Jump to content

Γαρίδες Και Πανσέληνος

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, έχω μία απορία..... Τι σχέση έχει η Πανσέληνος με το "αύγωμα" δίαφορων ειδών γαριδών; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. :)ι

Βασικά υπαρχουν αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους είδη που έχουν συγχρονίσει τον αναπαραγωγικό τους κύκλο με βάση τις κινήσεις τις Σελήνης, καθώς ο κύκλος των 28 ημερών παραμένει σταθερός.

Για να κάνεις αυτή την ερώτηση, κάτι πρέπει να έχεις παρατηρήσει. Οι γαρίδες σου μπορεί να μην έρχονται σε επαφή με το σεληνιακό φως αλλά ίσως να αντιλαμβάνονται τις μεταβολές στις ελκτικές δυνάμεις που ασκεί η Σελήνη στη Γη.

Μιλάς για πανσέληνο, οπότε υποθέτω ότι λίγες μέρες πριν την πανσέληνο βλέπεις τις γαρίδες σου να αυγώνονται και κατά την πανσέληνο ή λίγο αργότερα να εναποθέτουν τα αυγά τους. Για γαρίδες δεν έχω δει κάποια εργασία συγκεκριμένη, για άλλα είδη όπως αμφίβια και εχινόδερμα έχω βρει ότι κάποια συγχρονίζουν την αναπαραγωγή τους με τις φάσεις της Σελήνης.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Καταρχήν, να σου πω οτι δεν έχω/είχα γαρίδες που αναπαράγονται σε γλυκό νερό, θα το ήθελα πάρα πολυ, μα η ψαροσύνθεση μου δεν το επιτρέπει... η απορία μου δημιουργήθηκε σε μία συζήτηση

στο τσατ, όπου από κάποια άκουσα ότι χθες μια blue pearl αυγωθηκε, ενώ όταν μπήκα σήμερα έπεσα σε μια συζήτηση για γαρίδες, και όταν ρώτησα αν είχε αυγωθεί καμιά γαρίδα (red cherry) , μου είπε πως όχι, και πως έιχε 3 γέννες χώρια από την πανσέληνο.... Δηλαδή να κρατήσω ως συμπέρασμα ότι πολλά είδη γαριδών αυγονονται οταν εχει πανσεληνο και αλλα οχι; :) κάποιος πίνακας που να είναι καταγεγραμμένα ποια είδη επηρεάζονται και ποια όχι υπάρχει, ή αυτό δεν είναι σταθερό τελικά; :)

Έγινε επεξεργασία - nick_dark

Δεν μπορείς να βγάλεις ένα γενικό συμπέρασμα γιατί κάθε είδος συμπεριφέρεται διαφορετικά. Για γαρίδες δεν βρήκα κάτι, αλλά για αχινούς που διάβασα οι ερευνητές διαχώρισαν 4 κατηγορίες: 1. αυτά που αναπαράγονται καθ'όλη τη διάρκεια του σεληνιακού κύκλου, 2. αυτά που δεν αναπαράγονται τυχαίες μέρες αλλά δεν ακολουθούν τις φάσεις της σελήνης 3. αυτά που αναπαράγονται σε συγκεκριμένη φάση και τέλος 4. αυτά που αναπαράγονται κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη. Υποθέτω ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και στις γαρίδες.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες! :)

πολυ ωραίο θέμα! έχω δει της 3 απο της 5 blue perl εδω και 4 μέρες είναι γεμάτες αυγά και πολλα....δεν ξερω αν παίζει ρόλο αλλα είναι πολυ φορτομενες!

Κοντα στην πανσελινο βλεπουμε τα αρσενικα και κανουν σαν τρελα,βλεπουμε εξωσκελετους απο γαριδες στο ενυδρειο μας και το επομενο σταδιο ειναι οι αυγομενες γαριδες.

Πότε έχουμε την επόμενη πανσέληνο να έχουμε το νου μας?

οι αμανο γτ δεν αυγωνονται?ολο εξωσκελετους αλλαζουν.....

Πότε έχουμε την επόμενη πανσέληνο να έχουμε το νου μας?

Κωνσταντινε η επομενη πανσελινος αργει...πριν λιγες μερες ειχαμε

• 2 months later...

Την παρατηρησα και εγω την συμπεριφορα του πηγαινε ελα απο την 1 ακρη του ενυδριου στην αλλη προσφατα!

καπια κυρια ηταν ετοιμη και οντως ειχε πανσεληνο!

• 4 weeks later...

οι αμανο γτ δεν αυγωνονται?ολο εξωσκελετους αλλαζουν.....

γιατι ειναι σπανια η αναπαραγωγητους στα ενυδρεια μας.....απο οσο εχω διαβασει λιγες περιπτωσης εχουν αναφερθει απο χομπυστες και αν θυμαμαι σωστα και αυτοι καταλαθος το πετυχανε...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...