Anna10 28 Ιουλίου 2012 #1 Share 28 Ιουλίου 2012 (edited) Γειά σας. Έχω ένα ενυδρείο 450 λίτρων. Το αγόρασα από έναν ιδιώτη και υπήρχαν ήδη ψάρια μέσα σε αυτό. Η ψαροσύνθεσή του ήταν με ασύμβατα ψάρια από την αρχή. Και όλα από ένα ψάρι στο είδος και δεν ήταν όλα Αφρικάνες. Καθώς έψαχνα για ενυδρείο είχα ήδη αγοράσει μικρές κιχλίδες από μόνο δύο άτομα το κάθε είδος και όχι χαρεμάκια, σαν αρχάρια και ανημέρωτη που ήμουν. Παρόλα αυτά για καλή μου τύχη δεν είχα άλλες απώλειες εκτός από ένα θηλυκό orange line που ενώ είχε μικρά στο στόμα της ο αρσενικός την στρέσαρε τόσο πολύ που τελικά την έχασα αυτή και τα μικρά της. Όλα ήταν ήρεμα αλλά λόγω ότι υπήρχαν αρκετές γέννες (τα labido γεννάν συνέχεια) ο πληθυσμός τους έχει γίνει ο διπλάσιος. Τώρα έχουν αρχίσει τις μάχες και το κυνηγητό, ιδίως τα χαράματα κάνουν πολλές βουτιές. Τα ψάρια που είναι στο ενυδρείο: Μetriaclima estherea (6 μικρά), Labidochromis caeruleus (2 ενήλικα και 12 μικρά), Iodotropheus sprengerae (1 ενήλικο και 3 μικρά), Labidochromis (melanochromis) exasperates (2 ενήλικα και 1 μικρό), Pseudotropheus demasoni (1 μικρό 5cm), Metriaclima pyrsonotos (1 ενήλικο), Pseudotrotheus socolofi (1 ενήλικο) και μία mbuna ενήλικη αγνώστου είδους( φωτ.2). Cytrocara moorii (2 ενήλικα) Tilapia buttikoferi (1 ενήλικο) Belontia signata (1 ενήλικο), Peckoltia sp.L080 (1 ενήλικο), Pterygoplichthys joselimainus (1 ενήλικο), Pterygoplichthys gibbiceps (1 ενήλικο) και Chromobotia macracanthus (1 μικρό). Έχω δώσει μερικά ενήλικα για να αποφύγω περισσότερες γέννες. Το ph τώρα στο ενυδρείο είναι 7,6 , Gh 17 και kh 10.Είχα αφαιρέσει πέτρες για να χαμηλώσω τις τιμές που ήταν εντάξει για τις Αφρικάνες αλλά όχι για τα υπόλοιπα. Είναι στα όρια για τα δύο είδη ψαριών γι’ αυτό πρέπει άμεσα να βρώ μία λύση. Στο ενυδρείο θα γίνει αλλαγή βιότοπου για Mbuna (άλλες πέτρες, φυτά) και θα έχω 2-3 είδη Mbuna κιχλίδες.Από τα ήδη υπάρχοντα είδη που έχω θα ήθελα να κρατήσω το Iodotropheus και το Metriaclima pyrsonotos αν και θα έχω θέμα να βρώ θηλυκά γι' αυτό.Τί άλλο μπορώ να έχω; Έγινε επεξεργασία 28 Ιουλίου 2012 - PRINCE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παναγιώτης Κ 28 Ιουλίου 2012 #2 Share 28 Ιουλίου 2012 Πω πω ιστορίααααααααα!!!!! Την σάρα και την μάρα έχεις μέσα!! Λοιπόν, να το πάρουμε απο την αρχή. Καταρχήν για να φτιάξεις ένα σωστό ενυδρείο πρέπει να αφιερώσεις χρόνο, ενεργητηκότητα, και διάβασμα! Ας ξεκινήσουμε απο την αρχή. Εφόσον πας για αφρικάνικο ενυδρείο, θα διώξεις τους μαιντανούς απο τις άλλες ηπείρους! Επίσης θα διώξεις και κάμποσα ψάρια απο την αφρική έτσι ώστε να κρατήσεις 3, άντε 4 χαρέμια(ομάδες) το πολύ. Να ξέρεις ότι μπορεί να έχεις επιτύχει και υβριδισμούς με την επιλογή σου να βάλεις τόσα πολλά mbuna ξαδέρφια μεταξύ τους και επίσης απο 1! Ίσως και το ψάρι στην δεύτερη φωτό να είναι κάποιο υβρίδιο καθώς μου μοιάζει πολλά ψάρια μαζί. Συγγεκριμένα μου μοιάζει για afra, saulosi(αρσενικό), demasoni και maingano. Για να σου το υπενθυμίσω, η επιλογή των ψαριών που θα κάνεις θα πρέπει να είναι καταρχάς απο την ίδια λίμνη, στην προκειμένη περίπτωση την λίμνη μαλάουι. Κατα δεύτερον, τα είδη που θα επιλέξεις θα πρέπει να ταιριάζουν οι διατροφικές συνήθειες τους καθώς αλλιώς την πάτησες(όπως την έχεις ήδη δηλαδή)! Κατα τρίτον, τα είδη που θα επιλέξεις θα πρέπει να μην μοιάζουν και πολύ μεταξύ τους(σε χρωματισμο). Κατα τέταρτον, αν θες να δεις συμπεριφορές σωστές θα πρέπει να τα φτιάξεις χαρέμια και όχι απο κάθε είδος 1 ψάρι. Απο τα ψάρια που έχεις ήδη θα σου πρότεινα να κρατήσεις τα 1)labidochromis caeruleus, 2)pseudotropheus demasoni, 3) pseudotropheus socolofi, άντε και 4) τα pyrsonotos αν καταφέρεις να βρεις θηλυκά(αν όντως είναι αρσενικό αυτό που έχεις) Τα υπόλοιπα φυσικά θα τα διώξεις! Επίσης θα αλλάξεις τον διάκοσμο, έτσι ώστε να τους ταιριάζει. Δηλαδή ένα αξιοπρεπές νταμαράκι, με άμμο και αν θες κανα σκληρό φυτάκι. Επίσης θα βάλεις κάποιο σκούρο φόντο και θα βγάλεις αυτό που έχεις. Επίσης θα βγάλεις ότι ψεύτικο μπιχλιμπίδι έχεις. Τα λίτρα είναι παρα πολύ καλά! Απο εξοπλισμό πως πάς? Θέλω να πώ, τι εξοπλισμό διαθέτει το ενυδρείο? Ουφφφφ. Τα έγραψα! Αυτά για αρχή. Αν ξέχασα κάτι θα το προσθέσω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PRINCE 28 Ιουλίου 2012 #3 Share 28 Ιουλίου 2012 Τα ψάρια που είναι στο ενυδρείο: Μetriaclima estherea (6 μικρά) , Labidochromis caeruleus (2 ενήλικα και 12 μικρά), Iodotropheus sprengerae (1 ενήλικο και 3 μικρά), Labidochromis (melanochromis) exasperates (2 ενήλικα και 1 μικρό),Pseudotropheus demasoni (1 μικρό 5cm), Metriaclima pyrsonotos (1 ενήλικο), Pseudotrotheus socolofi (1 ενήλικο) και μία mbuna ενήλικη αγνώστου είδους( φωτ.2). Cytrocara moorii (2 ενήλικα) Tilapia buttikoferi (1 ενήλικο) Belontia signata (1 ενήλικο), Peckoltia sp.L080 (1 ενήλικο), Pterygoplichthys joselimainus (1 ενήλικο), Pterygoplichthys gibbiceps (1 ενήλικο) και Chromobotia macracanthus (1 μικρό). Σε πρωτη φαση αρχισε να δινεις οτι εχεις γραψει απο τα Cytrocara moorii και κάτω..... Το πιο ευκολο που μπορεις να κάνεις άμεσα, εναι να κρατησεις αυτα που δεν σου εχω σβήσει. Κανεις χαρέμι τα metriaclima τα Iodotropheus και τα labido οταν μεγαλώσουν και βαζεις και δυο cyrtocara moori ακομα! Και εγω θα ήθελα να στη θεση σου να κρατησω το pyrsonotos αλλα οπως σου ειπα σε αλλο θεμα θα ταλαιπωρηθείς..... Αυτο μου μοιάζει για Pseudotropheus interruptus χωρίς να είμαι σιγουρος... Το στήσιμο του ενυδρειου θελει λιγο δουλειά..... Στο βυθό εχεις χαλικάκι?....μοιαζει να είναι αρκετα ψιλόκοκκο..... αν ναι κρατησε το μια χαρα είναι! Διαφορετικά θα χρειαστεις 45-50κιλά χαλαζιακής αμμου. Επίσης θα χρειαστεις πέτρες στρογγυλεμένες, αρκετά μεγαλύτερες σε μεγεθος απο αυτες που ηδη εχεις..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 28 Ιουλίου 2012 #4 Share 28 Ιουλίου 2012 Γειά σας. Έχω ένα ενυδρείο 450 λίτρων. Το αγόρασα από έναν ιδιώτη και υπήρχαν ήδη ψάρια μέσα σε αυτό. Η ψαροσύνθεσή του ήταν με ασύμβατα ψάρια από την αρχή. Και όλα από ένα ψάρι στο είδος και δεν ήταν όλα Αφρικάνες. Καθώς έψαχνα για ενυδρείο είχα ήδη αγοράσει μικρές κιχλίδες από μόνο δύο άτομα το κάθε είδος και όχι χαρεμάκια, σαν αρχάρια και ανημέρωτη που ήμουν. Παρόλα αυτά για καλή μου τύχη δεν είχα άλλες απώλειες εκτός από ένα θηλυκό orange line που ενώ είχε μικρά στο στόμα της ο αρσενικός την στρέσαρε τόσο πολύ που τελικά την έχασα αυτή και τα μικρά της. Όλα ήταν ήρεμα αλλά λόγω ότι υπήρχαν αρκετές γέννες (τα labido γεννάν συνέχεια) ο πληθυσμός τους έχει γίνει ο διπλάσιος. Τώρα έχουν αρχίσει τις μάχες και το κυνηγητό, ιδίως τα χαράματα κάνουν πολλές βουτιές. Τα ψάρια που είναι στο ενυδρείο: Μetriaclima estherea (6 μικρά), Labidochromis caeruleus (2 ενήλικα και 12 μικρά), Iodotropheus sprengerae (1 ενήλικο και 3 μικρά), Labidochromis (melanochromis) exasperates (2 ενήλικα και 1 μικρό), Pseudotropheus demasoni (1 μικρό 5cm), Metriaclima pyrsonotos (1 ενήλικο), Pseudotrotheus socolofi (1 ενήλικο) και μία mbuna ενήλικη αγνώστου είδους( φωτ.2). Cytrocara moorii (2 ενήλικα) Tilapia buttikoferi (1 ενήλικο) Belontia signata (1 ενήλικο), Peckoltia sp.L080 (1 ενήλικο), Pterygoplichthys joselimainus (1 ενήλικο), Pterygoplichthys gibbiceps (1 ενήλικο) και Chromobotia macracanthus (1 μικρό). Έχω δώσει μερικά ενήλικα για να αποφύγω περισσότερες γέννες. Το ph τώρα στο ενυδρείο είναι 7,6 , Gh 17 και kh 10.Είχα αφαιρέσει πέτρες για να χαμηλώσω τις τιμές που ήταν εντάξει για τις Αφρικάνες αλλά όχι για τα υπόλοιπα. Είναι στα όρια για τα δύο είδη ψαριών γι’ αυτό πρέπει άμεσα να βρώ μία λύση. Στο ενυδρείο θα γίνει αλλαγή βιότοπου για Mbuna (άλλες πέτρες, φυτά) και θα έχω 2-3 είδη Mbuna κιχλίδες.Από τα ήδη υπάρχοντα είδη που έχω θα ήθελα να κρατήσω το Iodotropheus και το Metriaclima pyrsonotos αν και θα έχω θέμα να βρώ θηλυκά γι' αυτό.Τί άλλο μπορώ να έχω; Καταρχήν αγαπητή Αννα χαλαρά και όλα καλά θα τα διορθώσουμε χωρίς καθόλου άγχος. Να σου πω καταρχήν οτι σε αυτή τη φάση δεν θα ασχοληθούμε με τις παραμέτρους του νερού θα το αφήσούμε για μετά εφόσον αποφασίσουμε τι θα κρατήσουμε Εφόσον λοιπόν πάμε για malawi προτείνω τα εξής να κρατήσεις τα Μetriaclima estherea (6 μικρά) Labidochromis caeruleus (2 ενήλικα και 12 μικρά),Iodotropheus sprengerae (1 ενήλικο και 3 μικρά) και τίποτα άλλο όλα τα υπόλοιπα να τα δώσεις.Οταν λοιπόν μεγαλώσουν τα μικρά θα διαλέξεις ενα όμορφο και δυνατό αρσενικό και από 2-3 θηλυκές από κάθε ομάδα και τα υπόλοιπα θα τα δώσεις. Αυτά τα λίγα απλά πράγματα κα εύκολα.Σε λίγο καιρό θα μιλήσουμε και για τις παραμέτρους νερού Καλή επιτυχία :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 28 Ιουλίου 2012 #5 Share 28 Ιουλίου 2012 Τώρα οσον αφορά το ενυδρείο όσον αφορά το υπόσρτωμα συμφωνώ με τον PRINCE και οσον αφορά το στήσιμο βγάλε τα διακοσμητικά και βάλε πέτρες.Μέσα στο θεματικό της Αφρικής θα δείς πολλά παραδείγματα για να πάρεις εικόνες και ιδέες και επίσης και κοίτα και εδώ http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=28495 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 29 Ιουλίου 2012 #6 Share 29 Ιουλίου 2012 Αγαπητη μας φιλη,τα λιτρα σου ειναι πολυ καλα και για μετρια χαπς,οποτε εγω θα σου προτεινα να τα δωσεις ολα,εκτος τα μοορι,και να προσθεσεις 1 χαρεμι αλονοκαρα,και ενα χαρεμι μπορλεγ.Αν τα μοορι ειναι μεγαλουτσικα,βαλε φωτο να δουμε αν μπορεσουμε να ξεχωρισουμε το φυλλο τους,για να γινει και αυτο χαρεμι. Επισης οπως προαναφερθηκε,βγαλε ολα τα μπιχλιμπιδια απο το ενυδρειο σου ,και στηστο με λητοτητα,οπως ειναι η αφρικη Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anna10 29 Ιουλίου 2012 Author #7 Share 29 Ιουλίου 2012 Καλή σας μέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Στο ενυδρείο δεν υπάρχουν ψεύτικα μπιχλιμπίδια παρόλο που δεν σας κρύβω είχα βάλει κάποια για μισό μήνα για να έχουν πολλές κρυψώνες τα μικρά μέχρι να ισορροπήσω τις πιο χαμηλές τιμές ph και σκληροτήτων και να μειώσω την επιθετικότητά τους.Τώρα υπάρχουν αληθινά κοράλια που ενώ νόμιζα ότι είναι καλό και για το ph κρύβονται τα νεογέννητα για να μην φαγωθούν από το belontia signata που τρέφεται και με μικρά ψαράκια και βγαίνει για κυνήγι τα χαράματα. Τα ψάρια που δεν είναι από Αφρική θα προσπαθήσω ή να βάλω μερικά στο άλλο ενυδρείο που έχω το 100άρι ή τελικά να τους βρω ένα καλό σπίτι γιατί είναι μερικά σπάνια ψαράκια και απαιτείται σεβασμός στα είδη αυτά.Απλώς λόγω καλοκαιριού δεν γίνεται με τον ρυθμό που θα ήθελα. Δυστυχώς υπάρχει θέμα με τα moorii.Νομίζω είναι και τα δύο θηλυκά και γίνονται ομηρικές μάχες μεταξύ τους.Όλο το ενυδρείο δεν τους φτάνει παρόλο δεν είναι ακόμα στο τελικό τους μέγεθος (άντε να είναι 7-8 cm). Όσο για την άγνωστη κιχλίδα θυμάμαι να μου είχε πει ο κύριος που πήρα το ενυδρείο ότι ήταν pseudotropheus αλλά δεν θυμόμουν τι ακριβώς.Το σωματότυπό της είναι όντως αυτού του είδους, θα το ψάξω prince και θα ενημερώσω αν είναι αυτό. Ευτυχώς απέφυγα και υβριδισμούς στο ενυδρείο, το πρόσεχα όταν κατέβαζαν το τριγωνάκι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 29 Ιουλίου 2012 #8 Share 29 Ιουλίου 2012 Καλή σας μέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Στο ενυδρείο δεν υπάρχουν ψεύτικα μπιχλιμπίδια παρόλο που δεν σας κρύβω είχα βάλει κάποια για μισό μήνα για να έχουν πολλές κρυψώνες τα μικρά μέχρι να ισορροπήσω τις πιο χαμηλές τιμές ph και σκληροτήτων και να μειώσω την επιθετικότητά τους.Τώρα υπάρχουν αληθινά κοράλια που ενώ νόμιζα ότι είναι καλό και για το ph κρύβονται τα νεογέννητα για να μην φαγωθούν από το belontia signata που τρέφεται και με μικρά ψαράκια και βγαίνει για κυνήγι τα χαράματα. Τα ψάρια που δεν είναι από Αφρική θα προσπαθήσω ή να βάλω μερικά στο άλλο ενυδρείο που έχω το 100άρι ή τελικά να τους βρω ένα καλό σπίτι γιατί είναι μερικά σπάνια ψαράκια και απαιτείται σεβασμός στα είδη αυτά.Απλώς λόγω καλοκαιριού δεν γίνεται με τον ρυθμό που θα ήθελα. Δυστυχώς υπάρχει θέμα με τα moorii.Νομίζω είναι και τα δύο θηλυκά και γίνονται ομηρικές μάχες μεταξύ τους.Όλο το ενυδρείο δεν τους φτάνει παρόλο δεν είναι ακόμα στο τελικό τους μέγεθος (άντε να είναι 7-8 cm). Όσο για την άγνωστη κιχλίδα θυμάμαι να μου είχε πει ο κύριος που πήρα το ενυδρείο ότι ήταν pseudotropheus αλλά δεν θυμόμουν τι ακριβώς.Το σωματότυπό της είναι όντως αυτού του είδους, θα το ψάξω prince και θα ενημερώσω αν είναι αυτό. Ευτυχώς απέφυγα και υβριδισμούς στο ενυδρείο, το πρόσεχα όταν κατέβαζαν το τριγωνάκι. Γιαυτο λατρευω αυτο το φορουμ,καθε μερα μαθαινω. Λοιπον παντα το ειχα την απορια,γιατι και τα δικα μου σκοτωνονται,και ομως ειναι ζευγαρι,και το κανουν παντα πριν 10 μερες και πριν την αναπαραγωγη.Παρατηρησε τα χειλη τους,σεμενα το θηλυκο εχει ροζ χρωμα,ενω το αρσενικο ασπρο.Οταν ειναι σε ενταση,το θηλυκο εχει μαυρους λεκεδες στο σωμα,ενω το αρσενικο σκουρενει ολο μαζι,ειδικα στα κατω πτερυγια. Καποτε το ειχα κανει και θεμα,αν θελεις διαβασε το. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=68900&hl=&fromsearch=1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anna10 29 Ιουλίου 2012 Author #9 Share 29 Ιουλίου 2012 Έχεις απόλυτο δίκιο.Όντως τα χείλια τους είναι έτσι.Είχα δει το ένα πριν μέρες να κατεβάζει τριγωνάκι, να γεννάει τα αυγά σε μία πέτρα, να τα βάζει στο στόμα του και μετά νομίζω το άλλο άρχισε να την κυνηγάει και να μαλώνουν.Αποτέλεσμα μετά από λίγο να είναι ψεμπουκωμένη και με ένα σημάδι στο πλευρό της. Γι' αυτό υπέθεσα ότι είναι και το άλλο θηλυκό.Ίσως δεν είναι έτοιμο αρσενικό. Και κάτι άλλο που ξέχασα να πω πριν, το ενυδρείο έχει άμμο θαλάσσης.Δεν ξέρω αν αγοράστηκε ή μαζεύτηκε.Πάντως είναι γύρω στους 10 cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anna10 29 Ιουλίου 2012 Author #10 Share 29 Ιουλίου 2012 Prince η κιχλίδα που μου είπες μοιάζει με την δική μου στο μπεζ version.Όταν ήταν λίγο πιο μικρή ήταν μπεζ με σκούρες ρίγες που μεγαλώνοντας η κιχλίδα έγινε μπεζ σκούρο-σιέλ με μαύρες-σκούρο καφέ ρίγες. Μιάς και αναφέρθηκε ο εξοπλισμός το ενυδρείο διαθέτει 2 φίλτρα eheim professionel (αν δεν κάνω λάθος είναι τα 2224;) 2 θερμαντήρες (1 sacem 300 και 1 juwel 300), 1 eheim 100 αεραντλία και έχω προσθέσει τώρα το καλοκαίρι 1 κεφαλή από ένα extra εσωτερικό φίλτρο για περαιτέρω ροή και οξυγόνωση του νερού. Είναι τα φίλτρα αρκετά δυνατά για αυτά τα λίτρα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
PRINCE 29 Ιουλίου 2012 #11 Share 29 Ιουλίου 2012 Prince η κιχλίδα που μου είπες μοιάζει με την δική μου στο μπεζ version.Όταν ήταν λίγο πιο μικρή ήταν μπεζ με σκούρες ρίγες που μεγαλώνοντας η κιχλίδα έγινε μπεζ σκούρο-σιέλ με μαύρες-σκούρο καφέ ρίγες. Αν ζούσε σε κατάλληλο περιβάλλον ίσως έδειχνε περισσότερα χρώματα και γινόταν ευκολότερη η αναγνώριση... Μιάς και αναφέρθηκε ο εξοπλισμός το ενυδρείο διαθέτει 2 φίλτρα eheim professionel (αν δεν κάνω λάθος είναι τα 2224;) 2 θερμαντήρες (1 sacem 300 και 1 juwel 300), 1 eheim 100 αεραντλία και έχω προσθέσει τώρα το καλοκαίρι 1 κεφαλή από ένα extra εσωτερικό φίλτρο για περαιτέρω ροή και οξυγόνωση του νερού. Είναι τα φίλτρα αρκετά δυνατά για αυτά τα λίτρα; Τα φιλτρα σου ειναι καλα προς το παρων.......οταν ολοκληρωσεις με την απομάκρυνση των ασύμβατων και περιττών ψαριών καλό θα ήταν να αντικαθιστούσες το ενα φιλτρο με ενα μεγαλύτερο π.χ Fluval 405..... Συγκεντρωσε προς το παρων πετρες οπως σου ανεφερα ξανα με αρκετα μεγαλύτερο μεγεθος απο αυτες που εχεις για ενα σωστο aquascape....την αμμο θαλάσσης την κρατας....μια χαρα είναι! Τα ψαρια που πρέπει να δωσεις μπορεις να τα βάλεις αγγελία στο φορουμ στο θεματικό των αγγελιών(προσοχή στους κανονισμούς) διαφορετικά δεν χανεις τιποτα να απευθυνθείς και σε καποιο ενυδρειακό καταστημα...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος