Jump to content

Κατασκευή Ενυδρειου

f0tak1s73

Recommended Posts

Καλησπέρα σιγά σιγά λέω και εγω να επιχείρησω να κατασκεύασω μόνος μου ένα ενυδρειο. Οι διαστάσεις του θα είναι 80x35x45 μήκοςxπλάτος xύψος . Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τζαμί 8 χίλιοστων με κόντρες πάνω και κάτω περιμετρικά .τωρα όσο αναφορά την κολληση των τζαμιων έτσι όπως το φαντάζομαι λέω να μετρησω στη βαση και να κολλησω πρώτα τις κάτω κόντρες περιμετρικα στην βαση και έπειτα να πατησω και να κολλησω πάνω στην βαση τα υπόλοιπα τζαμια. Θα ήθελα να μου πειτε αν ο τρόπος με τον οποίο σκέφτομαι να τα κόλλησω είναι σωστός. Να σημειώσω πως πρωτη φορά θα κόλλησω ενυδρειο .περιμενω τις γνώμες σας .

Θα σου πρότεινα να κολλήσεις περιμετρικά τα τζάμια πρώτα επάνω στη βάση και μετά όλες τις κόντρες.Οι διαστάσεις του ενυδρείου σου σου το επιτρέπουν.Αν μιλούσαμε για DIY ενυδρείο μήκους 2μ και πάνω τότε ίσως αλλά και πάλι ας μας πούνε οι πιο έμπειροι που το έχουν κάνει κιόλας.

γεια σου φιλε μου και απο εμενα!να σου πω κατ' αρχην οτι το παχος του τζαμιου σου ειναι τετοιο ωστε σου επιτρεπει να γλυτωσεις τις κατω κοντρες!κατα την γνωμη μου και τις πανω κοντρες μπορεις να γλυτωσεις αλλα για ασφαλεια μιας και ειναι το 1ο σου ενυδρειο, μπορεις να βαλεις!

το σωστο ειναι να κολληθουν πανω στον πατο τα 4 περιμετρικά τζαμια και μετα να μπουν οι κοντρες με ενα στήριγμα απο κατω μεχρι να στεγνωσουν!

ριξε και μια ματια στα θεματα κατασκευων και θα σε βοηθησουν πολυ!για οτι απορία εχεις μην διστασεις να ρωτήσεις!!

Δηλαδή λες να μην βάλω κάτω καθόλου κόντρες...σίγουρα ;

Επισης όταν λες να μπουν οι κόντρες με ένα στήριγμα απο κάτω μέχρι να στεγνωσουν φαντάζομαι μιλάς για τις επάνω . Εγω έλεγα τις επάνω να τις κόλλησω περιμετρικα πάνω απο τα τζαμια ....γίνεται έτσι...;

Τέλος θέλω να μου πειτε πως θα μπορέσω να γωνιασω εύκολα τα τζαμια; Εγω σκέφτηκα να πάρω αλουμινίου γωνίες (τις οποιες βρισκεις στο Leroy) μήκους ίσου με το ύψος και να Κόλλησω απο μια σε κάθε γωνία της βάσης και έτσι απο τη μια θα με βοηθήσουν να γωνιασω τα τζαμια αλλα απο την άλλη θα κολληθουν και πάνω σαυτες τα τζαμια .

με 8αρι τζαμι και σε αυτα τα λιτρα ειναι εντελως περιττες οι κατω κοντρες!να κολλησεις απο πριν τις κοντρες γινεται αλλα ειναι πολυ πιο δυσκολο να δουλεψεις ετσι...με το που κολλησεις τα τζαμια σου, στρωνεις την σιλικονι, κανεις τυχον μικροδιορθωσεις αν χρειαστει και μετα κολλας και τις κοντρες!μπορεις να κοψεις λοριδες φελιζολ στο ύψος που θες να ειναι οι κοντρες τις κολλας με μια ταινια και πατανε οι κοντρες πανω τους!

τα τζαμια θα "κατσουν" μονα τους ισια αν τα μετρα τους ειναι σωστα κομμενα...εξαλου το καλο με την σιλικονι ειναι οτι μπορεις να "παιξεις" και λιγο με τα τζαμια σου μεχρι να στεγνωσει..οποτε δεν υπαρχει θεμα...οι γωνιες θα μπουν αργοτερα για θεμα αισθητικης αν θες!δες καποια θεματα στa diy να παρεις μια ιδεα...μεχρι και βιντεο υπαρχει στο φορουμ για το πως κολλας ενα ενυδρειο..

Κοντρες δεν χρειαζονται

8αρι γυαλι δεν ειναι κακο,αλλα ειναι υπερβολη.

Και μια συμβουλη,για να μην τα πασαλειψεις με σιλικονες τα γυαλια,να βαλεις μεσα εξω χαρτοταινιες αφηνοντας κενο για την σιλικονη

Καταρχάς σας ευχαριστω ολους για τις απαντήσεις σας. Αυτο για την χαρτοταινια Το διάβασα σε άλλο θέμα και έτσι θα το κάνω.τωρα οσο αναφορά το τζαμι να χρησιμοποιήσω τελικα 8χιλ με κοντρες πανω ή 6χιλ και να βάλω κόντρες πάνω επιμενω για τις κόντρες γιατι θέλω να έχω το κεφάλι μου ήσυχο ....όσο αναφορα το γωνιασμα τι να κάνω;

Να βάλεις 8άρι χωρίς κόντρες πουθενά!Πιο φθηνά θα σου βγεί από το να το κάνεις με 6άρι και κόντρες.οσο για το γώνιασμα τι ενοείς;Να έχεις μία γωνία να το γωνιάσεις σωστά!

και οσο πιο χοντρο το τζαμι δουλεύεται ευκολοτερα!καθεται και εφαπτει καλυτερα!οσο για το γωνιασμα σου ειπα...αν τα τζαμια ειναι ισια κομμενα τοτε δεν μπορεις να κανεις λαθος...πανω στον πατο πατανε τα 4 περιμετρικα τζαμια..μονα τους καθονται ισια! :D

οι πανω κοντρες καποιες φορες εκτος απο το οτι κρατανε το τζαμι ισιο(στην προκειμενη περιπτωση βεβαια ειναι λιγο υπερβολη οι κοντρες), αλλα μπορει να σε βολευουν για να πατησει πανω τους ενα ακομα τζαμι σαν καπακι! συνηθίζεται σε diy ενυδρεια τα καπακια να ειναι γυάλινα!αυτο θα το δεις εσυ...αναλογα πως θελεις να προχωρισεις!

Στο πρώτο ενυδρείο που κατασκεύασα http://www.aquazone....opic=63138&st=0 με διαστάσεις 102χ27χ30 έβαλα τζάμια 5mm και κόντρες μόνο κάτω. Το ενυδρείο όταν γεμίζει με νερό κάνει κοιλιά περίπου 4-5mm στο κέντρο του στο πάνω μέρος. Θα σου πρότεινα 8mm και κόντρες πάνω κάτω για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Μπορεί για κάποιους να φαίνεται υπερβολικό αλλά έτσι πίστευα και εγώ όταν έφτιαξα το πρώτο μου και την πάτησα.

Τα κρύσταλλα γωνιάζονται μόνα τους. Πρέπει να κολλήσεις πρώτα την μία μεγάλη πλευρά πάνω στην βάση μετά τις δύο μικρές και στο τέλος την άλλη μεγάλη. Τα δένεις όλα μαζί με χαρτοταινία και προσέχεις τις ακμές να εφαρμόζουν όλα τα κρύσταλλα καλά.

Θα σου πρότεινα να κολλήσεις πρώτα τα κρύσταλλα και αφού στεγνώσει η σιλικόνη να γεμίσεις μέχρι την μέση την γυάλα με νερό πριν βάλεις τις κόντρες έτσι ώστε να δεις για διαρροές. Στο λέω αυτό γιατί στο πρώτο που κατασκεύασα έκανα έλεγχο για διαρροή μετά και το κόλλημα των κοντρών και είχα διαρροή η οποία όση σιλικόνη και αν έβαλα δεν μπόρεσα να την κλείσω, γιατί ενώ ήξερα το σημείο, το νερό κυκλοφορούσε κάτω από τις κόντρες και μπορεί να περνούσε από την μία άκρη του ενυδρείου και να έφτανε μέχρι το σημείο της διαρροής. Αναγκάστηκα να σπάσω την κόντρα στο σημείο της διαρροής, κινδυνεύοντας να μου σπάσει όλη η γυάλα και να γεμίσω ξανά με σιλικόνη το κενό (σε μία φωτογραφία φαίνεται το σημείο αυτό)

post-40439-0-12938200-1339585471_thumb.jpg

εγω εχω φτιαξει 3 ενυδρεια. πιστευω οτι ειναι καλυτερα τα πλαινα τζαμια να μην κοληθουν πανω στον πατο αλλα περιμετρικα,

αυτοματα ειναι σα να εχεις βαλει τις κατω κοντρες και ειναι και σαν οδηγος ο πατος και δεν σου φευγει με τιποτα...

Τις πάνω κόντρες θέλω να τις βάλω και θα τις βάλω περιμετρικα για να είμαι ήσυχος και για να πατήσει επάνω και το καπακι μου

Στο πρώτο ενυδρείο που κατασκεύασα http://www.aquazone....opic=63138&st=0 με διαστάσεις 102χ27χ30 έβαλα τζάμια 5mm και κόντρες μόνο κάτω. Το ενυδρείο όταν γεμίζει με νερό κάνει κοιλιά περίπου 4-5mm στο κέντρο του στο πάνω μέρος. Θα σου πρότεινα 8mm και κόντρες πάνω κάτω για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Μπορεί για κάποιους να φαίνεται υπερβολικό αλλά έτσι πίστευα και εγώ όταν έφτιαξα το πρώτο μου και την πάτησα.

Τα κρύσταλλα γωνιάζονται μόνα τους. Πρέπει να κολλήσεις πρώτα την μία μεγάλη πλευρά πάνω στην βάση μετά τις δύο μικρές και στο τέλος την άλλη μεγάλη. Τα δένεις όλα μαζί με χαρτοταινία και προσέχεις τις ακμές να εφαρμόζουν όλα τα κρύσταλλα καλά.

Θα σου πρότεινα να κολλήσεις πρώτα τα κρύσταλλα και αφού στεγνώσει η σιλικόνη να γεμίσεις μέχρι την μέση την γυάλα με νερό πριν βάλεις τις κόντρες έτσι ώστε να δεις για διαρροές. Στο λέω αυτό γιατί στο πρώτο που κατασκεύασα έκανα έλεγχο για διαρροή μετά και το κόλλημα των κοντρών και είχα διαρροή η οποία όση σιλικόνη και αν έβαλα δεν μπόρεσα να την κλείσω, γιατί ενώ ήξερα το σημείο, το νερό κυκλοφορούσε κάτω από τις κόντρες και μπορεί να περνούσε από την μία άκρη του ενυδρείου και να έφτανε μέχρι το σημείο της διαρροής. Αναγκάστηκα να σπάσω την κόντρα στο σημείο της διαρροής, κινδυνεύοντας να μου σπάσει όλη η γυάλα και να γεμίσω ξανά με σιλικόνη το κενό (σε μία φωτογραφία φαίνεται το σημείο αυτό)

3-4 mm κοιλιά θεωρήτε αποδεκτή κατα τα λεγόμενα διαφόρων κατασκευαστών εππαγκελματιών και χομπιστών που έχω συζητήσει

Εν πάση περιπτώση μπορεί ο φίλος να το κολήσει χωρίς κόντρες και αν δεί πολύ κοιλιά να βάλει και κόντρες να και εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί

post-40439-0-12938200-1339585471_thumb.jpg

εγω εχω φτιαξει 3 ενυδρεια. πιστευω οτι ειναι καλυτερα τα πλαινα τζαμια να μην κοληθουν πανω στον πατο αλλα περιμετρικα,

αυτοματα ειναι σα να εχεις βαλει τις κατω κοντρες και ειναι και σαν οδηγος ο πατος και δεν σου φευγει με τιποτα...

Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος κόλλησης μιας και η σιλικόνη είναι πιο ανθεκτική καταυτόν τον τρόπο.Εχει να κάνει με τις ιδιότητές της σαν υλικό.

Εγώ είχα ενυδρείο 80Χ30Χ40 με 6άρι τζάμι χωρίς κόντρες πουθενά το οποίο έκανε κοιλιά 1-2 χλστα.Ηταν στην κατοχή μου για χρόνια και τρέχει ακόμα σε σπίτι φίλου.

Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος κόλλησης μιας και η σιλικόνη είναι πιο ανθεκτική καταυτόν τον τρόπο.Εχει να κάνει με τις ιδιότητές της σαν υλικό.φιλε crazy_beaver τι το καλυτερο δηλαδη γινεται με το να κολληθουν τα πλαινα τζαμια διπλα απο τον πατο και οχι πανω σε αυτον σε σχεση με την σιλικονι?πως δηλαδη αυτος ο τροπος βοηθαει την σιλικονι να κολλησει καλυτερα?

Εγώ είχα ενυδρείο 80Χ30Χ40 με 6άρι τζάμι χωρίς κόντρες πουθενά το οποίο έκανε κοιλιά 1-2 χλστα.Ηταν στην κατοχή μου για χρόνια και τρέχει ακόμα σε σπίτι φίλου.

Δηλαδή στον πάτο επάνω να πατάνε μόνο τα μεγάλα τζαμια (80x45) ενώ τα πλαϊνα (35x45) να είναι περιμετρικα κολλημενα σωστά ?

Δηλαδή στον πάτο επάνω να πατάνε μόνο τα μεγάλα τζαμια (80x45) ενώ τα πλαϊνα (35x45) να είναι περιμετρικα κολλημενα σωστά ?

Εγώ θα έλεγα όλα περιμετρικά

@adlib

Η σιλικόνη είναι πιο δυνατή σε εφελκιστικές τάσεις παρά διατμητικές!

συμφωνω απλα δεν βλεπω με τον τροπο αυτο(ολα περιμετρικα) πως θα επιτευχθεί κατι τετοιο!θα μου πεις ο καθενας αναλογα με το τι πιστεύει πορεύεται..εγω ας πουμε οσα ενυδρεια εχω κανει(και εχω κανει αρκετα)τα εκανα ολα να πατανε πανω στον πατο..παντως και στις 2 περιπτωσεις(ειτε πατανε στον πατο ειτε περιμετρικα) η σιλικόνη καλυπτει τον ιδιο ογκο επιφανειας, απλα στον τροπο που λεω η σιλικονη παταει σχηματιζοντας "γωνια" προφυλασοντας το τζαμι απο 2 πλευρες σε σχεση με μια πλευρα της αλλης περιπτωσης...

εξαλου δεν ειναι τυχαιο που τα περισσοτερα diy ενυδρεια(τουλαχιστον που ξερω εγω)πατανε στον πατο!

οι εταιριες απο την αλλη πιστευω προτειμουν τον περιμετρικο τροπο γιατι πιστευω ειναι πιο ευκολο και γρηγορο να γινει και οχι αποδεδειγμενα καλυτερος..γνωμη μου παντα! :D

συμφωνω απλα δεν βλεπω με τον τροπο αυτο(ολα περιμετρικα) πως θα επιτευχθεί κατι τετοιο!θα μου πεις ο καθενας αναλογα με το τι πιστεύει πορεύεται..εγω ας πουμε οσα ενυδρεια εχω κανει(και εχω κανει αρκετα)τα εκανα ολα να πατανε πανω στον πατο..παντως και στις 2 περιπτωσεις(ειτε πατανε στον πατο ειτε περιμετρικα) η σιλικόνη καλυπτει τον ιδιο ογκο επιφανειας, απλα στον τροπο που λεω η σιλικονη παταει σχηματιζοντας "γωνια" προφυλασοντας το τζαμι απο 2 πλευρες σε σχεση με μια πλευρα της αλλης περιπτωσης...

εξαλου δεν ειναι τυχαιο που τα περισσοτερα diy ενυδρεια(τουλαχιστον που ξερω εγω)πατανε στον πατο!

οι εταιριες απο την αλλη πιστευω προτειμουν τον περιμετρικο τροπο γιατι πιστευω ειναι πιο ευκολο και γρηγορο να γινει και οχι αποδεδειγμενα καλυτερος..γνωμη μου παντα! :D

Στα γυαλια μεχρι 8 χιλιοστα και σε μικρα ενυδρεια δεν εχει και τοση μεγαλη σημασια που θα κολληθουν,αλλα σε παχη πανω απο 10 πρεπει να κολλουνται περιμετρικα.

Σε υπερβολη να σου φερω ενα παραδειγμα.

Φαντασου οτι εχουμε γυαλι 10 ποντους παχος.Που θα ηταν το σωστο να το κολλησεις?Αν το κολλησεις πανω στην βαση θα κρατα μονο οτι κρατα η σιλικονη,αν ομως το κολλησεις περιμετρικα,θα κρατα οσο κρατα η σιλικονη,αλλα θα εχεις και ενα επιπλεον πλεονεκτημα ,την κοντρα που θα εχουν οι 10 ποντοι.Ελπιζω να εγινε κατανοητος :)

μπορει φιλε κιχλιδατε να εχεις δικιο αλλα να σου εξηγήσω λιγο την σκεψη μου..

εδω ειναι και οι 2 τροποι που λεμε...10μμ + την γωνια της σιλικονης στη μια περιπτωση και 10μμ + την γωνια της σιλικονης στην αλλη..

στην 2η περιπτωση η σιλικονη κανει και "γωνια" οποτε η λογικη λεει οτι αγγαλιαζει καλυτερα το τζαμι...

post-32212-0-89849400-1339607868_thumb.png

μπορει φιλε κιχλιδατε να εχεις δικιο αλλα να σου εξηγήσω λιγο την σκεψη μου..

εδω ειναι και οι 2 τροποι που λεμε...10μμ + την γωνια της σιλικονης στη μια περιπτωση και 10μμ + την γωνια της σιλικονης στην αλλη..

στην 2η περιπτωση η σιλικονη κανει και "γωνια" οποτε η λογικη λεει οτι αγγαλιαζει καλυτερα το τζαμι...

post-32212-0-89849400-1339607868_thumb.png

Πολυ καλο το σχεδιο σου,βοηθαει στην κουβεντα μας.

Θα προσπαθησω να γινω κατανοητος.(Εγω μιλαω παντα για παχια γυαλια)

Και στα δυο σχεδια η σιλικονη κανει γωνια,Σωστα?

Στο σχεδι Β οταν βαλεις σιλικονη στην βαση,και φερεις το καθετο γυαλι να πατησει επανω του,ολη η σιλικονη πατιετε με το βαρος του καθετου γυαλιου,οποτε μενει μια πολυ λεπτη μεμβρανη σιλκονης,και ουσιαστικα,αυτο που κρατα ειναι η γωνια της σιλικονης.Και κατι πολυ σημαντικο,ολο το βαρος των γυαλιων ειναι πανω στην βαση.

Στο σχεδιο Α ηδη εχεις φτιαξει την πρωτη κοντρα,εχεις αρκετη σιλικονη αναμεσα στα γυαλια + την γωνια σιλικονηςκαι εχεις δωσει επιπλεον δυναμη στα καθετα γυαλια,για να αντεξουν την πιεση.

Αλλο παραδειγμα

Παρε 2 νοβοπαν 18αρια και κανε τις γωνιες των σχεδιων που εκανες,και ενωσετες και τις δυο απο ενα καρφι.Αν σπρωξεις απο τα πλαινα ποιο θα εχει την μεγαλυτερη αντοχη? :rolleyes:

Πολυ καλο το σχεδιο σου,βοηθαει στην κουβεντα μας.

Θα προσπαθησω να γινω κατανοητος.(Εγω μιλαω παντα για παχια γυαλια)

Και στα δυο σχεδια η σιλικονη κανει γωνια,Σωστα?σωστα απλα το θεμα ειναι σε σχεση με την πιεση η οποια σπρωχνει το κατω μερος του γιαλιου προς τα εξω και το ποιος τροπος εχει περισσοτερη σιλικονη αντιθετα με την δυναμη για να της αντισταθει..

Στο σχεδι Β οταν βαλεις σιλικονη στην βαση,και φερεις το καθετο γυαλι να πατησει επανω του,ολη η σιλικονη πατιετε με το βαρος του καθετου γυαλιου,οποτε μενει μια πολυ λεπτη μεμβρανη σιλκονης,και ουσιαστικα,αυτο που κρατα ειναι η γωνια της σιλικονης.Και κατι πολυ σημαντικο,ολο το βαρος των γυαλιων ειναι πανω στην βαση.

Στο σχεδιο Α ηδη εχεις φτιαξει την πρωτη κοντρα,εχεις αρκετη σιλικονη αναμεσα στα γυαλια + την γωνια σιλικονηςκαι εχεις δωσει επιπλεον δυναμη στα καθετα γυαλια,για να αντεξουν την πιεση.

Αλλο παραδειγμα

Παρε 2 νοβοπαν 18αρια και κανε τις γωνιες των σχεδιων που εκανες,και ενωσετες και τις δυο απο ενα καρφι.Αν σπρωξεις απο τα πλαινα ποιο θα εχει την μεγαλυτερη αντοχη? αν και δεν βλεπω συσχετισμό με την σιλικονη, πιστευω οτι ο 2ος τροπος θα κρατησει αφου θα βρισκει κοντρα απο το καρφι ενω ο 1ος τροπος θα σπρωχνει το καρφι απο εναν δρομο που εχει ειδη ανοιξει..

και μερικα λινκ με κατασκευες οι οποιες ειναι ολες με τον τροπο που λεω...και κανα 2-3 με παχια γιαλια..

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=36760

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=35716

υπογραφη ΚΟΥΜΑΝ το επομενο..

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=38051

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=33190

υπογραφη NIDAL αν δεν κανω λαθος το επομενο..

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=73418&st=20

οδηγος κατασκευης ενυδρειου..

http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/kataskEnydr.htm

φιλε κιχλιδατε δυστυχώς πρεπει να φυγω..θα επιστρεψω αργοτερα για να συνεχισουμε την κουβεντα μας γιατι ειναι ενα θεμα που με ενδιαφερει παρα πολυ σαν πωρωμένος diyας που ειμαι!!! :D

ελπιζω ο φιλος μας να μην ενοχλειται που την κανουμε στο θεμα του!!

και θα ηθελα να ακουσω και αλλες γνωμες!!! :bigemo_harabe_net-64:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...