Jump to content

Σχεδιασμός Sump

KokkinosK

Recommended Posts

Σκέφτομαι να αντικαταστήσω τα δυο φίλτρα που έχω στο Rio 300 μου με ένα sump, και θέλω την βοήθεια των εμπειρότερων.

Για τα 300 λίτρα έχω ένα Fluval 305 και ένα Eheim 2227 Wet-Dry.

Το έπιπλο μου έχει 3 χωρίσματα και οι διαστάσεις που μπορεί να έχει το sump είναι :

Υ 55 cm

Π 45 cm

Β 38 cm

και θα είναι περίπου 94 λίτρα.

Φοβάμαι πως δεν βολεύει λόγω μικρού πλάτους οπότε θέλω την γνώμη σας στο πως να το στήσουμε.

Σκέφτομαι 3 διαμερίσματα :

- το πρώτο - στο οποίο να χύνεται το νερό απο την υπερχείληση - με σφουγγάρι και ενυδρειακό βαμβάκι

- το δεύτερο με δυο στρώματα υλικών :

α. Eheim Bio mech, και

β. Eheim Substrat pro

- το τρίτο κενό με τον θερμοστάτη και την αντλία επιστροφής.

Χρειάζομαι την βοήθεια σας ώς προς τον σχεδιασμό αλλά και ως προς ποιά αντλία θα με συμβουλεύατε να βάλω.

Σκέφτομαι να βάλω και ένα καπάκι απο γυαλί ή plexi glass ώστε να μειώσω εξάτμιση και θόρυβο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Θα το βαλεις μέσα στο υπαρχον έπιπλο?? Σε καποιο απο τα χωρίσματα του?

Ναι, στο ένα πλαϊνό.

Μπορείς να αφαιρέσεις το ένα απο τα δύο ενδιαμεσα καθετα ξύλα και να το αντικαταστησεις με ενα Π απο κυλοδοκό.

Δοκιμασμένο!!!

Κωνσταντινε κατι απλο και λειτουργικο θα προτεινω εγω και νομιζω οτι σαν διαστασεις ειναι παρομοιο με το δικο σου γτ το βλεπω στενο το κενο στο ντουλαπι!ο φιλος λεει οτι ειναι 60 λιτρα το συγκεκριμενο βεβαια αλλα φαντασου κατι παρομοιο!

οι διαστασεις των σταδιων:10εκ. το 1ο για τα σφουγγαρια(10χ38χ50=19λιτρα),15εκ. το 2ο για την βιολογια(20χ38χ50=38λιτρα)και το 3ο(15χ38χ40περιπου=22.8 λιτρα)!ετσι θα εχεις αρκετη βιολογια αλλα και χώρο για ανλτια και θερμοστατη!επισης το τελευταιο σταδιο δεν πρεπει να γινει μικροτερο γιατι οτι εξατμηση εχεις απο ολο το ενυδρειο θα φαινεται εκει με αποτελεσμα αν ειναι μικρο να εκτεθει η αντλια στον αερα και να καει!τωρα αν κανεις οπως λεει ο nikoloutso αλλαζει το θεμα!

Καλή ιδέα, αλλά με το ενυδρείο σε λειτουργία δεν παίζει.

Φοβάμαι πως δεν υπάρχει επιλογή πέραν των παραπάνω διαστάσεων.

Είχα σκοπό να πουλήσω το ενυδρείο και να πάρω ένα Eheim 450 λίτρων, αλλά δεν πιοστεύω πως υπάρχει ενδιαφέρον σήμερα για αγορά ενυδρείων. Αν έπερνα το άλλο πάντως, θα έκανα ακριβώς αυτό που πρότεινες γι ανα κερδίσω μήκος.

Μέχρι τότε όμως... πρέπει να παλέψουμε με το 55 Χ 48 Χ 38

το sump του φιλου που ειπα οτι ειναι 60 λιτρα και οτι λεω να κανεις παρομοιο Κωνσταντινε ειναι αυτο!πριν ξεχασα να βαλω το λινκ!!! :bigemo_harabe_net-134:

Σε ευχαριστώ πολύ.

Το είδα και είναι φανταστικό και σαν σχέδιο και σαν τελικό αποτέλεσμα, ειδικά με την διαφάνεια του plexi glass στο ενυδρείο.

Δεν ξέρω όμως αν θα πρέπει να φύγω απο την καθιερωμένη σχεδίαση των 3 παράλληλων διαμερισμάτων σε κάτι πιό τετραφωνισμένο(κυβοειδές.)

Κάτι δηλ σαν

---------------- (κάτοψη)

Ι Ι Ι

Ι Ι--------- Ι

Ι Ι Ι

Ι--- Ι----------Ι

αντι για το κλασσικό

--------------------

Ι Ι Ι Ι

Ι Ι Ι Ι

Ι Ι Ι Ι

-------------------

Συγνώμη για το σχέδιο αλλά πως σου φαίνεται σαν ιδέα?.

Έγινε επεξεργασία - KokkinosK

σας ευχαριστω παιδια για τα καλα σας λογια, ομορφο το sump μου ε? αν θες ακριβεις διαστασεις ειναι κυβος 41x40x40 και τα διαμερισματα εχουν καθαρο πλατος 10cm το πρωτο και το δευτερο και 20cm το τελευταιο, πιστεψε με δουλευει μια χαρα! εχω βαλει ενα καρο σφουγγαρια μεσα στο πρωτο και 14 λιτρα siporax στο δευτερο διαμερισμα ενω στο τριτο εχω βαλει δυο αντλιες, δυο θερμοστατες και την αυτοματη αναπληρωση που δεν φαινεται στη φωτο. χωρανε ολα και δουλευουν απροβληματιστα, το σχεδιαζα πολυ προσεκτικα πριν το υλοποιησω πιστεψε με...

Σε ευχαριστώ πολύ.

Το είδα και είναι φανταστικό και σαν σχέδιο και σαν τελικό αποτέλεσμα, ειδικά με την διαφάνεια του plexi glass στο ενυδρείο.

Δεν ξέρω όμως αν θα πρέπει να φύγω απο την καθιερωμένη σχεδίαση των 3 παράλληλων διαμερισμάτων σε κάτι πιό τετραφωνισμένο(κυβοειδές.)

Κάτι δηλ σαν

---------------- (κάτοψη)

Ι Ι Ι

Ι Ι--------- Ι

Ι Ι Ι

Ι--- Ι----------Ι

αντι για το κλασσικό

--------------------

Ι Ι Ι Ι

Ι Ι Ι Ι

Ι Ι Ι Ι

-------------------

Συγνώμη για το σχέδιο αλλά πως σου φαίνεται σαν ιδέα?.

οι διαστασεις που σου εγραψα πιο πανω ειναι με βαση τις διαστασεις που ειπες οτι εχει το ντουλαπι σου!μια χαρα ειναι το σχεδιο αλλα γιατι θες να το κανεις ετσι?ποια πιστευεις οτι ειναι τα πλεονεκτήματα του?

@mike78

Πραγματικά και το ενυδρείο και το sump σου φαίνονται φανταστικά.

Οι διαστάσεις του ντουλαπιού είναι λίγο πολύ ίδιες με το δικό σου, μόνον που μπορεί να γίνει ψηλότερο, ώστε να έχει και μεγαλύτερο όγκο.

@adlib

Σκέφτομαι απλά μήπως μια άλλη διάταξη των χωρισμάτων μου έδινε καλύτερη χρηστικότητα απο τα συνηθισμένα στενόμακρα. Θα προσπαθήσω να σχεδιάσω τι εννοώ και θα σας το δείξω. Σε γενικές γραμμές, εννοώ μια διάταξη Τ με ένα διαμέρισμα κάθετο στα άλλα δύο, ώστε να έχουμε 3 χώρους με πιο αρμονικές διαστάσεις.

Ύπάρχουν και άλλα δυο θέματα:

α. Πως μπορεί να γίνει η υπερχύλιση χωρίς να τρυπηθεί το ενυδρείο, και

β. Πόσα λίτρα θα πρέπει να υπολογίσω ότι θα πρέπει να γυρίζει η αντλία

Κ

αυτο ειναι το σαμπ περιπου που λες και με τις διαστασεις που πιστευω οτι πρεπει να γινει!μπλε=σφουγγαρια,κοκκινο=βιολογια

με διαστασεις βιολογιας 28χ38χ40 περιπου βγαινει σχεδον 43 λιτρα!!!!

post-32212-0-23111600-1334754665_thumb.png

ενα ειδος υπερχειλησης χωρις τρυπα ειναι αυτη που ειχα πει και στην συναντηση ή μια που εχει κανει ο αιολος αλλα δεν βρισκω το λινκ αυτη την στιγμη!

Έγινε επεξεργασία - adlib

υπαρχουν υπερχειλησεις που εχουν σωληνες σιφωνισμου που περνανε πανω απο η σταθμη του νερου και μεταφερουν ετσι οση ποσοτητα θες χωρις να ανοιγεις τρυπες, εχω δει πολλα τετοια κουτια και απο σοβαρες εταιρειες του χωρου (π.χ. tunze overflow box) αλλα και απο diy που δεν εχουν τιποτα να ζηλεψουν, αρχικα σχεδιασα κι εγω μια για το ενυδρειο μου αλλα παρ΄ολο που ολοι δηλωνουν πως σε πιθανη διακοπη ρευματος αυτες οι υπερχειλησεις ξαναρχιζουν κανονικα μολις το ρευμα επανελθει (δεν χανουν δηλαδη τον σιφωνισμο τους γιατι δεν αφηνουν αερα να μπει στο σωληνα) και οντως βασει του σχεδιασμου μπορω να πω οτι εχω πειστει για αυτο, θεωρω ομως πως δεν μπορεις να εισαι ποτε 100% σιγουρος, ΑΜΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ! εξαλλου εγω εχω φτιαξει το ενυδρειο απο plexiglass για αυτον ακριβως τον λογο, για να το "πειραξω" οπως εγω νομιζω.

οσο για την αντλια, πρεπει να αποφασισεις ποσες αλλαγες νερου θες την ωρα (εγω π.χ. κανω 6 αλλαγες την ωρα, καποιοι θα σου πουν για λιγοτερες, ενω τα θαλασσινα θελουν 10 αλλαγες), για να γινω κατανοητος, στο 300αρι το ενυδρειο αν αποφασισεις να κανεις 5 αλλαγες την ωρα θες 300x5=1500λιτρα ανα ωρα απο την αντλια σου αλλα προσεχε, αυτα τα λιτρα δεν ειναι η ονομαστικη παροχη της αλλα η παροχη που πρεπει να σου βγαλει ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΜΑΝΟΜΕΤΡΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ που απεχει η αντλια απο το τελικο υψος του σωληνα επιστροφης. πρεπει υποχρεωτικα να συμβουλευτεις την χαρακτηριστικη καμπυλη της αντλιας και φυσικα να μετρησεις το υψος που προανεφερα

αυτο ειναι το σαμπ περιπου που λες και με τις διαστασεις που πιστευω οτι πρεπει να γινει!μπλε=σφουγγαρια,κοκκινο=βιολογια

με διαστασεις βιολογιας 28χ38χ40 περιπου βγαινει σχεδον 43 λιτρα!!!!

post-32212-0-23111600-1334754665_thumb.png

ενα ειδος υπερχειλησης χωρις τρυπα ειναι αυτη που ειχα πει και στην συναντηση ή μια που εχει κανει ο αιολος αλλα δεν βρισκω το λινκ αυτη την στιγμη!

Μες στο μυαλό μου είσαι. Αυτό ακριβώς σκεφτόμουνα, αλλά γιατι ύψος 28cm?

Το ντουλάπι μέχρι τα 3/4 είναι 55cm οπότε 38 Χ 45 Χ 55 = 94 λίτρα. Δεν είναι καλύτερα έτσι?

Όσο για την υπερχείληση, δεν μπορώ να καταλάβω πως θα τραβήξει στην αρχή νερό και πως θα ξαναξεκινήσει αν γίνει καμια διακοπή ρεύματος.

οι διαστασεις της βιολογιας ειναι 38 μηκος, 28 πλατος και υψος 40(αυτο ρυθμίζεται αναλογα)!οι διαστασεις ολου του σαμπ ειναι αυτες που ειπες εσυ!

η υπερχειληση εχει μια τρυπουλα οπου απο εκει ρουφας αερα μεχρι να γεμισει ολη και οταν κοπει το ρευμα λειτουργει σαν σιφόνι και δεν χανει το νερο απο μεσα της οποτε μολις ξαναερθει το ρευμα αρχιζει!σου ειπα και στην συναντηση Κωνσταντινε αν ερθεις απο σκυδρα μερια θα μπορεσεις να δεις πως λειτουργει..

υπαρχουν υπερχειλησεις που εχουν σωληνες σιφωνισμου που περνανε πανω απο η σταθμη του νερου και μεταφερουν ετσι οση ποσοτητα θες χωρις να ανοιγεις τρυπες, εχω δει πολλα τετοια κουτια και απο σοβαρες εταιρειες του χωρου (π.χ. tunze overflow box) αλλα και απο diy που δεν εχουν τιποτα να ζηλεψουν, αρχικα σχεδιασα κι εγω μια για το ενυδρειο μου αλλα παρ΄ολο που ολοι δηλωνουν πως σε πιθανη διακοπη ρευματος αυτες οι υπερχειλησεις ξαναρχιζουν κανονικα μολις το ρευμα επανελθει (δεν χανουν δηλαδη τον σιφωνισμο τους γιατι δεν αφηνουν αερα να μπει στο σωληνα) και οντως βασει του σχεδιασμου μπορω να πω οτι εχω πειστει για αυτο, θεωρω ομως πως δεν μπορεις να εισαι ποτε 100% σιγουρος, ΑΜΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ! εξαλλου εγω εχω φτιαξει το ενυδρειο απο plexiglass για αυτον ακριβως τον λογο, για να το "πειραξω" οπως εγω νομιζω.

οσο για την αντλια, πρεπει να αποφασισεις ποσες αλλαγες νερου θες την ωρα (εγω π.χ. κανω 6 αλλαγες την ωρα, καποιοι θα σου πουν για λιγοτερες, ενω τα θαλασσινα θελουν 10 αλλαγες), για να γινω κατανοητος, στο 300αρι το ενυδρειο αν αποφασισεις να κανεις 5 αλλαγες την ωρα θες 300x5=1500λιτρα ανα ωρα απο την αντλια σου αλλα προσεχε, αυτα τα λιτρα δεν ειναι η ονομαστικη παροχη της αλλα η παροχη που πρεπει να σου βγαλει ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΜΑΝΟΜΕΤΡΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ που απεχει η αντλια απο το τελικο υψος του σωληνα επιστροφης. πρεπει υποχρεωτικα να συμβουλευτεις την χαρακτηριστικη καμπυλη της αντλιας και φυσικα να μετρησεις το υψος που προανεφερα

Άρα αποφασίζει κανείς τα λίτρα που θέλει να γυρίζει ανα ώρα, και βάσει της διαφοράς ύψους της επιστροφής της αντλίας απο το επίπεδο της αντλίας υπολογίζει τι ονομαστικό όγκο θα πρέπει να έχει η αντλία για να το κάνει. Σωστά ?

Για την υπερχείλιση αν θέλεις μπορώ να σε βοηθήσω Κωνσταντίνε.Ανάλογα πόσα λίτρα θέλεις να κατεβάζει θα πάρεις ανάλογα pvc και κόλλα αν θέλεις μου έχει περισσέψει.PVC θα βρείς μόνο σε ένα μαγαζί απέναντι απο τα δικαστήρια.Μπορώ να σου δώσω και σχέδιο αν θέλεις δοκιμασμένο.Κάνε μια αναζήτηση στο you tube σαν DIY overflow&θα καταλάβεις.

Ευχαριστώ alex. Θα το κοιτάξω και θα σου πω. Πάντως σε βλέπω να ανεβαίνεις Εύοσμο αν καταλήξουμε τελικά με το τι θα κάνουμε. :bigemo_harabe_net-82:

Άρα αποφασίζει κανείς τα λίτρα που θέλει να γυρίζει ανα ώρα, και βάσει της διαφοράς ύψους της επιστροφής της αντλίας απο το επίπεδο της αντλίας υπολογίζει τι ονομαστικό όγκο θα πρέπει να έχει η αντλία για να το κάνει. Σωστά ?

πολυ σωστα!

το επιασες το θεμα, προχωρα και οτι θες εμεις εδω ειμαστε

Ok, σε ευχαριστώ πολύ.

Το κοιτάω και επανέρχομαι με απορίες.

Κ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...