Jump to content

Διατομική Άλγη Και Επανεμφάνιση Κυανού

Recommended Posts

Καλησπέρα,

το ενυδρείο μου ένα μινι λαιτ ρίφ 60λίτρων τρέχει εδώ και 4 μήνες και

αυτή τη στιγμή φιλοξενεί τον κόσμο που μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην υπογραφή μου

στο τέλος τους μηνύματος.

Παρά του ότι πριν από 15ημέρες εφάρμοσα θεραπεία με Chemiclean για να διώξω το κυανό

που με ταλαιπωρούσε τουλάχιστον 5 εβδομάδες

μετά από μια περίπου εβδομάδα άσπρου αραγωνίτη άρχισαν να γίνονται ορατές καφέ κηλίδες διατομικής

όπου σε μερικά σημεία κοκκίνιζαν (κυανό) μέχρι που όλος ο αραγωνίτης μου έχει γίνει καφέ σκούρος προς μαύρος.

Το περίεργο είναι ότι ο αραγωνίτης είναι πεντακάθαρος κάτω απ τα βράχια και σε σημεία που δεν τα βλέπει φως !!

Μετρήσεις :

Temp: 26.4 , Sal:1025 , pH:8.2 , kH:10.5 , NH3:0 , NO2:0 , NO3:15-20 , Si:0 , Cu:0 , PO4:0 , Mg:1220 , Ca:405

Ρουτίνες :

Αλλαγή 40% νερού κάθε ΣάββατοΚύριακο από θάλασσα

Νερό αναπλήρωσης από α/ο 3ων σταδίων με TDS :26-27

Αλλαγή άνθρακα και αντιφώσφορου κάθε 28-30 ημέρες

Τάισμα : Κάθε μέρα παρά μέρα φέικς και κάθε Σάββατο κατεψυγμένο μίσις

Υποθέσεις / Πιθανότητες :

1. Ευθύνη του φωτισμού μου αφού απ' την αρχή έχω προβλήματα με διατομική και άλγες

2. Ευθύνη του υψηλού TDS που δεν γνωρίζω γιατί είναι τόσο ψηλό αφού η α/ο είναι καινούργια

3. Ευθύνη του φτηνού skimmer (resun 300) που χρησιμοποιώ

4. Ευθύνη της φίλτρανσης πλέον μόνο με Ζ.Β. περί τα 6kgr και ίσως να μην αρκούν

5. Ευθύνη των αυξημένων φοσφωρικών που παρά την μηδενική ένδειξη του τεστ υπάρχουν και καταναλώνονται απ' τα κοράλια που έχοιυν γίνει τούπανο ?

6. Αλλαγή των βακτηρίων στο 2μηνο με άλλη μάρκα και μετά από 1 μήνα πάλι με άλλη μάρκα.

7. Συνδιασμός των παραπάνω.

Σκοπεύω άμεσα να αλλάξω φωτιστικό και ταυτόχρονα να κάνω άλλον ένα καθαρισμό CHemiClean για να επιβεβαιώσω ότι δε φταίει ο φωτισμός.

Δώστε μου σας παρακαλώ μια άποψη και ίσως μια πρόταση να πράξω κάτι για τη βελτίωση της κατάστασης (πχ αλλαγη σκιμμερ, αγορά Phosban Reactor κτλ).

Προτάσεις .....

Το 4 και το 6 μην τα σκεφτεσαι.ασχολησου με τα αλλα....επισης 26-27σε νεα μεμβρανη νομιζω πως ειναι αρκετο..

Εκ κινητου συντονιστη..

Το 4 και το 6 μην τα σκεφτεσαι.ασχολησου με τα αλλα....επισης 26-27σε νεα μεμβρανη νομιζω πως ειναι αρκετο..

Εκ κινητου συντονιστη..

Αποκλείοντας το 4 και το 6 αυξάνουμε τις πιθανότητες να προσεγγίσουμε το πρόβλημα.

Όσο αφορά την α/ο, η πίεση λόγω περιοχής και λειψυδρίας είναι χαμηλή με αποτέλεσμα την αργή συλλογή νερού

ενώ η πολύ υψηλή αρχική τιμή TDS (750+) του νερού πριν την α/ο δεν μπορεί να δώσει καλύτερο αποτέλεσμα στην έξοδο.

Υπάρχει πιθανότητα να ευθύνεται το νερό με το αυξημένο TDS για την διατομική άλγη ?

Μπορείς στην έξοδο της όσμωσης (ως τελικό στάδιο) να τοποθετήσεις ένα φίλτρο ρητίνης (DI), για ακόμη καθαρότερο νερό που θα δίνει TDS 0

Από βακτήρια πολλοί χρησιμοποιούν στο Special Blend με το οποίο έχουν δει και καταπολέμηση του κυανοβακτήριου.

Η επανεμφανιση του σε μια βδομαδα κατι λεει.Eκανες αλλαγη μετα τη χρησιμοποιηση του chemiclean;

Μπορείς στην έξοδο της όσμωσης (ως τελικό στάδιο) να τοποθετήσεις ένα φίλτρο ρητίνης (DI), για ακόμη καθαρότερο νερό που θα δίνει TDS 0

Από βακτήρια πολλοί χρησιμοποιούν στο Special Blend με το οποίο έχουν δει και καταπολέμηση του κυανοβακτήριου.

Βαγγέλη,

χρησιμοποιώ ήδη τα βακτήρια Special Blend όπως μπορείς να διαβάσεις στο αντίστοιχο θέμα / δημοσκόπηση που άνοιξε οπ Άλεξ, εδώ και ένα μήνα

και είμαι πολύ ευχαριστημένος αφού είδα τόσο τον βράχο μου να αλλάζει επιτέλους χρώμα αλλά και την κοραλίνη να εξαπλώνεται στα τζάμια.

ϊσως ήταν η ώρα για αυτά τα αποτέλεσματα, ίσως να έχουν λόγο και τα βακτήρια, όπως και να'ναι δεν τα αλλάζω σε καμμιά περίπτωση ....

Όσο αφορά την α/ο έχω ήδη μιλήσει ήδη με τον εξαιρετικό πωλητή της εταιρίας που την προμηθεύτηκα και δυστυχώς

για να χρησιμοποιήσω ρητίνη θα πρέπει να έχω πίεση τουλάχιστον 4bar για να μπορέσει να δουλέψουν τόσο τα 3 στάδια της α/ο όσο και το στάδιο της ρητίνης.

Η πίεση στο σπίτι αυτή την εποχή είναι από 0,50 - 2,00 bar maximum, οπότε οποιαδήποτε αγορά DI θα ήταν άσκοπη αφού το αποτέλεσμα θα ήταν απογοητευτικό.

Ευχαριστώ ωστόσο για την τοποθέτησή σου Βαγγέλη.

ps H προσθήκη 2-4 κιλών ΖΒ βράχου στο ενυδρείο μου είναι κάτι που θα πράξω την άλλη εβδομάδα όπως γνωρίζεις ήδη

αλλά και η τοποθέτηση επιπλέον 2-3 κιλών ΨΒ στο εξωτερικό μου φίλτρο που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί μόνο άνθρακα και αντιφώσφορο

νομίζω ότι θα βοηθήσει στην φιλοξενία επιπλέον αποικίας βακτηρίων ικανή να στηρίξει με άνεση το 60λιτρό μου ( συνολικά περί τα 10+Kgr για 60L ενυδρείο)

Η επανεμφανιση του σε μια βδομαδα κατι λεει.Eκανες αλλαγη μετα τη χρησιμοποιηση του chemiclean;

Έκανα αλλαγή και μάλιστα 2 φορές την εβδομάδα μετά την χρήση του Chemiclean με θαλασσινό

από το σημείο που τροφοδοτούνται και άλλα 2 τουλάχιστον ενυδρεία

οπότε και αποκλείουμε σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη του θαλασσινού νερού για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω.

Το πρόβλημα προσωπικά το εντοπίζω μεταξύ του φωτισμού και του νερού της α/ο που είναι υψηλό

και θα έλεγα ο συνδιασμός και των δυο,

απλά έχω καταγράψει όλες τις παραμέτρους για να δωσω οδηγό και κατευθυνσεις σε εσας

και να διευκολύνω τα πράγματα.

Δυστυχως μεχρι στιγμής δεν είχε κανενας τοποθέτηση περι του φωτισμού ....

Δεν είναι περιεργο που δεν εχει διατομικη κατω απ τον βραχο στα σκιερα μερη ??

Έκανα αλλαγή και μάλιστα 2 φορές την εβδομάδα μετά την χρήση του Chemiclean με θαλασσινό

από το σημείο που τροφοδοτούνται και άλλα 2 τουλάχιστον ενυδρεία

οπότε και αποκλείουμε σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη του θαλασσινού νερού για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω.

Το πρόβλημα προσωπικά το εντοπίζω μεταξύ του φωτισμού και του νερού της α/ο που είναι υψηλό

και θα έλεγα ο συνδιασμός και των δυο,

απλά έχω καταγράψει όλες τις παραμέτρους για να δωσω οδηγό και κατευθυνσεις σε εσας

και να διευκολύνω τα πράγματα.

Δυστυχως μεχρι στιγμής δεν είχε κανενας τοποθέτηση περι του φωτισμού ....

Δεν είναι περιεργο που δεν εχει διατομικη κατω απ τον βραχο στα σκιερα μερη ??

Δεν μπορεις ομως να το αποκλεισεις εντελως,διοτι καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο.

Θα μπορουσες ομως να διακοψεις αυτη τη ρουτινα σου για λιγο,κανοντας αλλαγη με νερο που θα φτιαξεις εσυ παραδοσιακα,και να δεις τι θα συμβει.

Τοτε θα εχεις αποκλεισει εναν παραγοντα ακομα,η θα εχεις ξεμπερδεψει.

:)

Ξεχασες.....

8. κυκλοφορια

9. φασμα φωτος

απο θαλασσα που περνεις νερο μετρας? κανεις τις απαραιτητες ενεργειες?

το skimmer σου βγαζει βρωμα? ποσο καιρο εχεις τις λαμπες και ποιες?

To DI "φίλτρο" στο τέλος δεν εμποδίζει τη ροή

Δεν μπορεις ομως να το αποκλεισεις εντελως,διοτι καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο.

Θα μπορουσες ομως να διακοψεις αυτη τη ρουτινα σου για λιγο,κανοντας αλλαγη με νερο που θα φτιαξεις εσυ παραδοσιακα,και να δεις τι θα συμβει.

Τοτε θα εχεις αποκλεισει εναν παραγοντα ακομα,η θα εχεις ξεμπερδεψει.

:)

Φυσικά και ισχύει κάτι τέτοιο,

απλά θεωρώ ότι είναι ο τελευταίος λόγος του προβλήματοας αφού η διατομική προυπήρχε ακόμα και

την εποχή (2μηνο) με τις εβδομαδιαίες αλλαγές αλατιού με οικιακή προετοιμασία σε α/ο.

Ξεχασες.....

8. κυκλοφορια

9. φασμα φωτος

απο θαλασσα που περνεις νερο μετρας? κανεις τις απαραιτητες ενεργειες?

το skimmer σου βγαζει βρωμα? ποσο καιρο εχεις τις λαμπες και ποιες?

8. Η κυκλοφορία θεωρώ ότι είναι καλη με τους δυο μικρούς κυκλοφορητές που πλέον έχουν τον κύριο ρόλο

να δημιουργούν κυκλοφορία τόση και τέτοια όση χρειάζονται τα κοραλάκια / φραγκάκια βάση του book και πάνε καλά (φτου φτου)

edit : Την ανατάραξη φροντίζει το σπρέυ μπαρ του εξωτερικού φίλτρου που έρχεται στο ενυδρείο και έχει μόνιμα ένα μικρό ωραίο κυμματάκι !!

9. Εδώ είναι το μεγάλο θέμα και ερώτημα που έχω κι εγώ κλείνει κατά το μεγαλύτερο λόγο. Και αν είναι αυτό είναι θέμα ημερών το φωτιστικό.

Φωτισμός: 1x24w Ice White E27/3U 24w 12000oK, 1x14w Sunrise T8 25000oK, 1x LED Reef Bar 9w White 10000ok / Blue 460mn , 1x Blue 4-Led Moonlight

Θεωρώ ότι ο φωτισμός μου είναι χαμηλός και εξίσου κακός, κρίνοντας από

- Την T8 νομίζω έχει πέσει η έντασή της μετά από 3 μήνες χρήσης

- Τις δυο Ξενίες που έβαλα στο ενυδρείο και δεν πάνε ιδιαίτερα καλά, λόγω φωτισμού ....

- Από το κοκκινωπό φάσμα που μου φαίνεται βγάζει η λεντόμπαρα 30cm

To DI "φίλτρο" στο τέλος δεν εμποδίζει τη ροή

Έχω την αντίθετη άποψη και νομίζω ότι έτσι ισχυρίστηκε και ο υπεύθυνος έμπειρος πωλητής αλλά

για να το λές εσύ τότε μάλλον κάτι δνε κατάλαβα καλά εγώ και θα ρωτήσω ξανά σχετικώς και θα τοποθετηθώ. ( Εκκρεμεί )

Έγινε επεξεργασία - Road Tail

φιλε ROAD...

A professional Reverse Osmosis system is capable of removing 90-99% of the dissolved mineral salts from water. A pre-filter is usually required to protect the membrane and remove organics

στην ουσια λοιπον αν η Α/Ο σου βγαζει μετα την μεμβρανη πανω απο 2ppm εχεις θεμα και τον νερο δεν ειναι 100% καθαρο

οπως σου ανεφεραν τα παιδια πιο πανω για την ρητινη επιβαλεται για reef ενυδρια και το προβλημα της πιεσης διορθωνεται με ενα booster

τωρα για τον φωτισμο δεν γνωριζω για τις λαμπες σου αλλα με UV LED* 3 ωρες αναμα το πολυ την νυχτα θα ξεχναγες για παντα την αλγη εφοσον ολα τα παραπανω θα ηταν τακτοποιημενα (υποθεσεις πιθανοτητες που γραφεις)

*να σημειωσω οτι τα led UV δεν εχουν καμια σχεση με την κλασικη λαμπα UV

... στην ουσια λοιπον αν η Α/Ο σου βγαζει μετα την μεμβρανη πανω απο 2ppm εχεις θεμα και τον νερο δεν ειναι 100% καθαρο....

Συμφωνώ με όλα αυτά που γράφεις

όμως δεν μπορώ να εντοπίσω αν ευθύνεται η μεμβράνη, αν ευθύνεται η χαμηλή πίεση, αν ευθύνεται η υψηλή αρχικά κακή ποιότητα ή συνδιασμός αυτών.

... με UV LED 3 ωρες αναμα το πολυ την νυχτα θα ξεχναγες για παντα την αλγη ....

Υπάρχει χρονικός περιορισμός για την χρήση των UV LED και αναφέρεις max τις 3 ώρες

καθώς είναι αναγκαίο ή προτιμότερο να ανάβουν νύχτα ?

Για δώσε στοιχεία αν μπορείς σε παρακαλώ διότι με ενδιαφέρει άμεσα ....

Συμφωνώ με όλα αυτά που γράφεις

όμως δεν μπορώ να εντοπίσω αν ευθύνεται η μεμβράνη, αν ευθύνεται η χαμηλή πίεση, αν ευθύνεται η υψηλή αρχικά κακή ποιότητα ή συνδιασμός αυτών.

πρεπει να βρεις την χρυση τομη της εξαγωγης του βρωμικου νερου με το καθαρο που βγαζεις..

ενας τυπικος κανονας ειναι ενα λιτρο καθαρου σε 2,20 λιτρα βρωμικου

κανε ρυθμισεις και θα το βρεις

Υπάρχει χρονικός περιορισμός για την χρήση των UV LED και αναφέρεις max τις 3 ώρες

καθώς είναι αναγκαίο ή προτιμότερο να ανάβουν νύχτα ?

οτι ειναι UV ειναι UV και καλο θα ειναι να μενει μακρια απο το δερμα μας και τα ματια μας

σε αντιθεση με εμας που στα ψαρια και στα κοραλια βοηθα στην αναπτυξη του σκελετου τους

Τα διάτομα σχετίζονται με την ύπαρξη πυριτίου στο νερό σου.Ο φωτισμός σου είναι μπάχαλο...σαν την πατέντα που είχα κάνει πρίν 7 χρόνια με 2Χ36 watt power compact με 2 Τ8 για τις ανάγκες μιας ανεμώνης

Με το που θα ηρεμήσει το νερό και στρώσεις το νερό σου με καθαρότερο το πρόβλημα σου θα εξαφανιστεί.Η προσθήκη του ριάκτορα δεν θα βοηθήσει σε αυτό γιατί το σίδηρο θα απομακρύνει τον φώσφορο και όχι το πυρίτιο.Υπάρχει πάντως υλικό που συνδυάζει πυρίτιο και φώσφορο νομίζω της Sera.

και της AquaLight απορροφά τα πυριτικά άλατα.

Τα διάτομα σχετίζονται με την ύπαρξη πυριτίου στο νερό σου.Ο φωτισμός σου είναι μπάχαλο...σαν την πατέντα που είχα κάνει πρίν 7 χρόνια με 2Χ36 watt power compact με 2 Τ8 για τις ανάγκες μιας ανεμώνης

Με το που θα ηρεμήσει το νερό και στρώσεις το νερό σου με καθαρότερο το πρόβλημα σου θα εξαφανιστεί.Η προσθήκη του ριάκτορα δεν θα βοηθήσει σε αυτό γιατί το σίδηρο θα απομακρύνει τον φώσφορο και όχι το πυρίτιο.Υπάρχει πάντως υλικό που συνδυάζει πυρίτιο και φώσφορο νομίζω της Sera.

Άλεξ,

μετράω Si και είναι μη ανιχνεύσιμα στο ενυδρείο κι έτσι θεωρώ ότι δεν είναι εκεί το πρόβλημα.

"Με το που θα ηρεμήσει το νερό και στρώσεις το νερό σου με καθαρότερο το πρόβλημα σου θα εξαφανιστεί"

επειδή δεν κατάλαβα τι θες να πεις, μπορείς να το κάνεις λιανά σε παρακαλώ ?

όσο για το υλικό της sera που λέτε μήπως καμμιά επιπλέον πληροφορία να μου δώσετε ?

ευχαριστώ !!

Ποτέ δεν μπήκα στην διαδικασία να μετρήσω Si...η αναλογία που υπάρχει είναι αυτή

σε ενυδρείο

<2 ppm , πολύ χαμηλότερα αν υπάρχουν διάτομα.

στη θάλασσα

<0.06 - 2.7 ppm

οπότε το πρόβλημα σου είναι αυτό.Αν βάλεις το υλικό αυτό στο φίλτρο σου θα εξαφανιστούν.Είμαι σίγουρος οτι προέρχεται απο το νερό που αναπληρώνεις.Να σου φτιάξω ένα 10 λιτρο νερό Α/Ο να δείς οτι έχω δίκιο.και το μυστικό είναι στο φίλτρο DI.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho

Λοιπόν αφαιρέθηκαν τα τελευταία περιμετρικά σφουγγάρια του φίλτρου για να μειωθούν όσο είναι εφικτό τα νιτρικά αν καί είναι <25

και τοποθετήθηκαν 200gr από τη συσκευασία του Sera Silicate Remover που προμηθεύτηκα μόλις το απόγευμα.

Αν είναι όπως τα λέει ο Άλεξ, ποιστεύω ότι θα δείξει μες την επόμενη ημέρα .... έτσι ? :P

Υπομονή τώρα και με το καλό την επόμενη εβδομάδα θα διορθωθεί και ο φωτισμός.

Ευχαριστώ για την εως τώρα τοποθέτηση και βοήθεια όλων

οποιεσδηποτε επιπλέον πληροφορίες - παρατηρήσεις δεκτές.

Παρότι έβαλα το Si Remover της Sera προχτές, έβαλα την λάμπα UV-C σε 3ωρη λειτουργία και εχτές έκανα κι ένα καλό σιφωνάρισμα,

μέτρησα Si το νερό της α/ο με το τεστ της Salifert και ήταν μηδενικό,

σήμερα η ,μαυρίλα πάλι άρχισε αν απλώνεται γεγονός που θεωρώ ότι δεν ευθύνεται το Si αλλά κάτι άλλο.

Τελευταίες μετρήσεις δίνουν αρκετά καλά νούμερα, δες στο "δικά μας ενυδρεία - το θέμα μου"

οπότε αρχίζω να πιστεύω ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στον φωτισμό αφού η καφέ/μαυρίλα εμφανίζεται μόνο σε σημεία που πέφτει το φως

Τελίκα πόσο σημαντικό είναι το κατάλληλο φως, περαν από την φωτοσύνθεση και το αν αρεσει στα κοράλια.

Το λεω γιατί τα κοράλια μου είναι μια χαρα απ τον φωτισμό, αλλά ο αραγωνιτης έχει αντίθετη άποψη ....

Είναι δυνατόν ?

Αλλαγή νερού σήμερα κατά 1/3 του συνολικού μου με θαλασσινό από το secret spot με προσθήκη γλυκού από α/ο,

προσθήκη βακτηρίων 5ml και τα φραγκάκια τούμπανο, σε λέω. Τι δεν καταλλλαβαίνεις ?? :P

Το Silicate Remover μαζί τον καινούργιο αντιφώσφορο και τον καινούργιο άνθρακα βρίσκονται ήδη στο ενυδρείο μέρες τώρα

αλλά το αποτέλεσμα το ίδιο. Η διατομική επιμένει και δεν λέει να εγκαταλείψει τον χώρο.

Οπότε μένει να δούμε αν έχει να κάνει με τον κακό φωτισμό όπως ισχυριζόμουν και εξακολουθώ να πιστεύω.

Πλέον από το μεσημέρι λειτουργεί το νέο μου LED φωτιστικό και ........ Άντε να δούμε η διατομική θα μας κάνει την χάρη ???

Πήγα χτες σε σπίτι φίλου και μέλος του φόρουμ γιατί είχε πρόβλημα....

Αυτό που συνάντησα εκεί ήταν πολύ περίεργο... ενυδρείο 3 χρόνων γεμάτο διάτομα στον αραγωνίτη....

Η μέτρηση στην έξοδο της Α/Ο (πρόσφατα αγορασμένη) έδειχνε νιτρικά 25 και πυριτικά 1.0.....το δε νερό της βρύσης 100 νιτρικά πριν καν περάσει το 3λεπτο !!!

Σε επικοινωνία που είχαμε με το σχετικό κατάστημα, μας πρότεινε μεγαλύτερο κάνιστρο ρητίνης σε συνδυασμό με ρητίνη απονιτροποίησης κατά την έξοδο της όσμωσης.

Αυτή η "καταπληκτική" ποιότητα νερού είναι στον Δρυμό Θεσσαλονίκης.... μην πιείτε νερό απ εκεί !!! (φαντάζομαι και απ όλη την ευρύτερη περιοχή)

Πήγα χτες σε σπίτι φίλου και μέλος του φόρουμ γιατί είχε πρόβλημα....

Αυτό που συνάντησα εκεί ήταν πολύ περίεργο... ενυδρείο 3 χρόνων γεμάτο διάτομα στον αραγωνίτη....

Η μέτρηση στην έξοδο της Α/Ο (πρόσφατα αγορασμένη) έδειχνε νιτρικά 25 και πυριτικά 1.0.....το δε νερό της βρύσης 100 νιτρικά πριν καν περάσει το 3λεπτο !!!

Σε επικοινωνία που είχαμε με το σχετικό κατάστημα, μας πρότεινε μεγαλύτερο κάνιστρο ρητίνης σε συνδυασμό με ρητίνη απονιτροποίησης κατά την έξοδο της όσμωσης.

Αυτή η "καταπληκτική" ποιότητα νερού είναι στον Δρυμό Θεσσαλονίκης.... μην πιείτε νερό απ εκεί !!! (φαντάζομαι και απ όλη την ευρύτερη περιοχή)

Μας έκανες την καρδιά περιβόλι κυριε διαχειριστά,

σαν να μου λες "αύριο πρωί έχεις δεν χρήματα, μπες στο ΙΤΥΩΤΩΟΒΘΙΝΒΙΟΒΩΙ ηλεκτορνικό κατάστημα και

κάνε μια αναβάθμιση την α/ο που έχεις αφού δεν έχεις ρητίνη στην έξοδο κι επειδή δεν έχεις και πίεση στην πολυκατοικία

πάρε και ένα booster". Πάει μου ανέβηκε η πίεση ήδη μόνο που το σκέφτομαι, άσε που η κυρά θα μου περάσει το φωτιστικό κολάρο !!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...