VRILO 26 Ιουνίου 2012 #1 Share 26 Ιουνίου 2012 Καλησπερα σκεφτομαι να αναφερουμε ολοι μας τα λαθη που καναμε στο παρελθον σε οτι αφορα κατασκευη και λειτουργια reef ενυδρειο προς αποφυγει λαθων για τους νεους χομπιστες.... Τα δικα μου λαθη ηταν: 1) πολλες λαθος αντλιες κυκλοφοριας ενω θα μπορουσα να παρω τελικα vortech και να γλυτωνα αρκετα λεφτα..... 2) λαθος skimmer (μικρο για τα πραγματικα λιτρα) ενω επρεπε να παρω μεγαλυτερο εξ αρχης .... 3) λαθος επολογη κοραλιων ενω δεν ηταν ετοιμο το ενυδρειο να τα δεχθει.... Υ.Γ. Συμπληρωστε οτι αλλο νομιζετε κατα την γνωμη σας.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 26 Ιουνίου 2012 #2 Share 26 Ιουνίου 2012 (edited) ωραιο θεμα σταυρε. απο αυτα που εγραψες το 3(κλασσικο λαθος αρχαριου) το 1 με τη διαφορα οτι ειχα υπερβολικη κυκλοφορια και οτι και να εκανα,οπως και να τις εστηνα τις αντλιες ημουν υπερβολικος και ετσι εχανα lps.οταν το καταλαβα,απλως μειωσα τις αντλιες. συνεχεια λαθων μου.... ασταθεστατες συνθηκες με τρομερα προβληματα κακες αλλαγες νερου με επισης ασχημα αποτελεσματα λαθη κλασσικα των αρχαριων με γρηγορο στοκαρισμα σε ψαρια στην αρχη.το αποτελεσμα ηταν ομαδικοι ''ανεξηγητοι'' θανατοι ψαριων. Έγινε επεξεργασία 26 Ιουνίου 2012 - klaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
geomeri 26 Ιουνίου 2012 #3 Share 26 Ιουνίου 2012 Καλησπέρα κι απο μένα, Εχω κάνει αμέτρητα λάθη απο ανυπομονησία και απο άγνοια. Στοκαρισμα χωρίς να είναι έτοιμο το ενυδρείο Βιαστικές αγορές Hardware χώρις να είναι πραγματικά απαραίτητες Αμέλεια σε μετρήσεις επειδή έβλεπα κάποια πρόοδο στο ενυδρείο. Αααα τι ωραία δουλεύει ας κάνω αλλαγή την άλλη εβδομάδα! Θαυματουργά-μαγικά ζουμιά που θα παραπέμψουν το φυσικό πέρασμα του χρόνου και θα μου κάνουν τα κοραλια τούμπανα σε 10 μέρες! ΔΕΝ Εισαγωγή στο ενυδρείο ψάρια που δεν τα πάνε και πολύ καλα μεταξύ τους και ακόμα χειρότερα δεν ειναι Reef safe Μπορεί να είναι κι άλλα που ξεχνάω τώρα.... Το συμπέρασμα είναι οτι πρέπει καποιος να έχει υπομονή και να ασχοληθεί σοβαρα για να έχει αποτέλεσμα στο Reef και να μήν πετάξει και τα λεφτά του και απογοητευτεί σε 5 μήνες. Πρίν βάλει κάτι στο ενυδρείο του θα πρέπει να είναι σίγουρος οτι θα του κάνει τη δουλειά που θέλει και δεν θα του χαλάσει κάτι αλλο. Διάβασμα, ερωτήσεις σε άτομα που πραγματικά γνωρίζουν και θέλουν να σε βοηθήσουν, και υπμονή πιστεύω οτι μπορύν να φέρουν αποτέλεσμα. Τα λεφτα δεν τα αναφέρω καν γιατι είναι ευνόητο και πάει και με τα λίτρα του καθένα. Υπομονή-Γνώση-Σταθερές τιμές Link to comment Share on other sites More sharing options...
clooyn 26 Ιουνίου 2012 #4 Share 26 Ιουνίου 2012 Μονο λαθη εχω να θυμηθω!Ετσι και αλιως.... μονο ενα λαθος δεν φερνει ποτε την ανοιξη στα ενυδρεια μας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BiggBilly 26 Ιουνίου 2012 #5 Share 26 Ιουνίου 2012 Κακή επιλογή οργανισμών. Έβαζα lps σε ενυδρείο με σκληρά και μετά απο 6-8μήνες τα lps πέρνανε την κατηφόρα. Με "ξεγελάγανε" οι εταιρίες και νόμιζα πως χρειάζομαι το Χ, Υ και Ω προιόν. Τελικά βλέπω καλύτερα αποτελέσματα χωρίς αυτά τα προιόντα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dsidir 26 Ιουνίου 2012 #6 Share 26 Ιουνίου 2012 Λάθη κάναμε όλοι σίγουρα. Το δικό μου πιο χονδρό ήταν πρόσφατα μάλιστα. Από βιασύνη δεν τοποθέτησα σωστά τα σακουλάκια με τα υλικά στο deltec mce 600 με αποτέλεσμα το βράδυ να μπουκώσει να κάνει υπερχείλιση και να πλυμηρίσει το σαλόνι, να γλύψει το νερό τα καλώδια, να πάει αυτό στα πολύπριζα και να κοντέψουμε να πάρουμε φωτιά. Το αποτέλεσμα ήταν να σφουγγαρίζω από τις 3.30 μέχρι τις 7 το πρωί, παράλληλα να φτιάχνω αλατόνερο για να συμπληρώσω τα περίπου 40 λίτρα που χάθηκαν και γενικά να τρέχω πανικόβλητος. Ευτυχώ τελικά δεν είχα καμία απώλεια ούτε σε ζωντανά ούτε σε εξοπλισμό. Η αντλία βαρούσε σαν σφυρί και το κατάλαβα και ξύπνησα ευτυχώς. Η όλη ιστορία πρέπει να έγινε μέσα σε 15 λεπτά το πολύ και πιστεύω αν αργούσα λίγο ακόμα θα είχε γίνει χαμός. Το πολύπριζο πετάχτηκε διότι είχε μισό κιλό νερό μέσα και ακόμα απορώ πως δεν έπεσαν οι ασφάλειες ενώ βγαίνανε σπινθήρες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jester 27 Ιουνίου 2012 #7 Share 27 Ιουνίου 2012 Δεν έριξα χρήματα στις σωληνώσεις με αποτέλεσμα να αδειάσει 200+ λίτρα θαλασσινό νερό στο σαλόνι και να φτάσει έξω από το υπνοδωμάτιο μου. χάσαμε και το λιοντάρι εκείνη τη μέρα. Η όσο μάθαινα το σκίμμερ που το ρύθμιζα και αντι να κάτσω εκεί να δω αν είναι καλά έφευγα και γύρναγα με το σκιμμερ να υπερχειλίζει και να λούζει το προστατευτικό από τα πολύμπριζα. Δεν παίζει να μην κάνεις λάθη. Εδώ εγώ είχα συγκεκριμένες οδηγίες τι να πάρω και πως να το κάνω και παρόλα αυτά έκανα του κεφαλιού μου. Περιέργως στο γλυκό έχω κάνει πολύ χειρότερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crazy_Beaver 27 Ιουνίου 2012 #8 Share 27 Ιουνίου 2012 Το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι μπήκα στο χόμπι χωρίς να το ψάξω πρώτα, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες σε ζωντανά αλλά και στην τσέπη μου Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 27 Ιουνίου 2012 #9 Share 27 Ιουνίου 2012 Το λάθος είναι στην αρχή που πάμε ενάντια στη φύση να εισάγουμε μορφές ζωής σε 5 τζάμια...Απο εκεί και πέρα τα λάθη δεν τελειώνουν..πάντα ανακαλύπτουμε καινούργια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
VRILO 27 Ιουνίου 2012 Author #10 Share 27 Ιουνίου 2012 Το λάθος είναι στην αρχή που πάμε ενάντια στη φύση να εισάγουμε μορφές ζωής σε 5 τζάμια...Απο εκεί και πέρα τα λάθη δεν τελειώνουν..πάντα ανακαλύπτουμε καινούργια... Εισαι ολοσωστος Αlex με μονο 1 φιλικη παρατηρηση ....... ειπαμε να πουμε λαθη που καναμε για να βοηθησουμε τους νεους χομπιστες, και οχι να τους αποτρεψουμε να εχουν reef... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 27 Ιουνίου 2012 #11 Share 27 Ιουνίου 2012 Εισαι ολοσωστος Αlex με μονο 1 φιλικη παρατηρηση ....... ειπαμε να πουμε λαθη που καναμε για να βοηθησουμε τους νεους χομπιστες, και οχι να τους αποτρεψουμε να εχουν reef... Oκ Η λίστα είναι τόσο μεγάλη που φοβάμαι μην ξεχάσω κάτι βασικό. Επιλογή υποστρώματος. Επιλογή Ζωντανού Βράχου.(μη κουράρισμα και πολλές φορές αμφιβόλου προέλευσης) Επιλογή ζωντανών.(αγόρασα μια τεράστια απτασία για ανεμώνη...) Επιλογή φίλτρανσης. Επιλογή αλατιού,πρόσθετων. Λάθος υπερχείλισης. Λάθος υπολογισμοί. Λάθος σε συμβουλές και εντελώς λάθος καθοδήγηση(δεν υπήρχαν καλά άρθρα και χομπίστες που βάζουν το χόμπι πάνω απο το όφελος παρα μόνο πωλητές που θέλαν να σπρώξουν την πραμάτια τους... αδιαφορώντας για την στεναχώρια μου ) Με τον καιρό και πολύ διάβασμα έμαθα απο τα λάθη μου. Έμαθα οτι δεν πρέπει να εμπιστεύομαι την πρώτη αναζήτηση στο google και να ψάχνω έγκυρες πηγές( ας είναι καλά το advanced aquarist ο Shimek o Holmes και τα όλα τα παιδιά που έχουν καλλιεργήσει την φιλοσοφία του σωστού reefkeeping και ψάχνουν πάντα το γιατί σε όλες τις περιπτώσεις) Σίγουρα ξέχασα άλλα τόσα. Ελπίζω να βοήθησα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikman 28 Ιουνίου 2012 #12 Share 28 Ιουνίου 2012 Τα λάθη που γίνονται συνήθως είναι σε εξοπλισμό, για παράδειγμα γίνονται υπερβολές, ή είναι ελλιπής. Σε ζωντανά, για παράδειγμα διαλέγουμε τα πιο δύσκολα, ή στοκάρουμε υπερβολικά. Επίσης η αδιαφορία ή ο εφησυχασμός, οδηγεί σε λάθη και απώλειες. Εγώ όταν ξεκίνησα πήρα δύο πανάκριβους κυκλοφοριτές με κοντρόλερ της Tunze που πολύ σύντομα αποδείχτηκε ότι μου ήταν άχρηστοι. Πουλήθηκαν άμεσα και με μεγάλη χασούρα, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης πριν ένα χρόνο όταν έστησα το FO που έχω τώρα έκανα και sump. Ένα κάρο λεφτά πετάχτηκαν χωρίς λόγο και τότε και το αποτέλεσμα μηδέν. Το sump βρήσκεται στη βεράντα και σε λίγο θα πληρώσω για να το ξεφορτωθώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 27 Ιουλίου 2012 #13 Share 27 Ιουλίου 2012 (edited) Μπορώ να απαρυθμίσω μερικές δεκάδες, οπότε θα επικεντρωθώ στα βασικότερα και θα κάνω μια προσπάθεια να μην σας κουράσω. 1. Αγορά ενυδρείου 60L με την 1η επίσκεψη σε pet shop χωρίς καμμιά εμπειρία, άποψη και σχέση με το χόμπυ και εισαγωγή σε θαλασσινό κατευθείαν ! 2. Αγορά εξοπλισμού ακατάλληλου για θαλασσινό σε μέγεθος, φωτισμό, φίλτρο λόγω άγνοιας. 3. Αγορά αραγωνίτη σε πολύ ψιλή κοκομετρία, κάτι που δεν θα επιχειρούσα τώρα αν είχα επιλογή. Αγορά σε πολύ υψηλό κόστος από pet shop λόγω άγνοιας. 4. Αγορά από pet shop ελαφρώς κουραρισμένου βράχου σε τιμή ζωντανού αλλά και μέρους του βράχου με προέλευση "Ασβεστοχώρι" λόγω άγνοιας. 5. Αγορά πρόσθετου εξοπλισμού (σκιμμερ, έξτρα φωτισμό) από pet shop σε πάρα πολύ υψηλο κόστος, λόγω άγνοιας. 6. Αγορά αναλωσίμων (άνθρακα, ζεοκαρμπον, βιόμπαλες) χωρίς ουσία αλλά και σε υπέρογκη ποσότητα κατ' υπόδειξη από pet shop λόγω άγνοιας. 7. Αγορά φραγκάκια από ενυδρείο φορουμίτη με κυανοβακτήριο, με αποτέλεσμα την μεταφορά του στο δικό μου, λόγω άγνοιας. 8. Αγορά ζωντανών ( camel shrimp για reef safe) από pet shop λόγω άγνοιας. 9. Αγορά εξοπλισμού (UV-C και αναλώσιμα σφουγγάρια για εξ. φίλτρο) μη αναγκαίων για το θαλασσινό λόγω ενθουσιασμού και βεβιασμένης αγοράς. 10. Αγορά γαρίδας καθαριστή και εισαγωγή της στο ενυδρείο χωρίς προσαρμογή κατ' υπόδειξη του pet shop με αποτέλεσμα τον θάνατό της. 11. Αγορά ζωντανού (dottyback bicolor) κατ' υπόδειξη pet shop με αποτέλεσμα το θάνατο της Camel Shrimp αφού ο dottyback είναι θηρευτής γαρίδας. 12. Αγορά 3ων Chromis Viridis από pet shop σε ημερήσια βάση με αποτέλεσμα το θάνατο των 2 εξ αυτών για λόγους μη συμβίωσης, λόγω άγνοιας. 13. Αγορά επιπλέον φωτισμού για βελτίωση της ήδη μέτριας κατάστασης, που όπως αποδείχτηκε χρειάστηκε ουσιαστική και κάθετη επίλυση του προβληματος. 14. Αγορά πρόσθετων συμπληρωμάτων (Ασβέστιο, kH booster κ.αλ. ) κατ' υπόδειξη pet shop λόγω άγνοιας. 15. Συλλογή πληροφοριών και καθοδήγηση από πολλαπλούς καλοθελητές με αποτέλεσμα την στασιμότητα αλλά και προβλήματα. *** Δεν είναι ένα το pet shop που έχω απευθυνθεί και έχω κάνει όλες τις παραπάνω άσκοπες ή ακριβές αγορές Συμπέρασμα : Σε ότι κάνουμε καλό είναι πρώτα να ενημερωνόμαστε, στη συνέχεια να απευθυνόμαστε σε εμπορικό κατάστημα να ρωτάμε τιμές και προιόντα, μετά να ρωτάμε και να συλλέγουμε πληροφορίες από φόρουμ αλλά και από ανθρώπους έμπειρους που μπορούν να μας καθοδηγήσουν και τελικά να επιλέγουμε από που θα αγοράσουμε για να ολοκληρώσουμε μια επιθυμία μας. Έγινε επεξεργασία 27 Ιουλίου 2012 - Road Tail Link to comment Share on other sites More sharing options...
vales_red 27 Ιουλίου 2012 #14 Share 27 Ιουλίου 2012 Μπορώ να απαρυθμίσω μερικές δεκάδες, οπότε θα επικεντρωθώ στα βασικότερα και θα κάνω μια προσπάθεια να μην σας κουράσω. 1. Αγορά ενυδρείου 60L με την 1η επίσκεψη σε pet shop χωρίς καμμιά εμπειρία, άποψη και σχέση με το χόμπυ και εισαγωγή σε θαλασσινό κατευθείαν ! 2. Αγορά εξοπλισμού ακατάλληλου για θαλασσινό σε μέγεθος, φωτισμό, φίλτρο λόγω άγνοιας. 3. Αγορά αραγωνίτη σε πολύ ψιλή κοκομετρία, κάτι που δεν θα επιχειρούσα τώρα αν είχα επιλογή. Αγορά σε πολύ υψηλό κόστος από pet shop λόγω άγνοιας. 4. Αγορά από pet shop ελαφρώς κουραρισμένου βράχου σε τιμή ζωντανού αλλά και μέρους του βράχου με προέλευση "Ασβεστοχώρι" λόγω άγνοιας. 5. Αγορά πρόσθετου εξοπλισμού (σκιμμερ, έξτρα φωτισμό) από pet shop σε πάρα πολύ υψηλο κόστος, λόγω άγνοιας. 6. Αγορά αναλωσίμων (άνθρακα, ζεοκαρμπον, βιόμπαλες) χωρίς ουσία αλλά και σε υπέρογκη ποσότητα κατ' υπόδειξη από pet shop λόγω άγνοιας. 7. Αγορά φραγκάκια από ενυδρείο φορουμίτη με κυανοβακτήριο, με αποτέλεσμα την μεταφορά του στο δικό μου, λόγω άγνοιας. 8. Αγορά ζωντανών ( camel shrimp για reef safe) από pet shop λόγω άγνοιας. 9. Αγορά εξοπλισμού (UV-C και αναλώσιμα σφουγγάρια για εξ. φίλτρο) μη αναγκαίων για το θαλασσινό λόγω ενθουσιασμού και βεβιασμένης αγοράς. 10. Αγορά γαρίδας καθαριστή και εισαγωγή της στο ενυδρείο χωρίς προσαρμογή κατ' υπόδειξη του pet shop με αποτέλεσμα τον θάνατό της. 11. Αγορά ζωντανού (dottyback bicolor) κατ' υπόδειξη pet shop με αποτέλεσμα το θάνατο της Camel Shrimp αφού ο dottyback είναι θηρευτής γαρίδας. 12. Αγορά 3ων Chromis Viridis από pet shop σε ημερήσια βάση με αποτέλεσμα το θάνατο των 2 εξ αυτών για λόγους μη συμβίωσης, λόγω άγνοιας. 13. Αγορά επιπλέον φωτισμού για βελτίωση της ήδη μέτριας κατάστασης, που όπως αποδείχτηκε χρειάστηκε ουσιαστική και κάθετη επίλυση του προβληματος. 14. Αγορά πρόσθετων συμπληρωμάτων (Ασβέστιο, kH booster κ.αλ. ) κατ' υπόδειξη pet shop λόγω άγνοιας. 15. Συλλογή πληροφοριών και καθοδήγηση από πολλαπλούς καλοθελητές με αποτέλεσμα την στασιμότητα αλλά και προβλήματα. *** Δεν είναι ένα το pet shop που έχω απευθυνθεί και έχω κάνει όλες τις παραπάνω άσκοπες ή ακριβές αγορές Συμπέρασμα : Σε ότι κάνουμε καλό είναι πρώτα να ενημερωνόμαστε, στη συνέχεια να απευθυνόμαστε σε εμπορικό κατάστημα να ρωτάμε τιμές και προιόντα, μετά να ρωτάμε και να συλλέγουμε πληροφορίες από φόρουμ αλλά και από ανθρώπους έμπειρους που μπορούν να μας καθοδηγήσουν και τελικά να επιλέγουμε από που θα αγοράσουμε για να ολοκληρώσουμε μια επιθυμία μας. Συγνωμη ρε Κων/νε, αλλα ειναι πολυ αστειο το ποστ σου! ααααχαχαχαχαχαχα! Αυτο περιμενα να δω για κορυφωση.....Ενασχοληση με το χομπι απο pet shop λογω αγνοιας! Τα δικα μου λαθη ειναι (τα οποια ακομα φυσαω και δεν κρυωνει) -Αγοραζα ο,τι εβρισκα απο αγγελιες και ebay στο θεμα κυκλοφορητες με αποτελεσμα αλλοι να μην κανουν, αλλοι να ειναι μεγαλοι, αλλους αγοραζα κινεζικους καινουριους απο μαγαζια της πολης μας, με αποτελεσμα να εχω δωσει πανω απο 150ευρω σε κυκλοφορητες, μεχρι να καταληξω καπου σιγουρα. -Αγορασα βραχο απο ενα τσ..παιδι του φορουμ, 9κιλα, γεματος αλγες, ο οποιος ομως ηταν τριμμενος κατα της παραλαβη..Με αποτελεσμα 2 χρονια μετα να ενισχυω την παγκοσμια βιβλιογραφια με νεα ειδη αλγης! Ακομα τον ψαχνω τον τυπο. -Πατεντες! Πολλες πατεντες! Στενο ενυδρειο, πατενταρισμενο καπακι, πατενταρισμενα ποδαρακια για φωτιστικο, πατεντες πατεντες...ερασιτενικες πατεντες! Γνωμη μου? Θελεις ενα ενυδρειο 80Χ30Χ45? Προσθεσε +20cm παντου για να εισαι ευτυχισμενος! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 27 Ιουλίου 2012 #15 Share 27 Ιουλίου 2012 Συγνωμη ρε Κων/νε, αλλα ειναι πολυ αστειο το ποστ σου! ααααχαχαχαχαχαχα! Αυτο περιμενα να δω για κορυφωση.....Ενασχοληση με το χομπι απο pet shop λογω αγνοιας! Τα δικα μου λαθη ειναι (τα οποια ακομα φυσαω και δεν κρυωνει) -Αγοραζα ο,τι εβρισκα απο αγγελιες και ebay στο θεμα κυκλοφορητες με αποτελεσμα αλλοι να μην κανουν, αλλοι να ειναι μεγαλοι, αλλους αγοραζα κινεζικους καινουριους απο μαγαζια της πολης μας, με αποτελεσμα να εχω δωσει πανω απο 150ευρω σε κυκλοφορητες, μεχρι να καταληξω καπου σιγουρα. -Αγορασα βραχο απο ενα τσ..παιδι του φορουμ, 9κιλα, γεματος αλγες, ο οποιος ομως ηταν τριμμενος κατα της παραλαβη..Με αποτελεσμα 2 χρονια μετα να ενισχυω την παγκοσμια βιβλιογραφια με νεα ειδη αλγης! Ακομα τον ψαχνω τον τυπο. -Πατεντες! Πολλες πατεντες! Στενο ενυδρειο, πατενταρισμενο καπακι, πατενταρισμενα ποδαρακια για φωτιστικο, πατεντες πατεντες...ερασιτενικες πατεντες! Γνωμη μου? Θελεις ενα ενυδρειο 80Χ30Χ45? Προσθεσε +20cm παντου για να εισαι ευτυχισμενος! :bigemo_harabe_net-74: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 27 Ιουλίου 2012 #16 Share 27 Ιουλίου 2012 (edited) Είπαμε Βαλεντίνο... εσύ δεν είσαι reef safe !!! Έγινε επεξεργασία 27 Ιουλίου 2012 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 27 Ιουλίου 2012 #17 Share 27 Ιουλίου 2012 Είπαμε Βαλεντίνο... εσύ δεν είσαι reef safe !!! Έρε γέλια σήμεραααα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 27 Ιουλίου 2012 #18 Share 27 Ιουλίου 2012 Έρε γέλια σήμεραααα Ε ναι... δυο χρόνια προσαρμογή προσπαθώ να του κάνω και τώρα τελευταία άρχισε να γίνεται κάτι !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 28 Ιουλίου 2012 #19 Share 28 Ιουλίου 2012 Ξεκίνησα να φτιάχνω το ενυδρείο στις αρχές του '97 (με ότι θυμόμουν από το΄80) και ρωτώντας κάποιους καταστηματάρχες (που ευτυχώς έκλεισαν εδώ και καιρό), φορτώνοντας μου ακατάλληλο εξοπλισμό για τα λίτρα μου. Πριν ανακαλύψω το ΑΖ, είχα ξοδέψει ένα σεβαστό ποσό για εξαρτήματα που όπως φάνηκε στη πορεία ήταν παντελώς άχρηστα. Ευτυχώς πριν βάλω καν νερό μέσα, μέσα από εδώ έμαθα πολύ βασικά και ουσιαστικά πράγματα, αλλά και πάλι (για οικονομικούς λόγους) προσπαθούσα να αγοράσω φτηνά πράγματα. Η πορεία του ενυδρείου και οι γνώσεις που απέκτησα τελικά είναι η γνωστή παροιμία που λέει: "το φτηνό σου βγαίνει πιο ακριβό" Μια μικρή καταγραφή αυτών των άχρηστων υλικών... εξωτερικά φίλτρα, μικρά skimmer, μικρούς κυκλοφορητές, λίγος και ακατάλληλος φωτισμός, και ένα σωρό περιττά πράγματα, που εάν δεν τα αγόραζα και τα επένδυα από την αρχή σε σωστό εξοπλισμό δεν θα είχα παιδευτεί / ξοδευτεί τόσο. Ένα άλλο λάθος μου, που το διαπίστωσα αργά, είναι η αγορά οργανισμών που δεν έχουν μέλλον στα ενυδρεία μας.... είτε γιατί είναι περίεργοι στις διατροφικές τους συνήθειες, είτε γιατί δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε τις συνθήκες που χρειάζονται. Ας μη μας πιάνει αλαζονεία με τα ζωντανά. Το ωραίο αυτό θέμα ας γίνει ένα "παράδειγμα προς αποφυγή" για όλους όσους θέλουν να ξεκινήσουν ένα ενυδρείο με.... "όπως - όπως" και όπως βλέπετε όλοι μας από ίδια λάθη ξεκινήσαμε. Μη κάνετε τα ίδια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VRILO 28 Ιουλίου 2012 Author #20 Share 28 Ιουλίου 2012 Λαθος μετρησεις , ειτε απο τεστακια που τα εχουμε πολυ καιρο (ισως και ληγμενα) , ή λαθος χειρισμο των τεστ (δεν διαβασαμε καλα τις οδηγιες), ή δεν μετραμε καθολου γιατι πιστευουμε οτι ολα πανε καλα (τραγικο λαθος) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ttarkin 28 Ιουλίου 2012 #21 Share 28 Ιουλίου 2012 Και εγω με την σειρα μου εχω κανει όλα τα παραπάνω λαθη.....αλλα νομιζω το πιο σημαντικό και αυτο που μου εχει συμβεί πολλες φορες, ειναι αυτο που ειπε και ο Βαγγελης. Το φτηνο και το υποκαταστατο αυτου που πραγματικα θέλεις και χρειαζεσαι, αργα ή γρηγορα θα το χρυσοπληρωσεις....... Sent from my Galaxy Ace using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος