Jump to content

Αγορα Reef Απο Αρχαριο.

madsk1llzz

Recommended Posts

Καλησπερα παιδια χωρις να εχω μεγαλη εμπειρια απο ενυδρεια και καθολου απο θαλασσινα, σκεφτομαι να αγορασω ενα απο καποιον γνωστο το οποιο ετρεχε ως reef, 200lt.Οταν λειτουργουσε κανονικα ειχε κοραλια, ανεμονη, clown, tang και αλλα ψαρια συνολικα 6 στον αριθμο, γαριδες κτλ. Λογω ατυχηματος με αντιχλωριο που επεσε παραπανω το μονο που εχει μεινει ειναι ενας γωβιος και ολα τα υπολοιπα πεθαναν (κοραλια ανεμονη ψαρια) και απομακρυνθηκαν αμεσα. Αυτο που δεν ξερω ειναι αν ο βραχος που υπαρχει τωρα (ο οποιος πανω του εχει ανεπτυγμενη κοραλλίνη) ειναι ζωντανος. Επισης πως μπορω να καταλαβω αν η αμμος ειναι ζωντανη; Τελος με παραξενεψε το οτι το ενυδρειο δεν εχει skimmer αλλα ενα εξωτερικο φιλτρο, κατι που διαβασα στο forum πως δεν ειναι δυνατό.

Τι ακριβώς έπαθε ο γνωστός σου με την υπερβολική χρήση αντιχλωρίου?

Ότι αγόρασε ενα καινούριο σκευασμα με πολύ διαφορετικη αναλογια απο αυτο που χρησιμοποιουσε μεχρι τοτε χωρις να το εχει προσεξει. Αποτελεσμα ηταν να πεθανουν ολα σταδιακα μεσα σε δυο μερες όταν και καταλαβε τι ειχε γινει.

μερικες μετρησεις με υγρα αξιοπιστα τεστ θα δειξουν μια αρχικη εικονα του τι συμβαινει.

νιτρικα νιτρωδη,αμμωνια για αρχη και μετα τα υπολοιπα.μαγνησιο ασβεστιο,και κεχα.

ο φιλος σου βαδιζε με λαθος βηματα και αυτα τα λαθη οδηγησαν στα μοιραια.σε τοσα λιτρα μονο και μονο η απουσια σκιμμερ θεωρω πως ηταν εγληματικο.

Έγινε επεξεργασία - klaz

Ευχαριστω για τις απαντησεις. Ακομα δεν εχω καταλαβει ομως αν το φιλτρο πρεπει να αφαιρεθει ή οχι. Εξαρταται απ την υπαρξη του skimmer? Για τον βράχο και την άμμο πως θα καταλάβω αν είναι ζωντανα; Το οτι ο βραχος ειναι φουλ στην κοραλινη τι σημαινει; Ότι ειναι ζωντανος;

αν το φιλτρο εχει βιολογικο υλικο μεσα,θα αφαιρεθει σιγα σιγα και θα γινει χημικο με αντιφωσφορο και ενεργο ανθρακα τα οποια θα αλλαζουν καθε μηνα.

πιθανως θα ειναι ζωντανος ο βραχος αλλα πρεπει να παρεις μετρησεις αμεσα για αμμωνια,νιτρωδη και νιτρικα.εννοειται πως ψαχνεις για αγορα σκιμμερ.

μετρησε,δωσε μας τις μετρησεις και συνεχιζουμε το μπλαμπλα.

ΟΚ. Το ενυδρειο αυριο θα μεταφερθει. Λογω της μεταφορας θα αδειασει κατα 80% ισα να καλυπτεται ο βραχος. Μολις το εγκαταστησω θα προσθεσω το φρεσκο νερο. Αντιστρωφη όσμωση τουλαχιστον τωρα δεν υπαρχει. Τις μετρησεις να τις κανω αμεσως ή να περιμένω καμια εβδομαδα; Υπαρχει κατι άλλο που πρεπει να προσεξω;

να προσεξεις την αλατοτητα και την θερμοκρασια που θα φτιαξεις το αλατι στη βαρελα για το νεο νερο.αλατοτητα με τι θα μετρησεις?

να εχεις επισης υγρα βακτηρια να ριξεις μετα την μεταφορα.

μετρησεις θα παρεις και πριν και μετα την αλλαγη.σε ολα και στα παντα.

το να μεταφερεις το ενυδρειο εστω και με λιγο νερο αλλα με τον βραχο μεσα δεν ειναι αρκετα επικυνδινο?

να προσεξεις την αλατοτητα και την θερμοκρασια που θα φτιαξεις το αλατι στη βαρελα για το νεο νερο.αλατοτητα με τι θα μετρησεις?

να εχεις επισης υγρα βακτηρια να ριξεις μετα την μεταφορα.

μετρησεις θα παρεις και πριν και μετα την αλλαγη.σε ολα και στα παντα.

το να μεταφερεις το ενυδρειο εστω και με λιγο νερο αλλα με τον βραχο μεσα δεν ειναι αρκετα επικυνδινο?

Για την αλατότητα υπαρχει ένα διαφανες πλαστικο οργανο στο οποίο μπαίνει το νερο και δειχνει την τιμή με ενα δεικτη.

Τι ακριβως βακτηρια θα πρεπει να ριξω και σε τι ποσοτητα/ συχνοτητα.

Οσον αφορά τη μεταφορα σκεφτηκα επισης να μεταφερω τον βραχο χωριστα σε κουβάδες καλυπτόμενο ισα ισα με το νερο του, αλλά αυτό δεν θα δημιουργησει πρόβλημα όσον αφορά την οξυγόνωσή του; Υπάρχει κάποια άλλη λύση;

Για την αλατότητα υπαρχει ένα διαφανες πλαστικο οργανο στο οποίο μπαίνει το νερο και δειχνει την τιμή με ενα δεικτη.

Οσον αφορά τη μεταφορα σκεφτηκα επισης να μεταφερω τον βραχο χωριστα σε κουβάδες καλυπτόμενο ισα ισα με το νερο του, αλλά αυτό δεν θα δημιουργησει πρόβλημα όσον αφορά την οξυγόνωσή του;

Σίγουρα το αλατόμετρο που έχεις θα σου δώσει μια πρώτη εικόνα, αλλά θέλει προσοχή στον τρόπο που μετρά, γιατί πολλές φορές κάθονται φυσαλίδες στον δείκτη του και σου δείχνει λάθος. Αργότερα πιστεύω πως θα ήταν καλό να πάρεις ένα ρεφρακτόμετρο για μεγαλύτερη ακρίβεια. Στο λέω από προσωπική πείρα γιατί κι εγώ παλεύω με ένα τέτοιο αλατόμετρο κ μου έχει σπάσει τα νεύρα..

Όσο για την μεταφορά, εγώ θα άδειαζα τελείως τον βράχο, γιατί υπάρχει πιθανότητα στην μεταφορά να σου γλυστρήσει και να πέσει σε κανένα τζάμι. Δεν πιστεύω πως θα έχει πρόβλημα αν τον βάλεις σε κουβάδες και τον καλύψεις με νερό του ενυδρείου..Καλύτερα όμως να σου πεί για αυτό κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία.

Καλή αρχή σου εύχομαι και επειδή κ εγώ είμαι νέος στα ενυδρεία κ στα αλάτια, υπομονή, διάβασμα και όχι βιαστικές κινήσεις.

Τον βραχο καλητερα σε κουβαδες με νερο του ενυδρειου .Οσον αφορα την αλατοτητα καλητερα να βρεις ρεφρακτομετρο γιατι εγω επαθα ζιμια με πικνομετρο.Μετραγα με αυτο για περιπου εναμιση χρονο και εφτιαχνα αλατοτη τα 1025-1026 μεχρι που αρχισαν να νεκρονουν κοραλια και ναψοφανε ψαρια.Εκανα τεστακια και ολλα φισιολογικα, δεν μπορουσα να βρω τι φταιει μεχρι που αγορασα ρεφρακτομετρο και επαθα σοκ, μετραω και βλεπω 1033 ενω το πικνομετρο ελεγε 1025, εφερα και εναν φιλο και εβγαλε και το δικο του 1033 οποτε φιλε εγω προσοπικα δεν ξανα εμπιστευομαι πικνομετρο, η τελικη αποφαση δικη σου.

Τον βραχο καλητερα σε κουβαδες με νερο του ενυδρειου .

Ναι μαλλον αυτο με βλεπω να κανω.

Σχετικά με τα βακτηρια. Τι και ποσο πρεπει να ριξω; Δεδομένου του ότι ειναι ηδη σε λειτουργια (εστω και με ενα μικρο γωβιο), και του οτι ο βραχος θα μεταφερθει μαζι με οσο νερο χωραει στους κουβαδες (υπολογιζω 2 μεγαλους κουβαδες), λογικα το ενυδρειο δεν θα ειναι ετοιμο στρωμένο; Άρα μήπως δεν χρειάζονται βακτήρια;

Και μια ερωτηση που ισως φανει χαζή: Πόσο διαστημα πρεπει να περιμένω απο τη στιγμή που στο βαρέλι με το φρεσκο νερο ρίξω το αντιχλώριο και πόσο από τη στιγμη που ριξω το αλατι προκειμένου να ειναι ετοιμο να το ριξω στο ενυδρειο με το λίγο παλιο νερό της μεταφοράς;

Έγινε επεξεργασία - madsk1llzz

Λοιπον το ενυδρειο μεταφερθηκε με το βραχο χωριστα και νερο σε μπιτονια. Μεταφερθηκαν συνολικα 150 λιτρα νερου και συμπληρωσα το υπολοιπο.

Πιο συγκεκριμενα πλεον ,προκειται για το juwel vision 180 με εξωτερικο φιλτρο eheim 2215 και κυκλοφορητη που δεν ξερω ποιος ειναι, αλλα ειναι αυτος που δινει η juwel με την αγορα. Επισης υπαρχουν 15 κιλα ζωντανου βραχου και εδω και εναμιση μηνα οπως ειπα και παραπανω στο ενυδρειο ζει μονο ενα watchman goby.

Οι μετρησεις απο την πρωτη ημερα εως σημερα (συνολικα τρεις μερες) ειναι;

ph μεταξυ 8.0 και 8.5 (μπορει και παραπανω-δεν ειναι ευδιακριτο το τεστ της sera)

αμμωνια: 0

NO2; 0

ΝΟ3 περιπου 10.

Στο εξωτερικο φιλτρο υπαρχουν σφουγγαρι, μακαρονι, ανθρακας και υαλοβαμβακας (δεν υπαρχει αντιφωφορος).

Τις τρεις αυτες μερες λοιπον που εχω το ενυδρειο αναβω το φως 7 με 8 ωρες καθημερινα.

Το προβλημα ειναι οτι σημερα παρατηρησα το βραχο να εχει γεμισει πρασινη αλγη (μάλλον τριχοειδή) που δεν υπηρχε πριν τρεις μερες.

1) Καταλαβαινω πως πρεπει να προσθεσω αντιφωσφορο στο φιλτρο. Πόσο χρειαζεται για τα λιτρα μου και προτεινετε κάποιο συγκεκριμενο;

2) Πρεπει να μειωσω τις ωρες που ειναι αναμενος ο φωτισμός και πόσο; Περιπου 3 με 4 ώρες ημερησίως;

3) Διαβασα για μπλε και κοκκινους ερημίτες και καβουρια emerald που καταναλώνουν αλγη. Κάνουν δουλεια και πόσα χρειαζομαι για τα λίτρα μου; (Αν καταλαβα καλα για 180 λιτρα χρειαζομαι 5 με 10 ερημίτες και ένα emerald crab, σωστα;)

4) Πόσο θα περιμένω για να υποχωρησει η άλγη και πόσο για να προσθεσω τα δυο πρωτα ocellaris;

5) Υπαρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνω;

Συνεχιζοντας λοιπον τα πρωτα μου βηματα στη θαλασσα, εχουμε και λεμε:

1. Μειωσα τη φωτοπεριοδο απο 8 σε 5:30 ώρες, αντικατεστησα και τον αντιφώσφορο στο εξωτερικο φίλτρο και η αλγη μέσα σε 4 ημέρες δειχνει να υποχωρει.

2. Πηρα πριν 2 μερες και εβαλα αυτο το skimmer της instant ocean viewtopic.php?f=11&t=9471

Ενώ τις πρώτες 6-7 ώρες λειτουργίας του έβγαλε περίπου 4-5 εκατοστά σκουροχρωμου ζουμιου στο κυπελλακι συλλογής, τις υπολοιπες 2μέρες δεν έχει βγαλει τιποτα (παρα μόνο 2-3 φορές ανέβηκε ο αφρος αποτομα αλλα το μονο που εμεινε στο κυπελλακι ήταν καθαρο νερο). Γιατί μπορει να συμβαινει αυτο;

α) Καθαρισε τη μπιχλα του ενυδρείου άμεσα και τώρα πια δεν υπαρχουν οργανικες ενώσεις στο νερό (υπενθυμίζω ότι το ενυδρείο λειτουργεί εδώ και ενάμιση μήνα μόνο με ένα γωβιο και τον ζωντανό βράχο) ή μήπως υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο σκίμμερ; (Τον αέρα τον εχω ρυθμισμένο έτσι ώστε ο αφρός των microbubbles να φτάνουν τα 1 με 2 εκατοστά μέσα στον κώνο στο κυπελλάκι συλλογής).

β)Οι αυξομειώσεις στη στάθμη του νερού μέσα στο σκιμμερ και κατά συνέπεια του αφρου ειναι αναμενώμενες;

Συνεχιζοντας λοιπον τα πρωτα μου βηματα στη θαλασσα, εχουμε και λεμε:

1. Μειωσα τη φωτοπεριοδο απο 8 σε 5:30 ώρες, αντικατεστησα και τον αντιφώσφορο στο εξωτερικο φίλτρο και η αλγη μέσα σε 4 ημέρες δειχνει να υποχωρει.

2. Πηρα πριν 2 μερες και εβαλα αυτο το skimmer της instant ocean www.marineaquarium.gr/forum/viewtopic.php?f=11&t=9471

Ενώ τις πρώτες 6-7 ώρες λειτουργίας του έβγαλε περίπου 4-5 εκατοστά σκουροχρωμου ζουμιου στο κυπελλακι συλλογής, τις υπολοιπες 2μέρες δεν έχει βγαλει τιποτα (παρα μόνο 2-3 φορές ανέβηκε ο αφρος αποτομα αλλα το μονο που εμεινε στο κυπελλακι ήταν καθαρο νερο). Γιατί μπορει να συμβαινει αυτο;

α) Καθαρισε τη μπιχλα του ενυδρείου άμεσα και τώρα πια δεν υπαρχουν οργανικες ενώσεις στο νερό (υπενθυμίζω ότι το ενυδρείο λειτουργεί εδώ και ενάμιση μήνα μόνο με ένα γωβιο και τον ζωντανό βράχο) ή μήπως υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο σκίμμερ; (Τον αέρα τον εχω ρυθμισμένο έτσι ώστε ο αφρός των microbubbles να φτάνουν τα 1 με 2 εκατοστά μέσα στον κώνο στο κυπελλάκι συλλογής).

β)Οι αυξομειώσεις στη στάθμη του νερού μέσα στο σκιμμερ και κατά συνέπεια του αφρου ειναι αναμενώμενες;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...