Jump to content

Βοήθεια Σε Ξεκίνημα 20Lt Με Ντουΐ Ε27

Recommended Posts

Το μικρό γλυκό μου 20λιτρο aqualampe με τα killies φθάνει όπου να 'ναι στο τέλος του μιας και ηδη μπαινουν στον 8ο μήνα ζωής τους.

Μετά το τέλος της ζωής τους λέω να στήσω pico αλλά δεν ξέρω αν θα είναι reef ή αν έχει δυνατότητα για Fo ή Fowlr σ'αυτά τα λίτρα...

Κολώνω λιγάκι γιατί οι φυσικές/χημικές συνθήκες στα 20 λίτρα καταλαβαίνω ότι μεταβάλλονται στο πι και φι και δεν ξέρω αν 2 χρόνια μετά την πρώτη ενασχόληση έχω την εμπειρία να τα κάνω θάλασσα με την καλή και όχι την κακή έννοια...

Παρ'όλα αυτά το θέλω πολύ αλλά ακόμα και για να αποφασίσω αν θα το κάνω και πως θα ήθελα τη βοήθειά σας...

Το στήσιμο θα ξεκινήσει μετά τα χριστούγεννα οπότε θα έχω χρόνο και ελπίζω να βρω σιγά σιγά χρήμα για τα υλικά...

Υπάρχουν ήδη διαθέσιμα δύο εσωτερικά φίλτρα των 100 και των 200 λίτρων ανά ώρα και αρκετό αχρησιμοποίητο eheim substrat pro για να τα γεμισει :P

Για την ιδέα ΠΑΛΙ ΦΤΑΙΕΙ Ο FotisGT που στο post με τα killifish απάντησε:

20 λίτρα με Ε27 ντουί ;

REEF!

Έγινε επεξεργασία - Superpzarr

Αφού σε έκαψα πάλι καλά να πάθεις! :P

Πρώτα απ'όλα συγχαρητήρια που κατάφερες να ξεκινήσεις από το "0" αυτά τα ψάρια και να τα μεγαλώσεις.

Ρίξε μια ματιά σε αυτό το θέμα καθώς και σε γενικά θέματα ώστε να κατανοήσεις τις αρχές του θαλασσινού ενυδρείου.

Στην υποκατηγορία Nano Reefs θα βρεις αρκετά θέματα για παρόμοια ενυδρεία.

Ένα παράδειγμα από το δικό μου pico με ίδια λάμπα θα βρεις εδώ.

Το βιολογικό υλικό όπως θα δεις διαβάζοντας δε θα σου χρειαστεί.Κράτησε το ένα εσωτερικό φίλτρο για να βάλεις τα υλικά σου (άνθρακα-αντιφώσφορο)

και με έναν κυκλοφορητή φίλτρου περίπου 600Lt/h για κυκλοφορία θα είσαι κομπλέ.Σταθερή θερμοκρασία και αλατότητα, εβδομαδιαίες αλλαγές νερού και είσαι τζετ. :)

Ας αρχίσω με τα τεχνικά όσο διαβάζω τα υπόλοιπα και όσο ψάχνω κι εγώ για λύσεις...

Θέμα 1ο: το Ε27 κοιτάζει προς τα πάνω. Στο γλυκό νερό έχω μία 60W silver crowned σαν αυτη http://searchlighting.com/images/pics/satco/BULB_S3955.jpg η οποία το έβγαλε το ψωμί της με τις κρυπτοκορίνες και βάζοντας τα καπάκια που κόβουν λιγάκι γιατί είναι plexiglass δεν είχα και θέμα με άλγες...

Υπάρχει άραγε αντίστοιχη για θαλασσινό ή θα χρειαστεί πατέντα με ανακλαστήρες; (σκέφτομαι και κάποιες άλλες πατέντες ταυτόχρονα)

Θέμα 2ο: επειδή είμαι λιγάκι χέζας και αρχάριος σκεφτόμουν μήπως ξεκινήσω αν γίνεται σε αυτά τα λίτρα με Fowlr με sump (σε κάποιο πολυκατάστημα είχα δει κάτι φτηνές ορθογώνιες 15λιτρα με 20 ευρώ αν θυμάμαι καλά). Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Προτιμώ λίγες πρωτεϊνες να περιφέρονται για αρχη και να αυξησω τα λιτρα νερου με το sump για μεγαλυτερη σταθεροτητα...

Ευχαριστω εκ των προταιρων και παλι.

Εγώ ξεκίνησα με το 20λιτρο της HAILEA και χωρίς να έχω καθόλου εμπειρία κατάφερα και το δούλεψα για 8 μήνες απροβλημάτιστα ωσότου έφτιαξα και τον κύβο μου! :bigemo_harabe_net-126: Θυμάμαι το δούλευα με 1-2 μαλακά κοράλλια και 2 ζωντανά και ''έτρεχε σφαίρα''!Απλά η ρουτίνα που πρέπει να ακολουθείς θα είναι λίγο επίπονη επειδή δεν θα υπάρχει σκίμερ και θα είσαι αναγκασμένος να κάνεις εβδομαδιαίες αλλαγές!Αν όμως βγάλεις άκρη και φτιάξεις ένα μικρό σάμπ,τότε πάρε και ένα σκιμεράκι και θα είσαι κομπλέ!Βάλε στα στάνταρ σου και μια αυτόματη αναπλήρωση γιατί χωρίς αυτή,το ενυδρείο θα αδειάζει χωρίς να το καταλάβεις!Να προσθέσω πως με 600 λίτρα κυκλοφορητή θα γίνει πλυντήριο 100%...θες μικρό,σαν τον pico200 της Hydor στα 270λ/ω.Θα έλεγα επίσης να το κάνεις με το πέρας του καλοκαιριού γιατί θα σε παιδέψουν πολύ οι υψηλές θερμοκρασίες!Κάνω copy/paste τα χαρακτηριστικά του από ένα πόστ που είχα κάνει σε άλλο φόρουμ και σου βάζω και μια φωτό για να δεις τι δυνατότητες έχεις!

Skimming δεν κάνω καθόλου...άλλωστε είναι πολύ μικρό για τέτοια....από φίλτρανση παίζει το εσωτερικό για μηχανική (υαλοβάμβακα-σφουγγάρι),ο βράχος που είναι κοντά στα 3 κιλά (όλος ζωντανός και αρκετός για να φιλτράρει καλά) και ένα εξωτερικό ELITE Hush 5 για 20 λίτρα με κυκλοφορία 230l/h που φιλτράρει την επιφάνεια και εκεί μέσα παίζει και αντιφώσφορος με κάρβουνο.....Από φωτισμό παίζω με DIY LED συστηματάκι και μπορώ να πω πως με έχει αφήσει άφωνο...δουλεύει για 10 ώρες καθημερινά (!!) και μέχρι στιγμής οι άλγες γίνονται γεύμα πριν καν το σκεφτούν από τον ερημίτη κομμάντο που έχω 003.gif ...έχει 9 LED 10000k και 11 (3 δουλεύουν moonlight) στα 24000k χωρίς να είμαι σίγουρος απόλυτα για τα kelvin λόγω του ότι τα έφτιαξε ένας φίλος και όχι εγώ...!Αλλαγές 2 λίτρα (10%) μια φορά την βδομάδα (ίσως και μια φορά ανά 2 εβδομάδες ανάλογα την κατάσταση του νερού) και ζουμάκι seachem fusion 1&2 για να boostάρω.....!Εδώ να σημειώσω πως δεν παίζει Α/Ο και το νερό φτιάχνεται 2 μέρες πριν πέσει μέσα με αντιχλώριο PRIME της Seachem και αλάτι Red sea.Η θαρμοκρασία είναι σταθερή στους 26 βαθμούς.Από κάτοικους παίζει ένας κλόουν (ο τέλης) ένα ντάμσελ (ο mike) μια γαρίδα ( ο πελοπίδας) και ένας ερημίτης με ένα σαλλίγαρο ΝΑ και ένα κάβουρα λαθρεπιβάτη που ήρθε με μια πέτρα και τον λυπάμαι να τον βγάλω μιας και μέχρι στιγμής δεν μου έχει κάνει κάτι κακό...ταίζω 3 φορές την εβδομάδα και οι μετρήσεις που μου δίνει είναι άψογες (φτου-φτου)!Για κυκλοφορία και ανατάραξη της επιφάνειας φροντίζει ένας HYDOR PICO200 κυκλοφορητής που δουλεύει στα 270λ/ω σε συνάρτηση με το εσωτερικό φίλτρο που μου δίνει 200λ/ω!Αυτάαααααα....

Κώστα ευχαριστώ πολύ!

Μόλις κατασταλάξω πιθανώς να σε χρειαστώ! :)

Λοιπόν το διάβασμα δε σταματά καθώς κάθεται κι ένα άδειο 30ρι αλλά λόγω αιφνίδιας υιοθεσίας μονομάχου (δώρο) το θαλασσινό θα πάει μετά τα χριστούγεννα!

Ευχαριστώ παιδιά για τις πληροφορίες και θα επανέλθω με όλες τι ςαπορίες όταν έρθει η ώρα και μαζέψω σιγά σιγά τον απαραίτητο εξοπλισμό!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...