Jump to content

Πρόβλημα Με Mg

Skywalker

Recommended Posts

Χαιρετώ την παρέα του forum! Είμαι νέος στην κοινότητα και στα αλάτια.

Πριν 1-μιση μήνα ξεκίνησα ένα reef 60L. Το ενυδρείο είναι DIY (40χ40χ40) και έχει μέσα 6-7 εκ. νεκρό αραγωνίτη και 6 κιλά ζωντανό βράχο. Αρχικά το δούλευα με ένα εξωτερικό φίλτρο EHEIM 2224, στο οποίο είχα βάλει ζωντανό βράχο, άνθρακα και αντιφώσφορο. Μετά από 20 ημέρες περίπου έφτιαξα ένα μικρό sump 40 L, στο οποίο έχει μπεί 6-7 εκ. ζωντανός αραγωνίτης από στρωμένο ενυδρείο, 6-7 κιλά ζωντανός βράχος από το ίδιο ενυδρείο, άνθρακας και αντοφώσφορος. Όταν πήρα τον ζωντανό αραγωνίτη έβαλα και ένα μικρό στρώμα πάνω στον νεκρό του ενυδρείου.

Το νερό κατεβαίνει στο sump με μία DIY υπερχύλιση με PVC σωλήνες και επιστρέφει με μία EHEIM 1000 (1000 λ/ω) η οποία δουλεύει full.

Από skimmer δουλεύει ένα Berlin Air Lift 60 με μία αεραντλία Eheim 400, που το κάνει πύραυλο.

Από φωτισμό έχω ένα Par της Aqualum με λευκά και ακτινικά led. Στο sump έχω ένα φωτιστικό της aquael με μια λευκή και μία ακτινική, αλλά πλέον δουλεύει μόνο η λευκή γιατί η ακτινική μας άφησε χρόνους.. Τα φώτα ανάβουν 11 ώρες την ημέρα και σε αντίθετες φωτοπεριόδους, δηλαδή όταν ανάβει το Par δεν ανάβει το φώς στο sump και αντίστροφα.

Από κυκλοφορία έχω μια Hydor Koralia 1500l/h.

Από αλάτι χρησιμοποιώ το Tropic Marine Pro reef.

Τα τεστάκια που χρησιμοποιώ είναι της API για PH, ammonia, nitrite, nitrate, GH/KH και της Salifert για Mg, Ca & PO4.

Από ζωντανά έχω μια Xenia και ένα καβουράκι, το οποίο ήρθε μαζί με τον βράχο και τελικός στόχος είναι να μπεί μια μικρή ανεμόνη με 2 clown.

Την τελευταία εβδομάδα και ενώ όλα κυλούσαν μια χαρά από μετρήσεις το Μαγνήσιο έφτασε στον θεό, χωρίς να το μετράει το τεστ της Salifert.. Οι μετρήσεις που πήρα σήμερα είναι:

αλατότητα: 1.026

PH: 8.2

KH: 8

Ammonia:0

Nitrite: 0

Nitrate: 5

PO4: 0

Mg: 1500++

Ca: 480

Η ερώτησή μου είναι, τι πρέπει να κάνω με το Mg για να πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Να σημειώσω ότι από ζουμιά δεν χρησιμοποιώ τίποτα πλέον, παρά μόνο Purple Tech της Kent 2-3 φορές τις πρώτες 3 εβδομάδες και 1 φορά το Coral Builder της Kent για να ανεβάσω λίγο KH που είχε πέσει στο 7.

Αναμένω τις συμβουλές σας και σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων.

post-48765-0-59004100-1336476701_thumb.jpg

Καλωσόρισες στο ΑΖ.

Το ενυδρείο σου είναι πολύ όμορφο και σωστά στημένο.Αυτό που ζητάς γίνεται με 2 τρόπους.

1.Θα αφήσεις το μαγνήσιο να πέσει μόνο του χωρίς να αλλάξεις κάτι.

2.Με αλλαγές νερού.

Για να βάλεις ανεμώνη όπως σχεδιάζεις καλό είναι να αφήσεις το ενυδρείο σου να βρει την ισορροπία του 6-7 μήνες ίσως και παραπάνω να ωριμάσει καλά πρώτα.Όταν σχηματίσει ροζ κοραλλίνη σε σχήμα 2ευρου στα τζάμια να μπείς δυνατά.

Καλωσόρισες στο ΑΖ.

Το ενυδρείο σου είναι πολύ όμορφο και σωστά στημένο.Αυτό που ζητάς γίνεται με 2 τρόπους.

1.Θα αφήσεις το μαγνήσιο να πέσει μόνο του χωρίς να αλλάξεις κάτι.

2.Με αλλαγές νερού.Συμφωνω και στα δυο,αν και οι αλλαγες νερου θεωρουνται δεδομενες

Για να βάλεις ανεμώνη όπως σχεδιάζεις καλό είναι να αφήσεις το ενυδρείο σου να βρει την ισορροπία του 6-7 μήνες ίσως θα ελεγα χρονο για απολυτη σιγουρια και παραπάνω να ωριμάσει καλά πρώτα.Όταν σχηματίσει ροζ κοραλλίνη σε σχήμα 2ευρου στα τζάμια να μπείς δυνατά.

Έχεις δύο επιλογές που πιθανόν να ακολουθούσα. Στην πρώτη θα έκανα τακτικές αλλαγές νερού με αλάτι το οποίο ξέρω ότι έχει χαμηλές μετρίσεις σε μαγνησιο. Στην δεύτερη θα άφηνα το ενυδρείο χωρίς αλλαγές νερού και θα συμπλήρωνα μόνο ασβεστιο και ανθρακική σκληρότητα. Με τον καιρό και εφόσον έχεις ζωντανό βραχο (οπότε και μια ποσότητα κοραλλίνης) θα σου πέσει το μαγνήσιο. Απο της δύο επιλογές η πρώτη είναι πιο γρήγορη και εύκολη.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας.

Η ανεμώνη σίγουρα θα μπεί πολύ αργότερα. Τώρα είναι στα τελειώματα η διατομική άλγη Το μαγνήσιο μάλλον θα το αφήσω να πέσει μόνο του, θα συμπληρώνω KH & Ca και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα.

Σταμάτησε να βάζεις και το Purple Tech της Kent γιατί περιέχει μαγνήσιο.

Σταμάτησε να βάζεις και το Purple Tech της Kent γιατί περιέχει μαγνήσιο.

Φίλε dimitrig να σου πω την αλήθεια έχω σταματήσει να το βάζω. Το έβαλα 2-3 φορές στο ξεκίνημα, δηλαδή τις 3 πρώτες εβδομάδες και από τότε δεν έχω ξαναβάλει.

• 3 weeks later...

Χεραιτώ και πάλι την παρέα!

Επειδή, όλοι μου προτείνατε να κάνω συχνές αλλαγές νερού για να διορθώσω την τιμή του μαγνησίου, κ.α. είπα να φτιάξω λιγο παραπάνω νερό και να τα τουμπάρω όλα σε ένα rio 180 :bigemo_harabe_net-74: !!!! Έτσι ξεκίνησα πάλι από την αρχή! Κάνοντας λοιπόν πάλι μετρήσεις και παρατηρώντας, βρήκα την αιτία του προβλήματός..

Αρχικά και στο rio 180 όλα πήγαιναν μια χαρά, μέχρι που έπεσε το KH και έριξα το KH balancer της Kent. Το μαγνήσιο χτυπησε πάλι ταβάνι.. Το θέμα είναι ότι αν ακολουθήσω τις δοσολογίες της Kent και ρίχνω κάθε 2 ημέρες για να κρατάω σταθερό KH, μάλλον την έβαψα.. Οπότε το σκευασματάκι της Kent μάλλον θα πάει σκουπίδια και θα δοκιμάσω την διττανθρακική σόδα!

Το πρώτο 3μηνο μην δίνεις και πολύ σημασία στις μετρήσεις dKH,Ca,Mg γιατί καθώς πέρνει μπρός η ροζ άλγη ρουφάει και τα 3 μέχρι να ισορροπήσει.Καλό είναι να μην χρησιμοποιείς κάποιο ρυθμιστικό διάλυμα γιατί καθώς φτιάχνουν μια τιμή χαλάνε κάποια άλλη...Συμφωνώ στην προσθήκη διττανθρακικής σόδας σαν προσθήκη διττανθρακικών και κατα συνέπεια dKH όπως λές...Καλύτερα να την ψήσεις στο φούρνο (200βαθμούς/2 ώρες) για να μην έχεις και διακυμάνσεις με το Ph.

Άντε και καλή αρχή!

Φίλε alexpsycho, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σου!

Θα μπορούσες να μου δώσεις σε παρακαλώ λίγες ακόμα λεπτομέριες, όπως για παράδειγμα, την ψήνω βάζοντάς την απλά σε ένα ταψάκι, πρέπει να την σκεπάσω για να μην καεί, αλλάζει κάτι στην δοσολογία αν ψηθεί?

Χωρίς καπάκι απλά στο φούρνο και στην μέση να μην αρπάξει...Φυσικά αν υπάρχει γυναίκα στο σπίτι το κάνεις όταν λείπει... την κάνει πιο "καθαρή" το ψήσιμο.Η δοσολογία ενα κουταλάκι του γλυκού ανεβάζει 0,4-0,5 μονάδες dKH.Εγω την διαλύω σε ωσμωτικό νεράκι(100gr/Lt) και ρίχνω καθημερινά με δοσομετρικές αντλίες όπως και πολλοί εδώ μέσα.Καλύτερα να αγοράσεις διττανθρακική σόδα απο κάποιο κατάστημα με χημικά και όχι απο σούπερ μάρκετ.

.Καλύτερα να αγοράσεις διττανθρακική σόδα απο κάποιο κατάστημα με χημικά και όχι απο σούπερ μάρκετ.

Από κατάστημα με χημικά την έχω αγοράσει, οπότε θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου και θα ξεκινήσω. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ κ πάλι!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...