klaz 14 Αυγούστου 2012 #51 Share 14 Αυγούστου 2012 tzim μην εισαι τοσο απολυτος στις τιμες που λες.... η εξοδος της οσμωσης μια χαρα ειναι οπως την βλεπω εγω.(τουλαχιστον τιμες 8-12 ειναι απολυτως λογικες κατα τη γνωμη μου). Link to comment Share on other sites More sharing options...
jim salt 14 Αυγούστου 2012 #52 Share 14 Αυγούστου 2012 tzim μην εισαι τοσο απολυτος στις τιμες που λες.... η εξοδος της οσμωσης μια χαρα ειναι οπως την βλεπω εγω.(τουλαχιστον τιμες 8-12 ειναι απολυτως λογικες κατα τη γνωμη μου). Κωστα απολυτος δεν ειμαι απλα οτι διαβαζω και μαθαινω απο ειδικους και βεβαια λεω την γνωμη μου.. οταν λεμε ομως οτι βγαζει 10 ας πουμε TDS ενοουμε οτι εχει καθαρισει το νερο μας 90% η οσμοση επειδη εγω θελω να πιανω τις απολυτες τιμες προτιμω το νερο που παιρνω να εχει καθαριστει 98% δηλ 2 ppm οι υπολογισμοι και τα συμπερσματα δικα σας :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 14 Αυγούστου 2012 Author #53 Share 14 Αυγούστου 2012 Η τιμή εξόδου της μεμβράνης έχει απόλυτη σχέση με την ποιότητα του νερού στο δίκτυο... για μέτρα το νερό της βρύσης να δεις πόσο σου δίνει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 14 Αυγούστου 2012 #54 Share 14 Αυγούστου 2012 Το παραπάνω το πόσταρα για να ρωτήσω αν είναι σωστό να έχω μηδενικό tds μετά την ρητίνη και 180 μετά την μονάδα εμπλουτισμού. Έχετε κάποια άποψη να βοηθήσετε ? Ευχαριστώ ps jimsalt από 780 tds που έχω στη βρύση το 17-28 είναι γ@μα@το το νούμερο σε διαβεβαιώνω !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tunicate 17 Αυγούστου 2012 #55 Share 17 Αυγούστου 2012 Το παραπάνω το πόσταρα για να ρωτήσω αν είναι σωστό να έχω μηδενικό tds μετά την ρητίνη και 180 μετά την μονάδα εμπλουτισμού. Έχετε κάποια άποψη να βοηθήσετε ? Ευχαριστώ ps jimsalt από 780 tds που έχω στη βρύση το 17-28 είναι γ@μα@το το νούμερο σε διαβεβαιώνω !! Η μονάδα εμπλουτισμού ιχνοστοιχείων όπως την ονομάζουν, χρησιμοποιείται σε μια μονάδα αντίστροφης όσμωσης με σκοπό να αναπληρώνει τα απαραίτητα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία τα οποία έχουν απορριθφεί. Ο λόγος που την χρησιμοποιούμε; Για να είναι πόσιμο το νερό της όσμωσης. Για ενυδρειακή χρήση δεν θα συνιστούσα την χρήση μιας μονάδας (εμλουτισμού ιχνοστοιχείων). Σχετικά με το θέμα του aiolou ισως βοηθούσε στην περίπτωση που θέλουμε να αραιώσουμε το φυσικο θαλλασινό νερό (μανούρα μου ακούγεται), το πρόβλημα που εντοπίζω είναι ότι δεν ξέρουμε τί ακριβώς προσθέτει και πόσο άρα είναι ρίσκο. Tds είναι η συνολική ποσότητα διαλυμένων στερεών περισσότερα εδώ http://en.wikipedia....issolved_solids Άρα είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά την μονάδα εμπλουτισμού να εχεις αύξηση στο tds . Η απόδοση της όσμωσης με είσοδο 780 και έξοδο 17-28 είναι super. 780-98% = 15,6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 17 Αυγούστου 2012 #56 Share 17 Αυγούστου 2012 εξαιρετικη προσεγγιση.αψογος φιλε μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jim salt 18 Αυγούστου 2012 #57 Share 18 Αυγούστου 2012 Η μονάδα εμπλουτισμού ιχνοστοιχείων όπως την ονομάζουν, χρησιμοποιείται σε μια μονάδα αντίστροφης όσμωσης με σκοπό να αναπληρώνει τα απαραίτητα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία τα οποία έχουν απορριθφεί. Ο λόγος που την χρησιμοποιούμε; Για να είναι πόσιμο το νερό της όσμωσης. Για ενυδρειακή χρήση δεν θα συνιστούσα την χρήση μιας μονάδας (εμλουτισμού ιχνοστοιχείων). Σχετικά με το θέμα του aiolou ισως βοηθούσε στην περίπτωση που θέλουμε να αραιώσουμε το φυσικο θαλλασινό νερό (μανούρα μου ακούγεται), το πρόβλημα που εντοπίζω είναι ότι δεν ξέρουμε τί ακριβώς προσθέτει και πόσο άρα είναι ρίσκο. Tds είναι η συνολική ποσότητα διαλυμένων στερεών περισσότερα εδώ http://en.wikipedia....issolved_solids Άρα είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά την μονάδα εμπλουτισμού να εχεις αύξηση στο tds . Η απόδοση της όσμωσης με είσοδο 780 και έξοδο 17-28 είναι super. 780-98% = 15,6 όχι φιλέ μου δεν ισχυει κάποιος τέτοιος τύπος και δεν ξερω που τον βρήκες... 17-28 παραμένει βρώμικο το νερό είτε έχεις 2000 ppm είτε έχεις 10ppm από την βρύση το καθαρό νερό μετά την μεμβράνη πρέπει να είναι 2 ppm για να φτασει κάποιος 2 TDS ας βάλει και 2ο κάνιστρο μεμβράνης δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτήν την ζωή δυστυχώς κατά τα αλλα η περιγραφή σου για τα υπόλοιπα αρκετά καλή και σωστή :bigemo_harabe_net-111: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 18 Αυγούστου 2012 Author #58 Share 18 Αυγούστου 2012 Πολύ απλά... γιατί δεν κάνουμε μια ερώτηση στα παιδιά της Water Waves για να πάρουμε πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jim salt 18 Αυγούστου 2012 #59 Share 18 Αυγούστου 2012 Πολύ απλά... γιατί δεν κάνουμε μια ερώτηση στα παιδιά της Water Waves για να πάρουμε πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις? του Βασιλη τα λόγια λεω αλλά και απο άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν αρκετά καλά!! οσο Αίολε για το αλάτι βουυυυρρρρ super οι μετρήσεις ειχα ξεχάσει να στο πω αν θες μήπως το βρουμε φθηνότερο pm το τηλ σου να σε πάρω ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tunicate 18 Αυγούστου 2012 #60 Share 18 Αυγούστου 2012 (edited) Η μεμβράνες σαν χαρακτηριστικό πέραν από την ημερήσια παραγωγή έχουν και το rejection rate το οποίο μας λέει το ποσοστό ρύπων που μπορούν να απορρίψουν. Αυτό το ποσοστό μεταβάλλεται ανάλογα με το είδος του ρύπου (π.χ. για τα νιτρικά είναι περίπου στο 95%) όπως επίσης από την θερμοκρασία, πίεση λειτουργίας και την ποιότητα του νερού που τροφοδοτούμε την μεμβράνη. Το rejection rate στης σημερινές μεμβράνες παίζει από 96-98% (αυτό αναφέρουν και στα τεχνικά χαρακτηριστικά) υπό συνθήκες βέβαια μπορεί να φτάσει και στο 99,5%. Στον παρακάτω πίνακα από μια μεμβράνη υπάρχουν αναλυτικά το ποσοστό απόρριψης, Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι στο συγκεκριμένο τεστ το νερό τροφοδοσίας έxει θερμοκρασία 25 ºC, TDS 500 ppm και η πίεση λειτουργίας είναι 60 PSI, οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει στις παραπάνω τιμές αλλάζει και το ποσοστό απόρριψης. http://www.ewsagua.c...O_Rejection.pdf Πέραν από τα παραπάνω όσο αυξάνεται το tds αυξάνεται και η οσμωτική πίεση με αποτέλεσμα να μειώνεται το rejection rate (για κάθε 100 ppm tds μειώνεται κατά 1 psi η πίεση) . Ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό είναι με αύξηση της πίεσης τροφοδοσίας π.χ. με booster pump. Περισσότερα σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την λειτουργία μιας μεμβράνης στο ακόλουθο link http://www.wcponline...otlight_Kim.pdf ΑΝ και από το 1992 είναι αρκετά καλή πηγή, βέβαια από τότε έως σήμερα έχουν επιτευχθεί καλύτερες αποδόσεις. Παραθέτω ένα απόσπασμα. The effectiveness of RO units is characterized by the rejection rate or rejection percentage. The rejection rate is the percent of a contaminant that does not move through, or is rejected by, the membrane. Some typical rejection rates for common contaminants are shown in Table 1. These rejection rates are for single contaminants under design conditions. Table 1. Typical Rejection Rates for Common Contaminants ------------------------------------------- Rejection Rate Range* Laboratory Contaminant Tests Field Tests ------------------------------------------- Nitrates 83 - 92 % ** - 92% Total Dissolved 95 - 99 % 60% - 99% Solids Sulfates 90 - 98 % 60% - 98% Sodiumμ 87 - 93 % 60% - 93% ------------------------------------------- *These values are for properly maintained units. Poorly maintained units will not be as effective at removing contaminants and, in the worst case, may not be removing any contaminants. Where water contains more than one contaminant, the rejection rate for each contaminant may be reduced or one of the contaminants may be reduced in preference to the other contaminant. For example, cases have been reported where water supplies containing either high TDS levels or high sulfates in combination with nitrates show no decrease in nitrates after treatment. (Nitrates as used in this publication refers to nitrate-nitrogen or NO3-N.) Rejection rates need to be high enough to reduce the contaminant level in the untreated water to a safe level. To determine the needed rejection rate, it is necessary to consider the initial concentration. For example, if a water supply contains nitrates at a concentration of 20 milligrams per liter (mg/l), an RO unit rejecting at a rate of 85 percent, which means 15 percent remaining, would reduce the level to 3 mg/l (20 times 0.15 = 3). Water with very high levels of nitrates (such as 100 mg/l) would remain near or above health standard levels even after treatment. Nitrate levels this high are not expected in this region and indicate unusual problems that require special investigation and handling. The National Sanitation Foundation (NSF) recommends that special designs be used for RO units where the NO3-N level exceeds 40 mg/l. Πηγή http://www.ag.ndsu.e...sys/ae1047w.htm όχι φιλέ μου δεν ισχυει κάποιος τέτοιος τύπος και δεν ξερω που τον βρήκες... Με βάση τα παραπάνω και κάνοντας την παραδοχή ότι το rejection rate από μια μεμβράνη είναι 98% προκύπτει και το αποτέλεσμα που έβγαλα (780-98%=15.6). 17-28 παραμένει βρώμικο το νερό Συμφωνώ μαζί σου ότι το 17-28 tds είναι βρωμικό νερό και γι΄ αυτό το λόγο βάζουμε ρητίνη. είτε έχεις 2000 ppm είτε έχεις 10ppm από την βρύση το καθαρό νερό μετά την μεμβράνη πρέπει να είναι 2 ppm για να φτασει κάποιος 2 TDS ας βάλει και 2ο κάνιστρο μεμβράνης δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτήν την ζωή δυστυχώς Αν κάνω το παράδειγμα σου με rejection rate 99.5% έχουμε σαν αποτέλεσμα 2000ppm-99,5%=10ppm tds (αν το σκεφτείς είναι φοβερό νούμερο) για να πάρω 2ppm tds θα έπρεπε το rejection rate να είναι [(2000-2)/2000] χ 100= 99,9%. Δύστυχος 99,9% δεν παίζει στην παρούσα φάση. κατά τα αλλα η περιγραφή σου για τα υπόλοιπα αρκετά καλή και σωστή. Ευχαριστώ να σε καλά . Και ένα calculator για όποιον δεν θέλει να κάνει πράξεις. http://www.hamzasree...jectionRate.php Πολύ απλά... γιατί δεν κάνουμε μια ερώτηση στα παιδιά της Water Waves για να πάρουμε πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις? +1000 εξαιρετικη προσεγγιση.αψογος φιλε μου. Thanks Έγινε επεξεργασία 18 Αυγούστου 2012 - tunicate Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 21 Αυγούστου 2012 Author #61 Share 21 Αυγούστου 2012 Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση από το site της D-D για το θέμα TDS http://www.theaquariumsolution.com/tds-what-does-it-mean-and-why-should-i-test Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος