Jump to content

Εσωτερικο Ή Εξωτερικο Sump??

xrele

Recommended Posts

Καλησπερα παιδια και χρονια πολλα..

Εχω στα σκαρια την κατασκευη ενος ενυδρειου 200 εκ μηκος, 55 πλατος και 70 υψος με σκοπο να γινει αφρικανικο malawi.

Θα ηθελα λοιπον την γνωμη σας σχετικα με την φιλτρανση...

Στην αρχη σκεφτομουν για sump 80x45x50εκ κατω απο το κυριως ενυδρειο με πυργο υπερχειλησης, σωληνα durso φ50 και αντλια επιστροφης eheim compact+ 5000ltr.(σωστα μεχρι εδω??)

Επειτα ομως διαβασα για τα εσωτερικα sump.Ετσι σκεφτηκα να κανω ενα, στην αριστερη μερια του ενυδρειου, θυσιαζοντας 20 εκ απο το μηκος ετσι ωστε να εχω ενα sump 20x55x70 με 3 διαμερισματα και μια τρυπα φ40 πανω δεξια για τη εισαγωγη του νερου.Οποτε ουτε σωληνες,ουτε φοβος πλημμύρας, ουτε πυργους υπερχειλησης, ουτε δυνατες αντλιες, κτλ. Απλα κολημα ενα τζαμακι ακομα...

Και τωρα ειμαι πιο μπερδεμενος απο πριν...

Να παω στην πρωτη λυση που ισως μπορω αργοτερα να το γυρισω και σε θαλασσα??

Ή να κανω εσωτερικο sump που ειναι πιο ευκολο και οικονομικο???

Καθε γνωμη ευσπροδεκτη....

Φιλικα Χρηστος

Χρόνια σου πολλά.

Τερατάκι ετοιμάζεις.Αν είναι να το έχεις για κιχλίδες νομίζω το μόνο που θα χρειαστείς είναι 1-2 καλά εξωτερικά φίλτρα.Αν θέλεις αργότερα να το κάνεις θαλασσινό καλά θα κάνεις να βάλεις σάμπ και υπολόγησε θάλαμο για σκίμμερ,ριάκτορες,ζωντανό βράχο,και μακροάλγες αν πάς σε berlin φιλοσοφία.Αλλά ψάξτα όλα τώρα που το ετοιμάζεις γιατί θα χρειαστείς και φωτισμό και κυκλοφορία πέρα απο την φίλτρανση και στο μέγεθος αυτό ενα θαλασσινό δεν γεμίζει εύκολα.

καλα το θαλασσινο ειναι στο πολυ πισω μερος του μυαλο μου...

Δηλαδη προτεινεις εξωτερικα φιλτρα καλυτερα απο οτι ενα εσωτερικο sump???

Ναι γιατί το εσωτερικό αν βουλώσει δεν θα έχεις φίλτρανση ανώ 2 εξωτερικά φίλτρα σε καλύπτουν ακόμα και σε περίπτωση όλα να πάνε στραβά.

Αν φτιαχτεί μελετημένα το εσωτερικό sump δε θα έχεις πρόβλημα.Μπορείς ακόμα να το κάνεις και αφαιρούμενο, είτε με χώρισμα, είτε φτιάχνοντας ένα κουτί στις εσωτερικές διαστάσεις από plexiglass.

Συμφωνώ με τον FotisGt. Στο δικό μου 120 λίτρο ενυδρείο με ένα μέτρο μήκος θυσίασα 7 εκ περίπου και έφτιαξα εσωτερικό Sump το οποίο δουλεύει άψογα και χωρίς θόρυβο και με μικρή αντλία. Με plexi πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα καθώς μπορεί να το χειριστείς καλύτερα σαν υλικό.

Θα προτιμούσα plexi... Πιο ελαφρύ,πιο ευκολοδούλευτο (με μια μικρή εμπειρία και απλά εργαλεία) και πιο ασφαλές.Το βγάζεις εύκολα όταν χρειαστεί χωρίς να κάνεις ζημιά αν δεν προσέξεις.Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να βάλεις ένα χώρισμα σαν κάθετη κόντρα πριν το κουτί ώστε όταν το αφαιρέσεις να συγκρατήσει την άμμο στη θέση της.Κι αυτό μπορεί να γίνει με plexi ή ένα κομμάτι τζάμι που θα κολληθεί πρόχειρα, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί κι αυτό στο μέλλον.Ιδέες ρίχνω,ότι θέλεις διαλέγεις... :)

Μόνο μην ξεχάσεις οτι θα μπουν κόντρες στο ενυδρείο...Για να μπορεί να μπει και να βγει πρέπει να γίνει πιο στενό ώστε να στρίβει κατά μήκος.

καταλαβα το σκεπτικο...ομολογω οτι το αφαιρουμενο plexy ειναι μια λυση που δεν την ειχα σκεφτει...

μηκος15 η 20 εκ ειναι καλυτερα??και τι αντλια θα χρειαζοταν γιαπαραδειγμα??

Και με 15 θα δουλέψει και χωράει μπόλικο υλικό.20 πάντως θα ήταν κορυφή.Δες λίγο παλαιότερα θέματα,αν κάνεις μια αναζήτηση στη φίλτρανση θα βρεις κι άλλα.

http://www.aquazone....showtopic=69830

http://www.aquazone....pic=68166&st=20

Μια τρύπα πρέπει να γίνει χαμηλά για να τραβάει βρωμιά και να κατεβάζει τη στάθμη μαζί με το ενυδρείο.Αν κάνεις μόνο ψηλά την έκατσες.

Θα έβαζα μια 3.000 Λτ.

Εαν παω ομως στην λυση του sump κατω απο το ενυδρειο θα με καλυψει η διασταση 80x45x50εκ??Και γενικοτερα η λυση του πυργου υπερχειλησης με σωληνα durso φ50 και αντλια επιστροφης eheim compact+ 5000lt???

Πρεπει να προσεξω κατι ιδιαιτερα??

εγω προσωπικα λεω για σαμπ εσωτρικο... μπορει να γινει κατι στην πλατη του ενυδρειου για να μην εχεις προβλημα το πως θα το γυρησεις μεσα στα διπλα...με αυτην την λυση θυσιαζεις λιγα λιτρα αλλα εχεις το κεφαλι σου υσηχο.. δεν προκητε ποτε να εχεις προβλημα με το αν θα μπουκοσει... αν τελικα πας σε σαμπ κατω προτηνω 2 υπερχυλησεις προς τα κατω για συγουρια... εγω προσωπικα το ξαναλεω,,,στο δικο μου ενυδρειο τωρα που θα ξυλωθει και θα μετακινιθει σε αλλο μερος,θα βγαλω το σαμπ απο κατω και θα το κολησω τερμα δεξια.... εκει για μενα ειναι ολα πολυ απλα...ουτε θορυβος,ουτε καποια πλημηρα...πολυ ευκολο καθαρισμα...οσο βιολογικο θελω μεσα.... σκεψου το... και με 2 φιλτρα εισαι οκ αλλα τα φιλτρα σου θα κοστησουν 3πλασια και θα σε περιορισουν στην βιολογια..

Μπορειτε να μου πειτε την γνωμη σας τοτε για το παρακατω σχεδιακι???

Είναι σωστη η φιλοσοφία του???

Ή χρειαζεται να διορθωσουμε κατι??

34qlkpf.jpg

Έγινε επεξεργασία - xrele

Το ενυδρειακό βαμβάκι πρέπει να το βάλεις σε σημείο με εύκολη πρόσβαση.Δε χρειάζονται τόσα σφουγγάρια,αντικατέστησε τον όγκο του ενός με βιολογικό υλικό

και τα σφουγγάρια κόψ'τα στη μέση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...