Jump to content

Νερο Για Τα Multi.

dmpatanis

Recommended Posts

Εστησα ενα καινουργιο ενυδρειο 60 λιτρων περνοντας μπολι(μακαρονι+νερο 2λιτρα) απο ενα αλλο ενυδρειο των 250λιτρων ενος φιλου.

Μετα απο 4 μερες που λειτουργουσε το ενυδρειο των 60λιτρων με ενα χρυσοψαρο για να κρατιεται η βιολογια, αφαιρεθηκε αυτο και προστεθηκαν multi.

Μετρησεις στο νερο δεν εγιναν.

Σε αυτο θα ηθελα να μου πειτε πρεπει να κανω μετρησεις ή μπορω να αφησω τα ψαρια οπως ειναι μιας και τα τεστ απο οτι ειδα ειναι ακριβα???

Αν πρεπει να κανω τεστ ποια θα πρεπει να αγορασω???

Ευχαριστω.

• Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όσο και να θες να αποφυγεις την αγορα των τεστ, ειναι ο μονος τροπος να εισαι σιγουρος οτι η βιολογια σου (βλεπε κυκλος του αζωτου) δουλευει και δεν θα εχεις προβλημα με τα ψαρια. Επισης, ειναι ο μονος τροπος για να εχεις μια εποπτεια του συστηματος, δηλαδη ποτε να κανεις αλλαγες νερου, και αν οι ρουτινες σου (πχ. αλλαγη νερου ανα βδομαδα) δουλευουν, αν ταιζεις πολυ κλπ. Αλλο τροπο ελεγχου δεν εχουμε, εκτος και αν συμβει το μοιραιο. Επισης, δεν θα ξερεις αν ταλαιπωρεις τα ψαρια σου με ακαταλληλο περιβαλλον.

Οι μετρησεις που σε αφορουν ειναι αμμωνια = ΝΗ4 (πρεπει να ειναι μηδεν) δηλητηριαζει τα ψαρια σε μεγαλες ποσοτητες

νιτρωδη =ΝΟ2 (μηδεν και αυτο) δηλητηριαζει τα ψαρια και αυτο

νιτρικα = ΝΟ3 (πρεπει να ειναι κατω απο 20ppm, στα 10ppm εισαι σουπερ) και ειναι δεικτης του ποτε περιπου πρεπει να κανεις αλλαγη νερου.

Αντιστοιχα τα παραπανω τεστ πρεπει να παρεις και ισως ενα τεστ για ph για να βλεπεις τη σκληροτητα του νερου αν ταιριαζει με αυτη που θελουν τα ψαρια σου.

Τωρα καλυτερα ειναι τα υγρα τεστ της api, πιο ακριβα ομως αλλα και και πιο φθηνα λογω ποσοτητας μακροπροθεσμα. Για αμμεσα και πιο φθηνα ισως θα μπορουσες να αγορασεις στικακια αμμωνιας και νιτρικων, αλλα να ξερεις οτι δεν ειναι τοσο ακριβη. Κοιτα παντως κα το master test kit της api που ειναι πακετο με τα βασικα τεστ μεσω ιντερνετ αν σε συμφερει.

οΚ θα παω να αγορασω τα υγρα τεστ της API μετα τι κανω τωρα που εχω και τα ψαρια???

Θα παρω το σετ που τα εχει ολο και ενα για kg/gh.

Τι να αρχισω να μετρω και πως???

Θα μετρήσεις NH3/4, NO2 και ΝΟ3. Ανάλογα με τις μετρήσεις σου θα πράξεις. Εάν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου, συνεχίζεις κανονικά και όλα καλά. Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί κι εφόσον έχεις ψάρια μέσα, θα πρέπει να προσθέσεις βακτήρια εμπορίου και να περιορίσεις ή να διακόψεις το τάισμα για μερικές ημέρες. Μέχρι να σιγουρευτείς σε ποιά φάση είσαι, θα σου πρότεινα προσεκτικό τάισμα.

Τελικα πηρα τα υγρα τεστ της API(το σετ) καθως και για KG/KH και εκανα μετρησεις στο ενυδρειο μου που φιλοξενει τα μικρα multi μου.

Τα αποτελεσματα:

ph: 8.0

NH3: 0.25ppm

NO2: 0.0ppm

NO3: 80ppm

GH: 9

KH: 6

θερμοκρασια: 25 C

Το νερο του δικτυου ειχε

ph: 7.8

NH3: 0.0 αυτες μονο τις μετρησεις πηρα.

Απο οτι βλεπω πρεπει να ανεβασω τα KH/GH πως θα το κανω αυτο???

Τα NO3 πως θα τα μειωσω???

Το ενυδρειο εχει 60λιτρα νερο και ειναι 2 εβδομαδων με μπολι.

Ευχαριστω.

Για αρχή σταματάς το τάισμα αμεσα.

Κανεις μια αλλαγη νερού 30% με αποχλωριομένο νερό και ξαναμετράς αμμωνία - νιτρώδη - νιτρικά.

Τα δυο πρωτα πρέπει να είναι μηδέν!

Μετα την αλλαγη νερού δεν ταϊζεις για ενα 24ωρο και ξεκινάς μετα τάισμα προσεχτικά....μετρώντας ανα 2 μέρες.

Τα ψαρακια τα εχω εδω και δυο μερες, αν δεν τα ταισω θα υπαρχει προβλημα???Ειναι μικρα τα καημενα.

Μετα την αλλαγη νερου ποτε κανω την μετρηση που λετε???? Αμεσως??

Ευχαριστω.

Κάνοντας την αλλαγή όπως σου είπε ο prince πιο πάνω ρίξε και βακτηρίδια να το ενισχύσεις.Μην ασχολείσαι με ph gh kh προς το παρόν τουλάχιστον,αστο σύστημα σου να τρέξει

Εκανα αλλαγη νερου αμεσως 30% οπως μου ειπατε.

Οι μετρησεις που πηρα, ειχα βαλει αντιχλωριο ηταν:

NH3: 0.25ppm μπορει και 0.0 δεν βρισκω διαφορα στα μπουκαλακια

NO2: 0.0ppm

NO3: 80ppm

Απο οτι φαινεται δεν αλλαξε τιποτα.Γιατι???

Μετα εριξα και βακτηρια,το νερο θωλωσε αλλα μετρησεις δεν πηρα.

Τα ψαρια απο το πρωι που τα ταισα δεν τα ξαναταησα θα τα ταισω αυριο βραδυ.

Ποτε να ξαναμετρησω???

Στο νερο του δυκτιου που μετρησα βρηκα ΝΟ3: 5 ppm.

Έγινε επεξεργασία - dmpatanis

Λογικά μετά την αλλαγή νερού τα ΝΟ3 έπρεπε να πέσουν.Φαγητό ελάχιστο , υποστήριξη με βακτήρια κάθε 3η μέρα για καμμιά δεκαριά μέρες ,μέτρηση σε 4 μέρες και τότε θα κριθεί αν θα γίνει αλλαγή.Πάντως μου κάνει εντύτπωση πως δεν έπεσαν τα νιτρικά και επίσης γιατί είναι τόσο ψηλά ; τελοσπάντων χωρίς άγχος και χαλαρά.Τι φίλτρο έχεις;

Καλή Ανάσταση

Έγινε επεξεργασία - ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Λογικά τα ΝΟ3 μετά την αλλαγή θα έπεφταν δεν υπάρχει εξήγηση.Τελοσπάντων ακολούθησε αυτά που γράψαμε πιο πάνω και τα λέμε

Μετρησα μολις τωρα(το πρωι,μετα απο 12ωρες) και παλι τα ιδια τα NO3:80ppm.

Το νερο ειναι ακομα θολομενο κατα ενα μερος.Θα ξεθωλωσει???

Τωρα ποτε να ξανακανω αλλαγη????

Ευχαριστω.

Τα τεστ της ΑΡΙ το 40 με το 80 δεν ειναι και τοσο ευδιακριτα.Οποτε μπορει να ειναι και 40,αλλα και παλι ειναι πολλα.Πιθανον το βιολογικο υλικο στο φιλτρο σου ειναι λιγο.Εγω στα δικα μου ενυδρεια εβαλα διπλα φιλτρα ,και κανω τεστ οποτε το θυμαμαι.Για την θολουρα ,βαλε ενυδρεικο βαμμβακι,αλλα να εχεις υποψιν ,οτι θελει συνες αλλαγες ,γιατι στομωνει

Μετρησα μολις τωρα(το πρωι,μετα απο 12ωρες) και παλι τα ιδια τα NO3:80ppm.

Το νερο ειναι ακομα θολομενο κατα ενα μερος.Θα ξεθωλωσει???

Τωρα ποτε να ξανακανω αλλαγη????

Ευχαριστω.

Μα ειναι προφανές γιατί θόλωσε το νερό σου επειδή έριξες βακτηρίδα μην ασχολείσαι θα καθαρίσει,άλλαξε και το βαμβάκι εφόσον είναι βρώμικο όπως είπε και ο Στράτος αλλά εγώ πιστεύω τα είναι από τα βακτηρίδια.Μην αγχώνεσε καθόλου.Οσον αφορά την αλλαγή νερού σου απάντησα στο ποστ 12 ,μην βιάζεσαι ακολούθησε τις οδηγίες και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.

Δηλαδη οι οδηγιες ειναι να ριχνω βακτηρια καθε 3η μερα για καμια 10 ημερες??και μετα την 14 να παρω μετρησεις???

Ευχαριστω.

Ποσα βακτηρια να βαζω για 60λιτρα καθαρο νερο????

Δηλαδη οι οδηγιες ειναι να ριχνω βακτηρια καθε 3η μερα για καμια 10 ημερες??και μετα την 14 να παρω μετρησεις???

Ευχαριστω.

Δεν εχουν δοσολογια;

Ευχαριστω.

Να σε παρακαλέσω να διαβάσεις ξανά τι έχω γράψει στο ποστ 12 ,αλλά έγραψα οσον αφορά την μέτρηση

Ενταξει θα ριξω βακτηρια(για τα λιτρα που εχω) σε 3 μερες και την 4 θα παρω μετρησεις και θα ποσταρω.Αυτο θα σινεχιστει για 10 μερες.

Σωστα??

Tι μάρκα βακτήρια ρίχνεις; Ακολούθησε ακριβώς τις οδηγίες που γράφει.Με την προσθήκη βακτήρια ενισχύεις τη βιολογία του φίλτρου σου.

Τι υλικά έχει το φίλτρο;Μήπως πρέπει να προσθέσεις κάποιο βιολογικό υλικό; (Μακαρόνι).

Το τάισμα το κόβεις μαχαίρι όσο μετράς αμμωνία. Και 10 μέρες να μην ταϊστούν δε θα πάθουν τίποτα.Αντιθέτως,όσο ταΐζεις επιβαρύνεις την κατάσταση.

Επίσης όταν κάνεις αλλαγές νερού,πρέπει πρώτα να το προετοιμάζεις σε δοχείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες (προσωπικά προτείνω 24 ώρες) ώστε το νερό να μην περιέχει πλέον χλώριο και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Αν το νερό δεν υποστεί επεξεργασία, καταστρέφει την όποια υπάρχουσα βιολογία έχει αναπτυχθεί στο φίλτρο σου.

Καλή συνέχεια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...