Jump to content

Η Στάχτη Στα Φυτεμένα Ενυδρεία .

Recommended Posts

Απο εδώ και 4 χρόνια στο φυτεμένο κομμάτι των ενυδρείων μου πετάω τη στάχτη απ τα τσιγάρα .!!!

Όλη η σκέψη τότε ξεκίνησε όταν η πεθερά μου , μου είπε οτι τα παλιά τα χρόνια έπαιρναν τις κουτσουλιές απο τις κότες και αφού τις άφηναν να χωνέψουν , τις ανακάτευαν με στάχτη και το μείγμα αυτό το έβαζαν στο κήπο τους .

Συζητώντας με ένα γεωπόνο το όλο θέμα μου εξήγησε οτι η στάχτη είναι πλούσια σε κάλιο και ότι είναι το μοναδικό χρήσιμο συστατικό για τα φυτά που λείπει απο τη κουτσουλιά .

Ετσι σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω τη στάχτη του τσιγάρου στο ενυδρείο .

Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι . πάντως 4 χρόνια δεν βάζω λιπάσματα (προσοχή δεν εννοώ οτι είναι πλήρες λίπασμα η στάχτη ) δεν κάνω ταχτικές αλλαγές νερού αφήνω τις άλγες ανεξέλεγκτες σχεδόν και έχω πολύ πολύ φυτό . Όσοι το έχουν δεί ξέρουν για τι φυτό λέω .

Όποιος ενδιαφέρετε να πειραματιστή να ξέρει οτι με τα ψάρια και τη στάχτη του τσιγάρου δεν έχω συναντήσει πρόβλημα μέχρι τώρα .

• Απαντήσεις 64
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Απο εδώ και 4 χρόνια στο φυτεμένο κομμάτι των ενυδρείων μου πετάω τη στάχτη απ τα τσιγάρα .!!!

Όλη η σκέψη τότε ξεκίνησε όταν η πεθερά μου , μου είπε οτι τα παλιά τα χρόνια έπαιρναν τις κουτσουλιές απο τις κότες και αφού τις άφηναν να χωνέψουν , τις ανακάτευαν με στάχτη και το μείγμα αυτό το έβαζαν στο κήπο τους .

Συζητώντας με ένα γεωπόνο το όλο θέμα μου εξήγησε οτι η στάχτη είναι πλούσια σε κάλιο και ότι είναι το μοναδικό χρήσιμο συστατικό για τα φυτά που λείπει απο τη κουτσουλιά .

Ετσι σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω τη στάχτη του τσιγάρου στο ενυδρείο .

Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι . πάντως 4 χρόνια δεν βάζω λιπάσματα (προσοχή δεν εννοώ οτι είναι πλήρες λίπασμα η στάχτη ) δεν κάνω ταχτικές αλλαγές νερού αφήνω τις άλγες ανεξέλεγκτες σχεδόν και έχω πολύ πολύ φυτό . Όσοι το έχουν δεί ξέρουν για τι φυτό λέω .

Όποιος ενδιαφέρετε να πειραματιστή να ξέρει οτι με τα ψάρια και τη στάχτη του τσιγάρου δεν έχω συναντήσει πρόβλημα μέχρι τώρα .

αν και με ενδιαφερει μπορεις να μας πεις την διαδικασια(αν επεξεργαζεσαι αυτην την σταχτη)?επισης ποια ειναι η δοση που ριχνεις(εγω θελω για 20 λιτρα καθαρα)?

Δεν έχω κάποια δοσολογία να σου πω δεν γνωρίζω .

Το δικό μου σύστημα ενυδρείων που έχω αποτελείτε από 3 χιλιάδες λίτρα περίπου .

Εγω τη στάχτη τη βάζω σε ένα ενυδρείο που αποτελεί μέρος του συστήματος χωρητικότητας 60 λίτρων .

Όποιοι έρχονται και καθόμαστε στη γιάφκα να χαζέψουν τα ψαράκια μου το ξέρουν και παίζουν με το τσιγάρο και ρίχνουν τη στάχτη μέσα .

Επεξεργασία δεν υπάρχει καμία .

Εγω θα σου έλεγα οτι δεν τρέχει τίποτα και μια φορά την εβδομάδα να σου ξεφύγει και λίγη στάχτη "κατά λάθος " στο ενυδρείο .

Υπ όψιν δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο γίνετε η απορρόφηση του καλίου με αυτο το τρόπο απο τα φυτά .

Εγώ το έγραψα για να αρχίζουν να σπάνε κάποια ταμπού σε σχέση με τα ενυδρεία ....... άν πρέπει να σπάσουν ή όχι νομίζω οτι θα απαντηθεί απο αυτούς που γνωρίζουν περισσότερα !!!

Ωραιο θεμα Σταματη!

Και εγω χρησιμοποιω σταχτη απο την κακη συνηθεια και ολα πανε καλα και χωρις απωλειες σε γαριδες και ψαρια.

Γνώριζα πως χρησιμοποιείται στάχτη από ξύλα για λίπασμα σε κήπους. Δεν είχα ακούσει για στάχτη σε φυτεμένο μέχρι που είδα την λίμνη στην γιάφκα... :D

Σίγουρα είναι πηγή Κ αλλά δεν ξέρω τι άλλο περιέχει. Μήπως εξαρτάται και από τον όγκο νερού που έχει το ενυδρείο? Δηλαδή, αλλιώς θα συμπεριφερθεί ένα σύστημα με 3000 λίτρα σαν του Σταμάτη, αλλιώς κάποιου με 20 λίτρα ενυδρείο. Βεβαίως εξαρτάται και από το πόσο μανιωδώς καπνίζει κάποιος.

Ενδιαφέρον θέμα και θα ήθελα εάν κάποιος γνωρίζει σχετικά με τα συστατικά της στάχτης τσιγάρου να μας διαφωτίσει λίγο.

Το ειχα δει και εγω στη γιαφκα και σε ειχα ρωτησει κιολας κ Σταματη και μου το ειχατε πει οτι ειναι πηγη καλιου.Βεβαια αν και καπνιστης,ποτε δεν το δοκιμασα..

Η Τέφρα είναι το στερεό υπόλειμμα που μένει μετά την πλήρη καύση διάφορων στερεών ουσιών και κυρίως των διάφορων ειδών γαιανθράκων και από ουσίες που περιέχουν διάφορα ανόργανα συστατικά ή συστατικά που κατά την καύση τους παράγουν ενώσεις μη πτητικές. Γι` αυτό η σύσταση και η ποσότητα της που παράγεται κατά την καύση ενός σώματος εξαρτάται από το είδος του σώματος που καίγεται.

Η παραγωγή της που προέρχετια από την καύση των θαλάσσιων φυτών αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες πηγές σόδας, γιατί έχει ως κύριο συστατικό το ανθρακικό νάτριο, ενώ από την καύση των φυτών της ξηράς χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για την παραγωγή ποτάσας· περιέχει ακόμη άφθονο ανθρακικό ασβέστιο, φωσφορικά άλατα, μαγνήσιο κλπ. και ως λίπασμα στη γεωργία.

Η ποσότητα της εξαρτιέται από τις χημικές ουσίες που αποτελούν το σώμα που καίγεται. Αρκετή τέφρα μένει από την καύση των φυτικών ουσιών (ξύλα κλπ.) η οποία περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ανθρακικού καλίου (ποτάσα) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιών, ως απορρυπαντικό δηλ.

http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%A4%CE%AD%CF%86%CF%81%CE%B1

Σχετικά με την στάχτη θα μπορούσαμε να κάνουμε την εξής γενική προσέγγιση.

Η μέση σύνθεση του φυτού είναι 80% νερό και 20% ξηρή ύλη.

Το 20% της ξηρής ύλης αποτελείται από 78% υδατάνθρακες

12% πρωτεΐνες

4% λίπη

6% τέφρα (στάχτη).

Η στάχτη είναι αυτό που μένει όταν κάψουμε την ξηρή ύλη. Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη καίγονται. Η μέση σύνθεση της στάχτης είναι :

42% κάλι

24% οξυγόνο

7% χλώριο

7% πυρίτιο

5% φώσφορο

5% ασβέστιο

4% μαγνήσιο

4% θείο

1% νάτριο

1% ιχνοστοιχεία (Σίδηρο, Βόριο, Ψευδάργυρο, Μαγγάνιο,

Χαλκό, Μολυβδαίνιο).

Όπως βλέπουμε στην στάχτη βρίσκεται το σύνολο των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων που το φυτό απορρόφησε από το έδαφος. Εξαίρεση αποτελεί φυσικά το ασταθέστατο άζωτο που μετατρέπεται κατά την καύση σε αέριο.

Ως εκ τούτου η στάχτη αποτελεί ένα άριστο λίπασμα πλούσιο σε κάλιο, με ικανή ποσότητα μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων. Ενδεικτικά η στάχτη έχει την ίδια πυκνότητα σε κάλι με το θειικό κάλι. (Θειικό κάλι = 50 % Κ2Ο ~ 41,5% καθαρό Κάλι ). Συνήθως 35 κιλά στάχτης στο στρέμμα καλύπτουν το σύνολο των καλιούχων αναγκών του αμπελιού (~18 μονάδες).

http://ampelourgos.gr/forums/p/665/2375.aspx

Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 % περιέχει Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο. Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων. Η καύση επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, και κατά συνέπεια υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανικότερη. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στάχτη του ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη. Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο. Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη. Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και αυξάνει την δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει την θρέψη των φυτών. Θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. Αλλά επειδή αυξάνεται πολύ το pH του εδάφους με την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να κάνει κακό παρά καλό. Η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες, τα βατόμουρα. Είναι καλο να χρησιμοποιείται με φειδώ και γίνεται τακτικά έλεγχος του PH του εδάφους.

Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει υδρόβια φυτά.

Υ.Γ. φαντάζομαι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο ενυδρείο!

Περισσότερες λεπτομέρειες από τα συμπεράσματα του κυρίου Σταμάτη!

πηγη

http://www.ftiaxno.gr/2012/04/blog-post_10.html

Οπως καταλαβαινεται εκτος απο καλιο υπαρχουν και πολλα αλλα στοιχεια που αλλα επιδρουν θετικα και αλλα μπορουν να προκαλεσουν προβληματα οταν γινεται χρηση της τεφρας αλογηστα μια που περιεχει και πολλα φοσφωρικα , πυριτικα, χλωριουχα και νατριο, αναλογα βεβαια και της προελευσης του υλικου που προηλθε και η σταχτη. Επισης επιρεαζει και το ΡΗ και αυξανη την αλκαλικοτητα.

Παν μετρο αριστο λοιπον και σιγουρα τα ετοιμα σκευασματα μας βοηθανε καλυτερα παντα εισαγωντας στην τελικη την επιθυμητη ποσοτητα και μονο των επιθυμητων στοιχειων.

Έγινε επεξεργασία - Rik

........................Παν μετρο αριστο λοιπον και σιγουρα τα ετοιμα σκευασματα μας βοηθανε καλυτερα παντα εισαγωντας στην τελικη την επιθυμητη ποσοτητα και μονο των επιθυμητων στοιχειων.

Ετσι !!!

Χαίρομε πάντως που ξεκινήσατε να το ψάχνετε το θέμα και μας ενημερώνετε !!!

Μπράβο !!!

Νομίζω πως ξεκινήσαμε να σπάμε ταμπού πολλών ετών !!!

:bowdown:

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω και γνωρίζοντας αρκετά πράγματα για την τέφρα..... θα πω οτι αναλογα με την πηγή εξαρταται και η τεφρα!!

Ετσι τα δυο αρθρα που βαλατε παραπάνω, χωρις να γνωριζω την ειδικότητα και τη γνωση σας και χωρις να θελω να σας μειώσω, θα ρωτησω και τους δύο σας, έχετε ασχοληθει με το θέμα ή τωρα που το ανεβασε ο Σταματης βρηκατε 2 αρθρα και τα ποσταρατε??

Το μονο που θα προσθέσω στην παρουσα φάση είναι ορισμενες ερωτήσεις.

1. το τσιμεντο έχει μεσα τεφρα, το γνωρίζεται??

2. Στη μεγαλόπολη και στη πτολαιμαίδα ύπαρχουν σε πληθώρα τέφρες λογο του λιγνητη που καταναλωνουν τα εργοστασια της ΔΕΗ, μπορουμε κι αυτή να τη βαλουμε?

3. Το ξερετε οτι η τεφρα ορισμενες φορές έχει και αυξημενη ποσοτητα θείου??

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω και γνωρίζοντας αρκετά πράγματα για την τέφρα..... θα πω οτι αναλογα με την πηγή εξαρταται και η τεφρα!!

Ετσι τα δυο αρθρα που βαλατε παραπάνω, χωρις να γνωριζω την ειδικότητα και τη γνωση σας και χωρις να θελω να σας μειώσω, θα ρωτησω και τους δύο σας, έχετε ασχοληθει με το θέμα ή τωρα που το ανεβασε ο Σταματης βρηκατε 2 αρθρα και τα ποσταρατε??

2. Στη μεγαλόπολη και στη πτολαιμαίδα ύπαρχουν σε πληθώρα τέφρες λογο του λιγνητη που καταναλωνουν τα εργοστασια της ΔΕΗ, μπορουμε κι αυτή να τη βαλουμε?

Εισαι σιγουρος πως διαβασες την πρωτη ποστια μου!

Εισαι σιγουρος πως διαβασες την πρωτη ποστια μου!

Δεν αναφερομουν σε σενα και στην ποστια σου!!! :P

Εγώ όχι, δεν έτυχε να με απασχολήσει το θέμα μέχρι τώρα! Ήταν αφορμή για έρευνα το ποστ του κυρίου Σταμάτη! Που ακριβώς αποσκοπεί η ερώτηση σου?

Δεν αναφερομουν σε σενα και στην ποστια σου!!! :P

Οκ τοτε ακυρη η απαντηση μου, αλλα γιατι μπλεκεις τωρα τα τσιμεντα και τους λιγνητες ρε παλικαρε;

Εαν εχεις να προσθεσεις κατι, πες το γιατι μια ζωη μαθαινουμε σε αυτο τον ομορφο κοσμο!

πραγματικα πολυ ενδιαφερον θεμα!!!τι να πω....respect!

παιδια μοιραστείτε τις γνωσεις και τις εμπειριες σας για να μαθαινουμε τιποτα παραπανω και εμεις!!! :D

Το τσιμεντο το αναφέρω γιατι ορισμενοι κανουν κατασκευες απο τσιμεντο στο ενυδρείο του.

Το λιγνιτη τον έβαλα γιατι απο κει προέρχεται η ιπταμενη τέφρα που βαζουν στα τσιμεντα και οντως έχει αυξημενα θειικα.

Το ερωτημα οπως παρεμενει..... τι περιέχει η σταχτη από ένα PRince σκληρό και τι απο ένα pall mall λευκο?

Kαι απο Marlboro στριφτο κοκκινο.....

Ειδες? Εγω που δεν είμαι καπνιστης.... δεν τα ξερω αυτα τα "στριφτα" !! :P

Έγινε επεξεργασία - nikoloutso

Ειδες? Εγω που δεν είμαι καπνιστης.... δεν τα ξερω αυτα τα "στριφτα" !! :P

Καλυτερα.Κι εγω ο μ@λ@κ@ς τι καταλαβα που τα εμαθα;;;; :veryangry:

Σιγουρα την σταχτη που μπορουμε να κανουμε χρηση θα πρεπει να ειναι απο ξερα φυτα η καθαρο ξυλο ή καλυτερα τον φλοιο τους μια που εκει εμπεριεχονται σε μεγαλυτερο ποσοστο τα στοιχεια, και οχι απο καρβουνο που εχει υποστει θειικη επεξεργασια η καποιο βιομηχανικο ξυλο τυπου MDF ή Novopan που περιεχουν τοξικες ριτινες για την κατασκευη τους.

Απο εκει και περα οσο για το τσιγαρο, στην ουσια το υλικο ειναι ο καπνος. Το θεμα ειναι πως δεν γνωριζω τη επεξεργασια μπορει να εχει υποστει αλλα το σιγουρο ειναι οτι περιεχει αρκετο καλιο μια που στη καλλιεργια καθε αυτου γινεται αρκετη χρηση στην μορφη σαν θειικο καλιο. Σας παραθετω και μερικες πληροφοριες περι καπνοπαραγωγης.

Ο σημαντικός ρόλος του θειικού καλίου στην

ποιοτική παραγωγή αναγνωρίζεται από τους

καπνοπαραγωγούς όλου του κόσμου. Το θειικό

κάλιο βελτιώνει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά,

όπως το μέγεθος των φύλλων, το ειδικό τους βάρος,

το χρώμα τους, την ευκαμψία τους, την αντοχή

σε ασθένειες. Αυξάνει σημαντικά τα ποιοτικά

συστατικά των φύλλων όπως τα οργανικά οξέα και

βελτιώνει τα σάκχαρα και το ποσοστό της νικοτίνης.

Ο καπνός απαιτεί πολύ μεγάλες ποσότητες καλίου

σε όλη την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Το θειικό κάλιο σε συνδυασμό με αμιγή αζωτούχα

λιπάσματα, βοηθά τους καπνοπαραγωγούς να

ρυθμίσουν την λίπανση με τέτοιον τρόπο, ώστε να

εξασφαλίσουν την μέγιστη αποδοτικότητα ανάλογα

με τις απαιτήσεις της καλλιέργειας.

Η βλαβερή επίδραση του χλωρίου στην ποιότητα του

καπνού είναι γνωστή. Η καυσιμότητά του και άρα

η διάρκεια της καύσης του στα τσιγάρα αυξάνεται

σημαντικά με την εφαρμογή θειικού καλίου, λόγω

της απουσίας χλωρίου.

Το ολοκληρώσαμε το θέμα ;

Ή μας κόπηκε η φόρα ;

Περισσότερες πληροφορίες μάλλον μόνο εσείς μπορείτε να μας δώσετε που κάνετε χρήση της στάχτης!

Για να πω κι εγώ την άποψη μου σε αυτό το ενδιαφέρον θέμα, θεωρώ ότι αυτή την στιγμή έχουμε απλά μια υπόθεση. Το κατά πόσο η στάχτη έχει θετικές επιδράσεις στα φυτά, είναι απλά μια υπόθεση βάση της παρατήρησης του Σταμάτη και όποιου άλλου φίλου έχει ανάλογη εμπειρία. Για να φτάσουμε όμως στο σημείο να το το δεχτούμε και να το πρότείνουμε, θα πρέπει να έχουμε αποτελέσματα επαναληπτικών πειραμάτων που θα είναι συνεπή με αυτή την υπόθεση.

Για να δεχτούμε δηλαδή ότι η στάχτη βοήθησε τα φυτά, θα πρέπει να απομονώσουμε όλους τους άλλους παράγοντες που τα επηρεάζουν και να δούμε τι επίδραση μπορεί να έχει, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Όπως πρέπει να δούμε και πως επηρεάζονται τα ψάρια σε ένα κλειστό σύστημα και μάλιστα μικρότερο των 3000 λίτρων το οποίο λόγω του μεγέθους του ίσως και ένα καπάκι χλωρίνη να μπορεί να δεχτεί χωρίς να έρθει τούμπα.

Χωρίς να έχω καμία απολύτως γνώση χημικού, με προβληματίζει η επεξεργασία και ότι άλλο στοιχείο μπορεί να υπάρχει μέσα στον καπνό του τσιγάρου και επειδή έχουμε να κάνουμε με ζωντανά, η γνώμη μου είναι "ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου".

:)

Έγινε επεξεργασία - ΚΩΣΤΗΣ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...