Stergios90 25 Απριλίου 2012 #1 Share 25 Απριλίου 2012 Γεια σας, αποφάσισα και εγώ να ασχοληθώ με το χόμπυ και μετά απο πολλές μέρες διαβάσματος σε φορουμ κτλ ήρθε η ωρα να στήσω και γω το ενυδρειάκι μου. Ωστόσο δεν γνωρίζω κανέναν που να ασχολείται και γι αυτό αρχίζω από το μηδέν..Πρώτα απ' όλα το ενυδρείο που αγόρασα είναι αυτό: http://www.aquarialand.com/product_info.php?cPath=2_11_61_64&products_id=11&osCsid=e4906aa473c08b0a7d4f92fb9da47d72 (Αν θέλετε παρακαλώ σχολιάστε την επιλογή μου αυτή)Θα φιλοξενήσει ένα μονομάχο και ένα σαλιγκάρι (πιθανώς apple snail)!Οι ερωτήσεις μου είναι:1. Tο φίλτρο που διαθέτει είναι αυτό: http://www.aquarialand.com/product_info.php?manufacturers_id=12&products_id=563&osCsid=75cc0ab4e9386390a294ff70485c1d0bδεξιά όπου ειναι η είσοδος του νερού είναι η θήκη για τον θερμοστάτη, στο κέντρο ειναι υλικά του φίλτρου: BLUESPONGE - CARBONSPONGEτο μλπε βρισκεται πάνω απ του άνθρακα. η ερώτηση μου είναι αν στο πέρας 2 εβδομάδων περίπου που έχω διαβάσει πως κρατάμε τον άνθρακα τον αντικαταστίσω με siphorax mini θα είμαι εντάξει?Θα πρέπει να τα τοποθετήσω πάνω ή κάτω απ το μπλε σφουγκάρι ή δεν έχει σημασία?2. Αριστερά στο φίλτρο μπαίνει κάπως στριμοχτά η αντλία (HAQUOSS P-160 COMPACT 160 lt/h - 2.5 Watt) και θελω να ρωτήσω αν υπάρχει πρόβλημα που το πλαστικό σωληνάκι της αντλίας ίσως να τσαλακώνεται λίγο και μειώνεται η ροή.Επίσης δίαβασα ότι ο μονομάχος χρειάζεται μικρή ροή (3-4 ανακυκλώσεις/ώρα) άρα την επιλογή που έχει η αντλία να ανεβάσω την ένταση να την αφήσω στα 160λ/ώρα ή να την πάω στα 200λ/ώρα που μπορεί να προσφέρει η αντλία όπως μου σύστησαν απ το πετσοπ?3. Στην θήκη της αντλίας υπάρχει επίσης LIFESPONGE (ceramic sponge). Σε τι χρησιμεύει? το συγκρκριμένο θέλει αλλαγή μετά από καιρό? Και γενικά και το μπλε σφουγκάρι θέλει αλλαγή κάποια στιγμή? Ο κατασκευαστής λέει αλλαγή καθε μήνα ενώ διαβάζω στα φορουμ πως τα υλικά αυτά δεν θέλουν αλλαγή παρά καθαρισμό με νερό ενυδρείου κάθε τόσο σωστά?4. Για το στρώσιμο του ενυδρείου αγόρασα βακτήρια έτοιμα της SERA bio nitrivec. Στις οδηγίες του λέει πως 24 ώρες μετά τη χρήση σε νέο ενυδρείο βάζουμε το ψάρι. Ωστόσο δεν έχω επιλέξει ακόμη τον μονομαχο μου και θέλω να ρωτήσω αν με τα φυτά που θα βάλω απ την πρώτη μέρα και με ένα apple snail θα μπορέσουν να δρασουν σωστά τα βακτήρια? Θέλω να πω, θα παρέχεται από ένα απλά σαλιγκάρι αρκετή τροφή για τα βακτήρια ώστε να διατηρηθούν και να είναι σε καλό δρόμο ο κύκλος του αζώτου? Ή μήπως θα χρειαστεί να ρίχνω και κάποια τροφή για τα βακτήρια?Ένα apple snail με τι το ταΐζουμε για να επιβιώσουν σωστά και τα βακτήρια?5. Μου φαίνεται περίεργο που πρέπει να βάλω μόνο μία φορά δώση απο βακτήρια. Μήπως κατάλαβα κάτι λάθος στις οδηγίες και θα πρέπει αργότερα (π.χ. με τις αλλαγές νερού) και άλλη ποσότητα βακτηρίων ή αν δω με τα τεστ ότι είμαι οκ απλά να μείνω σε αυτή την πρώτη δώση?6. Λέω να αργήσω περίπου 2-3 βδομάδες να βάλω το ψαράκι δηλαδή αφου κάνω και την πρώτη αλλαγή νερου.. Θα είναι σωστό αυτό?Αν σας κούρασα είναι επειδή δυστυχώς οι απορίες αυτές δεν μου λύθηκαν επαρκώς στα πετ σοπ που επισκεύτικα και δεν έχω απλά πουθενά αλλού κάποιον να μου παρέχει αυτές τις γνώσεις. Θέλω ένα πετυχημένο ενυδρειάκι με έναν χαρούμενο μονομάχο!!!Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stergios90 26 Απριλίου 2012 Author #2 Share 26 Απριλίου 2012 Παιδιά αν σας είναι εύκολο ας μου απαντήσει κάποιος.. Ανυπομονώ!!! χεχε Το βασικό μου ερώτημα είναι ότι αν δεν βάλω κάποιο ψάρι (είτε σαλιγκάρι) οπως λένε οι οδηγίες του σκευάσματος βακτηρίων πως αλλίως μπορώ να ταΐσω τα βακτήρια που θα προσθέσω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 26 Απριλίου 2012 #3 Share 26 Απριλίου 2012 κανονικα....... τριψε πολυ λιγη τροφη κ κανε μετρησεις! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stergios90 26 Απριλίου 2012 Author #4 Share 26 Απριλίου 2012 Ευχαριστώ!! Θα το εκτιμούσα αν επαιρνα απ τους πιο έμπειρους και κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματά μου.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 26 Απριλίου 2012 #5 Share 26 Απριλίου 2012 Γεια σας, αποφάσισα και εγώ να ασχοληθώ με το χόμπυ και μετά απο πολλές μέρες διαβάσματος σε φορουμ κτλ ήρθε η ωρα να στήσω και γω το ενυδρειάκι μου. Ωστόσο δεν γνωρίζω κανέναν που να ασχολείται και γι αυτό αρχίζω από το μηδέν.. Πρώτα απ' όλα το ενυδρείο που αγόρασα είναι αυτό: http://www.aquariala...d4f92fb9da47d72 (Αν θέλετε παρακαλώ σχολιάστε την επιλογή μου αυτή) οκ μια χαρα για μονομαχο Θα φιλοξενήσει ένα μονομάχο και ένα σαλιγκάρι (πιθανώς apple snail)! ή zebra snail Οι ερωτήσεις μου είναι: 1. Tο φίλτρο που διαθέτει είναι αυτό: http://www.aquariala...294ff70485c1d0b δεξιά όπου ειναι η είσοδος του νερού είναι η θήκη για τον θερμοστάτη, στο κέντρο ειναι υλικά του φίλτρου: BLUESPONGE - CARBONSPONGE το μλπε βρισκεται πάνω απ του άνθρακα. η ερώτηση μου είναι αν στο πέρας 2 εβδομάδων περίπου που έχω διαβάσει πως κρατάμε τον άνθρακα τον αντικαταστίσω με siphorax mini θα είμαι εντάξει? Θα πρέπει να τα τοποθετήσω πάνω ή κάτω απ το μπλε σφουγκάρι ή δεν έχει σημασία? πρεπει να δεις την ροη του νερου απο ποθ μπαινει κ απο που βγαινει? η αποψη μου τρεξε 2 μερες το ενυδρειο με τον ανθρακα μονο.....μετα αφαιρεσε τον κ βαλε το μινι σιποραξ.οσο πιο πολυ μπορεις. το νερο να περναει πρωτα απο το μπλε κ μετα απο το σιποραξ δηλ πρωτα μηχανικο κ μετα βιολογικο φιλτραρισμα κ αν σε παιρνει πολυ λιγο ενυδρειακο βαμβακι πειν το νερο επιστρεψει καθαρο πια στη γυαλα. 2. Αριστερά στο φίλτρο μπαίνει κάπως στριμοχτά η αντλία (HAQUOSS P-160 COMPACT 160 lt/h - 2.5 Watt) και θελω να ρωτήσω αν υπάρχει πρόβλημα που το πλαστικό σωληνάκι της αντλίας ίσως να τσαλακώνεται λίγο και μειώνεται η ροή. ναι καλυτερα αποφυγετη τσακιση! Επίσης δίαβασα ότι ο μονομάχος χρειάζεται μικρή ροή (3-4 ανακυκλώσεις/ώρα) άρα την επιλογή που έχει η αντλία να ανεβάσω την ένταση να την αφήσω στα 160λ/ώρα ή να την πάω στα 200λ/ώρα που μπορεί να προσφέρει η αντλία όπως μου σύστησαν απ το πετσοπ? 160 λτ ανα ωρα ειναι οκ 3. Στην θήκη της αντλίας υπάρχει επίσης LIFESPONGE (ceramic sponge). Σε τι χρησιμεύει? βαλε καμμια φωτο,προσωπικα δεν καταλαβαινω πως ειναι? μαλλον προστατευει την αντλια! το συγκρκριμένο θέλει αλλαγή μετά από καιρό? Και γενικά και το μπλε σφουγκάρι θέλει αλλαγή κάποια στιγμή? Ο κατασκευαστής λέει αλλαγή καθε μήνα ενώ διαβάζω στα φορουμ πως τα υλικά αυτά δεν θέλουν αλλαγή παρά καθαρισμό με νερό ενυδρείου κάθε τόσο σωστά? σωστα αλλα καθε 3-4 μηνες αλλαγη βεβαια καλυτερα να κοψεις το μπλε στα δυο κ να αλλαζεις το μισο καθε φορα εναλλαξ! 4. Για το στρώσιμο του ενυδρείου αγόρασα βακτήρια έτοιμα της SERA bio nitrivec. ναι οκ. αλλα βακτηρια θα δημιοργηθουν στο σιποραξ αφου ταισεις λιγακι κ σιγα σιγα. Στις οδηγίες του λέει πως 24 ώρες μετά τη χρήση σε νέο ενυδρείο βάζουμε το ψάρι.οχι βεβαια, ξεχνα το! Ωστόσο δεν έχω επιλέξει ακόμη τον μονομαχο μου και θέλω να ρωτήσω αν με τα φυτά που θα βάλω απ την πρώτη μέρα και με ένα apple snail θα μπορέσουν να δρασουν σωστά τα βακτήρια? αυτο θα στο λενε οι μετρησεις σου. πρεπαι να παρεις τεστ. Θέλω να πω, θα παρέχεται από ένα απλά σαλιγκάρι αρκετή τροφή για τα βακτήρια ώστε να διατηρηθούν και να είναι σε καλό δρόμο ο κύκλος του αζώτου? τα σαλιγκαρια χρησιμοποιουντε αρκετα για το στρωσιμο. Ή μήπως θα χρειαστεί να ρίχνω και κάποια τροφή για τα βακτήρια? ναι Ένα apple snail με τι το ταΐζουμε για να επιβιώσουν σωστά και τα βακτήρια? με αλγη που θα βγει στο ενυδρει σου αλλα αργοτερα υπαρχει κ ειδικη τροφη σε ταμπλετα! εγω παντως εχω 1 zebra snail κ δεν το ταιζω κατι στο 60αρι με τον μονομαχο μου! 5. Μου φαίνεται περίεργο που πρέπει να βάλω μόνο μία φορά δώση απο βακτήρια. βαλε κι αλλες αλλα ολα εξαρτουντε για το τι μετρησεις θα χεις κ ποτε! τα βακτηρια θα πρεπει να φανε! Μήπως κατάλαβα κάτι λάθος στις οδηγίες και θα πρέπει αργότερα (π.χ. με τις αλλαγές νερού) και άλλη ποσότητα βακτηρίων ή αν δω με τα τεστ ότι είμαι οκ απλά να μείνω σε αυτή την πρώτη δώση? θα παρει καιρο κ αλλαγη δεν κανεις μεχρι να στρωθει! 6. Λέω να αργήσω περίπου 2-3 βδομάδες να βάλω το ψαράκι δηλαδή αφου κάνω και την πρώτη αλλαγή νερου..οταν στρωθει δηλ αυτο που λεω πιο πανω στο 5. Θα είναι σωστό αυτό? σωστοτατο! Αν σας κούρασα είναι επειδή δυστυχώς οι απορίες αυτές δεν μου λύθηκαν επαρκώς στα πετ σοπ που επισκεύτικα (δεν εισαι ο πρωτος ουτε κι ο τελευτεος δυστηχως)και δεν έχω απλά πουθενά αλλού κάποιον να μου παρέχει αυτές τις γνώσεις. εχεις το aquazone k dont worry....be happy! Θέλω ένα πετυχημένο ενυδρειάκι με έναν χαρούμενο μονομάχο!!! μπραβο σου κ διαβασε αρκετα! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας! τιποτα απλα εγω κανω babysitting κ ο διχρονος γιος μου ειναι ζωηροτατος!!!!θα παρεις κι αλλες αποψεις απο πολυ πιο εμπειρα παιδια εδω μεσα! καλη συνεχεια κ μην κολλας ρωτα οτι θες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 26 Απριλίου 2012 #6 Share 26 Απριλίου 2012 Γεια σας, αποφάσισα και εγώ να ασχοληθώ με το χόμπυ και μετά απο πολλές μέρες διαβάσματος σε φορουμ κτλ ήρθε η ωρα να στήσω και γω το ενυδρειάκι μου. Ωστόσο δεν γνωρίζω κανέναν που να ασχολείται και γι αυτό αρχίζω από το μηδέν.. Πρώτα απ' όλα το ενυδρείο που αγόρασα είναι αυτό: http://www.aquariala...d4f92fb9da47d72 (Αν θέλετε παρακαλώ σχολιάστε την επιλογή μου αυτή) Θα φιλοξενήσει ένα μονομάχο και ένα σαλιγκάρι (πιθανώς apple snail)! Οι ερωτήσεις μου είναι: 1. Tο φίλτρο που διαθέτει είναι αυτό: http://www.aquariala...294ff70485c1d0b δεξιά όπου ειναι η είσοδος του νερού είναι η θήκη για τον θερμοστάτη, στο κέντρο ειναι υλικά του φίλτρου: BLUESPONGE - CARBONSPONGE το μλπε βρισκεται πάνω απ του άνθρακα. η ερώτηση μου είναι αν στο πέρας 2 εβδομάδων περίπου που έχω διαβάσει πως κρατάμε τον άνθρακα τον αντικαταστίσω με siphorax mini θα είμαι εντάξει?Ασε τον ανθρακα 5-6 μερες και μετα στη θεση σου βαλε το σιποραξ. Θα πρέπει να τα τοποθετήσω πάνω ή κάτω απ το μπλε σφουγκάρι ή δεν έχει σημασία?Κατω το μπλε και απο πανω το σιποραξ 2. Αριστερά στο φίλτρο μπαίνει κάπως στριμοχτά η αντλία (HAQUOSS P-160 COMPACT 160 lt/h - 2.5 Watt) και θελω να ρωτήσω αν υπάρχει πρόβλημα που το πλαστικό σωληνάκι της αντλίας ίσως να τσαλακώνεται λίγο και μειώνεται η ροή. Επίσης δίαβασα ότι ο μονομάχος χρειάζεται μικρή ροή (3-4 ανακυκλώσεις/ώρα) άρα την επιλογή που έχει η αντλία να ανεβάσω την ένταση να την αφήσω στα 160λ/ώρα ή να την πάω στα 200λ/ώρα που μπορεί να προσφέρει η αντλία όπως μου σύστησαν απ το πετσοπ?Με 200λ/ω θα εισαι μια χαρα,ο μονομαχος θελει πολυ μικρη ροη 3. Στην θήκη της αντλίας υπάρχει επίσης LIFESPONGE (ceramic sponge). Σε τι χρησιμεύει?Δεν το ξερω το συγκρκριμένο θέλει αλλαγή μετά από καιρό? Και γενικά και το μπλε σφουγκάρι θέλει αλλαγή κάποια στιγμή? Ο κατασκευαστής λέει αλλαγή καθε μήνα ενώ διαβάζω στα φορουμ πως τα υλικά αυτά δεν θέλουν αλλαγή παρά καθαρισμό με νερό ενυδρείου κάθε τόσο σωστά?Τα υλικα δεν θελουν αλλαγμα,τα πλενεις με νερο ενυδρειου μονο και το σφουγγαρι το ιδιο 4. Για το στρώσιμο του ενυδρείου αγόρασα βακτήρια έτοιμα της SERA bio nitrivec. Στις οδηγίες του λέει πως 24 ώρες μετά τη χρήση σε νέο ενυδρείο βάζουμε το ψάρι. Ωστόσο δεν έχω επιλέξει ακόμη τον μονομαχο μου και θέλω να ρωτήσω αν με τα φυτά που θα βάλω απ την πρώτη μέρα και με ένα apple snail θα μπορέσουν να δρασουν σωστά τα βακτήρια? Θέλω να πω, θα παρέχεται από ένα απλά σαλιγκάρι αρκετή τροφή για τα βακτήρια ώστε να διατηρηθούν και να είναι σε καλό δρόμο ο κύκλος του αζώτου? Ή μήπως θα χρειαστεί να ρίχνω και κάποια τροφή για τα βακτήρια? Ένα apple snail με τι το ταΐζουμε για να επιβιώσουν σωστά και τα βακτήρια?Κανονικα πρεπει να βαλεις ψαρι ωστε να παραγει αμμωνια και να εχουν τροφη τα βακτηρια.Σε περιπτωση που δεν βαλεις ψαρι ριχνε μερα παρα μερα λιγο τροφη 5. Μου φαίνεται περίεργο που πρέπει να βάλω μόνο μία φορά δώση απο βακτήρια. Μήπως κατάλαβα κάτι λάθος στις οδηγίες και θα πρέπει αργότερα (π.χ. με τις αλλαγές νερού) και άλλη ποσότητα βακτηρίων ή αν δω με τα τεστ ότι είμαι οκ απλά να μείνω σε αυτή την πρώτη δώση?Ακολουθισε τις οδηγιες του σκευασματος που εχεις. 6. Λέω να αργήσω περίπου 2-3 βδομάδες να βάλω το ψαράκι δηλαδή αφου κάνω και την πρώτη αλλαγή νερου.. Θα είναι σωστό αυτο?Το ποτε θα βαλεις το ψαρι θα στο δειξουν οι μετρησεις σου.Οταν εχεις αμμωνια 0,νο2 0 και νο3 μετρησιμα κανεις μια αλλαγη νερου και βαζεις το ψαρι. Αν σας κούρασα είναι επειδή δυστυχώς οι απορίες αυτές δεν μου λύθηκαν επαρκώς στα πετ σοπ που επισκεύτικα και δεν έχω απλά πουθενά αλλού κάποιον να μου παρέχει αυτές τις γνώσεις. Θέλω ένα πετυχημένο ενυδρειάκι με έναν χαρούμενο μονομάχο!!! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 26 Απριλίου 2012 #7 Share 26 Απριλίου 2012 Το θεμα μεταφερθικε στη σωστη κατηγορια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stergios90 26 Απριλίου 2012 Author #8 Share 26 Απριλίου 2012 Οκ σας ευχαριστώ πάρα πολυ παιδιά. Αυτό που αποφάσισα να κάνω είναι να βάλω τα βακτήρια και αντί για ψάρι να ρίχνω απλά τροφή μέρα παρά μέρα με κλειστό φως και αυξημένη θερμοκρασία νερού μέχρι να πάρω τις σωστές μετρήσεις! Φοβάμαι λίγο να ρίξω αμέσως μονομάχο απ την πρώτη μέρα όπως λένε οι οδηγίες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 26 Απριλίου 2012 #9 Share 26 Απριλίου 2012 Εδώ είναι η δική μου εμπειρία με το συγκεκριμένο σκέυασμα. Ίσως να σε βοηθήσει αν την διαβάσεις. Δεν είμαι έμπειρος όπως τα παιδιά πιο πάνω αλλά αν ακολουθήσεις αυτά που σου έγραψαν και με υπομονή θα πάνε όλα μια χαρά Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stergios90 27 Απριλίου 2012 Author #10 Share 27 Απριλίου 2012 Γεια σας και πάλι και ευχαριστώ για την άμεση απίκρισή σας στις ερωτήσεις μου!! Θα ήθελα να ρωτήσω ακόμη, αν κατά το στρώσιμο είναι καλό να έχω φυτά ήδη απ την πρώτη μέρα μέσα? Σκέφτηκα πως αφού τα βακτήρα αναπτύσονται πιο γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες 29-30 βαθμών και με κλειστό το φως θα ηταν καλύτερα για πιο γρήγορο στρώσιμο να μην τοποθετήσω απ την αρχή του στησίματος του ενυδρείου φυτά όπως λένε οι οδηγοί στησίματος. Ωστόσο όμως διάβασα επίσης πως τα φυτά βοηθούν στο να απομακρύνονται διάφορες επιβλαβείς ουσίες κατά το στρώσιμο? Τι είναι τελικά το σωστό? Ποια στιγμή θα ήταν καλό να τα τοποθετήσω? Με την πρώτη αλλαγή νερού κατα την ολοκλήρωση του στρωσίματος ή νωρίτερα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
idnik 27 Απριλίου 2012 #11 Share 27 Απριλίου 2012 εγώ προσωπικά έβαλα απο την αρχή φυτά με υπόστρωμα απο κάτω και εκτός απο την καφέ άλγη που είδα το οποίο είναι κατι συνηθισμένο σε νέα ενυδρεία τα φυτά μεγαλώνουν μια χαρα και μάλιστα έβγαλαν και καινούργια άνθη απο μόνα τους!!! Μιλάω όμως για αυτά που λέμε εύκολα φυτά. χωρίς πολλές απαιτήσεις λίπανσης για αρχή. Παιδιά μια ερώτηση και απο μένα επειδή προσπαθώ να καταλάβω τι πήγε λάθος με το στρώσιμο μου. Στο φίλτρο μέσα κατα σειρά όπως μπαίνει το νερό είχα... Μπλέ σφουγγάρι, άσπρο σφουγγάρι πριν το βιολογικό υλικό( κεραμεικές μπαλίτσες) Στην αρχή μάλιστα ανάμεσα στο βιολογικό υλικό και το άσπρο σφουγγάρι είχα και τον άνθρακα (μάυρο σφουγγάρι) Τι λάθη υπάρχουν σε αυτά; μπορείται να μου πείτε; Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 27 Απριλίου 2012 #12 Share 27 Απριλίου 2012 Γεια σας και πάλι και ευχαριστώ για την άμεση απίκρισή σας στις ερωτήσεις μου!! Θα ήθελα να ρωτήσω ακόμη, αν κατά το στρώσιμο είναι καλό να έχω φυτά ήδη απ την πρώτη μέρα μέσα? Σκέφτηκα πως αφού τα βακτήρα αναπτύσονται πιο γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες 29-30 βαθμών και με κλειστό το φως θα ηταν καλύτερα για πιο γρήγορο στρώσιμο να μην τοποθετήσω απ την αρχή του στησίματος του ενυδρείου φυτά όπως λένε οι οδηγοί στησίματος. Ωστόσο όμως διάβασα επίσης πως τα φυτά βοηθούν στο να απομακρύνονται διάφορες επιβλαβείς ουσίες κατά το στρώσιμο? Τι είναι τελικά το σωστό? Ποια στιγμή θα ήταν καλό να τα τοποθετήσω? Με την πρώτη αλλαγή νερού κατα την ολοκλήρωση του στρωσίματος ή νωρίτερα? φυτα μπορεις να βαλεις οποτε θελεις. προσεχε τον αριθμο το ειδος την θερμοκρασια κ το υποστρωμα! ενα αναλογο ωραιο θεμα Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 27 Απριλίου 2012 #13 Share 27 Απριλίου 2012 εγώ προσωπικά έβαλα απο την αρχή φυτά με υπόστρωμα απο κάτω και εκτός απο την καφέ άλγη που είδα το οποίο είναι κατι συνηθισμένο σε νέα ενυδρεία τα φυτά μεγαλώνουν μια χαρα και μάλιστα έβγαλαν και καινούργια άνθη απο μόνα τους!!! Μιλάω όμως για αυτά που λέμε εύκολα φυτά. χωρίς πολλές απαιτήσεις λίπανσης για αρχή. Παιδιά μια ερώτηση και απο μένα επειδή προσπαθώ να καταλάβω τι πήγε λάθος με το στρώσιμο μου. Στο φίλτρο μέσα κατα σειρά όπως μπαίνει το νερό είχα... Μπλέ σφουγγάρι, άσπρο σφουγγάρι πριν το βιολογικό υλικό( κεραμεικές μπαλίτσες) Στην αρχή μάλιστα ανάμεσα στο βιολογικό υλικό και το άσπρο σφουγγάρι είχα και τον άνθρακα (μάυρο σφουγγάρι) Τι λάθη υπάρχουν σε αυτά; μπορείται να μου πείτε; κατ αρχην τι εγινε κ αναφερεσαι σε λαθος κατα το στρωσιμο? εχει να κανει σιγουρα με την σειρα των υλικων? κατα την γνωμη μου η σειρα θα ταν σωστοτερα μπλε σφουγγαρι(για να κρατησει καθαρα τα βιολογικα υλικα)-βιολογικο υλικο κ μετα ασπρο ενυδρειακο βαμβακι τελευταιο(το οποιο κ αλλαζετε συχνοτερα) πριν την επιστροφη του καθαρου νερου στο ενυδρειο! το ασπρο σφουγγαρι που πολλα μικρα φιλτρα εχουν δεν κανει την ιδια δουλεια. τωρα για τον ανθρακα........ειμαι της σχολης οταν πρεπει κ οπου πρεπει για οσο πρεπει!........αλλα υπαρχει κ η αντιθετη σχολη! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stergios90 27 Απριλίου 2012 Author #14 Share 27 Απριλίου 2012 Τελίκα λέω να περιμένω να προχωρήσει λίγο ο κύκλος του αζότου και στη συνέχεια να κατεβάσω θερμοκρασία και να αρχήσω να βάζω φυτά. Όταν ανεβουν τα νιτρικά νομίζω είναι μια καλή στιγμή να κατεβάσω θερμοκρασία!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 27 Απριλίου 2012 #15 Share 27 Απριλίου 2012 Τελίκα λέω να περιμένω να προχωρήσει λίγο ο κύκλος του αζότου και στη συνέχεια να κατεβάσω θερμοκρασία και να αρχήσω να βάζω φυτά. Όταν ανεβουν τα νιτρικά νομίζω είναι μια καλή στιγμή να κατεβάσω θερμοκρασία!! τεστ νερου εχεις παρει? κ ποια? να σημειωνεις τις μετρησεις σου καθε μερα την ιδια ωρα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stergios90 27 Απριλίου 2012 Author #16 Share 27 Απριλίου 2012 της sera υγρά NH3/NH4 και όλα τα υπόλοιπα NO2,NO3,ph κτλ είναι από σετάκι με τεστ με χαρτάκια.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
idnik 27 Απριλίου 2012 #17 Share 27 Απριλίου 2012 κατ αρχην τι εγινε κ αναφερεσαι σε λαθος κατα το στρωσιμο? εχει να κανει σιγουρα με την σειρα των υλικων? κατα την γνωμη μου η σειρα θα ταν σωστοτερα μπλε σφουγγαρι(για να κρατησει καθαρα τα βιολογικα υλικα)-βιολογικο υλικο κ μετα ασπρο ενυδρειακο βαμβακι τελευταιο(το οποιο κ αλλαζετε συχνοτερα) πριν την επιστροφη του καθαρου νερου στο ενυδρειο! το ασπρο σφουγγαρι που πολλα μικρα φιλτρα εχουν δεν κανει την ιδια δουλεια. τωρα για τον ανθρακα........ειμαι της σχολης οταν πρεπει κ οπου πρεπει για οσο πρεπει!........αλλα υπαρχει κ η αντιθετη σχολη! βασικά έχω 5 βδομάδες και τώρα άρχισα να βλέπω κάποια ελάχιστα νιτρικά. Προφανώς είναι ότι έριχνα βακτύρια και καθόλου τροφή. Αλλά.... όλο αυτόν τον καιρό έχω αμμωνία και νιτρώδη 0!!! Εκεί είναι που μπερδεύομαι. ότι ο κύκλος του αζώτου προχωράει αλλά δεν παράγει νιτρικά; ούτε μέσα σε 5 βδομάδες; Έχω και φυτά και σαλιγκάρια που αποτι ξέρω παράγουν και αυτά ένα μικρό ποσοστό αμμωνίας.. (σαπισμένα φύλλα, ακαθαρσίες...) Τεσπα... το καλό είναι ότι τις τελευταίες 2 μέρες μετράω με διαφορετικό τεστ 5 mg/l .... Έτσι μου φαίνεται τουλάχιστον. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 27 Απριλίου 2012 #18 Share 27 Απριλίου 2012 της sera υγρά NH3/NH4 και όλα τα υπόλοιπα NO2,NO3,ph κτλ είναι από σετάκι με τεστ με χαρτάκια.. καλο θα ηταν αν μπορεις να παρεις υγρα σε ολα αυτα! για πιο αξιοπιστες μετρησεις! Link to comment Share on other sites More sharing options...
idnik 27 Απριλίου 2012 #19 Share 27 Απριλίου 2012 (edited) με αυτή την σειρά τα έχω όπως δείχνει και το κουτί. Το άσπρο σφουγγάρι το αναφέρει ως coarse filter pad. Τι είναι αυτό; βιολογικό έχω το substrat pro Έγινε επεξεργασία 27 Απριλίου 2012 - idnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stergios90 27 Απριλίου 2012 Author #20 Share 27 Απριλίου 2012 Μωρέ καλό θα ήταν αλλά που λεφτα? χεχε!!! απλά σκέφτηκα ότι με τα χαρτάκια θα είμαι οκ για να δω όταν σκάσουν σε μεγάλες ποσότητες τα νιτρικά οπότε να κάνω την αλλαγή νερού και να μαι έτοιμος.. ενω NH3,NH4 είναι σημαντικό να ξέρω ακριβώς τι παίζει. και γενικα απο σκληρότητες και ph επειδή το ενυδρείο θα φιλοξενήσει ένα μονομάχο που το νερό του είναι σχετικά εύκολο πιστεύω θα την παλέψω με τα χαρτάκια και σε αυτό τον τομέα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 27 Απριλίου 2012 #21 Share 27 Απριλίου 2012 οκ πασο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
idnik 27 Απριλίου 2012 #22 Share 27 Απριλίου 2012 για να πεις ότι έχω νιτρικά και να κάνεις την πρώτη μεγάλη αλλαγή πρέπει να μετράς από 10mg/l και πάνω για 2-3 μέρες; Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 27 Απριλίου 2012 #23 Share 27 Απριλίου 2012 για να πεις ότι έχω νιτρικά και να κάνεις την πρώτη μεγάλη αλλαγή πρέπει να μετράς από 10mg/l και πάνω για 2-3 μέρες; sorry...... ναι. νομιζω εγραψες οτι δεν εριχνες τροφη? δεν ειχες ποτε μετρησιμα νιτρωδη κ αμμωνια κατα την διαρκεια των 5 εβδ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 27 Απριλίου 2012 #24 Share 27 Απριλίου 2012 ενα πολυ ωραιο αρθρο κ για τους δυο σας! ιδιως προς το τελος.......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
idnik 27 Απριλίου 2012 #25 Share 27 Απριλίου 2012 (edited) δεν έριχναν τροφη απο λάθος μου. Μόνο βακτυρια. Αλλα πως κρατάνε την αμμωνία όλον τον καιρό στο 0. Αφού δεν τρεφονταν; Δηλαδή πέθαιναν; Μετα απο 2 βδομάδες που άρχισα να μετράω είχα εντοπίσει 0,5 no2 Έγινε επεξεργασία 27 Απριλίου 2012 - idnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος