Σταύρος 24 Μαρτίου 2012 #1 Share 24 Μαρτίου 2012 Στο χόμπυ μας δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από την αναπαραγωγή των ψαριών που φιλοξενείς... Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για δίσκους... - - - - - - - - - - - - - - - - - Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostaszoidos 24 Μαρτίου 2012 #2 Share 24 Μαρτίου 2012 Μπραβο Σταυρακα!!!! Στα εχω πει και απο κοντα εγω... Καλη συνεχεια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Σταύρος 24 Μαρτίου 2012 Author #3 Share 24 Μαρτίου 2012 Γεία σου Ζωίδο!!! Να 'σαι καλά!!! (Έχεις βοηθήσει κι εσύ για να φτάσουν μέχρι εδώ...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΚΟΥΜΑΝ 24 Μαρτίου 2012 #4 Share 24 Μαρτίου 2012 πωπω ομορφιες!!!! να τα χαιρεσαι!!!!! κουκλια ειναι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Σταύρος 24 Μαρτίου 2012 Author #5 Share 24 Μαρτίου 2012 Σ'ευχαριστώ πολύ φίλε μου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
NickTheFish 25 Μαρτίου 2012 #6 Share 25 Μαρτίου 2012 Εξαιρετική δουλειά και καλή παρουσίαση!Αν θέλεις μπορείς να πεις και μερικές λεπτομέρειες σχετικά με τη διατροφή των νεοσσών και άλλες λεπτομέρειες για τους επίδοξους εκτροφείς δίσκων! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasilis4x4 25 Μαρτίου 2012 #7 Share 25 Μαρτίου 2012 Γεια σου Σταυρο Χαιρομαι γιατι ασχολεισαι σοβαρα με τους δισκους οσα χρονια σε ξερω, και σου αξιζουν τετοιες ομορφες στιγμες Ωραια μωρα απο ωραιους γονεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
Σταύρος 25 Μαρτίου 2012 Author #8 Share 25 Μαρτίου 2012 (edited) Γεια σου Σταυρο Χαιρομαι γιατι ασχολεισαι σοβαρα με τους δισκους οσα χρονια σε ξερω, και σου αξιζουν τετοιες ομορφες στιγμες Ωραια μωρα απο ωραιους γονεις Γειά σου Βασίλη!!! (χαθήκαμε, αλλά θα βρεθούμε τον Οκτώβρη που θα έρθω...) Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!! Εξαιρετική δουλειά και καλή παρουσίαση!Αν θέλεις μπορείς να πεις και μερικές λεπτομέρειες σχετικά με τη διατροφή των νεοσσών και άλλες λεπτομέρειες για τους επίδοξους εκτροφείς δίσκων! Σ'ευχαριστώ! Να πω, γιατί όχι! Ας τα πάρουμε απ' την αρχή... Κατ' αρχήν ήθελα να πετύχει μία αναπαραγωγή από τα ίδια τα ψάρια και δεν ήθελα να πάω σε τεχνητό μεγάλωμα για να το ζήσω και εγώ και αυτά με φυσικό τρόπο... Μετά από αρκετούς μήνες και αφού άλλαξα μερικά ζευγάρια... ξεκίνησε αυτό το ζευγάρι τις γέννες στο κοινωνικό και κρατούσε τα μικρά μέχρι την ελεύθερη κολύμβηση. Το έβαλα λοιπόν στην γεννήστρα και μέχρι να το σκεφτώ αν θα πάω ή όχι σε καθαρισμό του ζευγαριού, σε 3 μέρες είχαν κιόλας γεννήσει.... Άρα χρειάζεται μεγάλη υπομονή για να βρεθεί το ζευγάρι που μπορεί να τα καταφέρει μόνο του! Ο καθαρισμός του ζευγαριού είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο καθένας ξεχωριστά... εγώ δεν μπορώ να πω ότι πρέπει να γίνει ή οτι δεν πρέπει... Η γεννήστρα είναι 100λ. με υπερχείληση, αερόφιλτρο (μόνο) στο ξεκίνημα και αυτόματες αλλαγές νερού (με χρονοδιακόπτη στην α/ο και μικρή ροή, την ροή της α/ο) καθημερινές 30-35λ. (α/ο 90%-βρύση 10%) Μετά την γέννα δεν έκανα αλλαγές αλλά ούτε ταίσματα για 1 εβδομάδα! Δυστυχώς όμως ξεχάστηκα με την θερμοκρασία, ήταν στους 30... και δεν εκκολάφθηκαν όλα τα αυγά παρά μόνο σχεδόν τα μισά... Μια θερμοκρασία 27-28 βαθμούς κατά την γέννα θα ήταν το ιδανικότερο... Οι αλλαγές μετά ξεκίνησαν από μικρό ποσοστό (10%) και σε μερικές μέρες έφτασαν περίπου στο 40% ημερησίως! Κολύμπησαν ελεύθερα περίπου 30 μικρά αλλά στις επόμενες μέρες έμειναν 16, χωρίς να έχω δει τι ακριβώς έγινε... Την περισσότερη ώρα ήταν κολλημένα στην θυληκιά. (άλενκερ) Την 17η ημέρα (από την γέννηση) έδωσα πρώτη φορά νεοεκκολαφθήσα αρτέμια, και ίσως άργησα λιγάκι... Την 28η έπαθα μια ατυχία... ενώ δεν ήμουν σπίτι βγήκε το σωληνάκι της αεραντλίας και η γεννήστρα έμεινε όλο το βράδυ χωρίς φίλτρανση και το πρωί το νερό ήταν θολό... Αμμωνία δεν μέτρησα γιατί ήξερα τι θα δω... Έβαλα σε λειτουργία ένα 2213 με σαμπστραντ από το κοινωνικό και έκανα μερικές αλλαγές νερού παραπάνω... Την άλλη μέρα ήταν όλα καλά εκτός... από μία απώλεια! Οι αλλαγές έγιναν διπλές, ανα 12ωρο δηλαδή, αλλά από 30λ την φορά για να μην πέφτει πολύ η θερμοκρασία του νερού... Την 36η ημέρα έβγαλα τους γονείς γιατί η θυληκιά δεν μπορούσε άλλο... είχε μαζέψει τα πτερύγια και χρειαζόταν ξεκούραση! Ο δε αρσενικός είχε αναλάβει τον ρόλο του προστάτη... δεν άφηνε κανέναν να πλησιάσει στο ενυδρείο! Παράλληλα άρχισα να τους δίνω τριμμένα φυλλαράκια από διάφορες τροφές, κυρίως ο.n. και σιγά σιγά κατεψυγμενα cyclops της ίδιας εταιρίας! Αφού βγήκαν οι γονείς άρχισα σιγά σιγά να μειώνω το ποσοστό της α/ο μέχρι που έφτασε στο 100% βρύσης-εννοείτε από προφίλτρα- αφού το νερό της περιοχής έχει tds 175 ppm! Για να μειώσω την ροή της βρύσης δεν χρησιμοποίησα βανάκι αλλά το ρεστρίκτορ της α/ο! Ετσι το νερό τρέχει όπως της α/ο. Καθώς μεγάλωναν, φάνηκαν και μερικά με δυσμορφίες (5) και αναγκάστηκα να τα βγάλω... (10 έχουν μείνει τελικά) Στον φωτισμό, είχα μια παρόμοια με του κοινωνικού (μου αρέσει το κοκκινοπό φως της...) arkadia οriginal tropical 4500Κ, αλλά είπα να την αλλάξω με μια πιο δυνατή arkadia freshwater 7500K (η διαφορά της χρωματικής θερμοκρασίας είναι εμφανής στις φωτογραφίες) γιατί έβλεπα αρκετό πέπερ στα μικρά... Αφηνα μάλιστα 24 ώρες το φως για αυτόν τον λόγο... Τελικά μετά από συμβουλή φίλων οτι θα φύγει σιγά σιγά καθώς θα μεγαλώνουν, ξαναέβαλα το φως νυχτός... και μάλλον θα ξαναβάλω την οriginal tropical αργότερα... Πριν λίγες μέρες έβαλα μόνιμα την σκούπα βυθού της sera (gravel washer) στο σημείο που μάζευε τα κακά τους και μπορώ να πω ότι γλύτωσα αρκετό σιφονάρισμα...!!! Κάνει καλή δουλειά! Τώρα είμαστε στους 2,5 περίπου μήνες, έχουν μέγεθος περίπου 5 εκ. και σιγά σιγά ξεκινάω να τους δίνω και καρδιά... Να πω ότι δεν είναι ο στόχος μου το ταχύτατο μεγάλωμα... προσπαθώ να ακολουθώ σχεδόν πάντα την μέση οδό... Έγινε επεξεργασία 25 Μαρτίου 2012 - Σταύρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
nidal 25 Μαρτίου 2012 #9 Share 25 Μαρτίου 2012 Πολυ ωραια δουλεια. ' Μπραβο φιλε μου. Για μενα αυτο ειναι χομπι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Σταύρος 25 Μαρτίου 2012 Author #10 Share 25 Μαρτίου 2012 (edited) Ευχαριστώ πολύ Νιντάλ!!! Μπορεί να έχει κόπο το όλο εγχείρημα αλλά χαλάλι... Και να πω και κάτι ακόμα... Όλο αυτό τον καιρό που ασχολούμαι με το χόμπυ, έχω βοηθηθεί από πολλούς στο να αποκτήσω τις απαιτούμενες γνώσεις! Από φίλους, από τα φόρουμ και από μαγαζάτορες που έχουν γνώσεις και τις δίνουν απλόχερα... (λίγοι είστε αλλά ευτυχώς που είστε και εσείς...) Αν δεν υπήρχαν αυτές οι βοήθειες, θα είμασταν όλοι οι χομπίστες πολύ πίσω...!!! Γι' αυτό... τους (σας) ευχαριστώ όλους!!! Έγινε επεξεργασία 25 Μαρτίου 2012 - Σταύρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
NIKOS85 26 Μαρτίου 2012 #11 Share 26 Μαρτίου 2012 Πανεμορφα τα ψαρακια σου. Να τα χαιρεσαι. Μοιαζουν ολα του μπαμπα ή ειναι νωρις ακομα για χρωμα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Σταύρος 26 Μαρτίου 2012 Author #12 Share 26 Μαρτίου 2012 Ευχαριστώ πολύ! Τώρα ξεκινάνε να φαίνονται σιγά σιγά χρώματα... αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω με σιγουριά... Σε λίγες μέρες θα δείξει...!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
stelis82 26 Μαρτίου 2012 #13 Share 26 Μαρτίου 2012 Συγχαρητήρια!Οι γονείς πανέμορφοι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Σταύρος 27 Μαρτίου 2012 Author #14 Share 27 Μαρτίου 2012 Σ' ευχαριστώ συντοπίτη!!! (ελπίζω να τους μοιάσουν και τα παιδιά τους... ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
lamb-angelo 27 Μαρτίου 2012 #15 Share 27 Μαρτίου 2012 Να τα χαιρεσαι και να τα δεις τερατακια......Πολυ ομορφα...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 3 Απριλίου 2012 #16 Share 3 Απριλίου 2012 σταυρο................1000 bravo κ εδω.................απο μενα...............αντε κ πιατελες τα μικρα σου :bigemo_harabe_net-64: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giwrgos5 19 Απριλίου 2012 #17 Share 19 Απριλίου 2012 φιλε συγχαρητηρια για τις ωραιες φωτο που μας χαρισες και φυσικα για τα ωραια δισκακια. εγω δν χρησιμοποιο καθολου οσμωση μονο buffer κ αντιχλωριο και απο 35-40 ψαρακια μονο 2-3 βγηκαν δυσμορφικα και χωρις απωλειες. τωρα ειναι κοντα στα 8cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giannakis27 19 Απριλίου 2012 #18 Share 19 Απριλίου 2012 τα δυσμορφικα ψαρια τι τα κανετε?εχω κακο προαισθημα..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Σταύρος 3 Μαίου 2012 Author #19 Share 3 Μαίου 2012 (edited) τα δυσμορφικα ψαρια τι τα κανετε?εχω κακο προαισθημα..... Την απάντηση την γνωρίζεις... Το θέμα είναι... γιατί ρωτάς; Έχεις να αντιπροτείνεις κάτι ή απλά διαφωνείς; φιλε συγχαρητηρια για τις ωραιες φωτο που μας χαρισες και φυσικα για τα ωραια δισκακια. εγω δν χρησιμοποιο καθολου οσμωση μονο buffer κ αντιχλωριο και απο 35-40 ψαρακια μονο 2-3 βγηκαν δυσμορφικα και χωρις απωλειες. τωρα ειναι κοντα στα 8cm Ευχαριστώ Γιώργο, να χαίρεσαι και τα δικά σου! Οι δυσμορφίες έχουν να κάνουν και με τα βακτήρια που "μεταφέρουν" οι γονείς στην γεννήστρα, πέρα από το καθαρό νερό που πρέπει να τους παρέχουμε εμείς... Να σε ρωτήσω και κάτι, το μπάφερ γιατί το χρησιμοποιείς; Δεν σου ανεβάζει τα φωσφορικά; Έγινε επεξεργασία 3 Μαίου 2012 - Σταύρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giannakis27 3 Μαίου 2012 #20 Share 3 Μαίου 2012 γτ ομως το κανεις αυτο?δεν εχουν την πιθανοτητα να ζησουν? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Σταύρος 3 Μαίου 2012 Author #21 Share 3 Μαίου 2012 (edited) γτ ομως το κανεις αυτο?δεν εχουν την πιθανοτητα να ζησουν? Αναλόγως την δυσμορφία... Στα δικά μου, για παράδειγμα, σε 3 μικρά έλειπε από την μία μεριά το κάλλυμα των βράγχιων! Υπέθεσα ότι θα τους δημιουργεί πρόβλημα ακόμα και στην επιβίωση... Έβγαλα και 2 που είχαν δυσμορφικά πτερύγια. Αυτά θα μπορούσαν να ζήσουν κουτσά στραβά, αλλά δεν μπορούσα να τα βλέπω έτσι και επέλεξα να τα βγάλω... Δεν είναι ωραίο το ξέρω... και δεν είναι και εύκολο, γιατί κάνεις και τόσο κόπο και δένεσαι... Και πάλι, έχω κρατήσει ένα με μια μικρή δυσμορφία... Δεν μπορούσα να το βγάλω... Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να το προλαβαίνουμε αυτό εγκαίρως... Να κάνουμε δηλαδή καθαρισμό του ζευγαριού πριν την αναπαραγωγή... Έγινε επεξεργασία 3 Μαίου 2012 - Σταύρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
KokkinosK 4 Μαίου 2012 #22 Share 4 Μαίου 2012 Κατ΄αρχήν και απο εμένα συγχαρητήρια και για την προσπάθεια αλλά και για την όμορφη παρουσίαση σου. Έχω όμως μαι απορεία. Πως κάνεις τον καθαρισμό του ζευγαριού? Ο σκοπός υποθέτω είναι η εξάλειψη τυχόν βακτηριδίων, σωστά? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giwrgos5 5 Μαίου 2012 #23 Share 5 Μαίου 2012 καλημερα σταυρο. μενω λουτσα και το νερο ειναι χαλια. ph 7.9. οταν ξεκινησα πριν 6-7 χρονια με δισκους εριχνα μεσα οτι ζουμι μου προτεινανε οι παντογνωστες μαγαζατορες με τραγικα αποτελεσματα. το buffer το ειδα απο ενα φιλο. εχω να χασω ψαπι πανω απο 4 χρονια. το ph ειναι παντα σταθερο κανω καθε 15ημ αλλαγη νερου και το ιδιο κανω και στις γενιστρες χωρις κανενα προβλημα. τα φοσφωρικα πραγματι ειναι λιγο ψηλα αλλα δν βλεπω να ενοχλει κατι. οταν καταφερω θα ανεβασω φωτο. αν με βοηθησει καποιος. καλημερα σε ολους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Σταύρος 14 Μαίου 2012 Author #24 Share 14 Μαίου 2012 Κατ΄αρχήν και απο εμένα συγχαρητήρια και για την προσπάθεια αλλά και για την όμορφη παρουσίαση σου. Έχω όμως μαι απορεία. Πως κάνεις τον καθαρισμό του ζευγαριού? Ο σκοπός υποθέτω είναι η εξάλειψη τυχόν βακτηριδίων, σωστά? Σωστά! Η μέθοδος του καθαρισμού είναι αυτή που προτείνει ο Soh στο βιβλίο του. Αν επιτρέπεται από το φόρουμ, να την βάλω... αν και νομίζω την έχω δει κάπου, αλλά δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Σταύρος 14 Μαίου 2012 Author #25 Share 14 Μαίου 2012 (edited) καλημερα σταυρο. μενω λουτσα και το νερο ειναι χαλια. ph 7.9. οταν ξεκινησα πριν 6-7 χρονια με δισκους εριχνα μεσα οτι ζουμι μου προτεινανε οι παντογνωστες μαγαζατορες με τραγικα αποτελεσματα. το buffer το ειδα απο ενα φιλο. εχω να χασω ψαπι πανω απο 4 χρονια. το ph ειναι παντα σταθερο κανω καθε 15ημ αλλαγη νερου και το ιδιο κανω και στις γενιστρες χωρις κανενα προβλημα. τα φοσφωρικα πραγματι ειναι λιγο ψηλα αλλα δν βλεπω να ενοχλει κατι. οταν καταφερω θα ανεβασω φωτο. αν με βοηθησει καποιος. καλημερα σε ολους. Κοίτα, το χάλια νερό δεν είναι αυτό που έχει pH 7.9, αλλά αυτό που δεν είναι καθαρό!!! Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα και μετά οι τιμές... Για το μπάφερ τώρα... Είναι σίγουρο ότι ανεβάζει τα φωσφορικά και κατα συνέπεια ευνοούνται τα διάφορα είδη άλγης... Ακόμα, έχει παρατηρηθεί από πολλούς ότι τα ανεβασμένα φωσφορικά μειώνουν την ανάπτυξη των δίσκων... Δεν ξέρω όμως, αν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά αυτό... Γι' αυτούς τους λόγους επέλεξα να έχω όξινο pH χρησιμοποιώντας α/ο αντί για μπάφερ, έχοντας έτσι και καθαρότερο νερό... (βάζω και ένα ποσοστό βρύσης, από τα προφίλτρα) Πόσο νερό αλλάζεις κάθε 15 ημέρες; Έγινε επεξεργασία 14 Μαίου 2012 - Σταύρος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος