Jump to content

Ικανότητα Αντιδραστηρίων Των Τεστ Στον Χρόνο Και Στον Αέρα


Recommended Posts

Προχθές όταν έκανα τεστ μαγνησίου μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες….

Η πρώτη ένδειξη με τεστ της RedSea μου έδωσε αποτέλεσμα 1480 και σκέφτηκα να το συγκρίνω και με άλλα τεστ.

To δεύτερο αποτέλεσμα ήταν 1440 με τεστ της Salifert (νέας παραγωγής) με ημερομηνία λήξης το 2014… (μικρή η διαφορά και μέσα σε λογικά πλαίσια).

Το τρίτο αποτέλεσμα 1350 πάλι με Salifert με ημερομηνία λήξης το 2013 και το τέταρτο αποτέλεσμα στα 1280 Salifert , με ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2012.

(Από την ημερομηνία λήξης τους συμπερασματικά βγαίνει ότι ο καθένας είχε αγοράσει το τεστ σε διαφορετικές χρονικές περιόδους).

Παρόλο που όλα τα τεστ ημερολογιακά ήταν μέσα στους χρόνους τους, υπήρχαν κάποιες σημαντικές διαφορές.

Υποψιαζόμουν ότι όσο περνά ο καιρός (άσχετα με την ημερομηνία λήξης) τα αντιδραστήρια χάνουν κατά κάποιο τρόπο την ικανότητά τους και μια άλλη σκέψη που είχα, ήταν ότι όταν περισσεύει κάποια ποσότητα αντιδραστηρίου στην σύριγγα το επιστρέφουμε πίσω στο μπουκάλι και καθώς το αδειάζουμε (πολλές φορές με πίεση), δημιουργούνται φυσαλίδες με αποτέλεσμα να διασπόνται οι συνδέσμοι του.

Μου φαινόταν λογικό το συμπέρασμα αλλά ήθελα και την γνώμη κάποιου ειδικού, οπότε επικοινώνησα με τη Salifert για να έχω μια έγκυρη απάντηση.

Έτσι λοιπόν…..

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε είναι ότι πρέπει να κλείνουμε καλά τα μπουκάλια.

Υπάρχει δηλαδή μια εξάτμιση του αντιδραστηρίου και το καθιστά πιο συμπυκνωμένο με αποτέλεσμα να απαιτούνται λιγότερες σταγόνες μέχρι να πάρει το σωστό χρώμα και κατά συνέπεια μια χαμηλότερη τιμή απ ότι πραγματικά είναι.

Όση ώρα παραμένουν με ανοιχτό τα καπάκι, σιγά σιγά αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να αλλοιώνεται η σύσταση του αντιδραστήριου σε επαφή με τον αέρα και για αυτό υπήρχαν αυτές οι διαφορές.

Δηλαδή, τα πιο πολυχρησιμοποιημένα τεστ έχουν χάσει μέρος των ικανοτήτων τους διότι με τη χρήση τους έχουν παραμείνει ανοιχτά πολύ περισσότερο χρόνο από ότι μια καινούργια συσκευασία. (Φυσικά έχει άμεση σχέση με το πώς το χειρίζεται ο καθένας μας).

Κατά τη διάρκεια του τεστ καλό είναι να κλείνουμε τα μπουκάλια, και αν πρόκειται να επιστρέψουμε το αντιδραστήριο που περίσσεψε μπορούμε να το κάνουμε αλλά χωρίς να δημιουργηθούν αναταράξεις και φυσαλίδες με τη πίεση της σύριγγας.

Επίσης θα πρέπει να δοθεί προσοχή κατά τη ρίψη σταγόνων από τη σύριγγα στο μπουκαλάκι των δοκιμών, που κατά τη πτώση σταγόνων δημιουργούνται σταγονίδια που ενδέχεται να πάνε επάνω στην πιπέτα (προέκταση της σύριγγας) και όταν επιστέψουμε το αντιδραστήριο μπορεί να έρθει σε επαφή με το καθαρό που βρίσκεται στο μπουκάλι και κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει αλλοίωση των αποτελεσμάτων.

Οι σύριγγες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άλλα αντιδραστήρια ούτε καν με νερό, με λίγα λόγια δεν τις πλένουμε μετά τη χρήση… απλά τις τινάζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν!!!

Έγινε επεξεργασία - Aiolos
Link to comment
Share on other sites

Αυτο θα ήταν εύκολο σαν πείραμα αν,

Απο ένα καινούργιο τεστ πρναμε 1,3ml και το αφήναμε εκτεθειμένο στον αέρα και το ανακατευαμαι έντονα που και που για 8-10 ώρες.

Στην συνέχεια κάναμε με ίδιο νερο τεστ το ένα αντιδραστηριο και μετα το άλλο.

Αν αυτη η θεωρεία είναι σωστή τότε θα πρέπει στις μετρήσεις μας να έχουμε διαφορετικές τημές

Με το εκτεθειμένω αντιδραστηριο πχ mg:1280 και με το καλο mg:1340

Οπότε δεν λες τον φίλο σου τον habib να στείλει κανένα κοντέινερ με τεστ για να κάνουμε τα πείραματα μας.

Χα χα Χί Χί

Link to comment
Share on other sites

Είμαι σίγουρος ότι αυτά και πολλά άλλα παρόμοια πειράματα θα τα έχει κάνει πριν από εμάς.

Link to comment
Share on other sites

Σε παρακαλώ μην συνεχίζεις... ήδη δεν νιώθω ασφάλεια με τα τεστ. σηκώνεις και κάτι τέτοιες διαπιστώσεις...ε μου μαυρίζεις την ψυχή. Μην σου πω περιορίζομαι σε ph kh αμωνία νιτρώδη νιτρικα...

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερα όμως να γνωρίζεις κάποια πράγματα παρά μέσα στην άγνοια να ψάχνεσαι μετά !!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις άδικο.

Link to comment
Share on other sites

Κάθε τέστ είναι για ένα χρόνο σχεδόν απο την ημέρα που ανοίγει.Τώρα αν αλλοιώνονται μέσα στην συσκευασία όσο είναι κλειστά πιστεύω οτι και απο εκεί πρέπει να την ψάχνουμε πλέον.Φρέσκα κουλούρια!Πολύ καλές παρατηρήσεις και απο εχθές άρχισα να ρίχνω τις τιμές μου 90ppm στο μαγνήσιο είναι μεγάλη διαφορά.Το πιο δύσκολο κομμάτι με αυτά τα τέστ είναι η κρυσταλλική σκόνη.Λογικά επηρεάζει πολύ το τέστ.

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να ρωτήσω κάτι όμως.

Το καλοκαίρι είναι καλό να τα έχουμε στο ψυγείο η δεν επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να ρωτήσω κάτι όμως.

Το καλοκαίρι είναι καλό να τα έχουμε στο ψυγείο η δεν επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η απάντηση της Salifert στο ερώτημά σου.

Αν είναι δυνατόν να αποθηκεύεται σε ένα δροσερό μέρος αλλά ΟΧΙ στο ψυγείο

Link to comment
Share on other sites

Έχουμε από τη Salifert μια πιο λεπτομερή και ολοκληρωμένη ανάλυση όσον αφορά την συμπεριφορά των αντιδραστηρίων.

Παραθέτω ολοκληρωμένη την απάντηση του Habib Sekha μεταφρασμένη.

Γεια σου Βαγγέλη

Σου στέλνω μερικές πληροφορίες ακόμη σχετικά με το γιατί τα καπάκια πρέπει να είναι καλά κλεισμένα μετά από κάθε χρήση:

Αναλόγως με τον τύπο του τεστ, η ημερομηνία λήξης ποικίλλει κατά προσέγγιση.

Από 2 μέχρι και 5 χρόνια. Π.χ.: το ασβέστιο 5 χρόνια, το μαγνήσιο 3 χρόνια και τα φωσφορικά και νιτρικά 2 χρόνια.

Αφού έχει ανοιχτεί και χρησιμοποιηθεί, το κάθε kit, (ή ακριβέστερα αντιδραστήριο), έχει τους δικούς του «εχθρούς».

Για αντιδραστήρια όπως τα Ca-3, KH και Mg-3, η εξάτμιση είναι ο «εχθρός». Αν μετά από κάθε χρήση το καπάκι κλείνει σφιχτά και σωστά τότε η εξάτμιση κατά την κάθε χρήση είναι αμελητέα.

Όσο πιο λίγο αντιδραστήριο παραμένει στο μπουκάλι, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εξάτμιση. Για αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να κλείνεις σωστά το καπάκι.

Το αποτέλεσμα της εξάτμισης με το Ca-3 και το Mg-3 θα είναι να βρίσκεις χαμηλότερες από τις πραγματικές αξίες. Με το KH μπορεί να συμβούν και τα δύο.

Το αντιδραστήριο PO4-1 στο τεστ Phosphate είναι αρκετά σταθερό, παρόλα αυτά η σκόνη PO4-2 θα εκφυλιστεί με το χρόνο αν εκτεθεί σε πολύ υγρασία και οξυγόνο. Ο τρόπος για ένα αρκετά καλό αντιδραστήριο είναι να κλείνεις καλά το καπάκι μετά από κάθε χρήση.

Το αντιδραστήριο NO3-2 είναι ευαίσθητο στην υγρασία και η παρατεταμένη έκθεση θα το εκφυλίσει. Πάλι κλείνοντας το καπάκι σωστά μετά από κάθε χρήση μειώνει αυτό το αποτέλεσμα.

Για πόσο καιρό θα είναι εντάξει το kit μετά από την αρχική χρήση εξαρτάται εν μέρει από τον τρόπο χρήσης. Δεν είναι ευεργετικό να αφήνεις ανοιχτό το καπάκι για ώρες, ούτε και να μην κλείνεις σωστά τα καπάκια κατά λάθος.

Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, θα είναι εντάξει μέχρι την ημερομηνία λήξης. Αν κατά λάθος ή από αμέλεια δεν κλείσεις σωστά τα καπάκια θα μειωθεί η ημερομηνία λήξης.

Cheers Habib

Έγινε επεξεργασία - Aiolos
Link to comment
Share on other sites

Κατατοπιστικότατος ο κύριος Saliferτ.Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τέτοια ενημέρωση πιστεύω πρέπει να μεριμνήσουν οι διαχειριστές να στείλουμε ενα συμβολικό δωράκι πχ μπλουζάκι Aquazone.gr τι καλύτερο απο αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Σε τι μέγεθος ? Καλύτερα μια κούπα

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Ταξιδεύει για Ολλανδία το συμβολικό δωράκι του ΑΖ προς τον φίλο μας τον Habib...

post-13206-0-72416000-1334226705_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ενδιαφερων Βαγγελη το ολο θεμα. Δεν πιστευω κανενας μας να αφηνει τα τεστ χωρις το καπακι καλα κλειστο και σιγουρα το κλεινουμε καλα ολοι μας μετα απο καθε χρηση.

Ισως για τους τελιομανης ενα ψυγειακι φαρμακων νο φροστ ρυθμιζμενο στους 25 βαθμους να ηταν η καλυτερη λυση (καλα μην βαρατε) :bigemo_harabe_net-189: ή εστω για τους κοινους θνητους ενα φορητό ψυγειακι απο φελιζολ με ενα απορροφητή υγρασιας μεσα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...