Jump to content

Χαλάνε Τα Φυτά Μου Ή Άλγη;

idnik

Recommended Posts

Γεια σας παιδιά. Έχω ένα ενυδρειο 55 λίτρα το οποίο δουλεύει 2 βδομάδες χωρίς ψάρια. Από το ενυδρειακο μαγαζί που το πήρα μου πρότειναν για αρχή 2 εύκολα φυτά. (δεν ξέρω αν έκανα σωστά...)

Την προηγούμενη βδομάδα στο ένα (egeria densa) άρχισαν να καφέτιαζουν κάποια φύλλα του και να έχει σαν πράσινες μικροσκοπικες κλωστουλες.

Το άλλο που ήταν υγιέστατο τώρα βλέπω ότι από κάτω κάτω στην ρίζα του αρχίζει και κίτρινιζει ενώ πάνω είναι πράσινο κανονικά.

Ρίχνω και το υγρό και τις ταμπλετες κάθε βδομάδα.

Στα τεστ εντόπισα μικρή ποσότητα αμμωνιας και νιτρικων.

Ph kh gh δεν έχω κάνει ακόμα.

Ούτε αλλαγές νερού αφού είμαι στο στρωσιμο.

Τι συμβαίνει;

Μπορώ να τα βγάλω αν χαλάνε; Και πως είμαι σίγουρος ότι δεν θα μείνει καμία ρίζα μέσα και θα σαπισει;

Προφανως το ενυδρειο σου δεν εχει στρωσει ακομα...Υπομονη.

Τα φυτα θελουν να προσαρμοστουν. Καποια φυλλα θα χασουν. Η Egeria Densa δεν χρειαζεται λοιπασματα.

Τι υγρο και ταμπλετες ριχνεις? Ειναι πολυ νωρις για να ριχνεις λοιπασματα μεσα. Με απλες αλλαγες νερου, τα ευκολα φυτα παιρνουν τα θρεπτικα στοιχεια που χρειαζονται. Αλλα μεχρη να στρωσει, μην κανεις αλλαγες νερου.

Και αν σαπισει καμια ριζουλα δεν κανει κακο στο νερο ιδιαιτερα. Ολα ειναι στο προγραμμα.... ;)

Προφανώς δεν έχει στρώσει ακόμα... Όταν στις μετρήσεις πάρω NH4 και NO2 μηδέν τότε να κάνω μια αλλαγή νερού;

Βάζω sera florena (υγρό) και sera florenette A (ταμπλετες) εναλλάξ. Βασικά ακολουθώ τις οδηγίες που μου είπαν από το κατάστημα που το πήρα. Προφανώς δεν χρειάζεται ακόμα γιατί ακόμα υπάρχει το υπόστρωμα το οποίο έχει θρεπτικά συστατικά. Έτσι;

Καταρχην για το στρωσιμο,οταν μετρησεις αμμωνια 0,νο2 0 και εχεις νο3 μετρησιμα τοτε σημενει οτι εχει στρωσει το ενυδρειο σου,περιμενεις 2-3 μερες ακομα,κανεις αλλαγη νερου 40-50% και βαζεις τα πρωτα σου ψαρια.

Τωρα για τα φυτα σου,ποσο καιρο τα εχεις μεσα?τι φωτισμο εχεις και ποσες ωρες ειναι αναμενο?Λιπασματα μη ριχνεις ακομα γιατι θα εχεις προβλημα αλγης.Βαλε και καμια φωτο να τα δουμε.

Τα φυτα τα έχω μέσα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ενυδρείου. Δλδ 2 βδομάδες.

Λίπασμα έριχνα κανονικά... Γιατί θα μου κάνει άλγη το λίπασμα; Υπερτροφισμος; Οπότε το παραπανισιο το παίρνει η άλγη; Απο ποτέ θα αρχίσω με τα λιπάσματα;

Φώτα έχω μια λαμπα daylight αυτή που είχε απο την αρχή και την αναβω 9 ώρες. Το μείωσε απο τις 10 της πρώτης βδομάδας...

Παίζει ρόλο το χρωμα;

Τα λιπασματα τα ριχνουμε αναλογα με τα φυτα που εχουμε,πχ τα ευκολα φυτα δεν χρειαζονται πολλα πραγματα,αν εσυ ριχνεις απο τωρα λιπασματα και δεν τα παιρνουν τα φυτα σου,οι αλγες φουντωνουν.Κατα το στρωσιμο δεν ριχνουμε λιπασματα,αρχιζουμε μετα το στρωσιμο και παλι αναλογα με τις αναγκες των φυτων μας.Θα σου δωσω και ενα απλο παραδειγμα,αν σου πεσει τωρα λιγο παραπανω λιπασμα η τα φυτα σου δεν το εχουν αναγκη ακομα δεν μπορεις να σωσεις την κατασταση γιατι αν ηταν στρωμενο το ενυδρειο σου θα εκανες μια αλλαγη νερου και επαιρνες και το λιπασμα,τωρα μως δεν μπορεις να το κανεις αυτο.Παιζουν ρολο τα κελβιν της λαμπας,αν ειναι λαθος φουντωνουν οι αλγες.Ακομα τα φυτα σου δεν εχουν προσαρμοστει στο νεο περιβαλον,οπωτε σταματα τα λιπασματα και δωστους χρονο.Να σου πω επεισης οτι σε φρεσκα ενυδρεια ειναι συνηθισμενο να βλεπουμε αλγες που τις περισσοτερες φορες κανουν το κυκλο τους και μετα φευγουν οπως πχ η καφε αλγη.

Εύχαριστω πολύ για την απάντηση σου. Με διάφωτισες αρκετά.

Πάνω στα φυτα έχω κάτι καφέ κομματάκια τα οποία μόλις τ κουνησα άρχισαν να φεύγουν σαν κομμάτια και διασκορπιστικαν.

Λογικά είναι καφέ άλγη.

Δεν ανάφερες ποιό είναι το δεύτερο φυτό που έχεις,αυτό που κιτρίνισε στη ρίζα του.Αν είναι ανούμπια (εύκολο φυτό) δεν πρέπει να θάψεις το κεντρικό χοντρό τμήμα της στο έδαφος.Θα σαπίσει.Μόνο τις ρίζες της θάβουμε ή την δένουμε πάνω σε ξύλο ή πέτρα.Και δεν θέλει και έντονο φωτισμό.Ναι τα κομμάτια που έπεσαν μόλις κούνησες τα φύλλα είναι άλγη.Ανάφερες πως έχει λίπασμα το υπόστρωμα.Αν έχεις πάρει υπόστρωμα ειδικό για φυτά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς έξτρα λίπανση.Μετά από αρκετούς μήνες και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.Το φώς το έχεις ακόμα πολλές ώρες ανοιχτό κάι έχεις ακόμα ένα πρόσθετο στοιχείο που βοηθάει την έξαρση της άλγης,μαζί με τα λιπάσματα που ρίχνεις.Ρίξε τον φωτισμό στις επτά ώρες ειδικά τώρα στην αρχή.Όταν στρώσει,σταδιακά ανεβασέ τον μέχρι τις οκτώ.

Το φυτό που κίτρινισε στις ρίζες είναι η cambomba cAroliniana. Το οποίο είναι εύκολο φυτο αποτι ξέρω.

Έκανα 3 πράγματα.

1. Φωτισμός απο 9 στις 6 ώρες.

2. Κομμένα τα λιπάσματα. (λάθος πληροφόρηση απο pet shop)

3. Έβγαλα τον ενεργό άνθρακα απο το φιλτρο (διάβασα εδώ ότι κρατάει θρεπτικά συστατικά)

Καλά δεν έκανα; Σιγά σιγά μαθαίνω... :)

Και κάτι άλλο... Η άλγη θα φύγει απο μονη της;

Δεν ανάφερες ποιό είναι το δεύτερο φυτό που έχεις,αυτό που κιτρίνισε στη ρίζα του.Αν είναι ανούμπια (εύκολο φυτό) δεν πρέπει να θάψεις το κεντρικό χοντρό τμήμα της στο έδαφος.Θα σαπίσει.Μόνο τις ρίζες της θάβουμε ή την δένουμε πάνω σε ξύλο ή πέτρα.Και δεν θέλει και έντονο φωτισμό.Ναι τα κομμάτια που έπεσαν μόλις κούνησες τα φύλλα είναι άλγη.Ανάφερες πως έχει λίπασμα το υπόστρωμα.Αν έχεις πάρει υπόστρωμα ειδικό για φυτά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς έξτρα λίπανση.Μετά από αρκετούς μήνες και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.Το φώς το έχεις ακόμα πολλές ώρες ανοιχτό κάι έχεις ακόμα ένα πρόσθετο στοιχείο που βοηθάει την έξαρση της άλγης,μαζί με τα λιπάσματα που ρίχνεις.Ρίξε τον φωτισμό στις επτά ώρες ειδικά τώρα στην αρχή.Όταν στρώσει,σταδιακά ανεβασέ τον μέχρι τις οκτώ.

Αυτο που λες δεν ισχυει..Οταν εχουμε υποστρωμα απλα δεν βαζουμε ταμπλετες λιπανσης,υγρα λιπασματα βαζουμε κανονικα γιατι καποια φυτα περνουν τα θρεπτικα συστατικα απο τη στηλη του νερου και οχι απο τις ριζες,οπωτε αυτα θελουν τα υγρα λιπασματα τους.

Α οκ οπότε το υγρο το ρίχνω κάθε βδομάδα. Έτσι γράφει πάνω στο μπουκαλακι.

Α οκ οπότε το υγρο το ρίχνω κάθε βδομάδα. Έτσι γράφει πάνω στο μπουκαλακι.

Τα μπουκαλακια γραφουν δοσολογιες για φουλ φυτεμενα ενυδρεια οπωτε καλο ειναι να αρχισεις με λιγοτερο απο το μισο που λεει.Καλητερα ειναι να σπασεις την εβδομαδιαια δοσολογια σε καθημερινη.Επεισης πρεπει να σου πω οτι ποτε δεν ριχνουμε λιπασμα την ημερα που κανουμε αλλαγη νερου.

Πραγματικά έχω μάθει αρκετά απο αυτό το θέμα παιδιά. Αυτά έπρεπε να τα γράφουν πάνω στο μπουκαλακια....

Οπότε είναι καλύτερα να σπασω σε καθημερινή δοσολογια ητε λιπάσματα ητε excel αν ρίχνω.

Και αν κάποια μέρα-ες λείπεις; Μπορείς να ρήξεις απλά πιο πολύ απο την προηγούμενη για όσες μέρες λειψεις; Η τα φυτα θα αποσυντονιστουν;

Έχεις εύκολα φυτά και μην αγχώνεσαι με την λίπανση τους.Αν φύγεις μην ρίξεις περισσότερο λίπασμα πριν.Πιθανόν να έχεις περισσότερες άλγες.Όταν γυρίσεις ρίξε την ποσότητα που συνηθίζεις.

Αυτό κάνω. Το έχω μοιράσει σε καθημερινές δόσεις ( λίπασμα ) και ανα δυο μέρες (excel) και τώρα που θα επιστρέψω θα ρίξω πάλι.

Η καφε αλγη θα φυγει μονη της.Εμφανιζεται σε νεα ενυδρεια.Τα λιπασματα φιλε μου εγω με τετοια φυτα θα τα χρησιμοποιουσα σπανια και ποτε οσο γραφει στις οδηγιες.Εδω στο δικο μου και ριχνω τη μιση δοσολογια και οχι τοσο συχνα οσο εσυ.

Να ξερεις οτι ειδικα σε σενα που ειναι στο στρωσιμο ολα τα θρεπτικα τα παιρνουν πρωτα οι αλγες και μετα τα φυτα σου.Απο τη στιγμη που εχεις υποστρωμα που θα σε βοηθησει αρκετα κοψε τα υγρα.

Πρεπει επισης να προσεχεις τα νιτρικα.Βασικο και αυτο.

Επισης καπου ειδα για φωτισμο.Μη τα αναβεις πολλες ωρες,ανεβαζε σταδιακα ανα 2 βδομαδες μιση ωρα.Ναι παιζει ρολο η λαμπα,τα κελβιν,τα watt,ο τυπος κτλ. αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.

προπαντων υπομονη.Και τα φυτα θελουν το χρονο τους.

Πρόσεχε τη χρήση excel με την egeria.Μπορεί να στην κάψει.

Βασικά ρίχνω το 1/3 της ποσότητας που γράφει στο μπουκάλακι και το έχω μοιράσει σε καθημερινές δόσεις. Ρίχνω 0.75ml την μέρα. Λίγο πιστεύω;

Τα νιτρικα να προσέχω εννοείται να μην ανέβουν αρκετά;

Για την egeria densa το ξέρω. Αλλά τι να κάνω; δεν είναι απαραίτητη η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα;

Το cO2 ειναι βασικο αν εχεις πολλα φυτα και πιο δυσκολα.Οσο excel και να ριξεις αν θες να κανεις σωτη και σιγουρη δουλεια με διοξειδιο αγορασε ενα ολοκληρωμενο συστημα με μπουκαλα.

Αν το κανεις φυτεμενο ειναι μονοδρομος μια τετοια αγορα.Πιστεψε με.Με τα ευκολα φυτα που εχεις δε χρειαζεται καθημερινη λιπανση και ουτε καθημερινα excel.

Kανε λιγο υπομονη,δωσε χρονο στα φυτα σου και μη τα πιεζεις με συνεχομενη λιπανση.

Εισαι ακομα στο στρωσιμο.Η καμπομπα που εχεις θελει χαμηλο ph απο οτι ξερω.Οπως τα ψαρια ετσι και αυτα ειναι ζωντανοι οργανισμοι και θελουν καποιες συγκεκριμενες τιμες στο νερο για να αναπτυχθουν.Δυστηχως ολοι διαλεγουν φυτα με βαση το "παρουσιαστικο" τους,μετα μαραινονται και στεναχωριουνται.

Τα νιτρικα ναι πρεπει να προσεχεις μην ανεβουν πολυ.Παιζει ρολο και η αναλογια τους με τα φωσφορικα.

Σήμερα που γύρισα από το χωριό βλέπω στην cabomba caroliniana ειδικά στο ένα από τα φυτά τρίχες πλέον (αλγη πάλι;) οι οποίες σαν να απλώνονται και κάτω στο χαλίκι. Πφφφφφφφ με έχουν τρελαίνει.

Αύριο θα ανέβασω φωτός και μετρήσεις. Ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη.

Λοιπόν οριστε και οι φωτογραφίες οριστε και οι μετρήσεις που έκανα σήμερα ώστε να μου πείτε τι είναι.

Να πω πάλι ότι το ενυδρειο είναι στο στρωσιμο εδώ και 3 βδομάδες χωρίς ψάρια με λίγα φυτα.

NH4/NH3. - 0.0

No2 - 0.0

No3 - 0.0 ??

pH - 8

kH - 8

GH - 10

Το είχα αφήσει το ενυδρειο χωρίς λιπανση και excel για 5 μέρες. Και χωρίς τροφή για τα βακτυριδια που ρίχνω. post-49449-1334757847,8614_thumb.jpgpost-49449-1334757861,6411_thumb.jpg

Στη δεύτερη φωτογραφία κάτω στην ρίζα έχει ένα σαν άνθος. Είναι της cabomba caroliniana η κάτι άλλο;

Αυτό κάνω. Το έχω μοιράσει σε καθημερινές δόσεις ( λίπασμα ) και ανα δυο μέρες (excel) και τώρα που θα επιστρέψω θα ρίξω πάλι.

Δηλαδή ρίχνεις κάθε μέρα υγρό λίπασμα και κάθε 2 μέρες ριχνεις και το excel? Σε τι δοσολογίες?

Μου φαίνεται υπερβολικό να ρίχνεις τόσο συχνά.

Το έκοψα από τι μου είπαν τα παιδιά τελευταία.... Τι να κάνω...

Έριχναν κάθε μέρα λίπασμα και ανα δυο excel. Στο 1/3 της δόσης.

Απο τις φωτό μπορείτε να καταλάβετε τι είναι αυτό το πράγμα πάλι; Και γιατί έχω νιτρικα μηδεν.. ;

Να σημειώσω ότι υπολόγισα την εβδομαδιαία ποσότητα ( 1/3 ) για τα λίτρα μου και αυτο μετά το μοίρασα σε καθημερινές δόσεις. Μιλάμε για πολύ μικρή ποσότητα καθημερινά. Με σιριγγα το ρίχνω. Για να μην σας μπέρδεψω.

Δεν ρίχνω δηλαδή κάθε!! μέρα το 1/3 της συνιστωμενης δόσης.

Έγινε επεξεργασία - idnik

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...