Jump to content

Mini Reef ( Πέρασμα Στο Επόμενο Level )

Recommended Posts

Καλησπέρα,

έχοντας ένα νάνο ρίφ με τον βασικό εξοπλισμό, δηλαδή σκίμμερ και φίλτρανση με άνθρακα και αντιφόσφωρο

υπάρχουν κάποια όρια για την φιλοξενία ζωντανών οργανισμών αφού οι ανάγκες σε στοιχεία αυξάνονται,

πέραν φυσικά του φωτισμού που κρίνεται απαραίτητος και υποχρεωτικός ....

Μετά τα μαλακά που θεωρώ ότι είναι το level Ι στο Light Reef και ίσως λίγα LPS που είναι το Level ΙΙ

ήδη οι ανάγκες για συμπληρώματα ( Ca,Mg,kH κτλ) είναι εμφανείς αφού

οι καταναλώσεις είναι πλέον αυξημένες και τα νούμερα κυμαίνονται στα κάτω όρια ....

Ποιά θεωρείται ότι είναι τα επόμενα βήματα σε ένα Mini Reef για την φιλοξενία πιο δύσκολων κοραλιών,

κοραλιών SPS, αλλά και ανεμώνων που θεωρούνται και οι πλεόν επικίνδυνες ?

Το πέρασμα και το στοκάρισμα στο Level III συμβαδίζει με κάποιον επιπλέον εξοπλισμό, όπως δοσομετρικές κ.αλ.

Δώστε σας παρακαλώ την άποψή σας ....

φιλε road tail επειδη την ιδια απορια ειχα και εγω πριν μερικους να σου πω την αποψη μου! πιστευω οτι σε ενα 60λιτρο δεν πολυ αξιζει να παιξεις με δοσομετρικες και τετοια ειναι λιγο υπερβολη αμα πας σε μεγαλυτερο σιγουρα γτ οχι! για τα σκληρα μπορεις να βαλεις ενα μικρο frag και να δεις πως θα παει αν και πιστευω με τα led που εχεις θα παει καλα! για ανεμωνες το σκεφτομουν και εγω αλλα λογο χωρου δεν εχω βαλει. εβαλα μια carpet και πραγματικα αξιζει βεβαια ειναι και τι θες και τι σου αρεσει!

Τώρα εσύ θες να πάρεις δοσομετρικές και ψάχνεις αφορμή για να έχεις και μια δικαιολογία.... για φώναξε τη γυναίκα σου λίγο να της πω !!!

Το Level III όπως το λες είναι τόσο σε εξοπλισμό ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες και σταθερές συνθήκες, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η εμπειρία που αποκτά κάποιος από τα προηγούμενα level.

φιλε road tail επειδη την ιδια απορια ειχα και εγω πριν μερικους να σου πω την αποψη μου! πιστευω οτι σε ενα 60λιτρο δεν πολυ αξιζει να παιξεις με δοσομετρικες και τετοια ειναι λιγο υπερβολη αμα πας σε μεγαλυτερο σιγουρα γτ οχι! για τα σκληρα μπορεις να βαλεις ενα μικρο frag και να δεις πως θα παει αν και πιστευω με τα led που εχεις θα παει καλα! για ανεμωνες το σκεφτομουν και εγω αλλα λογο χωρου δεν εχω βαλει. εβαλα μια carpet και πραγματικα αξιζει βεβαια ειναι και τι θες και τι σου αρεσει!

Είναι δυο αντικρουόμενες λογικές lorentzos και το λέω διότι το μικρό ενυδρείο έχει μεγαλύτερες ανάγκες από ένα διπλάσιο

αφού τα στοιχεία του νερού μεταβάλλονται σχεικά ευκολότερα και άρα έχει ανάγκη πιο πολύ για συμπληρώματα Ασβεστίου, Ιωδίου κτλ

Πέραν τούτου, εκτός του ότι με ενδιαφέρει προσωπικά να αντλήσω πληροφορίες για το ποιά θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα

με το μικρό μου ενυδρείο, πιστεύω ότι πολλοί από εδώ μέσα και ιδίως στην κατηγορία nano και pico έχουν την ίδια απορία.

Για σκληρά πάντως δεν προσανατολίζομαι άμεσα αφού μόλις προχτές μπήκα στον 5ο μήνα και το ενυδρείο μου είναι τίνγκα και άστρωτο ακόμα !!

Εκτός του ότι έβαλα ένα φραγκάκι Montipora να δω πως τα πάει ... :P

Το "πρόβλημά μου" είναι ότι Ασβέστιο, Μαγνήσιο και kH είναι πλέον χαμηλά λόγω στοκαρίσματος. Που να πάω για σκληρά ????

Τώρα εσύ θες να πάρεις δοσομετρικές και ψάχνεις αφορμή για να έχεις και μια δικαιολογία.... για φώναξε τη γυναίκα σου λίγο να της πω !!!

Το Level III όπως το λες είναι τόσο σε εξοπλισμό ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες και σταθερές συνθήκες, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η εμπειρία που αποκτά κάποιος από τα προηγούμενα level.

Το level II το πέρασα με μέσον, αφού αντέγραψα ..... :P

Όσο για το level ΙΙΙ από το Σεπτέμβρη. Άσε που την κυρά δεν στη φωνάζω που να χτυπιέσαι :)

Έγινε επεξεργασία - Road Tail

Διπλοεγγραφή για την ... αντιγραφή !!! :bigemo_harabe_net-74:

Όσο μικρό και όσο light reef να χαρακτηρίζεται ένα ενυδρείο, από την στιγμή που θα τοποθετηθεί κάποιο σκληρό κοράλλι, αμέσως περνάει σε άλλο επίπεδο και ανάγκες όλο το σύστημα... θα είναι η κυκλοφορία, θα είναι ο φωτισμός, θα είναι οι σταθερές συνθήκες.... αν θέλουμε να υπάρχει η ανάπτυξη του σωστά.

Όσο μικρό και όσο light reef να χαρακτηρίζεται ένα ενυδρείο, από την στιγμή που θα τοποθετηθεί κάποιο σκληρό κοράλλι, αμέσως περνάει σε άλλο επίπεδο και ανάγκες όλο το σύστημα... θα είναι η κυκλοφορία, θα είναι ο φωτισμός, θα είναι οι σταθερές συνθήκες.... αν θέλουμε να υπάρχει η ανάπτυξη του σωστά.

Aκριβώς για αυτές τις ανάγκες άνοιξα το θέμα Βαγγέλη.

Μην βαριέσαι, άσε τα γκαντζετάκια που έχεις γεμίσει το σπίτι και

γράψε τι χρειάζεται ένα Mini light reef για να γίνει mini reef !!!!

Άντε, κι εγώ θα προσπαθήσω να σου φτιάξω την tunze !! :)

Τα βασικά στοιχεία Κωνσταντίνε τα τρώει το ενυδρείο που αρχίζει να ζωντανεύει..και όχι 100% τα κοράλλια όπως λές.Κάθε ενυδρείο έχει ζωή που δεν βλέπεις με γυμνό μάτι.Επειδή το θαλασσινό μας νερό είναι πολύ φτωχό στα βασικά στοιχεία και ειδικά στο μαγνήσιο το πρόβλημα θα το λύσεις με την χρησιμοποίηση ενός καλού αλατιού ή κάποιο πρόσθετο που θα χρησιμοποιείς καθημερινά.

Τα level που λές τα αποκτάς με τα χρόνια,το διάβασμα και την εμπειρία συμβιώνοντας με τέτοιους οργανισμούς.Συνήθως ένα ενυδρείο υφάλου γίνεται μετά απο 1,5-2 χρόνια που είναι αυτόνομο κλειστό σύστημα και έχει δείξει τις δυνατότητες και τα όρια του.Μέχρι τότε είναι απλά γυάλα με κοράλλια που μεγαλώνουν...Το επόμενο επίπεδο είναι αναπαραγωγή των οργανισμών και διατήρηση του υφάλου ίσως δημιουργία μεγαλύτερου ενυδρείου και ξανά απο την αρχή.Το ενυδρείο σου δεν ήταν ποτέ light..

Light ήταν αυτό που είχα φτιάξει το 2005 με μανητάρια και σπειρογράφους...ένα σφουγγάρι και 2 κλόουν...

Τις ανάγκες λίγο πολύ στις ανέφερα πιο πάνω.. φωτισμό έχεις... κυκλοφορία νομίζω ότι καλύπτεσαι για το συγκεκριμένο κοράλλι.... και μένουν οι σταθερές συνθήκες.... ότι και να "κρύβει" αυτό.

Αρχικά συχνές μετρήσεις για να παρακολουθείς τις καταναλώσεις των βασικών στοιχείων που μπορείς να τις κρατάς είτε με συχνές αλλαγές νερού, είτε με πρόσθετα σε χρόνο που απαιτείται από τα αποτελέσματα και την ανάπτυξη του συστήματος σου.

Άλεξ κρατάω από τα λεγόμενά σου την ανάγκη για χρήση καλού αλατιού για τις αλλαγές με αυξημένα στοιχεία,

αφού τo θαλασσινό πλέον δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον του δικού μου ενυδρείου (που δεν είναι και Light !).

Όσο αφορά το level III σας βρίσκω αποθαρρυντικούς και τους δυο τουλάχιστον για την ώρα (και μαλλον δεν χωράει κέρασμα για να αλλάξετε γνώμη)

παρά ταύτα νομίζω ότι για το καλό του θέματος να μην περιμένουμε 1 1/2 - 2 χρόνια για να αναλύσουμε τις ανάγκες σε εξοπλισμό.

Άλεξ κρατάω από τα λεγόμενά σου την ανάγκη για χρήση καλού αλατιού για τις αλλαγές με αυξημένα στοιχεία,

αφού τo θαλασσινό πλέον δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον του δικού μου ενυδρείου (που δεν είναι και Light !).

Όσο αφορά το level III σας βρίσκω αποθαρρυντικούς και τους δυο τουλάχιστον για την ώρα (και μαλλον δεν χωράει κέρασμα για να αλλάξετε γνώμη)

παρά ταύτα νομίζω ότι για το καλό του θέματος να μην περιμένουμε 1 1/2 - 2 χρόνια για να αναλύσουμε τις ανάγκες σε εξοπλισμό.

Ναί θέλεις καινούργιο σκίμμερ. :)

Έχω το ενυδρείο 5 χρόνια και τον τελευταίο χρόνο άρχισα να τοποθετώ δειλά-δειλά σκληρά κοράλλια.

Είχα προσπαθήσει και στο παρελθόν χωρίς επιτυχία και οι λόγοι ήταν τρεις.

Πρώτος, δεν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή... όπως πραγματικά θα έπρεπε να ήταν. (φωτισμός, κυκλοφορία, skimmer, ποιότητα συνθηκών γενικότερα)

Δεύτερος, ένα ενυδρείο για να στρώσει νομίζω ότι τα δύο χρόνια φτάνουν δεν φτάνουν....

Τρίτος, γνώσεις και εμπειρία... και ακόμη μαθαίνω !!!

συμφωνω 10000% με οτι λεει ο αιολος.

μετα απο 3 και κατι χρονια στο συγκεκριμενο μου ενυδρειο,αισθανομαι πλεον οτι εχω την δικη μου μικρη θαλασσα.το καταλαβαινεις απο το πως βλεπεις τα ζωντανα σου,απο το μοσχοβολημα της θαλασσας στο σαλονι και απο δεκαδες αλλες λεπτομερειες που κανουν τη διαφορα.1-1,5 χρονο πριν, πιστευα πως ειχα σχετικα ωριμο ενυδρειο.τιποτε απο αυτα που προειπα δεν υπηρχε στην πραγματικοτητα(αν και εγω το πιστευα).ετσι το ενυδρειο ηταν ανετοιμο και δεν συγχωρεσε καποια δικα μου λαθη που εγιναν τοτε.

τελικα εχω την αισθηση πως ορισμενοι που για διαφορους λογους αναγκαζονται να διαλυσουν τον υφαλο τους νωριτερα απο μια 3ετια,νομιζω πως δεν εχουν προλαβει να δουνε την ολοκληρωση της μεταμορφωσης των 4 τζαμιων σε θαλασσα.....

Κι εσύ τέκνον Βρούτε klaz ??

Είσασταν πολύ κατατοπιστικοί :bigemo_harabe_net-74:

Θα περιμένω λοιπόν 2 με 4 χρόνια και μέχρι τότε αν δεν μάθω μόνος μου, θα ξαναρωτήσω ! ! :lol:

Κωνσταντίνε..

Για να κάνεις την δουλειά σου προσωρινά μπορώ να σου δώσω έναν δοσομετριτή της ΕΗΕΙΜ που για 3-4 χρόνια μου έκανε τη δουλειά που ήθελα.

2259510.png

Έχει ένα ντεπόζιτο χωρητικότητας 60ml (νομίζω) και μπορείς να το προγραμματίσεις για τις ώρες που θες ώστε να σου προσθέτει από 1ml μέχρι 8ml στη διάρκεια μιας ημέρας. Η ακρίβεια στη ml δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα ακριβής.

Βαγγέλη ευχαριστώ πάρα πολύ αλλά δε σώζομαι με μια μόνο αντλία αφού πλέον έχω θέμα και με τα 3 στοιχεία (kH, Ca, Mg) και δεν μετράω Ιώδιο, οπότε δεν γνωρίζω τι γίνεται !

Το θέμα μου λοιπόν είναι όχι να περάσω στο επίπεδο ΙΙΙ σε στοκάρισμα σκληρών αλλά να χτίσω τις προυποθέσεις για σταθερότητα στο νερό μου και το ενυδρείο,

έτσι ώστε να επιβιώνουν με ανάπτυξη τα ήδη κοραλάκια μου και τα υπόλοιπα ζωντανά μέσα από έναν σχεδιασμό μακροπρόθεσμο.

Καθώς ωριμάζει το ενυδρείο σου γίνεται πολύ πιο αποτελεσματικό στη αυτοσυντήρηση του.Όσο περισσότερο περιμένεις πριν από την προσθήκη ευαίσθητων ζώντανών στο σύστημα, τόσο καλύτερα θα προσαρμοστούν στο μικρό κουτί σου.Ρυθμίστε τη δεξαμενή σας και να είστε ευχαριστημένοι με αυτή!

Κρατήστε τα χέρια σας έξω από τη δεξαμενή και θα δείτε φανταστικά αποτελέσματα.

Εδώ έχει μερικά απο τα καλύτερα νάνο στον κόσμο στο μοναδικό γουέμπ σάιτ που ασχολείται αποκλειστικά με νάνο.Είτε απο εξοπλισμό είτε βιοποικιλότητα όλα στημένα πάνω απο 2ετία.

http://www.nano-reef.com/featured/

Αν διαβάσεις προσεκτικά θα δείς οτι το 90% δεν χρησιμοποιούν περισταλτικές αντλίες αλλά έχουν ρουτίνα στην προσθήκη των βασικών στοιχείων με το χέρι πχ δευτέρα-πέμπτη ΚΗ τρίτη-σάββατο ασβέστιο κοκ..

Υπάρχουν και άλλοι βέβαια που παίζουν και ριάκτορα ασβεστίου/διοξειδίου άνθρακα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...