Aiolos 20 Ιουλίου 2012 #1 Share 20 Ιουλίου 2012 Είναι ηθικό να στο να αιχμαλωτίζουμε τα όποια ζωντανά μέσα σε γυάλινα ή σιδερένια κλουβιά? Όχι φυσικά, αλλά να που το κάνουμε με διάφορες δικαιολογίες ότι είναι από αναπαραγωγή κλπ κλπ (κάποτε άκουσα και το εξής… ότι στο φυσικό περιβάλλον κινδυνεύουν με εξαφάνιση και διατηρώντας κοράλλια στο ενυδρείο.. θα τα σώσουμε !!!) Παρόλα αυτό όμως όλοι μας μέσα εδώ το/τα έχουμε τα ενυδρεία μας και πράγματι είναι ένα ωραίο χόμπι. Ας αφήσουμε απ΄ έξω την ηθική της αιχμαλωσίας (δεν μας συμφέρει άλλωστε)… αλλά τι κάνουμε με την ηθική της διατήρησή τους? Τους προσφέρουμε όλα όσα πρέπει και όπως πρέπει? Σωστές συνθήκες από φωτισμό, νερό, τροφή και ένα σωρό άλλους παράγοντες? Δεν είναι απλά στήνουμε ένα ενυδρείο με λίγα ή πολλά χρήματα, «πετάμε» μέσα σ αυτό μερικά ΖΩΝΤΑΝΑ πλάσματα (φτηνά ή ακριβά δεν έχει καμία σημασία) και λέμε… α όλα είναι μια χαρά, είμαι ευχαριστημένος με το «οπτικό» αποτέλεσμα. Οι οργανισμοί εκεί μέσα δεν δίνουν καμιά σημασία στην δικιά μας «οπτική ευχαρίστηση» γιατί έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες ώστε να επιβιώσουν στην αιχμαλωσία όσο γίνεται πιο σωστά.. και αυτό μπορούμε να τους το προσφέρουμε μόνο εμείς. Τι κάνουμε γ αυτό? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Κωστας Τ 20 Ιουλίου 2012 #2 Share 20 Ιουλίου 2012 (edited) ωραιο θεμα Βαγγελη. αυτο που με ενοχλει περισσοτερο απο ολα στο χομπυ μας ειναι να ακουω κορωνες περι ηθικης σε μια πραξη που ειμαστε ολοι συνενοχοι. αυτο που προσπερνας(το να διατηρουμε ζωντανα εκτος φυσικου περιβαλλοντος) δεν ειναι αμελητεο.για μενα ειναι ολη η ουσια. ακουω οτι εγω δεν ειναι ηθικο να κραταω ενα tang για παραδειγμα σε σε 200 λιτρα αλλα ειναι ηθικο σε 500.απο που προκυπτει αυτο?και τα δυο ειναι ανηθικα.το tang στα 500 λιτρα εχει περισσοτερες πιθανοτητες μακροημερευσης σε σχεση με τα 200.οχι αυτο που ακουω κατα καιρους οτι θα ειναι <<ευτυχισμενο>> σε μεγαλο ενυδρειο.εχει ανακαλυφθει ευτυχιομετρο και μου διαφευγει?κανενα ζωντανο δεν ειναι καλα εκτος φυσικου περιβαλλοντος.απλα αν ζησει δυστυχα στο δικο μου 3χρονια στο μεγαλυτερο θα ζησει δυστυχα 5 χρονια. εγω εχω ενυδρειο συνειδητα γιατι μου αρεσει να ικανοποιησω την παντοδυναμια που κρυβει ο καθε ανθρωπος να εχει τον ελεγχο.στο δικο μας θεμα,να εχει ενα κομματι τροπικου υφαλου στο σαλονι.δεν το παιζω φιλοζωος.αν ημουν θα αφησα τα καημενα τα ζωντανα στην ησυχια τους και στη θαλασσα τους. προσπαθω να παρεχω καλες συνθηκες διαβιωσης για να εχω καιρο το ενυδρειο σε καλη κατασταση.τον αν δεν βαζω αντιχλωριο δεν με κανει,φανταζομαι,χειροτερο απο καποιον που βαζει. αυτα απο εμενα και περιμενω να ακουσω και αλλες αποψεις Έγινε επεξεργασία 20 Ιουλίου 2012 - ψαρουκλας Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savou 20 Ιουλίου 2012 #3 Share 20 Ιουλίου 2012 Γιαυτο πριν πραξουμε διαβαζουμε ωστε να δωσουμε το καλητερο που μπορουμε για το ζωντανο που εχουμε σκοπο η εχουμε ηδη αγορασει! Το μεγαλητερο θεμα ομως ειναι τα μαγαζια για εμενα! Οταν πας στο μαγαζι ως αρχαριος και δεν ξερεις τιποτα απο τα ενυδρεια ουτε εχεις το Aquazone ωστε να σε συμβουλευσουν τη κανεις?Μια τρυπα στο νερο! Γιατι τα μαγαζι πρεπει να πουλησουν χωρις δυστιχος να σκευτουν οτι ακομα και τα ψαρια ακομα και τα κοραλια ακομα και τα φυτα ισως καποια στιγμη ειναι ολα ειδη υπο εξαφανιση και για αυτο θα ευθυνομαστε εμεις! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ελιοτ 20 Ιουλίου 2012 #4 Share 20 Ιουλίου 2012 αιολε ανοιγεις μια μεγαλη κουβεντα με εδαφος για μεγαλες αντιπαραθεσεις.η αποψη η δικη μου ειναι οτι μεσα απο το καμουφλαρισμα του χομπυ κανουμε πραγματικα κακο στα οποια ζωντανα μας, με μοναδικο σκοπο να ευχαριστησουμε την ματαιοδοξια μας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιωργος guppy 20 Ιουλίου 2012 #5 Share 20 Ιουλίου 2012 Το εχω σκεφτει πολλες φορες για την αιχμαλωσια των ζωων αν και τα περισσοτερα ειναι εκτροφης οποτε θεωρουμε οτι απλα δεν ειναι αγρια και ετσι δεν θα εχουν καποιο προβλημα .Αλλα εκει που προβληματιζομαι εγω ειναι οταν εχουμε αγρια ψαρια στα ενυδρεια μας(αγριους δισκους,σκαλαρια κ.α) τοτε πως ξερουμε οτι προσφερουμε στα ψαρια το περιβαλλον και τις συνθηκες ωστε να νιωθουν σαν να ειναι στην φυση .Αυτο κατα την γνωμη μου δεν γινετε ποτε!!.Λιγοι πιστευω ειναι αυτοι που διαθετουν το 100% της προσπαθειας τους ωστε να τα εχουν 'σχεδον' ολα τα ψαρια τους.Αν και οπως ειπα ποτε δεν φτανει στα επιπεδα της φυσης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 20 Ιουλίου 2012 #6 Share 20 Ιουλίου 2012 (edited) Καλώς ή κακός είμαστε κομμάτι αυτής της εμπορίας ζωντανών όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερο θέμα...Συνεχίζω να πιστεύω και να στηρίζω τις απόψεις μου περί αναπαραγωγής κοραλλιών σε ενυδρεία,ή φάρμες, frag swap μεταξύ χομπίστων και αγορά μόνο ψαριών αναπαραγωγής.Είναι τραγικό να εισάγουν είδη που τείνουν προς εξαφάνιση όπως πχ ο γνωστός καρδινάλιος(Pterapogon kauderni)και πάνω που είμαι σίγουρος οτι πρόκειται για tank bred αφού είναι σχετικά εύκολο για αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία να βλέπω οτι τρώει μόνο κατεψυγμένα... Λίγο προσοχή στις αγορές μας και τέτοια παραδείγματα θα εκλείψουν. Έγινε επεξεργασία 20 Ιουλίου 2012 - Alexpsycho Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAN 20 Ιουλίου 2012 #7 Share 20 Ιουλίου 2012 Είναι ηθικό να στο να αιχμαλωτίζουμε τα όποια ζωντανά μέσα σε γυάλινα ή σιδερένια κλουβιά? Όχι φυσικά, αλλά να που το κάνουμε με διάφορες δικαιολογίες ότι είναι από αναπαραγωγή κλπ κλπ (κάποτε άκουσα και το εξής… ότι στο φυσικό περιβάλλον κινδυνεύουν με εξαφάνιση και διατηρώντας κοράλλια στο ενυδρείο.. θα τα σώσουμε !!!) Παρόλα αυτό όμως όλοι μας μέσα εδώ το/τα έχουμε τα ενυδρεία μας και πράγματι είναι ένα ωραίο χόμπι. Ας αφήσουμε απ΄ έξω την ηθική της αιχμαλωσίας (δεν μας συμφέρει άλλωστε)… αλλά τι κάνουμε με την ηθική της διατήρησή τους? Τους προσφέρουμε όλα όσα πρέπει και όπως πρέπει? Σωστές συνθήκες από φωτισμό, νερό, τροφή και ένα σωρό άλλους παράγοντες? Δεν είναι απλά στήνουμε ένα ενυδρείο με λίγα ή πολλά χρήματα, «πετάμε» μέσα σ αυτό μερικά ΖΩΝΤΑΝΑ πλάσματα (φτηνά ή ακριβά δεν έχει καμία σημασία) και λέμε… α όλα είναι μια χαρά, είμαι ευχαριστημένος με το «οπτικό» αποτέλεσμα. Οι οργανισμοί εκεί μέσα δεν δίνουν καμιά σημασία στην δικιά μας «οπτική ευχαρίστηση» γιατί έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες ώστε να επιβιώσουν στην αιχμαλωσία όσο γίνεται πιο σωστά.. και αυτό μπορούμε να τους το προσφέρουμε μόνο εμείς. Τι κάνουμε γ αυτό? Σίγουρα το θεμα σηκώνει πολύ κουβέντα και ειναι πολυ ενδιαφέρον Βαγγέλη.Πανω στο θεμα τον κοραλλιών θα σου πω ενα πραγματικό γεγονός. Την δεκαετία του 90 στην καραϊβική σημειώθηκε μια απο τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στους εκεί υφάλους με μαζικές νεκρώσεις ολόκληρων υφάλων εξαφανίζοντας το 90% των κοραλλιών.Λιγα χρόνια πριν την μεγάλη καταστροφή κάποια φραγκακια απο αμερικάνικα sps υπήρχαν σε κάποια public aquarium και σε κάποιους χομπιστες που απο αυτα πριν λιγα χρόνια έγινε σοβαρή προσπάθεια ανάκτησης μέρους των υφάλων οσο αυτο μπορούσε να γίνει και κοράλλια που είχαν εξαφανιστεί σχεδόν πανω απο μια δεκαετία ζούνε αυτήν την στιγμή εκει και αναπτύσσονται. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 20 Ιουλίου 2012 Author #8 Share 20 Ιουλίου 2012 Το θέμα της αιχμαλωσίας το αντιπαρέχομαι γιατί είναι κάτι που δεν θα το αλλάξουμε... δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μας πιάσει το "ηθικό μας" και θα ξεστήσουμε τα ενυδρεία μας ή δεν θα κάνουμε άλλο.... Το θέμα ανοίχτηκε για τις "υποχρεώσεις μας" που έχουμε απέναντι σε αυτό τα ζωντανά και πρέπει να είμαστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιωργος guppy 20 Ιουλίου 2012 #9 Share 20 Ιουλίου 2012 (edited) Γιαυτο πριν πραξουμε διαβαζουμε ωστε να δωσουμε το καλητερο που μπορουμε για το ζωντανο που εχουμε σκοπο η εχουμε ηδη αγορασει! Το μεγαλητερο θεμα ομως ειναι τα μαγαζια για εμενα! Οταν πας στο μαγαζι ως αρχαριος και δεν ξερεις τιποτα απο τα ενυδρεια ουτε εχεις το Aquazone ωστε να σε συμβουλευσουν τη κανεις?Μια τρυπα στο νερο! Γιατι τα μαγαζι πρεπει να πουλησουν χωρις δυστιχος να σκευτουν οτι ακομα και τα ψαρια ακομα και τα κοραλια ακομα και τα φυτα ισως καποια στιγμη ειναι ολα ειδη υπο εξαφανιση και για αυτο θα ευθυνομαστε εμεις! Συμφωνω μαζι σου με αυτο που λες για τα μαγαζια οτι στους αρχαριους θα πρεπει να λενε μερικα πραγματα για να αρχισουν σωστα το χομπυ τους.Ομως δεν γινετε ενας ανθρωπος να αρχισει να εξηγει τι ειναι για παραδειγμα το Ph και γενικα ολες οι μετρησεις εαν δεν κατσει να διαβασει καποιο θεμα,αρθρο και να το ξαναδιαβασει μεχρι να το καταλαβει.Ενας μαγαζατορας δεν μπορει να στα πει ολα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι επειδη θα σου πει ενα -δυο πραγματα πρεπει να στα πει και λαθος.Εγω εριξα πολυ διαβασμα για να πετυχω καποια ευχαριστα αποτελεσματα στο χομπυ μου.Και οπως γνωριζουμε χωρις κουραση δεν θα εχουμε το επιθυμητο αποτελεσμα.Οποτε μην τα ριχνουμε ολα στους μαγαζατορες. Φιλικα Γιωργος. Έγινε επεξεργασία 20 Ιουλίου 2012 - Γιωργος guppy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 20 Ιουλίου 2012 Author #10 Share 20 Ιουλίου 2012 Θανάση, μακάρι οι χομπίστες να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορούμε να σώσουμε τη φύση σε παρόμοιες καταστροφές... αλλά είμαστε? έχουμε τις προοπτικές και τις δυνατότητες να το κάνουμε?... και ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα που δεν είμαστε τόσο συνειδητοποιημένοι όσο θα έπρεπε Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savou 20 Ιουλίου 2012 #11 Share 20 Ιουλίου 2012 Συμφωνω μαζι σου με αυτο που λες για τα μαγαζια οτι στους αρχαριους θα πρεπει να λενε μερικα πραγματα για να αρχισουν σωστα το χομπυ τους.Ομως δεν γινετε ενας ανθρωπος να αρχισει να εξηγει τι ειναι για παραδειγμα το Ph και γενικα ολες οι μετρησεις εαν δεν κατσει να διαβασει καποιο θεμα,αρθρο και να το ξαναδιαβασει μεχρι να το καταλαβει.Ενας μαγαζατορας δεν μπορει να στα πει ολα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι επειδη θα σου πει ενα -δυο πραγματα πρεπει να στα πει και λαθος.Εγω εριξα πολυ διαβασμα για να πετυχο καποια ευχαριστα αποτελεσματα στο χομπυ μου.Και οπως γνωριζουμε χωρις κουραση δεν θα εχουμε το επιθυμητο αποτελεσμα.Οποτε μην τα ριχνουμε ολα στους μαγαζατορες. Φιλικα Γιωργος. Συμφωνω μαζι σου ο μαγαζατορας δεν μπορει να του πει τα παντα αλλα μπορει να του πει μην βαλεις 6 χρυσοψαρα σε 15 λιτρα οπως ειχα κανει εγω και να του εξιγησει απλα το γιατι και να τον καθοδηγησει εστω για τα απλα! Οτι το χρυσοψαρο θελει τοσο λιτρα οτι η cuba ειναι δυσκολο φυτο και το βασικοτερο οτι το ενυδρειο θελει στρωσιμο! Ας δουμε τα απλα και οχι το Ph!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 20 Ιουλίου 2012 Author #12 Share 20 Ιουλίου 2012 αιολε ανοιγεις μια μεγαλη κουβεντα με εδαφος για μεγαλες αντιπαραθεσεις.η αποψη η δικη μου ειναι οτι μεσα απο το καμουφλαρισμα του χομπυ κανουμε πραγματικα κακο στα οποια ζωντανα μας, με μοναδικο σκοπο να ευχαριστησουμε την ματαιοδοξια μας. Το θέμα δεν είναι να έρθουμε σε αντιπαραθέσεις.... το θέμα είναι να μάθουμε να προσφέρουμε τα απαραίτητα για να διατηρηθούν σωστά αυτά τα ζωντανά που έχουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 20 Ιουλίου 2012 #13 Share 20 Ιουλίου 2012 Σίγουρα το θεμα σηκώνει πολύ κουβέντα και ειναι πολυ ενδιαφέρον Βαγγέλη.Πανω στο θεμα τον κοραλλιών θα σου πω ενα πραγματικό γεγονός. Την δεκαετία του 90 στην καραϊβική σημειώθηκε μια απο τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στους εκεί υφάλους με μαζικές νεκρώσεις ολόκληρων υφάλων εξαφανίζοντας το 90% των κοραλλιών.Λιγα χρόνια πριν την μεγάλη καταστροφή κάποια φραγκακια απο αμερικάνικα sps υπήρχαν σε κάποια public aquarium και σε κάποιους χομπιστες που απο αυτα πριν λιγα χρόνια έγινε σοβαρή προσπάθεια ανάκτησης μέρους των υφάλων οσο αυτο μπορούσε να γίνει και κοράλλια που είχαν εξαφανιστεί σχεδόν πανω απο μια δεκαετία ζούνε αυτήν την στιγμή εκει και αναπτύσσονται. Και στην Ιαπωνία γίνεται μια ανάλογη προσπάθεια Θανάση που φύτεψαν σε μεγάλες εκτάσεις διάφορα κοράλλια στα γνωστά discs που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει.Για κάθε ενδεχόμενο επιστήμονες έχουν αποθηκεύσει το 90% του γεννητικού υλικού των κοραλλιών που υπάρχουν στο Great Barier Reef.Στις υπόλοιπες "φτωχές" χώρες όπως Ινδονησία και Βιετνάμ γίνεται ακόμα αλόγιστο ξήλωμα των υφάλων είτε σε ζωντανό βράχο ( γεμάτο παράσιτα και αμμωνία μέχρι να φτάσει ) και σε μαλακά κοράλλια που είναι εύκολα σε αναπαραγωγή(τα δικά μου πλέων τα χαρίζω)...Οι Αμερικάνοι κάνουν κατασχέσεις και βάζουν φυλακή εμπόρους που δεν τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες και στα δικά τους νερά απαγορεύεται η εξόρυξη βράχου ψαριών και την δουλειά αυτή την έχουν αναλάβει ομάδες και έμποροι που κάνουν την επεξεργασία αναπαραγωγές και ζωντάνεμα βράχου χωρίς να πειράζουν το βυθό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 20 Ιουλίου 2012 #14 Share 20 Ιουλίου 2012 Πως γινεται κι οταν ανοιγει ενα τετοιο θεμα η γραμμη απο κατω που δειχνει ποιος διαβαζει να γεμιζει;;;;;; Λοιπον,επειδη η ηθικη δεν συμπεριλαμβανει μονο τα ερωτηματα - διλημματα που εθεσες Βαγγελη,θα παρακαλεσω τον admin μιας και εγραψε κιολας να κλειδωσει το θεμα,γιατι ειμαι σιγουρος πως η τροπη που θα παρει,θα ειναι η αντιστροφως αναλογη απο αυτην που θελουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savou 20 Ιουλίου 2012 #15 Share 20 Ιουλίου 2012 Το θέμα δεν είναι να έρθουμε σε αντιπαραθέσεις.... το θέμα είναι να μάθουμε να προσφέρουμε τα απαραίτητα για να διατηρηθούν σωστά αυτά τα ζωντανά που έχουμε. Προς θεου καμια αντιπαραθεση σεβομαι την γνωμη του φιλου κια απλα εξηγω οτι τα απλα πραγματα κανουν την διαφορα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιωργος guppy 20 Ιουλίου 2012 #16 Share 20 Ιουλίου 2012 Συμφωνω μαζι σου ο μαγαζατορας δεν μπορει να του πει τα παντα αλλα μπορει να του πει μην βαλεις 6 χρυσοψαρα σε 15 λιτρα οπως ειχα κανει εγω και να του εξιγησει απλα το γιατι και να τον καθοδηγησει εστω για τα απλα! Οτι το χρυσοψαρο θελει τοσο λιτρα οτι η cuba ειναι δυσκολο φυτο και το βασικοτερο οτι το ενυδρειο θελει στρωσιμο! Ας δουμε τα απλα και οχι το Ph!! Γιαυτο εαν ειδες εγραψα οτι δεν χρειαζεται να λενε παρατραβηγμενα πραγματα αλλα αυτα τα 2-3 πραγματα που λενε τα βασικα να τα λενε σωστα και οχι για να πουλησουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savou 20 Ιουλίου 2012 #17 Share 20 Ιουλίου 2012 Γιαυτο εαν ειδες εγραψα οτι δεν χρειαζεται να λενε παρατραβηγμενα πραγματα αλλα αυτα τα 2-3 πραγματα που λενε τα βασικα να τα λενε σωστα και οχι για να πουλησουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 20 Ιουλίου 2012 Author #18 Share 20 Ιουλίου 2012 Πως γινεται κι οταν ανοιγει ενα τετοιο θεμα η γραμμη απο κατω που δειχνει ποιος διαβαζει να γεμιζει;;;;;; Λοιπον,επειδη η ηθικη δεν συμπεριλαμβανει μονο τα ερωτηματα - διλημματα που εθεσες Βαγγελη,θα παρακαλεσω τον admin μιας και εγραψε κιολας να κλειδωσει το θεμα,γιατι ειμαι σιγουρος πως η τροπη που θα παρει,θα ειναι η αντιστροφως αναλογη απο αυτην που θελουμε. Να προσπαθήσουμε λοιπόν να το κρατήσουμε εκεί που πρέπει το θέμα.... όλοι μας θέλουμε ένα σωστό ενυδρείο (για τα ψάρια μας)... ας μάθουμε να το κάνουμε λοιπόν Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 20 Ιουλίου 2012 #19 Share 20 Ιουλίου 2012 Εχεις το λογο μου Βαγγελη,θα προσπαθησω να κρατηθω.Η μπορει να ηρθε επιτελους η ωρα μου Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 20 Ιουλίου 2012 #20 Share 20 Ιουλίου 2012 Βαγγέλη, νομίζω πως όλοι μας, όσοι τέλος πάντων έχουν κάποια πείρα στο χόμπυ, ξέρουμε ακριβώς τις αναγκαίες συνθήκες που χρειάζονατι τα ζωντανά που φιλοξενούμε στα ενυδρεία μας. Πιστέυω, όμως πως σε μεγάλο βαθμό το κατα πόσο παρέχουμε τις παραπάνω συνθήκες έχει να κάνει με την διάθεση μας να ξεβολευτούμε για να το πετύχουμε (αφορά και το θέματα χρημάτων) ή απλά ερεθίζουμε την μεγαλομανία μας έχοντας στο σαλόνι μας έναν μικρόκοσμο για διακοσμητικούς λόγους. Εξηγώ τι εννοώ ξεβόλεμα: Γνωρίζω πως οι δίσκοι μου χρειάζονται χαμηλό Ph και σκληρότητες, συχνές αλλαγές μεγάλου ποσοστού νερού και 30-40 λίτρα ανα ενήλικο δίσκο αλλά δεν παίρνω ΑΟ (σημ. εγώ έχω )γιατι είναι ακριβή ή βαριέμαι να βγάζω νερό, κάνω 10-20 % αλλαγή νερού την εβδομάδα γιατι βαριέμαι και έχω 6-7 δίσκους (γιατι και καλά είναι κοπαδόψαρο) σε ενυδρείο 200 λίτρα γιατι δεν μπορώ να πάρω μεγαλύτερο !!!! 'Ετσι είμαι φιλόζωος, και επειδή τυχαίνει να γέννησαν και μια φορά οι δίσκοι στο ενυδρείο μου, δηλώνω και έμπειρος στο χόμπυ. Αυτά..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιωργος guppy 20 Ιουλίου 2012 #21 Share 20 Ιουλίου 2012 Να προσπαθήσουμε λοιπόν να το κρατήσουμε εκεί που πρέπει το θέμα.... όλοι μας θέλουμε ένα σωστό ενυδρείο (για τα ψάρια μας)... ας μάθουμε να το κάνουμε λοιπόν Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 20 Ιουλίου 2012 #22 Share 20 Ιουλίου 2012 Πολυ καλο ,και παντα επικαιρο θεμα Βαγγελη. Για μενα ειναι λαθος να μπαινει το διλλημα ηθικοτητας η μη, σε ενα θεμα που ολοι ειμαστε η θελουμε να δειχνουμε ηθικοι,η ακομα να το παιζουμε ηθικολογοι.Γιατι το θεμα ειναι καθαρα θεμα λογικης και οχι ηθικης..Γιατι ολοι ,μην κρυβομαστε θα θελαμε ενα σπανιο,μοναδικο ζωο στο σπιτι μας,στον κηπο μας κτλ. Και η λογικη μου λεει,οτι τα φυσικα αποθεματα της γης εξαντλουνται ραγδαιως,ας μην συμβαλουμε και εμεις σε αυτο. Εχουμε τοσες πολλες εναλλακτικες,γιατι ντε και καλα να παιρνουμε αγρια ζωα απο την φυση και τα περισσοτερα να τα σκοτωνουμε σχεδον επι τοπου,λογου ασχετοσινης,και οσα επιζησουν σε σωστα χερια να υποφερουν ουσιαστικα,ασχετα αν εμεις τους δινουμε οτι το καλυτερο μπορουμε. Για να μην γραφω σεντονια,γιατι ειμαι καθετα αντιθετος,να φυλακιζονται αγρια ζωα για πλακα και εγωισμο,ειχα κανει και παλαιοτερα ενα παρομοιο θεμα,και εκαι θα βρειτε πολλες και διαφορετικες αποψεις. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=51479&hl=&fromsearch=1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savou 20 Ιουλίου 2012 #23 Share 20 Ιουλίου 2012 Πολυ καλο ,και παντα επικαιρο θεμα Βαγγελη. Για μενα ειναι λαθος να μπαινει το διλλημα ηθικοτητας η μη, σε ενα θεμα που ολοι ειμαστε η θελουμε να δειχνουμε ηθικοι,η ακομα να το παιζουμε ηθικολογοι.Γιατι το θεμα ειναι καθαρα θεμα λογικης και οχι ηθικης..Γιατι ολοι ,μην κρυβομαστε θα θελαμε ενα σπανιο,μοναδικο ζωο στο σπιτι μας,στον κηπο μας κτλ. Και η λογικη μου λεει,οτι τα φυσικα αποθεματα της γης εξαντλουνται ραγδαιως,ας μην συμβαλουμε και εμεις σε αυτο. Εχουμε τοσες πολλες εναλλακτικες,γιατι ντε και καλα να παιρνουμε αγρια ζωα απο την φυση και τα περισσοτερα να τα σκοτωνουμε σχεδον επι τοπου,λογου ασχετοσινης,και οσα επιζησουν σε σωστα χερια να υποφερουν ουσιαστικα,ασχετα αν εμεις τους δινουμε οτι το καλυτερο μπορουμε. Για να μην γραφω σεντονια,γιατι ειμαι καθετα αντιθετος,να φυλακιζονται αγρια ζωα για πλακα και εγωισμο,ειχα κανει και παλαιοτερα ενα παρομοιο θεμα,και εκαι θα βρειτε πολλες και διαφορετικες αποψεις. http://www.aquazone....l=&fromsearch=1 Μα βρε παιδια οταν το ψαρι και αν οχι ψαρι ακομα και ο σκυλος παει σε ενα μαγαζι για πουλημα ειναι ηδη καταδικασμενος! Γιατι εμεις να μην τον παρουμε και τουλαχιστον να του προσθερουμε κατι καλητερο απο αυτα που θα του προσφερε το μαγαζι! Εγω πυστευω οτι δεν ειμαι εγω υπευθινος που εχω ενα ενυδρειο! Υπευθινος ειναι αυτος που πιανει το ψαρι και το παει για πουλημα! Εγω ετσι το σκευτομαι οτι γιατι να πεθανει ας πουμε αυτος ο μονομαχος ετσι σε ενα ποτηρι! Αφου εχω ενα ενυδρειο που μπορει να τον φιλοξενησει θα τον παρω να του προσφερω το καλητερο που μπορω! Δεν τον καταδικαζω εγω ομως σε αιχμαλωσια αλλα αυτος που τον πηγε στο μαγαζι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 20 Ιουλίου 2012 Author #24 Share 20 Ιουλίου 2012 ..... τουλαχιστον να του προσθερουμε κατι καλητερο.... αυτή είναι η ουσία που ανοίχτηκε το θέμα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΟΥΜΑΝ 20 Ιουλίου 2012 #25 Share 20 Ιουλίου 2012 πολυ σωστο αυτο που λες Βαγγελη! εγω πιστευω πως δεν ειναι σωστο συγουρα να κραταμε τπτ σε αιχαλωσια αλλα απο τοτε που αρχισα να το κανω,αρχισα να σεβομαι περισσοτερο την φυση γενικοτερα... παλιοτερα ψαρευα μανιοδος.τωρα βλεποντα πως μεγαλωνει ενα ψαρακι πραγματικα λυπαμαι να παω για ψαρεμα... και γενικοτερα εχω πιασει τον εαυτο μου να ειναι πολυ πιο δεμενος με την φυση... μεχρι και της πετρες παρατηρω! η γνωμη μου ειναι πως πρεπει να προσπαθουμε συνεχεια προς το καλυτερο και να σεβομαστε την φυση.. τελειες συνθηκες δεν υπαρχουν στα ενυδρεια μας αλλα οσο μπορουμε θα προσπαθουμε να της φτασουμε.. και να μην κανουμε σουπες φυσικα,,, αυτος ειναι ενας απο τους λογους που οταν ξεκινησα το χομπι ,ξεκινησα στα 700 λιτρα...και επλιζω αργοτερα να το 3πλασιασω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος