Hakk 3 Ιουλίου 2012 #1 Share 3 Ιουλίου 2012 Καλησπέρα σε όλους! Μετά από πολύ πολύ καιρό αφού βρήκα χρόνο είπα να αρχίσω επιτέλους να αρχίσω το μακρόπνοο σχέδιο για την ανέγερση όχι καμμιάς πυραμίδας αλλά ενός Nano Reef (αν και μεταξύ μας πιο εύκολη μου φαντάζει η κατασκευή μιας πυραμίδας ). Καταρχάς διάβασα την αρθρογραφία εδώ στο φόρουμ περί θαλασσινού νερού που είναι εξαιρετική,όπως επίσης διάβασα ότι πολλοί προτείνουν να αποκτώνται σιγά σιγά τα κομμάτια του εξοπλισμού εξού και το θέμα αυτό επειδή έχω απορίες και δεν θέλω να κάνω καμμιά γκάφα γιατί κρίση έχουμε και λεφτά λίγα Για αυτό θα ήθελα όποιος μπορεί να με βοηθήσει λιγάκι με τις τεχνικές λεπτομέρειες.Να ξεκαθαρίσω ότι επιθυμώ να φτιάξω ένα nano reef με ζωντανό βράχο,ζωοανθίδες,2 μονομάχους και πολύ πολύ αργότερα καμμιά ανεμώνη. Aρχίζω λοιπόν : 1)Ενυδρείο Κατασκευή καινούργια σε τζαμά,σκεφτόμουν 60x35x35 σύνολο 73 λίτρα.Το sump αφού θεωρείται must θα το βάλω.Πρέπει να είναι στους 10 πόντους απόσταση από το τοίχωμα ή χρειάζεται παραπάνω?Αρκούν 5 πόντοι πάνω και 5 πόντοι κάτω απόσταση? 2)Θερμοστάτης 0.5W x 73 περίπου 35 W .Αν βάλω παραπάνω πχ 50 W θα έχει πρόβλημα το ενυδρείο? 3)Φωτισμός 1W x 73 περίπου 75 W λαμπτήρας φθορισμού Τ5 σωστά? 4)Ψυκτικά Δεν έχω καταλάβει για τα λίτρα μου αρκούν ανεμιστηράκια?Ή πρέπει να πάω σε κάτι πιο "δυνατό",από μια γρήγορη αναζήτηση είδα ότι chillers κλπ κοστίζουν πάρα πολύ κάνω λάθος? 5)Skimmer Γύρω στα 350λ/ω-500λ/ω φαντάζομαι είναι ικανοποιητικό. 6)Κυκλοφορητής Πραγματικά γύρω από αυτό το κομμάτι δεν έχω ιδέα,απλή αντλία,κυματομηχανή? Για τον υπόλοιπο εξοπλισμό ερωτήσεις αργότερα....Ευχαριστώ εκ των προτέρων ΥΓ Προσπάθησα να διαβάσω όσα παρόμοια θέματα μπορούσα για να μην κάνω ξανά τις ίδιες ερωτήσεις.Αν όμως συνέβη ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VRILO 3 Ιουλίου 2012 #2 Share 3 Ιουλίου 2012 Καλησπέρα σε όλους! καλως ορισες στην παρεα μας.... Μετά από πολύ πολύ καιρό αφού βρήκα χρόνο είπα να αρχίσω επιτέλους να αρχίσω το μακρόπνοο σχέδιο για την ανέγερση όχι καμμιάς πυραμίδας αλλά ενός Nano Reef (αν και μεταξύ μας πιο εύκολη μου φαντάζει η κατασκευή μιας πυραμίδας ). Καταρχάς διάβασα την αρθρογραφία εδώ στο φόρουμ περί θαλασσινού νερού που είναι εξαιρετική,όπως επίσης διάβασα ότι πολλοί προτείνουν να αποκτώνται σιγά σιγά τα κομμάτια του εξοπλισμού εξού και το θέμα αυτό επειδή έχω απορίες και δεν θέλω να κάνω καμμιά γκάφα γιατί κρίση έχουμε και λεφτά λίγα Για αυτό θα ήθελα όποιος μπορεί να με βοηθήσει λιγάκι με τις τεχνικές λεπτομέρειες.Να ξεκαθαρίσω ότι επιθυμώ να φτιάξω ένα nano reef με ζωντανό βράχο,ζωοανθίδες,2 μονομάχους (δεν υπαρχουν μονομαχοι στο reef ..... μονο στο γλυκο νερο)και πολύ πολύ αργότερα καμμιά ανεμώνη. Aρχίζω λοιπόν : 1)Ενυδρείο Κατασκευή καινούργια σε τζαμά,σκεφτόμουν 60x35x35 σύνολο 73 λίτρα.Το sump αφού θεωρείται must θα το βάλω.Πρέπει να είναι στους 10 πόντους απόσταση από το τοίχωμα ή χρειάζεται παραπάνω?Αρκούν 5 πόντοι πάνω και 5 πόντοι κάτω απόσταση? θα προτεινα να μεγαλωσεις το υψος του ενυδρειου ..... οσο για το sump (το sump δεχεται ολα τα μηχανηματα που εχουμε για να μην φαινονται στο κυριως ενυδρειο) καλα θα ηταν να το κανεις πιο μεγαλο σε διαστασεις... 2)Θερμοστάτης 0.5W x 73 περίπου 35 W .Αν βάλω παραπάνω πχ 50 W θα έχει πρόβλημα το ενυδρείο? μην τρελενεσαι απο τωρα για θερμοστατη (καλοκαιρι εχουμε) απεναντιας να ψαξεις για ανεμιστηρακια για ψυξη 3)Φωτισμός 1W x 73 περίπου 75 W λαμπτήρας φθορισμού Τ5 σωστά? λαμπες Τ5 υπαρχουν σε διαφορες διαστασεις και φασμα φωτος.... εναλλακτικος φωτισμος ειναι και τα led, MH, και οι PL (αν παρεις Τ5 θα χρειαστεις τουλαχιστον 2 λαμπες) 4)Ψυκτικά Δεν έχω καταλάβει για τα λίτρα μου αρκούν ανεμιστηράκια? αρκουν τα ανεμιστηρακια σε συνδυασμο με καποιον controller αλλα θα εχεις πολυ εξατμιση νερου Ή πρέπει να πάω σε κάτι πιο "δυνατό",από μια γρήγορη αναζήτηση είδα ότι chillers κλπ κοστίζουν πάρα πολύ κάνω λάθος? οντως κοστιζουν τα chiller αλλα υπαρχουν και τα μεταχειρισμενα 5)Skimmer Γύρω στα 350λ/ω-500λ/ω φαντάζομαι είναι ικανοποιητικό. Ναι 6)Κυκλοφορητής Πραγματικά γύρω από αυτό το κομμάτι δεν έχω ιδέα,απλή αντλία,κυματομηχανή? απλοι κυκλοφορητες (φθηνοι κινεζικοι) θα κανουν την δουλεια που τους χρειαζεσαι Για τον υπόλοιπο εξοπλισμό ερωτήσεις αργότερα....Ευχαριστώ εκ των προτέρων Για αυτο ειμαστε εδω , ωστε να βοηθαμε οσο μπορουμε περισσοτερο τους νεους χομπιστες ΥΓ Προσπάθησα να διαβάσω όσα παρόμοια θέματα μπορούσα για να μην κάνω ξανά τις ίδιες ερωτήσεις.Αν όμως συνέβη ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη. Νο problem ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jim salt 3 Ιουλίου 2012 #3 Share 3 Ιουλίου 2012 Καλησπέρα σε όλους! Μετά από πολύ πολύ καιρό αφού βρήκα χρόνο είπα να αρχίσω επιτέλους να αρχίσω το μακρόπνοο σχέδιο για την ανέγερση όχι καμμιάς πυραμίδας αλλά ενός Nano Reef (αν και μεταξύ μας πιο εύκολη μου φαντάζει η κατασκευή μιας πυραμίδας ). Καταρχάς διάβασα την αρθρογραφία εδώ στο φόρουμ περί θαλασσινού νερού που είναι εξαιρετική,όπως επίσης διάβασα ότι πολλοί προτείνουν να αποκτώνται σιγά σιγά τα κομμάτια του εξοπλισμού εξού και το θέμα αυτό επειδή έχω απορίες και δεν θέλω να κάνω καμμιά γκάφα γιατί κρίση έχουμε και λεφτά λίγα Για αυτό θα ήθελα όποιος μπορεί να με βοηθήσει λιγάκι με τις τεχνικές λεπτομέρειες.Να ξεκαθαρίσω ότι επιθυμώ να φτιάξω ένα nano reef με ζωντανό βράχο,ζωοανθίδες,2 μονομάχους και πολύ πολύ αργότερα καμμιά ανεμώνη. Aρχίζω λοιπόν : 1)Ενυδρείο Κατασκευή καινούργια σε τζαμά,σκεφτόμουν 60x35x35 σύνολο 73 λίτρα.Το sump αφού θεωρείται must θα το βάλω.Πρέπει να είναι στους 10 πόντους απόσταση από το τοίχωμα ή χρειάζεται παραπάνω?Αρκούν 5 πόντοι πάνω και 5 πόντοι κάτω απόσταση? 2)Θερμοστάτης 0.5W x 73 περίπου 35 W .Αν βάλω παραπάνω πχ 50 W θα έχει πρόβλημα το ενυδρείο? 3)Φωτισμός 1W x 73 περίπου 75 W λαμπτήρας φθορισμού Τ5 σωστά? το must ειναι μια κατασκευη led με περισσοτερα χρωματα καλυτερο φως και λιγοτερη ΔΕΗ 4)Ψυκτικά Δεν έχω καταλάβει για τα λίτρα μου αρκούν ανεμιστηράκια?Ή πρέπει να πάω σε κάτι πιο "δυνατό",από μια γρήγορη αναζήτηση είδα ότι chillers κλπ κοστίζουν πάρα πολύ κάνω λάθος? ενας controler ενας ανεμηστηρας στα 110 cfm με 18 db αθορυβος πιστευω να σε καλυψει και να μην δωσεις χρηματα για chiller 5)Skimmer Γύρω στα 350λ/ω-500λ/ω φαντάζομαι είναι ικανοποιητικό. 6)Κυκλοφορητής Πραγματικά γύρω από αυτό το κομμάτι δεν έχω ιδέα,απλή αντλία,κυματομηχανή? Για τον υπόλοιπο εξοπλισμό ερωτήσεις αργότερα....Ευχαριστώ εκ των προτέρων ΥΓ Προσπάθησα να διαβάσω όσα παρόμοια θέματα μπορούσα για να μην κάνω ξανά τις ίδιες ερωτήσεις.Αν όμως συνέβη ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη. καλως ηρθες στο χομπυ αλλα και στο aquazone!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 3 Ιουλίου 2012 #4 Share 3 Ιουλίου 2012 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hakk 4 Ιουλίου 2012 Author #5 Share 4 Ιουλίου 2012 (edited) Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και για τις συμβουλές,εκ παραδρομής έγραψα μονομάχοι ενώ ήθελα να γράψω ψάρια κλόουν σαν αυτό του avatar μου.Τα οποία από ότι διάβασα στο προφίλ τους κάνουν σε nano reef και είναι "εύκολα".Εξού και η ελπίδα να βάλω κάποτε καμμιά ανεμώνη χεχε. Έγινε επεξεργασία 4 Ιουλίου 2012 - Hakk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 4 Ιουλίου 2012 #6 Share 4 Ιουλίου 2012 Η εποχή δεν είναι και η καλύτερη για νέο θαλασσινό.Η ζέστη είναι αφόρητη και αν δεν πάς σε κάποια λύση με ψύξη μην το αρχίσεις.Θα μπορούσες να φτιάξεις όπως λές το ενυδρείο με το χώρισμα να γεμίσεις βράχο και αραγωνίτη και να περιμένεις να κάνει τον περιβόητο κύκλο του αζώτου το ενυδρείο σου.Μην βιάζεσαι να γεμίσεις ζωντανά. Έτσι και αλλιώς αν όλα πάνε καλά δεν θα έχεις που να τα βάζεις σε ένα χρόνο.Να απολαύσεις την αναμονή και να βελτιώσεις το στήσιμο του ενυδρείου σου όσο μπορείς.Φωτισμός-Κυκλοφορία-Φίλτρανση.Μετά θα πηγαίνει μόνο του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 4 Ιουλίου 2012 #7 Share 4 Ιουλίου 2012 Παρα πολυ σωστη διατυπωση για τον χρονο.συνηθως ποτε δεν αρχιζουμε υφαλο μεσα στο κατακαλοκαιρο.. Εκ συντονιστου με σαγιοναρες εν χαλκιδικη.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 4 Ιουλίου 2012 #8 Share 4 Ιουλίου 2012 1. Οπως πρότεινε συμφορίτης το ύψος που σκέφτεσε θα σε περιορίσει. Το sump δεν είναι must αλλά σε διευκολύνει και σου δίνει αρκετά περιθώρια (πχ σου μεγαλώνει όγκο νερού, μπορεί να βάλεις refugium). 2. Πάρε ένα 75αρι θερμαντήρα. Δεν βλέπω τον λόγο να πάρεις 35watt... 3. Στις διαστάσεις που θα έχεις δύο Τ5 24watt δεν θα μου ήταν αρκετά. Αν πας με Τ5 σε 60εκ μήκος ενυδρείο θέλεις 3-4 Τ5. 4. Στα λίτρα σου ανεμιστηράκια θα κάνουν δουλειά. 5. Skimmer θα πάρεις ένα καλό (οι οποία σχεδίαση είναι αποτελεσματική) και μετά θα κοιτάξεις τα λίτρα ανα ώρα. Αν πας με sump έχεις επιλογές, αν πας για εξωτερικό είναι 2-3 αυτά που θα προτιμούσα. 6. Κυκλοφορία νερού έχει σχέση με τι κοράλλια θα έχεις μέσα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος