Jump to content

Εξάτμηση...

johnjohn21

Recommended Posts

Ναι εχθές διάβασα όλα τα τοπικ...κ κατέληξα ότι θα διώξω τα δισκάκια κ να κρατήσω μόνο τους Αφρικανούς μου που δεν έχουν πρόβλημα να πίνουν νερό από παντού!!!

(πλάκα κάνω θα κοιτάξω να πάρω μια Α/Ο να πίνουν οι δίσκοι).

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

• Απαντήσεις 114
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ναι εχθές διάβασα όλα τα τοπικ...κ κατέληξα ότι θα διώξω τα δισκάκια κ να κρατήσω μόνο τους Αφρικανούς μου που δεν έχουν πρόβλημα να πίνουν νερό από παντού!!!

(πλάκα κάνω θα κοιτάξω να πάρω μια Α/Ο να πίνουν οι δίσκοι).

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

τοτε βγαλε κι αυτο το ασχημο-ψαρο απο το avatar σου......... :bigemo_harabe_net-74: ..........μας τρομαζει!!!!

Ε όχι να σε τρομάζει η Ahli!!Για αυτήν έφτιαξα το αφρικάνικο!!Δεν την αλλάζω με "πιάτο" να φοβάμαι μην "σπάσει"...χαχαχαχα!

το ποστ το διαβασατε απο την αρχη?...κ οι δυο?

δηλαδη καποιος εχει χημεια νερου απο 60% οσμωση κ 40% βρυση αρχικα

προσθετει νερο απο ΑΟ για την αναπληρωση της εξατμισης καθε τοσο............η χημεια του νερου θα ναι η ιδια???κ το αντιστροφο απο βρυση?

αν ναι ας μου το εξηγησει κ μενα!

Παλικαρι μου καπου το χανεις........

Και βεβαια το διαβασα απο την αρχη.

Οταν στο νερο σου εχεις ας πουμε διαλυμενα 10 γραμμαρια αλατα σε 100 λιτρα νερου και εξατμιζεται νερακι απο το ενυδρειο σου, και 80 λιτρα νερου να μεινουν, παλι τα αλατα 10 γραμμαρια θα ειναι με αποτελεσμα την αυξηση της γενικης σκληροτητας!!!!!!

Προσθετοντας σκετο νερο οσμωσης δεν αυξανεται το ποσοστο αλατων παρα μονο γινεται επαναφορα στην αρχικη γενικη σκληροτητα. Σωστα???

Οποτε αντιλαμβανεσαι οτι οταν η αναπληρωση γινεται απο ΑΟ το τι μειγμα εχει κανει ο καθενας απο νερα βρυσης/οσμωσης, ειναι παντελως ασχετο. Οποτε μαλλον εισαι λαθος......................

Τωρα οταν η αναπληρωση γινεται με νερο ενυδρειου, ολα αλλαζουν. Παιζει μεγαλο ρολο η συχνοτητα των αλλαγων, η αρχικη τιμη Gh, και η τιμη του Gh στο νερο του δικτυου!!!!!!!!

Πιστευω να σε καλυψα!

Πλεον διαβαζοντας ολα τα ποστ να ξαναεξηγησω οτι κατα τη διαδικασια της εξατμησης, αυτο που φευγει απο το δοχειο/ ενυδρειο ειναι καθαρο H2O. Η ποσοτητα ασβεστιου/ μαγνησιου που επιρεαζει την γενικη σκληροτητα καθως και η ποσοτητα διτανθρακικων που επιρεαζει το Κh παραμενουν οι ιδιες. Οι τιμες αυτες λοιπον εξαρτονται απο την ποσοτητα των αλατων που διαλυεται σε συγκεκριμενο ογκο νερου. Οταν μικραινει ο ογκος του νερου, αυξανεται η συγκεντρωση και αρα οι τιμες Gh & Kh. Στο τελευταιο διαλυμα αν ξαναπροσθεσουμε σκετο νερο αντιστροφης οσμωσης (H2O) επανερχεται το διαλυμα στις αρχικες συγκεντρωσεις!!!! Αρα οτι εχει γραφτει περι ανισορροπιας συνθηκων στην περιπτωση αναπληρωσης νερου απο ΑΟ ειναι λαθος!!!!!!!!!

Και σας παρακαλω μην αρχισουμε να λεμε οτι αν η οσμωση δεν βγαζει σωστο νερο εχουμα λαθος αποτελεσματα γιατι ειναι υποχρεωση του καθε χομπιστα να ελεγχει σε τακτα χρονικα διαστηματα τον εξοπλισμο του.............

Έγινε επεξεργασία - nidal

Θα παρακαλέσω να είμαστε πιο χαλαροί.Είναι ένα πολύ ωραίο θέμα και μπορούμε να το σκεφτούμε βαθύτερα.

Προσωπικά θα πρότεινα μόνο νερό από Α/Ο για τους λόγους που ειπώθηκαν.

Ειδικά σε ενυδρείο που θέλουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις σκληρότητες.

Αναπλήρωση με νερό βρύσης θα πρότεινα:

1)Σε ενυδρεία που οι τιμές είναι κοντά σε αυτές της βρύσης.

2)Σε ενυδρεία που γίνονται συχνά "σωστές" αλλαγές νερού.

3)Σε ενυδρεία που έχουν περιορισμένη εξάτμιση.

Λίγο προσοχή βέβαια όταν χρησιμοποιείται δοχείο για αναπλήρωση.Μην ξεχνάτε οτι κι εκεί υπάρχει εξάτμιση που αλλάζει τις τιμές αν δεν είναι σκεπασμένο,

με αποτέλεσμα το νερό της αναπλήρωσης να είναι "τσιμέντο".

Φαντάζομαι οτι εφόσον το θέμα ανοίκτηκε στο θεματικό των δίσκων αφορά ενυδρεία με δίσκους είτε αυτοί είναι άγριοι είτε εκτροφής και αυτό το επισημαίνω για τις πιθανές διαφορές που υπάρχουν ,φεύγω και πάω στην Αφρική ,συγνώμη για την παρέμβαση

Εγω να ρωτησω τωρα κατι?Δεν υπαρχει ΤΙΠΟΤΑ μεσα σε ενα ενυδρειο που να καταναλωνει ασβεστιο και τα σχετικα απο το νερο ?Οτι μπαινει αυτο ειναι για παντα?

Δηλαδη ΑΝ ας πουμε σε ενα ενυδρειο με νερο βρυσης του βαλω μεσα τιγκα apple snail τα οποια περνουν το ασβεστιο απο το νερο (απο οσο ξερω) για να φτιαξουν το καβουκι τους και αντι για αλλαγες κανω μονο συμπληρωση με νερο ΑΟ το νερο μου θα εχει παντα την ιδια χημεια?Δεν θα αλλαξει ποτε τιποτα?

Χωρις να ειμαι σιγουρος και χωρις να το εχω δει στην πραξη νομιζω πως δεν θα αλλαξει κατι.Αλλα νομιζω

οτι σε αυτη την περιπτωση θα παιξουν και αλλοι παραγωντες ρολο.

Ναι "καταναλωνουν" ασβεστιο κλπ.

Το αν "καταναλωνει" κατι GH και ποσο, το παρατηρει ο καθενας απο τις μετρησεις του (πχ αν βαζει νερο με 10GH και βρισκει στο ενυδρειο αργοτερα 6, σημαινει οτι κατι, πχ τα πολλα apple, "καταναλωνει" GH).

Αυτο ομως συγκαταλεγεται, ή μαλλον ειναι προεκταση αυτου που ειπε ο Nidal περι "υποχρεωσης του καθε χομπιστα να ελεγχει σε τακτα χρονικα διαστηματα τον εξοπλισμο του".

Δηλαδη δεν θα επρεπε εξ'αρχης να υπαρχει τετοια ανισορροπια στο ενυδρειο, αφου το προβλημα σε τοσο μεγαλη κλιμακα, δεν επιδρα μονο στην αναπληρωση, αλλα και στη διατηρηση καλων και σταθερων παραμετρων.

Με αυτο το προβλημα θα πρεπει να υπολογιζει οταν αναπληρωνει εξατμιση, ποσο θα μιξαρει ΑΟ με πιο σκληρο νερο, για να φερει τη GH στα σωστα επιπεδα και παλι.

(το ειχα παθει οταν μου ξεφυγε ενα αυγο απο apple, δεν το αφαιρεσα, και γεμισε το ενυδρειο σαλιγκαρια)

Γενικοτερα αν οι μετρησεις GH στο ενυδρειο ειναι σταθερες χωρις πτωτικες τασεις, τοτε η αναπληρωση πρεπει να γινεται με ΑΟ.

Σκετο H2O βγαινει, σκετο H2O να μπαινει.

Αν καποιος δεν εχει ΑΟ, μπορει να μετριασει καπως το προβλημα, κανωντας μια πολυ μεγαλη (αλλα σωστη) αλλαγη, καπου καπου αναμεσα στις ρουτινες του για να γινει ενα μικρο reset στη GH.

Σε ενυδρεια που λειτουργουν με παραμετρους βρυσης και ψαρια που ζουν σε σκληρα νερα ειναι εφικτο.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Πιστευω πως ο Νινταλ δεν θα μπορουσε να το εξηγήσει ποιο λιανά απο οτι εκανε!

Απο εκει και περα , περαν του θεματος περι εξατμησης μπαινουν και πολυ αλλοι παραγοντες οπου επηρεαζουν την χημεια και τα αλατα του ενυδρειου μας.

Αρχιζοντας απλα απο τις τροφες και τα αποβλυτα, τα ασπονδυλα, τα φυτα,το υποστρωμα, το διοξειδιο, τα ασβεστολιθηκα πετρωματα και δεν ξερω και εγω τη αλλο μπορει να επηρεαζουν τα δυαλιμενα αλλα και τα αδιαλυτα αλατα που μπορουν να υπαρχουν σε καθε ενυδρειο.

Μακάρι να το διαβάσουν το ποστ μου κάποιοι γιατί έκατσα βραδυάτικα και έκανα μαθηματικά... άντε :D

Έχουμε ενυδρείο με σκληρότητα 10dgH και νερό βρύσεις 10dgH

Ας υποθέσουμε οτι κάποιος συμπληρώνει 5lt νερό απο την βρύση σε 500lt ενυδρείο κάθε μέρα.

Κάθε 10μέρες κάνει αλλαγή 95% του νερού.

Σε 5μήνες το gH του ενυδρείο θα έχει πάει 10.9845dgH

Σε 7μήνες το gH θα είναι 11.657dgH

Σε 9μήνες, 12.5614dgH

Σε ένα χρόνο, 14.26dgH.

Όσο το συνεχίζουμε τόσο πιο γρήγορα ανεβαίνουν λόγου ποσοστών.

Ακόμα και 99% του νερού να αλλάζαμε με την προσθήκη νερού βρύσεις για αναπλήρωση ανεβάζουμε τιμές.

Πιστευω πως ο Νινταλ δεν θα μπορουσε να το εξηγήσει ποιο λιανά απο οτι εκανε!

Απο εκει και περα , περαν του θεματος περι εξατμησης μπαινουν και πολυ αλλοι παραγοντες οπου επηρεαζουν την χημεια και τα αλατα του ενυδρειου μας.

Αρχιζοντας απλα απο τις τροφες και τα αποβλυτα, τα ασπονδυλα, τα φυτα,το υποστρωμα, το διοξειδιο, τα ασβεστολιθηκα πετρωματα και δεν ξερω και εγω τη αλλο μπορει να επηρεαζουν τα δυαλιμενα αλλα και τα αδιαλυτα αλατα που μπορουν να υπαρχουν σε καθε ενυδρειο.

Πες λοιπόν ότι τα προβλήματα της εξάτμισης τα λύνουμε, πως μπορούμε να διατηρήσουμε της υπόλοιπες παραμέτρους του νερού χωρίς αυτές να ανεβοκατεβαίνουν αφού παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες?

Η εξατμηση παιζει άμεσο ρολο στις παραμετρους του ενυδρειου μια που εξατμηζονται πολλα λιτρα καθημερινα. Το καθε ενυδρειο μιλαει απο μονο του μια που το καθενα εχει τις δικες του παραμετρους και παραγοντες. Απο εκει και περα οι μετρησεις του ενυδρειου σε καθοδηγουν, βλεπεις και πρατεις.

Η εξατμηση παιζει άμεσο ρολο στις παραμετρους του ενυδρειου μια που εξατμηζονται πολλα λιτρα καθημερινα. Το καθε ενυδρειο μιλαει απο μονο του μια που το καθενα εχει τις δικες του παραμετρους και παραγοντες. Απο εκει και περα οι μετρησεις του ενυδρειου σε καθοδηγουν, βλεπεις και πρατεις.

Είπα ότι τα προβλήματα της εξάτμισης τα λύσαμε, πχ με ένα ψυκτικό μηχάνημα τους υπόλοιπος παράγοντες πως μπορούμε να τους κρατήσουμε σταθερούς?

Θεωρώ ότι είναι αδύνατον να συμβεί οπότε μοιραίος θα έχουμε σκαμπανεβάσματα στης παραμέτρους μας που δεν μπορούμε να αποφύγουμε!

Είπα ότι τα προβλήματα της εξάτμισης τα λύσαμε, πχ με ένα ψυκτικό μηχάνημα τους υπόλοιπος παράγοντες πως μπορούμε να τους κρατήσουμε σταθερούς?

Θεωρώ ότι είναι αδύνατον να συμβεί οπότε μοιραίος θα έχουμε σκαμπανεβάσματα στης παραμέτρους μας που δεν μπορούμε να αποφύγουμε!

Με τις αλλαγες νερου κραταμε τις ισοροποιες. Σκαμπανευασματα παντα θα υπαρχουν σε ολες τις παραμετρους του νερου μια που μιλαμε για εναν μεταβλητο οργανισμο αλλα οι αυξομηωσεις σε αυτη την περιπτωση γινονται ποιο ομαλα χωρις αισθητα και αποτομα σκαμπανευασματα. Για αυτο λεμε αλλωστε πως οσα ποιο πολλα λιτρα εχουμε τοσο ποιο ευκολο ειναι ενα ενυδρειο στην συντηρηση του και για ενα ποιο ισοροποιμενο μινι οικοσυστημα.

Με το ψυκτικό δεν θα λύσουμε το πρόβλημα της εξάτμισης στο λέω από πρώτο χέρι.

Τώρα για το πώς θα έχουμε σταθερές παραμέτρους θα το βρει ο καθένας μόνος του στο ενυδρείο του

μέσα από την καθημερινότητα και τις ρουτίνες του.

Με τις αλλαγες νερου κραταμε τις ισοροποιες. Σκαμπανευασματα παντα θα υπαρχουν σε ολες τις παραμετρους του νερου μια που μιλαμε για εναν μεταβλητο οργανισμο αλλα οι αυξομηωσεις σε αυτη την περιπτωση γινονται ποιο ομαλα χωρις αισθητα και αποτομα σκαμπανευασματα. Για αυτο λεμε αλλωστε πως οσα ποιο πολλα λιτρα εχουμε τοσο ποιο ευκολο ειναι ενα ενυδρειο στην συντηρηση του και για ενα ποιο ισοροποιμενο μινι οικοσυστημα.

Τώρα για το πώς θα έχουμε σταθερές παραμέτρους θα το βρει ο καθένας μόνος του στο ενυδρείο του

Συμφωνώ και με τους δυο σας! Δεν διαφώνησα, απλά είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μεταβάλουν της τιμές σε ένα ενυδρείο και σίγουρα αυτοί που επηρεάζονται είναι η κάτοικοι του και όχι εμείς!

Αν δείτε λίγο πιο πίσω εγώ είμαι αυτός που είπα ότι το κάθε ενυδρείο έχει τον βηματισμό του και ότι εμείς καλούμαστε να κρατάμε αυτές της ισορροπίες όσο μπορούμε είτε χρησιμοποιούμε Α/Ο είτε νερό βρύσης είτε μίξει και τον δυο!

Εμείς θα ανακαλύψουμε την ισορροπία πάντα με γνώμονα το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ενυδρείο που έχουμε μπροστά μας!

Από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα! Υποτίθεται ότι με το ψυκτικό το πρόβλημα της εξάτμισης έχει λυθεί!

Συμφωνώ και με τους δυο σας! Δεν διαφώνησα, απλά είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μεταβάλουν της τιμές σε ένα ενυδρείο και σίγουρα αυτοί που επηρεάζονται είναι η κάτοικοι του και όχι εμείς!

Αν δείτε λίγο πιο πίσω εγώ είμαι αυτός που είπα ότι το κάθε ενυδρείο έχει τον βηματισμό του και ότι εμείς καλούμαστε να κρατάμε αυτές της ισορροπίες όσο μπορούμε είτε χρησιμοποιούμε Α/Ο είτε νερό βρύσης είτε μίξει και τον δυο!

Εμείς θα ανακαλύψουμε την ισορροπία πάντα με γνώμονα το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ενυδρείο που έχουμε μπροστά μας!

:bigemo_harabe_net-117:

Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο!!

Από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα! Υποτίθεται ότι με το ψυκτικό το πρόβλημα της εξάτμισης έχει λυθεί!

Με το ψυκτικό έχεις σταθερή θερμοκρασία. Διαφορά θερμοκρασίας νερού με περιβάλλον προκαλούν την εξάτμιση.

Ακόμα και το φωτιστικό σου παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτήν. Στο λέω γιατί χρησιμοποιώ ψυκτικό.

Με το ψυκτικό έχεις σταθερή θερμοκρασία. Διαφορά θερμοκρασίας νερού με περιβάλλον προκαλούν την εξάτμιση.

Ακόμα και το φωτιστικό σου παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτήν. Στο λέω γιατί χρησιμοποιώ ψυκτικό.

Λογικό αυτό που λες αλλά θεωρώ πως και 40 βαθμούς να έχει η ατμόσφαιρα από την στιγμή που το καπάκι είναι κλειστώ σε καμιά περίπτωση δεν θα παρατηρηθεί εξάτμιση!

Για να συμβεί θα πρέπει να είναι το καπάκι ανοιχτό και σε μεγάλο βάθος χρόνου!

Κάνω λάθος?

Δεν τιθεται θεμα φιλε μου, απλα απαντησα στην ερωτηση σου!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...