AlekosB 19 Ιουνίου 2012 #1 Share 19 Ιουνίου 2012 Καλησπέρα αν και περίμενα να ανοίξω θέμα με σκοπό την παρουσίαση του νέου δισκοενυδρείου μου, δυστυχώς πρέπει να ανοίξω αυτό το θέμα με σκοπό την παρουσίαση - αντιμετώπιση των απίστευτων δυσκολιών που έχω αντιμετωπίσει στην διατήρηση των δίσκων μου. Ας πάρουμε τα πράγματα απ την αρχή, το ενυδρείο μου είναι το anoubias vision 1.20 cm περίπου στα 260 λίτρα, από διακόσμηση έχω κολλήσει πλάτη της juwel την stone lime με σιλικόνη μπίσον ενυδρειακή , πέτρα magik stone η οποία είναι ουδέτερη , ξύλα red moor και αμμό χαλαζιακή ουδέτερη τύπου καρατ, φίλτρο jbl 1500 (2 lt siporax , 1 lt matrix και 300 gr symbiont filter pellets). Αφού λοιπόν έστησα το ενυδρείο περίπου στις αρχές Μαρτίου χρησιμοποιώντας νερό βρύσης μετά από δυο βδομάδες έβαλα τα πρώτα ψαράκια 5 Cory sterbai & 2 ancistrus.Στις αρχές Απρίλη αγόρασα επιτέλους τα πρώτα μου δισκάκια από κάποιον συνχομπίστα σύνολο 8, μεγαλωμένα σε νερό βρύσης βάζοντας τα στο ενυδρείο μου είδα κάποιο απ την αρχή αρκετά στρεσαρισμένο και απομονωμένο το οποίο την επόμενη μέρα το βρήκα νεκρό δεν έδωσα σημασία γιατί φαινόταν ταλαιπωρημένο απ την αρχή, τα υπόλοιπα συμπεριφερόντουσαν και έτρωγαν κανονικά, αλλά η όρεξή τους σταδιακά μέσα στην βδομάδα μειώθηκε αρκετά δεν έτρωγε σχεδόν κανένα, αφήνοντας τα το 3ήμερο του Πάσχα με τη επιστροφή μου την Τρίτη βρίσκω αλλά 2 νεκρά και κάποια από τα υπόλοιπα να αναπνέουν πολύ γρήγορα & να είναι ψηλά στο ενυδρείο για να μην τα πολυλογώ σε 3 – 4 μέρες δεν έμεινε κανένα. Μετά από 2 περίπου βδομάδες πιστεύοντας ότι λόγω απειρίας και μικρού μεγέθους των ψαριών, αγοράζω 4 δίσκους σε μεγαλύτερο μέγεθος από 5 cm και πάνω, τα βάζω στο ενυδρείο και τα είχα σε στενή παρακολούθηση την επόμενη τα τάισα έφαγαν όλα κανονικά και η συμπεριφορά τους έδειχνε ότι είχαν προσαρμοστεί καλά στο νέο τους περιβάλλον ύστερα από 2 μέρες το ένα ψαράκι που έτρωγε λίγο έντονο κυνήγι το βρήκα νεκρό χωρίς να προηγηθούν κάποια άλλα συμπτώματα , πηγαίνοντας εκεί που τα αγόρασα για να μάθω σε τι μπορεί να οφείλεται ο ξαφνικός του θάνατος αποδώσαμε τις ευθύνες στο κυνήγι που έφαγε και του στρες στο νέο ενυδρείο και ενδεχομένως του μικρού αριθμού των ψαριών. Ο Καταστηματάρχης για την απώλεια που είχα, μου έκανε δώρο ένα δισκάκι από γέννα δικιά του το οποίο ήταν σε μικρότερο μέγεθος από τα υπόλοιπα που είχα ήδη, αν και με το που το έβαλα στο ενυδρείο δεν φάνηκε να έχει πρόβλημα. Μετά από 5 μέρες σύνολο πού είχα τα πρώτα ψάρια άρχισαν και δεν έτρωγαν τίποτα Κανά δυο μέρες μετά πάλι νεκρό ψαρί πάλι χωρίς κάποια σημάδια αρρώστιας παρά μόνο το ότι δεν έτρωγε και δεν είχε ιδιαίτερη ζωντάνια την επόμενη πάει και το άλλο. Αφού λοιπόν έχουν μείνει μόνο οι 2 δίσκοι πάω στο μαγαζί που τα πηρά εξηγώντας του τις συνθήκες θανάτου των ψαριών και τις παραμέτρους του ενυδρείου μου. Καταλήγουμε στο να κάνουμε μια γενική θεραπεία στο ενυδρείο με Furan και General Cure μπας και γλιτώσουμε τα υπόλοιπα ψάρια, αλλά μάταια τα ψάρια συνέχιζαν να μην τρώνε και αφού τελείωσε και η θεραπεία πέθαναν και τα τελευταία δισκάκια τα μόνα που επιβίωσαν ήταν τα sterbai και τα ancistrus. Ξεκινώντας απ την αρχή ξανά δίνω τα sterbai και τα ancistrus και ξεστήνω και αδειάζω όλο το ενυδρείο και στην συνέχεια απολυμαίνω τα πάντα με χλωρίνη, το ξαναστήνω – αλλάζω όλο το νερό 2-3 φορές με μπόλικο αντιχλώριο τέλος βάζω έτοιμο βιολογικό υλικό & βακτήρια. Μετά από καμιά βδομάδα βάζω 3 sterbai 2 ancistrus και μετά από καναδυο μέρες παίρνω 4 δίσκους τους οποίους αφού έβαλα στο ενυδρείο έδειχναν ότι όλα πήγαιναν καλά, για μια εβδομάδα περίπου ήτα όλοι ζωηροί και έτρωγαν, την δεύτερη βδομάδα οι 2 απομονώθηκαν και σταμάτησαν να τρώνε, στην συνέχεια ο ένας έβγαλε ένα ασπρακι στην ράχη σαν χνούδι και την άλλη μέρα …… το αποδίδουμε σαν τυχαίο γεγονός, οι άλλοι 2 έδειχναν μια χαρά εκτός του άλλου που παρέμενε απομονωμένος χωρίς να τρώει και αδυνατισμένος, Έτσι αποφάσισα να πάρω αλλά 3 ψαράκια μήπως και οφείλεται στον μικρό αριθμό των ψαριών, Την Παρασκευή λοιπόν βάζω και τα νέα ψαρια……και πίστεψα ότι όλα τελείωσαν μόλις τα παλιά είδαν τα νέα έτρεχαν γύρω τους για αναγνώριση δείχνοντας μια εικόνα ζωντάνιας μετά από καιρό ακόμα και το απομονωμένο άρχισε τους τσαμπουκάδες και επιτέλους έφαγε.. όμως την επόμενη μέρα (Σάββατο) αφού ησύχασα λιγάκι κοιτάζω το ενυδρείο και βλέπω νεκρό 1 από τα παλιά ψαράκια αυτό που ήταν το πιο μεγάλο και έδειχνε το πιο υγιές,, φτάνοντας στο σήμερα, όπου γύρισα σπίτι και βρήκα και το άλλο όχι όμως το αδυνατισμένο που δεν έτρωγε απ την αρχή, το μόνο που έκανε ήταν να είναι μόνο του 2-3 μέρες ψηλα στο ενυδρείο και δεν έτρωγε..Τώρα μάλλον θα πρέπει να περιμένω και τα υπόλοιπα τα οποία δείχνουν υγιέστατα και τρώνε εκτός από τον αδυνατισμένο που τρώει μόνο σκουλήκι. Συμπέρασμα από όλα τα ψάρια που πέθαναν είναι ότι σταδιακά κόβεται η όρεξή τους και η ζωντάνια τους και χωρίς άλλα έντονα συμπτώματα ασθένειας καταλήγουν …… Τέλος να ζητήσω συγγνώμη για το τεράστιο κείμενο και την υπομονή που δείξατε για να το διαβάσετε αλλά Οποιαδήποτε συμβουλή θα βοηθούσε…… Link to comment Share on other sites More sharing options...
Αργύρης Π 19 Ιουνίου 2012 #2 Share 19 Ιουνίου 2012 Οι μετρήσεις πως είναι ? Χωρίς να είμαι απόλυτος νομίζω ότι το φιλτραρισμα σου είναι ανεπαρκές . Εχω και εγώ anubias 1.20 μα όχι το βιζιον με 2 eheim 2213 και ένα 2217 . Εγώ είμαι υπερβολικός αλλά δεν εχω προβλήματα με τα δισκακια μου και εχω και μεγάλα και ζευγάρι και μικρά ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlekosB 19 Ιουνίου 2012 Author #3 Share 19 Ιουνίου 2012 Μετρήσεις ( Νερό βρύσης ) pH: 7,6-7.8 kΗ: 6 gH: 10 NH4: 0 NO2: 0 NO3: 15-25 Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 19 Ιουνίου 2012 #4 Share 19 Ιουνίου 2012 καταρχας εχεις αρκετα νιτρικα για δισκους.πες μας λιγο και τις ρουτινες σου,καθε ποτε κανεις αλλαγες κλπ.καθε λεπτομερεια που θυμασαι. ΥΓ.επισης το πιο βασικο για εναν δισκα,ειναι η καραντινα.ποτε δεν βαζουμε νεα ψαρια ετσι κατευθειαν μεσα στο ενυδρειο.τουλαχιστον 1 μηνα με 40 μερες σε καραντινα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni 19 Ιουνίου 2012 #5 Share 19 Ιουνίου 2012 καταρχας εχεις αρκετα νιτρικα για δισκους.πες μας λιγο και τις ρουτινες σου,καθε ποτε κανεις αλλαγες κλπ.καθε λεπτομερεια που θυμασαι.ΥΓ.επισης το πιο βασικο για εναν δισκα,ειναι η καραντινα.ποτε δεν βαζουμε νεα ψαρια ετσι κατευθειαν μεσα στο ενυδρειο.τουλαχιστον 1 μηνα με 40 μερες σε καραντινα. Θα συμφωνήσω απόλυτα... Επίσης βάλτους κ λίγο πιο μαλακό νεράκι.. κάνε κ καλές αλλαγές τακτικά.Εγώ σε 300 λίτρα εκανα 150 λίτρα αλλαγή κάθε 2 μέρες με ενα φίλτρο tetra ex 1200 κ ενα eheim 2275 και τα δισκια ήταν τούμπανο!! Σίγουρα θες καλύτερη φιλτρανση.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni 19 Ιουνίου 2012 #6 Share 19 Ιουνίου 2012 Πες μας κ τι ταιζεις... Σκουλήκι δεν έδωσα ποτέ σε δίσκο... Όχι tubifex!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 19 Ιουνίου 2012 #7 Share 19 Ιουνίου 2012 Αλέκο καλησπέρα και καλώς όρισες στο aquazone! Με τι τεστ κάνεις της μετρήσεις σου? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlekosB 19 Ιουνίου 2012 Author #8 Share 19 Ιουνίου 2012 Λοιπον αλλαγες κανω 1 φορα την εβδομάδα 150 λτ τροφες Ocean Nutrition Discus Flake,Tetra Bits Vitality, Tropical D-50 Plus, Spirulina Super Forte, και κατεψυγμένη Ν3 : 10 δεν θυμόμουν την κλιμακα που εχει πανω στο χαρτάκι (Απι) Οσο για την καραντίνα, τα περισότερα ψάρια έμπαιναν μαζί (νεα) στο ενυδρείο πιος ο λογος καραντινας αφου το ενυδρείο ήταν άδειο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlekosB 19 Ιουνίου 2012 Author #9 Share 19 Ιουνίου 2012 Αλέκο καλησπέρα και καλώς όρισες στο aquazone! Με τι τεστ κάνεις της μετρήσεις σου? api Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 19 Ιουνίου 2012 #10 Share 19 Ιουνίου 2012 api Υγρά η στικ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlekosB 19 Ιουνίου 2012 Author #11 Share 19 Ιουνίου 2012 Υγρά η στικ? Υγρά Link to comment Share on other sites More sharing options...
DIMITRIOS 20 Ιουνίου 2012 #12 Share 20 Ιουνίου 2012 Μια χαρα ειναι οι αλλαγες σου σε ποσοτητα.Ποσο συχνα ταιζεις;Νιτρικα 15-25 δεν ειναι πολλα,ειδικα αν φανταστω οτι γινονται αρκετα ταισματα οπως πρεπει σε μικρους δισκους.Βαλε αν μπορεις και 2ο φιλτρο,τοσο για καλυετρη φιλτρανση,οσο και για ασφαλεια.Το νερακι μαλακωσε το λιγο,στο 7-7,2 θα εισαι μια χαρα.Βαλε και λιγο σκορδο στην διατροφη τους,η οποια να ειναι κατα το δυνατο πλουσια.Πιθανως τα ψαρια να ειχαν καποιο προβλημα,πριν τα αγορασεις.Δωσε μας και καμμια φωτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlekosB 20 Ιουνίου 2012 Author #13 Share 20 Ιουνίου 2012 Ταΐζω 3-4 φορές και προσθέτω στην τροφή Seachem GarlicGuard. Ενδεχομένως τα πρώτα ψαράκια είχαν κάτι ίσος στο νερό τους, για αυτό τον λόγο έκανα απολύμανση μετά και τον θάνατο των επόμενών πιο μεγάλων ψαριών. Τα επόμενα ψάρια μετά τα πρώτα τα μικρούλια ήταν υγιέστατα και αυτό που παρουσιάζουν είναι ότι ενώ την πρώτη βδομάδα τρώνε & συμπεριφέρονται κανονικά σταδιακά χάνουν την όρεξή τους και σε πολύ σύντομο διάστημα πεθαίνουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 20 Ιουνίου 2012 #14 Share 20 Ιουνίου 2012 guarlic guard...............οχι καθε μερα!! furan κ generalcure σε μικρα ψαρια.....το συκωτι τους???? χρειζεσαι καλυτερη φιλτρανση....προσθεσε 1 2217 φουλ βιολογια..........δεν θα το μετανιωσεις. καποιο παρασιτο πρεπει να παιζει..........δωσε σπιροylina! Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlekosB 20 Ιουνίου 2012 Author #15 Share 20 Ιουνίου 2012 furan κ generalcure σε μικρα ψαρια.....το συκωτι τους???? χρειζεσαι καλυτερη φιλτρανση....προσθεσε 1 2217 φουλ βιολογια..........δεν θα το μετανιωσεις. Πάντως δεν πρόλαβαν να πάνε από το συκώτι τους :bigemo_harabe_net-111: Όσο για δευτερο φίλτρο έχω ένα προβληματάκι με τις σωλήνες που καταλήγουν στο ενυδρείο γιατί περνάνε μέσα από έπιπλο και οι τρύπες είναι οριακές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 20 Ιουνίου 2012 #16 Share 20 Ιουνίου 2012 (edited) αλεκο μην απογοητευεσαι πες μου κατι το νερο της αλλαγης το προετοιμαζεις? προφιλτρα ανθρακα......ισως καποιο βαρελι προετοιμασιας? ισως το νερο σου να χει καποιο προβλημα! απο φιλτρα μονο το jbl τι προβλημα με τις τρυπες? αυτο μσε μια μερια κ απο την αλλη το 2217? κ στην τελικη......κανε τρυπες κ......σωσε τα ψαρακια σου φιλε!!! Έγινε επεξεργασία 20 Ιουνίου 2012 - buelligan75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlekosB 20 Ιουνίου 2012 Author #17 Share 20 Ιουνίου 2012 Το νερό το ετοιμάζω σε βαρέλι στο οποίο το νερό γυρνάει με ενα φιλτράκι με άνθρακα. Το ενυδρείο είναι εντοιχισμένο σε έπιπλο και οι σωλήνες περνάνε σε ένα σημείο όπου δεν με παίρνει να φέρω και δευτερο στο ενυδρείο δεν ξέρω αν μπόρω να τρέξω μαζι 2 φίλτρα με 1 εισαγωγη, 1 εξαγωγη ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 20 Ιουνίου 2012 #18 Share 20 Ιουνίου 2012 Το νερό το ετοιμάζω σε βαρέλι στο οποίο το νερό γυρνάει με ενα φιλτράκι με άνθρακα. Το ενυδρείο είναι εντοιχισμένο σε έπιπλο και οι σωλήνες περνάνε σε ένα σημείο όπου δεν με παίρνει να φέρω και δευτερο στο ενυδρείο δεν ξέρω αν μπόρω να τρέξω μαζι 2 φίλτρα με 1 εισαγωγη, 1 εξαγωγη ??? ναι μπορεις σε σειρα.....αλλα καλο θα ηταν να ειναι το ιδιο μοντελο......παρε το jbl 1500e που καιει λιγοτερα watt να δουλευει. βεβαια θα πεσει η ροη του αλλα κ παλι οκ. βεβαια 2 εισαγωγες κ εξαγωγες θα ταν καλυτερα για την κυκλοφορια σου αλλ κ απλι λυνετε με μια εσωτερικη αντλια για αποφυγη νεκρων σημειων..........κ πρτοσθετεις κ μια αεροπετρα για οξυγονωση ψαξε λιγο .....φιλτρα σε σειρα! τι ανθρακα χρησιμοποιεις? ποσες μερες το φιλτραρεις? το βαρελι σου ειναι καθαρο?..χερια απολθμαινεις πριν ασχοληθεις? στα λεω αυτα γιατι τα μικρα δισκια δεν εχουν αναπτυξει φουλ ανοσοποιητικο κ ειναι πιο ευαλωτα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ελιοτ 20 Ιουνίου 2012 #19 Share 20 Ιουνίου 2012 γεμισε το φιλτρο σου με βιολογικο υλικο και στα 3 καλαθια και ασε μονο το πανω με σφουγκαρια για μηχανικηφιλτρανση. βαλε ενα πλατης σαν δευτερο. τα 2 φιλτρα σε σειρα δεν θα στα πρωτεινα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mpampis11 20 Ιουνίου 2012 #20 Share 20 Ιουνίου 2012 Λοιπόν, να πω και εγώ λίγα πραγματάκια για το θέμα γιατί έχω ασχοληθεί λιγάκι. Το πρόβλημά του αλέκου όπως είναι εμφανές δεν είναι η βιολογία. Η βιολογία του πιστεύω είναι μια χαρά. Θα ήθελα να συμπληρώσω επίσης ότι στην δεύτερη φουρνιά που ψόφησαν μου έφερε δύο δισκάκια τα οποία τα πήγα σε φίλο για εσωτερική εξέταση, μιας και εξωτερικά δεν φαινόταν να είχαν κάτι, και δεν βρήκε τίποτα. Ούτε σκουλήκια, ούτε παράσιτα, εξωπαράσιτα, απολύτος τίποτα. Επίσης έγινε και τεστ για υπερβολικό χαλκό στο ενυδρείο από τις σωληνώσεις που ήταν και αυτό αρνητικό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
σιαμεζος 21 Ιουνίου 2012 #21 Share 21 Ιουνίου 2012 Λοιπόν, φίλε μου μην απελπίζεσαι δοκίμασε ξανά απλά αυτήν την φορά μην προσθέσεις οκτώ μαζί άσε το φίλτρο σου να προλάβει την ιχθυοφώρτηση. Κάνε συχνές αλλαγές μέρα παρά μέρα (μην ξεχνάς ταΐζεις πολύ!!!!), μετρήσεις καθημερινές (πάρε της seachem το καρτελάκι αν βαριέσαι να μετράς) και αν δεις ένα να μην είναι καλά τότε βαράει συναγερμός!!! όχι δικαιολογίες ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
thanos459 21 Ιουνίου 2012 #22 Share 21 Ιουνίου 2012 (edited) τι να πω,,,οι βασεις που αρχισες ειναι σχετικες καλες,,,αλλα σιγουρα κατι υπαρχει,,,δεν γινεται να στηνεις να ξεστηνεις 2 φορες ενυδρειο και να εχεις τετοιες απωλειες,,μηπως φταιει κατι στο σπιτι?πχ,,,,ειχα διαβασει σε ξενο φορουμ οτι ενας τυπας εχανε τα μωρα δισκακια του επειδη η γυναικα του εριχνε αποσμητικο χωρου και το βραδυ διπλα στο ενυδρειο εβαζε αντικουνουπικες ταμπλετες,,,τι να πω???ξαναρχινα οπως σου λενε τα παιδια,,,,,τα δισκια θελουν,,,καθαρο νερο και καλη τροφη,,,,κ κατεψυγμενη που τους εδινες ηταν εταιρειας η την εκανες εσυ?τα φιλτρα φουλ σιποραξ και καλο ξεκινημα,,,μη μασας,,,οτι χρειαστεις εδω ειμαστε να βοηθησουμε,,,ποσο μαλλον τα πιο εμπειρα παιδια που εχουν χρονια δισκους,, υγ τις αλλαγες σου θα σου τις δειξουν οι μετρησεις σου,,,αν σε μεγαλη ιχθυοφορτωση ταιζεις καθημερινα μοσχοκαρδια τοτε θα θες πολυ γρηγορα αλλαγες,,,,,,εγω σε 300 λιτρα,,,κανω μια αλλαγη καθε βδομαδα,(ειχα αρχισει ανα 5 μερες ) 30-40% επισης,,,,στην θεση σου θα εβγαζα ολα τα υπολοιπα ψαρια και θα εβαζα μονο τα δισκια,,,,,σαν δικλειδα ασφαλειας,,,,καλη επιτυχια Έγινε επεξεργασία 21 Ιουνίου 2012 - mod Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlekosB 25 Ιουνίου 2012 Author #23 Share 25 Ιουνίου 2012 Τα τελευταία ψάρια έχουν ήδη 11 μέρες στο ενυδρείο και όλα δείχνουν υγιέστατα το μόνο που ακόμα δεν έχει βελτιωθεί είναι το μοναδικό που έχει μείνει από τα προηγούμενα που το έχω 1 μήνα ενώ ακολουθεί τα υπόλοιπα ψάρια και κινείτε κανονικά την ώρα του φαγητού, ενώ πλησιάζει με φόρα δεν τρώει τίποτα. Μήπως να το βάλω μόνο του?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 26 Ιουνίου 2012 #24 Share 26 Ιουνίου 2012 Τα τελευταία ψάρια έχουν ήδη 11 μέρες στο ενυδρείο και όλα δείχνουν υγιέστατα το μόνο που ακόμα δεν έχει βελτιωθεί είναι το μοναδικό που έχει μείνει από τα προηγούμενα που το έχω 1 μήνα ενώ ακολουθεί τα υπόλοιπα ψάρια και κινείτε κανονικά την ώρα του φαγητού, ενώ πλησιάζει με φόρα δεν τρώει τίποτα. Μήπως να το βάλω μόνο του?? εχεις νοσοκομειο/καραντινα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlekosB 26 Ιουνίου 2012 Author #25 Share 26 Ιουνίου 2012 Ναι έχω καραντίνα και το έχω βάλει ήδη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος