ILIASRETH 27 Μαρτίου 2012 #1 Share 27 Μαρτίου 2012 (edited) Καλησπέρα, Μετά απο μεταφορά σε νέο ενυδρείο 100 λιτρων (με το παλιό νερό και το παλιο βιολογικό υλικό) έιχα μεταβολή θερμοκρασίας,το σκαλάρι μου ξεκίνησε με ανορεξία, ατονία , ανέβαινε στην επιφάνεια του νερού και ένα μικρο χνούδι άσπρο πάνω από το μάτι. Ξεκίνησα θεραπεία με mykropur sera έβαλα και αλάτι 30 γρ ανα 10 λίτα . Σήμερα τέταρτη μέρα το χνούδι έγινε τρύπα και το ματι έχει κάπως βγει προς τα έξω,το ψάρι έχει πολύ όρεξη για φαί και είναι δραστήριο. Παρατηρώ όμως λίγο ασπρο και στο άλλο του μάτι ακριβώς στο ίδιο σημείο. Πρώτη φορά μου συμβαίνει στα 10 χρόνια και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Σας ανεβάζω και φώτο μήπως κάποιος γνωρίζει να με συμβουλεύσει.Ευχαριστώ. Έγινε επεξεργασία 27 Μαρτίου 2012 - ILIASRETH Link to comment Share on other sites More sharing options...
giannispopi 28 Μαρτίου 2012 #2 Share 28 Μαρτίου 2012 απο την φωτο δεν καταλαβαινω τιποτα αλλα αμα εχει χνουδι πρεπει να ειναι fungus και μαλλον προκληθηκε απο χτυπημα. τωρα που λες οτι το ματι βγαινει εξω μου κανει για pop eye. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ILIASRETH 28 Μαρτίου 2012 Author #3 Share 28 Μαρτίου 2012 απο την φωτο δεν καταλαβαινω τιποτα αλλα αμα εχει χνουδι πρεπει να ειναι fungus και μαλλον προκληθηκε απο χτυπημα. τωρα που λες οτι το ματι βγαινει εξω μου κανει για pop eye. Και αν υποθέσουμε οτι είναι fungus μεταά απο το χνούδι αφήνει τρύπα?Κάτι έχω διαβάσει για ανεπάρκεια οργάνων ή αβιταμίνωση οπου παίρνει χόνδρο απο το κεφάλι .... δεν ξέρω αν έχει καμία βάση... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 28 Μαρτίου 2012 #4 Share 28 Μαρτίου 2012 Συμπληρωσε την φορμα και βαλε καθαρες φωτογραφιες.http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=25739 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giannakis27 28 Μαρτίου 2012 #5 Share 28 Μαρτίου 2012 εγω πιστευω οτι ειναι πληγη....μηπως εχεις καποιο ψαρι που κυνηγαει τα αλλα???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 28 Μαρτίου 2012 #6 Share 28 Μαρτίου 2012 Υπαρχει και αρωστια που λεγεται hole in the head και ειναι συνηθες αρρωστια στα σκαλαρια, ψαξε λιγο και εδω γιατι οντως λογω του οτι ειναι παρδαλο το ψαρι δεν βγαζουμε ακρη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
delta66 28 Μαρτίου 2012 #7 Share 28 Μαρτίου 2012 (edited) Πολλες φορες οταν φευγει το fungus μενει μια τρυπα στη 8εση του. Melafix ή Ektozon ή χοντρο αλατι (αναλογα τη συνθεση ψαριων) θα βοηθουσε στην αποφυγη μολυνσης και στην επουλωση της. Έγινε επεξεργασία 28 Μαρτίου 2012 - delta66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ILIASRETH 29 Μαρτίου 2012 Author #8 Share 29 Μαρτίου 2012 Τελικά και το άλλο μάτι έχει διογκωθεί.Ψάχνωντας βρήκα το παρακάτω άρθρο του delta66 (το έχω επικολλήσει κάτω απο το μήνυμα μου) που παρουσίασα και παρουσιάζω τα ίδια συμτώματα με την διαφορά ότι πάνω απο τα μάτια ανοίγουν τρύπες και λεπτές μακριές διάφανες κλωστές είναι προσκολημένες σε διάφορα σημεία στο σώμα του ψαριού. Εκανα θεραπεία me mikropur (μάλον λάθος αφου παραπλανήθηκα νομίζοντας οτι έχω fugus) και αλάτι 30γρ/10 λιτρα.Τώρα ? Υπάρχει κάποια θεραπεία να μου προτείνετε ή να ετοιμάσω τα κόλλυβα. Αυτή η αντιβίωση με kanamycin που αναφέρει ο delta 66 υπάρχει με κάποιο όνομα στη sera? Εύχομαι να προλάβω να κάνω κάτι πρίν το σκαλάρι μας αφήσει χρόνους. " Για να μη σου ξανασυμβει καλο ειναι να μαθεις οτι το pop-eye (και στα δυο ματια*) συνηθως ειναι ενδειξη εσωτερικης βακτηριακης ασθενειας και οφειλεται συνηθως σε βακτηρια Aeromonas, Pseudomonas ή Edwardsiella (που ειναι gram-negative βακτηρια). Σε καποιες περιπτωσεις αυτη της ασθενειας εμφανιζονται ως συμπτωμα και κοκκινα σημαδια στο σωμα και στα πτερυγια. Πρωιμο συμτπωμα της ασθενειας (πριν φτασει σε προχωρημενο σταδιο και εμφανιστει το pop-eye) ειναι το κοκκινισμα γυρω απο τα θωρακικα πτερυγια (pectoral fins) Τα ματια αρχιζουν να πεταγονται οταν το βακτηριο αρχισει να χτυπα τα εσωτερικα οργανα και το αρχιζουν να κατακρατουνται μεσα του υγρα. Αν το ψαρι ετρωγε ακομα θα επρεπε να χορηγηθει αντιβιωση (με kanamycin) μεσω της τροφης. Επισης σοβαρη ειναι η πιθανοτητα μετα απο μελετες που εχουν γινει, οτι μπορει το pop-eye να οφειλεται και σε κακη/φτωχη διατροφη, πχ λαθος επιλογη τροφων, καθολου ποικιλια, ληγμενες ή πολυκαιρισμενες τροφες χωρις βιταμινες, ή/και κακος μεταβολισμος καλων τροφων μεν, αλλα λογω λαθος παραμετρων νερου (θερμοκρασιας, pH GH) καιφωτισμου. Το συμπτωμα σπανιοτερα μπορει οφειλεται και σε Gas Bubble Disease (acute ή chronic supersaturation - υπερκορεσμος, οξυς ή χρονιος) οπου φυσαλιδες συγκεντρωνονται στο αιμα και καταληγουν πισω ή μεσα στο ματι (ακομα και στα βραγχια και στα πετρυγια) με συνηθεις αιτια του φαινομενου να ειναι η εισαγωγη φυσαλιδων μεσω αντλιων που δεν ειναι τοποθετημενες σωστα και ρουφανε αερα και μη εξαερωμενου φιλτρου. Η κατασταση μπορει να ελαφρυνθει με επιστροφη του νερου πανω απο την επιφανεια του νερου του ενυδρειου (πχ spraybar). Aιτια μπορει να ειναι και η αλλαγη απευθειας απο τη βρυση οπου στο νερο υπαρχουν ακομα αερια απο τις σωληνωσεις της υδρευσης και ιδιως αν ειναι κρυο οπου σε χαμηλες θερμοκρασιες η συγκεντρωση διαλυμενων αεριων ειναι πολυ μεγαλυτερη, Στο χρονιο υπερκορεσμο οπου το προβλημα δε φερνει τον αμεσο θανατο, τα συμπτωματα δεν ειναι εμφανη (πχ pop-eye), η ασθενεια λειτουργει υπογεια και το ψαρι μπορει να αποδυναμωνεται σταδιακα και μετα να εμφανιζονται αλλες ασθενειες οπως βακτηριακες (saprolegnia ή protozoan) ή/και να καταστρεφονται σταδιακα τα εσωτερικα του οργανα με πρωτο το συκωτι που γεμιζει λιπος. Απο μελετες επισης εχει αναφερθει οτι το συμπτωμα μπορει να οφειλεται και σε ιο ή μυκοβακτηριο (TB). Οι σωστες συνθηκες νερου και η σωστη λειτουργια του ενυδρειου, οπως και του εξοπλισμου του, με σωστες διαδικασιες αλλαγης κλπ, ειναι καλη προληψη για ολες τις ασθενειες. * Αν ειναι στο ενα ματι συνηθως οφειλεται σε κακες παραμετρους νερου ή σε τραυματισμο. Like ThisΣπυρος Δελτα Ενυδρεια Youtube channel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 30 Μαρτίου 2012 #9 Share 30 Μαρτίου 2012 (edited) Εμενα για Ancor worm μου φενεται απο την περιγραφη σου ( πάνω απο τα μάτια ανοίγουν τρύπες και λεπτές μακριές διάφανες κλωστές είναι προσκολημένες σε διάφορα σημεία στο σώμα του ψαριού.), και οπως και να εχει μιλαμε σιγουρα για καποιο εξωπαρασιτο το οποιο μπορει να προκαλεσει σε δευτερη φαση συμπτωματα οπως το pop eye και fungus. Θα σου προτεινα αμεσα ενα αντιβιοτικο ευρεου φασματος οπως το general cure Έγινε επεξεργασία 30 Μαρτίου 2012 - Rik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 30 Μαρτίου 2012 #10 Share 30 Μαρτίου 2012 Ancor worm Link to comment Share on other sites More sharing options...
ILIASRETH 30 Μαρτίου 2012 Author #11 Share 30 Μαρτίου 2012 εμενα για Ancor worm μου φενεται απο την περιγραφη σου ( πάνω απο τα μάτια ανοίγουν τρύπες και λεπτές μακριές διάφανες κλωστές είναι προσκολημένες σε διάφορα σημεία στο σώμα του ψαριού.), και οπως και να εχει μιλαμε σιγουρα για καποιο εξωπαρασιτο το οποιο μπορει να προκαλεσει σε δευτερη φαση συμπτωματα οπως το pop eye και fungus. Θα σου προτεινα αμεσα ενα αντιβιοτικο ευρεου φασματος οπως το Εχω στο ντουλαπι costapur,mycropure,bactopure. Να ξεκινησω με baktopur που το εχω ετοιμο? general cure Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 30 Μαρτίου 2012 #12 Share 30 Μαρτίου 2012 Αν ειναι να κανεις χρηση προιοντα της sera τοτε θα δοκιμαζα το sera med Professional Nematol, σε συνδιασμο με το sera ectopur αλλα προσωπικα θα διαλεγα το General cure μια που ποιανει ενα ευρητερο φασμα παθησεων και τα συγκεκριμενα εξωπαρασιτα που στην ουσια ειναι ενα ειδος κοπιποδου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 30 Μαρτίου 2012 #13 Share 30 Μαρτίου 2012 Ακυρο οτι σου εγραψα! Ειδα το βιντεο στο αλλο θεμα που εχεις ανοιξει και δεν εχει καμια σχεση με αυτο που φανταζομουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ILIASRETH 31 Μαρτίου 2012 Author #14 Share 31 Μαρτίου 2012 Ακυρο οτι σου εγραψα! Ειδα το βιντεο στο αλλο θεμα που εχεις ανοιξει και δεν εχει καμια σχεση με αυτο που φανταζομουν. Εντάξει ούτος η άλλως το φάρμακο που μου πρότεινες είναι ακριβό (24 ευρω) και σκεφτηκα να αγοράσω καλύτερα καινούριο σκαλάρι.Γιαυτό έκανα μια ύστατη προσπάθεια με το bactopur που είχα και θα ανακοινώσω το αποτέλεσμα τώρα είμαι στην 2η μέρα θεραπείας και το ψάρι έχει πάψει να τρώει και να είναι ορεξέτο .Ευχαριστώ πάντως. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 31 Μαρτίου 2012 #15 Share 31 Μαρτίου 2012 Εντάξει ούτος η άλλως το φάρμακο που μου πρότεινες είναι ακριβό (24 ευρω) και σκεφτηκα να αγοράσω καλύτερα καινούριο σκαλάρι.Γιαυτό έκανα μια ύστατη προσπάθεια με το bactopur που είχα και θα ανακοινώσω το αποτέλεσμα τώρα είμαι στην 2η μέρα θεραπείας και το ψάρι έχει πάψει να τρώει και να είναι ορεξέτο .Ευχαριστώ πάντως. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος