Jump to content

Πρόβλημα Με Σαλιγκάρια

gloster

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.. Συγχαρητήρια για το Forum. Νέος με ενυδρείο μιας και διατηρώ εδώ και 2 χρονια.. Έχω ένα ενυδρείο 120 λίτρα ίσος και λιγότερα με Tropheus duboisi. Το πρόβλημα μου είναι ότι έχω στο ενυδρείο μέσα εδώ και ένα χρόνο σαλιγκάρια και θέλω να απαλλαγώ από αυτά.. Αυτές τις μέρες περιμένω νέο εξωτερικό φίλτρο που "παριγγελα", και γενικά είχα στο μυαλό μου να αλλάξω το υπόστρωμα μιας αυτό που έχω είναι λίγο χοντρό χαλίκι και να πάω σε ποιο ψιλό ένα στάδιο πριν την άμμο και να αλλάξω λίγο την διαμόρφωση του ενυδρείου.. Τώρα λέω εγώ με το μυαλό μου θα πάρω ένα κούδα μεγάλο με πολλά λίτρα ίσος και 2 αν χρειαστεί και με την σκούδα που έχω να βάλω μέσα υαλοβάμβακα να τραβήξω το νερό όλο η έστω όσο το περισσότερο και να πλένω καλά καλά το ενυδρείο.. Και ο λόγος είναι ότι θέλω να εξαφανίσω τα σαλιγκάρια τελείως. Και τώρα που θα βάλω καινούργιο φίλτρο να μην γεμίσω μέσα και άντε καθάριζε όπως κάνω τώρα..

1) Τις πέτρες με τι να της καθαρίσω ώστε να είμαι 100% σίγουρος ότι δεν έχουν επάνω αυγά και ξανά δω σαλιγκάρια..

2) Υπάρχει περίπτωση να τραβήξω αυγά η έστω κάτι με την σκούπα και να περάσει με το νερό και να δω ξανά τα σαλιγκάρια.. Αν και θα βάλω υαλοβάμβακα..

3)Θα κρατήσω το 80%-85% του νερού και θα το ξανά ρίξω μέσα στο ενυδρείο. Το καινούργιο φίλτρο που θα βάλω (EHEIM 2215) θα έχω πρόβλημα στο ενυδρείο μέχρι να στρωθούν μέσα τα υλικά..

4) Απόλα αυτά που διαβάσατε μήπως μου προτείνεται κάτι άλλο να κάνω..

5)Βασικά έχει περάσει από το μυαλό μου να ξανά κάνω από την άρχει την βιολογία του νερού αλλα το πρόβλημα μου είναι τα ψαρια δεν έχω που να τα βάλω μέχρι να στρώσει το ενυδρείο..

post-49328-0-59386000-1331669065_thumb.jpg

Ένα άλλο που μου έχει πει ένας φίλος και το είχα ξεχάσει στο να εξοντώσω τα σαλιγκάρια είναι να πάρω μια μπαταρία αυτοκινητου και να συνδέσω τους πόλους με καλώδιο και να τα ρίξω μέσα.. Αφού έχω βγάλει τα ψαρια.. Έχετε καμια άποψη επάνω σε αυτό το έχει δοκιμάσει κανένας..?

Τελικά μετά από κουβέντα που έγινε με ένα γνωστό ενός φίλο μου που ασχολείται χρονια με τα ενυδρεία η σωστή και αποτελεσματική λύση είναι να καθαριστεί όλο το ενυδρείο και να στηθεί από την αρχή.. Να καθαριστούνε καλά τα φίλτρα και γενικά ο εξοπλισμός.. Να αλλάξω όλο το υπόστρωμα και η πέτρες που έχω να τις δράσω με σκέτο νερό.. Και στην περίπτωση μου που θέλω να βάλω καινούργιο φίλτρο να φτιάξω καινούργια βιολογία μιας και αν κρατήσω το παλιό νερό υπάρχει περίπτωση να μεταφέρω κάποιο αυγό από τα σαλιγκάρια και μετά πάλι να γεμίσω από αυτά.. Απλά σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να έχεις ένα δεύτερο ενυδρείο ώστε να μπορείς να κράτησης εκεί τα ψαρια που υπάρχουν μέχρι να στρώσει το νερό στο άλλο.. Και φυσικά δεν μεταφέρεις όλα μαζί τα ψαρια,,

Αν μειώσεις το τάισμα σε μεγαλο βαθμο για κανα 15θημερο ή και παραπάνω και το βραδυ μια ωρα μετα το σβήσιμο των φώτων του ενυδρείου βγάζεις κάποια χειροκίνητα θα μειώσεις τον πλυθησμό τους πολύ!!!

Επίσης προσεχε στο ταίσμα....οσο βρισκουν τροφή θα μεγαλώνουν και θα πολλαπλασιάζονται.

Δωσε περισσότερες πληροφορίες για το ενυδρειο σου.....φιλτρανση?ποσα Duboisi εχεις μέσα και πόσο καιρό?

Τα 120 λιτρα να ξερεις οτι θεωρούνται πολύ λιγα δυστυχώς για τα συγκεκριμένα ψαρια!

Αν το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το παρακάτω σκεύασμα

http://www.eshalabs.com/gastropex.htm

αν και προτιμότερο είναι να εξαντλήσεις τις φυσικές μεθόδους για να ελέγξεις το πληθυσμό τους :bigemo_harabe_net-64:

Το ενυδρείο το έχω εδώ και 2 χρονια. Σύνολο έχω 10 κιχλίδες, 8 Duboisi και 2 Bemba. Τα ψαρια τα πήρα πολύ μικρά ήταν 2-3 εκατοστά και τώρα έχουν μεγαλώσει κατά πολύ. Το φίλτρο είναι ένα εξωτερικό Fluval 104. Γνωρίζω ότι είναι μικρό το ενυδρείο γι αυτά τα ψαρια, αλλα τι να κάνω έχω κολλήσει μαυτά. Δεν με ενθουσιάζει τίποτα από κιχλίδες άλλες που είδα για τα μετρα του ενυδρείο μου. Έχω μια ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα στήσω ενα άλλο ενυδρείο με παραπάνω λίτρα και μεγαλύτερο. Αυτές τις μέρες θα κάνω καθαρίσω και θα το στήσω πάλι από την άρχει το ενυδρείο λόγο προβλήματος με τα σαλιγκάρια. Θα αλλάξω και το φίλτρο θα βάλω το καινούργιο που πήρα το Fluval 405. Απλά δεν ξέρω ακόμα στο υπόστρωμα τι να βάλω, να βάλω ψιλό χαλικάκι η άμμο λευκη ..

Άμμο να βάλεις..το χρώμα το αποφασίζεις εσύ!!

Ίσως τα μονα που θα έβαζα είναι τα Neolamprologus Caudopunctatus σαν μικρό μέγεθος. Αλλα σε αρκετά μαγαζιά που έχω πάει εδώ στην θεσσαλονίκη δεν τα έχω δει.. Μονο από το internet

Έγινε επεξεργασία - gloster

Μερικοί συγχομπίστες έχω δει να βάζουν αγγελία για punks..για ψάξε και έχε τον νου σου στις αγγελίες αν σε ενδιαφέρει..

Θα προτείνω και εγώ να βάλεις άμμο μπέζ χρώματος!

Τα συγκεκριμένα αυτά ψάρια έχεις εδώ και δυο χρόνια???

Ειλικρινά παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρουν οι παρατηρήσεις σου γι'αυτό και σου κάνω τοσες ερωτησεις....αν και ξεφεύγουμε λίγο απο το θέμα....

Προβλήμα αντιμετώπισες ποτε? Μπηκαν τα ψαρια απο μικρά μαζι σε αυτό τον αριθμό 8 Duboisi και 2 Bemba?????Απώλειες είχες??

Γέννες είχες / έχεις???

Αν σου είναι εύκολο θα ήθελα να δω και μια φωτογραφία απο όλο το ενυδρείο!

Ναι το ενυδρείο είναι γενικά στημένο εδώ και 2 χρονια. Όταν το πρώτο έστησα είχα βάλει 2 Trotheus doboisi 2 Melanochromis Cyaneorhabdos 2 Pseudotropheus socolofi 3 labidochromis caeruleus. Μετά από 4 μήνες αφαίρεσα όλα τα ψαρια εκτος από doboisi και πήρα αλλα 6 σύνολο 8 γίνανε. Και εδώ και 2 μήνες είναι που έβαλα τα 2 Bemba. Δεν έχω χάσει ούτε ένα ψάρι από τότε που έχω το ενυδρείο. Genes δεν έχω πάρει ακόμα γιατί δεν γνωρίζω αν έχω θηλυκά μέσα μιας και δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω. Αρσενικά είμαι σίγουρος ότι έχω. Ίσος κάποια στιγμή δω κάποια γεννα. Βασικά αν δω να σχηματίζεται έστω 1 ζευγάρι θα αφαιρέσω μετά τα υπόλοιπα για να έχουν περισσότερο χώρο αρκεί να πάρω καμια γεννα. Τώρα τελευταία βλέπω τα 2 αρσενικά που πετάνε το χαλίκι επάνω στην πέτρες σαν να κάνουν την φωλια τους. Το θέμα είναι ποια από τα υπόλοιπα είναι θηλυκά. Και αν υπάρχουν μπορεί να είμαι γκαντέμης και να είναι όλα αρσενικά. Τα Bemba τα πήρα για ζευγάρι και καλά. Γενικά κανένα πρόβλημα στο ενυδρείο μου εκτος από τα σαλιγκάρια και μέτρησης για το νερό έχω να κάνω 1.5 χρόνο. Με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω φωτό.

Πατριωτάκι το ενυδρείο σου δυστυχώς είναι πολύ μικρό για τα tropheus.

Ευκαιρία είναι τώρα που θέλεις να καθαρίσεις το ενυδρείο σου, να αλλάξεις και ψάρια (αν ψάχνεις Caudopunctatus μπορώ με πμ να σου δώσω μια πηγή). Βάλε και άμμο οπωσδήποτε στο βυθό.

Όσο για τα σαλιγκάρια θα πρότεινα να μην αγχώνεσαι και να μην χρησιμοποιήσεις κανένα χημικό. Αν συνδυάσεις την απομάκρυνση με το χέρι όσα μπορείς ή με μια παγίδα, την μείωση της τροφής και βάλεις και μερικά σαλιγκάρια Helena http://homepage.mac.com/nmonks/Projects/cleahelena.html το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα.

Δυστυχώς το ξέρω και εγώ ότι είναι πολύ μικρό το ενυδρείο μου.. Το θέμα είναι ότι λυπάμαι να τα δώσω τώρα. Εχτές μιλούσα με ένα φίλο μου που έχει ενυδρείο μεγάλο 300 λίτρα και προσπαθώ να τον πίσω να βάλει κιχλίδες. Ελπίζοντας έτσι κάποια στιγμή να βάλω μεγαλύτερο εγώ και αυτά που θα δώσω να κάνουν καμια γεννα για να πάρω μικρά μετά. Αν και είδη είμαι στο ψάξιμο για νέο ενυδρείο. Στο τέλος μονος με το ενυδρείο θα μείνω αν το μάθει η γυναικα μου.. :bigemo_harabe_net-81:

Να ρωτήσω κάτι ένα ενυδρείο με Διαστάσεις: 120 * 40 * 60 Χωρητικότητα: 290 λίτρα. Θα με καλύψει.???. Και μέχρι ποσα ψαρια θα μπορώ να βάλω..???

Τα tropheus να ξέρεις πως δεν αρκούνται να είναι σε ζευγάρια...θέλουν να είναι ομάδα 12+ ατόμων.

Διαβασε απο εδώ το 1.Η ομάδα των tropheus και ρίξε και μια ματιά στο προφίλ των duboisi.

Φρόντισε αν είναι εύκολο να βρείς ενα ενυδρείο χωρητικότητας τουλάχιστον 300 "καθαρών" λίτρων όπου θα μπορείς να κρατήσεις άνετα μια ομάδα 12-16 ψαριών και θα δεις πολύ καλύτερες συμπεριφορές και γέννες!

Για να είναι ένα ενυδρείο καθαρά 300 λίτρα τότε σίγουρα πάμε σε 400 λίτρα ενυδρείο που αυτομάτως το μήκος πρέπει να είναι 1.50 μετρώ. Δεν θέλω να ξεπεράσω το μήκος πάνω από 1.20m. Οποτε θα πρέπει να κάτσω να ψάξω για αλλα ψαρια που θα είναι αρκετός ο χορός αυτός. Τα μονο που έχω βρει και μαρεσούν μέχρι τώρα που μιλάμε είναι Pseudotropheus demasoni & Labidochromis sp. "Mbamba". Αλλα και γι αυτά πρέπει να βρω πληροφορίες να δω αν φτάνουν τα λίτρα..

Πω πω έχω ζαλιστεί από το πρωί διαβάζω, στο σχολειό δεν είχα διαβάσει ποτε τόσο πολύ.. :bigemo_harabe_net-98:

Ναι ναι ναι.. Από σήμερα μετράω ανάποδα τις μέρες 29 και σήμερα. Όχι δεν απολύομαι από το στρατό απλά σήμερα είδα μια θηλυκιά μπουκωμένοι και απότι βλέπω πολύ σύντομα έρχεται και η άλλη. Στις ποιο πάνω φωτογραφίες η κυρια είναι στην φωτό 1 και 11 αντίστοιχα κάτω χαμηλά και μπροστά. Θα μου πείτε τώρα είσαι σίγουρος? Ναι είμαι γιατί είναι πρώτον μπουκωμένο το στόμα τις δεύτερον είδα πορτοκαλι μπαλάκια στο στόμα τις σαν χαδιάρη, και τρίτο test που έκανα ήταν να ρίξω τροφή ενώ όλα ανέβηκαν και τρώγανε αυτή απλά ανέβηκε και μετά κάτω αμέσως. Αίντε πείτε μου τώρα τι κάνω. Να τα δώσω τα ψαρια η να τα κρατήσω, μιας και το ενυδρείο είναι μικρό. Πρόλαβα και έβαλα και αγγελία ότι τα πουλάω. Και έκτο από αυτό σήμερα πήγα πήρα πέτρες άλλες άμμο για να το καθαρίσω και να το στήσω για να βάλω ps. demasoni..

Πάντως αυτό που κατάλαβα είναι ότι αν η συνθήκες είναι κατάλληλες όλα γίνονται άσχετος τα λίτρα του ενυδρείου.. Απλά με μεγαλύτερα λίτρα είναι άνετα..

Ναι ναι ναι.. Από σήμερα μετράω ανάποδα τις μέρες 29 και σήμερα. Όχι δεν απολύομαι από το στρατό απλά σήμερα είδα μια θηλυκιά μπουκωμένοι και απότι βλέπω πολύ σύντομα έρχεται και η άλλη. Στις ποιο πάνω φωτογραφίες η κυρια είναι στην φωτό 1 και 11 αντίστοιχα κάτω χαμηλά και μπροστά. Θα μου πείτε τώρα είσαι σίγουρος? Ναι είμαι γιατί είναι πρώτον μπουκωμένο το στόμα τις δεύτερον είδα πορτοκαλι μπαλάκια στο στόμα τις σαν χαδιάρη, και τρίτο test που έκανα ήταν να ρίξω τροφή ενώ όλα ανέβηκαν και τρώγανε αυτή απλά ανέβηκε και μετά κάτω αμέσως. Αίντε πείτε μου τώρα τι κάνω. Να τα δώσω τα ψαρια η να τα κρατήσω, μιας και το ενυδρείο είναι μικρό. Πρόλαβα και έβαλα και αγγελία ότι τα πουλάω. Και έκτο από αυτό σήμερα πήγα πήρα πέτρες άλλες άμμο για να το καθαρίσω και να το στήσω για να βάλω ps. demasoni..

Πάντως αυτό που κατάλαβα είναι ότι αν η συνθήκες είναι κατάλληλες όλα γίνονται άσχετος τα λίτρα του ενυδρείου.. Απλά με μεγαλύτερα λίτρα είναι άνετα..

Πραγματικά θα ήταν οτι καλύτερο για εμάς τους χομπίστες να έπαιζαν τον πρώτο ρόλο οι συνθήκες και τον τελευταίο τα λίτρα....στην πραγματικότητα όμως είναι το ίδιο βασικά και τα δύο!

Εγω παλιότερα είχα κάνει ενα πείραμα με τα ίδια ψάρια σε 180λίτρα με σωστές συνθήκες αλλά σε εμένα δεν δούλεψε δυστυχώς......

Αρα δεν συνεπάγεται οτι επειδή σε ενα ενυδρείο 120λίτρων "πήγαν και πάνε καλά" 8 Tropheus οπότε πλέον είναι σίγουρο οτι μπορεί να ξαναγίνει και να πετύχει....

Σε ενα μεγαλύτερο ενυδρείο σιγουρα θα είχες δει άλλες συμπεριφορές και ίσως νωρίτερα γέννες....

Παρόλα αυτα αφου εχεις μπουκωμένη θα έλεγα να μην κάνεις τιποτα προς το παρών...αφησέ την να τα κρατησει και να πάρεις την πρώτη γέννα και την μεγαλη χαρα που θα σου δώσει και οταν δεις 3-4 μπόμπιρες να τριγυρίζουν.Έπειτα αφου μεγαλώσουν λίγο...κάνεις τις αλλαγές σου....αν δεν έχεις πάλι μπουκώματα!!! :D

Ευχομαι καλή συνέχεια και να χαίρεσαι μπουκωμένο κορίτσι σου!!

:)

Μονο 4-5 μικρά βγάζουν ανά γεννα?? Ρωτάω γιατί αλλα γραφει εδώ...

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Πρόκειται για στοματοεπωάζουσα κιχλίδα όπου ζευγαρώνει σε απομονωμένα σημεία του ενυδρείου. Η περίοδος επώασης διαρκεί περίπου 30 ημέρες και σε κάθε γέννα προκύπτουν περίπου 20 μικρά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε αντίθεση με άλλες κιχλίδες, δεν συνιστάται η απομάκρυνση του θηλυκού σε ξεχωριστό ενυδρείο καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην γίνει αποδεκτό όταν επιστρέψει πίσω στο ενυδρείο και πιθανότατα θα κυνηγηθεί πολύ έντονα.

Έγινε επεξεργασία - gloster

Είναι η πρώτη της γέννα...άπειρη ακόμα!

Δεν ξέρεις καν αν θα τα κρατήσει μεχρι το τέλος....αν θα την κυνηγήσουν οι αρσενικοί και δεν την αφησουν στην ησυχία της....αν θα αντεξει να μην τρωει.....και αν βγουν μικρά ποσα θα αντέξουν και θα μεγαλώσουν ώστε να κυκλοφορούν στο ενυδρείο και να γίνουν αντιληπτά απο εσένα...

Βεβαια ολα τα παραπάνω είναι υποθέσεις μπορεί να δεις και παραπάνω απο 4-5....υπομονή μην σε αγχώνει τιποτα ακόμα είναι νωρις!!!

Σήμερα που τα παρατηρούσα γύρο στις 2 ώρες ναι που και που πήγαιναν και την ενοχλούσα τα αρσενικά. Αυτό το έχετε δοκιμάσει. Γενικά συνισταται να γίνει και ποτε το κανεις. Θέλω να πω το κανεις τώρα στις αρχές η 1 εβδομάδα πριν αρχίσουν να εκκολάπτονται..

Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει πρώτα απόλα να πιάσεις την μπουκωμένη..πράγμα δύσκολο και για σένα και για τα ψάρια που θα στρεσαριστούν..

Επίσης,η διαδικασία του να πάρεις τα αυγά-ψάρια από το στόμα της μπουκωμένης(stripping) είναι κάτι πολύ επίπονο για το ψάρι!Υπάρχει περίπτωση να στρεσαριστεί τόσο που να μην ξανακρατήσει ποτέ αυγά στο στόμα της μέχρι και να πεθάνει(φυσικά μπορεί και να μην πάθει τίποτα από αυτά,αλλά η ταλαιπωρία και το στρεσάρισμα για το ψάρι είναι σίγουρα)

Εγώ προτείνω να αφήσεις την φύση να κάνει την δουλειά της..

Το stripping πάντως(ενημερωτικά) μπορεί να γίνει από την πρώτη μέρα που θα μπουκωθεί η θηλυκιά παίρνοντας και βάζοντας τα αυγά σε egg tumbler όπως δείχνει το video..μέχρι και τις τελευταίες μέρες που πλέον τα αυγά έχουν γίνει ψαράκια έτοιμα να κολυμπήσουν...

Ok.. Δεν θα κάνω τίποτα θα την αφήσω έτσι την θηλυκιά. Απλά μήπως χρειάζεται να ρίχνω τίποτα μέσα στο ενυδρείο σαν βιταμίνη επειδή δεν τρέφεται τώρα. Yπάρχει κάτι αντίστοιχο η δεν κάνω τίποτα απόλυτος..

Όχι όχι..δεν υπάρχει τίποτα!Ελπίζεις να καταφέρει να τα κρατήσει απλά..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...