Road Tail 11 Σεπτεμβρίου 2012 Author #276 Share 11 Σεπτεμβρίου 2012 Σημειωματάριο για αναζήτηση (αφού ξεχνάω, είμαι και μιας ηλικίας) Scarlet Pin Stripe Wrasse (Pseudocheilinus evanidus) καταπολεμάει τα bristleworms Harlequin Shrimp (Hymenocera elegans) καταπολεμάει τους οφίουρους Porcelain Anemone Crab (Neopetrolisthes ohshimai) ομορφαίνει το περιβάλλον Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 12 Σεπτεμβρίου 2012 Author #277 Share 12 Σεπτεμβρίου 2012 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 12 Σεπτεμβρίου 2012 Author #278 Share 12 Σεπτεμβρίου 2012 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panos1990 12 Σεπτεμβρίου 2012 #279 Share 12 Σεπτεμβρίου 2012 Πολυ ωραιο! :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 12 Σεπτεμβρίου 2012 #280 Share 12 Σεπτεμβρίου 2012 Αρχίζει να γεμίζει, αλλά είναι και σε σημείο που θα πρέπει να προσέξεις το θέμα της τοποθέτησης, εκεί δηλαδή που θα "ταίριαζε" και εκεί που θα "έπρεπε" να τοποθετηθεί το κάθε κοράλλι. Αν δεις το προφίλ του κάθε οργανισμού (τα περισσότερα τα έχουμε στα προφίλ), θα πάρεις μια ιδέα για το που θα ήταν η καλύτερη θέση που χρειάζονται, σε σχέση με τον φωτισμό και την κυκλοφορία. Ένα παράδειγμα... τα zoanthus τα έχεις ψηλά, εκεί δηλαδή που έχει και κυκλοφορία και φωτισμό πολύ. Τα περισσότερα όμως είδη δεν θέλουν τέτοιες "ακραίες" συνθήκες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeLk 12 Σεπτεμβρίου 2012 #281 Share 12 Σεπτεμβρίου 2012 Φίλε Κών/νε έχω μείνει άφωνος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Το ενυδρείο σου έχει γίνει τέλειο μιλάμε... Τώρα τελευταία είχα αρχίσει να σκέφτομαι να μην αρχίσω θαλασσινό όμως ίσως αυτές οι φώτο να μου αλλάξουν γνώμη! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 12 Σεπτεμβρίου 2012 #282 Share 12 Σεπτεμβρίου 2012 Πολυ ομορφο αποτελεσμα φιλος Link to comment Share on other sites More sharing options...
submarine1981 12 Σεπτεμβρίου 2012 #283 Share 12 Σεπτεμβρίου 2012 Τελειο. Φοβερα χρωματα!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 12 Σεπτεμβρίου 2012 #284 Share 12 Σεπτεμβρίου 2012 Που θα πάει θα σε ψήσω να βάλεις και σάμπ σε λίγο...στο μπαλκόνι το έχω και κάθετε... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vales_red 12 Σεπτεμβρίου 2012 #285 Share 12 Σεπτεμβρίου 2012 Κουκλακι μιλαμε ε?! Αλλα κανεις μισες δουλειες... Στησε την καμερα μπροστα και ασε να τραβει ενα 2λεπτο ρε Κων/νε και ανεβα το κι αυτο! Θελω να δω κινηση και χρωματα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
alatismenos 13 Σεπτεμβρίου 2012 #286 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 Πολύ καλό! Πολλά μπράβο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 13 Σεπτεμβρίου 2012 Author #287 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Μέχρι στγιμής χρησιμοποιούσα το JBL e901 εξωτερικό φίλτρο με 4 θήκες για υλικά, τοποθετώντας μόλις 60gr αντιφώσφορο και άλλο τόσο άνθρακα, με αποτέλεσμα το τεράστιο φίλτρο για το θαλασσινό να παραμένει σχεδόν άδειο αλλά και να απαιτεί περισσότερο χρονοβόρα συντήρηση / καθάρισμα με μόνο όφελος το επιπλέον θαλασσινό νερό ( 7L ) σχεδόν δηλαδή 10% επιπλέον απ' το συνολικό όγκο νερού του ενυδρείου. Βλέποντας τον Αίολο ( μας έχεις καταστρέψει φίλε ) και την πατέντα με το καινούργιο του Eheim για να ρίχνει τα συμπληρώματά του σκέφτηκα και κατέληξα στην αγορά του μεγαλύτερου Eheim λόγω της αντλίας με την μεγαλύτερη κυκλοφορία και έτσι έφτιαξα και 4 καλτσάκια με υλικά ( 2 x άνθρακα + 2 x αντιφώσφορο ) τα έχωσα στο φίλτρο και είμαι έτοιμος με μικρό κόστος και φυσικά πολύ πολύ εύκολη συντήρηση αλλά και καθάρισμα. Πέραν βεβαια ότι, με το καλό τον άλλο μήνα που θα έρθουν οι περισταλτικές ο Βαγγέλης (Αίολος) θα αναλάβει να φιλοτεχνήσει το καπάκι του Eheim μου με μπλε, πράσινα, κόκκινα και άλλα σωληνάκια για την ίδια χρήση που κάνει και στο δικό του ( δείτε σχετικό άρθρο ) Τι είπες Βαγγέλη ??? Θα το αναλάβεις με ευχαρίστηση ??? Ευχαριστώ προκαταβολικά !! ))) Άλεξ, κάτι έλεγες για σάμπ ?? Μπαααα δεν το βλέπω φίλε, τώρα που άδειασε ο χώρος απ' το ντουλάπι κιόλας ...... . Έγινε επεξεργασία 13 Σεπτεμβρίου 2012 - Road Tail Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 13 Σεπτεμβρίου 2012 #288 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 Τι θέλω και μιλάω !!! το μπελά μου βρίσκω. Εσύ τι λες θα σε άφηνα έτσι? χε χε Αν πάρεις και τα δοχεία από ΙΚΕΑ και τους καθετήρες από Δίγκα, θα γίνει σούπερ το σύστημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xristos82 13 Σεπτεμβρίου 2012 #289 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 το φιλτρο αν επιτρεπεται απο που και ποσο το πηρες?γιατι κι εγω εχω ενα εξωτερικο eheim 2213 και εχω βαρεθει το ανοιξε-κλεισε-αλλαξε-καθαρισε!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 13 Σεπτεμβρίου 2012 Author #290 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 το φιλτρο αν επιτρεπεται απο που και ποσο το πηρες?γιατι κι εγω εχω ενα εξωτερικο eheim 2213 και εχω βαρεθει το ανοιξε-κλεισε-αλλαξε-καθαρισε!!! http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1443 Link to comment Share on other sites More sharing options...
xristos82 13 Σεπτεμβρίου 2012 #291 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #292 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Φτάνοντας τα 9 πλέον κιλά ΖΒ στο ενυδρείο και αναλαμβάνοντας εξ' ολοκλήρου την βιολογία του ο ΖΒ, αφού τα μόνα υλικά στο καινούργιο εξωτερικό κρεμαστό φίλτρο της Eheim είναι μια κάλτσα άνθρακας και μια αντιφώσφορος το ενυδρείο τρέχει στον αυτόματο, έχοντας μόνο την προσοχή μου στις μετρήσεις του και διατηρώντας σταθερά τα τρία βασικά στοιχεία που είναι τα kH, το Ca και το Mg τηρώντας μια καθημερινή ρουτίνα και προσθέτοντας την ποσότητα που απαιτείται. Κάθε 15 ημέρες πραγματοποιώ αλλαγή 10-15% με θαλασσινό νερό, ενώ ταίζω τα κοράλια με CoralFood της Salifert 2 φορές την εβδομάδα, τα ψάρια μέρα παρά μέρα με φλέικς Formula I και μπίλια Formula II το καβούρι, τον ερημίτη και την γαρίδα από ένα κρικάκι μέρα παρά μέρα, ενώ μια φορά την εβδομάδα με κατεψυγμένη mysis για να φάει και ο cardinal αφού δεν τρώει τίποτε άλλο. Η πρόοδος των κοραλιών και η ζωή στο ενυδρείο είναι πλέον ολοφάνερη όλο αυτό το δίμηνο που διατηρώ σταθερά όλα τα παραπάνω σε μια ρουτίνα. Οι τελευταίες μετρήσεις έχουν ως εξής : Temp : 26,0 Sal : 1025 pH : 8.3 kH : 8.0 NH3 : 0 NO2 : 0 PO4 : 0 Si : 0 NO3: 10 Ca : 430 Mg : 1290 I2 : - Sr : - Στις επόμενες κινήσεις είναι η τοποθέτηση ενός pH meter έτσι ώστε να έχω εικόνα του ph χωρίς να χρησιμοποιώ υγρά τέστ όπως πράττω έως τώρα. Στην συνέχεια μια δοσομετρική περισταλτική αντλία και βλέπουμε ... Εντός των επόμενων ωρών / ημερών θα ακολουθήσουν φωτογραφίες αφού προστέθηκε και ο μικρός πορσελάνινος κάβουρας που είναι κούκλος. Ευχαριστώ όλους εσάς για τις έως τώρα παρατηρήσεις, την αμέριστη βοήθεια αλλά και τις συμβουλές που μου δώσατε αλλά και εξακολουθείτε να μου προσφέρετε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vales_red 25 Σεπτεμβρίου 2012 #293 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Στις επόμενες κινήσεις είναι η τοποθέτηση ενός pH meter έτσι ώστε να έχω εικόνα του ph χωρίς να χρησιμοποιώ υγρά τέστ όπως πράττω έως τώρα. Στην συνέχεια μια δοσομετρική περισταλτική αντλία και βλέπουμε ... Ταπεινη μου γνωμη?! Το αντιστροφο πρεπει να κανεις... Πρωτα μια δοσομετρικη για να μην εισαι ολη μερα πανω απο ενα ενυδρειο και μετρας κουταλακια και ml... και το ph το κανονιζεις αργοτερα... Μικροτερη και σταθεροτερη διακυμανση εχει το ph..το οποιο το ελεγχεις και με την επιφανειακη αναταραξη λιγακι... το οποιο ταυτοχρονα παιζει μεταξυ 2 τιμων καθε μερα (min-max) Τo Kh και τα υπολοιπα συνεχως πεφτουν... Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 25 Σεπτεμβρίου 2012 #294 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Μαλλον θα αυμφωνησω με τον βαλ.πεχα ακομη δεν εχω μετρησει.το κεχα να μενει κολλημενο εκει που το θελεις μαζι με μαγνησιο ασβεστιο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #295 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Το αντιστροφο πρεπει να κανεις... Πρωτα μια δοσομετρικη για να μην εισαι ολη μερα πανω απο ενα ενυδρειο και μετρας κουταλακια και ml... και το ph το κανονιζεις αργοτερα... Μαλλον θα αυμφωνησω με τον βαλ.πεχα ακομη δεν εχω μετρησει.το κεχα να μενει κολλημενο εκει που το θελεις μαζι με μαγνησιο ασβεστιο. Βαλεντίνο και Κώστα καλά τα λέτε, όμως τα οικονομικά εχουν τον πρωτο ρόλο ... Σήμερα πήρα το καινουργιο μου σκίμμερ, ένα μεταχειρισμένο Deltec MCΕ-600 Η επόμενη αγορά είναι το pH μετρο για να βλεπω απλα το pH και να μην μετραω καθε τοσο με τα υγρα τεστ και αργότερα κατά τα Χριστουγεννα με κόβω να πάω για αγορά περισταλτικής, αφού αυτη που ζαχαρωνω έχει κοντά στα 300€. Το kH όπως και τα Ca και Mg καθημερινά όπως λέω παραπάνω τα διατηρώ χειροκίνητα με συμπληρώματα. Καλή η περισταλτική όμως ΑΥΤΟ το σκιμμερ πλέον με 28 κοραλάκια και 5 ψαράκια στο ενυδρειο μου είναι απαραίτητο !! Άντε και έρχεται και χειμωνας και η τιμη του πετρελαιου θα ειναι απαγορευτικη ! Έγινε επεξεργασία 25 Σεπτεμβρίου 2012 - Road Tail Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 25 Σεπτεμβρίου 2012 #296 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Θα πρέπει να προσέξεις τώρα με το skimmer γιατί είναι πολύ μεγάλο για τα 60 λίτρα που έχεις... να μη σου "στεγνώσει" το ενυδρείο!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vales_red 25 Σεπτεμβρίου 2012 #297 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 ph μετραω αραια και που... παρε ενα κινεζικο με 7ευρω απλα για να σου φυγει η απορια... και παρε με 69ευρω την μονη περισταλτικη απο τους κουμουλαδες για kh... ασβεστιο αφου κανεις εβδομαδιαια αλλαγες δεν πιστευω οτι χρειαζεσαι συμπληρωμα (κρινοντας απο τα κοραλλακια που εχεις..) Βεβαια εχεις τον τελευταιο λογο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #298 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) ph μετραω αραια και που... παρε ενα κινεζικο με 7ευρω απλα για να σου φυγει η απορια... και παρε με 69ευρω την μονη περισταλτικη απο τους κουμουλαδες για kh... ασβεστιο αφου κανεις εβδομαδιαια αλλαγες δεν πιστευω οτι χρειαζεσαι συμπληρωμα (κρινοντας απο τα κοραλλακια που εχεις..) Βεβαια εχεις τον τελευταιο λογο... Βαλεντίνε χρησιμοποιώ τα υγρά τέστ της Salifert ( 11 συνολικά ) για να μετράω και το pH αλλά έχω και ένα pH meter χειρός για να μετράω και ηλεκτρονικά. Θέλω ένα κρεμαστό στο ντουλάπι, να μετράει μόνο του, τι ποιό απλό ?? Δεν θέλω να δώσω άλλα 7€ ή 17€ ή 57€ για να κάθομαι να μετράω το pH διότι κι εγώ σαν κι εσένα το μετράω κάθε εβδομάδα ή και περισσότερο αφού ασχολούμαι με τα υπόλοιπα. Θέλω να βλέπω την ένδειξη του pH, όπως βλέπω εδώ και ένα 3μηνο που έχω τον κοντρόλλερ θερμοκρασίας και βλέπω την θερμοκρασία. Λεφτά για 1 αντλία ωστόσο δεν δίνω, θέλω να βάλω την 3πλή που ξέρεις και ξέρουν όλοι. Θα πάρω μια και καλή την καλή τα Χριστούγεννα. Όσο για τα συμπληρώματα όπως σου έγραψα και στο θέμα που είχες ανοίξει με την αύξηση του kH και είχες μπερδευτεί, κάθε μέρα έχω μείωση και συμπληρώνω 1,0ml υγρό ασβέστιο της Kent, συμπληρώνω 1,5ml υγρό Μαγνήσιο καθώς σε 60ml νεό από όσμωση ρίχνω 4 κουταλάκια μεζούρες ανθρακικό ασβέστιο της Aqualight και κρατάω σταθερό το kH στο 8,0. Άντε να έρθεις καμμιά βόλτα στο σπίτι απο βδομάδα για πίτσες και να δεις και το 60λιτρο πως έγινε !! Θα το κανονίσω και με τα άλλα παιδιά ..... για ψαροπίτσα night Έγινε επεξεργασία 25 Σεπτεμβρίου 2012 - Road Tail Link to comment Share on other sites More sharing options...
vales_red 25 Σεπτεμβρίου 2012 #299 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Εγω να βοηθησω θελω και σε γλιτωσω απο περιττα εξοδα (σε γλιτωνω απο 240 ευρω!)Κι ενας τριτος/εξωτερικος παρατηρητης βλεπει πιο αντικειμενικα τα πραματα. Εσυ εισαι μες στην καυ..πορωση του ενυδρειου σου. ΓΙα ενα ενυδρειο 60λιτρων και με τα κοραλλια που φιλοξενεις και φιλοξενω δεν ειμαστε για 300Ευρω περισταλτικη...Μια χαρα κανει τη δουλεια της και η μονη. Και με τις εβδομαδιαιες αλλαγες ρυθμιζεις και το ασβεστιο και το μαγνησιο. Να δωσεις τοσα χρηματα για να παρατηρεις το ph το κρινω αστοχο... Παρ' ολ' αυτα και οπως λεει και ο τιτλος του θεματος σου, αυτο ειναι το "Το Δικό Σου Θαλασσινό 60L"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #300 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Εγω να βοηθησω θελω και σε γλιτωσω απο περιττα εξοδα (σε γλιτωνω απο 240 ευρω!)Κι ενας τριτος/εξωτερικος παρατηρητης βλεπει πιο αντικειμενικα τα πραματα. Εσυ εισαι μες στην καυ..πορωση του ενυδρειου σου. ΓΙα ενα ενυδρειο 60λιτρων και με τα κοραλλια που φιλοξενεις και φιλοξενω δεν ειμαστε για 300Ευρω περισταλτικη...Μια χαρα κανει τη δουλεια της και η μονη. Και με τις εβδομαδιαιες αλλαγες ρυθμιζεις και το ασβεστιο και το μαγνησιο. Να δωσεις τοσα χρηματα για να παρατηρεις το ph το κρινω αστοχο... Παρ' ολ' αυτα και οπως λεει και ο τιτλος του θεματος σου, αυτο ειναι το "Το Δικό Σου Θαλασσινό 60L"... Αλλαγές κάνω κάθε 15 ημέρες αφού είναι δύσκολη, πολυέξοδη και χρονοβόρα η διαδιασία συλλογής θαλασσινού που πράττω εδώ και 4 μήνες. Τα ποσοστά Ca και Mg από θάλασσα δεν επαρκούν ούτε για εβδομαδιάιες αλλαγές αφού συμπληρώνω νερό από α/ο για να διορθώσω - χαμηλώσω την αλατότητα. Έτσι αναγκαστικά κάθε μέρα ή στην χειρότερη κάθε μέρα παρά μέρα προσθέτω τα ζουμάκια για να κρατάω σταθερά τα νούμερα. Βέβαια τραγικά μεγάλη μείωση έχει το kH που αν δεν συμπληρώσω, σε δυο μέρες από 8 πέφτει στο 5.9 - 6.0 δηλαδή χάνω 1 μονάδα την ημέρα !! Έτσι όλα βαίνουν στην αγορά 3πλής αντλίας και ευχαριστώ φυσικά για την προσπάθεια που κάνεις να με γλιτώσεις, αλλά δεν σώζομαι ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts