Jump to content

Καθάρισμα Άμμου...ναι?όχι?γιατί?

StefanosS

Recommended Posts

Καλησπέρα στην παρέα.Η απορία μου είναι η εξής:Σε ενυδρείο με άμμο,την άμμο την καθαρίζουμε,την ανακατευουμε,κάνουμε σκούπα?Η την αφήνουμε ως έχει και απλά που και που λίγο για να απελευθερώνονται τα παγιδευμένα αέρια?Έχω ακούσει τα απαντα από το ότι την ανακατεύουμε συχνά και τις κάνουμε σκούπα μέχρι δεν την πειράζουμε ποτε γιατί χαλάει η βιολογία που αναπτύσσει και γιατί αν την πειράξεις μετά για να φυτέψεις πρέπει να περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.Τι πιστεύετε εσείς?Παιδιά παρακαλώ τεκμηριωμένες απαντήσεις να βγάλουμε ένα πόρισμα :P

Φίλε Στέφανε,

η δική μου γνώμη και εμπειρία είναι πως μιας και λόγω διαφορετικής συμπεριφοράς της άμμου έναντι του χαλικιού (πιο σφιχτή δομή που δεν επιτρέπει στις ακαθαρσίες και στις τροφές να χωθούν μέσα της) κάθε φορά που μπορείς π.χ σε κάθε αλλαγή νερού, μπορείς να σιφονάρης προσεκτικά την επιφάνεια ώστε να μαζέψεις τις ακαθαρσίες που δεν έχει τραβήξει το φίλτρο.

Όση άμμο τραβήξεις κατα λάθος, μπορείς να την ξαναρίξεις ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ πίσω στο ενυδρείο.

Κ

Συμφωνώ και εγώ με τον Κωνσταντίνο.Την αφήνω να στεγνώσει εντελώς και μετά την βάζω μέσα στην επόμενη αλλαγή.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho

Θα συμφωνώ και εγώ με αυτά που είπε και ο Κωνσταντίνος

και να προσθέσω πως μετά από αρκετό χρονικό διάστημα θα δούμε ότι κάτω από την επιφάνεια της άμμου να σχηματίζεται κάτι σαν άλγη, τότε θα πρέπει να την ανακατέψουμε λίγο(ισως με μια σκούπα βυθού) έτσι ώστε να απελευθερώνονται διάφορα επικίνδυνα αέρια που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου λόγο της συμπεριφοράς της άμμου...

Και επειδή είπαμε να μιλάμε τεκμηριωμένα για να καταλαβαινόμαστε τι εννοείτε όταν λέτε προσεκτικά την βάζω πάλι πίσω και γιατί την αφήνετε μια μέρα να στεγνώσει?

και δεν σας θολώνει το νερό οταν την ξαναβάζετε ???????

Μιλάμε για μια μικρή ποσότητα η οποία μπορεί να μπει σιγα σιγα σε μια πλευρά του ενυδρείου.

Η αναστάτωση είναι πολύ μικρή.

Κ

Και επειδή είπαμε να μιλάμε τεκμηριωμένα για να καταλαβαινόμαστε τι εννοείτε όταν λέτε προσεκτικά την βάζω πάλι πίσω και γιατί την αφήνετε μια μέρα να στεγνώσει?

Μάλον ο Alex την στεγνώνει για να την ρίξει ευκολότερα πίσω στο ενυδρείο. Εγώ την ρίχνω όπως είναι υγρή, αφού την ξεπλύνω με καθαρό νερό.

Όταν λέω προσεκτικά εννοώ την ρίχνω σιγά σιγά, παράλληλα με μια πευρά του ενυδρείου που είναι μακρυά απο το ρεύμα του νερού (έξοδος φίλτρου κλπ) ώστε να μην σηκώσει αντάρα.

Καλησπέρα και από εμένα

Εγώ παιδιά κάνω σκούπα σε κάθε αλλαγή και την ποσότητα που βγάζω αν είναι μεγάλη την ξαναρίχνω μέσα αλλιώς την πετάω , πάντως με την πολύ ψιλή άμμο που έχω εγώ (λευκή) δεν έχω καθόλου θολούρα κάθεται με την μία!

Στέφανε ακόμα δεν έχει φάει !!! αλά είναι πιο άνετος μετά το πέσιμο που του έκαναν οι (παλιοί) :bigemo_harabe_net-173:

Εγω επειδη παρατηρησα οτι η αμμος περιπου στο 20 ημερο αρχιζει να μαυρισει,καθε φορα πριν την αλλαγη νερου ανακατεβω με το χερι μου ολη την αμμο μεχρι τον πυθμενα,εκτος απο αυτη που ειναι κατω απ τις πετρες και τα φυτα φυσικα.Το ενυδρειο μου θολωνει αλλα μετα την αλλαγη νερου προσθετω βακτυριδια και σε μια ωρα το πολυ το νερο ειναι πεντεκαθαρο.Περιπου 6 μηνες εχω την αμμο στο ενυδρειο και ακολουθωντας αυτη την τακτικη,μεχρι τωρα τουλαχιστον,δεν εχω κανενα προβλημα.

Παιδιά εγώ την άμμο την έχω περίπου 6 μήνες δεν την έχω πειράξει καθόλου από την ώρα που μπήκε μονο έχω προσθέσει άμμο δεν έχει χάσει το χρώμα τις (Εντάξει από πούδρα άσπρη έχει γίνει λίγο μπεζ)απλά παρατηρώ ότι όταν την πειράζω για 1-2 ώρες το ενυδρείο έχει μια περίεργη μυρωδια.Να συμπληρωσω ότι δεν βγάζει καθόλου φυσαλίδες ότι στο φίλτρο έχω ανθρακα και νερό αλλάζω καθημερινά οποτε παίζει και για αυτό να είναι καθαρή.Απλά ρωτάω γιατί ακούγονται πολλά όπως είπα και κανεις μέχρι τώρα δεν μου έχει απαντήσει όχι μονο εδώ μέσα αλλα και εκτος forum τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ γίνετε.Όλοι μου λένε τι κάνουν και φυσικά ο καθένας από εμάς έχει βρει ένα τρόπο που "δουλεύει" για αυτόν.Το κύριος μέλημα μου είναι το τι απελευθερώνει η αναταραξη τις άμμου στο νερό και αν καταστρέφουμε πολύτιμη βιολογία καθαρίζοντας την.Πάντως αν κάποιος ξέρει ή το έχει ψάξει ποιο πολύ από μένα καλο θα ήταν να ακούσουμε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη να ξέρουμε που πάμε και τι κάνουμε αφενός και αφετέρου πάντα έχει ενδιαφέρον το κάτι παραπάνω :P

Έγινε επεξεργασία - StefanosS

Τι αμμο εχετε στα ενυδρεια σας;ειδα οτι γραφει ενας φιλος σε παραπανω ποστ οτι την πεταει....

Αν ειχες αμμο carat οπως εγω ...δηλαδη 15 με17€ τα 5klg θα την μαζευες μεχρι κοκκου

πολυ σωστος ο ματθαιος.

συζηταμε για τον τροπο αλλα εξισου σημαντικο ειναι το υλικο.αμμος με αμμο μπορει να εχει απιθανες διαφορες...

η δικη μου αποψη δεν ειναι ακραια.δηλαδη ναι μεν μια υποτυπωδη σκουπα με ντελικατες κινησεις και μεχρι εκει.

Έγινε επεξεργασία - klaz

Carat 6 εχω και εγω μαζι με μια αλλη no-name.Τελικα παιδιά σημερα το ξαναγυρισα το ενυδρειο σε bare bottom με γλαστρες καλη η διακοσμηση δεν λεω αλλα απο αποψη καθαριοτητας και ειδηκα αν μεγαλώνεις μικρα το bare bottom ειναι πραγματικα η κορυφη για μενα.

Λοιπόν και τώρα που βρήκα χρόνο θα γίνω ποιο αναλυτικος.Μέρες τώρα με πιλατεύει το θέμα άμμος καθαριότητα bare bottom tanks και φυτεμένα.Μετά από πολύωρες αναγνώσεις forum του εξωτερικού κυριως,παρα πολύ χομπίστες έχουν να πουν(τεκμηριωμένα πάντα και με δοκιμες) πως ναι μεν τα φυτεμένα είναι ένα παρα πολύ ωραίο περιβάλλον και για τα ψαρια και για το μάτι του κάθε χομπίστα,ναι μεν τα φυτά προσφέρουν στο νερό ΑΛΛΑ (και αυτός είναι και ο λόγος της δημιουργίας του post) δεν μεγαλώνουν μικρά μέσα σε αυτά παρα μονο βαζουν ετοιμα μεγαλα ενηλικα ψαρια που εχουν μεγαλωσει σε ενυδρειο BB.Γιατί αυτό?Ισχυρίζονται ότι όσο και να καθαρίζεις την άμμο όσο και να αλλάζεις νερό η άμμος πάντα θα κρατάει και θα απελευθερώνει οργανικά στο νερό.Τα οργανικά με την σειρά τους γίνονται ammonia και ούτω καθεξής.Έτσι σαν αποτέλεσμα έχουμε ποιο πολλά νιτρικά στο ενυδρείο πράγμα που από πολλούς θεωρείτε κακός παράγοντας στο να μεγαλώσεις δίσκους(υποθετικά το ψάρι δεν φτάνει το μέγεθος το οποιο θα έπρεπε να φτάσει).Αφού λοιπόν όπως είπα ποιο πάνω 6 μήνες περίπου τώρα έχω την άμμο και δεν την έχω πειράξει καθόλου πέρα από μικρό κουνήματα και αφού το ενυδρείο έβγαζε αυτήν την περίεργη μυρωδιά είπα να το συζητήσω λίγο το θέμα μιας και από τα 8 ψαρια μου τα 2 κυριως είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης.Το ενυδρείο παρότι δεν έχει φυτά γρηγορης ανάπτυξης για να απορροφάνε αβέρτα νιτρικά έχει πάντα νιτρικά κάτω του 5 μιας και το να καθαρίσω το φίλτρο του είναι 2 λεπτά με το ρολοι και χωρίς να βάλω καθόλου χέρι σε βιολογία.Τα φίλτρα κρατιόνται πεντακάθαρα με καθημερινές αλλαγές νερού και μπόλικο φαγητό.Παρολαυτά απογοητευτικά όταν άρχισα να ρουφάω σιγά σιγά την άμμο από την μια γωνια.Η μυρωδια αφόρητη πραγματικά και το τι είχε μέσα η άμμος δεν λέγεται.Το νερό που έβγαινε μαζί τις ήταν σχεδόν μαύρο παρόλη την συντήρηση του ενυδρείου και παρόλο που πάντα πίστευα πως αφού η άμμος μου είναι πούδρα από την στιγμή που θα "κάτσει" θα κάτσει για τα καλά και τίποτα δεν θα μπαίνει μέσα.Θα μου πεις από την άλλη ok ψαρια ζούνε όμως και στάνταρ αναπτύσσεται βιολογία και άλλοι οργανισμοί πάνω της.Και εγώ θα απαντήσω αν ήσουν εδώ την ώρα που την έβγαζα θα παρακάλαγες να μην είχες μυτη.Δεν ξέρω αν έκανα καλά που την έβγαλα η όχι και αν έκανα καλά που έκανα πάλι το ενυδρείο bare bottom αυτό όμως που ξέρω σίγουρα είναι ότι τα αλλα 5 ψαρια που μεγάλωσαν με 100% αλλαγές κάθε μέρα μπόλικη καρδια μαζί με πολλές άλλες τροφές σε bare bottom tank τώρα είναι γομαρια και από την στιγμή που έχω καλά αποτελέσματα με αυτόν τον τρόπο αυτόν θα διαλέξω και πάλι.Επίσης για τους ποιο παρατηρητικούς 5+2=7 και είπα πως έχω 8 ψαρια το ένα δεν το μετράω μιας και η ράτσα του είναι αρκετά δύσκολη στο μεγάλωμα οποτε δεν νομίζω ότι παίζει ιδιαίτερο ρολο που θα το είχα αν και ακόμα είναι και αυτό σε φάση οπου περνει μποι.

Ωραία όλα αυτά που περιγράφεις περί άμμου.Αλλά σε κανονικό ενυδρείο και όχι σε μεγαλώματος τι έχεις?Πάλι bare bottom? Εκεί είναι λίγο άσχημη η θέα και ξενίζει.Εκτός και αν έχεις σκεφτεί κάτι άλλο.

Λοιπόν και τώρα που βρήκα χρόνο θα γίνω ποιο αναλυτικος.Μέρες τώρα με πιλατεύει το θέμα άμμος καθαριότητα bare bottom tanks και φυτεμένα.Μετά από πολύωρες αναγνώσεις forum του εξωτερικού κυριως,παρα πολύ χομπίστες έχουν να πουν(τεκμηριωμένα πάντα και με δοκιμες) πως ναι μεν τα φυτεμένα είναι ένα παρα πολύ ωραίο περιβάλλον και για τα ψαρια και για το μάτι του κάθε χομπίστα,ναι μεν τα φυτά προσφέρουν στο νερό ΑΛΛΑ (και αυτός είναι και ο λόγος της δημιουργίας του post) δεν μεγαλώνουν μικρά μέσα σε αυτά παρα μονο βαζουν ετοιμα μεγαλα ενηλικα ψαρια που εχουν μεγαλωσει σε ενυδρειο BB.

Τα ενήλικα βάλτα όπου θες σε φυτεμένο-"βιοτοπικο"-bare bottom-bare bottom με γλάστρες δεν σε νοιάζει.Από τι στιγμή όπου το ψάρι είναι 18-19-20 εκατοστά και το έχεις μεγαλώσει με ότι καλύτερο υπάρχει και ξέρεις ότι έχει φτάσει το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει δεν σε νοιάζει.Κανένα ψάρι δεν πέθανε γιατί έχεις 10 νιτρικά και λίγα οργανικά.Αλλα για δοκίμασε να ταΐζεις 6-7 φορες την μέρα τροφές όπως καρδια bloodworm και ότι άλλο δίνει ο καθένας σε φυτεμένο.Εκεί θα γίνει Ο χαμός.Οι δίσκοι είναι τσαπατσούληδες στο φαγητό το αφήνουν να κάτσεις το φυσάνε το φτύνουν και το ξανατρώνε με αποτέλεσμα να φτάνει το φαΐ πραγματικά παντού.Εκτος λοιπόν και αν έχεις σκοπό να κανεις σκούπα άμμου κάθε μέρα γύρο από φυτά πίσω από κορμούς και κάτω από πέτρες όπου και πάλι δεν θα είναι τέρμα καθαρό τότε πας σε bare bottom.Το πρόβλημα για να μην παρεξηγηθώ σε καμια περίπτωση δεν είναι τα φυτά.Είναι το υπόστρωμα ότι και να είναι αυτό είτε είναι χαλίκι είτε άμμο.

Έγινε επεξεργασία - StefanosS

.....η αποψη μου φυτεμενο κ δισκοι δυσκολο απο ολες τις αποψεις...........αλλα ξερακιανο με αμμο κ ριζες κ φυτα επιφανειας ή ποθος ειναι πιο ευκολο!

σκοθπα βυθου κανουμε κ στα bare bottom!

Εννοείτε πως κάνουμε σκούπα βυθού στα bare bottom αυτός είναι και ο σκοπός του ούτος η άλλος ο 100% καθαρός βυθός

Εγω προσωπικα εχω αμμο θαλασσης απ το χωριο μου.Το ονομα του χωριου μου τα λεει ολα.Ασπρη Αμμος του νομου Καβαλας!Αλλη φαση σας λεω,κοιτας το ενυδρειο και νομιζεις οτι εισαι στο χωριο!

• 2 weeks later...

καλημερα σε ολους. εχω και εγω ασπρη αμμο και δν σας κρυβω οτι παρ,ολη την ομορφια εχω σκεφτει πολλες φορες να την βγαλω γιατι πιστευω οτι δν αεριζετε καθολου το υποστρωμα.

Γιατι θέλεις να αεριστεί ?

εχω διαβασει οτι δημιουργουντε αναεροβιες συνθηκες και δν αεριζετε καθολου το υποστρομα.

Αν υπάρχουν φύλλα ή τροφές που τις έχεις καλύψει με την άμμο οι οποίες αποσυντίθενται, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Μερικά corydoras όμως μπορούν να σου λύσουν το πρόβλημα πριν δημιουργθεί.

Έγινε επεξεργασία - KokkinosK

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...