Jump to content

Diy Αυτοματη Λίπανση Ενυδρειου

kalmichalis

Recommended Posts

Θα ηθελα να σας παρουσιασω την diy κατασκευη μου για αυτόματη λίπανση.

Σε πρωτο σταδιο βρισκεται το κυκλωμα το οποιο αποτελειται από 2 πυκνωτες (ηλεκτρολιτικους), 1 πυκνωτη κεραμικο, μια αντισταση, ένα τριμμερακι πολυστροφο καθετο και ένα ολοκληρωμενο 555.

Ουσιαστικα το κυκλωμα αυτό είναι ένα κυκλωμα στο οποιο θα οριζω εγω και μονο εγώ σε ποσο χρονο θα σταματαει το μοτερακι να γυριζει(θα σας εξηγησω στη συνεχεια). Για δικη μας ευκολια το κυκλωμα θα τροφοδοτειται με μετασχηματιστη 12vdc(από καταστημα με ηλεκτρολογικα) και θα ξεκιναει με χρονοδιακοπτη…. Η μεταβολη του χρονου γινεται από το τριμμερ οπου γυριζοντας την βιδα (σαν ποτενσιομετρο) θα μεταβαλλω την αντισταση αρα και το χρονο που θα δουλευει το κυκλωμα!!! Κοστος του κυκλωματος περιπου 6 ευρω και πολλα λεω!!!

Κυκλωμα σε φωτογραφια...

Τα στοιχεια των υλικων είναι αυτά που αναγραφονται στη φωτογραφια εκτος από αυτό του πυκνωτη C και του τριμμερ. Αυτά είναι επιλογη του καθενα αναλογα με το ποσο χρονο θελει να δουλευει το κυκλωμα!!!

Για την επιλογη του πικνωτη και του τριμμερ συμβουλευτειται το λινκ:

http://clarkson-uk.com/555-timer/operation/frames2.html

το ιδανικο είναι να επιλεξετε πυκνωτή 47μF και να βαλετε μεγαλυτερο trimmer.

Πχ αν με 47μF πυκνωτη σας λεει ότι θελετε αντισταση 123,4Ω μπορειτε να βαλετε ένα τριμερ στα 200Ω και να τορυθμισετε εσεις αναλογα με το ποσο θελετε..

ΠΡΟΣΟΧΗ TO ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 200mA και η μεγιστη τροφοδοσια του είναι 12V!!!

Εγω εχω προτημισει ένα μοτερακι 12Vdc με 15RPM που παρηγγειλα από το eBay.

Β μέρος!!

Παμε τωρα στην πατεντα !!!

Πανω στο μοτερακι εχω βαλει μια βιδα, η οποια θα εχει μεγεθος το διπλασιο της σιριγγας που θα χρησιμοποιησω. Και όταν θα στρεφει το μοτερ θα στρεφει και η βιδα όμως το μοτερ θα είναι σταθερο για να μην κουνιεται….

Το ιδιο σταθερη θα είναι και η σιριγγα. Στο σημειο που πιεχουμε τη συριγγα για να ριξει το νερο θα βαλουμε ένα μικρο ελασματακι το οποιο θα εφαπτεται στο πισω μερος της σιρριγας και στην κατω μερια στο ελασματακι θα εχουμε κολυμενο καλα ένα παξιμαδι στο οποιο θα στρεφει η βιδα μεσα του, που θα την γυριζει το μοτερ….στρεφοντας λοιπον η βιδα δεν θα κουνιεται η βιδα (γιατι θα είναι στερεωμενη στο στρομφαλο του μοτερ )αλλα το παξιμαδι (θα ξεβιδωνει) που με τη σειρα του θα παρασερνει το πισω μερος της σιριγγας και θα ριχνει την ποσοτητα του υγρου που θελουμε αναλογα με το ποσο χρονο θα κανει να στρεψει η βιδα…

Ετσι θα μπορεσουμε να ενεργοποιησουμε το κυκλωμα όχι για λεπτο και ανώ αλλα για μονο καποια δευτερολεπτα που χρειαζεται για να ριξουμε το υγρο λιπασμα!!!

Η διαφορα με τα αλλα diy συστηματα είναι ότι θα πρεπει εμεις να γεμιζουμε τη συριγγα μας οποτε μας τελειωνει το υγρο … στο δικο μου ενυδρειο θα την γεμιζω κάθε εβδομαδα…. Αλλα τουλαχιστων θα είναι πιο ακριβεις η ποσοτητα του λιπασματος που θα ριχνω….

Αναμονη για φωτογραφιες του Β Σταδιου…..(εχω φτιαξει τα παντα και δοκιμασμενα ολα αλλα μου λειπει το μοτερακι το οποιο εχω παρει από το ebay και περιμενω να ερθει…ΥΠΟΜΟΝΗ!!!)

post-43283-0-69599000-1332966394_thumb.jpg

post-43283-0-65181100-1332966437_thumb.jpg

ΜΙχο δεν καταλαβα τιποτα μια που δεν εχω ιδεα απο ηλεκτρολογικα αλλα σιγουρα εαν δουλευει σωστα θα ειναι ενα πολυ καλο εργαλιο κυριως οταν λειπουμε για καποιες ημερες απο το σπιτι μας.

Περιμενουμε την ολωκληρωση του ολου θεματος και ενα βιντεακι να το δουμε και στην πραξη!!! :bigemo_harabe_net-64: :bigemo_harabe_net-64: :bigemo_harabe_net-64:

Καλό θα ήταν το κύκλωμα να οδηγεί ένα relais. Έτσι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο τι θέλεις να βάλεις στην έξοδο.

Το να οδηγείς κάτι απ' ευθείας από το 555 δεν είναι και ότι καλύτερο.

χαμπαρι δεν πηρα

θα σας το κανω πιο αναλυτικα μολις τα καταφερω για να μην εχετε ουτε μια απορια σε κατι!!

συμφωνω πως το ρελε ειναι καλη ιδεα ομως μιλαμε για μικρα μοτερακι που τραβανε 180mA ρευμα maximum... επομενως δεν το θεωρισα σκοπιμο να το εφαρμοσω στην πραξη για να μπερδεψω τους συμφορουμιστες ενυδρειοφιλους κι αλλο.... απο τη στιγμη που το 555 μπορει να διαπερασει μεχρι και 200mA...

• 2 weeks later...

λοιπον στς παρακατω φωτογραφιες ειναι το κυκλωμα το οποιο αφορα 5 διαφορετικες παροχες λιπασματος το οποιο ειναι ανεξαρτητο το ενα με το αλλο.... και θα ριχνει η καθε σιριγγα οποτε το ορισω εγω απο τον χρονοδιακοπτη.....

απο το τριμμερακι (τα μπλε που φαινονται στο κυκλωμα) οριζω ποση ωρα θα στρεφει το μοτερακι...αν δηλαδη ενα μοτερακι κανει 15στροφες το λεπτο και η βιδα μετακινειται κατα 2ml τοτε το οριζω εγω αναλογα με τα ml που θελω ποσο χρονο θελω να γυριζει το μοτερ.....

IMG_0393.jpg

IMG_0392.jpg

στις επομενες φωτογραφιες φαινεται το πως θα ειναι η πατεντα με τη σιριγγα.... θα γυριζει ο στρομφαλος του μοτερ και θα μετακινειται η βιδα... η οποια θα παρασερνει τη σιριγγα....

IMG_0436.jpg

IMG_0428.jpg

IMG_0427.jpg

IMG_0426.jpg

ΕΓΩ ΤΟ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΑ ΗΔΗ!!! ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΨΟΓΑ!!!

Οσο ποιο πολλες οι σιριγγες τοσο μεγαλυτερο το κοκορετσι....(δυστυχως)...;-)

• 1 month later...

θελεις μια διοδο για να προστευσεις το 555 απο τα επαγωγικα ρευματα που παραγωνται οταν κλεινει το μοτερ.. τωρα δεν εχεισ προβλημα αλλα μετα απο 5-10 χρησεις θα σου το καψει...

αλλα ωραια πατεντα!!

το χρησιμοποιω ενα μηνα τωρα.... δεν εχει γινει κατι.... δεν θεωρω τοσο πολυ προβλημα τα επαγωγικα ρευμετα... οσο το αν καποιος μπορει να βαλει μεγαλυτερο μοτερ θα περασει μεγαλυτερο ρευμε μεσα απο το chip και παει για αλλο....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...