Jump to content

Χρυσόψαρο Με Γκρίζα Κηλίδα Στο Κούτελο

Recommended Posts

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Ό,τι λέει ο τίτλος. Χρυσόψαρο με γκρίζα κηλίδα στο κούτελο. Παρατηρήθηκε ξαφνικά σήμερα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα: 30lt

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): μικρό εσωτερικό φίλτρο με σφουγγαράκι

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): λειτουργεί εδώ και 4-5 μήνες

- Ψάρια (είδη και αριθμός): χρυσόψαρα, 1 comet περίπου 6cm και 1 common περίπου 5cm (χωρίς ουρά)

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): τάισμα 1-2 μπιλάκια φαγητού καθημερινώς αλλαγή 1/3 νερού κάθε 10 μέρες περίπου. Καθάρισμα φίλτρου κάθε 20.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH:?

- KH:?

- GH:?

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):0

- ΝΟ2 (νιτρώδη):?

- ΝΟ3 (νιτρικά):?

- Θερμοκρασία:?

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ:ΝΑΙ

-Strips:

-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού: common χρυσόψαρο

- Ιστορικό Ψαριού: λαμπερό κίτρινο ψαράκι, κανένα πρόβλημα σε κολύμπι, διάθεση, όρεξη, εμφάνιση.

- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): εμφάνισε ξαφνικά μια γκρίζα κηλίδα στο κούτελο.

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: το ενυδρείο δεν είχε ποτέ κάποιο πρόβλημα. Ήταν μπολιασμένο εξ αρχής με νερό απ'το ενυδρείο του πετσόπ. Ο συγκάτοικός του (κόμετ) διατηρούσε στην αρχή της αγοράς του παρόμοιες κηλίδες στο σώμα του αλλά τότε νόμιζα ότι έτσι είναι το σχέδιό του. Οι κηλίδες αυτές με τον καιρό εξασθένησαν χωρίς να έχουν εξαφανιστεί πλήρως έχοντας αφήσει ελαφρά σημάδια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: αλλαγή νερού και tap water conditioner αντιχλώριο

-Δοσολογία: 5-6 σταγόνες

-Χρόνος Χρήσης: 1 φορά

-Αναλυτική περιγραφή: Δεν έχει περάσει πολύ ώρα από την αλλαγή, οπότε δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση για να αναφερθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

(Το σημαντικότερο-απαραίτητο στοιχείο σε μια διάγνωση είναι οι φωτογραφίες)

1. (img) ...photo1... (/img)

2. (img) ...photo2... (/img)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

post-49273-0-51148300-1337805723_thumb.jpg

post-49273-0-58127800-1337805731_thumb.jpg

Θεωρώ ότι το ενυδρείο σου είναι άστρωτο γιατί χωρίς βιολογικό υλικό το φίλτρο σου δεν μπορεί να κρατήσει βιολογία!

Επίσης με νερό δεν μπολιάζουμε ενυδρείο! Χρειάζεται υλικό από φίλτρο!

Τα λίτρα σου είναι απαγορευτικά για 3 χρυσόψαρα και δυστυχώς με τόσους ρίπους που παράγουν η μηχανική φιλτρανση δεν κάνει τίποτα!

Χρειάζεσαι απαραίτητα τεστ για νιτρώδη και νιτρικά για να μπορέσουμε να έχουμε μια ποιο ολοκληρωμένη εικόνα!

Το σημάδι μου φαίνετε σαν κάψιμο από τοξικότητα!

Κάνε μια αλλαγή νερού 50% και πρόσθεσε melafix για μερικές μέρες!

ενισχυσε την φιλτρανση αν οχι μεγαλυτερο ενυδρειο μιας κ ο ebenos εχει απολυτο δικιο. βεβαια δεν μιλαμε για αστρωτο ενυδρειο αλλα για ενα αστρωτο φιλτρο με ανυπαρκτη βιολογια!

ebenos τα χρυσοψαρα ειναι 2 οχι 3!!! :bigemo_harabe_net-64:

Πώς να ενισχύσω την φίλτρανση; αγοράζω μεγαλύτερο φίλτρο; ή βάζω μέσα λίγα δίσκια siporax mini; ή και τα δύο;

αυτό είναι το φίλτρο που έχω http://www.amazonios.gr/product_info.php?cPath=407_409&products_id=1615

το μπολιάζω το 'βαλα αυθαίρετα, ίσως να μην σημαίνει αυτό που έκανα. το σίγουρο είναι ότι είδα διαφορά στο ψάρι όταν έβαλα το νερό του πετσόπ.

Σχετικά με τα λίτρα, απ'όσο έχω ψάξει σε φόρουμς και γενικές οδηγίες είναι οριακά μεν αλλά όχι απαγορευτικά για το μέγεθος των συγκεκριμένων ψαριών. Ίσως το καλοκαίρι που θα γυρίσω στο πατρικό μου να τα βάλω σε κάνα πιο μεγάλο ενυδρειάκι και σαυτό το μικρό να "φυτέψω" κάνα μονομάχο.

Τί είναι το melafix;

το σημάδι είναι σίγουρα θέμα τοξικότητας; Αποκλείουμε τελείως τον μύκητα;;

Έγινε επεξεργασία - ksarriko

Καλημερα!Το φιλτρο σου ειναι σχετικα καλο για αυτα τα λιτρα,προσθεσε siporax mini που μπορεις να προμηθευτεις σε μικρη συσκευασια.Το βασικο ειναι να στρωσεις το φιλτρο σου και οχι να φερεις στρωμενο νερο αλλα και αυτο που εκανες ηταν αρκετα καλο για τα ψαρια σου και τη πορεια του ενυδρειου σου.Τα λιτρα σου ειναι λιγα για αυτα τα ψαρια και αυτο θα το δεις και εσυ οταν τα βαλεις σε ενα μεγαλυτερο ενυδρειο και η συμπεριφορα τους θα αλλαξει εντελως.

Το melafix ειναι ηπιο φαρμακευτικο σκευασμα.

Οσο αφορα τα μαυρα στιγματα,δεν ειναι ξεκαθαρο αν προκειται για αλλαγη χρωματισμου του ψαριου,σημαδια τοξικοτητας νερου ή ακομα και βακτηριου.Οποτε προσπαθησε να σταθεροποιησεις λιγο τις συνθηκες του νερου,κανε λιγο πιο τακτικα αλλαγες.

Όταν λες αλλαγή χρωματισμού του ψαριού; το ψάρι δηλαδή μεγαλώνοντας μπορεί να αλλάξει χρώμα; να αποκτήσει σημάδια;

Η αλλαγή του νερού πόσο πιο συχνή με συμβουλεύεις; Κάθε 5 μέρες;; Κάθε 2; Κάθε μέρα;

Ο πετσοπάς πήγε να μου πουλήσει σήμερα ένα μπουκάλι melafix στα 24 ευρώ. Δεν το πήρα, με φάνηκε ακριβό.

Siporax mini πρέπει να παραγγείλω, δεν υπάρχει πουθενά εδώ στο νησί. Πού ακριβώς θα το βάλω στο φίλτρο μου; Το φίλτρο τραβάει νερό από την μπροστινή επιφάνεια κι όχι από κάτω. Πως θα βεβαιωθώ ότι περνάει το νερό από το siporax; αντί να κόψω το σφουγγαράκι κατά μήκος μήπως να του ανοίξω τρύπα στη μέση και να τα ρίξω εκεί μέσα τα siporax; Να γίνει σαν γεμιστό; Σαν ...σούσι;; :bigemo_harabe_net-82:

Βέβαια,τα ψάρια μπορεί να αλλάξουν χρωματισμό σε μερικά σημεία του σώματος τους,είναι απόλυτα φυσιολογικό.Το melafix ανάλογα και πόσα ml ήταν η συσκευασία είναι από τα ακριβά αλλά και παράλληλα από τα καλά.Το υλικό φίλτρανσης θα τα βάλεις πάνω από το σφουγγάρι,αν δεν υπάρχει χώρος τότε κόψε λίγο απο το σφουγγάρι.Αλλαγή νερού κάθε 5-7 ημέρες είναι καλά.

Έγινε επεξεργασία - NickTheFish

Οκ, θα ψάξω να παραγγείλω μια πιο φτηνή έκδοση του melafix με λιγότερα ml.

Σίγουρα δεν θα έκανε τη διαφορά αν έπαιρνα κάτι τέτοιο; http://www.amazonios.gr/product_info.php?cPath=407_464&products_id=1154 Να προχωρήσω μόνο με siporax mini;

Εάν το σημάδι δεν είναι μια αλλαγή χρωματισμού, πόσο καιρό παίρνει να εξαφανιστεί εφ όσον ακολουθήσω τις οδηγίες σας; (χωρίς αλλαγή ενυδρείου επί του παρόντος)

Και τα 2 φίλτρα είναι εξαιρετικά,αλλά σε αυτά τα χρήματα θα μπορέσεις να βρεις ενα καταλληλότερο ενυδρείο να στεγάσεις τα ψάρια σου.Τα σημάδια μπορεί να κάνουν και μήνες να εξαφανιστούν,ανάλογα την αιτία.

Αχ, το καινούριο ενυδρείο. Σε ένα μήνα μετακομίζω από Κω πίσω Θεσσαλονίκη και τον Σεπτέμβρη που ξανανοίγουν τα σχολεία θα ξαναφύγω για κάπου αλλού (ναι, είμαι εκπαιδευτικός). Ή θα πάρω καινούριο ενυδρείο στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να το μετακομίσω τον Σεπτέμβρη όπου με πάρουν ή θα πάρω μια και καλή το Σεπτέμβρη στο καινούριο μου σπίτι.

Από γυάλα ξεκίνησα τον Γενάρη φέτος, ούτε κατάλαβα πως έγινε η ζημιά. Ξεκίνησα να "διαβάζω" για το σπορ αφότου πήρα αυτό το 30λιτρο κουτί και τότε κατάλαβα ότι αφού την έκανα που την έκανα ας έπαιρνα ένα μεγαλύτερο. Δυστυχώς όμως δεν είχα και κάποια "επιφάνεια" στο σπίτι για να τοποθετήσω κάποιο μεγαλύτερο. Η μόνη επιφάνεια που έχω είναι το πάνω μέρος από ένα μικρό ψυγείο, η οποία είναι 54εκ. οπότε και ένα 60λιτρο δε θα χωρούσε. Εκτός αν έπαιρνα από κάνα μαραγκό καμιά τάβλα και την έβαζα πάνω στο ψυγείο για να μεγαλώσει η επιφάνειά του. Αυτό ομολογώ δεν το 'χα σκεφτεί τότε και δεν ξέρω καν αν θα έκανε δουλειά ή πάλι θα ασκούταν αρκετή πίεση με το βάρος του νερού και δημιουργόντουσαν προβλήματα.

Οπότε έτσι όπως έχουν τα πράγματα θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου NicktheFish και δε θα πάρω καινούριο φίλτρο. Με τα χρήματα αυτά όμως αφού δεν μπορώ να πάρω ενυδρείο επί του παρόντος λέω να πάρω τo melafix που κακό δε θα κάνει φαντάζομαι και να βάλω siporax mini στο ήδη υπάρχον φίλτρο.

Όσο για τα νιτρώδη και τα νιτρικά πόσο σημαντικό είναι να τα ελέγχω από τη στιγμή που θα αλλάζω τόσο συχνά νερό και θα κάνω και τη θεραπεία με το melafix. Θέλω να πω και κακές τιμές να έβρισκα, η πρώτη λύση δε θα 'ταν συχνή αλλαγή νερού; Ή τα 'χω καταλάβει λάθος;; :huh:

Νιτρώδη θα πρέπει να έχεις πάντα μηδενικά,είναι επιβλαβή για τα ψάρια.Αυτός είναι ο λόγος που βάζουμε και το βιολογικό υλικό στο φίλτρο.Τα βακτήρια που αποικούν πάνω του εξουδετερώνουν αμμώνιο/αμμωνία και νιτρώδη,όσο αφορά τα νιτρικά το μεγαλύτερο μέρος τους μειώνεται με τις αλλαγές νερού.Για αυτό και οι αλλαγές νερού θα πρέπει να γίνονται τακτικά.Δάσκαλε κόπηκες στη Χημεία :bigemo_harabe_net-74: :bigemo_harabe_net-74:!!

Πάνω απο το ψυγείο δε θα το πρότεινα,δεν είναι η καλύτερη επιλογή.Αν θέλεις την άποψη μου.Ενα |juwel koral 60 με μια απλή βάση είναι η λύση στο πρόβλημα σου.Μπορείς να το μεταφέρεις σχετικά εύκολα αν μετακομίζεις συνεχώς.

Το να διατηρείς ενυδρείο με χρυσόψαρα δεν είναι όσο εύκολη υπόθεση μπορεί να ακούγεται!

Απαιτούν εξαερωτικά καλή φιλτρανση λόγο τον υπερβολικών ρύπων που παράγουν και επίσης αν και ανθεκτικά ψάρια είναι αρκετά ευάλωτα σε ασθένειες !

Επίσης να ξέρεις ότι το κάθε χρυσόψαρο απαιτεί από μόνο του 30 λίτρα!

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=36771&st=0&p=323424entry323424

Συμφωνώ απόλυτα με τον Nick για την αγορά ενός juwel που με λιγότερα από 100€ κάνεις την δουλεία σου και σου μένει για πάντα!

Μέχρι τότε αύξησε της αλλαγές σου, προμηθεύσου melafix, ταΐζε πολύ συνετά και φρόντισε να έχεις όσο τον δυνατών περισσότερη ανατάραξη της επιφάνειας!

Τώρα είδα το koral στα 69€ σε προσφορά καταστήματος εδώ μέσα!

Σκέψου το!

Λοιπόν, μόλις παρέλαβα τα seporax mini, το melafix και στικάκια τεστ 5+1 της Sera.

Μέχρι σήμερα έχω κάνει μόνο μία αλλαγή νερού. Το σημάδι από το ψαράκι έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Έχει μείνει μία ανεπαίσθητη αίσθηση ότι κάτι υπήρχε εκεί. Αν δεν το ξέρει κάποιος δηλαδή δεν το προσέχει. Επιπλέον όμως έχει αλλάξει η συμπεριφορά του αρκετά. Είναι πολύ πιο λαίμαργο και λιγάκι νευρικό. Κολυμπάει γρήγορα όταν με βλέπει και ανεβαίνει στην επιφάνεια με νεύρο ανοιγοκλείνοντας το στόμα σαν να λέει "ρίξε ρε φίλε" μας έκοψε η λόρδα εδώ μέσα. Αυτό δεν το έκανε ποτέ μέχρι τώρα. Χωρίς να ξέρω εάν είναι ανησυχητικό ή φυσιολογικό απλά το αναφέρω.

Πάμε στις μετρήσεις:

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH: 8.0

- KH: 6

- GH: >16

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):0

- ΝΟ2 (νιτρώδη):0

- ΝΟ3 (νιτρικά): 100

- Θερμοκρασία: δωματίου:)

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ: ΜΟΝΟ την Αμμωνία

-Strips: όλα τ'άλλα

-Ηλεκτρονικά:

Το siporax θα το εγκαταστήσω τώρα. Το θέμα είναι αν χρειάζεται τελικά να κάνω 7ήμερη θεραπεία με το Melafix, μιας και έχει υποχωρήσει το σημάδι και οι μετρήσεις είναι καλές (;). Νομίζω καλές δεν είναι;; Να κάνω για καλό και για κακό; Ή να βάλω μετά την μετακόμιση;;

Καλησπέρα.εφόσον υποχωρεί δε χρειάζεται να κάνεις θεραπεία.Τα νιτρικά θα είναι ανεβασμένα,μάλλον έχεις βαρύ χέρι στο τάισμα!

Με 100 νιτρικά χρειάζεσαι αλλαγή νερού άμεσα!

Δυστυχώς τα στικακια που πείρες δεν είναι αξιόπιστα!

Έπρεπε να είχες πάρει υγρά τεστ!

Αμμωνία με τη μετράς και το βγαζεις μηδεν?

από το γη και ύδωρ:

Οι λόγοι που ένα χρυσόψαρο δεν μπορεί να ζήσει σε μια γυάλα είναι πολλοί. Αρχικά ο χώρος που είναι διαθέσιμος για να κινείται είναι ελάχιστος, πέρα από το γεγονός ότι το χρυσόψαρο είναι ψάρι που προτιμά να ζει σε ομάδες. Δεύτερος λόγος είναι ότι η μικρή ποσότητα νερού επιβαρύνεται πολύ γρήγορα και χρειάζεται να αλλάζουμε κάθε μέρα το νερό για να το κρατάμε σε ανεκτές βιοχημικές συνθήκες. Αυτό με την σειρά του δημιουργεί πρόβλημα σταθερότητας της ποιότητας του, επιβαρύνοντας την φυσική κατάσταση του ψαριού, αφού πρέπει συνέχεια να προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο νερό. Η μικρή επιφάνεια του νερού δεν επιτρέπει την ελεύθερη ανταλλαγή των αερίων και σε συνδυασμό με την έλλειψη κίνησης του νερού η περιεκτικότητα του σε οξυγόνο είναι περιορισμένη. Αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που η διατήρηση του χρυσόψαρου σε γυάλα θεωρείται απαράδεκτη. Κανένα ενυδρείο μικρότερο από 100 λίτρα (καθαρό νερό) δεν είναι κατάλληλο για να κρατάμε χρυσόψαρα.

φιλικά Κώστας

Νερό άλλαξα ούτως ή αλλως. Το είχα καθυστερήσει γιατί περίμενα το melafix.

Αμμωνία μετράω με υγρό της Wave.

Τα στικάκια δηλαδή λένε ψέματα; :)

Τελικά πόσα λίτρα χρειάζεται το χρυσόψαρο; 30 ή 100;

Σχετικά με τα λίτρα σου είχε απαντήσει ο ebenos παραπάνω. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=36771&st=0&p=323424entry323424

• 2 weeks later...

τελικά έκανα και θεραπεία με melafix. Την τέταρτη μέρα όμως παρατήρησα το εξής. Το ψαράκι άρχισε σιγά σιγά να ξεθωριάζει. Στην κοιλιά έγινε ασημί και στην ράχη του είναι ελαφρώς ροζέ. Το ενυδρείο δεν το βλέπει ο ήλιος και ο φωτισμός του γίνεται από 2 απλές λάμπες φθορίου. Έχει και μία τρίτη μπλε αλλά δεν την ανάβω. Έχει σχέση ο φωτισμός; Είναι φυσιολογικό;

Βαλε μια κοντινή και καθαρή φωτογραφεία!

Το ίδιο ακριβώς αντιμετωπίζω και εγώ σε ένα πορτοκαλί σαν το δικό σου!

Μετά από αρκετό ψάξιμο έχω αποκλείσει πιθανές ασθένειες και έχω καταλήξει πως αυτό ο αποχρωματισμός μπορεί να οφείλετε σε γενετική ανωμαλία λόγο πολλαπλών αναπαραγωγών!

Μπορεί να το δεις να χάνει τελείως το χρώμα του!

Ποια τροφή ταΐζεις?

Επίσης ρίξε μια ματιά σε αυτό το link http://www.goldfishconnection.com/articles/details.php?articleId=137&parentId=12

που με παρέπεμψε ο φίλος nickthefish όταν αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα και είναι αρκετά κατατοπιστικό και ας τον περιμένουμε να μας πει και αυτός την γνώμη του!

Το μαύρο σημάδι υποχώρησε?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...