madsk1llzz 4 Ιουλίου 2012 #1 Share 4 Ιουλίου 2012 Στο ενυδρειο το οποιο τρεχει 2 μιση μηνες περιπου απο σημερα ξαφνικα το υποστρωμα σε πολλα σημεια αρχισε να κοκκινιζει. Αυτο συνεβαινε και στα τζαμια ανα 4-5 μερες αλλα το θεωρουσα φυσιολογικο και απλως τα καθαριζα.. Σημερα συνεβει και στο υποστρωμα με αυξητικες τασεις προφανως.. Κυανοβακτηριο? Αλλαξα αντιφωσφορο στο φιλτρο (σε λιγο θα εκλεινε μηνα) ενω αλλαγη νερου 20% ειχε γινει πριν πεντε μερες περιπου. Επισης σε καποια σημεια του βραχου υπαρχουν κατι σαν ασπρες κλωστες..Αλλη μοργη αλγης αυτη? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni 4 Ιουλίου 2012 #2 Share 4 Ιουλίου 2012 (edited) Κατ'αρχην καλωσηρθες φιλε. Αν δεν μας πεις λιγα λογια για το ενυδρειο σου συμπερασμα δεν μπορει να βγει.. ποσα λιτρα ειναι, με τι νερο εκανες αλλαγη,τι αλατι χρησιμοποιεις,τι ζωντανα εχεις μεσα,και φυσικα φωτογραφιες απο τα σημεια που θεωρεις οτι εχουν το προβλημα. Έγινε επεξεργασία 4 Ιουλίου 2012 - Johnlaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
VRILO 4 Ιουλίου 2012 #3 Share 4 Ιουλίου 2012 Κατ'αρχην καλωσηρθες φιλε. Αν δεν μας πεις λιγα λογια για το ενυδρειο σου συμπερασμα δεν μπορει να βγει.. ποσα λιτρα ειναι, με τι νερο εκανες αλλαγη,τι αλατι χρησιμοποιεις,τι ζωντανα εχεις μεσα,και φυσικα φωτογραφιες απο τα σημεια που θεωρεις οτι εχουν το προβλημα. +1 πες μας και τι κυκλοφορητες εχεις μεσα στο ενυδρειο και τι λαμπες εχεις...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 4 Ιουλίου 2012 #4 Share 4 Ιουλίου 2012 Σε 2,5μηνών ενυδρείο μη περιμένεις να μη έχεις προβλήματα άλγης/κυανο. Τι ζωντανά έχεις και πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο? Αλλαγές νερού κάνεις? Συνήθως το κυάνο εμφανίζεται όταν το ενυδρείο δεν μπορεί να υποστηρίξει το οργανικό βάρος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madsk1llzz 4 Ιουλίου 2012 Author #5 Share 4 Ιουλίου 2012 (edited) Ευχαριστω για το ενδιαφερον.. Οπως φαινεται και στο avatar το ενυδρειο ειναι Juwel Vision 180 reef, 15 κιλα ζ.β., το skimmer: instant ocean skimm 800, εξωτερικο φιλτρο: eheim 2215, κυκλοφορητες: koralia evolution 4000 και koralia 2 (2300 l/h). Απο ψαρια εχω 2 μικρα ocellaris, ενα watchman goby και απο κοραλια: ενα σαρκοφυτο, ενα strar polyps, ενα μικρο ζωανθους και μια sinularia. Υπαρχουν ακομα δυο- τρια σαλλιγγαρακια και αλλες τοσες στοματελες. Αλλαγες νερου κανω μια φορα το μηνα περιπου 20 % και χρησιμοποιω αλατι tropic marine pro. Το νερο που χρησιμοποιω δεν ειναι α.ο. αλλα βρυσης με αντιχλωριο που προσθετω. Στο εξωτερικο φιλτρο εχω ε. ανθρακα, αντιφωσφορο phosguard, υαλοβαμβακα και ενα σφουγγαρι. Οσον αφορα το φως εχω 2 χ 35w Τ5 (μια λευκη και μια μπλε - γνωριζω οτι εινια λιγο αλλα ακομα δεν εχω προσθεσει απαιτητκα κοραλια). Ειναι κατι που πρεπει να αντιμετωπιστει οπωσδηποτε ή ειναι μονο αισθητικο το θεμα;Φωτο ή και βιντεακι θα προσπαθησω να ανεβασω το συντομοτερο.. Έγινε επεξεργασία 4 Ιουλίου 2012 - madsk1llzz Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 5 Ιουλίου 2012 #6 Share 5 Ιουλίου 2012 Προσπάθησε να κάνεις αλλαγές κάθε εβδομάδα για να σιφουνάρεις τα οργανικά και όσο κυανοβακτήριο μπορείς. Επίσης η χρήση ζωντανών βακτηριδίων βοηθά στην καταπολέμησει κυανοβακτήριο. Ψάξε το θέμα εξωτερικού φίλτρου (θα έβγαζα τον υαλοβάμβακα και το σφουγγάρι) και την πηγή νερου σου. Μπορεί μακροπρόθεσμα να σου προκαλέσουν προβλήματα. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
madsk1llzz 7 Ιουλίου 2012 Author #7 Share 7 Ιουλίου 2012 Ακολουθουν μερικες φωτο στις οποιες φαινεται η κοκκινιλα σε μερικα σημεια στα τζαμια και στο υποστρωμα. Τα τζαμια εχουν να καθαριστουν 7 ακριβως μερες (επιτηδες) σαν σημειο αναφορας τησ βρωμιας που μαζευουν. Αμεσως μετα τις φωτογραφιες καθαρισα τα τζαμια (με υαλοβαμβακα-ειναι σωστη μεθοδος και προσπαθησα να σιφωναρω την κοκκινιλα απο την αμμο, ανεπιτυχως ομως γιατι το μονο που καταφερα ηταν μαλλον να ανακατεψω την αμμο στα σημεια αυτα(οποτε ετσι και αλλιως καθαρισε). Η κοκκινιλα στην αμμο ειχε μαζευτει περιμετρικα κατα μηκος των τζαμιων και στα δυο ακρα του ενυδρειου. Κατι που συνεχιζει να με ανυσηχει ειναι οτι σε μερικα σημεια του βραχου (αν και δεν φαινονται στις φοτο) δημιουργουνται κατι σαν χνουδι ασπρο ή καφε, ενώ σε άλλα σημεια υπαρχουν κατι σαν ασπρες κλωστες οπως ειπα ή καλυτερα σαν ιστος αραχνης. http://s1242.photobucket.com/albums/gg538/madsk1llzz/ Ακολουθει και ενα γενικο βιντεακι για το ενυδρειο πριν καθαριστει. Οποιαδηποτε αποψη/συμβουλη για οποιοδηποτε θεμα και περαν αυτων που θετω δεκτη (π.χ. διαμορφωση βραχου κτλ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 7 Ιουλίου 2012 #8 Share 7 Ιουλίου 2012 Καλωσόρισες στο ΑΖ. Πιο πολύ για διάτομα μου φέρνει το θέμα σου. Έχεις και λίγο τριχοειδή άλγη.Αν μπορείς δές λίγο τα φωσφορικά στο νερό της βρύσης σου να το επιβεβαιώσεις.Ενα άρθρο για όλες τις άλγες στο θαλασσινό ενυδρείο υπάρχει εδώ. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=74198 Link to comment Share on other sites More sharing options...
madsk1llzz 7 Ιουλίου 2012 Author #9 Share 7 Ιουλίου 2012 Ευχαριστω για την απαντηση. Η αληθεια ειναι οτι φωσφορικα δεν μετραω στο ενυδρειο ( δεν θα παρω και σωστη μετρηση λογω του οτι καταναλωνονται απ τις αλγες και αυο που θα μετρησω ειναι αυτο που μενει). Νιτρικα ομως εχω σταθερα γυρω στο 25. Οποτε για τις αλγες που παρατηρουνται αυτο που πρεπει να κανω ειναι συχνοτερες αλλαγες νερου και αλλαγες του αντιωσφορου στο εξ. φιλτρο ετσι; Κατι σαν κοκκινα φυλλαρακια που ειχ απ την αρχη ο βραχος και φαινονται στις φοτο παρακατω τι ειναι (καποιος μου ειπε για ¨φυλλα κοραλίνης¨). Δεν μου φαίνεται σαν Κόκκινη άλγη φυσαλίδων(Red bubble algae) γιατι δεν ειναι φουσκες: http://s1242.photobucket.com/albums/gg538/madsk1llzz/?action=view¤t=P7060113.jpg http://s1242.photobucket.com/albums/gg538/madsk1llzz/?action=view¤t=P7060112.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 7 Ιουλίου 2012 #10 Share 7 Ιουλίου 2012 Διορθωσε την κυκλοφορια σου Τη σινουλαρια βαλτη καπου στη μεση Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 7 Ιουλίου 2012 #11 Share 7 Ιουλίου 2012 (edited) Εγώ πάλι φούσκες τα βλέπω(στην 113 φωτό φαίνεται καθαρά).Μην μασάς φένεσαι τελειομανείς και διαβασμένος.Αυτές όλες τις άλγες θα τις δείς και απο κοντά να κάνουν παρέλαση μία-μία.Το οτι είναι καινούργιο το ενυδρείο είναι και αυτός ένας λόγος.Καλό αντιφώσφορο με βάση το σίδηρο,οι αλλαγές νερού δεν θα σε βοηθήσουν αν στο νερό που κάνεις αλλαγές υπάρχουν φωσφορικά άλατα.Εχεις βάλει στο πρόγραμμα αντίστροφη όσμωση με μονάδα απιονισμού? αν όχι σκέψου το. Έγινε επεξεργασία 7 Ιουλίου 2012 - Alexpsycho Link to comment Share on other sites More sharing options...
madsk1llzz 7 Ιουλίου 2012 Author #12 Share 7 Ιουλίου 2012 Εγώ πάλι φούσκες τα βλέπω(στην 113 φωτό φαίνεται καθαρά).Μην μασάς φένεσαι τελειομανείς και διαβασμένος.Αυτές όλες τις άλγες θα τις δείς και απο κοντά να κάνουν παρέλαση μία-μία.Το οτι είναι καινούργιο το ενυδρείο είναι και αυτός ένας λόγος.Καλό αντιφώσφορο με βάση το σίδηρο,οι αλλαγές νερού δεν θα σε βοηθήσουν αν στο νερό που κάνεις αλλαγές υπάρχουν φωσφορικά άλατα.Εχεις βάλει στο πρόγραμμα αντίστροφη όσμωση με μονάδα απιονισμού? αν όχι σκέψου το. Κι ομως απο κοντα αν τα δεις δεν εχουν ογκο αλλα ειναι επιπεδα σαν φυλλαρακια. Αυτο που μου ειπαν για φυλλα κοραλινης δεν ισχυει δηλαδη; Αν οχι εχω να κανω με διατομα (ή κυανο), τριχοειδη και red bubble. Για α.ο. δεν σκοπευα να αγορασω γιατι μου φαινονταν πλεονασμος αλλα τωρα με ολα αυτα που βλεπω τι να πω. Ποια μου προτεινετε για τα λιτρα μου; (εστω και σε π.μ.αν υπαρχει προβλημα).. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 7 Ιουλίου 2012 #13 Share 7 Ιουλίου 2012 Αγόρασε τεστάκια για Φωσφορικά άλατα για να επιβεβαιώσουμε το πρόβλημα.Ετσι και αλλιώς δεν θα πάνε χαμένα.Αξιόπιστο κατάστημα που ασχολείται μόνο με Α/Ο θα βρείς στην αρχική σελίδα του ΑΖ που γράφει τους σπόνσορες.Η κοραλίνη που λές είναι σκληρή σαν ρόζ οικοδόμημα που χτίζεται επάνω στους βράχους σου.Εχεις αρκετή αν στρώσεις το νερό και την χημεία σου θα την δείς να πολλαπλασιάζεται.Και μια ακόμα παρατήρηση και τελευταία.Οι αλλαγές νερού σου όταν πάρεις με το καλό την όσμωση ή θα είναι 10% την εβδομάδα ή 20 % κάθε 2 εβδομάδες.20% μια φορά το μήνα είναι λίγο.Ολα τα προβλήματα στο ενυδρείο είναι αντιστρόφως ανάλογα με τις αλλαγές νερού. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 7 Ιουλίου 2012 #14 Share 7 Ιουλίου 2012 http://www.nano-reef.com/forums/lofiversion/index.php/t193909.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 7 Ιουλίου 2012 #15 Share 7 Ιουλίου 2012 http://www.nano-reef...hp/t193909.html Είσαι πολύ ενημερωμένος Δίας!Την βάζουν σε ιππόκαμπους αλλά δεν την έχω δεί ποτέ μου απο κοντά.Και οι πιο πάνω φωτός μου κάνουν για red bubble απο την οποία έχω αφαιρέσει τόνους με νυστέρι και σωλήνα.Στο επόμενο σεταπ μόνο ψόφιο βράχο και ας κάνει ένα 3μηνο να στρώσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 7 Ιουλίου 2012 #16 Share 7 Ιουλίου 2012 Είσαι πολύ ενημερωμένος Δίας!Την βάζουν σε ιππόκαμπους αλλά δεν την έχω δεί ποτέ μου απο κοντά.Και οι πιο πάνω φωτός μου κάνουν για red bubble απο την οποία έχω αφαιρέσει τόνους με νυστέρι και σωλήνα.Στο επόμενο σεταπ μόνο ψόφιο βράχο και ας κάνει ένα 3μηνο να στρώσει. Eιναι πλατυ φυλαρακι οχι φουσκαλα.Ειχα την ιδια ακριβως σε προηγουμενο ενυδρειο μου.Οπως ειχε εμφανιστει στο βραχο μου ξαφνικα,μετα απο κανα τριμηνο εξαφανιστηκε και ξαφνικα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 7 Ιουλίου 2012 #17 Share 7 Ιουλίου 2012 Eιναι πλατυ φυλαρακι οχι φουσκαλα.Ειχα την ιδια ακριβως σε προηγουμενο ενυδρειο μου.Οπως ειχε εμφανιστει στο βραχο μου ξαφνικα,μετα απο κανα τριμηνο εξαφανιστηκε και ξαφνικα. Κατάλαβα τι λές.Δούλεψες κάποιο ριάκτορα ή κάλτσα αντιφώς ή έβαλες κάποιον οργανισμό και την έφαγε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 7 Ιουλίου 2012 #18 Share 7 Ιουλίου 2012 Δεν ειχα παρατηρησει αν την τσιμπουσε το yellow που ειχα τοτε,παντως ξαφνικα ενω το πρωι φευγοντας για δουλεια στο καθιερωμενο τσεκ την ειδα,το μεσημερι που γυρισα δεν υπηρχε πια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madsk1llzz 7 Ιουλίου 2012 Author #19 Share 7 Ιουλίου 2012 (edited) Λοιπον σ αυτην τη φωτο τελικα ηταν φουσκαλες τις οποιες αφαιρουσα με ψαλιδακι και αποχη για την τελευταια μια ωρα: http://s1242.photobu...nt=P7060113.jpg Το θεμα ειναι οτι αφαιρεσα μονο οσες εβλεπα.. Με τις υπολοιπες τι γινεται; Επισης κατα το χειρουργιο ανοιξα και μια καταλαθως.... Σ αυτην την φωτο αλλα και σε αλλα σημεια του βραχου ειναι πλατυ φυλλαρακι οπως λεει και ο Διας: http://s1242.photobu...nt=P7060112.jpg Τι ειναι αυτο το φυλλαρακι τελικα; Απο συνεργειο καθαρισμου τι προτεινετε για οοοοοολες αυτες τις αλγες; (red bubble, διατομα, τριχοειδη); Έγινε επεξεργασία 7 Ιουλίου 2012 - madsk1llzz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 7 Ιουλίου 2012 #20 Share 7 Ιουλίου 2012 Δεν ειχα παρατηρησει αν την τσιμπουσε το yellow που ειχα τοτε,παντως ξαφνικα ενω το πρωι φευγοντας για δουλεια στο καθιερωμενο τσεκ την ειδα,το μεσημερι που γυρισα δεν υπηρχε πια. Το σημειώνω.Αν και νομίζω οτι όλα αυτά τα κόκκινα που φυτρώνουν τα τρώνε τα καβουράκια και οι ερημίτες.Αν σταματήσεις το φόρουμ θα μας λείψεις πολύ να το ξέρεις! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 7 Ιουλίου 2012 #21 Share 7 Ιουλίου 2012 Λοιπον σ αυτην τη φωτο τελικα ηταν φουσκαλες τις οποιες αφαιρουσα με ψαλιδακι και αποχη για την τελευταια μια ωρα: http://s1242.photobu...nt=P7060113.jpg Το θεμα ειναι οτι αφαιρεσα μονο οσες εβλεπα.. Με τις υπολοιπες τι γινεται; Επισης κατα το χειρουργιο ανοιξα και μια καταλαθως.... Σ αυτην την φωτο αλλα και σε αλλα σημεια του βραχου ειναι πλατυ φυλλαρακι οπως λεει και ο Διας: http://s1242.photobu...nt=P7060112.jpg Τι ειναι αυτο το φυλλαρακι τελικα; Απο συνεργειο καθαρισμου τι προτεινετε για οοοοοολες αυτες τις αλγες; (red bubble, διατομα, τριχοειδη); Ριάκτορα για ζωντανά γράφει αρκετά στο άρθρο που σου παρέθεσα όπως και πληροφορίες για κάθε άλγη ξεχωριστά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 7 Ιουλίου 2012 #22 Share 7 Ιουλίου 2012 Το σημειώνω.Αν και νομίζω οτι όλα αυτά τα κόκκινα που φυτρώνουν τα τρώνε τα καβουράκια και οι ερημίτες.Αν σταματήσεις το φόρουμ θα μας λείψεις πολύ να το ξέρεις! Καβουρια και ερημιτες.....ναι τις τρωνε αυτες τις αλγες.Αυτο που μου ειχε κανει εντυπωση ομως ειναι,γιατι την αφησαν να μεγαλωσει αρκετα.Λες να ηθελαν να κανουν ενα γερο τσιμπουσι; Ενα ειναι το γεγονος.Το reef ειναι συναρπαστικο,γιατι παντα βρισκεις κατι καινουριο,και παντα κατι θα σε εκπληξει. Ps. Aλεξανδρε σε ευχαριστω Link to comment Share on other sites More sharing options...
madsk1llzz 7 Ιουλίου 2012 Author #23 Share 7 Ιουλίου 2012 Καβουρια και ερημιτες.....ναι τις τρωνε αυτες τις αλγες. Το ειχα διαβασει το αρθρο απλα εχω μια επιφυλαξη για τους ερημιτες γιατι καπου αλλου ειδα οτι σκοτωνουν τα σαλιγγαρια, ενω για τα καβουρια, εκτος του οτι ειναι δυσευρετα, επιτιθενται αν υπαρχει ελλειψη τροφης και σε αλλα ζωντανα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
John...0_o 7 Ιουλίου 2012 #24 Share 7 Ιουλίου 2012 Το σημειώνω.Αν και νομίζω οτι όλα αυτά τα κόκκινα που φυτρώνουν τα τρώνε τα καβουράκια και οι ερημίτες.Αν σταματήσεις το φόρουμ θα μας λείψεις πολύ να το ξέρεις! Δεν θα σταματησει μεχρι να κανω παρουσιαση το δικο μου ενυδρειο Link to comment Share on other sites More sharing options...
madsk1llzz 20 Ιουλίου 2012 Author #25 Share 20 Ιουλίου 2012 Θα μπορουσε καποιος να μου πει τι ακριβώς ειναι αυτό το άσπρο που αρχίζει να καλύπτει κάποια σημεία του βράχου; Το μέγιστο πάχος του για την ώρα δεν ξεπερνάει το 1mm. http://s1242.photobucket.com/albums/gg538/madsk1llzz/?action=view¤t=P7200042AAA.jpg http://s1242.photobucket.com/albums/gg538/madsk1llzz/?action=view¤t=P7200043A.jpg http://s1242.photobucket.com/albums/gg538/madsk1llzz/?action=view¤t=P7200044A.jpg Στην πρώτη φωτο αλλά και σε ένα άλλο σημείο του βράχου ένα αντίστοιχο ασπρο "πραγμτάκι" (που δεν μπορώ να φωτογραφίσω λόγω της θέσης του), δείχνει να δημιουργείται κάτι σαν στώμα. Στις άλλες δυο φωτο για την ώρα είναι σαν χνούδι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος