Jump to content

Ζωντανή Διατροφή

Aiolos

Recommended Posts

Ζωντανή διατροφή

post-13206-0-99723000-1344028647_thumb.jpg

Είναι ευρέως γνωστό ότι η ζωντανές τροφές για ψάρια και κοράλλια είναι ότι καλύτερο για την ανάπτυξή τους, προσφέροντας τους όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται.

Είχα ασχοληθεί και στο παρελθόν, (εδώ θα βρείτε τα αντίστοιχα άρθρα/οδηγίες για Artemia και φυτοπλαγκτόν).

http://www.aquazone....l=&fromsearch=1

http://www.aquazone....l=&fromsearch=1 (στο ποστ #18 υπάρχουν και οι οδηγίες)

Και να που ήρθε και πάλι η ώρα του..."παραγωγού".

Το ξεκίνησα πάλι γιατί τα αποτελέσματα που είχα τότε ήταν θεαματικά τόσο στην υγεία όσο και στην ανάπτυξη των κοραλλιών.

Για όσους λοιπόν έχουν το μεράκι και την όρεξη, είναι πολύ εύκολη διαδικασία και ειδικά για το φυτοπλαγκτόν πολύ φτηνή και... "αθάνατη"

Καλές παραγωγές !!!

Έγινε επεξεργασία - Aiolos

Μάλιστα σκέφτομαι να προμηθευτώ και μια μονή περισταλτική αντλία σαν αυτή που έχω για το ΚΗ (http://www.grotech-aquarientechnik.de/product_info.php/info/p365_TEC-1-NG-1-channel-dosing-pump.html), ώστε να τροφοδοτώ αυτόματα το ενυδρείο με φυτοπλαγκτόν.

Υπάρχουν βέβαια έτοιμα συστήματα στο εμπόριο με όλα τα.. "απαραίτητα", αλλά είναι πολύ μεγάλης παραγωγής για τον μέσο χρήστη και φυσικά πανάκριβα.

Όπως θα διαβάστε και στα άρθρα η κατασκευή ενός αντιδραστήρα είτε για αρτέμια είτε για φυτοπλαγκτόν είναι πολύ εύκολη και φτηνή υπόθεση.

Μπράβο ρε βαγγελη, πολύ ενδιαφέροντα θέματα μας παρουσιάζεις!

Σε αυτο το θεμα εχω προνομια απο την δουλεια μου. Καθως μπορω να εχω Αρτεμια εμπλουτισμενη, ροτιφερς και φυτοπλαγκτον διαφορων ειδων :)

Σιγουρα θα κοραλια-ανεμωνες και αλλοι οργανισμου θα εχουν τσιμπουσι μολις πεσουν αυτα μεσα στο ενυδρειο.

Σε αυτο το θεμα εχω προνομια απο την δουλεια μου. Καθως μπορω να εχω Αρτεμια εμπλουτισμενη, ροτιφερς και φυτοπλαγκτον διαφορων ειδων :)

Σιγουρα θα κοραλια-ανεμωνες και αλλοι οργανισμου θα εχουν τσιμπουσι μολις πεσουν αυτα μεσα στο ενυδρειο.

Εσένα πρέπει να σ έχουμε από κοντά... ειδικά για τα rotifers που είναι η καταλληλότερη ΚΑΙ μοναδική ζωντανή τροφή που πρέπει να τρώνε τα νεογέννητα κλόουν, και είναι δυσεύρετα στην ελληνική αγορά.

Δώσε περισσότερα στοιχεία... και κατά πόσο είναι εφικτό να τα προμηθευτεί κάποιος.

Για αυτη την περιοδο ειναι λιγο δυσκολα καθως η παραγωγη θα ξεκινησει σε ενα μηνα. Απο εναν μηνα και μετα θα εχω φουλ απο δαυτα.

Αυτα καλλιεργουντε με φυτοπλαγκτον και μαγια σε νερο 25%ο αλατοτητας (ανεχοντε και παραπανω, απλα λογο οσμωρυθμησης σε χαμηλες αλατοτητες οπως 25 καταναλωνουν λιγοτερη ενεργεια, την οποια την χρησιμοποιουν προς ωφελος αναπαραγωγης.)

Το νερο τους βρωμιζει ευκολα. Γιαυτο το μεγιστο που τα κραταμε ειναι 4-5 μερες το πολυ. Μετα υπαρχουν πολλα συσσωματοματα τα οποια κρυβουν βακτηριακο φορτιο και παρασιτα(πρωτοζωα και διαφορα βλεφαροειδη).

Μπορει καποιος να τα καλλιεργησει ευκολα σε μπουκαλια νερου. Ξεκινοντας απο ογκο 500 μλ και καθος θα τρωνε το φυτοπλαγκτον τους να προσθετουμε και να ανεβαινει και ο ογκος (ετσι πετυχαινουμε και αραιωση). Καλο θα ηταν η παρουσια φωτος για να παρεχει οξυγονο το φυτοπλαγκτον (μεχρι να καταναλοθει). Ελαφρος αερισμος επισης τους κανει καλο για να μην συγκεντρωνονται σε σημεια στα οποια μπορει να πεσει το οξυγονο.

Με 5-6 μπουκαλια πιστευω γινετε δουλεια (αρκει να ειναι πυκνες οι καλλιεργειες).

Αν καποιος ειναι απο Αθηνα μπορω να του δωσω εγω και του του εξηγισω 5 πραγματακια τι να κανει καθως κατεβαινω Αθηνα για δουλειες μια φορα το μηνα αντε 2 το πολυ. Αλιως....ταχυδρομειο.

Αυτό πρέπει να το οργανώσουμε οπωσδήποτε, θα βοηθηθούν πολλοί του θαλασσινού που έχουν γέννες από κλόουν και ένας από τους λόγους που δεν επιχειρούμε να τα μεγαλώσουμε (σε άλλο ενυδρείο φυσικά) είναι αυτός της διατροφής αφού τρέφονται αποκλειστικά με ροτιφερς.

Και κάτι ακόμη... αυτά υπάρχουν και σε αυγά για να ξεκινήσει κάποιος την δικιά του εκκόλαψη όποτε τα χρειαστεί?

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να έχουμε παραγωγή ή να τα διατηρούμε ζωντανά για πάνω από μήνα έως ότου τα κλόουν να αρχίσουν να δέχονται και άλλη τροφή.

χε χε μπορεί το θέμα να ξεφεύγει λίγο, αλλά αφού έχει να κάνει η διατήρηση τους με φυτοπλαγκτόν... καλά πάμε !!!

Για τον μήνα Οκτώβριο ετοιμάζουμε μια παρουσίαση στο La Scala για το φυτοπλαγκτόν, θεωρία για την σπουδαιότητα της ζωντανής διατροφής και πρακτικά την κατασκευή ενός αντιδραστήρα ή και κάποιας έτοιμης λύσης, μέχρι την παραγωγή και σίτιση των κοραλλιών με περισταλτική αντλία.

Θα ήταν όμως ακόμη πιο ενδιαφέρον να συνδυαστεί αυτή παρουσίαση και με την παραγωγή / συντήρηση των ροτιφερς, αλλά και των αρτέμια μιας που η κύρια πηγή διατροφής τους είναι το φυτοπλαγκτόν.

- Οπως τα αυγα της αρτεμιας λες. Τα ροτιφερ ειναι ολα θηλυκα. και γεννανε με παρθενογεννεση. Οταν γινει μια στραβη στο περιβαλλον τοτε γεννιουντε αρσενικα και γινετε αναπαραγωγη μεταξυ αρσενικων και θηλυκων. Τοτε παραγωνται αυγα διαρκειας τα οποια ειναι ανθεκτικα και εκκολαπτονται οταν οι συνθηκες επανελθουν και ειναι καταληλες για επιβιωση. Αν πουλανε τετοια αυγα δεν το γνωριζω. Προσωπικα δεν εχω ακουσει πουθενα να πουλανε τετοια αυγα. Συνηθως κρατανε σε "Μαστερ" δοχεια ογκο 200 μλ ποσοτητα ζωντανων ροτιφερ απο τα οποια και ξεκιναει η καλλιεργεια και καθως πυκνωνουν πανε σε ογκους 1λτ, 2λτ,10 λτ, 200λτ,2000λτ και παει λεγοντας.

- Βασικα δεν καταλαβα την δευτερη ερωτηση....αλλα θα απαντησω στο περιπου αν ειναι αυτο που καταλαβα. Εστω οτι βλεπεις τα κλοουν και εχουν τασεις αναπαραγωγης. Τοτε ξεκινας την καλλιεργεια σου με σκοπο να φτιαξεις οσο ποιο πολλα μπουκαλια μπορεις. Οταν εκκολαφθουν τα κλοουν και αποκτησουν ματια λειτουργικα,και ανοιξει το στομα τοτε λογικα θα δεχονται την πρωτη τους τροφη. Τοτε ριχνεις και μισο μπουκαλι π.χ ροτιφερ. Παρακολουθεις τις κοιλιες τους (το στομαχι) κατα ποσο εχει φουσκωσει μετα απο 2 ωρες αφου εχεις κανει το πρωτο ταισμα. αν εχει φουσκωσει αρκετα πιθανον να επεσαν παραπανω ροτιφερ απο οτι χρειαζοντουσαν και φροντιζεις στο επωμενο ταισμα (μετα απο 6 ωρες πχ) να ριξεις λιγοτερα μεχρι να αποκτησεις εναν ελεγχο του συστηματος. Σκοπος ειναι (κατα την γνωμη μου) να πεφτουν φρεσκα ροτιφερ που μεσα τους να εχουν φυτοπλαγκτον. Αν τα ροτιφερ περισευουν μεσα στο ενυδρειο με τους γονους τοτε θα καταναλωσουν τα θρεπτικα συστατικα των φυκων (DHA κλπ) και τα ψαρια θα φανε ροτιφερ σκετο χωρις θρεπτικη αξια.

Δεν εχω καλλιεργεισει ποτε κλοουν αλλα απο την εμπειρια μου δεν θα ειχα θεμα καθως εχουν περασει εκκατομυρια ψαρια τα οποια τα εχω μεγαλωσει με ροτιφερ -αρτεμια -φυκια κλπ.

Πιστευω οτι μετα απο 7 μερες διατροφης με ροτιφερ ισως τα κλοουν να μπορουν να φανε αρτεμια σιγα σιγα.

Έγινε επεξεργασία - submarine1981

Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα μας ανάπτυξες... θα είμαστε σε επαφή για περαιτέρω πληροφορίες και "τροφοδοσία" με ροτιφερς

Σ ευχαριστούμε πολύ

- Τι ειναι το La Scala ?

- Ποιοι θα ειναι οι ομιλητες?

Το La Scala είναι μια καφετέρια εδώ στη Θεσσαλονίκη όπου γίνονται οι μηνιαίες συναντήσεις και παρουσιάσεις του ΑΖ

Ομιλητής ακόμη δεν έχει καθοριστεί, αλλά θα ήτανε μεγάλη μας χαρά αν είχες την δυνατότητα να έρθεις κατά τα μέρη μας και να αναλάβεις κάποιο σκέλος της ομιλίας.

Πριν μερικούς μήνες είχαμε οργανώσει μια παρουσίαση για τη μέθοδο ballin

Μπορείς να δεις εδώ τα αποτελέσματα της οργάνωσης.

http://www.aquazone....showtopic=74433

http://www.aquazone....showtopic=75226

Έγινε επεξεργασία - Aiolos

Το βλεπουμε αν και ειμαστε λιγο μακρια (ατιμη κριση τι μας εκανες... ) Ευχαριστω παντος :)

Παντος οτι θελετε το κουβεντιαζουμε και εδω :)

Μη στεναχωριέσαι για την απόσταση...αν ξεκινήσεις από τώρα με τα πόδια τον Οκτώβριο θα έχεις φτάσει !!! :bigemo_harabe_net-74:

Άρχισα να πειραματίζομαι και για την διατήρηση των αρτέμια.

Κάποτε είχαν παραμείνει σε ένα δοχεία μερικές που τις ξέχασα με λίγο νερό κάπου έξω στο μπαλκόνι και μετά από 10 μέρες είχαν μεγαλώσει αρκετές από αυτές χωρίς να κάνω απολύτως τίποτα.

Τώρα θα το κάνω πιο.. συστηματικά !!! Ότι "περίσσεψε" από την παραγωγή θα τις έχω στο μπαλκόνι σ ένα μικρό ενυδρείο και θα ρίχνω μέσα ζωντανό φυτοπλαγκτόν και αργότερα σπιρουλίνα.

Κάτι παρόμοιο "έπαθε" τυχαία και ένας φίλος και όταν είδε το ενυδρειάκι μετά από πολύ καιρό ήταν γεμάτο άλγες και εκατοντάδες αναπτυγμένες αρτέμια χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα!!!

Με την περισταλτική δεν νομίζω να μένει ζωντανό στο σωληνάκι για πολλές ώρες οπότε κάποιο άλλο τρόπο πρέπει να σκαρφιστείς...

Ναι αλλά η Crotech έχει στο σύστημά της περισταλτική αντλία ακριβώς για αυτή τη δουλειά.

ναι.. τραβάει από τον αντιδραστήρα και στέλνει στο ενυδρείο....

Αν υποθέσουμε ότι θα ρίχνουμε 5ml την ημέρα με όσο πιο κοντό σωληνάκι γίνεται, αν αυτό το 1ml νεκρού (όπως λες φυτοπλαγκτόν) θα δημιουργήσει άραγε πρόβλημα?... αν και δεν νομίζω ότι θα νεκρωθεί.

Οκ αλλά μερικά μλ κάθε μέρα θα είναι παγιδευμένα σε σωστό νερό βέβαια αλλά χωρίς ανάδευση...

Μάλιστα είναι διπλής λειτουργίας γιατί τροφοδοτεί και τον αντιδραστήρα με τροφή για το φυτοπλαγκτόν

Εγώ νομίζω ότι δεν θα έχει πρόβλημα... ούτως ή άλλως και στο ψυγείο παραμένει ζωντανό για 2 μήνες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...