Jump to content

Καφέ Χρώμα - Πρόβλημα - Παρακαλώ Βοήθεια


Road Tail

Recommended Posts

Γειά χαρά,

Τρέχω ένα ενυδρείο 67L εδώ και 2 1/2 μήνες με ζωντανό βράχο 6Kgr, ζωντανό αραγωνίτη 6kgr, εσωτερικό skimmer 300L, εξωτ. φίλτρο 900L, UV-C lamp 9watt, 2 κυκλοφορητές και σπρέυ μπαρ για ανατάραξη (περισσότερα στα nano reef παρουσίαση).

Οι ρουτίνες είναι αλλαγή νερού 20L κάθε 15 ημέρες, με απιονισμένο και προσθήκη αντιχλώριου.

Βάση του ημερολογίου που κρατάω λοιπόν, το Σάββατο 19 Μαίου οι μετρήσεις ήταν ιδιαίτερα καλές για το 60 ημερών ενυδρείο αφού :

Sal=1024 Temp=26C pH=8.2 kH=9.2 Ca=390 Mg=1200 PO4= 0.03+ Si= 0 Cu= 0 NH3=0 NO2=0 NO3= 10+ ( όλα Salifert )

Έτσι την επόμενη μέρα, Κυριακή πρωί εκτός απ΄την αλλαγή νερού έπρεπε να αντικαταστήσω τον αντιφώσφoρο και τον άνθρακα αφού έτρεχαν για 4η εβδομάδα στο φίλτρο.

Μέχρι αυτή τη στιγμή στο ενυδρείο το μόνο ήταν σε σημεία γρασίδι πράσινο και σε κάποια βραχάκια, τα οποία εμφανίστηκαν και αντικατέστησαν την καφέ άλγη του νέου ενυδρείου που υποχώρησε μετά την 40η περίπου μέρα.

Την Κυριακή 20/5 λοιπόν έκανα τα αλλεπάλληλα λάθη :

1. Στο εξωτερικό φίλτρο που διαθέτω υπάρχουν 4 σκαφάκια για υλικά. Έτσι αντικατέστησα τα παλιά αντιφώσφορο και άνθρακα για χημική φίλτρανση με νέο υλικό, μη δοκιμασμένο και αμφιβόλου ποιότητας.

2. Στο φίλτρο παρέμειναν και δεν πειράχτηκαν η βιοπέρλα και τα 2 σφουγγάρια που έχω για βιολογική φίλτρανση, ενώ πλύθηκαν με το νερό που αφαιρέθηκε, τo 1 από τα 2 σφουγγάρια.που είχα για μηχανική φίλτρανση. Παρασυρόμενος από αναγνώσεις και διαφορετικές απόψεις έβγαλα και απομάκρυνα όμως ΟΛΟ το κεραμικό μακαρόνι που είχα επίσης για μηχανική φίλτρανση, περί το 1/2 κιλό. Πιθανόν λοιπόν πάνω στο υλικό που αφαίρεσα υπήρχαν βακτήρια χρήσιμα και το κεραμικό υλικό χρησιμοποιούνταν ΚΑΙ ως βιολογικό φίλτρο που ισορροπούσαν το ενυδρείο μου. Προστέθηκε ένα καπάκι Sera Bio ReefClear στο φίλτρο.

Τη Δευτέρα 21/5 λοιπόν παίρνοντας τις 4 βασικές μετρήσεις (βάση ημερολογίου) βρέθηκαν :

PO4 = 0.3+ NH3 = 0.25 NO2 = 0.5 NO3 = 50

Για την διόρθωση των παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον 2 καπάκια βακτήρια Sera Bio ReefClear που χρησιμοποιούσα απ' την αρχή του ενυδρείου.

Την Τρίτη 22/5 οι μετρήσεις βελτιώθηκαν, μαγνήσιο & ασβέστιο ανέβηκαν λόγω της αλλαγής του νερού, αμμωνία και νιτρώδη δεν ήταν εμφανή, μόνο τα νιτρικά παρέμεναν ανεβασμένα 25+ και προστέθηκε ακόμα ένα καπάκι βακτήρια Sera.

Την Πέμπτη 24/5 μετρήθηκαν μόνο νιτρικά στο 25+, τα υπόλοιπα όλα μη ανιχνεύσιμα

Το Σάββατο το απόγευμα μετρήθηκαν πάλι νιτρικά αυξημένα και αποφάσισα να κάνω εκτάκτως μια αλλαγή νερού την επομένη.

Έτσι και έγινε αλλαγή νερού 15L (1/4) καθαρίστηκαν τζάμια, χρησιμοποιήθηκε τρόμπα για καθαριότητα του αραγωνίτη, τα νιτρικά όμως ήταν πάλι αυξημένα 25+ και έκανα ένα ακόμα λάθος !

1. Δεν είχα προμηθευτεί απιονισμένο κι έτσι χρησιμοποίησα βρύσης με αντιχλώριο, προετοιμασμένο με αλάτι απ' το Σάββατο βράδυ και για 24h με κυκλοφορητή σε δοχείο για οξυγόνωση και διάλυση του αλατιού. Το νερό όμως της βρύσης στην περιοχή μου αποδεδειγμένα έχει πολύ υψηλο kH αφού τον πρώτο μήνα χρήσης παρουσίασε μετρήσεις έως και 15+

Δευτέρα 28/5 εμφανίστηκαν πάλι στα σημάδια στον αραγωνίτη και αυξάνονται οι καφέ κηλίδες με τα κόκκινα σημάδια

Τρίτη 29/5 όλος ο αραγωνίτης είναι καφέ με κόκκινα σημάδια και αυξημένα νιτρικά και λίγα φωσφωρικά.

Τετάρτη 30/5 οι μετρήσεις :

temp=26,4 sal=1023 pH=8 kH=13,7 Mg=1200 Ca=420 Si=0 Cu=0 NH4=0 NO2=0 NO3=25+ PO4=0.03-0.1

Πάρα πολλά σημάδια, όλη η άμμος καφέ, κόκκινες κηλίδες στην άμμο, τα ζωντανά φαίνονται εντάξει αν εξαιρέσουμε τον Nassarius που είναι εξαφανισμένος εδώ και μια εβδομάδα που εμφανίστηκαν τα προβλήματα. Πριν έκανε κάθε βράδυ βόλτες πάνω στον κατάλευκο αραγωνίτη, ενώ προχτές τον είδα για λιγότερο από ένα λεπτό να βγαίνει απ' την άμμο και να πηγαίνει σε άλλο σημείο να κρυφτεί. Ευτυχώς τουλάχιστον ζεί για την ώρα !

Σκέφτηκα ότι τα νιτρικά και τα φωσφωρικά μάλλον δεν είναι εμφανή στις μετρήσεις λόγω της άλγης. Έτσι λέω να προμηθευτώ αύριο κιόλας Seachem PhosGuard αλουμινίου και να ξεκινήσω θεραπεία 3ήμερη για όσο χρειαστεί.

Ακόμα να αλλάξω και τον άνθρακα με καινούργιο Seachem Matrix Carbon. Ταυτόχρονα να κάνω και μια αλλαγή νερού 20L (1/3) και καθάρισμα με τρόμπα βυθού για άλλη μια φορά και βλέπουμε ....

Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την ανάγνωση αλλά πιστεύω ότι όλη καταγραφή απ΄το ημερολόγιο μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένη εικόνα και έτσι να δοθεί η σωστότερη συμβουλή.

Δώστε μου σας παρακαλώ πολύ τα φώτα σας, στο τι να κάνω πλέον.

Ευχαριστώ προκαταβολικά

ps φωτος αύριο το πρωί θα προστεθούν

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 81
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η φιλτρανση που χρησιμοποιείς Κωνσταντίνε είναι ελλιπέστατη και αυτή σου δημιουργεί τα προβλήματα με νιτρικά που έχεις.Αφαίρεσε οτι βιολογικό υλικό έχεις εκεί και άσε μόνο τον αντιφώσφορο και τον άνθρακα.Αν έχεις χώρο βάλε κομματάκια απο ζωντανό βράχο.Παράλληλα μείωσε το τάισμα(ειδικά αν δίνεις κατεψυγμένα).Υλικά όπως βιομπάλλες και σιποράξ κτλ μπορεί στην αρχή να δουλέψουν αλλά μετά απο ενα διάστημα ένα πρόβλημα με νιτρικά που δεν πέφτουν με τίποτα θα είναι μόνο η αρχή.Καλύτερα να πάς σε υλικά δοκιμασμένα όπως αντιφώσφορο σιδήρου (GFO)και όχι τις λύσεις που προσφέρουν 2 σε ένα.Καλό προϊόν για φίλτρο είναι ο aqualight σε χοντρή κοκκομετρία.Το νερό που αλλάζεις καλύτερα θα ήταν να το κάνεις με φυσικό νερό θαλάσσης σε σωστή θερμοκρασία και αλλατότητα και όχι με το απ ιονισμένο.Βέβαια το καλύτερο θα ήταν νερό όσμωσης και ένα καλό αλάτι αλλά και με το θαλασσινό νεράκι μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση σημαντικά.Οι άλγες που εμφανίζονται στο ενυδρείο σου είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού αλκαλικότητας και πηγής νερού.

Για να κάνεις καλύτερη αναγνώριση ρίξε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=74198

Link to comment
Share on other sites

Η φιλτρανση που χρησιμοποιείς Κωνσταντίνε είναι ελλιπέστατη και αυτή σου δημιουργεί τα προβλήματα με νιτρικά που έχεις.Αφαίρεσε οτι βιολογικό υλικό έχεις εκεί και άσε μόνο τον αντιφώσφορο και τον άνθρακα.

Πολύ σωστό Alex, αλλά σκέψου ότι αφαίρεσα το κεραμικό υλικό και το ενυδρείο ήρθε τούμπα. Πως να αφαιρέσω 2 σφουγγάρια που κρατάνε όλη τη βιολογία αλλά και 1/2 κιλό βιοπέρλα χωρίς να επέλθει η καταστροφή ?

Σωστή η τοποθέτηση αλλά θεωρώ πολύ δύσκολη αφού θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου και τμηματικά αφαιρώντας κάθε φορά λίγο λίγο υλικό μέχρι να αφαιρεθεί όλο, με ταυτόχρονη υπομονή για να ισσοροπει ο βράχος και ο αραγωνίτης τη βιολογία. Σωστό ?

Αν έχεις χώρο βάλε κομματάκια απο ζωντανό βράχο.

Όλος ο βράχος είναι ζωντανός καθώς και ο αραγωνίτης. Δυστυχώς δεν έχω sump αλλά εξωτερικό φίλτρο.

Παράλληλα μείωσε το τάισμα(ειδικά αν δίνεις κατεψυγμένα).

Ξεκίνησα πρόσφατα τα κατεψυγμένα και ταίζω μέρα παρά μέρα, διότι ο Cardinal που πήρα μη γνωρίζοντας είναι "ημιάγριος" και δεν τρώει ούτε O.N. flakes αλλά ούτε O.N.Formula2 παρά μόνο κατεψυγμένο. Τι να κάνω, λυπάμαι να τον αφήνω νηστικό. Εκτός τούτου οι clown όλη μέρα "χορεύουν" μπροστά στο τζάμι μόλις μας βλέπουν και τα ταίζω μια εγώ μια η κυρά .... μείωση λοιπόν ΟΚ

Υλικά όπως βιομπάλλες και σιποράξ κτλ μπορεί στην αρχή να δουλέψουν αλλά μετά απο ενα διάστημα ένα πρόβλημα με νιτρικά που δεν πέφτουν με τίποτα θα είναι μόνο η αρχή.Καλύτερα να πάς σε υλικά δοκιμασμένα όπως αντιφώσφορο σιδήρου (GFO)και όχι τις λύσεις που προσφέρουν 2 σε ένα.Καλό προϊόν για φίλτρο είναι ο aqualight σε χοντρή κοκκομετρία.Το νερό που αλλάζεις καλύτερα θα ήταν να το κάνεις με φυσικό νερό θαλάσσης σε σωστή θερμοκρασία και αλλατότητα και όχι με το απ ιονισμένο.Βέβαια το καλύτερο θα ήταν νερό όσμωσης και ένα καλό αλάτι αλλά και με το θαλασσινό νεράκι μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση σημαντικά.Οι άλγες που εμφανίζονται στο ενυδρείο σου είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού αλκαλικότητας και πηγής νερού.

Για να κάνεις καλύτερη αναγνώριση ρίξε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο.

http://www.aquazone....showtopic=74198

Υλικά χρησιμοποιούσα μέχρι τώρα χωριστά, δηλαδή ζεοάνθρακα σε μια κάλτσα και αντιφώσφορο σε άλλη κάλτσα, απλά πήρα απ' έξω υλικό για το καινούργιο φίλτρο μου, αλλά μάλλον ο αντιφώσφορος αυτός δεν κάνει !!

Παίρνω aqualight 2-4mm δεν κάνω λάθος και τον αλλάζω asap.

Nερό χρησιμοποιώ απιονισμένο λόγο κακή ποιότητας του δικτύου με ψηλό kH. Όσο για την α.όσμωση σε διαβεβαιώ ότι δεν χρησιμοποιώ όχι για λόγους οικονομίας χρημάτων αλλά διότι στην περιοχή μου το καλοκαίρι έχουμε προβλήματα λόγω έλλειψης και πέρσυ καθημερινά δεν είχαμε νερό ούτε για μαγείρεμα, αλλά ούτε και για μπάνιο. Έτσι καθαρά για λόγους οικονομίας νερού δεν προμηθεύτηκα α/ο. Το θαλασσινό είναι μια ιδέα αλλά πρέπει να τραβηχτώ χιλιόμετρα. Έχεις καμμιά ιδέα ????

Τέλος η άλγη που έχω είναι διατομική που ξαναεμφανίστηκε λόγω βιολογίας, το ενυδρείο μου ξανακάνει κύκλο και σε λίγο θα εμφανιστεί πάλι η πράσινη άλγη και ούτω καθ' εξής :P Έχει όμως σημεία με κόκκινη, που μπορεί να είναι και προίκα μαζί με τα κοραλάκια, αφού ο προμηθευτής μου είχε μπόλικη στο ενυδρείο μου. Επλπίζω να μην εξαπλωθεί !

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και την τοποθέτηση. Θα ακολουθήσω όλα τα βήματα σταδιακά και για τα βιολογικά φίλτρα ....

Link to comment
Share on other sites

Αφαιρεση του βιολογικου υλικου τωρα,πρεπει να γινει σταδιακα και οχι μονομιας,γιατι θα προκαλεσει προβληματα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που παρατήρησα είναι ότι η άλγη εμφανίστηκε μόνο στον αραγωνίτη και μόνο στα σημεία που πέφτει το φως.

Μήπως έχει να κάνει και με την φωτοπερίοδο που ανέβασα κατα μια ώρα απ' ευθείας και όχι τμηματικά ?

Να ΜΗΝ είστε επιεικείς μαζί μου, ξέρω ότι έκανα πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα και τώρα ψάχνω να βγάλω άκρη .....

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αρχικα καλημερα το νερακι που χρησιμοποιείς δεν ειναι το προβλημα εγω θα πρότινα σε καθε αλαγη νερου στο νερο που ετοιμαζεις να ριχνεις και αναλογη ποσοτητα sheachem Prime. 2) Εγω το τζαμι θα το καθαριζα με ενα καθαρο πανακι το οποιο θα το εχεις ξεπλυνη με καθαρο νερο. Το βιολογικο υλικο σιγα σιγα βγαλτο(ριξε ενα ξεπλημα τα υλικα που εχεις για χημικη φιλτρανση). Τελος αν χρησιμοποιησεις και το Microbe-lift special blend θα τα φερεις ολα σε καλη ισοροποια http://aquario.gr/content/microbe-lift-sbh08-special-blend-251ml :D

Link to comment
Share on other sites

Αρχικα καλημερα το νερακι που χρησιμοποιείς δεν ειναι το προβλημα εγω θα πρότινα σε καθε αλαγη νερου στο νερο που ετοιμαζεις να ριχνεις και αναλογη ποσοτητα sheachem Prime. 2) Εγω το τζαμι θα το καθαριζα με ενα καθαρο πανακι το οποιο θα το εχεις ξεπλυνη με καθαρο νερο. Το βιολογικο υλικο σιγα σιγα βγαλτο(ριξε ενα ξεπλημα τα υλικα που εχεις για χημικη φιλτρανση). Τελος αν χρησιμοποιησεις και το Microbe-lift special blend θα τα φερεις ολα σε καλη ισοροποια http://aquario.gr/co...ial-blend-251ml :D

To Prime χρησιμοποιώ σε κάθε αλλαγή νερού αλλά και στο νερό αναπλήρωσης και είμαι ευχαριστημένος μέχρι στιγμής.

Τα υλικά που έχω για μηχανική φίλτρανση τα ξεπλένω με το νερό που αφαιρώ απ' το ενυδρείο σε κάθε αλλαγή κάθε 15 ημέρες.

Τις βιόμπαλες - υλικό που έχω για βιολογία τις ξεπλένω κάθε μήνα, ενώ ξεπλένω και ένα από τα δυο σφουγγάρια κάθε 15 ημέρες.

Γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να μαζέψει μπίχλα και να γίνει εστία αύξησης νιτρικών κ.άλλων ξεπλένεται με το νερό του ενυδρείου σε 15ήμερη ρουτίνα.

Τελικά μάλλον θα αφαιρέσω και τις βιόμπαλες σιγά σιγά ( σταδιακά )

Όσο για το Microbe-lift special blend θα το έχω υπ' όψιν ...

Ευχαριστώ για την απάντηση

Link to comment
Share on other sites

Αφαιρεση του βιολογικου υλικου τωρα,πρεπει να γινει σταδιακα και οχι μονομιας,γιατι θα προκαλεσει προβληματα.

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ και σε ευχαριστώ που τοπ επιβεβαιώνεις Δίας.

thnksss

Link to comment
Share on other sites

To Prime χρησιμοποιώ σε κάθε αλλαγή νερού αλλά και στο νερό αναπλήρωσης και είμαι ευχαριστημένος μέχρι στιγμής.

Τα υλικά που έχω για μηχανική φίλτρανση τα ξεπλένω με το νερό που αφαιρώ απ' το ενυδρείο σε κάθε αλλαγή κάθε 15 ημέρες.

Τις βιόμπαλες - υλικό που έχω για βιολογία τις ξεπλένω κάθε μήνα, ενώ ξεπλένω και ένα από τα δυο σφουγγάρια κάθε 15 ημέρες.

Γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να μαζέψει μπίχλα και να γίνει εστία αύξησης νιτρικών κ.άλλων ξεπλένεται με το νερό του ενυδρείου σε 15ήμερη ρουτίνα.

Τελικά μάλλον θα αφαιρέσω και τις βιόμπαλες σιγά σιγά ( σταδιακά )

Όσο για το Microbe-lift special blend θα το έχω υπ' όψιν ...

Ευχαριστώ για την απάντηση

Πολυ καλο σκευασμα,το οποιο αν το χρησιμοποιησεις ακολουθοντας τις οδηγιες και τη δοσολογια που σου λεει,οπως πρεπει για ολα αυτα τα σκευασματα αλλωστε,θα εχεις πολυ καλα αποτελεσματα.!

Link to comment
Share on other sites

Η ζούγκλα παραμένει για 4η συνεχόμενη ημέρα αν και έχω την εντύπωση ότι δεν έχει πλέον αυξητικές τάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς όλα αυτά τα καφέ και κόκκινα στίγματα στον αραγωνίτη αποδείχτηκαν η αρχή του κυανοβακτήριου.

Όλος ο αραγωνίτης έχει γίνει κόκκινος και προχώρησα χτες σε γενικές μετρήσεις που είναι οι ακόλουθες :

Sal=1024 Temp=26,2C pH=8.2 kH=9.5 Ca=410 Mg=1170 PO4= 0 Si= 0 Cu= 0 NH3=0 NO2=0 NO3= 25-50 ( όλα Salifert )

Απ΄ότι φάνηκε στις μετρήσεις μόνο τα νιτρικά ήταν πολύ αυξημένα και προφανώς λόγω άφθονου ταίσματος.

Ενδεχομένως και τα φωσφορικά θα είναι αυξημένα απλά δεν είναι μετρήσιμα λόγω αφθονίας του κυανού αλλά και της "πρασινάδας"

Σε πολλά σημεία ο βράχος έχει αρχίσει να σχηματίζει "τούφες" από γρασιδάκια, Κοντό πράσινο σκούρο καφέ γρασιδάκι.

Μάλλον είναι και η αιτία που τα φωσφορικά δεν είναι ανιχνεύσιμα απ΄τα υγρά τέστ.

Προχώρησα σε σιφωνάρισμα του βυθού και προληπτική αλλαγή νερού περί τα 10L (15%)

- Θα τοποθετήσω κι έναν ακόμα κoralia nano 900 μεθαύριο να αυξήσω την κυκλοφορία παρότι πιστεύω ότι είναι ικανοποιητική.

- Θα περιορίσω το τάισμα

- Θα κάνω αλλαγές νερού 10L (15%) και σιφωνάρισμα κάθε 2η ημέρα για να το περιορίσω με παράλληλη προσθήκη βακτηρίων.

Δώστε μου σας παρακαλώ και άλλες προτάσεις γιατί δεν πάει το μυαλό μου.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Με το να το σιφωναρεις περισσοτερο κακο κανεις.Το διασπειρεις παντου.

Αλλαγες νερου,σωστη κυκλοφορια και υπομονη μεχρι να κανει τον κυκλο του.Αλλιως ριχνεις chemiclean για αμεσα αποτελεσματα.

Link to comment
Share on other sites

Καλά έκανες και έκανες μια αλλαγή νερού αλλά αυτό δεν θα σου λύσει το πρόβλημα σου απο μόνο του.Το κυανοβακτήριο είμαι σίγουρος οτι προήλθε με κάποιο φράγκ αλλά δεν είναι το πιο κακό πράγμα που μπορεί να σου συμβεί.Συνήθως το πρόβλημα με το νερού του δικτύου μας έχει να κάνει με διατομική άλγη και ίχνη πυριτίου στο νερό.Με μετρήσεις TDS>450ppmΤώρα θα κανεις υπομονή.Aπο σκευάσματα έχει πολλά στο εμπόριο και καλύτερα αν αποφασίσεις κάτι τέτοιο να πάς σε δοκιμασμένες λύσεις(Chemi-clean,Coral-Snow της ΚΖ που είναι απο τα καλύτερα σκευάσματα που έχω χρησιμοποιήσει και κάνει και άλλες δουλειές πέρα απο την εξουδετέρωση του κυανοβακτηρίου)

http://www.zeovitusa.com/zstore/index.php/kz-coral-snow-250ml.html.

Μπορείς να πάς και πιο συντηρητικά με λιγότερο τάισμα-λιγότερη φωτοπερίοδο μήν ρίχνεις περιττά ζουμιά και σκόνες και ένα καλό συνεργείο καθαρισμού 2-3 blue/leg hermits&4-8 Trochus+4-5nassarius.

Link to comment
Share on other sites

Με το να το σιφωναρεις περισσοτερο κακο κανεις.Το διασπειρεις παντου.

Αλλαγες νερου,σωστη κυκλοφορια και υπομονη μεχρι να κανει τον κυκλο του.Αλλιως ριχνεις chemiclean για αμεσα αποτελεσματα.

Μάλλον δεν θα επιλέξω τη χρήση χημικών. Όχι σιφωνάρισμα, αλλαγές νερού, καλύτερη κυκλοφορία λοιπόν και Υπομονή !

thnks Δίας

Καλά έκανες και έκανες μια αλλαγή νερού αλλά αυτό δεν θα σου λύσει το πρόβλημα σου απο μόνο του.Το κυανοβακτήριο είμαι σίγουρος οτι προήλθε με κάποιο φράγκ αλλά δεν είναι το πιο κακό πράγμα που μπορεί να σου συμβεί.Συνήθως το πρόβλημα με το νερού του δικτύου μας έχει να κάνει με διατομική άλγη και ίχνη πυριτίου στο νερό.Με μετρήσεις TDS>450ppmΤώρα θα κανεις υπομονή.Aπο σκευάσματα έχει πολλά στο εμπόριο και καλύτερα αν αποφασίσεις κάτι τέτοιο να πάς σε δοκιμασμένες λύσεις(Chemi-clean,Coral-Snow της ΚΖ που είναι απο τα καλύτερα σκευάσματα που έχω χρησιμοποιήσει και κάνει και άλλες δουλειές πέρα απο την εξουδετέρωση του κυανοβακτηρίου)

http://www.zeovitusa...now-250ml.html.

Μπορείς να πάς και πιο συντηρητικά με λιγότερο τάισμα-λιγότερη φωτοπερίοδο μήν ρίχνεις περιττά ζουμιά και σκόνες και ένα καλό συνεργείο καθαρισμού 2-3 blue/leg hermits&4-8 Trochus+4-5nassarius.

Μείωσα ήδη τη φωτοπερίοδο κατα μια ώρα, κομμένα τα συμπληρώματα και περνάω σε αναζήτηση συνεργείου.

Δυστυχώς ο μοναδικός μου nassarius είναι εξαφανισμένος από την προηγούμενη Παρασκευή ( 8ημέρες ). Ελπίζω μόνο να είναι ζωντανός και να έχει κρυφτεί κάτω απ΄τον αραγωνίτη, λόγω κυανοβακτήριου.

To link δεν λειτουργεί, στείλε το ξανά pls

thnks alex

Έγινε επεξεργασία - Road Tail
Link to comment
Share on other sites

Μα το νασαριους ετσι κι αλλιως δεν θα σου ετρωγε το κυανοβακτηριο

Link to comment
Share on other sites

Μα το νασαριους ετσι κι αλλιως δεν θα σου ετρωγε το κυανοβακτηριο

Σωστό, δεν περίμενα να μου φάει το κυανοβακτήριο φίλε Δία, απλά με ανησύχησε το γεγονός ότι παραμένει εξαφανισμένο μια ολόκληρη εβδομάδα.

Σήμερα το πρωί τάισα κατεψυγμένο και τσουπππππ εμφανίστηκε στον αραγωνίτη για λίγα μόλις λεπτά και ξαναεξαφανίστηκε !!

Τουλάχιστον ζει, όσο για το κυανοβακτήριο δυστυχώς και αυτό ζει και βασιλεύει !! :(

Έγινε επεξεργασία - Road Tail
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

μείωσα φωτοπερίοδο κατα μια ώρα το απόγευμα σε όλα τα φώτα, έφτιαξα νέο στήσιμο στους κυκλοφορητές και την έξοδο του φίλτρου για ανατάραξη,

έκανα αλλαγή νερού το Σάββατο 10L και χτες Δευτέρα άλλα 15L και σκοπέυω αύριο να επαναλάβω άλλα 15L και να το πάω έτσι μέρα παρά μέρα μέχρι να εξαφανστεί το ρημάδι.

Δεν θα επιλέξω χημική μέθοδο αφού φαίνεται να εξασθενεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

thnks για τις συμβουλές ...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

παρά την αλλαγές νερού και την καθαριότητα, οι μετρήσεις χτες έδειξαν μόνο τα νιτρικά ανεβασμένα στο 25

όμως σήμερα το πρωί από νωρίς ο αραγωνίτης έγινε ρόζ κόκκινος σε σημεία που φαίνεται ότι κάτι το ενισχύει.

Δυο μέρες τάισα με το σταγονόμετρο, βακτήρια δεν χρησιμοποίησα και μείωσα και την φωτοπερίοδο κατά μια ώρα.

Στον βράχο δεν φάινεται να δημιουργείται το πρόβλημα, βρε μήπως έχει τις μέρες της η nassarius ? :P

Πείτε καμμιά ιδέα γιατί έχω αρχίσει να εκνευρίζομαι.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

chemi clean.βαλε να ησυχασεις.σε 2 μερες θα λαμπει το ενυδρειο.και μετα αραια και που Microbe-lift special blend σαν πηγη βακτηριων.

Link to comment
Share on other sites

Κυανο φαίνετε να είναι, συνέχισε τις αλλαγές νερού κ θα φύγει.

Εμένα παντός μου αρέσει το καραβάκι κ η νεκροκεφαλη φάτσα κάρτα!!!

:)

Link to comment
Share on other sites

Κώστα αυτό το chemi clean τι είναι κ από που το προμηθευομαστε εδώ Θεσ/νίκη?

Link to comment
Share on other sites

Κώστα ευχαριστώ για την απάντηση,

στείλε μου σε παρακαλώ σε pm αν θες μαγαζί στη Θεσσαλονίκη που μπορώ να προμηθευτώ το Microbe-lift special blend

Το σύστησε και ο φίλος nikos από Αθήνα και προφανώς κάτι ξέρετε εσείς οι δυό ... :)

Θα το παλέψω και σήμερα με έκτακτη αλλαγή νερού και το Σάββατο ξανά και καθαριότητα και σιφωνάρισμα.

Αν δεν φύγει έως την Δευτέρα τότε θα μπω δραστικά με χημικά.

Johnlaz είναι 4 συνολικά τα διακοσμητικά μπροστά στο ενυδρείο αλλά φαίνονται μόνο τα δυο στις φωτος.

Με το καλό μόλις καθαρίσω με το κυανό θα ανεβάσω καινούργιες φώτος με τα φραγκάκια, τα ψαράκια και όλη την γαριδοσαλιγκαροιπαρέα.

thnks

Link to comment
Share on other sites

ειναι χημεια που δεν πειραζει βιολογια εξ αμερικης.ο απολυτος φονιας του κυανο.προσοχη μονο εαν το χρησιμοποιεισετε συμφωνα με τις οδηγιες,οταν χρειαστει να ξαναανοιξετε να δουλεψει το σκιμμερ(κλειστο σκιμμερ,ανθρακας οχι και οχι γιουβι στην θεραπεια),πρεπει να ειστε παρων καθως το σκιμμερ για καποιες ωρες τρελλαινεται στον αφρο και θελει συνεχεια καθαρισμα το ποτηρι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...