d1359432 12 Μαίου 2012 #1 Share 12 Μαίου 2012 Θα ηθελα να ρωτησω πως γινεται η ακριβης ρυθμιση ρεφρακτομετρου σε σχεση με τη θερμοκρασια περιβαλλοντος γιατι με εχει μπερδεψει λιγακι... Επισης γραφει πανω οτι εχει Automated Thermal Control αυτο σιμαινει οτι οποιαδηποτε θερμοκρασια περιβαλλοντος διορθωνει μονο του την ενδειξη; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 12 Μαίου 2012 #2 Share 12 Μαίου 2012 Το ΑΤC είναι automatic temperature calibration αλλά παρόλα αυτά καλό είναι να το δουλεύεις στους 25 γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tunicate 12 Μαίου 2012 #3 Share 12 Μαίου 2012 Το ΑΤC είναι automatic temperature calibration αλλά παρόλα αυτά καλό είναι να το δουλεύεις στους 25 γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Αυτό δεν το έχω καταλάβει ποτέ, και κυκλοφορεί πολλά χρόνια στα φόρουμ (και δεν εννοώ ότι δεν έχω καταλάβει την σημασία που παίζει η θερμοκρασία) . Δηλαδή το χειμώνα έχεις το όργανο στους 25 και κάνεις τη μέτρηση; Χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης και πάντα φιλικά. Το atc στηρίζεται στο γεγονός ότι η μικρή ποσότητα νερού είναι εύκολο να έρθει στην θερμοκρασία που βρίσκεται το refractometer απλή φυσική. Οι περισσότεροι χομπίστες καλιμπράρουν συχνά πυκνά το όργανο μέτρησης με νερό R.O. Ο καλύτερος τρόπος είναι να καλιμπράρεις με κάποιο γνωστό διάλυμα στην περιοχή μέτρησης που σε ενδιαφέρει, για την περίπτωση μας 1026 είναι ότι καλύτερο και θα έχεις απειροελάχιστο ποσοστό απόκλισης . Π.χ. η pinpoint όπως και άλλες εταιρίες διαθέτουν υγρά γνωστής αλατότητας, όπου μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για το calibration. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tunicate 12 Μαίου 2012 #4 Share 12 Μαίου 2012 Για να συμπληρώσω σχετικά με το atc μιας και δεν μπορώ να κάνω επεξεργασία. Το ATC είναι ουσιαστικά ένας μηχανισμός, που όταν το όργανο είναι σε ένα εύρος θερμοκρασίας, ένα διμεταλλικό έλασμα μετακινεί την κλίμακα μέτρησης και διορθώνει το σφάλμα που προκύπτει λόγο διαφοράς θερμοκρασίας. Η διαφορά θερμοκρασίας έχει να κάνει με το όργανο και όχι με την θερμοκρασία του νερού, το τονίζω γιατί αρκετοί από εμάς μπερδεύονται . Link to comment Share on other sites More sharing options...
d1359432 14 Μαίου 2012 Author #5 Share 14 Μαίου 2012 Εγω ανοιξα το θεμα για να μου περιγραψεται βημα βημα το καλιμπραρισμα γιατι εχω την εντυπωση οτι δεν το κανω σωστα ... Πρεπει να το κανω με καποιο διαλυμα η γινεται και με νερο ΑΟ; Ευχαριστω για τις απαντησεις σας παιδια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 14 Μαίου 2012 #6 Share 14 Μαίου 2012 Πολύ σωστά μιλάει ο Tunicate.Τα όργανα χάνουν την ρύθμιση με τον καιρό και η salinity ή specific gravity είναι απο τις πιο σημαντικές παραμέτρους στο θαλασσινό ενυδρείο. Η specific gravity επηρεάζεται πολύ απο την θερμοκρασία.Η ρύθμιση με συγκεκριμένο υγρό που προορίζεται για αυτήν μόνο την χρήση είναι μονόδρομος.Εγώ χρησιμοποιώ την κουμούτσα της tropic marin μιά στις τόσες αλλά έχω την εγγύηση οτι είναι χειροποίητο και δεν χρειάζεται ποτέ ρύθμιση.Με αυτό ρυθμίζω και τις άλλες μου συσκευές.Ένα πολύ καλό άρθρο για να λύσεις τις απορίες σου μπορείς να βρείς εδώ. http://reefkeeping.com/issues/2004-06/rhf/index.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
d1359432 15 Μαίου 2012 Author #7 Share 15 Μαίου 2012 Ευχαριστω για το αρθρο Alex! Εχετε να μου προτεινεται καποια εταιρια που να εχει το υγρο που αναφερεται; Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikolaosbouk 17 Μαίου 2012 #8 Share 17 Μαίου 2012 (edited) δες και αυτο. Έγινε επεξεργασία 18 Μαίου 2012 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 17 Μαίου 2012 #9 Share 17 Μαίου 2012 Που το ξέθαψες !!! χε χε Link to comment Share on other sites More sharing options...
sakiscr 17 Μαίου 2012 #10 Share 17 Μαίου 2012 εχω την εντύπωση οτι στη φωτο που ανέβασε ο nikolaosbouk, κατω, στην ερμηνεία των αριθμών, στο 1 λιτρο αντιστοιχούν 35gr και οχι 3,5gr διορθώστε με αν το κατάλαβα εγω λάθος Link to comment Share on other sites More sharing options...
d1359432 18 Μαίου 2012 Author #11 Share 18 Μαίου 2012 (edited) δες και αυτο. Με αυτο το τροπο το ρυθμιζα τοσο καιρο, ενταξει ευχαριστω παιδια !!! Έγινε επεξεργασία 18 Μαίου 2012 - Aiolos Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 18 Μαίου 2012 #12 Share 18 Μαίου 2012 εχω την εντύπωση οτι στη φωτο που ανέβασε ο nikolaosbouk, κατω, στην ερμηνεία των αριθμών, στο 1 λιτρο αντιστοιχούν 35gr και οχι 3,5gr διορθώστε με αν το κατάλαβα εγω λάθος Δεν κατάλαβες λάθος. Για αλατότητα 1026 σε 1 λίτρο νερού 35 gr αλάτι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 18 Μαίου 2012 #13 Share 18 Μαίου 2012 Το λάθος διορθώθηκε από το αρχείο... 35gr είναι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 3 Ιουνίου 2012 #14 Share 3 Ιουνίου 2012 Καλησπέρα, αυτό σημαίνει αντίστροφα ότι για να πετύχουμε 1026 αλατότητα θα πρέπει να διαλύσουμε 35gr συνθετικό αλάτι στο νερό μας ? Αν είναι έτσι, τότε γιατί εγώ για να πετύχω αλατότητα 1024 χρησιμοποιώ 500gr συνθετικό αλάτι στα 12L νερό ( 41,67gr/L ) ? Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrig 4 Ιουνίου 2012 #15 Share 4 Ιουνίου 2012 Ποιο αλάτι χρησιμοποιείς? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 4 Ιουνίου 2012 #16 Share 4 Ιουνίου 2012 Ποιο αλάτι χρησιμοποιείς? καλησπέρα, και της red sea αλλά και της grotech τα αλάτια την ίδια ποσότητα αλατιού χρειάζονται, όπως έδειξαν οι μετρήσεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
tunicate 5 Ιουνίου 2012 #17 Share 5 Ιουνίου 2012 Το παρακάτω απαντάει στο ερώτημα σου Mixing Artificial Seawater Tech Talk 27 Artificial seawater is a complex mix of many purified salts formulated to have a composition similar to natural seawater when dissolved in fresh water. Seawater cannot be evaporated to a dry salt and then be reconstituted by adding water. It just doesn’t work, so artificial blends were developed. There are many formulas, each with its own characteristics. The quality of a brand of sea salt is dependent on the formula, the quality of the raw materials and the uniformity of the blending. The salinity is the sum of all of the dissolved ions. Natural seawater is generally considered to have a salinity of 35 parts per thousand (ppt) or grams of salt per kilogram of water. Several mistakes are common when calculating how much sea salt to use. First, do not assume that ppt is the same as grams per liter (g/L). Because seawater is heavier than fresh water, this assumption causes an error of about 2.5% lower salinity than expected. A second more serious error is to assume that the salt mix is anhydrous (water free), since all brands of sea salt use some hydrated salts (for cost and solubility reasons). This causes an error of about 12% lower salinity than expected. A third source of error is adding the salt to the desired volume, as the volume increases about 1% after adding the salt. What this means is adding 35 grams of sea salt to a liter of water (1000 grams) will result in a 1.01 liter solution at 29.1 ppt salinity! Gallon designations for commercial brands are not calculated at 35 ppt. There is no standard. The weight per fifty gallon package varies among brands from 13.7 lbs to 16 lbs, giving salinities between 27 and 32 ppt. For calculation purposes, it takes 41.8 grams sea salt mix to one liter fresh water for 35 ppt salinity. To calculate salt needed for lower salinities, multiply the 41.8 g/L by the ratio of the desired salinity, divided by 35 ppt. Example 1: To mix at 32 ppt solution, solve: 41.8 g/L x 32 ppt/35 ppt = 38.2 g/L. Example 2: To mix a 1,000 gallon batch at 32 ppt, multiply the 38.2 g/L (from example one) x 3.78 (liters/gallon) x 1000 to get 144,396 grams or 318 lbs (144 kg) of sea salt. When purchasing and mixing sea salts, remember to base mix ratios on the weight of salt mix, not the advertised gallon ratings. The weight is the legal unit of measure. The information in this Tech Talk was provided by Thomas Frakes, Technical Consultant, Aquarium Systems, Inc. Πηγή http://www.aquaticeco.com/pages/full_width/78/Mixing-Artificial-Seawater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 6 Ιουνίου 2012 #18 Share 6 Ιουνίου 2012 Το παρακάτω απαντάει στο ερώτημα σου Mixing Artificial Seawater Tech Talk 27 Artificial seawater is a complex mix of many purified salts formulated to have a composition similar to natural seawater when dissolved in fresh water. Seawater cannot be evaporated to a dry salt and then be reconstituted by adding water. It just doesn’t work, so artificial blends were developed. There are many formulas, each with its own characteristics. The quality of a brand of sea salt is dependent on the formula, the quality of the raw materials and the uniformity of the blending. The salinity is the sum of all of the dissolved ions. Natural seawater is generally considered to have a salinity of 35 parts per thousand (ppt) or grams of salt per kilogram of water. Several mistakes are common when calculating how much sea salt to use. First, do not assume that ppt is the same as grams per liter (g/L). Because seawater is heavier than fresh water, this assumption causes an error of about 2.5% lower salinity than expected. A second more serious error is to assume that the salt mix is anhydrous (water free), since all brands of sea salt use some hydrated salts (for cost and solubility reasons). This causes an error of about 12% lower salinity than expected. A third source of error is adding the salt to the desired volume, as the volume increases about 1% after adding the salt. What this means is adding 35 grams of sea salt to a liter of water (1000 grams) will result in a 1.01 liter solution at 29.1 ppt salinity! Gallon designations for commercial brands are not calculated at 35 ppt. There is no standard. The weight per fifty gallon package varies among brands from 13.7 lbs to 16 lbs, giving salinities between 27 and 32 ppt. For calculation purposes, it takes 41.8 grams sea salt mix to one liter fresh water for 35 ppt salinity. To calculate salt needed for lower salinities, multiply the 41.8 g/L by the ratio of the desired salinity, divided by 35 ppt. Example 1: To mix at 32 ppt solution, solve: 41.8 g/L x 32 ppt/35 ppt = 38.2 g/L. Example 2: To mix a 1,000 gallon batch at 32 ppt, multiply the 38.2 g/L (from example one) x 3.78 (liters/gallon) x 1000 to get 144,396 grams or 318 lbs (144 kg) of sea salt. When purchasing and mixing sea salts, remember to base mix ratios on the weight of salt mix, not the advertised gallon ratings. The weight is the legal unit of measure. The information in this Tech Talk was provided by Thomas Frakes, Technical Consultant, Aquarium Systems, Inc. Πηγή http://www.aquaticec...ficial-Seawater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος