Jump to content

Πρώτες Μετρήσεις!!

Recommended Posts

όπως λέει ο τίτλος αυτές είναι η πρώτες μετρήσεις μετα απο 6 μέρες σε λειτουργία το

το ενυδρειο είναι 30 λίτρα έχω μέσα 3,800 ζωντανό βράχο (σύντομα αλλα 2 κιλά)

το φιλτρο εχει μέσα το σφουγγάρι του και άνθρακα την Παρασκευή θα βάλω και αντιφοσφορο σιδήρου.δεν έχω βάλει ακόμα ψαράκι.θα ήθελα να μου πείτε πως βλέπετε της μετρήσεις και ποιες ακόμα πρεπει να κάνω;

NH4-3 0

Ph. 8,5

KH. 12

NO3. 10

τα τεστ γίνανε με υγρά τεστ της sera.

ευχαριστω εκ των προτέρων για τα σχόλια σας.

επίσης μέσα έχω και ζωντανο αραγωνιτη.

Έγινε επεξεργασία - lykourgos

Πολύ βράχο έχεις..στα 30 λίτρα θέλει 2 άντε 3 κιλά.Οι τιμές είναι οκ είσαι με αμμωνία και λίγα νιτρικά.Οταν πέσει η αμμωνία 0 και ανέβουν τα ΝΟ3 θα περιμένεις λίγο ακόμα να πέσουν και τα ΝΟ3 σε λογικά επίπεδα και είσαι έτοιμος.

η αμμωνία είναι 0(μηδέν) το ΝΗ3-4 είναι ο τύπος του τεστ!

σε άλλο θέμα μου είπαν οτι θελω περίπου 5 κιλά βράχο!

Έγινε επεξεργασία - lykourgos

Στα 30 λίτρα αν γεμίσεις 5 κιλά βράχο...θα έχεις λιγότερο χώρο για ψάρια και στα review που έχω διαβάσει και σε έναν φίλο που έφτιαξε πρόσφατα 30λιτρο,τα 2-3 κιλά είναι αρκετά.Οταν διαβάζω "NH4-3 0" είναι σαν να διαβάζω αμμωνία 3 0 ..Σίγουρα τα τέστ της σέρα είναι οκ για αρχή αλλά μετά θα πάρεις και τα τέστ Mg(μαγνήσιο)dKH(αλκαλικότητα)και Ca (ασβέστιο).Οι τιμές το πρώτο 3 μηνο θα παίζουν γιατί είναι καινούργιο ενυδρείο και οι ρόζ άλγες θα καταναλώνουν απο το νερό σου και τα 3 βασικά στοιχεία μέχρι να βρεί μια ισορροπία.Καλή αγορά επίσης θα είναι και η απόκτηση ενός διαθλασήμετρου(refractometer)για να κρατάς όσο το δυνατόν πιο σταθερές τιμές σε Αλλατότητα.Λίγο προσοχή στην θερμοκρασία και θα πάει μια χαρά το ενυδρείο σου.Αντιφώσφορο και άνθρακα τώρα που ρίχνεις βακτήρια (αν ρίχνεις) δεν χρειάζεται να βάλεις γιατί αποικείτε απο βακτήρια μπουκώνει και δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε.Οταν τελειώσει με τον κύκλο του αζώτου θα βάζεις κανονικά. Ελπίζω να σε βοήθησα.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho

οπότε να μην βάλω άλλο βράχο! τι θερμοκρασία να το έχω τώρα είναι 25,6 βαθμούς.

Όπως έγραψε ο Αλέξανδρας με 2-3κίλα είσαι ΟΚ μιας και τα λίτρα σου σε περιορίζουν για να βάλεις πολλά ζωντανά, οπότε και η ανάγκη για πολύ βιολογία δεν υπάρχει.

βαλε κανενα ανεμιστηρακι για ψυξη τωρα πολυ ειναι νωρις ακομη, γιατι απο εβδομαδα λεει οτι θα αρχισουν οι ζεστες.

για δες αυτα http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=category&id=15&show=rows

25-27 αλλά σταθερά και χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.Εγώ το έχω στους 26.Ο κάθε χομπίστας έχει διαφορετική τιμή μέσα στα επιτρεπτά όρια και είναι μια απο τις δυο πιο βασικές παραμέτρους στο θαλασσινό ενυδρείο(η άλλη είναι η αλλατότητα)Μπορείς να προμηθευτείς και ένα υπολογιστή θερμοκρασίας να κάνει αυτή τη δουλειά για σένα και να ελέγχει και τον θερμοστάτη και τον ανεμιστήρα.Με κάτι τέτοιο νομίζω θα είσαι άρχοντας και καλυμμένος 100% με το θέμα θερμοκρασίας.

25-27 αλλά σταθερά και χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.Εγώ το έχω στους 26.Ο κάθε χομπίστας έχει διαφορετική τιμή μέσα στα επιτρεπτά όρια και είναι μια απο τις δυο πιο βασικές παραμέτρους στο θαλασσινό ενυδρείο(η άλλη είναι η αλλατότητα)Μπορείς να προμηθευτείς και ένα υπολογιστή θερμοκρασίας να κάνει αυτή τη δουλειά για σένα και να ελέγχει και τον θερμοστάτη και τον ανεμιστήρα.Με κάτι τέτοιο νομίζω θα είσαι άρχοντας και καλυμμένος 100% με το θέμα θερμοκρασίας.

+1000 :bigemo_harabe_net-64:

ευχαριστω πολυ για τα πολύτιμα σχόλια σας έχεις να μου προτείνεις ένα υπολογιστή θερμοκρασίας; θα με βοηθούσε πολυ...

ελιγουελ.κανε αναζητηση και θα βρεις πολλα θεματα σχετικα.

Καλησπέρα,

θα συμφωνήσω με τον Alex παραπάνω, ο temperature controller είναι πολύ πρακτικός για το καλοκαίρι και θα στηρίζει το ενυδρείο σε επίπεδο θερμοκρασίας που είναι μια βασική παράμετρος.

Μια δεύτερη παράμετρος είναι η αλατότητα και θα πρότεινα να την κρατήσεις στο 1025 για θαλασσινό, αφού εύκολα μπορείς να την ανεβάσεις μέχρι 1026-1027 για f.o. αλλά και να την κατεβάσεις στα 1023-1024 αν το κάνεις μικτό. Τέλος ανεμιστήρας για ψύξη είναι ... απαραίτητος !

Πριν γράψω τα παρακάτω να διευκρινήσω ότι δεν υπάρχει ένας μαγικός τρόπος εκκίνησης, λειτουργίας και συντήρησης ενός θαλασσινού ενυδρείου και ο καθένας θα σου προτείνει μια παραλλαγή έτσι όπως την έχει βιώσει, την έχει φανταστεί αλλά κυρίως την θεωρεί σωστή. Διάβασε λοιπόν, διάβασε και μετά διάβασε λιγάκι ακόμα και ακολούθησε τον δρόμο σου χωρίς αποκλίσεις !

Πρότασή μου λοιπόν

Για τις πρώτες 20 ημέρες μέτρα μόνο ΝΗ4, Νο2 και ΝΟ3 και μόλις μηδενιστούν τα δυο πρώτα, το ενυδρείο σου θα έχει κάνει τον κύκλο του αζώτου.

Αυτές τις 20 ημέρες μην μετράς άδικα τίποτε άλλο αφού τα τέστ στοιχίζουν και ότι και να σου βγάλουν ούτε αλλαγή νερού προβλέπεται, ούτε καθαριότητα φίλτρων.

Ούτε θα βγεί τίποτα περίεργο, ζωντανά δεν έχεις να κινδυνεύουν, μέτρα μόνο τα 3 παραπάνω, κράτα την αλατότητα και την θερμοκρασία σταθερά και ... καλή αρχή !

Κάθε εβδομάδα βάζε ένα καπάκι βακτήρια Sera ή άλλα της επιλογής σου, για να στρώσεις βιολογία και

όταν τελειώσουν οι 20 ημέρες το ενυδρείο θα αρχίσει να γίνεται καφέ απ τις άλγες κατά πάσα πιθανότητα, που δε θα σε αρέσει αισθητικά αλλά .... ΥΠΟΜΟΝΗ

Μετά από λίγες μέρες θα γίνει πράσινο με γρασιδάκι και τα σχετικά.... ΥΠΟΜΟΝΗ

Βάλε αν θέλεις κανα σαλιγγάρι, καμμιά γαρίδα καθαριστή και κανα ερημίτη για "συνεργείο καθαριότητας".

Είναι όμορφα δεν έχουν ρύπους όπως τα ψάρια και είναι φιλικά και συμβατά με ότι και να βάλεις σε αυτά τα λίτρα.

Μετά το μήνα κάνε μια αλλαγή νερού 1/3 από α/ο ή με βρύσης σε προσθήκη αντιχλώριου, αλλά και προσθέτοντας αντιφώσφορο και άνθρακα στο φίλτρο σου και σταματώντας τα έξτρα βακτήρια.

Σε τέτοια λίτρα δεν θα γλιτώσεις την εβδομαδιαία αλλαγή νερού ή το πολύ την 15ημερη αν το κάνεις f.o.

Μετά το μήνα και αναλόγως τελικά τι ζωντανά θα βάλεις μέσα, ξεκίνα τα τέστ ....... και

ΥΠΟΜΟΝΗ πολύ πολύ πολύ ΥΠΟΜΟΝΗ

Καλή συνέχεια

Κωνσταντίνος

Έγινε επεξεργασία - Road Tail

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...