Alexpsycho 22 Ιουνίου 2012 #1 Share 22 Ιουνίου 2012 Διατηρώ το ενυδρείο μου 3 χρόνια τώρα 200 λίτρα με 4 δίσκους 10-12 εκατοστά έκαστος+7ροδόστομους.Με αλλαγές νερού 100 λίτρα (50% όσμωση +50% βρύση)την εβδομάδα και 2 φίλτρα(2213,2036) γεμάτα siporax-subistat-τύρφη- υαλοβάμβακα +τα μπλέ σφουγγάρια και γενικά είχα βρεί την ρουτίνα μου με αντιχλώριο της σέρα.Σήμερα αγόρασα το prime της seachem για να το δοκιμάσω.Με το που μπήκε το φρέσκο νερό είδα φυσαλίδες παντού απο τα φυτά και τα ξύλα (Το θεώρησα καλό) και δεν έδωσα σημασία γιατί έβλεπα και το μάτσάκι.Τα δισκάκια άρχισαν να συμπεριφέρονται παράξενα.Γέμισαν φυσαλίδες και τα φτερά τους κόλλησαν στο σώμα. Η γυναίκα μου με έβαλε μπρίζες και στίσαμε γρήγορα την καραντίνα στο 5λεπτο και 30 λίτρα φρέσκο οσμωτικό νερό που είχα στην άκρη για την αναπλήρωση του θαλασσινού μου.Μάλλον κάτι δεν έγινε σωστά κάποια αντίδραση γιατί το ενυδρείο ήταν φούλ βακτήρια.... Το πρώτο δισκάκι το μάζεψα με τα χέρια...Τα ροδόστομα απο 7 μείναν 2... Ευτυχώς τα δισκόπουλα μετά απο λίγη ώρα ήρθαν στα καλά τους. Έφυγαν οι φυσαλίδες ξεκόλλησαν τα φτερά τους και κολυμπάνε κανονικά..πρίν λίγο τα τάισα... Το νερό άδειασε απο το ενυδρείο και τα ξύλα+φυτά μπήκαν σε κουβά.Επίσης καθάρισα τα φίλτρα...τώρα στέκουν άδεια...Λέω να γεμίσω νεράκι βρύσης και αύριο να να βάλω κάποιο άλλο αντιχλώριο...η άλλη επιλογή είναι να γεμίσω φούλ όσμωση και ότι γίνει.Η καραντίνα θα μείνει στη θέση της μέχρι να στρώσει ξανά το ενυδρείο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 22 Ιουνίου 2012 #2 Share 22 Ιουνίου 2012 Τετοια ζημια δηλ απο αντιχλωριο αν καταλαβα καλα;Παραξενο....Μηπως εγιναν εργασιες στο δικτυο υδρευσης και ηρθε καποιο ''δωρο'' στο ενυδρειο σου; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 22 Ιουνίου 2012 Author #3 Share 22 Ιουνίου 2012 (edited) Να σου πώ Δημήτριε δεν θα το μάθω και ποτέ...Πάντως δεν σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω ξανά.Η μόνη αλλαγή στην ρουτίνα μου ήταν αυτή.Μπορώ να μετρήσω χαλκό στο νερό όμως...Θα κρατήσω ένα ποτήρι. Έγινε επεξεργασία 22 Ιουνίου 2012 - Alexpsycho Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispopi 22 Ιουνίου 2012 #4 Share 22 Ιουνίου 2012 εγω το prime το χρησιμοποιω 2 χρονια χωρις κανενα προβλημα, οχι σε δισκους βεβαια αλλα εσυ εχασες και ροδοστομους. μηπως ηταν ληγμενο η χαλια η παρτιδα?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 22 Ιουνίου 2012 Author #5 Share 22 Ιουνίου 2012 Η εταιρία λέει ότι δεν λήγει...Η παράξενη οσμή είναι φυσιολογική και δεν βγάζω άκρη.Κάτι συνέβη μεταξύ του στρωμένου ενυδρείου μου και του prime. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giwrgos5 23 Ιουνίου 2012 #6 Share 23 Ιουνίου 2012 καλημερα. και εγω το ιδιο χρησιμοποιω σε δισκους. πολυ περιεργο μου φαινετε. αν βρεις καποια ακρη ενημερωσε μας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 23 Ιουνίου 2012 Author #7 Share 23 Ιουνίου 2012 (edited) Το ενυδρείο στρώθηκε με ΑΡΙ Streeszyme + MB7 περιοδικά κάτι δεν πήγε καλά με την χλωρίδα τα φυτά + ξύλα και το αντιχλώριο .... Το νερό δεν είχε πολύ πίεση αλλά μυστήρια πράγματα.Παραλίγο να τελειώσει σε λίγες ώρες το δισκάδικο μου.Μπορεί να τα πετάξω όλα και να το αφήσω γυμνό.Μόνο νερό και δίσκους.Ελπίζω να πάνε ολα καλά σήμερα και να το γεμίσω.Τα δισκόπουλα την γλύτωσαν στο παρα 5.Με αυτά που μου συμβαίνουν τελευταία πρέπει να φέρω κανένα παπά στο σπίτι... Έγινε επεξεργασία 23 Ιουνίου 2012 - Alexpsycho Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 23 Ιουνίου 2012 Author #8 Share 23 Ιουνίου 2012 Οκ πάμε σήμερα δυνατά.Μπήκε νερό όσμωσης καθάρισα λίγο το υπόστρωμα έβαλα ξανά ξύλα φυτά (μόνο καλό θα κάνουν)κτλ που τα είχα αφήσει σε ένα κουβά εχθές.Οι βασιλιάδες μου είναι αραχτοί στο 30λιτρο και δείχνουν μια χαρά μετά και απο την σημερινή αλλαγή(100%).Μετρήσεις δεν θα κάνω γιατί θα απογοητευτώ.Το πρόβλημα παραμένει.Φούσκες παντού... αναδύονται απο την άμμο τα ξύλα...Μπήκε το ένα φίλτρο σε λειτουργία αφού καθαρίστηκε και το 2ο στην άκρη(stand by). Έχω άσσο στο μανίκι.Ενεργός άνθρακας.Που θα πάει θα γυαλίσει το νεράκι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni 23 Ιουνίου 2012 #9 Share 23 Ιουνίου 2012 Οσο είχα δίσκους πάντα έβαζα το αντιχλωριο της σερα. Μια φορά πήρα κ γω κ εβαλα το prime.. Παρατήρησα οτι επί 3 ώρες μετα την αλλαγή οι δίσκοι ήταν όλοι μαζεμένοι σε μια γωνία και δε κουνιόταν. Την ψιλιαστικα αμέσως κ έβγαλα το μισό νερό κ το συμπλήρωσα με οσμωση. Σε 20 λεπτά άρχισαν πάλι να κάνουν βόλτες... Μετα από αυτό έμαθα οτι το prime δεν ειναι σκέτο αντιχλωριο αλλα εχει και πολλά χημικά επιπλέον μέσα που εξαλειφθούν νιτρικά κτλπ... Και μόνο από την μυρωδιά κλουβιου αυγού ,δε το ξαναεβαλα ποτέ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 23 Ιουνίου 2012 Author #10 Share 23 Ιουνίου 2012 (edited) Και γώ Γιάννη εκεί κατέληξα.Οι χημείες κάνουν κακό σε περιβάλλον με χαμηλό pH και σκληρότητα.Είναι side effect...Και όλα αυτά περί αόριστης ημερομηνίας λήξης δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.Άλλοι το χρησιμοποιούν χρόνια και δεν έχουν πάθει τίποτα...Τράτζικ...σαν να βρέχει ανάποδα είναι...Αρχίζω να αποκτάω την διαίσθηση του δισκά...Μέχρι πέρσι έχανα δίσκους τώρα τους προλαβαίνω.Υπάρχει πρόοδος.Και τώρα που σε βρήκα ευχαριστώ για την Xenia γιατί πείρα και γώ εχθές ενα φραγκάκι! Θύμισε μου να σου κόψω λίγο simpodium σε κάποια φάση. Έγινε επεξεργασία 23 Ιουνίου 2012 - Alexpsycho Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 23 Ιουνίου 2012 #11 Share 23 Ιουνίου 2012 Aφου την γλυτωσαν οι δισκοι παλι καλα.Αλλα και παλι απορρω...Τι ναπω,προσωπικα δεν χρησιμοποιω το συγκεκριμενο σκευασμα,οποτε δεν μπορω να εκφερω και αναλογη αποψη.Χρησιμοποιω κυριως της tetra(και κατα διαστηματα της sera)και ουδεποτε αντιμετωπησα το παραμικρο.Αντιθετως θα ελεγα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 23 Ιουνίου 2012 Author #12 Share 23 Ιουνίου 2012 Γιαυτό το μοιράστηκα μαζί σας.Και μένα πολύ παράξενο μου φάνηκε και κρίμα γιατί περίμενα οτι θα τελείωνα στο φτερό με την αλλαγή νερού και άνοιξα δουλειές με φούντες...Ευτυχώς που κάθισα σπίτι και δεν βγήκα καμία βόλτα γιατί θα γυρνούσα και μετά τα ντόρτια θα έβλεπα και τα δισκάκια μου ανάποδα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 23 Ιουνίου 2012 #13 Share 23 Ιουνίου 2012 οταν εργαζομουν σε πετ ειχα 2 χομπιστες δισκαδες που ορκιζοταν οτι κατι δεν παει καλα με το συγκεκριμενο σκευασμα και τα ψαρια τους. δυστυχως οσο θυμαμαι,εγω αυτο το σκευασμα το δουλεψα σε κοινωνικο χωρις προβληματα,αλλα στο δισκοενυδρειο μου εμπαινε μονο οσμωση οποτε δεν χρησιμοποιησα ποτε μου αντιχλωριο.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni 23 Ιουνίου 2012 #14 Share 23 Ιουνίου 2012 Δεν κάνει τίποτα Αλεξ.. να σαι καλα. Θυμάμαι τότε είχα διαβασει κάπου πως το prime ειναι τόσο συμπυκνωμένο που πολλοί συνχομπιστες που το χρησιμοποιούν στο εξωτερικο, το αφήνουν στο βαρέλι με κυκλοφορητη για ενα 12 ωρο κ ύστερα κάνουν αλλαγή. Βασικά ειναι σκέτο χημεία το προϊόν ενώ της σερα ειναι ένας απλός δεσμευτης του χλωρίου στο νερό.. Ειναι κ τα δισκια ευαίσθητα πλάσματα... Θέλουν λεπτούς χειρισμούς ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 23 Ιουνίου 2012 #15 Share 23 Ιουνίου 2012 το καλυτερο κατα τη γνωμη μου ειναι αυτο της απι με αλοε βερα,που το κανει ιδανικο για δισκους.αυτο της σερα εκτος του οτι ειναι ασυμφορο,ποσοτητα/ανα λιτρο,το βλεπω σαν νερακι του θεου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni 23 Ιουνίου 2012 #16 Share 23 Ιουνίου 2012 Της Api δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Σίγουρα το σερα ειναι ασύμφορο ειδικά αν κανεις συχνές και μεγάλες αλλαγές που ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ οι δίσκοι .... Αλλα ειναι οτι πιο απλό υπάρχει κ λιγότερο επικίνδυνο νομίζω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 23 Ιουνίου 2012 #17 Share 23 Ιουνίου 2012 ετσι ειναι.ο καθενας με το στυλ που επιλεγει.εγω μονο οσμωση νερο,και τα εχωνα οχι σε αντιχλωριο,αλλα σε ιχνοστοιχεια.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 23 Ιουνίου 2012 #18 Share 23 Ιουνίου 2012 χρησιμοποιω prime αλλα σε βαρελι προετοιμασιας. οντως ξεβρωμαει.........αλλα κανει πολυ καλη δουλεια κ ξερω χρονια δισκαδες που ορκιζονται στο ονομα του. αν διαβασετε λεει πανω στην συσκευασια να μην χρησιμοποιηθει με αλλα του ειδους! παντως τι να πω.................ισως ευλκαιρια να αυξησεις κ το κοπαδι σε 5! καλη συνεχεια φιλε μου!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
south 23 Ιουνίου 2012 #19 Share 23 Ιουνίου 2012 Πολύ παράξενο ... το χρησιμοποίησα το prime και δεν είχα πρόβλημα, βέβαια δεν χρησιμοποιώ όσμωση αλλά νερό βρύσης. πρέπει να το ψάξουμε Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 23 Ιουνίου 2012 Author #20 Share 23 Ιουνίου 2012 Μετά απο 6 ώρες στην πρίζα το φίλτρο σαν να σταμάτησε η βροχή.Απλά ακολούθησα τις οδηγίες και έριξα την ποσότητα στο ενυδρείο και συμπλήρωσα το νεράκι...όσο έπεφτε νερό όμως άρχιζε και η βροχή... Αύριο ΜΒ7 και μεθαύριο μετρήσεις να δούμε που είμαστε...3 ενυδρεία στο σαλόνι...κάτω απο άλλες συνθήκες θα κοιμόμουν στο πατάκι της εξώπορτας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
corsar7 23 Ιουνίου 2012 #21 Share 23 Ιουνίου 2012 να προτεινω μια λυση αν και δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτο....το ποσοστο νερου βρυσης που βαζεις να το περασεις απο τα φιλτρα της οσμωσης,οχι ομως απο την μεμβρανη...να βγαλεις δηλαδη το κανιστρο της μεμβρανης της οσμωσης...ετσι δεν θα βαζεις τιποτα το χημικο στο νερακι της βρυσης θα ειναι καθαροτατο με ολα τα στοιχεια που λειπουν απο το νερο οσμωσης....εγω αυτο κανω και δεν χρησιμοποιω καθολου αντιχλωριο χωρις κανενα απολυτως προβλημα...παρεπιπτοντως ειναι η πρωτη φορα που ακουω προβλημα με το συγκεκριμενο προιον..θεωρω οτι εβαλες την σωστη δοσολογια(ενα καπακι αρκει για 300λ αν θυμαμαι καλα)τελος καλο ολα καλα για τα ψαρακια Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 23 Ιουνίου 2012 #22 Share 23 Ιουνίου 2012 Alex, τι νέα απο τα δισκάκια? Μόλις διάβασα το θέμα και έπαθα πλάκα μιας και χρησιμοποποιώ χρόνια το API Stress Coat που είανι και αντιχλώριο με Aloe Vera και λόγω μh διαθεσιμότητας σκεφτόμουν να το γυρίσω στο Prime... :bigemo_harabe_net-111: Φυσικά άκυρο, μιας και δεν ξέρουμε τι έγινε. Κανένα νεο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
thanos459 24 Ιουνίου 2012 #23 Share 24 Ιουνίου 2012 εγω χρησιμιποιω το prime 5 χρονια,,,,,,δεν το αλλαζω ουτε με σφαιρες,,,,,,,,με δισκους τους τελευταιους 8-9 μηνες κανενα προβλημα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni 24 Ιουνίου 2012 #24 Share 24 Ιουνίου 2012 Έτσι είναι τελικά αυτό το χόμπυ... Για το καθετί θα υπάρχουν κάποιοι που θα λένε τα καλύτερα κ κάποιοι που δε θα θέλουν να το δουν μπροστά τους.. Μα γιατί κάποιοι και όχι Οοοολοι?;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 24 Ιουνίου 2012 Author #25 Share 24 Ιουνίου 2012 Μπορεί να είναι και το καλύτερο αντιχλώριο δεν αντιλέγω απλά δεν κάνει να το ρίξεις κατευθείαν στο νερό του ενυδρείου και δεν το λέει πουθενά η εταιρία.Απο εκεί έγιναν όλα.Σήμερα καθάρισε εντελώς το νερό και έριξα ΜΒ7 για στρώσιμο.Θα του δώσω λίγες μέρες και μετά μπλούμ ξανά τα δισκάκια.Διατηρώ ενυδρεία απο το 97-98 συνήθως τα αντιχλώρια είναι το πιο ακίνδυνο πράγμα που βάζει κάποιος στο ενυδρείο του.Εξάλλου για νιτρικά και αμμωνία δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσω ειδικό σκεύασμα.Αν έχανα τα δισκάκια το ενυδρείο αυτό θα έκλεινε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος