bassjunkies 16 Απριλίου 2012 #1 Share 16 Απριλίου 2012 Πριν μια εβδομάδα η γυναίκα μου, μου έκανε ένα πολύ όμορφο δώρο για τα γενέθλιά μου!!! Ένα ενυδρείο την Aquatlantis 25λίτρων,μια αντλία της ίδιας εταιρείας 175lit/h, και έναν πανέμορφο μονομάχο CrownTail.Το ζώο ήταν πολύ ταλαιπωρημένο και αμέσως έβαλα σκοπό να του φτιάξω το πιο όμορφο και άνετο σπίτι.Πετάχτηκα στο κοντινό μου Pet-Shop και αγόρασα αμέσως ένα θερμαντήρα της Enheim 25watt, ψιλό χαλίκι, μια anubia και ένα microsorium τα οποία ο υπάλληλος του pet-shop μου τα πρότεινε για τα πιο ανθεκτικά και με τις λιγότερες απαιτήσεις φυτά.Υπόστρωμα κάτω από το χαλίκι για τα φυτά δεν έβαλα άλλα έβαλα ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου το οποίο έδωσε και ένα όμορφο κόκκινο χρώμα στο νερό. Την Anubia την έβαλα με μια κλωστίτσα πάνω στο ξύλο και το microsorium το έχωσα ελαφρά μέσα στο χαλίκι αφήνοντας αρκετές ρίζες έξω από αυτό.Γέμισα το ενυδρείο με νερό, έβαλα το απαραίτητο αποχλωριοτικό (JBL Biotopol) και επίσης έβαλα βακτήρια για το φίλτρο (Sera bio nitrivec). Έχοντας τον μονομάχο σε μια κανάτα μιας και δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς άφησα το ενυδρείο να δουλέψει για μια περίπου μέρα και στην συνέχεια τον έβαλα μέσα κάνοντας του την απαραίτητη προσαρμογή, προσθέτοντας σιγά σιγά στην κανάτα του νερό από το ενυδρείο.Στην αρχή το ψάρι ήταν κάπως μαζεμένο αλλά αφού πέρασε μια μέρα τον βλέπω πολύ ενεργητικό. Φουντώνει τα πανέμορφα φτερά του και την ουρά του και κάνει συνέχεια βόλτες. Βακτήρια συνεχίζω και βάζω ανά δύο μέρες μια μικρή ποσότητα περίπου το ένα τρίτο της αρχικής. Έχω βάλει συνολικά άλλες δύο φορές από την αρχική.Σε δύο μέρες θα αλλάξω το 1/3 της ποσότητας του νερού μιας και πέρασε η πρώτη εβδομάδα. Σκέφτομαι να βάλω άλλα δύο ανθεκτικά φυτά στο ενυδρείο. Ένα κερατόφυλλό και κάποιο ακόμα ανθεκτικό!!! Θα σας παρακαλούσα να με συμβουλέψετε για τις καλύτερες δυνατές κινήσεις που πρέπει να κάνω για να είναι ευτυχισμένος ο φίλος μου… Link to comment Share on other sites More sharing options...
B_betta 16 Απριλίου 2012 #2 Share 16 Απριλίου 2012 Κουκλος ο μικρουλης! Να τον χαιρεσαι ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
maik78 16 Απριλίου 2012 #3 Share 16 Απριλίου 2012 Να τον χαιρεσε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lykourgos 16 Απριλίου 2012 #4 Share 16 Απριλίου 2012 πολυ όμορφο καλη δουλεια έχεις κάνει! μπράβο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassjunkies 16 Απριλίου 2012 Author #5 Share 16 Απριλίου 2012 Θα ήθελα να μου προτείνεται κάποιο ακόμα φύτο χωρίς πολλές απαιτήσεις. Φώτα έχω βάλει μια ledoσειρά θερμού φωτισμού 20 leds. Πιστεύω ότι είναι αρκετός για τα φυτά. Βακτήρια να συνεχίζω να βάζω στο νερό??? Έχω πάρει στικάκια για μέτρηση του νερού και μέχρι στιγμής όλες οι μετρήσεις φαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Σκέφτομαι να βάλω και ένα γλύφτη μαζί για να καθαρίζει το ενυδρείο. Τι είδος να βάλω που να μη μεγαλώνει πολύ??? Αυτά προς το παρών... Προσθέτω και κάποιες ακόμα φωτογραφίες... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 16 Απριλίου 2012 #6 Share 16 Απριλίου 2012 Ο μονομάχος σου είναι πολύ όμορφος και τυχερός με το νέο του σπίτι. Πρόσθεσε όσα φυτά χαμηλών απαιτήσεων μπορείς, και δημιούργησέ του μια σκιερή γωνιά για να ξεκουράζεται ήσυχα όταν θέλει. Το microsorum είναι καλύτερα να το δέσεις και αυτό σε μία πέτρα η ένα ξύλο ώστε να αποφύγεις ένα πιθανό σάπισμα. Θα σου έλεγα να μην προσθέσεις κανένα άλλο ψάρι στα 25λτ, παρα μόνο κάποιο σαλιγκάρι η έστω κάποιες γαρίδες στο μέλλον αφού οριμάσει καλά ο βυθός του ενυδρείου σου και φυσικά στο επιτρέψει και ο μονομάχος σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
draculas 17 Απριλίου 2012 #7 Share 17 Απριλίου 2012 Πολύ ωραίο ψάρι! Το κερατόφυλλο να το αφήσεις να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού γιατί τους αρέσει να χώνονται από κάτω και να περιμένουν θηράματα ή να φτιάχνουν τις φωλιές τους. Από εύκολα φυτά, έχω κι εγώ αυτά που έχεις κι εσύ αλλά τρομερή ανάπτυξη χωρίς προβλήματα(μετά την προσαρμογή τους φυσικά) έχω δει στην vallisneria. Είναι εύκολο και ταχείας ανάπτυξης!! αλλά δεν ξέρω αν κάνει σε χαλίκι χωρίς υπόστρωμα που έχεις εσύ. Εγώ την έχω σε άμμο κι έπιασε. Επίσης επειδή δεν αναφέρεις την διατροφή, θα σου πρότεινα μια φορά τη βδομάδα να τον αφήνεις ατάιστο γιατί λένε ότι είναι δυσκοίλια ψάρια. Για τα βακτήρια σου κάνε ότι λένε οι οδηγίες στο μπουκαλάκι... αν και δεν μπορείς να κάνεις και πολλά αφού το ψάρι ήδη υπάρχει. Κι επειδή δεν ξέρω αν έχεις βάλει θερμόμετρο επειδή δεν αναφέρεται κάπου, βάλε κι ένα θερμόμετρο για να ελέγχεις την Τ, γιατί καμιά φορά με τον φωτισμό και με τους θερμαντήρες δεν ξέρεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassjunkies 17 Απριλίου 2012 Author #8 Share 17 Απριλίου 2012 Όσον αφορά την τροφή, του δίνω bloodworms το πρωί και λίγα φυλλαράκια για μονομάχο το απόγευμα αλλά πάντα σε πολύ μικρές ποσότητες και οι δύο τροφές. Θερμόμετρο έχω ένα ψηφιακό με το ηλεκτρόδιο του μέσα στο ενυδρείο και η θερμοκρασία του νερού είναι μεταξύ 25.7 και 26.1 βαθμούς. Σήμερα θα βάλω και ένα χρονοδιακόπτη για τον φωτισμό του ο οποίος θα ανάβει σταθερά 8 ώρες κάθε μέρα. Όσον αφορά το σαλιγκάρι, τι είδους να βάλω το οποίο δεν θα μου τρώει τα φυτά και να μην πολλαπλασιάζεται? Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 17 Απριλίου 2012 #9 Share 17 Απριλίου 2012 Και τα microsorum καλύτερα είναι να δεθούν σε κάποιο ξύλο. Δύσκολα να μείνει στο βυθό έτσι. Με κάθε αλλάγη που θα κάνεις στο ενυδρείο είναι πιθανό να ξεφυτεύεται. Από την άλλη, δεν το έχω δοκιμάσει να δω πως πάει όταν είναι σωστά φυτεμένο στο βυθό. Δες εδώ κάποια βίντεο έτσι ενημερωτικά : http://www.aquazone....l=&fromsearch=1 Ευκολα φυτά για τα λίτρα σου : http://www.aquazone....ndpost&p=503033 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigoros 17 Απριλίου 2012 #10 Share 17 Απριλίου 2012 Ο μονομάχος σε 25 λίτρα είναι άρχοντας, καλύτερα μην βάλεις άλλο ψάρι μέσα, ρίχνε βακτήρια για να στρώσει το ενυδρειάκι γρήγορα και βάλε κανένα φυτάκι ακόμα, αν θέλεις πάρε και κάποιο υγρό λίπασμα να ρίχνεις όποτε χρειάζεται για να συμπληρώνουν τα φυτά ιχνοστοιχεία, θα σου πρότεινα καμμία γαριδούλα αργότερα όπως red ή bamboo, να το χαίρεσαι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassjunkies 18 Απριλίου 2012 Author #11 Share 18 Απριλίου 2012 Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές σας!!! Παρατήρησα χτες ότι ο μονομάχος μου "τσαμπουκαλέβετε" με τον εαυτό του στο πίσω τζάμι του ενυδρείου λόγο του ότι είναι σκούρο και βλέπει το είδωλό του. Να σας πω την αλήθεια είναι εντυπωσιακός όταν το κάνει, αλλά πάλι άκουσα ότι είναι κακό για την υγεία του ψαριού γιατί στρεσάρονται. Πρέπει να βγάλω το φόντο από το πίσω τζάμι ή μπορώ να το αφήσω μιας και μου αρέσουν αυτές οι αντιδράσεις του ψαριού? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 18 Απριλίου 2012 #12 Share 18 Απριλίου 2012 Να βγαλεις το πλαστικο φοντο γιατι γυαλιζει,και να βαψεις την πλατη του ενυδρειου με πλαστικο χρωμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeLk 18 Απριλίου 2012 #13 Share 18 Απριλίου 2012 Πολυ ομορφος ο μονομαχος σου!!! Μπραβο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 18 Απριλίου 2012 #14 Share 18 Απριλίου 2012 Ο μονομάχος σε 25 λίτρα είναι άρχοντας, καλύτερα μην βάλεις άλλο ψάρι μέσα, ρίχνε βακτήρια για να στρώσει το ενυδρειάκι γρήγορα και βάλε κανένα φυτάκι ακόμα, αν θέλεις πάρε και κάποιο υγρό λίπασμα να ρίχνεις όποτε χρειάζεται για να συμπληρώνουν τα φυτά ιχνοστοιχεία, θα σου πρότεινα καμμία γαριδούλα αργότερα όπως red ή bamboo, να το χαίρεσαι. Οι bamboo shrimp είναι γαρίδες αρκετά μεγάλου μεγέθους : μέχρι 10 εκατοστά οι αρσενικές και 8 εκατοστά οι θηλυκές. Θέλουν ειδική διατροφή. Οι γαρίδες αυτές για να τραφούν, χρησιμοποιούν τα μπροστινά τους πόδια σαν απόχες - βεντάλιες για να συλλέγουν μικροοργανισμούς, αιωρούμενες άλγες, βακτήρια κλπ που παρασέρνει το ρεύμα του νερού. Τους αρέσει, αλλά είναι και απαραίτητο για την επιβίωση και διατροφή τους, να κάθονται σε μέρη με ισχυρό ρεύμα, ακόμα και μπροστά από το φίλτρο, ώστε να μαζεύουν με τις "απόχες" τους την τροφή τους. Γενικά προτείνουν γύρω 30 λίτρα καλά στρωμένου ενυδρείου για κάθε τέτοια γαρίδα. Άρα είναι εντελώς ακατάλληλες στη συγκεκριμένη περίπτωση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigoros 18 Απριλίου 2012 #15 Share 18 Απριλίου 2012 Φίλε Theodor, είχα δύο bamboo όταν είχα ενυδρείο γλυκού και να σου πω την αλήθεια πότε δεν τις έδωσα ειδική διατροφή ούτε είχα κανένα κυκλοφορητή στο ενυδρείο για να πηγαίνουν εκεί, έτρωγαν από τα υπολείμματα τροφών που ταιζα τα ψάρια και ότι άλλο έβρισκαν, το ενυδρείο ήταν όντως στρωμένο πολύ καιρό ( 3,5 χρόνια ) και ήταν 260 λίτρα, τις είχα κάνα χρόνο και μετά τις χαρισα μαζί με τα ψάρια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
theodor72 18 Απριλίου 2012 #16 Share 18 Απριλίου 2012 (edited) Μήπως εννοείς κανένα άλλο είδος; Βέβαια είναι και πολλά τα λίτρα, αλλά το βρίσκω απίθανο να τρώνε υπολείματα τροφών. Βέβαια έτσι και αλλιώς δεν έχω προσωπική εμπειρία οπότε... Επίσης διαβάζω στο νετ πως ζουν 1 ως 3 χρόνια... Έγινε επεξεργασία 18 Απριλίου 2012 - theodor72 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassjunkies 18 Απριλίου 2012 Author #17 Share 18 Απριλίου 2012 Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές σας!!! Παρατήρησα χτες ότι ο μονομάχος μου "τσαμπουκαλέβετε" με τον εαυτό του στο πίσω τζάμι του ενυδρείου λόγο του ότι είναι σκούρο και βλέπει το είδωλό του. Να σας πω την αλήθεια είναι εντυπωσιακός όταν το κάνει, αλλά πάλι άκουσα ότι είναι κακό για την υγεία του ψαριού γιατί στρεσάρονται. Πρέπει να βγάλω το φόντο από το πίσω τζάμι ή μπορώ να το αφήσω μιας και μου αρέσουν αυτές οι αντιδράσεις του ψαριού? Κάνω κακό στην υγεία του ψαριού αφήνωντας τον φόντο του ενυδρείου??? Ρωτάω γιατί μου αρέσει που είναι ενεργητικός και "τσαμπουκαλής"!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigoros 18 Απριλίου 2012 #18 Share 18 Απριλίου 2012 Μήπως εννοείς κανένα άλλο είδος; Βέβαια είναι και πολλά τα λίτρα, αλλά το βρίσκω απίθανο να τρώνε υπολείματα τροφών. Βέβαια έτσι και αλλιώς δεν έχω προσωπική εμπειρία οπότε... Επίσης διαβάζω στο νετ πως ζουν 1 ως 3 χρόνια... Όχι φίλε, είμαι σίγουρος ότι ήταν bamboo και τις είχα πάρει απο το γνωστό κατάστημα επάνω στην Μοναστηρίου και πραγματικά δεν τις έδωσα κάτι ιδιαίτερο άλλο εκτός απο τροφή που έδινα στα ψάρια, το ενυδρείο μου ήταν αυτό Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigoros 18 Απριλίου 2012 #19 Share 18 Απριλίου 2012 Κάνω κακό στην υγεία του ψαριού αφήνωντας τον φόντο του ενυδρείου??? Ρωτάω γιατί μου αρέσει που είναι ενεργητικός και "τσαμπουκαλής"!!! Μήπως στρεσάρεται όμως και δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα; Επειδή δεν ξέρω απο μονομάχους ας απαντήσει κάποιος που ασχολείται με αυτό το είδος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 18 Απριλίου 2012 #20 Share 18 Απριλίου 2012 Μήπως στρεσάρεται όμως και δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα; Επειδή δεν ξέρω απο μονομάχους ας απαντήσει κάποιος που ασχολείται με αυτό το είδος. Αυτό το "τσαμπουκάλεμα" αν συμβαίνει πολύ συχνά μπορεί να είναι πηγή στρες. Και εγώ χωρίς να είμαι ειδικός προτείνω να καλύψεις το πίσω μέρος του ενυδρείου για να μην καθρεφτίζεται. Όταν σε συνηθίσει θα σου "τσαμπουκαλεύεται" την ώρα που μπαίνεις στο χώρο για να τον ταΐσεις. Μπράβο για το "σπίτι" που του έχεις φτιάξει και για το μεράκι να του παρέχεις τις καλύτερες συνθήκες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassjunkies 20 Απριλίου 2012 Author #21 Share 20 Απριλίου 2012 Σας επισυνάπτω και δύο νέες φωτογραφίες του μονομάχου μου. Στην πρώτη είναι λίγο "τσαμπουκαλεμένος"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos_d7 20 Απριλίου 2012 #22 Share 20 Απριλίου 2012 ναι στρεσαρεται φιλε μου δυστηχως με την αντανακλαση του ειδωλου του. Εμενα με απασχολει πιο πολυ οτι το ενυδρειο σου δε ειχε στρωσει και μπηκε μεσα το ψαρι. Απο μετρησεις πως τα πας;Αμμωνια,νιτρωση,νιτρικα ειναι τα βασικα. Απο φυτα μπορεις να βαλεις βαλισνεριες και ισως καποια κρυπτοκορινα.Το πρωτο ευκολο φυτο και οταν αναπτυχθει αρκετα θα καλυψει και λιγο την επιφανεια οπως πρεπει. Το κερατοφυλλο ειναι επισης καλο αλλα επειδη παιρνει ολα τα νιτρικα μπορει να σου παρουσιασει στα αλλα φυτα προβλημα. Επισης να μην εχει μεγαλη αναταραξη στην επιφανεια καθοτι λαβαρυνθοψαρο.(καπως ετσι γραφεται ).Αναπνεει δηλαδη απο την επιφανεια.Αλλα ψαρια μη βαλεις για το καλο τους σε αυτα τα λιτρα. Γαριδες ειναι θεμα μονομαχου.Μπορει και να μη τις πειραξει.αν μπορεις βαλε αμανο που δε μασανε γενικα και ειανι μεγαλες.θα σε βοηθησουν και με τις αλγες.Φυσικα οταν στρωσει το ενυδρειο και ο βυθος.ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassjunkies 20 Απριλίου 2012 Author #23 Share 20 Απριλίου 2012 Αμμωνία δεν έχω μετρήσει ακόμα. Νιτρώδη και νιτρικά με στικακια μου δείχνει σχεδόν 0. Φυτά θα βάλω λίγο κερατόφυλλο και λίγο γρασίδι που θα μου δώσει ένας φίλος. Θα μου δώσει επίσης και ένα apple snail και σκέφτομαι να το βάλω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panos_d7 20 Απριλίου 2012 #24 Share 20 Απριλίου 2012 Αμμωνία δεν έχω μετρήσει ακόμα. Νιτρώδη και νιτρικά με στικακια μου δείχνει σχεδόν 0. Φυτά θα βάλω λίγο κερατόφυλλο και λίγο γρασίδι που θα μου δώσει ένας φίλος. Θα μου δώσει επίσης και ένα apple snail και σκέφτομαι να το βάλω. 1.Μη μετρας με στικακια.Ειναι αναξιοπιστα. 2.Νιτρικα και νιτρωδη 0 ειναι κακο.Δεν εχει ολοκληρωσει τον κυκλο του.Μη βαλεις ακομα αλλον ζωντανο οργανισμο. 3.Μετρα αμμωνια.Δε μπορεις να φανταστεις τι μπορει να σου κανει στο ψαρι αν εχεις ανεβασμενες τιμες.Εστω και λιγο. 4.Ολοι ενθουσιαζομαστε αλλα αν δε θες να στεναχωρηθεις και να απαγοητευτεις πρεπει να κανεις σταθερα και αργα βηματα.Το αποτελεσμα θα σε δικαιωσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bassjunkies 21 Απριλίου 2012 Author #25 Share 21 Απριλίου 2012 Στην περίπτωση που μετρήσω σήμερα αμμωνία και μου βγάλει λίγο... τι κανώ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος