Stergios90 18 Μαίου 2012 #1 Share 18 Μαίου 2012 Γεια σας παιδιά θα ήθελα να σας ρωτήσω τη γνώμη σας για το φωτισμό στο ενυδρειάκι. Είναι καθαρά 20λ τρέχει ένα μήνα+ δεν φιλοξενεί κάποιο ψάρι ακόμα αλλά θα βάλω ένα μονομάχο και ένα μηλοσαλίγκαρο και περιέχει τα φυτά: Anubia nana petite, Cryptocoryne wendtii brown, Limnophila sessiliflora, Eleocharis parvula, Echinodorus bleheri, Pogostemon helferi. Με το τελευταίο ουσιαστικά να είναι το απαιτιτικό φυτό της υπόθεσης που το έχω κάτω ακριβώς απ το φως και όχι τπτ σπουδαίο.. Το ενυδρείο αγοράστηκε με όλο τον εξοπλισμό αλλά όταν το πήρα δεν ήξερα για το φωτισμό. Έτσι στο καπάκι έχει ένα ντουί για βιδωτές λάμπες απλές οικονομίας σαν αυτές που έχουμε στα σπίτια μας και μία λάμπα 14w 12.000Κ 966lumen icewhite light. Σκέφτομαι να την αλλάξω με μία 14w 6500K 760lumen daylight θα κάνω καλά? Είναι πλήρους φάσματος με CRI>80. Επίσης το ντουί με τη λάμπα στο καπάκι είναι καλλημένα με ένα διάφανο πλαστικό σαν γυαλί για να μην περνάει η υγρασία και στο εσωτερικό το ντουί δεν είναι στεγανό απο υγρασία. Δηλαδή μόνο το πλαστικό αυτό περίβλημα προστατεύει λαμπα και ντυουί από το νερό και την εξάτμιση. Μήπως απ το πλαστικό που παρεμβάλεται μεταξύ λάμπας και νερού χάνω πολύ φως και χρειάζεται περισσότερα lumen και watt ή είμαι εντάξει με 14w 760lumen? Πρέπει να βγάλω τελείως αυτό το πλαστικό μήπως και αν ναι πώς θα στεγανοποιήσω λάμπα, ντουί και καλώδια? Και σε εικόνα: Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και αν είναι ευκολο να μου απαντήσετε σε όλες μου τις ερωτήσεις γιατι έχω ήδη 2 βδομάδες που δεν μπορώ να βρώ απάντηση στις απορίες μου για το φωτισμό.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 18 Μαίου 2012 #2 Share 18 Μαίου 2012 (edited) συγχωρεσε με φιλε μου,αλλα καποια απο τα φυτα που αναφερεις ειναι απαιτητικα αρκετα και δεν συντηρουνται με τετοια λαμπα....πχ Limnophila sessiliflora, Eleocharis parvula,pogostemon helferi.επισης ο εχινοδωρος δεν μπαινει γιατι ειναι για πολυ μεγαλα ενυδρεια καθως γινεται δεντρο.δεν ειναι για 20 λιτρα... Έγινε επεξεργασία 18 Μαίου 2012 - klaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stergios90 18 Μαίου 2012 Author #3 Share 18 Μαίου 2012 (edited) Το limnophila βρίσκεται στο κέντρο πίσω για αρκετό φως και απλά αν δεν έχει αρκετό φως δεν θα φουντώσει τόσο όχι ότι θα χαλάσει απ ότι ξέρω.. Ο συγκεκριμένος εχινόδορος συμφωνα με τον παραγωγό του είναι στα 20-40cm ύψος και τον έχω δει σε αρκετά 25-30λ ενυδρεία και είναι μια χαρά αν φυτευτεί σε μία γωνία πίσω πίσω όπου θα ψηλώσει και θα πάει προς το φως δημιουργώντας λίγη σκιά για την cryptocoryne. Όσο για το parvulus γνωρίζω απ όσο ρωτάω πως είναι το πιο εύκολο γρασίδι. Τώρα για το pogostemon helferi το ξέρω απλά δοκίμασα να το πάρω επειδή μου άρεσε απίστευτα και αν δεν μου πάει καλά το αντικαδιστώ με parvulus.. Άλλωστε του χω δώσει την καλύτερη θέση για το περισσότερο φως στο ενυδρείο. Να συμπληρώσω πως το ενυδρείο είναι στα 34εκ ύψος. Ωστόσο μια βοήθεια κάποια ιδέα κάτι σε όσα ρωτάω μπορώ να έχω? Τώρα αρχησα το χομπυ δηλαδή να το παρατήσω όπως το άρχησα? Τόσο τραγικά είναι τα πράγματα? Έγινε επεξεργασία 18 Μαίου 2012 - Stergios90 Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 18 Μαίου 2012 #4 Share 18 Μαίου 2012 καθολου τραγικα δεν ειναι.αρκει να βαδιζουμε αργα και σταθερα και συμφωνα με το τι εχουμε,και οχι με το τι θα θελαμε. ευχομαι να σε πανε ολα καλα αλλα τουλαχιστον με τα φυτα που ανεφερα θεωρω πως εισαι υπερμετρα αισιοδοξος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stergios90 18 Μαίου 2012 Author #5 Share 18 Μαίου 2012 Οκ ευχαριστώ απλά για τον φωτισμό θα ήθελα απαντήσεις. Ότι μπορώ να σώσω τουλάχιστον. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stergios90 21 Μαίου 2012 Author #6 Share 21 Μαίου 2012 (edited) Έψαξα για λύσεις.. Αν πάω σε LED βιδωτές και βρω μια ~6000Κ με Δείκτη χρωματικής απόδωσης CRI>80 στα 800~900lumen όπως αυτή: http://www.leditnow....ef=bestprice.gr θα είμαι καλύτερα ή δεν έχει διαφορά από μία απλή οικονομίας με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως αυτή?: http://www.philips.g...=specifications Έγινε επεξεργασία 21 Μαίου 2012 - Stergios90 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος