Jump to content

Η Στάχτη Στα Φυτεμένα Ενυδρεία .

Recommended Posts

Τη να σου κανω Σταματη, μακαρι να ειχα ενα καταλληλο χημειο και τις γνωσεις ετσι ωστε να αναλυαμε τα ποσοστα των χημεικων στοιχειων ενος τσιγαρου.

Το σιγουρο ειναι πως γινεται η χρηση της σταχτης σε διαφορες καλλιεργιες οπως στην αμπελουργια αλλα απο εκει και περα η χρηση του στο ενυδρειο και σε ποια ποσοτητα μου ειναι αγνωστο.

• Απαντήσεις 64
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=77305&view=findpost&p=684441

Δεν είμαι ο μόνος που το έχει κάνει και σε πολύ λιγότερα λίτρα έχοντας και ευαίσθητους οργανισμούς , θα εκπλαγείς αν μάθεις πόσοι αφήνουν τη στάχτη του τσιγάρου να πέσει στο ενυδρείο "κατά λάθος" .

Κανένας δεν είπε να ξεκινήσουμε και να το προτείνουμε στο κόσμο .

Να το ψάξουμε είπα και μέσα από εποικοδομητικό διάλογο να καταλήξουμε με αποδείξεις αν είναι ένοχος ή όχι .

Εγώ δεν κατηγορώ όποιον το κάνει, σε καμία περίπτωση. Ο πειραματισμός είναι δημιουργικός και μπορεί να μας πάει βήματα μπροστά. Απλά λέω ότι απ'το "το κάνω και δεν είχα κανένα πρόβλημα" μέχρι να το δεχτούμε ως ασφαλή πρακτική, έχει τεράστια απόσταση. Ξέρεις κι εσύ πόσο εύκολο είναι για αρχάρια μέλη να αρχίσουν να πετάνε στάχτη στα ψάρια τους, ετσί απλά επειδή το διάβασαν από παλιούς χομπίστες. Περιμένω κι εγώ με ενδιαφέρον και ανοιχτό μυαλό την εξέλιξη, για να δούμε τι μπορεί να βγεί.

:)

Τη να σου κανω Σταματη, μακαρι να ειχα ενα καταλληλο χημειο και τις γνωσεις ετσι ωστε να αναλυαμε τα ποσοστα των χημεικων στοιχειων ενος τσιγαρου.

Το σιγουρο ειναι πως γινεται η χρηση της σταχτης σε διαφορες καλλιεργιες οπως στην αμπελουργια αλλα απο εκει και περα η χρηση του στο ενυδρειο και σε ποια ποσοτητα μου ειναι αγνωστο.

Να διευκρινησουμε οτι δεν προκειται για σταχτη τσιγαρου,μιας και αν googleραει καποιος,η τεφρα που συνηθως φαινεται στα αρθρα δεν ειναι τσιγαρου.Αμφιβολο ποσο πιθανο να θεωρησαν οι συντακτες καποιων αρθρων τεοια σκεψη.

Στα υπολοιπα γενικα θα συμφωνησω με τον Κωστη,αφου δεν ειμαστε 100% ας κραταμε ενα φοβο,καλοι βεβαια οι πειραματισμοι,αλλα αν ανεξελεγκτα αρχισει προσθεση σταχτης χωρις συγκεκριμενη αναλογια,σε συγκεκριμενα ειδη,μπορουν να γινουν ζημιες.Βεβαια ο καθενας παιρνει τα ρισκα του,ολα δεκτα.

Να διευκρινησουμε οτι δεν προκειται για σταχτη τσιγαρου,μιας και αν googleραει καποιος,η τεφρα που συνηθως φαινεται στα αρθρα δεν ειναι τσιγαρου.Αμφιβολο ποσο πιθανο να θεωρησαν οι συντακτες καποιων αρθρων τεοια σκεψη.

Στα υπολοιπα γενικα θα συμφωνησω με τον Κωστη,αφου δεν ειμαστε 100% ας κραταμε ενα φοβο,καλοι βεβαια οι πειραματισμοι,αλλα αν ανεξελεγκτα αρχισει προσθεση σταχτης χωρις συγκεκριμενη αναλογια,σε συγκεκριμενα ειδη,μπορουν να γινουν ζημιες.Βεβαια ο καθενας παιρνει τα ρισκα του,ολα δεκτα.

Δημητρη, σιγουρα και δεν εννοουν σταχτη τσιγαρου αλλα μην νομιζεις πως απεχουμε πολυ ή οτι εχουμε μεγαλες διαφορες μια που μιλαμε παντα για ενα προιον το οποιο περιεχει καπνο, δηλαδη φυτικη μαζα. Τωρα οπως προανεφερα δεν ξερω τη επεξεργασια μπορει να εχει υποστει αυτος ο καπνος αλλα απο την αλλη μην ξεχναμε πως το καπνιζουν ανθρωποι οποτε σιγουρα δεν θα περιεχει νικελιο ή καδμιο. Το θεμα σιγουρα θα ξεκαθαριζε με μια χημικη αναλυση της σταχτης για το αν ειναι ασφαλες για τα ψαρια μας πρωτίστως και κατα δευτερων για την σωστη δοσολογια του στο ενυδρειο εαν και εφοσων δεν υπαρχει καποιο θεμα με την συγκεκριμενη πηγη σταχτης.

Όπως βλέπουμε στην στάχτη βρίσκεται το σύνολο των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων που το φυτό απορρόφησε. Εξαίρεση αποτελεί φυσικά το ασταθέστατο άζωτο που μετατρέπεται κατά την καύση σε αέριο.

Ως εκ τούτου η στάχτη αποτελεί ένα άριστο λίπασμα πλούσιο σε κάλιο, με ικανή ποσότητα μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων. Ενδεικτικά η στάχτη έχει την ίδια πυκνότητα σε κάλιο με το θειικό κάλιο. (Θειικό κάλιo = 50 % Κ2Ο ~ 41,5% καθαρό Κάλιο ) Το οποιο θειικο καλιο ειναι το πλεον διαδεδομενο στα ενυδρειακα προιοντα, οπως το Potassium της Seachem ή το αναλογο της Brightwell. Η ποσοτητα καλιου σε ενα φυτεμενο ειναι καλο να κυμαινεται μεταξυ 20 με 25 ppm max 30. Το θεμα ειναι πως υπαρχουν τεστ καλιου για φυτεμενο μονο που δεν ειναι και τοσο εμπιστα μια που εχουν μεγαλες παρεκλησεις, και ειναι και πανακριβα. Ισως θα βγαζαμε ακρη με ενα τεστ καλιου για θαλασσινο αλλα εκει μετραμε σε πολλα ppm χανοντας επισης σε ακριβεια δεκαδων ppm, πραγμα το οποιο δεν βοηθαει παλι και τοσο.

Τι θα λέγατε να απευθύναμε το ερώτημα στον αξιότιμο κύριο Bleher που τον έχουμε και στο φόρουμ μας;

Νομίζω πως θα ειχε εξαιρετικό ενδιαφέρων αν ακούγαμε την άποψη του!

Τι θα λέγατε να απευθύναμε το ερώτημα στον αξιότιμο κύριο Bleher που τον έχουμε και στο φόρουμ μας;

Και τη περιμενειες αγορι μου! :bigemo_harabe_net-64:

• 2 weeks later...

Παιδια καλημερα, διαβασα το θεμα και το βρισκω πολυ ενδιαφερον , απλα ηθελα να ενημερωσω οτι ισως θα ηταν καλυτερα να χρησιμοποιουμε σταχτη απο ξερα φυτα παρα απο καπνο τσιγαρου.. και αυτο το λεω γιατι ρωτωντας τον πατερα μου (ο οποιος δουλευει στα καπνα γυρω στα 30 χρονια, σαν χημικος) μου ειπε πως εκτος απο τις αναμειξεις διαφορετικων ειδων καπνων που γινονται για να δωσουν διαφορετικη γευση στη καθε μαρκα, γινονται επισης αναμειξεις και με διαφορες "σαλτσες" χημικων συστατικων για γευση. Θεωρησα σωστο να ενημερωσω τα ατομα τα οποια κανουν χρηση σταχτης απο τσιγαρα στα ενυδρεια τους

Ξέρω η στάχτη χρησιμοποιείτε από πολλούς χομπιστες σκέτη, και σε DIY ταμπλέτες λιπασμάτων. Επίσης αρκετές εταιρίες χρησιμοποιούν στάχτη στις ταμπλέτες λίπανσης, Επίσης υπάρχουν και ταμπλέτες τροφής για ψάρια που περιέχουν στάχτη.

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η στάχτη δεν κάνει κακό αλλά μπορεί και να κάνει διότι δεν γνωρίζουμε τα ποσοστά των θρεπτικών συστατικών της με αποτέλεσμα να έχουμε μια ανισορροπία θρεπτικών συστατικών πχ παραπάνω ή λιγότερα θρεπτικά συστατικά με της ανάλογες συνέπειες.

Παρόλο αυτά δεν είναι λίγοι αυτοί που πειραματίζοντας βρήκαν την ιδανική δώσει στάχτης στα ενυδρεία τους σε συνδυασμό πάντοτε και με άλλα DIY σκευάσματα.

Όποιος έχει όρεξη και διάθεση μπορεί να πειραματιστή.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι ή όχι βλαβερή η στάχτη του τσιγάρου στα ψάρια μας μακροπρόθεσμα.

Προσωπικά μισώ αφάνταστα το τσιγάρο και για αυτόν και μόνο τον λόγο δεν θα έβαζα ποτέ στο ενυδρείο μου στάχτη τσιγάρου.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι ή όχι βλαβερή η στάχτη του τσιγάρου στα ψάρια μας μακροπρόθεσμα.

Προσωπικά μισώ αφάνταστα το τσιγάρο και για αυτόν και μόνο τον λόγο δεν θα έβαζα ποτέ στο ενυδρείο μου στάχτη τσιγάρου.

Απαντησα στο ερωτημα αυτο φιλε μου ποιο πανω, στα τσιγαρα εκτος απο διαφορα ειδη καπνου χρησιμοποιουν και αρωματικες "σαλτσες" ..

Ο νοων νοειτω

:ph34r:

Εν μέρει απάντησες αλλά δεν γνωρίζω αν τα πρόσθετα που βάζουν στα τσιγάρα εξανεμίζονται η αδρανοποιούνται με την καύση του καπνού και δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι βλαβερά.

Εν μέρει απάντησες αλλά δεν γνωρίζω αν τα πρόσθετα που βάζουν στα τσιγάρα εξανεμίζονται η αδρανοποιούνται με την καύση του καπνού και δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι βλαβερά.

Θα ρωτησω τον πατερα μου να μαθω και θα ενημερωσω συντομα..

Τελικα φιλε Χρηστο ειχες δικιο, οι σαλτσες που μπενουν στα τσιγαρα εξανεμιζονται μαζι με τη καυση του τσιγαρου, αρα μπορει να θεωρηθει καθαρη απο αυτην την αποψη :bigemo_harabe_net-64:

Να κανω και εγω μια ερωτηση με τη σειρα μου? Μηπως η σταχτη του τσιγαρου απο βιολογικο καπνο θα ηταν καλητερη? Οπως θα ξερουν καποιοι κυκλοφορουν και οι βιολογικοι καπνοι οι οποιοι ειναι κατευθειαν απο τον παραγωγο χωρις επεξεργασια και προσμειξεις,οπωτε μηπως θα ηταν πιο ασφαλες να χρησιμοποιησουμε αυτη τη σταχτη? Φιλε nikos gn κανε μια ερωτηση στον πατερα σου οσον αφορα τον βιολογικο καπνο.

Απο την στιγμη που η σταχτη απο κανονικο τσιγαρο δεν κανει κακο στο ενυδρειο , το ιδιο ισχυει για τον βιολογικο καπνο με την παραπανω σιγουρια οτι ειναι κατευθειαν απο παραγωγο και δεν εχουν γινει καθολου προσμειξεις, ισως να ειναι και ακομα καλυτερο :bigemo_harabe_net-64: , αφοβα χρησιμοποιουμε σταχτη απο τσιγαρα λοιπον.

Απο την στιγμη που η σταχτη απο κανονικο τσιγαρο δεν κανει κακο στο ενυδρειο , το ιδιο ισχυει για τον βιολογικο καπνο με την παραπανω σιγουρια οτι ειναι κατευθειαν απο παραγωγο και δεν εχουν γινει καθολου προσμειξεις, ισως να ειναι και ακομα καλυτερο :bigemo_harabe_net-64: , αφοβα χρησιμοποιουμε σταχτη απο τσιγαρα λοιπον.

Αυτό το συμπέρασμα πως το έβγαλες??

Παιδιά μην ξεφύγουμε από το θέμα, ο μόνος που μέχρι στιγμής μπορεί να μας δώσει κάποια ασφαλή συμπεράσματα είναι ο κύριος Σταμάτης που κάνει χρήση της στάχτης εδώ και 4 χρόνια και φυσικά αν και κάποιος ακόμα το κάνει!

Έπεισες θα πρέπει ακόμα να δούμε αν τελικά προσφέρει και κάτι το παραπάνω από θέμα λίπανσης των φυτών μιας και δεν έχουμε αναφορά ότι κάνει κάποιο κακό στα ψάρια!

Θα μιλήσω από μια ποιο επιστημονική πλευρά.

Μπορεί να μην σκοτώνει η στάχτη του τσιγάρου ακαριαία τα ψάρια, αλλά να μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

Αν πχ ένα γκαπη είναι να ζήση 1 χρόνο και εξαιτίας της στάχτης ζήση 9 μήνες ο χομπιστας τον θάνατο αυτό δεν θα τον αποδώσει στην στάχτη. Αυτό σημαίνει όμως μια μείωση της ζωής του ψαριού κατά 25%. Δηλαδή αν ήταν να ζούσαμε εμείς 80 χρόνια θα ζήσουμε 60 χρόνια. Φυσικά μιλώ υποθετικά και η μύωση της ζωής του ψαριού μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη.

Χωρίς σοβαρά πειράματα δεν μπορούμε να έχουμε σαφή αποτελέσματα. Φυσικά σαν φίλη των ψαριών θεωρούμε απαράδεκτο να κάμνουμε πειράματα σε ζωντανούς οργανισμούς και μάλιστα στα ψαράκια μας, οπότε το ποιο σωστό από επιστημονικής πλευράς είναι να έχουμε στα χέρια μας μια πλήρες χημική ανάλυση της στάχτης του τσιγάρου. Κατόπιν ένας βιολόγος πρέπει να μελετήσει της διάφορες ουσίες (όποιες και να είναι αυτές) που προέκυψαν από την χημική ανάλυση και να αξιολογήσει κατά πόσο αυτές είναι βλαβερές ή όχι για τα ψάρια μας και μετά μπορούμε να πούμε με σαφήνεια αν βλάπτει ή όχι.

Δεν ξέρω αν έχουν γίνει τέτοιου είδους μελέτες, δεν γνωρίζω.

Όσο λοιπόν δεν γνωρίζω δεν πρόκειται να ρίξω στάχτη στο ενυδρείο μου γιατί απλά δεν έχω μια σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση αλλά μόνο ενδείξεις ότι δεν βλάπτει. Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας κρίνει και πράττει ανάλογα. Ίσως αυτά που έγραψα είναι παρατραβηγμένα αλλά είναι τα προσωπικά μου πιστεύω τίποτε παραπάνω.

Χρήστο, πολύ σωστά τα λες και δεν είναι καθόλου παρατραβηγμένα, εξάλλου προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες και δεν έχουμε κατασταλάξει κάπου για αυτό τόσο ενδιαφέρων θέμα και μέχρι στιγμής οι μόνες πληροφορίες είναι από τον κύριο Σταμάτη που κάνει χρήση της στάχτης εδώ και τέσσερα χρόνια!

Σίγουρα αν μπορούσαμε να το πιστοποιήσουμε επιστημονικά θα είχαμε και πιο ασφαλή συμπεράσματα αλλά από την άλλη μόνο άτομα που την χρησιμοποιούν θα μας απαντήσουν πρακτικά!

Θεωρώ ότι το θέμα ακόμα βρησκετε προς μελέτη.

Όσο λοιπόν δεν γνωρίζω δεν πρόκειται να ρίξω στάχτη στο ενυδρείο μου γιατί απλά δεν έχω μια σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση αλλά μόνο ενδείξεις ότι δεν βλάπτει. Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας κρίνει και πράττει ανάλογα. Ίσως αυτά που έγραψα είναι παρατραβηγμένα αλλά είναι τα προσωπικά μου πιστεύω τίποτε παραπάνω.

Χρήστο, με έχεις καλύψει απόλυτα. Γι'άυτό ανέφερα μερικά ποστ πιο πάνω, ότι για μένα επειδή έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς, ισχύει το ένοχος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Γιατί στὶς ψαροτροφὲς βάζουν στάχτη; Ὀεοο.

Ἂν ἡ στάχτη ἔκανε ζημιὰ γιατί βάζουν στὶς ψαροτροφές;

Ἀξιοπρόσεκτο εἶναι ὅτι ἐνυδρεῖα ποὺ βρίσκονται σὲ χώρους καπνιστῶν ἔχουν τρομερὴ ἀνάπτυξη στὰ φυτά,

ὅσων ἀφορᾶ τὰ δικά μου ἐνυδρεῖα, χρησιμοποιῶ στάχτη ἀπὸ τσιγάρα σὰν λίπασμα στα φυτά,

ἀλλὰ καὶ σὲ κάποιες ψαροτροφὲς ποὺ φτιάχνω. ( Πηγὴ καλίου κτλ)

H χαμηλη περιεκτικοτητα σταχτης θεωρειται καλη ενδιεξη για την τροφη και οχι το αντιθετο.Και φυσικα δεν προσθετουν σταχτη τσιγαρου στις τροφες!Η σταχτη ειναι το αποτελεσμα της ''καυσης''-κατασκευης ψαροτροφων στα εργαστηρια.

Εγω θα ήθελα το μέλος ΣΤΑΜΑΤΗΣ να μας πει τι συστημα είναι αυτό το 3000λτρ με τι φυτα και τι ψαρια και πως μπορει να μας επιβεβαιωσει οτι η σταχτη εν τέλη επιταχύνει την αναπτυκη των φυτων και δεν επιβραδύνει τη ζωη των ζωντανων.

Τι φυτα έχει μέσα?

Τι ψαρια?

Ριχνει αλλα πρόσθετα?

Τι φωτισμό?

Πιο ειναι το μεγαλύτερο διαστημα που εχει ζησει ένα ψαρι εκει μέσα??

Προσωπικά πιστεύω οτι μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει όταν ένα ενυδρείο βρίσκεται σε χώρο με καπνό, παρά απλά όταν ρίχνουμε στάχτη μέσα.

Στη λίμνη μου ρίχνω αλλά όχι συστηματικά και δε μπορώ να κρίνω.Ίσως να μην επηρεάζω καν τη σύσταση,ούτε αρνητικά αλλά ούτε θετικά.

Οι ρύποι της ατμόσφαιρας βέβαια και πάλι στο νερό πάνε. Δε ζούμε στον Αμαζόνιο....

Σκεφτείτε τι περνάει στο νερό μέσω της ανατάραξης ή μέσω της αεραντλίας.Σκεφτείτε ακόμα και τι περνάει το skimmer στο νερό σε θαλασσινά ενυδρεία.

Θα συμφωνήσω με το Χρήστο.Μόνο με επιστημονική μελέτη μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα,αλλά και πάλι δε μπορούμε να ξέρουμε τον ακριβή χρόνο ζωής των ψαριών που θα χρησιμοποιηθούν.Εδώ βέβαια μιλάμε για πειραματόζωα,κάτι που δε μου αρέσει....

Μια χημική ανάλυση θα ήταν το ιδανικότερο.Ποιος όμως θα ενδιαφερθεί να την κάνει;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...