Jump to content

Νέος Μονομάχος | Νέο Ενυδρείο | Νέος Στο Χώρο

955i

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,
όπως γράφω και στον τίτλο είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το θέμα αυτό (ενυδρείο, ψάρια κλπ).

Το Σάββατο 7 Απρ. ήρθε στο σπίτι (δώρο για το γιο μου, από μία θεία του) ένας μονομάχος μέσα σε μία γυάλα με λίγο κόκκινο χαλικάκι (νομίζω πλαστικό) και ένα άλλο διακοσμιτικό...

Οι οδηγείες που μας έδωσε (μέσω του pet shop που το αγόρασε) ήταν:
1. κάθε 3-4 μέρες αλλαγή νερού με 3-4 σταγονες αντιχλωρίου
2. μία φορά τη μέρα τάισμα 4-5 (ανάλογα με το μέγεθος) σκουλικάκια αποξηραμένα

Το ίδιο βράδυ ξεκίνησα να κοιτάζω μέσω internet τι είναι αυτό, τι ανάγκες έχει και διάφορα άλλα γύρω από το θέμα. Να μη τα πολυλογώ την Τρίτη 10 του μήνα πήρα ένα ενυδρείο 20lt. Έβαλα χαλίκι λευκό, περίπου 4cm, ένα ξύλο και ένα πλαστικό φυτό (νομίζω λάθος η επιλογή μου). Το βράδυ της Τρίτης 21:00 αφού πλύθηκαν όλα με βραστό νερό, γέμισα το ενυδρείο με νερό από φίλτρο σπιτιού για πόσιμο νερό (με ενεργό άνθρακα) και περίπου ένα καπάκι από βακτήρια -sera bio nitrivec-. Οι οδηγείες που πήρα εγώ από διαφορετικό (όχι από αυτό που αγοράστικε το ψάρι) pet shop ήταν: το πολύ σε 24 ώρες θα έχει ξεθολώσει το νερό και θα έιναι έτοιμο για το μονομάχο.

Την Τετάρτη το βράδυ αφού εξακολουθούσε να έναι σχετικά θολό το νερό ακόμα και με το άγχος για τον μονομάχο να με έχει κυριεύσει, αποφασίζω να κάνω αλλαγή 50% του νερού (όχι από το φίλτρο του σπιτιού που προανέφερα) με την αντίστοιχη ποσότητα από βακτήρια και 30 σταγόνες αντιχλώριο.

Πέμπτη πρωί, πάω στο pet shop που πήρα το ενυδρείο με δείγμα νερού (12 ωρών) από το ενυδρείο για να μετρήσουν και να μου πουν τη κατάσταση του νερού. Σε γενικές γραμμές το βρήκε καλό, δεν είχε πιάσει όμως μύκητες (όσους θέλει ο μονομάχος- να ροζίζει το τετραγωνάκι από το στικ) και είχε αρκετή αμωνία (κιτρινοπράσινο νερό μετά από κάτι σταγόνες που έβαλε μέσα στο δείγμα)...

Βάλε τροφή σε ένα τούλι μου είπε να βοηθήσεις τους μύκητες.

Από τις 9:00 της Πέμπτης έχω το τούλι με μισό κουταλάκι σκουλικια μέσα στο ενυδρείο.

Σήμερα Παρασκευή 13 Απρ. ο μονομάχος είναι ακόμα στη γυάλα κι εγώ αγχωμένος δε ξέρω τι πρέπει να κάνω...

Όποιος μπορεί και θέλει ας βοηθήσει... με απλά λόγια και step by step γιατί δεν σας κρύβω έχω ψιλοπελαγώσει με όσα έχω διαβάσει τόσες μέρες...

Ευχαριστώ
955i!

• Απαντήσεις 55
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα σε όλους,

όπως γράφω και στον τίτλο είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το θέμα αυτό (ενυδρείο, ψάρια κλπ).

Το Σάββατο 7 Απρ. ήρθε στο σπίτι (δώρο για το γιο μου, από μία θεία του) ένας μονομάχος μέσα σε μία γυάλα με λίγο κόκκινο χαλικάκι (νομίζω πλαστικό) και ένα άλλο διακοσμιτικό...

Οι οδηγείες που μας έδωσε (μέσω του pet shop που το αγόρασε) ήταν:

1. κάθε 3-4 μέρες αλλαγή νερού με 3-4 σταγονες αντιχλωρίου

2. μία φορά τη μέρα τάισμα 4-5 (ανάλογα με το μέγεθος) σκουλικάκια αποξηραμένα

Το ίδιο βράδυ ξεκίνησα να κοιτάζω μέσω internet τι είναι αυτό, τι ανάγκες έχει και διάφορα άλλα γύρω από το θέμα. Να μη τα πολυλογώ την Τρίτη 10 του μήνα πήρα ένα ενυδρείο 20lt. Έβαλα χαλίκι λευκό, περίπου 4cm, ένα ξύλο και ένα πλαστικό φυτό (νομίζω λάθος η επιλογή μου). Το βράδυ της Τρίτης 21:00 αφού πλύθηκαν όλα με βραστό νερό, γέμισα το ενυδρείο με νερό από φίλτρο σπιτιού για πόσιμο νερό (με ενεργό άνθρακα) και περίπου ένα καπάκι από βακτήρια -sera bio nitrivec-. Οι οδηγείες που πήρα εγώ από διαφορετικό (όχι από αυτό που αγοράστικε το ψάρι) pet shop ήταν: το πολύ σε 24 ώρες θα έχει ξεθολώσει το νερό και θα έιναι έτοιμο για το μονομάχο.

Την Τετάρτη το βράδυ αφού εξακολουθούσε να έναι σχετικά θολό το νερό ακόμα και με το άγχος για τον μονομάχο να με έχει κυριεύσει, αποφασίζω να κάνω αλλαγή 50% του νερού (όχι από το φίλτρο του σπιτιού που προανέφερα) με την αντίστοιχη ποσότητα από βακτήρια και 30 σταγόνες αντιχλώριο.

Πέμπτη πρωί, πάω στο pet shop που πήρα το ενυδρείο με δείγμα νερού (12 ωρών) από το ενυδρείο για να μετρήσουν και να μου πουν τη κατάσταση του νερού. Σε γενικές γραμμές το βρήκε καλό, δεν είχε πιάσει όμως μύκητες (όσους θέλει ο μονομάχος- να ροζίζει το τετραγωνάκι από το στικ) και είχε αρκετή αμωνία (κιτρινοπράσινο νερό μετά από κάτι σταγόνες που έβαλε μέσα στο δείγμα)...

Βάλε τροφή σε ένα τούλι μου είπε να βοηθήσεις τους μύκητες.

Από τις 9:00 της Πέμπτης έχω το τούλι με μισό κουταλάκι σκουλικια μέσα στο ενυδρείο.

Σήμερα Παρασκευή 13 Απρ. ο μονομάχος είναι ακόμα στη γυάλα κι εγώ αγχωμένος δε ξέρω τι πρέπει να κάνω...

Όποιος μπορεί και θέλει ας βοηθήσει... με απλά λόγια και step by step γιατί δεν σας κρύβω έχω ψιλοπελαγώσει με όσα έχω διαβάσει τόσες μέρες...

Ευχαριστώ

955i!

Καταρχας καλως ηρθες.

Τωρα κανονικα πρωτα ετοιμαζουμε το ενυδρειο δηλαδη το αφηνουμε να "στρωθει" δηλαδη η αμμωνια και τα νιτρωδη να ειναι 0 και τοτε βαζουμε ψαρια .Η γνωμη μου ομως ειναι να βγαλεις το τουλι με το φαγητο απο το ενυδρειο να κανεις μια αλλαγη 40-50% και να βαλεις τον μονομαχο μεσα επειτα η να αγορασεις υγρα τεστ η να πηγαινεις σε καποιο pet shop να στα μετρανε αλλα πρωσωπικα ψηφιζω το πρωτο.Ετσι καθε μερα -παραμερα μετρα με υγρα τεστ το νερο σου και κανε αναλογα καποιες μικρες αλλαγες 30%.Τελος και το κυριοτερο που δεν ειδα να εχεις γραψει ειναι αγορασες μαζι με το ενυδρειο καποιο φιλτρο??

Έγινε επεξεργασία - Γιωργος guppy

Φίλε μου σε ευχαριστώ για την ανταπόκριση,

ναι βέβαια έχω βάλει φίλτρο με κεραμικά μπιλάκια...

Αλλαγή με νερό από το φίλτρο του σπιτιού ή απλό βρύσης με αντιχλώριο?

Βάζω και τους αντίστοιχους μύκητες?

Καθε φορά που αλλάζω νερό?

Εγω βαζω απλο βρυσης και ας εχω φιλτρο νερου. γιατι οι μονομαχοι δεν θελουν κατι ιδιαιτερο απο σκληροτητες .Καλυτερα να βαζεις αντιχλωριο και νερο βρυσης.

Οταν λες μυκητες εννοεις για να στρωθει το μπουκαλακι με το υγρο της sera??

Ok με το νερό, βρύσης.

Αντιχλώριο, ισχύει περίπου 4 σταγόνες/λίτρο?

Ναι το μπουκαλάκι της sera.

Κάθε φορά που αλλάζω (20%, 30%...) βάζω την αντίστοιχη ποσότητα από το μπουκαλάκι αυτό?

Ακου εγω αυτα τα υγρα δεν τα πολυ πιστευω οτι κανουν κατι .Καλυτερα για να μην επιβαρυνεις τον μονομαχο σου να μην βαζεις και να αφησεις να στρωθει το ενυδρειο μονο του σιγα σιγα.Ποιο αντιχλωριο εχεις??

Επισης το sera bio nitrivec το χρησιμοποιουμε μια φορα οπως λενε οι οδηγιες οταν γεμιζουμε το νερο και μετα απο ωρες βαζουμε τα ψαρια.

Έγινε επεξεργασία - Γιωργος guppy

Αντιχλώριο της sera.

Για να στρωθεί δεν χρειάζετε μύκητες?

Αν δε βάζω από το μπουκάλι της sera πως θα αποκτήσει μύκητες?

Με του μύκητες δε θα μειωθεί και η αμωνία ή κάνω λάθος?

Το αντιχλωριο της sera λεει 5 ml στα 20 λιτρα αρα εαν κανεις 50% αλλαγη θα βαλεις 2,5 ml.

Tωρα το υγρο για βακτηρια και οχι μυκητες θεωρητικα το βαζεις μια μερα πριν βαλεις ψαρια στο ενυδρειο οταν ειναι προσφατα στημενο(2-3 ημερων) ετσι η δουλεια τους ειναι να πανε στο φιλτρο και να βοηθησουν στο γρηγορο στρωσιμο του ενυδρειου.Αρα κρατατο για καποιο αλλο ενυδρειο που θα στρωσεις. ;-)

Εγώ παιδιά το sera bio nutrivec το ρίχνω κάθε μέρα για να δημιουργήσω αποικίες από τα βακτυριδια. Βέβαια δεν ξέρω αν χρειάζεται τοσο πολύ.

Απλά αν τα ταιζεις με τροφή πιστεύω θα αναπτυχθούν.

Μόλις μετρήσεις με τα τεστ αμμωνία και no2 μηδέν και κάποια no3 τότε μπορείς να βάλεις τον μονομάχο.

Εγώ το στρώνω 2 βδομάδες μέχρι τώρα.

Βέβαια για να πεις ότι το ενυδρειο είναι σε καλά στρωμένη κατάσταση σίγουρα πρέπει να περάσει κανένας μήνας.

Έγινε επεξεργασία - idnik

Λοιπόν, 15:00 η ώρα μετά από 40% αλλάγή έβαλα μέσα το μονομάχο... όνομα αυτού Άρθουρ.

Από την ώρα που μπήκε στο ενυδρείο μου δίνει την εντύπωση ότι παλεύει με τη ροή του νερού...

Το φίλτρο που έχω δεν ρυθμίζεται.

Μετά από 4 ώρες αποφάσισα να τον ξαναβάλω στη γυάλα...

Ξέρει κάποιος να μου πει ποιό το κόστος ενός ρυθμιζόμενου φίλτρου για 20lt ενυδρείο? Είναι όντως αυτό το πρόβλημα?

Λοιπόν, 15:00 η ώρα μετά από 40% αλλάγή έβαλα μέσα το μονομάχο... όνομα αυτού Άρθουρ.

Από την ώρα που μπήκε στο ενυδρείο μου δίνει την εντύπωση ότι παλεύει με τη ροή του νερού...

Το φίλτρο που έχω δεν ρυθμίζεται.

Μετά από 4 ώρες αποφάσισα να τον ξαναβάλω στη γυάλα...

Ξέρει κάποιος να μου πει ποιό το κόστος ενός ρυθμιζόμενου φίλτρου για 20lt ενυδρείο? Είναι όντως αυτό το πρόβλημα?

Παιζει καμια φωτο του φιλτρου?

Λεω μηπως βαλεις κανενα λαστιχο στην εξοδο,κανει και 4-5 τρυπουλες και γινει σαν spray bar με αποτελεσμα να μειωθει αισθητα η ροη.

οι 3 διαφορετικοί τρόποι ροής που έχω (με ή χωρίς spray bar και ανοιχτό ή κλειστό στην άκρη του)

post-49634-0-16205700-1334334673_thumb.jpg

post-49634-0-92438800-1334334674_thumb.jpgpost-49634-0-81198000-1334334676_thumb.jpg

το ενυδρείο

post-49634-0-74353000-1334334678_thumb.jpg

ο μονομάχος στη γυάλα...

post-49634-0-72414500-1334334680_thumb.jpg

Με το spray bar οπως το εχεις ανοιχτο στην ακρη δεν γινετε δουλεια?

Παλι τον περνει το ρευμα?

Ισως είναι η καλύτερη λύση από άποψη ροής... αυτός πάει συνεχώς κοντά στο φίλτρο, σε σημείο που πάει να τον ρουφίξει από τις χαραμάδες... κολλάει πάνω και μετά βάζει δύναμη να φύγει και πάλι από την αρχή...

Ισως είναι η καλύτερη λύση από άποψη ροής... αυτός πάει συνεχώς κοντά στο φίλτρο, σε σημείο που πάει να τον ρουφίξει από τις χαραμάδες... κολλάει πάνω και μετά βάζει δύναμη να φύγει και πάλι από την αρχή...

Θηριο το φιλτρακι!!!!

Κοιτα αν δουλεψει λιγο και με την μουργα που θα πιασει θα πεσει λιγακι και η ροη,παντος δεν νομιζω να εισαι για αλλο φιλτρο στο συγκεκριμενο ενυδρειο.

Αν θελεις και την γνωμη μου καλα εινα να το φερεις τις τρυπες στην σταθμη του νερου ωστε να μην πεφτει εστω και απο αυτο το λιγο υψος,κατι θα γλυτωσεις...

Ισως να ειναι και ταλαιπωρημένο το ψαρακι και ετσι να τον κανει ποιο ευκολα οτι θελει το φιλτρακι.

οκ, τον αφήνω σήμερα το βράδυ στη γυάλα μην τον ζαλήσω κι άλλο σήμερα... αύριο πρωί πάω για τεστ νερού και βλέπουμε...

ευχαριστώ πολύ...

Να σαι καλα φιλαρακι!!!

Αντε με το καλο να παρουν ολα το δρομο τους!!!

Λοιπόν,

μετρήσαμε το νερό στο pet shop και τα αποτελέσματα ήταν οκ...

συμβουλή από το pet shop:

1. ένα ποτήρι νερό από το ενυδρείο στη γυάλα για 15' λεπτά - περίπου

2. σβήνω το φως και το φίλτρο για να μπει ο Άρθουρ μέσα στο ενυδρείο

3. μετά από 2 ώρες περίπου ανάβω φως και φίλτρο...

οκ?

Ώρα 16:00 Μ. Σάββατο είναι μάσα στο ενυδρείο χωρίς φως χωρίς φίλτρο...

ψάχνει και ανακαλύπτει το νέο χώρο του...

Ώρα 16:00 Μ. Σάββατο είναι μάσα στο ενυδρείο χωρίς φως χωρίς φίλτρο...

ψάχνει και ανακαλύπτει το νέο χώρο του...

Χωρις φως αστον ενα 2ωρο αλλα γιατι χωρις φιλτρο??

Πρωτη φορα το ακουω αυτο.

Για να έχει χρόνο να ψάξει το νέο χώρο του... εβδομάδα προσαρμογής? :-))

Πάντως τώρα που μιλάμε είναι μέσα ήρεμος και κάνει βόλτες...

Το φώς το έχω ανοιχτό όλη μέρα? Πότε το σβήνω? Πόσες ώρες το θέλουμε αναμένο? Πάντα?

Kαλώς Ορισες

Αρχικά το φίλτρο δεν πρέπει να το κλείνεις ποτέ αν είναι δυνατόν.

Αφού δεν έχεις αληθινά φυτά το φώς να ανοίγει ένα 7ωρο .Να το ρυθμίσεις με ένα χρονοδιακόπτη ( περίπου 5ε).Ετσι θα ανάβει τις ώρες που θα το βάλεις και πίστεψε με θα βρεις την ησυχία σου.Μπορείς να προσθέσεις ένα πανεύκολο φυτό την anubia.Αυτό θα ομορφύνει πάρα πολυ το ενυδρείο και θα βοηθήσει στο στρώσιμο.Αν το βάλεις βγάλε το ψεύτικο φυτό και αύξησε τη φωτοπερίοδο σε 8 ώρες.Αν ενδιαφέρεσε να βάλεις anubia πες μου για να σου στείλω μήνυμα με πληροφορίες για το φύτεμα της.

Μια ερώτηση

Το ξυλο είναι αληθινό;;

Καταρχήν χρόνια πολλά σε όλους και ευχαριστώ πολύ για όλα...

Από το Μ. Σάββατο στις 18:00 είναι μέσα με φίλτρο και φως κανονικά...

@bbetta αύριο Τρίτη θα έχω ένα αληθινό φυτό από το Pet shop που πιάνει πάνω στο ξύλο (ναι, είναι αληθινό), να σου πω την αλήθεια δε ξέρω τι θα μου φέρει, θα τον ρωτήσω να μάθω...

το παιδί που με εξυπηρετεί δείχνει ότι κάτι ξέρει...

αν μου λες ότι η anubia είναι εύκολη ναι με ενδιαφέρει, αν δε σου κάνει κόπο στείλε πληροφορίες...

Από εδώ και πέρα τι πρέπει να κάνω με το νερό?

Κάθε πότε αλλάζω και πόσο?

Τα στικάκια είναι απαραίτητα?

Μαζί με το νερό και το αντιχλώριο βάζω και κάτι άλλο?

Μετά από 48 ώρες μέσα στο ενυδρείο και βλέποντάς τον να δείχνει καλά, πιστεύετε ότι έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο?

Ευχαριστώ και πάλι

955i!

Καταρχήν χρόνια πολλά σε όλους και ευχαριστώ πολύ για όλα...

Από το Μ. Σάββατο στις 18:00 είναι μέσα με φίλτρο και φως κανονικά...

@bbetta αύριο Τρίτη θα έχω ένα αληθινό φυτό από το Pet shop που πιάνει πάνω στο ξύλο (ναι, είναι αληθινό), να σου πω την αλήθεια δε ξέρω τι θα μου φέρει, θα τον ρωτήσω να μάθω...

το παιδί που με εξυπηρετεί δείχνει ότι κάτι ξέρει...

αν μου λες ότι η anubia είναι εύκολη ναι με ενδιαφέρει, αν δε σου κάνει κόπο στείλε πληροφορίες...Θα σου στείλω μήνυμα

Από εδώ και πέρα τι πρέπει να κάνω με το νερό?

Κάθε πότε αλλάζω και πόσο? Περίπου το ένα τρίτο μία φορά την εβδομάδα ΑΛΛΑ μετά το τέλος του στρωσίματος.(δηλαδή όταν ΝΗ4/ΝΗ3=0 , ΝΟ2=0 και ΝΟ3= 5-15

Τα στικάκια είναι απαραίτητα? Ναι και σου προτεινω να παρεις υγρά τεστ επειδή είναι πιο αξιόπιστα.Αν δεν μπορείς θα ήταν καλο να πάρεις υγρό τεστ τουλάχιστον για την αμμωνία (ΝΗ4)

Μαζί με το νερό και το αντιχλώριο βάζω και κάτι άλλο?Αν εννοείς στο νερο της αλλαγής δεν χρειάζεται κάτι άλλο αν και κάποιοι βάζουν μια στο τόσο προληπτικά ΕΚΤΟΖΟΝ,Μεlafix ή άλλα για πρόληψη ασθενειών

Μετά από 48 ώρες μέσα στο ενυδρείο και βλέποντάς τον να δείχνει καλά, πιστεύετε ότι έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο?

Χρονοδιακόπτη πήρες? :bigemo_harabe_net-134:

Ευχαριστώ και πάλι

955i!

Έγινε επεξεργασία - bbetta

@bbetta σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και για όσα μου έχεις γράψει.

Λοιπόν, το φυτό είναι anubia...

στέλνω φωτό από την τοποθέτησή του στο χαλίκι για σχόλια και παρατηρήσεις...

post-49634-0-18467000-1334684706_thumb.jpg

post-49634-0-41038700-1334684712_thumb.jpg

Ναι έβαλα χρονοδιακόπτη στις 8:00 ώρες.

Πήρα στικάκια και υγρό τεστ ΝΗ4.

Σημερινές μετρήσεις νερού:

NO3 = 0

NO2 = 0

GH = >7d

KH = 6d

pH = 7.2

Cl2 = ανάμεσα σε 0 και 0.8

ΝΗ4 = 0.2

Περιμένω οδηγείες... pls

Ακολουθεί νέο ποστ με φωτο...

Ευχαριστώ και πάλι...

955i!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...