Aiolos 2 Αυγούστου 2012 #1 Share 2 Αυγούστου 2012 Οι περισσότεροι, στα reef ενυδρεία μας χρησιμοποιούμε νερό όσμωσης και όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία προστίθενται στο ενυδρείο μας με τις αλλαγές νερού από το συνθετικό αλάτι. Από εκεί και πέρα κάποιοι ρίχνουν επιπλέων πρόσθετα (σύμφωνα με την κατανάλωση), αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Πολλοί από εμάς όμως έχουμε ξεκινήσει αλλαγές με φυσικό θαλασσινό νερό, που ναι μεν οι αρχικές μετρήσεις είναι στα επιθυμητά όρια, αλλά όταν το αραιώνουμε με νερό αντίστροφής όσμωσης για πετύχουμε την αλατότητα, αναγκαστικά μειώνονται και τα επίπεδα σε μαγνήσιο, ασβέστιο κλπ. Ερώτηση…. Αν τοποθετούσαμε ένα τέτοιο φίλτρο εμπλουτισμού ιχνοστοιχείων στην ενυδρειακή μας όσμωση, θα κερδίζαμε αυτά τα «μειωμένα» ιχνοστοιχεία?... και αν ναι σε τι βαθμό? http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29863 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 2 Αυγούστου 2012 #2 Share 2 Αυγούστου 2012 Δυστηχώς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα βγαίνουν απο πειράματα/μετρίσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 2 Αυγούστου 2012 Author #3 Share 2 Αυγούστου 2012 (edited) Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει !!! Για να μας λυθεί και αυτή η απορία έκανα μετρήσεις.... Η όσμωση μου είναι 5 σταδίων μαζί με την ρητίνη, και οι τιμές που μου έδωσε είναι: ΚΗ 0,0 Ca 0,0 Mg 0,0 Μετά το τελικό στάδιο της ρητίνης, πρόσθεσα το φίλτρο εμπλουτισμού ιχνοστοιχείων και οι τιμές που μου έδωσε είναι: ΚΗ 5,4 Ca 30... εδώ άρχισα να χαίρομαι, αλλά... Mg 0,0.. και εδώ προσγειώθηκα !!! Βασικά το πρόβλημα μας ήταν το χαμηλό μαγνήσιο μετά την αραίωση και όχι τόσο το ασβέστιο. Έγινε επεξεργασία 2 Αυγούστου 2012 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
submarine1981 2 Αυγούστου 2012 #4 Share 2 Αυγούστου 2012 Aiolos εσυ μεχρι τωρα πως το εκανες? Εβαζες την οσμωση σε βαρελι μετα αλατι και εβαζες τα ιχνοστοιχεια μεσα στο βαρελι και μετα "μπλουμ" στο ενυδρειο? ή εβαζες το "αλατονερο" "μπλουμ" μεσα και μετα συμπληρωνες μεσα στο ενυδρειο το mg & Ca ? (Αντε να μαθαινουμε και εμεις οι νεοι του reef ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 2 Αυγούστου 2012 Author #5 Share 2 Αυγούστου 2012 Η όσμωση σε δοχείο, αλάτι και μετά από 24 ώρες αλλαγή νερού, ιχνοστοιχεία δεν έριχνα εκεί παρά μόνο στο ενυδρείο σύμφωνα με τις ρουτίνες του. Με το φυσικό θαλασσινό νερό το μόνο "πρόβλημα" είναι το κάπως χαμηλό μαγνήσιο μετά την αραίωση με την όσμωση, αλλά και πάλι δεν ρίχνω τίποτα στο δοχείο... πάλι ακολουθώ τις ρουτίνες στο ενυδρείο. Ευτυχώς η διαφορές δεν είναι μεγάλες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 2 Αυγούστου 2012 #6 Share 2 Αυγούστου 2012 Βαγγέλη όταν μιλάς για στοιχεία στο θαλασσινό μιλάμε για τα βασικά Μαγνήσιο Ασβέστιο Διττανθρακκικά.Αυτά μπορούμε να τα μετρήσουμε.Αλλα ιχνοστοιχεία(Trace elements) μέτρησες πχ ιώδιο κτλ? Σε κάθε περίπτωση στο νερό της αλλαγής δεν βάζουμε ποτέ πρόσθετα παρά μόνο το αλάτι.Γιαυτό είναι σημαντικό το ποσό της αλλαγής νερού να είναι μικρό πχ 10-20% μάξιμουμ για να μην αλλάξουμε τις ισορροπίες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 2 Αυγούστου 2012 Author #7 Share 2 Αυγούστου 2012 Όχι δεν τα μέτρησα.. μόνο τα βασικά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 2 Αυγούστου 2012 #8 Share 2 Αυγούστου 2012 βρε μονο που μετρησες 5 κεχα φτανει....στο θεο θα φτασεις το κεχα αν ηδη εχεις 5..πριν τη μειξη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 2 Αυγούστου 2012 Author #9 Share 2 Αυγούστου 2012 Τουλάχιστον μάθαμε τι γίνεται με τη χρήση αυτού του φίλτρου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 2 Αυγούστου 2012 #10 Share 2 Αυγούστου 2012 (edited) Ντεν κάνει καρντιά μου....και πάνω που σας βρήκα καμπαλέρος και τους 2 να οργανώσουμε εκδρομή Φίλυρο μέσα στην βδομάδα...και θέλω ριτίνη γιατι τα έπαιξε όπως και φλοτεράκι για την αναπλήρωσή μου...Είπαμε σταθμό έτσι? Θέλω φράπα Κλάζ.... Έγινε επεξεργασία 2 Αυγούστου 2012 - Alexpsycho Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 2 Αυγούστου 2012 Author #11 Share 2 Αυγούστου 2012 ε ξέρεις εσύ... περνάς από εδώ, πάμε Δωδεκανήσου για φλοτερ, σταθμό για ρητίνη, και βουρ για Φίλυρο Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 2 Αυγούστου 2012 #12 Share 2 Αυγούστου 2012 (edited) Και χάζεμα το κλαζοτάνκ μέσα στη θάλασσα λέμε!!!αρκεί να μπορεί και ο φύλακας.. Έγινε επεξεργασία 2 Αυγούστου 2012 - Alexpsycho Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 2 Αυγούστου 2012 #13 Share 2 Αυγούστου 2012 απο την επομενη βδομαδα οποια μερα θελετε και μπορειτε,ερχεστε.απο αυριο και μεχρι την κυριακη εχω κατι αγγαρειες στα πεθερικα μου.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 2 Αυγούστου 2012 #14 Share 2 Αυγούστου 2012 Ναι Κώστα θα μιλήσουμε πρώτα και θα πάρω τον Αίολο και θα έρθουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 2 Αυγούστου 2012 Author #15 Share 2 Αυγούστου 2012 Κώστα, μονοκατοικία με κήπο είναι? ... να φέρουμε τίποτα κοψίδια? έχεις ψησταριά και κάρβουνα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni 2 Αυγούστου 2012 #16 Share 2 Αυγούστου 2012 Εεε τελικά εδώ στο Σαλονικα δε παιζομαστε... Από τα ιχνοστοιχεία στο νερό φτάσαμε στα κοψίδια στη σχάρα!!! Ερεεεε γλέντιααααα!!!! Υγ..μακάρι να ειμουν Σαλονικα κ γω.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 3 Αυγούστου 2012 Author #17 Share 3 Αυγούστου 2012 Μπορεί να μη βρήκαμε μαγνήσιο στο νερό, αλλά θα βρούμε χοληστερίνη στα κοψίδια σίγουρα !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jim salt 3 Αυγούστου 2012 #18 Share 3 Αυγούστου 2012 Καλημερα σε ολη την βορεια παρεουλα!! καταρχην θα διαφωνισω με τις αλλαγες νερου απο θαλασσα αλλα αυτο ειναι ενα αλλο τροπαριο που εχει αναφερθει και ο καθενας εχει την γνωμη του αλλα αναφερομαι σε αυτους που ηδη κανουν αλλαγες νερου απο θαλασσα με βαση αυτο που αναφερει ο ΑΙΟΛΟΣ αραιώνοντας με νερό αντίστροφής όσμωσης για πετύχουμε την αλατότητα, αναγκαστικά μειώνονται και τα επίπεδα σε μαγνήσιο, ασβέστιο κλπ. αλλα και τα ιχνοστιχεια του νερου ας πουμε λοιπον οτι ριχναμε καποια ιχνοστοιχεια στο νερο αυτο που δεν μπορουμε να καταφερουμε ποτε ειναι να πιασουμε το 3,3 % εως και 3,5% οπου ειναι τα ποσοστα σε ολους του ωκεανους της γης και βεβαια ειναι σταθερα ετσι λοιπον η προσθηκη περισσοτερου ποσοστου μπορει να αποβει μοιραια για τους θαλασσιους οργανισμους μας λογω των χημικων ενωσεων βεβαια ολα αυτα παιζουν μονο με αλλαγες νερου απο θαλασσα!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 3 Αυγούστου 2012 Author #19 Share 3 Αυγούστου 2012 (edited) Σε μετρήσεις που έχω κάνει στο φυσικό θαλασσινό αραιωμένο με όσμωση οι υπόλοιπες τιμές των ιχνοστοιχείων (ιώδιο, κάλλιο, στρόντιο, ακόμη και το ασβέστιο ήταν σε ιδανικά επίπεδα, με μόνη εξαίρεση το μαγνήσιο που μειωνόταν .... στα 1200 (ίσως και λίγο πιο κάτω) αν θυμάμαι καλά. Κάπου μέσα στο φόρουμ υπάρχουν αυτές οι μετρήσεις, πριν και μετά την αραίωση, Τώρα κατά πόσο οι συνηθισμένες ρουτίνες με πρόσθετα μπορούν να δημιουργήσουν "αντιδράσεις" δεν το γνωρίζω, αλλά αν ήταν, δεν θα φαινόταν σχετικά γρήγορα μια τέτοια αντίδραση? Κάποιοι, εδώ και πάρα πολύ καιρό κάνουν τέτοιες αλλαγές και δεν τους έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα... αν εξαιρέσουμε κάποιες μολυσματικές περιπτώσεις που όπως και να το κάνουμε είναι ρίσκο. Έγινε επεξεργασία 3 Αυγούστου 2012 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
jim salt 3 Αυγούστου 2012 #20 Share 3 Αυγούστου 2012 Σε μετρήσεις που έχω κάνει στο φυσικό θαλασσινό αραιωμένο με όσμωση οι υπόλοιπες τιμές των ιχνοστοιχείων ( ήταν σε ιδανικά επίπεδα, με μόνη εξαίρεση το μαγνήσιο που μειωνόταν .... στα 1200 (ίσως και λίγο πιο κάτω) αν θυμάμαι καλά. Κάπου μέσα στο φόρουμ υπάρχουν αυτές οι μετρήσεις, πριν και μετά την αραίωση, Τώρα κατά πόσο οι συνηθισμένες ρουτίνες με πρόσθετα μπορούν να δημιουργήσουν "αντιδράσεις" δεν το γνωρίζω, αλλά αν ήταν, δεν θα φαινόταν σχετικά γρήγορα μια τέτοια αντίδραση? Κάποιοι, εδώ και πάρα πολύ καιρό κάνουν τέτοιες αλλαγές και δεν τους έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα... αν εξαιρέσουμε κάποιες μολυσματικές περιπτώσεις που όπως και να το κάνουμε είναι ρίσκο. ειναι σχετικο αν θα φαινονταν γρηγορα η αργα αλλα και ορατες η αορατες και μην ξεχνας απο τα βασικα που χρειαζομαστε δεν νομιζω να υπαρχει καποιο θεμα οσον αφορα ιώδιο, κάλλιο, στρόντιο, ακόμη και το ασβέστιο που ανεφερες!! ομως τα 70+ ιχνοστοιχεία που περιεχει το θαλασσινο νερο ειναι λιγο δυσκολο να τα κρατησουμε στα αρχικα του ποσοστα οταν αιρωνουμε με νερο :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 3 Αυγούστου 2012 Author #21 Share 3 Αυγούστου 2012 (edited) Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μετρήσαμε (και ούτε θα το κάνουμε άλλωστε), όλα αυτά το ιχνοστοιχεία, κάποια βασικά κάποια άλλα "δευτερευούσης" σημασίας, αλλά χρήσιμα και απαραίτητα όλα φυσικά.... αλλά και τα ίδια τα αλάτια που αναγράφουν επάνω όλα αυτά τα ιχνοστοιχεία με τις τιμές τους πολλές φορές, ούτε στα βασικά στοιχεία δεν είναι συνεπείς ... πόσο μάλλον στα δευτερεύοντα. (υποθέσεις κάνω). Για παράδειγμα.. το ΧΧ αλάτι σου λέει τόσο μαγνήσιο, τόσο ασβέστιο, τόσο ανθρακική σκληρότητα και αν τα μετρήσεις είναι τελείως μα τελείως διαφορετικά, συνήθως προς τα κάτω. Ένα παράδειγμα Έτυχε να μετρήσω αλάτι με ιώδιο 0,0 και με το ίδιο τεστ φυσικό αραιωμένο νερό μου έδειχνε 0,06 Έγινε επεξεργασία 3 Αυγούστου 2012 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
jim salt 3 Αυγούστου 2012 #22 Share 3 Αυγούστου 2012 Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μετρήσαμε (και ούτε θα το κάνουμε άλλωστε), όλα αυτά το ιχνοστοιχεία, κάποια βασικά κάποια άλλα "δευτερευούσης" σημασίας, αλλά χρήσιμα και απαραίτητα όλα φυσικά.... αλλά και τα ίδια τα αλάτια που αναγράφουν επάνω όλα αυτά τα ιχνοστοιχεία με τις τιμές τους πολλές φορές, ούτε στα βασικά στοιχεία δεν είναι συνεπείς ... πόσο μάλλον στα δευτερεύοντα. (υποθέσεις κάνω). Για παράδειγμα.. το ΧΧ αλάτι σου λέει τόσο μαγνήσιο, τόσο ασβέστιο, τόσο ανθρακική σκληρότητα και αν τα μετρήσεις είναι τελείως μα τελείως διαφορετικά, συνήθως προς τα κάτω. Ένα παράδειγμα Έτυχε να μετρήσω αλάτι με ιώδιο 0,0 και με το ίδιο τεστ φυσικό αραιωμένο νερό μου έδειχνε 0,06 θα διαφωνισω σε αυτο υπαρχει και αλατι που εχει ακριβως αυτα που χρειαζομαστε αλλα το θεμα ειναι οτι τοση ωρα δεν μιλαω για το αλατι μιλαω για το νερο της θαλασσας Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 3 Αυγούστου 2012 Author #23 Share 3 Αυγούστου 2012 Ναι... αλλά σε σχέση με τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα αλάτια και την διαφορά (ποσότητες) μεταξύ τους. Ποιο αλάτι είναι αυτό που κάνει ότι λέει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jim salt 3 Αυγούστου 2012 #24 Share 3 Αυγούστου 2012 το topic που εχεις ανοιξει ειναι οσο αφορα για το φυσικο νερο της θαλασσας και εγω ειπα την γνωμη μου πανω σε αυτο και οχι για τα συνθετικα νερα που φτιαχνουμε δοκιμασε το απλο red sea (κανει αυτα που λεει οσο αφορα αυτα που εχω μετρησει και χρειαζομαστε τα βασικα δηλ.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 3 Αυγούστου 2012 Author #25 Share 3 Αυγούστου 2012 Από τα γραφόμενα σου διαπίστωσα ότι είσαι υπέρ των συνθετικών αλατιών διότι περιέχουν πιο "σταθερά" τα ιχνοστοιχεία σε σχέση με το αραιωμένο φυσικό νερό... Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα !!! Το RedSea τι αλκαλικότητα σου έδωσε? .. γιατί το Coral pro την φτάνει και μέχρι 14dKH http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=57951&view=findpost&p=528343 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος