για να το προχωρήσω σε φυτεμένο. Το flurite της seachem δεν λέει τίποτε άλλο επάνω και μου είπε ο πετ σοπ-ας πως αν ανακατευτεί απότομα με το νερό βγάζει μια καφέ θολούρα. Για το ξύλο το κατάλαβα, επομένως πάμε για ψαράκια που θέλουν σκληρό νερό. Αλλά ακόμη δεν βιάζομαι για το ποια ψάρια θα μπούνε μέσα. Να είστε σίγουροι πως και γι'΄αυτό θα ρωτήσω. Ευχαριστώ. Έγινε επεξεργασία 21 Σεπτεμβρίου 2012 - kareta Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 21 Σεπτεμβρίου 2012 #21 Share 21 Σεπτεμβρίου 2012 αν φτιαχνεις καλο καφε,μπορω να περασω μια βολτιτσα και να τα πουμε και απο κοντα.το επομενο βημα ειναι να ερθεις σε καποια μας συναντηση να τα ξαναπουμε απο κοντα και να παρεις νεες ιδεες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShadowVValker 21 Σεπτεμβρίου 2012 #22 Share 21 Σεπτεμβρίου 2012 Αν τελικά βάλεις το flourite, ξέπλυνε το πάρα πολύ καλά, αλλιώς για 2-3 μέρες (με άνθρακα στο φίλτρο) το νερό θα είναι βάλτος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareta 21 Σεπτεμβρίου 2012 Author #23 Share 21 Σεπτεμβρίου 2012 Λάαασπη!? Οκ ευτυχώς που μου το είπες. Klaz κάνω πολύ καλό καφέ, αλλά το μαγαζί μου είναι στην βέροια. Πάντως είστε ευπρόσδεκτοι. Όταν γίνει συνάντηση θα φροντίσω να είμαι ναπάρω ιδέες.Τώρα όταν θα έχω νέα για το φωτισμό θα τα ξαναπούμε. Να είστε καλά παιδιά... Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos_d7 21 Σεπτεμβρίου 2012 #24 Share 21 Σεπτεμβρίου 2012 αν φτιαχνεις καλο καφε,μπορω να περασω μια βολτιτσα και να τα πουμε και απο κοντα.το επομενο βημα ειναι να ερθεις σε καποια μας συναντηση να τα ξαναπουμε απο κοντα και να παρεις νεες ιδεες. Κ εγω κανω καλο καφε αλλα δεν ειπες ποτε να ερθεις. :bigemo_harabe_net-74: :bigemo_harabe_net-74: :bigemo_harabe_net-74: :bigemo_harabe_net-74: Link to comment Share on other sites More sharing options...
kareta 26 Σεπτεμβρίου 2012 Author #25 Share 26 Σεπτεμβρίου 2012 Εντάξει με το φωτισμό είπε ο ηλεκτρολόγος-handy man ότι θα κοιτάξει να κάνει τουλάχιστον ακόμη ένα καπάκι και να μου βάλει και χρονοδιακόπτη. Ναδούμε τώρα πότε θα τα ετοιμάσει... Μιλάμε για πολύ λάσπη αυτό το flurite! Το ξέπλυνα ελαφρώς και μπήκε στο ενυδρείο... Ευτυχώς σήμερα απεργούμε και είμαστε κλειστά και μπόρεσα και λασπώθηκα και τα έκανα όλα μαντάρα χωρίς να αγχώνομαι μην μπει κάποιος και με βρει να τσαπίζω! Τώρα, έχω κρατήσει το παλιό μου χαλίκι που απ' ότι βλέπω έχει την ίδια σχετικά διάμετρο με το flurite. Το ρίχνω από επάνω; Ή πρώτα θα φυτέψω και έπειτα; Στο μεταξύ θα στήσω και το φίλτρο θα βάλω νερό και θα το βάλω μπροστά να τρέχει για να φτιάχνεται σιγά σιγά. Όταν θα έρθουν και τα φώτα θαπάω ναπάρω φυτά. Το ερώτημα είναι: φυτάθα πάρω από Θεσσαλονίκη. Θα αντέξουν αν μείνουν ένα βράδυ εκτός ενυδρείου; ή να πάω το πρωί και να διακτινιστώ ως την βέροια για να φυτέψω εγκαίρως; Δεν υπάρχει βιασύνη βέβαια αλλά το ξεκίνησα και χαίρομαι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος