hoffnung1989 31 Μαίου 2012 #1 Share 31 Μαίου 2012 συγγνωμη αν ξαναρωταω πραγματα που εχουν ηδη ειπωθει αλλα δεν βρισκω απαντηση ακριβωσ σε αυτο που ψαχνω...εχω ενα φιλτρο juwel το original του ενυδριου μου 400λ/ω το οποιο "τραβαει" νερο απο κατω αλλα κανει κ υπερχειλιση στο πανω μεροσ ..η εξοδος του νερου γινεται λιγο πανω απο τη μεση ...τα υλικα με ποια σειρα τα βαζω??για την ωρα εχω απο κατω προσ τα πανω : σφουγγαρι σιποραξ σφουγγαρι η αντλια υαλοβ. καθε ποτε πρεπει να αντικαθιστω τα υλικα??και καθε ποτε ειναι καλο να ριχνω ενζυμα σε στρωμενο ενυδρειο .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Κώστας φ 31 Μαίου 2012 #2 Share 31 Μαίου 2012 αυτό το βρήκα μέσα από το αρχείο μου ελπίζω να βοηθήσει :Δεδομενα :1. Στο standard εσωτερικο φιλτο της juwel η φορα του νερου ειναι απο πανω προς τα κατω με μια "πονηρη" λεπτομερια.Εχει στη μεση του "σωληνα" που ανεβαζει το νερο στην αντλια μια τρυπα που βγαζει το "μισο" ας πουμε νερο πριν προλαβει να περασει απο τα κατω σφουγγαρια και φυγει απο την κατω τρυπα.2. Η μαμισια σειρα ειναι (απο πανω προς τα κατω, οπως η ροη του νερου) ειναι ασπρο συνθετικο βαμβακι, μαυρο σφουγγαρι (ανθρακα), πρασινο σφουγγαρι, το χοντρο μπλε σφουγγαρι, ενα μικρο κενο οπου στο υψος του βρισκεται και η τρυπα στο σωληνα, και τα δυο ψιλοτρυπα μπλε σφουγγαρια.3. Τα υλικα που υπαρχουν ειναι χοντρα και ψιλα σφουγγαρια, ανθρακας και συνθετικο βαμβακι.α) Η juwel μας λεει οτι το βαμβακι κανει το προφιλτραρισμα για να πηγαινει οσο καθαροτερο γινεται το νερο στα πιο κατω υλικα που δεν εχουμε την δυνατοτητα να τα βγαζουμε ευκολα και συχνα για συντηρηση.β) το σφουγγαρι του ανθρακα ειναι ενα χημικο υλικο φιλτραρισματος που κραταει οτι δεν μπορει να κρατησει το βιολογικο υλικο (δλδ τα παντα).Εμεις λοιπον λεμε απο την στιγμη που προσθετουμε στο νερο πχ. λιπασματα για τα φυτα, τυρφη για μαλακωμα ή φαρμακα για καποια θεραπεια ο ανθρακας θα μας τα εξαφανισει.Γι'αυτο οταν κανει τη δουλεια του τις πρωτες 3-4 μερες της λειτουργειας του ενυδρειου και κρατησει οτι "ρυπο" ειχε το ενυδρειο απο το εργοστασιο ή τη μεταφορα του, που δεν βγηκε με το απλο πλυσιμο που του καναμε, βγαζουμε το ανθρακα και βαζουμε αλλον μονο οταν θελουμε να αφαιρεσουμε πχ φαρμακο μετα απο θεραπεια.Σε ενυδρεια που δεν χρησιμοποιουνται τα παραπανω μπορει να παραμεινει.γ) Το πρασινο σφουγγαρι ειναι κατι σαν starter της βιολογιας και αφου εξετελεσει την αποστολη του "μετετρεπεται" σε απλο χοντροτρυπο σφουγγαρι ιδανικο για φιλοξενια της βιολογιας αλλα και μηχανικο φιλτραρισμα (να κραταει και σκουπιδια με λιγα λογια).δ) το μπλε χοντροτρυπο σφουγγαρι οπως ειπαμε και για το πρασινο, ειναι μηχανικο και βιολογικο υλικο.ε) τα δυο ψιλοτρυπα σφουγγαρια τωρα τι σκοπο εχουν? Δεν μας λεει η juwel ξεκαθαρα, παρα απλα οτι ειναι και αυτα για φιλοξενια βιολογιας και σαν τελευταιο υλικο για να κραταει και τα ψιλα σκουπιδακια πριν περασουν στο νερο ετσι ωστε να ειναι διαυγες.Η δικη μου αποψη ειναι οτι τα 2 ψιλα σφουγγαρια στο κατω μερος του φιλτρου, σε συνδυασμο με τη μειωμενη ροη σε εκεινο το σημειο ειναι και για απονιτροποιηση αφου με τη μειωμενη ροη (λογω της τρυπας στη μεση που ανεφερα) δημιουργουνται αναεροβια βακτηρια που ολοκληρωνουν τελεια τον κυκλο του αζωτου μετατρεποντας τα νιτρικα (ΝΟ3) σε αζωτο.Αν τωρα θελουμε να αλλαξουμε καποια υλικα, τα πρωτα που μπορουν να φυγουν ειναι ο ανθρακας και απο ενα απο τα ψιλα και χοντρα σφουγγαρια.Πρεπει να γινεται και μηχανικο φιλτραρισμα γι'αυτο αφηνουμε απο ενα σφουγγαρι.Ετσι η σειρα που προτεινω ειναι (απο πανω προς τα κατω)1. Προφιτλρο με συνθετικο βαμβακι .2. Μηχανικο και βιολογικο φιλτραρισμα με ενα χοντροτρυπο σφουγγαρι (το μπλε ή το πρασινο, το αλλο το φυλαμε).3. Βιολογικο με substrat pro ή siporax ή και τα δυο μαζι, μεσα σε δυχτακια και οχι καλτσες. (στο δυχτι της σερα αφαιρουμε το κλιπ γιατι εχει ελατηριο που σκουριαζει)4. Ενα ψιλοτρυπο μπλε σφουγγαρι κατω κατω για τα ψιλα σκουπιδακια και την υποτιθεμενη απονιτροποιηση.σημειωση : το βιολογικο υλικο θα βρισκεται λογω ποσοτητας, το μισο στο πανω μισο μερος (με τη "γρηγορη" ροη) και το αλλο μισο κατω, (με την αργη ροη). Θα περναει αναμεσα στα "χερακια" απο το κατω πλαστικο καλαθακι δηλαδη, για να φτανει μεχρι κατω στο σφουγαρι.Το μονο προβλημα θα ειναι οτι ετσι δεν θα μπαινουν τα ασπρα πλαστικα καλαθακια που κρατανε τα σφουγγαρια αλλα δεν ειναι προβλημα σοβαρο.Χρησιμα σχολια του φιλου συνχομπιστα Salvator V :- Υπολογίζοντας ότι η κάτω τρύπα είναι η μισή σε ύψος από την πάνω, συν την υψομετρική διαφορά, σύν την αντίσταση του υλικού, σύν την προηγηθείσα εκτόνοση από την πάνω τρύπα ή ροή από το κάτω μέρος είναι λιγότερη από το 1/8 (για να μην πώ και λιγότερο) της συνολικής ροής. Άρα πολύ σωστά σκοπό έχει την πλήρη απονιτροποίση.- Η γνώμη μου είναι να μην βγαίνουν τα πλαστικά καλαθάκια, γιατί κρατάνε τα υλικά στην σωστή θέση.Δηλαδή το ποδαράκι που έχουν από κάτω για τον πάτο του φίλτρου και ότι ακουμπάνε το ένα πάνω στο άλλο στην μέση έχει μια σκοπιμότητα.Να αφήνουν μια απόσταση από το υλικό που πρέπει να βρίσκεται 1-2 cm πάνω από τις τρύπες. Αλλιώς δημιουργούνται κανάλια ροής (Channeling effect) μέσα από το υλικό. Δηλαδή άν το υλικό πάει τελείως κάτω και σκεπάζει τις τρύπρες το νερό θα βρεί την ταχύτερη διέξοδο προς την μεριά της τρύπας και δεν θα περνάει από όλη την επιφάνεια του υλικού.Αυτό ισχύει για ολά τα φίλτρα γι αυτό πάντα υπάρχει μια απόσταση από τον πάτο ή/και την κορυφή του-Αν κάποιος θέλει να βάλει βιολογικό υλικό και στο πάνω μέρος, είναι σωστότερο να μπεί σε ξεχωριστό δυχτάκι ώστε να αφήνει πάλι ένα κενό 1-2 cm στο ύψος της μεσαίας τρύπας. Δηλαδή να χρησιμοποιηθούν και τα δύο πλαστικά καλαθάκια.-Το πόσο βιολογικό υλικό χρειάζεται, και αν θα κρατηθεί και λεπτό σφουγγάρι στο κάτω μέρος, εξαρτάται από το φορτίο του ενυδρείου και τι μετρήσεις έχουμε σε νιτρώδη και νιτρικά. Δηλαδή ρυθμίζουμε την ποσότητα του υλικού μας στην γρήγορη ή αργή ροή. Ακόμα μπορούμε να κόψουμε και τα σφουγγάρια στην μέση οριζόντια με ένα κοπίδι, αφήνοντας περισσότερο χώρο για βιολογικό υλικό.-Μια άλλη παράμετρος είναι η επιλογή του υλικού.Αν επιλέξουμε Siporax τότε από μόνο του το υλικό προσφέρει δύο διαφορετικές ροές (εξωτερική επιφάνεια και εσωτερική μέσα από τις τρύπες του) και λόγω μεγάλου σχήματος καλό είναι να μπεί μόνο του χωρίς σφουγγάρι στο κάτω μέρος για να χωρέσει περισσότερο.Αν επιλέξουμε Substrat Pro που μπουκώνει πιο εύκολα, εγώ θα έβαζα και πάνω και κάτω. Με την διαφορά ότι στο κάτω καλάθι θα έβαζα πρώτα χοντρότρυπο σφουγγάρι και τελευταίο στην σειρά το υλικό.- Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ λεπτότρυπα (μπλέ) σφουγγάρια όταν βάζω βιολογικό υλικό, γιατί τον ρόλο τους τον αναλαμβάνει το βιολογικό υλικό, και για να μην μπουκώνει και κόβει ροή.Η πρότασή μου για υλικά από πάνω προς τα κάτω:-Λεπτό κομμάτι ενυδρειακό βαμβάκι που θα αντικαθίσταται συχνά-Μπλε πυκνο-Μπλέ αραιο-Ενυδρειακό βαμβάκι μια στρώση (ένα κομμάτι από το ρολό)-siporax-Πρασινο (Η εταιρία υποστηρίζει οτι είναι εμποτισμένο με απονιτροποιητικά βακτήρια: http://www.aquaristikshop.com/cdshop/e_cd/...el-Aquarium.htm αυτό σε συνδυασμό με την κάτω σχάρα που επιτρέπει χαμηλή ροή στο τελευταίο σφουγγάρι, καθιστά το φίλτρο ικανό για μείωση των νιτρικών πράγμα που θα χρειαστείς στις αφρικάνες ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 31 Μαίου 2012 Author #3 Share 31 Μαίου 2012 τελειααα!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 31 Μαίου 2012 Author #4 Share 31 Μαίου 2012 εχω μια απορια ακομα .εκει που μπαινουν τα υλικα που εχει τρυπα απο κατω μπαινει μεν το νερο αλλα το δοχειο εχε καθετα ενα χωρισμα που το χωριζει στα δυο ..τα υλικα ειναι στη μια πλευρα εκει που ειναι και η αντλια και στο αλλο δεν εχει τιποτα...και απο εκει περναει προφανως αφιλτραριστο το νερο ...τι γινεται με αυτο ??μηπως υπαρχει καποιο σχεδιο για να καταλαβω πως πρεπει να ειναι ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 31 Μαίου 2012 Author #5 Share 31 Μαίου 2012 διορθωση τα υλικα ειναι στο ενα χωρισμα και η αντλια στο αλλο .....τι κανω τα μεταφερω ολα εκει που ειναι η αντλια??το αλλο χωρισμα σε τι χρησιμευει?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Κώστας φ 31 Μαίου 2012 #6 Share 31 Μαίου 2012 διορθωση τα υλικα ειναι στο ενα χωρισμα και η αντλια στο αλλο (σωστό) .....τι κανω τα μεταφερω ολα εκει που ειναι η αντλια?? (όχι, και αν τα μεταφέρεις πώς θα χωρέσουν?)το αλλο χωρισμα σε τι χρησιμευει?? μη τρελαίνεσαι πολύ θα τη βγάλεις την άκρη. δες εδώ http://www.juwel-aquarium.co.uk/filtration.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 31 Μαίου 2012 Author #7 Share 31 Μαίου 2012 αχα ..αυτο μαλιστα το καταλαβαινω απολυτα ...σωστα τα εχω τοτε απλα ηθελα να δω ενα σχεδιο κατι να σιγουρευτω ...ευχαριστω πολυ κωστα (σχετο απλα τωρα που σε βρηκα το ενυδρειακι μου τοχεις κρατημενο ε?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Κώστας φ 1 Ιουνίου 2012 #8 Share 1 Ιουνίου 2012 εννοήτε κρατημένο το έχω............... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος