Jump to content

Ανακαίνιση Σε Αρκετά Φυτεμένο Από Αρχάριο

Recommended Posts

καλήσπερα και σ'αυτό το sub forum!

96άρι aquatlantis (80x35x45) θα φιλοξενεί 4 ancistrus cirrhosus, 9 green neon tetra και πιθανότατα τρία (1:2) pearl gourami

οι συνθήκες μου αυτη τη στιγμή είναι ph 6,2 kh 2 no3 10 (εβδομαδιαιες αλλαγες) no2 0

θερμοκρασία για την ώρα έχω 26

Φίλτρανση:

μετρημένη η αντλία μου περίπου 420l/h (35l/5min) απο το βαρέλι αλλαγής

στο ενυδρείο με μέγιστη διαφορά ύψους 40cm...

στον κάδο του biobox 2 περίπου 0,8l eheim substrat pro, 0,4l eheim mech (μακαρονι) μπλε σφουγγαρι ύψος γύρω στα 7cm και υαλοβάμβακα

στα σκαριά έχω co2 ΣΤΜ (Σαξ'΄το μαναχος σ') (αχαχουχα)

και υπάρχουν και αρκετές ΜΗ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΙΚΕΣ πετρες (Υδροχλώριο αγάπη μου)

2 κυρίως οι τομείς που θα ήθελα τη βοήθεια σας...

Α

τα φυτά που έχω μαζεψει είναι Κερατόφυλλο, anubias nana και μεγάλες 3+2, valisneria 10 και valisneria gigantea 2, 1 microsorum pteropus, 3 τοματιές, 3 ρίζες κρυπτοκορίνες, 2 elodea (egeria) densa. 2 καλαθάκια Lilaeopsis Brasiliensis και καμιά 500ρια ml riccia... περιμένω και java moss από συφορουμίτη!

είμαι σε δίλημμα για

λευκή άμμο

ή μάυρο χαλικάκι

ή για άμμο με περιοχές χαλίκι και υπόστρωμα από κάτω του με διαχωριστικά που θα τα καλύψει το γκαζονάκι (τρίλημμα τελικά)

(τη μέθοδο την είδα κάπου σε βίντεο του green machine)

Β

Μάζεψα σήμερα καμιά 40 κιλά ξύλα πλάτανο από ποτάμι τα οποία είναι τελείως ξερά (έχουν το ίδιο καφετί χρώμα σε όλο τους τον όγκο εξωτερικά και εσωτερικά)

Δεν είναι ρίζα όμως αλλά προέρχονται από κλαδιά. Κάνουν για το ενυδρείο;

Η διαδικασία είναι βράσιμο και ήλιο και ξανά βράσιμο και για πόσο καιρό ξανά στον ήλιο;

αυτός ο βομβαρδισμός για την ώρα.

ευχαριστώ όλους εκ των προταίρων!

Έγινε επεξεργασία - Superpzarr

Ξεχασα να ρωτησω και το βασικο:

Τι φωτισμο θα χρειαστω... φωτιστικο έχω αυτό που έχει το ενυδρείο απο τη μάνα του!

Γενικος τα ψαρια σου πιστευω οτι ειναι συμβατη η επιλογη σου αλλα περα απο τον αριθμο των τετρα απο εκει και περα ενα ζευγαρι ανκιστρους και ενα γκουραμια θα ηταν καλυτερα. Τωρα απο φυτα εχεις πολλα και διαφορα και να δω που θα τα βαλεις ολα αυτα στο 100αρακι, απο εκει και περα ισως να χρειαστεις και μεγαλυτερη αντλια για να εχεις καλη κυκλοφορια αλλα αυτο θα το δεις στην πορεια. Γενικος με ενα φωτισμο γυρω στα 60 βατ θα ησουν καλυμενος αλλα με την Lilaeopsis Brasiliensis δεν περνω και ορκο μια που περα απο τον φωτισμο ισως θα ηταν καλο να βαλεις και υποστρωμα. Γενικος προτειμο το υποστρωμα μια που μετα δεν χρειαζεται να ριχνουμε μεγαλες ποσοτητες λιπασματων στην στηλη του νερου μια που υπαρχουν και οι αλγες παντα στη μεση. Με τα ξυλα καλο ειναι να μην εχουν φλουδα και ελπιζω να τα μαζεψες απο καθαρα νερα.

Γενικος τα ψαρια σου πιστευω οτι ειναι συμβατη η επιλογη σου αλλα περα απο τον αριθμο των τετρα απο εκει και περα ενα ζευγαρι ανκιστρους και ενα γκουραμια θα ηταν καλυτερα. Τωρα απο φυτα εχεις πολλα και διαφορα και να δω που θα τα βαλεις ολα αυτα στο 100αρακι, απο εκει και περα ισως να χρειαστεις και μεγαλυτερη αντλια για να εχεις καλη κυκλοφορια αλλα αυτο θα το δεις στην πορεια. Γενικος με ενα φωτισμο γυρω στα 60 βατ θα ησουν καλυμενος αλλα με την Lilaeopsis Brasiliensis δεν περνω και ορκο μια που περα απο τον φωτισμο ισως θα ηταν καλο να βαλεις και υποστρωμα. Γενικος προτειμο το υποστρωμα μια που μετα δεν χρειαζεται να ριχνουμε μεγαλες ποσοτητες λιπασματων στην στηλη του νερου μια που υπαρχουν και οι αλγες παντα στη μεση. Με τα ξυλα καλο ειναι να μην εχουν φλουδα και ελπιζω να τα μαζεψες απο καθαρα νερα.

ρικ ευχαριστω για την αμεση απαντηση...

Από τα φυτά ότι περισέψει θα χαριστεί σε φίλους ενυδρειάδες! Για τα γκουραμια οταν μου προταθηκε μου έιπαν καλύτερα χαρεμάκι 1α με 2θ (από συφορουμίτη)...

Γενικά κάπου διάβασα ότι η egeria densa "λιώνει" με το Flourish excel οπότε με τα λιπάσματα μάλλον θέλω κι εγώ να είμαι συντηρητικός. Σκεφτόμουν τη lilaeopsis να τη βαλω σε υποστρωμα περιφραγμενο με χαλικακι απο πανω αν τελικα στο υπολοιπο χρησιμοποιησω αμμο...

Σε μεγαλη κλιμακα κατι παρόμοιο γίνεται εδώ:

δες 12:00 λεπτο και μετα :)

τα ξύλα τα μάζεψα από ρυάκι που πέφτει σε ποτάμι σχετικά ψηλά (400m υψόμετρο) και μακριά από δραστηριότητες όπως ελαιοτριβεία, μαντρία κλπ και οικισμούς...

Ισως να ειναι καλυτερα χαρεμακι αλλα σε αυτα τα λιτρα δεν το θεωρω και η καλυτερη λυση οπως το ιδιο πιστευω και για τα ακιστρους, ασε που μετα μπορει να εχεις και πολλα αποβλητα και νιτρικα και οι αλγες παραμονευουν. Η Egeria γενικος δεν ειναι και τοσο ευκολο φυτο οσο νομιζουμε και το κερατοφυλλο επισης δεν τα παει καλα με το excell, κατα τα αλλα θα σου προτεινα ψιλο χαλικακι 2~4 χιλιοστων αντι για αμμο που δεν ειναι καταλληλη στην χρηση της με υποστρωμα.

μόλις παρέλαβα riccia με ταχυμεταφορες... τι να της κανω να παρει λιγο τα πανω της μεχρι να τη μεταφυτευσω αυρο που θα κανω την ανακαινιση;

Βαλτη σε ενα κουβαδακι με νερο και αντιχλωριο και καθαρησετη λιγακι απο τα καφε σαπια αν εχει και βαλτη κοντα σε ενα παραθυρο να δει λιγο φως.

Tα ancistrus οταν φτασουν σε τελικο μεγεθος, θα στα κανουν ολα ανω κατω...(παθων)

Καλο ειναι να μην υπαρχουν μαζι 2 αρσενικα. (το λεω γιατι θελεις να κανεις περιοχες με χαλικι-αμμο κ.λ.π.)

Βαλτη σε ενα κουβαδακι με νερο και αντιχλωριο και καθαρησετη λιγακι απο τα καφε σαπια αν εχει και βαλτη κοντα σε ενα παραθυρο να δει λιγο φως.

Done my captain!!!

ευχαριστω!!!

:bigemo_harabe_net-53:

ρε παιδια ο αμμονιτης ξερει κανεις τι χαρακτηριστικα εχει (γιατι εχω φαει τα νιατα μου να Googlαρω);

• 2 weeks later...

Ξεκινάω σήμερα... τελικά ηράκλειο ρέθυμνο ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ να βρω υποστρωμα οπότε θα δουλέψει ταμπλέτα της seachem και το γκαζονακι θα θαφτει με παρτεράκι που θα έχει peat moss κάτω από το χαλίκι...

σε λίγο θα αποφασίσω και ποια ξύλα θα χρησιμοποιήσω...

Οπα, οπα, τη πας να κανεις;;;

Πρωτων τον αμμωνιτη τη τον θες και δευτερων γιατι θα βαλεις τυρφη για υποστρωμα;

Εγκαιρως καπετανιο!!!

αμμωνιτη δε βαζω... απλα διαβαζα... ψιλοκοκκο χαλαζιακο 2 με 3 mm θα βαλω

κάπου είδα να βάζουν τη συγκεκριμμενη τύρφη (σα φυλλόχωμα είναι) για υπόστρωμα...

(την έχω για ζαυγάρωμα σε killifish...)

σκέφτομαι να την βάλω σε ένα παρτεράκι κυκλικό διαμέτρου δέκα εκατοστών και από πάνω το χαλίκι για να βάλω την lilaeopsis...

Εγκαιρως καπετανιο!!! (ευχαριστώ ξανά)

αμμωνιτη δε βαζω... απλα διαβαζα... ψιλοκοκκο χαλαζιακο 2 με 3 mm θα βαλω

κάπου είδα να βάζουν τη συγκεκριμμενη τύρφη (σα φυλλόχωμα είναι) για υπόστρωμα...

(την έχω για ζαυγάρωμα σε killifish...)

σκέφτομαι να την βάλω σε ένα παρτεράκι κυκλικό διαμέτρου δέκα εκατοστών και από πάνω το χαλίκι για να βάλω την lilaeopsis...

σαλάτα τα κανα με τα ποστ... ελπιζω να μην κανω σαλατα με τα φυτα και το ενυδρειο...

Κατα αρχας την lilaeopsis θα πρεπει να φυτευτή μπροστα σε ανοιχτό χώρο, χωρίς σκιές από άλλα φυτά να πέφτουν πάνω στα φύλλα της. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες φωτισμού. Δευτερων η τυρφη απο μονη της θα κατεβασει το ΡΗ στο ριζικο της συστημα υπερβολικα και πιθανοτατα θα σου σαπισουν οι ριζες του φυτου. Αν θες να κανεις καποιo DIY Substrate πατα χαμηλα στο αναλογο ταμπελακι μου για να παρεις μια ιδεα, αλλιως κομποστ καλα χωνεμένο χωρις καποια προσθετα.

Δευτερων η τυρφη απο μονη της θα κατεβασει το ΡΗ στο ριζικο της συστημα υπερβολικα και πιθανοτατα θα σου σαπισουν οι ριζες του φυτου.

νομιζω τα λεει ολα...

Παντως υπαρχη ενα πολυ καλο υλικο που πουλανε στα μερη σου και λεγεται Akadama. Μπορεις να το κανεις μιξη με κοσκινισμενο compost και να βαλεις το μιγμα 3 εκατοστων στον βυθο και απο πανω να βαλεις αλλα 2~3 εκατοστα χαλαζιακη αμμο.

• 2 weeks later...

Η ανακαινιση εγινε, αλλα προεκυψε προβλημα... δεκα μερες μετα οι ανουμπιες που κλαδευτηκαν και στηριχτηκαν σε πετρα (καποιες απο αυτες) ατχισαν να αδυνατιζουν τα φυλλα τους και να μενουν κενα αναμεσα απο τα νευρα... Κανενα ριζωμα δεν ειναι θαμμενο!

ομορφο αλλα νομιζω λιγο το παρακανες με την αμμο.πολυ μεγαλη ποσοτητα βλεπω.

ομορφο αλλα νομιζω λιγο το παρακανες με την αμμο.πολυ μεγαλη ποσοτητα βλεπω.

είναι χαλίκι 2-3mm στα πλάγια και 1μμ στο κέντρο μια ζώνη φάρδους 25 εκ...

για το ανάχωμα στο κέντρο φταίει ο αρσενικός ancistrus που έσκαψε φωλιά κάτω από την πέτρα και μάλλον κάτι μαγειρεύουν με την κυρά...

• 1 year later...

Τελικά την ψαροσύνθεση δεν την άλλαξα ακόμα (έβαλα τα ψάρια που είχα και πριν με τη διαφορά ότι έδωσα τα yoyo και τους ancistrus σε φίλο με φρέσκο ενυδρείο) και τα green neon tetra σιγά σιγά έχουν λιγοστέψει 4 χρόνια μετά την αγορά τους...σκέφτομαι ανανέωση ριζική...

Άδειασμα και ξαναγέμισμα από το μηδέν. ίσως και αφαίρεση του εσωτερικού φίλτρου και αγορά εξωτερικού...

Όσοι μπορείτε και θέλετε πείτε καμια πρόταση!

Κοπαδακι cardinal η ροδοστομους.....και 5-6 cory cats.....ισως και καποια φυτα επιφανειας να κρυψεις λιγο φως απτην ανουμπια......μαρεσει πολυ το αποτελεσμα στο Hardscape σου...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...